Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-28, 17:36   #2611
wiolusia00
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

A ja dostałam zaproszenie na rozmowe jutro, jako konsultant telefoniczny (czyli zwykle CC) w firmie farmaceutycznej. Ciekawe co ciekawego zaproponują.
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 17:50   #2612
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Tak, na pewno odrzuciłabyś firmę, w której miałabyś prawie 29zł netto/h, opłacony pakiet sportowy i prywatne ubezpieczenie medyczne. Z pewnością. Każdy by odrzucił żeby nie wspierać tego niecnego procederu przyjmowania pracowników.
dla mnie to całkowita abstrakcja. U nas nawet kierownik referatu tyle nie zarabia. A żeby zostać kierownikiem trzeba mieć dużo szczęścia i połowę życia w urzędzie spędzić.

Coraz więcej myślę o ponownym wyjeździe do UK. Nawet dzisiaj mi się śnił sen wszystko w języku angielskim. Opowiadałam jakiejś kobiecie jak wyglądają imprezy w Polsce
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 17:51   #2613
wiolusia00
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4621793 7]dla mnie to całkowita abstrakcja. U nas nawet kierownik referatu tyle nie zarabia. A żeby zostać kierownikiem trzeba mieć dużo szczęścia i połowę życia w urzędzie spędzić.

Coraz więcej myślę o ponownym wyjeździe do UK. Nawet dzisiaj mi się śnił sen wszystko w języku angielskim. Opowiadałam jakiejś kobiecie jak wyglądają imprezy w Polsce [/QUOTE]
Ja w przyszlosci chcialabym moze wyjechac, ale co z tego jak moj angielski jest na poziomie zerowym. Nie umiem sie tego jezyka nauczyc.
Stary 2014-04-28, 17:52   #2614
201801191006
Konto usunięte

no nie wiem czy taka abstrakcja ja miałam 30zł/h jako lektor także zdarza się. zależy od branży czy coś.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 17:57   #2615
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
no nie wiem czy taka abstrakcja ja miałam 30zł/h jako lektor także zdarza się. zależy od branży czy coś.
Od branży i od regionu. U nasz szukają informatyków za najniższą.... Nóż się w kieszeni otwiera.
Stary 2014-04-28, 17:58   #2616
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Są bardzo duże rozbieżności w zarobkach nawet w tej samej branży, wszystko zależy od firmy, stanowiska itd.

Mhm...ja jako pracownik administracyjny chyba jestem skazana na prace za grosze, chciałabym się przebranżowić, ale jakoś nikt mi nie chce dać szansy - wszędzie chcą doświadczenia na podobnym stanowisku.

W dodatku w obecnej pracy czuję się jak zero, cofam się w rozwoju, a myślałam, że nauczę się czegoś nowego. Coraz częściej ogarnia mnie panika, że jestem do niczego. Ehh...co praca - zakres obowiązków i wynagrodzenie mogą zrobić z człowiekiem.

Czekam na długi, majowy weekend potem nie wiem co będzie.

Jakiego języka uczyłaś ? Angielskiego, czy jakiegoś bardziej oryginalnego ?

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2014-04-28 o 18:00
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 17:58   #2617
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
Ja w przyszlosci chcialabym moze wyjechac, ale co z tego jak moj angielski jest na poziomie zerowym. Nie umiem sie tego jezyka nauczyc.
mój nie jest perfekcyjny ale liczy się "odwaga" żeby zacząć jak najwięcej mówić i ten jezyk okazuje się być łatwy
Stary 2014-04-28, 17:59   #2618
niv_
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4621805 3]Od branży i od regionu. U nasz szukają informatyków za najniższą.... Nóż się w kieszeni otwiera.[/QUOTE]

No i region też swoje robi, a nawet samo miasto.
Stary 2014-04-28, 17:59   #2619
Varga
Wtajemniczenie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4621793 7]dla mnie to całkowita abstrakcja. U nas nawet kierownik referatu tyle nie zarabia. A żeby zostać kierownikiem trzeba mieć dużo szczęścia i połowę życia w urzędzie spędzić.

Coraz więcej myślę o ponownym wyjeździe do UK. Nawet dzisiaj mi się śnił sen wszystko w języku angielskim. Opowiadałam jakiejś kobiecie jak wyglądają imprezy w Polsce [/QUOTE]Niestety to zależy od branży. W mojej od takiej kwoty się zaczyna niezależnie od miasta czy firmy, ale też nie kończy się na 60zł/h tylko na 45zł/h.

A ja się waham co robić z życiem Mam kilka opcji, ale nie wiem, która będzie lepsza. Pensja Benja będzie szła na kredyt, nianię, rachunki i ogólnie życie i teoretycznie w końcu mogę spróbować robić to, co jest moim wyuczonym zawodem, ale boję się, bo co będzie jak B. straci pracę, za pensję optometrysty w Polsce się nie utrzymamy
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 18:02   #2620
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety to zależy od branży. W mojej od takiej kwoty się zaczyna, ale też nie kończy się na 60zł/h tylko na 45zł/h.

A ja się waham co robić z życiem Mam kilka opcji, ale nie wiem, która będzie lepsza. Pensja Benja będzie szła na kredyt, nianię, rachunki i ogólnie życie i teoretycznie w końcu mogę spróbować robić to, co jest moim wyuczonym zawodem, ale boję się, bo co będzie jak B. straci pracę, za pensję optometrysty w Polsce się nie utrzymamy
Twój tż jest może obcokrajowcem ?

Jaki masz wyuczony zawód, co chciałbyś robić ?
Stary 2014-04-28, 18:05   #2621
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Twój tż jest może obcokrajowcem ?

Jaki masz wyuczony zawód, co chciałbyś zrobić ?
Tak, jest obcokrajowcem.

Z zawodu wyuczonego jestem fizykiem- optometrystą i biotechnologiem. Marzę o pracy z pacjentami jako optometrysta. Choć nie jestem już w branży od kilku lat to ciągle się tym interesuję. Czasami nawet odwiedzam mojego byłego promotora na UW i pozwala mi kogoś przebadać. Ale w najlepszym wypadku na starcie dostanę 3k netto Długo się zastanawiałam nad rozpoczęciem doktoratu z informatyki w tematyce optycznej lub biologicznej i miałabym duże szanse, by się dostać, ale wolę pracę z pacjentami niż pracę przy komputerze.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-04-28 o 18:07
Stary 2014-04-28, 18:08   #2622
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Ale w najlepszym wypadku na starcie dostanę 3k netto
I smutna mina? acha... Chyba nie żyjemy w tym samym kraju bo jak mi na jednej z rozmów kwalifikacyjnych powiedzieli że stawka 2300 brutto + premia to mi się serce radowało...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 18:10   #2623
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
I smutna mina? acha... Chyba nie żyjemy w tym samym kraju bo jak mi na jednej z rozmów kwalifikacyjnych powiedzieli że stawka 2300 brutto + premia to mi się serce radowało...
Ja bym się cieszyła z 1200, ale jak za to żyć to nie wiem
Stary 2014-04-28, 18:11   #2624
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jest obcokrajowcem.

Z zawodu wyuczonego jestem fizykiem- optometrystą i biotechnologiem. Marzę o pracy z pacjentami jako optometrysta. Choć nie jestem już w branży od kilku lat to ciągle się tym interesuję. Czasami nawet odwiedzam mojego byłego promotora na UW i pozwala mi kogoś przebadać. Ale w najlepszym wypadku na starcie dostanę 3k netto Długo się zastanawiałam nad rozpoczęciem doktoratu z informatyki w tematyce optycznej lub biologicznej i miałabym duże szanse, by się dostać, ale wolę pracę z pacjentami niż pracę przy komputerze.
To tak w związku tematem przypomniało mi się, że powinnam zapisać się na badanie wzroku, bo powinnam nosić okulary, a nie noszę ich, bo ostatnim razem trafiłam na kogos niekompetetnego i mam zbyt mocne szkła
Stary 2014-04-28, 18:12   #2625
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, że to nie jest zła pensja. Ale mam już swoje lata i w razie jakby stało się coś w naszym życiu, że nie mielibyśmy pensji B. tylko moją to szybko utracimy płynność finansową. Domyślam się, że dla wielu jest to duża pensja, jednak dla osoby z rodziną to nie są żadne kokosy.
Stary 2014-04-28, 18:16   #2626
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, że to nie jest zła pensja. Ale mam już swoje lata i w razie jakby stało się coś w naszym życiu, że nie mielibyśmy pensji B. tylko moją to szybko utracimy płynność finansową. Domyślam się, że dla wielu jest to duża pensja, jednak dla osoby z rodziną to nie są żadne kokosy.
No tak, ale ważne jest też doświadczenie a nie "swoje lata i rodzina". Więc na starcie, bez większego doświadczenia 3k jest ładną pensją i należałoby się z tego cieszyć, że to nie najniższa krajowa, bo wtedy byłby większy powód do narzekania.
Stary 2014-04-28, 18:18   #2627
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
To tak w związku tematem przypomniało mi się, że powinnam zapisać się na badanie wzroku, bo powinnam nosić okulary, a nie noszę ich, bo ostatnim razem trafiłam na kogos niekompetetnego i mam zbyt mocne szkła
I to mnie też trochę motywuje do zmiany zawodu By część ludzi chodziła w dobrze dobranych szkłach i by mieli zdiagnozowane choroby wzroku jeszcze przed dostaniem się do lekarza.
Jest pełno osób po kursach, które mają problemy z samym pomiarem refrakcji :/
Stary 2014-04-28, 18:20   #2628
GrumpyCat
Wredny kotecek

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4621824 4]Ja bym się cieszyła z 1200, ale jak za to żyć to nie wiem[/QUOTE]

Ja też :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 18:21   #2629
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też :P
Na garnuszku u rodziców
Stary 2014-04-28, 18:24   #2630
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
No tak, ale ważne jest też doświadczenie a nie "swoje lata i rodzina". Więc na starcie, bez większego doświadczenia 3k jest ładną pensją i należałoby się z tego cieszyć, że to nie najniższa krajowa, bo wtedy byłby większy powód do narzekania.
Pensje spadają z roku na rok i osoba z doświadczeniem nie ma większych pieniędzy. Jest dużo ludzi po kursach, którzy pójdą do pracy za coraz niższe stawki. Normalne prawo rynku, godzę się z tym.
Pisałam o tym, że nie wiem co robić. Przez kilkanaście lat robiłam to, co pozwalało mi się utrzymać i całkiem oddaliłam od siebie możliwość zmiany branży na tą, którą lubię. Teraz mogę zmienić i się waham. Z jednej strony mogę sobie na to pozwolić, mogę otworzyć swój salon, ale co jeśli B. zachoruje, straci pracę, z mojej pensji się nie utrzymamy. Mogę zostać w obecnej pracy, ale tak jej nie lubię, że jest dla mnie zwykłą męczarnią.
I to zajmuje mi myśli od kilku tygodni.

Chyba wezmę się za jeszcze bardziej intensywną naukę norweskiego To szybciej wyjedziemy i nie będę się aż tak zamartwiać.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-04-28 o 18:27
Stary 2014-04-28, 18:32   #2631
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Ale w najlepszym wypadku na starcie dostanę 3k netto
Ciesz się ja mam połowę tego A spora część wizażanek jeszcze mniej
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 18:49   #2632
Laguna2
BAN stały

Cytat:
Pensje spadają z roku na rok i osoba z doświadczeniem nie ma większych pieniędzy. Jest dużo ludzi po kursach, którzy pójdą do pracy za coraz niższe stawki. Normalne prawo rynku, godzę się z tym.
Pisałam o tym, że nie wiem co robić. Przez kilkanaście lat robiłam to, co pozwalało mi się utrzymać i całkiem oddaliłam od siebie możliwość zmiany branży na tą, którą lubię. Teraz mogę zmienić i się waham. Z jednej strony mogę sobie na to pozwolić, mogę otworzyć swój salon, ale co jeśli B. zachoruje, straci pracę, z mojej pensji się nie utrzymamy. Mogę zostać w obecnej pracy, ale tak jej nie lubię, że jest dla mnie zwykłą męczarnią.

Chyba wezmę się za jeszcze bardziej intensywną naukę norweskiego To szybciej wyjedziemy i nie będę się aż tak zamartwiać.
Tak naprawdę nigdy nie masz pełnej gwarancji, że "ten" moment jest właściwy na zmiany (no chyba, że wygrasz w lotto, ale 3 dni później mogą Cię przykładowo okraść i też zostajesz z niczym)". Równie dobrze, to Ty możesz zachorować, stracić pracę itp.
Masz możliwość, masz zabezpieczenie finansowe na jakiś czas ? Próbuj. Inaczej całe życie będziesz sobie wyrzucać, że nie spróbowałaś. To nie jest Twój nagły kaprys, masz doświadczenie w tej dziedzinie, wykształcenie, znasz się na tym- nie zaczynasz od zera. Zdajesz sobie sprawę z konsekwencji, jakie mogą Cię spotkać, jak coś pójdzie nie tak. A to już połowa sukcesu.
Laguna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 18:54   #2633
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Na garnuszku u rodziców
Taa tylko jak założyć własną rodzinę?
Stary 2014-04-28, 19:23   #2634
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
kalwinka, jakie miasto konkretnie?
Myszków

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
Zmieniajac temat - czy macie zdolnosci jesli chodzi o fryzury? Ja probuje robic dobieranego i za cholere mi nie wychodzi a te dziewczyny na YT tworza cuda
Komuś mogę zrobić na głowie różne cuda, nawet z króciutkich włosów, a sobie nawet zwykłego kłosa nie potrafię

Cytat:
wiecie, gdybym miała pewność, że przejrzą moje CV, które już im wysłałam to ok. ale jestem pewna, że zaleję ich fala wiadomości więc nierealne żeby każdego maila przeczytali. tylko o to mi chodzi, gdyby nie to to nie wiem czy bym była taka nadgorliwa.

mam pod drodze, 10minut od mieszkania. w tym ogłoszeniu nie było podanego adresu, może akurat docenią na plus, że się pofatygowałam i raz że znalazłam adres, a dwa że przyszłam osobiście.
Skoro masz po drodze zaniosłabym też osobiście. Niezależnie od tego, czy odrzucają CV wysyłane mejlem czy nie. nic nie tracisz, a tylko możesz zyskać.

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Ciesz się ja mam połowę tego A spora część wizażanek jeszcze mniej
Nie rozumiem za bardzo takich komentarzy. Skoro inni mają gorzej powinna dziękować wszechświatowi, że mam lepiej i absolutnie nie narzekać ?

Cytat:

Planujecie zostać Polsce czy w dłuższej perspektywie i tak się przenieść ?
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 19:29   #2635
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Laguna2 Pokaż wiadomość
Tak naprawdę nigdy nie masz pełnej gwarancji, że "ten" moment jest właściwy na zmiany (no chyba, że wygrasz w lotto, ale 3 dni później mogą Cię przykładowo okraść i też zostajesz z niczym)". Równie dobrze, to Ty możesz zachorować, stracić pracę itp.
Masz możliwość, masz zabezpieczenie finansowe na jakiś czas ? Próbuj. Inaczej całe życie będziesz sobie wyrzucać, że nie spróbowałaś. To nie jest Twój nagły kaprys, masz doświadczenie w tej dziedzinie, wykształcenie, znasz się na tym- nie zaczynasz od zera. Zdajesz sobie sprawę z konsekwencji, jakie mogą Cię spotkać, jak coś pójdzie nie tak. A to już połowa sukcesu.
Właśnie nie mamy zabezpieczenia Wszystko poszło na ślub, mieszkanie, samochód. Może za kilka lat jak spłacimy kredyt to spróbuję swoich sił...
Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Planujecie zostać Polsce czy w dłuższej perspektywie i tak się przenieść ?
Planujemy się przenieść albo za kilka lat, albo jak moja córka się usamodzielni.
Stary 2014-04-28, 19:35   #2636
kalwinka
Zadomowienie

A w Norwegii (bo rozumiem, że to wasz kierunek) w jakim zawodzie masz większe szanse pracy/rozwoju zawodowego ?
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 19:35   #2637
201801191006
Konto usunięte

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4621805 3]Od branży i od regionu. U nasz szukają informatyków za najniższą.... Nóż się w kieszeni otwiera.[/QUOTE]

no to nie wiem, może śląsk taki bogaty czy co
spotykałam się kiedyś trochę z informatykiem, jego pensja to było coś koło 5k na rękę, albo i więcej. a młody był, dopiero zaczynał.

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Są bardzo duże rozbieżności w zarobkach nawet w tej samej branży, wszystko zależy od firmy, stanowiska itd.

Mhm...ja jako pracownik administracyjny chyba jestem skazana na prace za grosze, chciałabym się przebranżowić, ale jakoś nikt mi nie chce dać szansy - wszędzie chcą doświadczenia na podobnym stanowisku.

W dodatku w obecnej pracy czuję się jak zero, cofam się w rozwoju, a myślałam, że nauczę się czegoś nowego. Coraz częściej ogarnia mnie panika, że jestem do niczego. Ehh...co praca - zakres obowiązków i wynagrodzenie mogą zrobić z człowiekiem.

Czekam na długi, majowy weekend potem nie wiem co będzie.

Jakiego języka uczyłaś ? Angielskiego, czy jakiegoś bardziej oryginalnego ?
mam dokładnie identyczne odczucia jeśli chodzi o moją obecną pracę.

no a angielskiego się uczyłam chyba od zawsze. mam licencjat z filologii dwujęzycznej - angielski + niemiecki. pracowałam w Stanach, teraz na bieżąco szkolę angielski, bo pracuję z anglikami.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 19:37   #2638
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
no to nie wiem, może śląsk taki bogaty czy co
spotykałam się kiedyś trochę z informatykiem, jego pensja to było coś koło 5k na rękę, albo i więcej. a młody był, dopiero zaczynał.

mam dokładnie identyczne odczucia jeśli chodzi o moją obecną pracę.

no a angielskiego się uczyłam chyba od zawsze. mam licencjat z filologii dwujęzycznej - angielski + niemiecki. pracowałam w Stanach, teraz na bieżąco szkolę angielski, bo pracuję z anglikami.
a Ty nie chcesz wyjechac za granice?

Jezeli juz o tym wspominalas to przepraszam, przeoczylam
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 19:38   #2639
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Ja wrócę jeszcze do tych technik, firmy chyba wymagają od człowieka "szklanej kuli" bo jedne firmy może jak pisze Verga dodają ogłoszenie z tekstem "tylko przez portal/e-mail" a te osoby odrzucają a biorą tylko osobiście. Ale moja kumpela pracuje jako rekruter i stosują totalnie odwrotną taktykę (tzn. czytanie ze zrozumieniem) tylko e-mail to tylko e-mail i osobiście lądują w koszu (realnie w koszu na śmieci) i weź tu się człowieku domyśl, czy masz czytać ze zrozumieniem czy zapierdzielać po wszystkich firmach i mówić jak to Ci zależy.
Stary 2014-04-28, 19:40   #2640
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość

Nie rozumiem za bardzo takich komentarzy. Skoro inni mają gorzej powinna dziękować wszechświatowi, że mam lepiej i absolutnie nie narzekać ?

A narzekaj sobie Tylko pamiętaj, że zawsze mogło być gorzej, 3k to jest suma za którą można spokojnie samemu się utrzymać, ba nawet parę grosza odłożyć 1200 już niestety ani nie pozwala na utrzymanie ani na odłożenie. Szczerze gdyby mi ktoś tyle zapłacił, to bym się cieszyła jak głupia.

Rozumiem, że możesz się nie cieszyć, może nie musiałaś pracować za 1200 a w domu ci się przelewało
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości