Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-04, 13:18   #661
monkaa321
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
pic mu sie chcialo

nastepna ma to za soba

Ula sliczna, nie widze by byla rudawa
Ale rude dziewczynki sa sliczne moja bedzie lysa po tacie

Za babami nie nadazysz
Tak serio to współczuję

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Świat byłby zbyt piękny gdyby tak było

Zdecydowanie
Co prawda czasem mnie drażni, gdy moja mama zarzuca mnie złotymi radami albo słysząc płacz Emilki wpada do nas ze słowami: "A co mama za krzywdę dziecku robi???" (yyyyy... rzuca nim o ścianę... bo przecież wiadomo, że urodziłam dziecko tylko po to, żeby mu sprawiać jak najwięcej przykrości ), ale też doceniam pomoc jaką od niej dostajemy.
Z resztą odnośnie rad muszę być sprawiedliwa. W kółko mi powtarzałam, że Emi jest płaczliwa, bo nie dojada. Wczoraj zaczęliśmy ją dokarmiać MM i okazało się, że miała rację. A przecież to ja miałam być ta wiedząca lepiej

Ja też z uwagi na pogodę wczoraj tylko przewietrzyłam maleńką na balkonie.

Bardzo Ci współczuję i domyślam się jak bardzo musi Ci być ciężko. Taki mały marudek każdego potrafiłby po jakimś czasie wyprowadzić z równowagi i bądźmy szczerzy- zmęczona i niewyspana matka nie jest dla niego żadnym wyzwaniem
Mogę tylko powtórzyć za dziewczynami: będzie lepiej. Życzę Ci dużo siły i wytrwałości. Na pewno nie da się bardziej zaangażować TŻ w opiekę nad Kacprem? Bo zdecydowanie przydałaby Ci się chwila dla siebie. Od razu spojrzałabyś na wszystko z innej perspektywy.
Dodam tylko, że gdy miałam serię dni, gdy Emilka mi dawała w palnik i cały czas popłakiwała, w chwilach zwątpienia powtarzałam sobie: "Najważniejsze, że jest zdrowa. Takie problemy to nie problemy. Miną"

Obawiałabym się o jej przyszłość

Czasem takie nastroje dopadają człowieka... Ja zwalam na hormony i niewyspanie

Położne bardzo chętnie każą odstawiać wszystko co tylko można. Pewnie dlatego, że nie one muszą się potem bujać z dietą i ewentualnymi skutkami niedoborów
Gdzieś czytałam, że jeśli dziecku nie szkodzi jakiś składnik to nieważne czy je się go dużo czy mało- nie spowoduje żadnych negatywnych reakcji. Nie wiem ile w tym prawdy, ale idąc tym tropem albo jej szkodzi nabiał albo nie, nie mogłabyś wtedy jeść go za dużo.
Może to rzeczywiście ten serek? A może poprzedniego dnia coś zjadłaś a dopiero teraz jest reakcja? A może to nie uczulenie na coś co zjadłaś tylko podrażnienie od czegoś innego? Z tą dziecięcą buzią to nigdy nie wiadomo

Fajnie, że kikut już odpadł

Śliczna panienka!

Kawał kobietki Masz co dźwigać
Cieszę się, że szczepienie i usg poszły dobrze.

Amen!

U nas wszystko ok.
Wczoraj- jak już wspomniałam- dwa razy dokarmiliśmy Emilkę MM i ewidentnie bidulka nie dojadała. Gdy opchała się jak bąk od razu była pogodniejszym dzieckiem
Mam nadzieję, że dokarmianie nie wpłynie negatywnie na moją laktację, ale tłumaczę sobie,że przecież tyle z Was dokarmia swoje maluszki i większość nie ma z tym problemów.

Noc już niestety była taka sobie, ale do przeżycia. Na rzęsach w każdym razie jeszcze nie chodzę

Zapomniałam się Wam też pochwalić, że zaklepaliśmy już salę na chrzciny. Będziemy je robić wspólnie z moim bratem, który też będzie chrzcił swoją córeczkę, więc szykuje nam się impreza na 37 osób dorosłych + 7 dzieci

Miłego dnia, kochane
Kp sie nie przejmuj, przystawiaj najpierw do piersi i bedzie dobrze. Zlote rady sa fantastyczne...

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
U nas to samo ale z teściowa... Ona ma pełną pieluche. Pewno nasikane bo gorące. Przez to taka marudna. Albo głodna bo buzke otwiera może herbaty jej zrob z cukrem... Albo mm bo chyba się nienajadla twoim taki glodomorek jak tatuś, albo brzuszek ja boli, moich chłopców nie bolal. I tu sugestie ze to u mnie w rodzinie kolki były. A wiem że brat tz miał kolki i jego syn tez....
A ty ja masz bez czapki.. Odkryj ja bo zimno jej jest (20 stopni wszyscy w krótkim rekawku. Młoda w body z długim rękawem rajstopy i sukienka wiec ok) , daj ja ponosze. Albo bujaja mi ją w wózku... A najgorsze to ze podchodza do wózka łapią ja za ręce i do niej mówią jak ona śpi
Mloda zawsze u nich płacze
Zastrzelic wszystkich

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Przemo znów pozatykany, a wczoraj ani śladu kataru nie bylo. Jak tak dalej pójdzie, to w poniedziałek nie tylko do kontroli z buzia, ale i do sprawdzenia co tam się w nosie dzieje.

Przy okazji pytanie - z katarem szlyscie do chorych dzieci? Boję sie, ze jak pójdę do zdrowych to mnie ochrzania, a jak do chorych, to złapiemy coś gorszego...
Z drugiej strony wygodniej mi oboje wziąć do chorych, bo Ewa też do kontroli. Echhh, sama nie wiem, co zrobić...

I najgorsza wiadomość - teście się zapowiedzieli na czwartek i maja zostać do niedzieli...

zdrowka

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość

masakra jakaś ja na szczęście nie muszę takich mądrości wysłuchiwać teściowej nie mam, a moja mama się nie wtrąca w wychowanie bo jak sama powiedziała urodziła mnie 25lat temu to były inne czasy, a pozatym mało co pamięta

no to nieciekawie u Ciebie. nie doradzę w kwestii przychodni bo u mnie do dzieci zdrowych czeka się koło 2tyg a do chorych da się tego samego dnia dostać więc na bank szła do chorych

Dziewczyny nie żałuje żadnej złotówki jaką wydałam na huśtawkę moje dziecko zmęczone zabawą gdy nie może zasnąć albo gdy ma ostrego nerwa jest wkładana do tego magicznego urządzenia 5minut i zasypia
A ostatnio straszna zadziora się z niej zrobiła całymi dniami dyskutuje ze wszystkim co ma w zasięgu wzroku pokrzykuje na Nas, a spania w wózku na spacerach nie uznaje Najlepiej wziąść na ręce wtedy głowa jej lata na wszystkie strony bo przecież to wszystko takie interesujące

to chociaz pieniadze nie poszly na marne
Ciekawe czy z niej wyrosnie pozniej taka gadzeciara

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny, dziś juz lepiej

Rano, po karmieniu o 6, wyrzuciłam TŻ do salonu z nieśpiącym dzieckiem i pospałam do 9

Widzę, że temat "dobrych rad" ruszylyscie U mnie dosyć mało tego bo na 6 dziadków tylko mój teść nie słucha co mówię i zawsze wie lepiej. Pozostali dzielą się swoimi doświadczeniami, ale jeszcze bardziej słuchają co ja mowię. Tak jak któraś z was napisała, uznają że dużo sie na świecie pozmieniało i to co za ich czasów się stosowało moze być juz prehistoria :p Pozatym podkreślają że ja najwięcej z małą siedzę i lepiej się orientuję o co może chodzić.

My zaraz ruszamy na kolejną wyprawę. Tym razem imieniny w rodzinie. Kinga to się najeździ samochodem w tym tygodniu
Brawa za dlugi sen

Piotrus dzisiaj spal nadzwyczaj dlugo bo najpierw 7 a pozniej 5 godz i tym sposobem wstalam przed 10 tylko cycki pekaly

Teqiba dzieki za info o staniku. Ja juz sobie kupilam ale okazalo sie ze jak sie mierzylam to mialam kryzys laktacyjny i teraz przed karmieniem stanik robi sie za maly
A mam dwa no i wkladki sie nie mieszcza...
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 13:22   #662
ag9
Zadomowienie

Trisdom - moj junior też wczoraj pierwszy raz przewracał się z brzucha na plecy. Cwaniaczek mały ale było to na łóżku więc jak się gibnal na jedną stronę to poleciała

Stary 2014-05-04, 15:18   #663
Limonka1987
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

BeautifulLie- strasznie Ci współczuję ciężkiego okresu. Oby Staś jak najszybciej zaczął oszczędzać swoją mamę

Virgo- cieszę się za to, że Twoja Niusia jest taka wyrozumiała i daje Ci pospać. Widocznie wie jak ciężko pracujesz i jakie prowadzisz intensywne życie, a w ten sposób okazuje Ci swoje wsparcie. Mała mądrala
Bardzo się też cieszę, że rodzinka tak oszalała na punkcie Natalki, chociaż wszystkie Ci to przepowiadałyśmy

Ela- też nie jestem fanką ubierania dziewczynek "cukierkowo" (świetne określenie! Nie pamiętam, która z Was go użyła) i sama wybierałam ubranka tak, żeby tego uniknąć. Tak jak powiedziałaś- nie chodziło o to, żeby w ogóle unikać różowego (chyba się nie da... producenci odzieży dziecięcej nie zostawiają nam dużego wyboru...), ale żeby Emilka nie wyglądała jak mała lalka Barbie.
Oczywiście nie udało się uniknąć ubraniowych prezentów zupełnie nie w moim stylu, ale albo je zostawiam, żeby ewentualnie przekazać komuś innemu (w końcu są gusta i guściki; komuś się mogą spodobać) albo zakładam Emilce "po domu". Przynajmniej mi nie żal jak jej się uleje albo mamy jakąś wpadkę na przewijaku

Trisdom, Ag9-
gratulacje dla Waszych szkrabów! Stają się coraz bardziej mobilne. Tylko patrzeć a zaczną raczkować, a Wy się będziecie uganiać za nimi po całym domu

teQiba- powodzenia na spacerach z chustą. Oby tym sposobem udało Ci się oszukać Twojego smerfa marudę

A ja mam problem dość nietypowy... Moje dziecko to ostatnio istny aniołek (dokarmianie działa cuda) za to ja cierpię na coraz gorszą bezsenność. Ostatniej nocy pobiłam rekord, bo spałam od 21.00 do 24.00, później obudziłam się na karmienie i nie udało mi się zasnąć aż do teraz
Jestem wykończona. Poza tym strasznie wściekła na siebie, bo naprawdę mam świetne warunki do tego by się wysypiać (Emilka ładnie śpi w nocy,a w dzień często ucina sobie drzemki), ale nie mogę. Leżę w łóżku, przewracam się z boku na bok i zamiast błogo zasypiać, przez głowę przelatują mi setki myśli... Wykończę się w końcu.
Podejrzewam, że to też nie pozostaje bez wpływu na moją laktację.

No! To się pożaliłam, a teraz zmykam na rodzinnego grilla
Udanej końcówki majówki
Stary 2014-05-04, 15:32   #664
Ela87
Zakorzenienie

Magnez i wit b - ich niedobor moze wplywac na bezsennosc jak i nadmierna sennosc

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Monka to Ci Piotrus dal pospac dzisiaj

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 16:30   #665
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
Baardzo długo wybieralismy imię a Mieszko tak wyszedł na koncu i jakoś nam podpasowalo bo krótkie rzadko występujące fajne skojarzenia mieliśmy pasowało do Tymona a jak zobaczyłam małego to juz nie mial wątpliwości.ale w szpitalu imie zrobiło furorę lekarZe podśpiewywali tekst"Mieszko Mieszko nasz koleżko"
Tak sano sobie zarymowalam

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
jak lekko to raczej nie, bo to naturalne u maluszków, Młody jednak jedną stopę wygina bardzo bardzo, o wiele bardziej niż drugą (może minąć samo, albo nie) i tu już trzeba obserwować, na razie mamy ogłaskiwać (i trzymać kciuki, żeby minęło)

ok

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
U mnie tez czasem chusta pomaga - az sie zastanawiam czy na zakupy jej nie nosic

Jak sie przyzwyczaisz do telefonu to zostaniesz kolejna naczelna gadula watku

Bierz nie zastanawiaj sie

A zenys wiedziala. Tz uparl sie ze mi kupi nowy tel z wiekszym wyswietlaczem i bede go miec chyba juz jutro

Cytat:
Aaaa. Ok... wczoraj sie odzywala jakos mi umknelo

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Dobra nudy tutaj to Wam cos napisze.
Moja szwagierka (chrzestna Oli) ostatnio mnie rozwala. Kilka razy przy niej razem z tz gadalismy, ze nie za bardzo lubimy róż.
A ona ostatnio chyba oszalala. Na chrzciny kupila rozowa sukien, rozowa bluze, rozowe buciki, rozowe rajtuzki to nic, ze buciki to chyba na nastepne lato, sukienka rozmiar 68 czyli na lato, ale welurowa czy polarowa cos takiego no raczej na lato nie bardzo. No, ale teraz gwóźdź programu, ostatnio dala Oli... RÓŻOWE FUTERKO nosz ile mozna? W ogole futerko to rozmiar jakis 80 jak nie lepiej. Powiedzialam juz tztowi, na szczescie on podziela moje zdanie, ze wiem, ze szkoda tych ciuszkow, ale ja nie zamierzam jej tego zakladac owszem mam kilka sztuk rozowych body, ale zakladam do tego np biale gacie czy cos, a ona wszystko perfidnie rozowe daje. Ostatnio do mnie "no niech Ola rosnie, bo mam ochote pokupowac jej sukieneczki". Z jednej strony ja rozumiem, bo jak ona urodzila swoja corke, to mieli nieciekawie i nie stac ja bylo na strojenie, ale ja jej kilka razy mowilam, ze nie lubie rozu i dopoki Ola nie bedzie sama w stanie decydowac o tym co chce nosic, to rozu bede unikala...
Czy niepotrzebnie sie denerwuje?

jak dla mnie to ona jest niepowazna. Mowilas ze nie chcesz to nie. A ja bym ubranka sprzedala i sie nie przejmowala, ale ja wredna jestem

Cytat:
Ela - rozumiem Cię doskonale, też "kocham" takie nietrafione prezenty. i podobnie jak Wy, ile mogliśmy, tyle uciekaliśmy od różu. co nie znaczy, że nie nosiła i nie nosi wcale, ale nigdy nie zrobiliśmy z niej landrynki. Ty też się nie dajesz i słusznie. popieram

czbasia - trudno radzić w kwestii wózka, musisz wiedzieć gdzie i ile go zamierzasz użytkować.
a foteliki sprawdź na www.fotelik.info. ja osobiście z przedziału 9-18 polecam Roemer King Plus.

pomożcie mi to zrozumieć, bo nie ogarniam. w nocy Przemo zatkany, w nosie furczało, pomógł dopiero Nasivin. po porannej drzemce, koło 11 rano użyłam Streimaru i fridą wyciągnęłam sporo białych glutów. cały dzień nos czysty, oddychał swobodnie, to samo wieczorem - ściągnęłam jakieś małe glutki, katar to to nie był. po karmieniu, odłożony do łóżeczka, ja w tym czasie ogarniałam Ewę, zaglądałam do niego, gdy podnosił alarm. słychać było kilka razy jakby mu się coś do gardła podnosiło i łykał to ponownie, a zaraz potem nos zapchany na maxa. czy to możliwe, że zamiast ulewać, idzie mu to do nosa i zapycha???
Mamy tak samo

Cytat:
podzielam Twoje zdanie w kwestii różu. ja się jeszcze dawniej zarzekałam, że żadnych cekinów itp. ale zdarza mi się kupić coś takiego, tylko wtedy patrzę, żeby nie było różowe, jeśli ma inne "dodatki", za którymi nie przepadam. i do tej pory nie przemogłam się, więc moje dziecko nie ma niczego z Hello Kitty, nie cierpię tego kocura wczoraj widziałam, że nawet smoczki już z nim produkują...

dzięki za podzielenie się nosowymi doświadczeniami, jestem spokojniejsza

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

małż mi wyznaczył zadanie znalezienia takiego, który będzie miał dobre oceny w testach, dawał się zamontować na bazę isofix w jego aucie i w zwykły sposób w moim. dumam, czy to jest w ogóle możliwe.
Tez nie lubie hello...

A maxi cosi chyba ma takie foteliki

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Muszę się pochwalić, że Oskar dziś zaczął jeść bez nakładki na sutki. Trochę nas sytuacja zmusiła. Bo w nocy zapodziała mi się

Moja przyjacióła ma tak samo ze swoją córą. W zasadzie każdy wie, że dziewczyny nie lubią różowego. Blanka bardzo mało ma różowych rzeczy. Nawet pościel ma błękitną. Ale uważam do tej małej psotnicy taki róż by nie pasował.

Staś to mały nocny marek. Mam nadzieje, że mu się unormują pory dnia.

Widze, że mała wie co dobre, też lubię ten serial. My w dalszym ciągu na działce. Dobrze, że zostaliśmy bo zapowiada się słoneczny dzień.

wysłane z smartfona
Brawo

ag9 Trisdom brawa za przewrotki

Cytat:
Cześć dziewczyny

BeautifulLie- strasznie Ci współczuję ciężkiego okresu. Oby Staś jak najszybciej zaczął oszczędzać swoją mamę

Virgo- cieszę się za to, że Twoja Niusia jest taka wyrozumiała i daje Ci pospać. Widocznie wie jak ciężko pracujesz i jakie prowadzisz intensywne życie, a w ten sposób okazuje Ci swoje wsparcie. Mała mądrala
Bardzo się też cieszę, że rodzinka tak oszalała na punkcie Natalki, chociaż wszystkie Ci to przepowiadałyśmy

Ela- też nie jestem fanką ubierania dziewczynek "cukierkowo" (świetne określenie! Nie pamiętam, która z Was go użyła) i sama wybierałam ubranka tak, żeby tego uniknąć. Tak jak powiedziałaś- nie chodziło o to, żeby w ogóle unikać różowego (chyba się nie da... producenci odzieży dziecięcej nie zostawiają nam dużego wyboru...), ale żeby Emilka nie wyglądała jak mała lalka Barbie.
Oczywiście nie udało się uniknąć ubraniowych prezentów zupełnie nie w moim stylu, ale albo je zostawiam, żeby ewentualnie przekazać komuś innemu (w końcu są gusta i guściki; komuś się mogą spodobać) albo zakładam Emilce "po domu". Przynajmniej mi nie żal jak jej się uleje albo mamy jakąś wpadkę na przewijaku

Trisdom, Ag9-
gratulacje dla Waszych szkrabów! Stają się coraz bardziej mobilne. Tylko patrzeć a zaczną raczkować, a Wy się będziecie uganiać za nimi po całym domu

teQiba- powodzenia na spacerach z chustą. Oby tym sposobem udało Ci się oszukać Twojego smerfa marudę

A ja mam problem dość nietypowy... Moje dziecko to ostatnio istny aniołek (dokarmianie działa cuda) za to ja cierpię na coraz gorszą bezsenność. Ostatniej nocy pobiłam rekord, bo spałam od 21.00 do 24.00, później obudziłam się na karmienie i nie udało mi się zasnąć aż do teraz
Jestem wykończona. Poza tym strasznie wściekła na siebie, bo naprawdę mam świetne warunki do tego by się wysypiać (Emilka ładnie śpi w nocy,a w dzień często ucina sobie drzemki), ale nie mogę. Leżę w łóżku, przewracam się z boku na bok i zamiast błogo zasypiać, przez głowę przelatują mi setki myśli... Wykończę się w końcu.

Udanej końcówki majówki
wspolczuje...

Cos mi cytaty znikaja... kurde musze tobogarnac

---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Ela i wstal dopiero godz temu... z pobudka na jedzenie. Pobija dzisiaj rekordy

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2014-05-04, 17:08   #666
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
Teqiba dzieki za info o staniku. Ja juz sobie kupilam ale okazalo sie ze jak sie mierzylam to mialam kryzys laktacyjny i teraz przed karmieniem stanik robi sie za maly
A mam dwa no i wkladki sie nie mieszcza...
Nawet jakies ciensze wkladki nie wejda?
Ale pospalas

Cytat:
A zenys wiedziala. Tz uparl sie ze mi kupi nowy tel z wiekszym wyswietlaczem i bede go miec chyba juz jutro
TZ jeszcze chyba nie wie ze bedzie tego zalowal
Stary 2014-05-04, 17:33   #667
Ela87
Zakorzenienie

Ale nudy
Pije juz dzisiaj trzecia kawe

Stary 2014-05-04, 17:46   #668
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Ja sie ciesze, ze mam chlopca i nikt mi nie przymosi niczego rozowego ja sie nie dxiwie ze was to denerwuje bo ilez mozna

U nas w tej chwili spokojnie Fran wlasnie odszedl od stolu i gada do ojca, ktory siedzi do niego tylem:cojest
01.06 mamy chrzest, nie mam pojecia jak go zorganizowac i nie mamy chrzestnego
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 18:04   #669
Ela87
Zakorzenienie

Fran będzie mial traume z dziecinstwa, bo go ojciec nie chcial sluchac

Stary 2014-05-04, 18:47   #670
tygrysek83
Zadomowienie

My wróciliśmy właśnie z grilla. Teraz kąpiel, jedzonko, usypianie i wpadam na spokojnie poczytać co u was. Wymęczyły mnie te spotkania z ludźmi.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 20:31   #671
Smarrita
Wtajemniczenie

Mam pytanko do mam karmiących mm? Ile wasze pociechy jedzą? mniej więcej zgodnie z tabelą żywienia czy mniej?
Gdzieś czytałam że niemowlak do wagi 10kg powinien jeść 100ml na każdy kg ciała, a w tabelach żywienia mm jest zdecydowanie więcej. Moja córa je ok 500-600ml na dobę i się zastanawiam czy nie za mało. Ma 6 tyg. Dopajacie również dzieci wodą? Bo mi ani samej wody ani wody z glukozą nie chce pić. A herbatkę z koperku wypluwa

W ogóle witam się po tym zimnym weekendzie majowym

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

a jeśli mleko przygotowujecie z wody mineralnej lub źródlanej to wcześniej ją przegotowujecie czy tylko podgrzewacie?

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
No właśnie chrzest, ja nie wiem w ogóle w jakim kościele chrzcić, bo w naszej parafii jest tylko raz w miesiącu - a nam nie pasuje bo teść przylatuje w innym terminie, a ksiądz wyjątku nie zrobi, bo niby jakieś nauki są. A myślałam że ksiądz jest dla ludzi a nie ludzie dla księdza... no ale cóż. Nie ta parafia to inna, oby tylko wydał pozwolenie na piśmie bo ponoć trzeba.

A przyjęcie właśnie, gdzie robiłyście? bo mi się szczerze powiedziawszy nie widzi w domu (chociaż będziemy mieć z nami 11 osób) ale nie ogarnę wszystkiego sama, a na czyjąś pomoc prócz Tż nie mam co liczyć. A jak w restauracji to tylko kawa i kolacja czy również obiad?
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 20:36   #672
teQiba
Moderator

Alez tu dzisiaj cicho

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
A przyjęcie właśnie, gdzie robiłyście? bo mi się szczerze powiedziawszy nie widzi w domu (chociaż będziemy mieć z nami 11 osób) ale nie ogarnę wszystkiego sama, a na czyjąś pomoc prócz Tż nie mam co liczyć. A jak w restauracji to tylko kawa i kolacja czy również obiad?
Ja robie w lokalu wlasnie dlatego ze nie widzi mi sie miec tylu gosci w domu... a poza tym z domu nie wyprosze, a z lokalu jak mi sie nie bedzie chcialo siedziec to po prostu wyjde
I u nas bedzie obiadek + ciasta na deser
Stary 2014-05-04, 20:46   #673
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Ja robie w lokalu wlasnie dlatego ze nie widzi mi sie miec tylu gosci w domu... a poza tym z domu nie wyprosze, a z lokalu jak mi sie nie bedzie chcialo siedziec to po prostu wyjde
I u nas bedzie obiadek + ciasta na deser
To jest plus, że można wyjść Dzięki za odpowiedź
Stary 2014-05-04, 20:47   #674
tygrysek83
Zadomowienie

Jejku, jaka tu cisza... chyba pogoda wszystkich zmroziła A tak na serio to jak się wam weekend udał? U nas jakoś masakrycznie aktywnie i z niecierpliwością czekam na jutrzejszy dzień kiedy nie będę musiała się z nikim spotykać. Cały dzień dla mnie i Kingi

Cytat:
U nas zaczely sie bezsenne dni... maraton w zabawianiu mamy
Mam wrażenie, że u nas też z dnia na dzień coraz mniej snu. Aż nie wiem co mam robić jak dziecko nie śpi

Cytat:

Dobra nudy tutaj to Wam cos napisze.
Moja szwagierka (chrzestna Oli) ostatnio mnie rozwala. Kilka razy przy niej razem z tz gadalismy, ze nie za bardzo lubimy róż.
A ona ostatnio chyba oszalala. Na chrzciny kupila rozowa sukien, rozowa bluze, rozowe buciki, rozowe rajtuzki to nic, ze buciki to chyba na nastepne lato, sukienka rozmiar 68 czyli na lato, ale welurowa czy polarowa cos takiego no raczej na lato nie bardzo. No, ale teraz gwóźdź programu, ostatnio dala Oli... RÓŻOWE FUTERKO nosz ile mozna? W ogole futerko to rozmiar jakis 80 jak nie lepiej. Powiedzialam juz tztowi, na szczescie on podziela moje zdanie, ze wiem, ze szkoda tych ciuszkow, ale ja nie zamierzam jej tego zakladac owszem mam kilka sztuk rozowych body, ale zakladam do tego np biale gacie czy cos, a ona wszystko perfidnie rozowe daje. Ostatnio do mnie "no niech Ola rosnie, bo mam ochote pokupowac jej sukieneczki". Z jednej strony ja rozumiem, bo jak ona urodzila swoja corke, to mieli nieciekawie i nie stac ja bylo na strojenie, ale ja jej kilka razy mowilam, ze nie lubie rozu i dopoki Ola nie bedzie sama w stanie decydowac o tym co chce nosic, to rozu bede unikala...
Czy niepotrzebnie sie denerwuje?
Denerwować się na pewno nie warto, bo złość piękności szkodzi Ja przez długi czas nie tolerowałam różu, ale jakoś na studiach mi się zmieniło. Teraz w rozsądnych ilościach nawet lubię, ale dla Kingi bardzo mało różowych rzeczy mam. Może dlatego na spacerze słyszę "jaki łady chłopiec"
Jestem zaintrygowana różowym futerkiem, pokażesz?

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny :-* wybaczcie czasu nie mam żeby pisać bo malemu ze tak powiem odbija :/ caly dzień się drze a w nocy gaworzy o,O a ja padam na twarz.
Bądź dzielna, z czasem będzie łatwiej.

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
No i będzie miała teraz więcej ruchu, bo tak nie lubi leżeć na brzuchu, że dziś z tatusiem nauczyła się przewracać na plecy. I zrobiła to z 10 razy, aż tż nagrał, bo ja dosypiałam dzisiejsze nocne pobudki.
Szok.
No właśnie Kindze też się jakoś już kilka razy udało przewrócić na plecy i zastanawiam się na ile jest to świadome, a na ile przypadek.

virginia super, że u Ciebie się tak układa. Zazdroszczę szczególnie basenu. Sama nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wrócić na treningi, szczególnie, że już w 6 miesiącu musiałam zrezygnować

Cytat:
Muszę się pochwalić, że Oskar dziś zaczął jeść bez nakładki na sutki. Trochę nas sytuacja zmusiła. Bo w nocy zapodziała mi się

Widze, że mała wie co dobre, też lubię ten serial. My w dalszym ciągu na działce. Dobrze, że zostaliśmy bo zapowiada się słoneczny dzień.
Gratki za postępy w karmieniu
My nadal wszystko szykujemy, aby móc na działce z młodą nocować. Mam nadzieję, że już za 2-3 tyg się uda.

Cytat:
Piotrus dzisiaj spal nadzwyczaj dlugo bo najpierw 7 a pozniej 5 godz i tym sposobem wstalam przed 10 tylko cycki pekaly
Wow, zazdroszczę takiego spania.

Limonka1987 teraz czas na naukę spania dla dorosłych A tak na serio to strasznie współczuję.
Stary 2014-05-04, 20:50   #675
Smarrita
Wtajemniczenie

a w ogóle przewidujecie na chrzcie alkohol? Bo niby się mówi (przynajmniej u nas) że z wesela na chrzciny wódkę trzeba zostawić
Stary 2014-05-04, 20:57   #676
mara86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
zazdroszczę.. my się dalej musimy z tymi cholerstwami bujać :/ nie lubię tego dziadostwa - spada, odkleja się, Młody zrzuca rękami, gubi się nocą (szkoda, że się nie swieci w ciemnosciach :P) i jest ryk no ale... bez nakładek Młody nie złapie, choć za każdym razem męczę go (o ja okropna matka, torturuję głodne dziecko), żeby próbował bez nich...
Moja szwagierka odzwyczajała od nakładki, tak, że stopniowo obcinała ją. W końcu nauczył się jeść bez
Stary 2014-05-04, 20:59   #677
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Jejku, jaka tu cisza... chyba pogoda wszystkich zmroziła A tak na serio to jak się wam weekend udał? U nas jakoś masakrycznie aktywnie i z niecierpliwością czekam na jutrzejszy dzień kiedy nie będę musiała się z nikim spotykać. Cały dzień dla mnie i Kingi

Denerwować się na pewno nie warto, bo złość piękności szkodzi Ja przez długi czas nie tolerowałam różu, ale jakoś na studiach mi się zmieniło. Teraz w rozsądnych ilościach nawet lubię, ale dla Kingi bardzo mało różowych rzeczy mam. Może dlatego na spacerze słyszę "jaki łady chłopiec"
Jestem zaintrygowana różowym futerkiem, pokażesz?

virginia super, że u Ciebie się tak układa. Zazdroszczę szczególnie basenu. Sama nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wrócić na treningi, szczególnie, że już w 6 miesiącu musiałam zrezygnować

u nas weekend w miare. Bylismy sami sobie Ale wczoraj wieczorem tzta wylozylo, dzis caly dzien i jutro jeszcze bierze urlop
We wtorek mamy szczepienia, ciakwe czy mala dotrwa.

Jak cykne fote, to pokaze

Ja juz zaczynam powoli cwiczyc jeszcze chwilka i Ty bedziesz mogla.

Cytat:
a w ogóle przewidujecie na chrzcie alkohol? Bo niby się mówi (przynajmniej u nas) że z wesela na chrzciny wódkę trzeba zostawić
U nas niby tez tak sie mowi. Nawet mialam flaszke ze slubu, ale brat mi ja kiedys wypil
Postawilam pol litra orzechowki, bylo 14 doroslych, ale chyba tylko 4 osoby pily

Ja robilam chrzciny w domu, bylo 14 osob doroslych, tylko ja specjalnie robilam pozno, ho nie chcialam robix obiadu. Bylo ciacho i tort, pozniej zimna plyta jakas salatka szynki, sery, a pozniej rzucilam kielbase na cieplo ja sie nigdy nie spuszczam, jak sie komus nie podoba to moze sobie pojsc

Stary 2014-05-04, 21:25   #678
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
My mamy wódkę na chrzciny ale ani maz ani ja nie będziemy pic. Wódka z wesela jeszcze
Bedzie obiad, 2 gorące dania, zimna płyta, ciasta, tort. Płacimy 100 zł od osoby, a za dzieci połowę. Nie mam ochoty jeszcze latac z talerzami całe popołudnie

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 21:26   #679
Ela87
Zakorzenienie

Nie mój styl
Dopiero jak wrzucałam to się kapłam, że wszycam futro na klatce od żywych futer

Stary 2014-05-04, 21:31   #680
kate1623
Zadomowienie

Witam się po udanym dniu spędzonym na grillowaniu

Cytat:

Udanej końcówki majówki
Ojej no to współczuje

Cytat:
1. Mam pytanko do mam karmiących mm? Ile wasze pociechy jedzą? mniej więcej zgodnie z tabelą żywienia czy mniej?
Gdzieś czytałam że niemowlak do wagi 10kg powinien jeść 100ml na każdy kg ciała, a w tabelach żywienia mm jest zdecydowanie więcej. Moja córa je ok 500-600ml na dobę i się zastanawiam czy nie za mało. Ma 6 tyg. Dopajacie również dzieci wodą? Bo mi ani samej wody ani wody z glukozą nie chce pić. A herbatkę z koperku wypluwa

W ogóle witam się po tym zimnym weekendzie majowym

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

2.a jeśli mleko przygotowujecie z wody mineralnej lub źródlanej to wcześniej ją przegotowujecie czy tylko podgrzewacie?

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

3.A przyjęcie właśnie, gdzie robiłyście? bo mi się szczerze powiedziawszy nie widzi w domu (chociaż będziemy mieć z nami 11 osób) ale nie ogarnę wszystkiego sama, a na czyjąś pomoc prócz Tż nie mam co liczyć. A jak w restauracji to tylko kawa i kolacja czy również obiad?
1. Według opakowania Majka powinna zjadać 750ml dziennie. Je około 700ml raz mniej raz więcej. Co do dopajania też nie lubi wody (glukozy w ogóle jej nie daje nie chcę jej przyzwyczajać do słodzonych napoi. Daję jej wodę jak jest ciepły dzień wtedy z chęcią pije
2. Majka pije przegotowanego żywca zdrój. Wodę wcześniej gotuje, a potem wrzucam do mikrofali by ją troszkę podgrzać dodaje mleko i gotowe
3. Ja robię przyjęcie bo będzie około 30 osób. Będzie obiad i ciasto

Cytat:
Jeszcze niewiem :noniewiem napewno postawię wino, ale czy wódkę zobaczymy. Nie bardzo bym chciała

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-04, 21:59   #681
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Nie mój styl

Tiaaa... tez nie mój styl :/
Stary 2014-05-04, 22:35   #682
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nudy
Pije juz dzisiaj trzecia kawe

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja sie ciesze, ze mam chlopca i nikt mi nie przymosi niczego rozowego ja sie nie dxiwie ze was to denerwuje bo ilez mozna

U nas w tej chwili spokojnie Fran wlasnie odszedl od stolu i gada do ojca, ktory siedzi do niego tylem:cojest
Mojego plec nie uchronila od rozowych ubranek

Cytat:
My wróciliśmy właśnie z grilla. Teraz kąpiel, jedzonko, usypianie i wpadam na spokojnie poczytać co u was. Wymęczyły mnie te spotkania z ludźmi.
w koncu mozesz sie z nami zrelaksowac

Cytat:
Moja szwagierka odzwyczajała od nakładki, tak, że stopniowo obcinała ją. W końcu nauczył się jeść bez
Jak obcinala??

Stary 2014-05-04, 22:41   #683
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:

1. Według opakowania Majka powinna zjadać 750ml dziennie. Je około 700ml raz mniej raz więcej. Co do dopajania też nie lubi wody (glukozy w ogóle jej nie daje nie chcę jej przyzwyczajać do słodzonych napoi. Daję jej wodę jak jest ciepły dzień wtedy z chęcią pije
2. Majka pije przegotowanego żywca zdrój. Wodę wcześniej gotuje, a potem wrzucam do mikrofali by ją troszkę podgrzać dodaje mleko i gotowe

Jeszcze niewiem :noniewiem napewno postawię wino, ale czy wódkę zobaczymy. Nie bardzo bym chciała
Dzięki za odpowiedź. Sporo osób zapraszasz

Cytat:
Nie mój styl

w sumie nie jest najgorsze;p ale tez bym nie założyła dziecku czegoś takiego ;p
Stary 2014-05-04, 23:19   #684
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
My robimy w domu. Bedzie rosol, dewolai ( nie wiem jak sie to pisze) ciasto tort i salatka

Cytat:
Witam się po udanym dniu spędzonym na grillowaniu

Ojej no to współczuje

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

TeQiba wkladki sie zmieszcza ale nieladnie to wyglada...

A maz wie na co sie pisze, dzisiaj sie smial ze w kazdej wolnej chwili na wizazu siedze i mowi ze na nowym tel bedzie lepiej dzialac

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

dobra weszłam na kompa i oglądałam zdjęcia
Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Pochwalę się swoim słodziaczkiem , którego mam ochotę zjeść
ja się nie dziwie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Nasza Ulcia
rozpływam się, ślicznie na rączkach się trzyma

Cytat:
Napisane przez meluzyna87 Pokaż wiadomość
To pochwale się i ja swoim małym kudłaczem
Czytam Was, czytam ale mimo że moje dziecko jest grzeczne to mnie czasu brakuje.
Zosia zakumała wreszcie leżaczek i zabawki bujające się, normalnie ponad godzina zadowolenia dziecka, a jeszcze jak ma spodnie zdjęte to juz wogole radość

Zosia ma włosy, no takie jakie ma, kudłate wiec są czesane a ze brwi jej dopiero rosną to nie dotykane i sie zrobiła ciemieniuszka. Ale zwalczymy to jakoś
jaka czupryna!!

Ela jakie futro dla prawdziwej księżniczki

Stary 2014-05-05, 00:04   #685
margo80
Zakorzenienie

Ela - futro niczego sobie

Co do chrzcin, to my w czarnej d... w tym temacie. Nie mamy ani daty, ani chrzestnych, ani lokalu...

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 00:12   #686
BeautifulLie
Zadomowienie

Hej :-*

Smaritta mój maly wypija ok 700-750ml, niedawno przygotowywałam mleko na wodzie źródlanej ale brzuch go zaczął jeszcze bardziej boleć, zaczelam znowu na zwyklej wodzie gotowanej w garnuszku robić i jest ok do picia daje wodę źródlaną jedynie podgrzaną z dodatkiem malutkiej ilości cukru.

Tygrysek u nas też snu prawie nie na, no od wczoraj jedynie w nocy a w dzien nie wiem czym go zająć bo wszystko go wkurza :/

Imonka

A chrzest hmm.. Nie mam terminu jeszcze juz nie mówiąc o kasie :/ mialam robić z becikowego ale w naszym kochanym kraju żądają wyroku sądu a ja nawet jeszcze terminu rozprawy nie mam o.O ale plany mam pod koniec czerwca cos ze chrztem wykombinować.

Nadane telegrafem ... xD
BeautifulLie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 00:49   #687
olakola
Zadomowienie

Ela - ja mam 2 synów starszych, wiec moja Jula chodzi codziennie na RÓŻOWO , no nie ma innej opcji

co do chrzcin to nie wiem jak przekonać TŻta, żeby nie zapraszać wszystkich ciotek i wójków i kuzynów z rodzinami, nie chcę "wesela" robić, jak dla mnie to wystarczyliby rodzice (czyli dziadkowie) + chrzestni + siostra TŻta z rodziną, co i tak da 19 osób (z dziećmi licząc).
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 06:31   #688
Ela87
Zakorzenienie

Dzisiaj promo na pampersy w Lidlu i w netto

Stary 2014-05-05, 06:59   #689
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj promo na pampersy w Lidlu i w netto

ja się w piątek załapałam u siebie w Auchanie na niezłą promocję. paczki "2" pakowane po 80szt za 28,99.

Przemo ma dziś noc życia. nakarmiony między 19 a 20, zasnął przed 21, wstał na jedzonko o 2.10 i jeszcze śpi. niestety ja już od 6.30 na nogach. wstałam przed nim, żeby się przygotować, bo na 8 jedziemy do pediatry. a o 6.20 przyszła do nas wyspana Ewa. jeszcze jakieś 11 miesięcy i może zacznę się też wysypiać :P

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-05, 07:54   #690
Ela87
Zakorzenienie

Ja do netto mam najblizej, dalej nie oplaca mi sie jechac, ale chyba i tak kupie 4 juz.

Brawa dla Przemka za piekna nocke

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości