|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |||||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI)
wcześnie chłopak zaczyna
![]() Cytat:
łap prywatnie rehabilitanta dziecięcego, nie ortopedę, z reguły to reh. ma większe doświadczenie, a jeśli zobaczy błędy to pokieruje do lekarza I teraz tak - owszem, dzieci nie muszą raczkować, natomiast jest im to przydatne dla lepszego rozwoju mózgu. Chodzi o ruchy naprzemienne. Na tym etapie (od dawna chodzące dziecko) do raczkowania raczej nie zmusisz, ale jakbyś namawiała (u nas fajnie działa raczekowanie z dzieckiem) to też i krzywdy nie zrobisz i owszem, jeśli dziecko neichodzące, ale już siedzi, staje np. samodzielnie - to i reh. pokazują ćwiczenia na to, by dziecko zaczęło raczkować - wówczas to nie jest szkodliwe (pomijam zmuszanie dziecka ewidentnie na to niegotowego, czyli np. niestojace, niesiedzące, 4miesięczne).Zapamiętaj sobie pojęcie "metoda Dennissona", gdy młoda porośnie to się z nią baw, będzie to takie trochę zastępstwo nieraczkowania. Cytat:
trzymam kciuki! Cytat:
ale fajnie! Cytat:
Cytat:
gratuluję u nas ewidentnie skok trwa, pojawiło się mówione 'pa-pa" i "baba"
|
|||||
|
|
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w ogóle wcześniej noce Wam się poprawiły?Ezzo a jak u Was z nockami? |
|
|
|
|
#3813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szaja powiedz mi co sądzisz o metodzie (oczywiście zapomniałam nazwy ) chodzi w niej o to, że aby dziecko lepiej się rozwijało, należy dotykac naprzemiennie np lewą rączką do prawej nóżki itp? Moja t. cały czas mi o tym gada, że to takie rewelacyjne dla rozwoju mózgu dziecka (że niby obie półkule wtedy pracują) ale wiesz, to w końcu t. i normalne jest, żeby zrobić odwrotnie
|
|
|
|
|
#3814 |
|
Wtajemniczenie
|
hje brawa dla Poli
![]() gojka brawa za spanie w łóżeczku! Ewik bardzo się cieszę Hania od 10.30 próbuje zasnąć i nie może. zasnęła na dwie minuty i obudziła Ją wiertarka u sąsiadów
|
#3815 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle czy Wasze dzieci jedzą już wszystko? Oczywiście nie mam na myśli musztardy czy czegoś w ten deseń, tylko np. normalnie fasolę, czosnek itp. Czy jeszcze macie coś do wprowadzania na potem? ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
a przed chwilą domofon dzwonił, ale ja nie odbieram już, za dużo debili wydzwania, muszę wymienić domofon na taki co można przyciszyć.
|
||
|
|
|
#3816 |
|
Zakorzenienie
|
Nancy, ja kupuję huggiesy, mam jeszcze rozmiar 3 ledwo na dupkę wchodzą
ale chce zurzyć do końca potem zamierzam kupić wielorazową na basen bo pieluszki do pływania są drogienie lubię baby dream są sztywne i nieładne, jakoś nie przemawiają do mnie choć cenowo duże lepjej niz huggies Gojka i Szaja brawa dla Paulinki i Dorki no i Ewik, super że wsio ok Ifka, moj L nadal podwija paluszki badali go lekarze i iby wsio ok , mojej kuzynki syn bardzo dlugo podwijał ale faktycznie lepiej iść do lekarza rehabilitanta ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- u nas w biurze też remont heheeh właśnie mi napieprzszają wiertłem nad biurkiem
|
|
|
|
#3817 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!
Po dlugim weekendzie rzucilam sie w wir spotkan towarzyskich i efekt tego taki, ze zasypialam razem z Yae. Nadrobilam, ale juz sobie daruje odgrzewanie tego, co bylo. szklanko zycze szybkiej poprawy nocek! Yae je juz prawie wszystko, lacznie z owocami morza, wiekszoscia przypraw. Do wprowadzenia zostal nam makaron gryczany (marsi pamietam, ze Ty mialas makaron soba, gdyby przyszlo Ci do glowy podawac Leo, to ostroznie; paskudnie uczula) i orzeszki ziemne. |
|
|
|
#3818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sporo przed nami jeszcze
|
|
|
|
|
#3819 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wielorazówka na basen, to byłoby fajne masz jakieś upatrzone? huggiesy nr 3 to M, tak? Czyli 11-15 kg, mówisz, że Wam ledwo wchodzą, czyli u nas pewnie byłoby podobnie, więc jak coś to będę szukać większego rozmiaru
|
|
|
|
|
#3821 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
Nie mamy zadnego problemu z rozszerzaniem, mimo ze bardzo pozno zaczelysmy. Ale jak juz zaczelysmy, to co 2dni nowosci wprowadzalam i poszlo |
||
|
|
|
#3822 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46357114]wcześnie chłopak zaczyna
![]() Chodzi o ruchy naprzemienne. gratuluję u nas ewidentnie skok trwa, pojawiło się mówione 'pa-pa" i "baba" [/QUOTE]To samo mi przyszło do głowy ![]() Dokładnie No właśnie u nas też jak nic skok mi się wydaje, ile on może trwać?
|
|
|
|
#3823 |
|
Konto usunięte
|
Nancy, jak najbardziej, chodzi o przekraczanie osi ciała
|
|
|
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
Nancy, na razie nie szukałam w necie, widziałam na basenie że większość mam używa wielorazówek, muszę popytać i dam Ci znac
Meneq, soba uczula? zartujesz??? Black, gratulacje, teraz trzymamy kciuki |
|
|
|
#3825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ewik, wielkie gratulacje za serduszko Hje, no z pustaka stawiamy Deli, tak mamy okno narożne w kuchni
|
|
#3826 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Amelka właśnie zasnęła na drzemkę. Trochę później niż zwykle, bo dziadek był, a ona ma fazę na dziadziusia i "dziadzia" jest idolem, na topie totalnie
|
|
|
|
#3827 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, a u nas ze staraniami to jakaś lipa wychodzi. Jakoś od stycznia jak mam dni płodne to nigdy nie udaje się nam poprzytulać
A to mąż w pracy, a to się poprztykamy, a to Piotrek nie pozwoli, a nie chcę takiego szybkiego bunga tylko w celu zapłodnienia Fajnie jakby się udało w niedługim czasie, 2 lata to fajna różnica wieku![]() Debrah u nas też na Dziadzie jest szał a dziewczyny karmiące cycem, zauważyłyście, żeby teraz dzieci więcej ciumkały? U nas to jakaś "masakra" z tym jest Wciągu dniu karmimy się chybaze 30 razy dosłownie skończy cyca idzie na chwilę do zabawy i znów się przytula Do tego całe noce z U w buzi. Cycki zaczynają mnie boleć jak na początku, czekam jeszcze na rany
|
#3828 |
|
Zakorzenienie
|
Ewik, cudowne wiesci.
super! Rosnijcie zdrowo. Szaja, na odpowiedz maja czas do 30 dni, ale moze byc tak, ze list dostane w przyszlym tygodniu, bo komisja obraduje wtedy, gdy zbierze sie 10 wnioskow, takze bede siedziec w niepewnosci teraz... ![]() Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 8008X przy użyciu Tapatalka Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2014-05-08 o 13:17 |
|
|
|
#3829 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3830 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Paulinki Cytat:
Cytat:
Współczuję nocki. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46357114]łap prywatnie rehabilitanta dziecięcego, nie ortopedę, z reguły to reh. ma większe doświadczenie, a jeśli zobaczy błędy to pokieruje do lekarza I teraz tak - owszem, dzieci nie muszą raczkować, natomiast jest im to przydatne dla lepszego rozwoju mózgu. Chodzi o ruchy naprzemienne. Na tym etapie (od dawna chodzące dziecko) do raczkowania raczej nie zmusisz, ale jakbyś namawiała (u nas fajnie działa raczekowanie z dzieckiem) to też i krzywdy nie zrobisz i owszem, jeśli dziecko neichodzące, ale już siedzi, staje np. samodzielnie - to i reh. pokazują ćwiczenia na to, by dziecko zaczęło raczkować - wówczas to nie jest szkodliwe (pomijam zmuszanie dziecka ewidentnie na to niegotowego, czyli np. niestojace, niesiedzące, 4miesięczne).Zapamiętaj sobie pojęcie "metoda Dennissona", gdy młoda porośnie to się z nią baw, będzie to takie trochę zastępstwo nieraczkowania. [/QUOTE] Dzięki Szaja. Wiem ze raczkowanie mocno wspomaga rozwój mózgu. Teraz zachęcam do raczkownia, sama z nia raczkuję, psa angażuję i widać że sprawia jej to frajdę. Cwiczenia zapisałam. Cytat:
Cytat:
Mówisz remont, u mnie jest regularny plac buowy. Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46357904]Nancy, jak najbardziej, chodzi o przekraczanie osi ciała Albo przyklejanie karteczek kolorowych na stopie
|
|
#3831 |
|
Zakorzenienie
|
Insolito, domyśliłam się
Ale jaki pustak dokładnie, nazwa? Jakoś mi sie oczy przyzwyczaiły do widoku maxów i nie mogę ogarnąć, jakie są te Wasze
|
|
|
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
Przed nami jeszcze kakao, w sumie jadla juz, ale strasznie ja pobudza, wiec jeszcze nie je. Ona z natury jest strasznie zywym i energicznym dzieckiem. Orzechy, miod, mleko krowie- jestesmy nadal na 2 i mamy juz je do konca podawac. 3 nie toleruje. Salata i buraczki, ale to tez dlatego, ze po prostu jej nie smakuja. Generalnie je wszystko, jesli cos nie smakuje albo nie toleruje to narazie nie podaja, jak pisalam. Owocow morza nie jadla, ale to tez dlatego, ze my takich rzeczy nie jemy. Nie nasze smaki. Gum rozpuszczalnych i krowek tez nie daje- ost mialam na ten temat ostre starcie.. Ech. Ogolnie chyba nie ma niczego takigo czego bym dawac nie chciala. Mleko krowie to chyba jedyne, choc moze latem zaczne jus wprowadzac.
Wysłane z mojego Trooper_X40 przy użyciu Tapatalka
|
#3833 |
|
Zadomowienie
|
Insolito u mnie tak jest z uu. Wszystko mnie boli, a jak rano wstaję po takiej ciumkającej nocy to się czuję jakbym miała odfrunąć, taka pustka i lekkość
No i kciuki za staranka! ![]() Dziękuję za odpowiedzi jedzeniowe! ja się przymierzam do miodu, ale szukam jakiegoś dobrego i ciągle odwlekam bo się trochę cykam...
Edytowane przez szklanka19 Czas edycji: 2014-05-08 o 13:33 |
|
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na fakturze mam : beton komórkowy G550 i G600 Mówi Ci to coś? A maxy to takie pomarańczowe? Nam majster je odradził, bo ponoć potem bywają problemy z zawieszeniem np. szafek kuchennych przez dziury które w środku mają
|
|
#3835 |
|
Zadomowienie
|
hej, jestem na fizycznym wykończeniu, i przepraszam, ale wizaz musiał zostac ostatni na liscie dziennych priorytetów
Moim najwiekszym marzeniem jest sie wyspac, miec dzien, w ktorym nic nie musze i zjesc loda![]() Teraz Ola spi, a ja musze pracowac i napisac LM po niem. na zajecia, wieczorem mam ruski i tez wypadałoby powtórzyc materiał.... Pozdrawiam i wybaczcie, ze tak bez odnoszenia sie wpadłam :h: |
|
|
|
#3836 |
|
Zadomowienie
|
A właśnie Ezzo bo mi się przypomniało, że miałam Cię pytać o tą dietę. Ja niedawno właśnie też na to natrafiłam i mnie to zaciekawiło. Powiedz mi, nie boli Cię brzuch, nie masz jakichś żołądkowych sensacji przy takim jadłospisie? Bo ja ostatnio praktycznie nic surowego nie mogę jeść, więc nawet nie próbuję tego zaczynać, ale gdzieś mi się rzuciło w oczy, że przy tym organizm się czyści i mogą być problemy jelitowe. Tobie nic nie dolega?
Moja mała sadystka przyniosła mi strzykawkę zabawkę i znosi po kolei misie, lalki i muszę robić zastrzyki Nawet piłka się załapała
|
|
|
|
#3837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pewnie któreś z tych G muszą być ![]() Tak, to te pomarańczowe. A co do jakości - oczywiście zależy od firmy, w naszych okolicach od zatrzęsienia jest teraz tych z Leiera, bo taniuśkie, ale jakość baaardzo kiepska (nasz dom tez od wewnątrz jest z maxów, ale jeszcze tych "starszych", więc tak bardzo się nie sypie). Tż mi mówił, że najlepsze są... Hadyk, czy jakoś tak Tylko że to kasiory kupa Więc w sumie jak chcieliście w miarę w kosztach "się zmieścić", to dobrze Wam doradził Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-05-08 o 13:50 |
|
|
|
|
#3838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szaja i inne podwójne mamy: kiedy można dziecku dac takie rzeczy jak ciastolina/masa solna? I jak sie nazywa taka zabawka, z dzieciństwa pamiętam.. tabliczka z dołączonym czymś do pisania i potem sie przejeżdża takim paskiem w dol żeby wymazać co nabazgrane i od nowa tabliczka jest pusta? Ja to uwielbiałam, tania a fajna zabawka - a nie wiem nawet jak szukać na allegro. W ogóle mam tyle pomysłów na prezent na dzień dziecka, ze..;/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie Ci ludzie maja rozum Gratki za wszystkie postępy w ![]() Co.do am am, to moja M je już prawie wszystko. Tylko orzechów jeszcze nie dawałam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:38.

i owszem, jeśli dziecko neichodzące, ale już siedzi, staje np. samodzielnie - to i reh. pokazują ćwiczenia na to, by dziecko zaczęło raczkować - wówczas to nie jest szkodliwe (pomijam zmuszanie dziecka ewidentnie na to niegotowego, czyli np. niestojace, niesiedzące, 4miesięczne).
tzn. nie żebyśmy się starali, sama nie wiem czy już bym chciała, ale jakby się trafiło to bym nie narzekała.
Także na święta będzie nas już czworo 
).
Insolito, z czego stawiacie mury? 

u nas ewidentnie skok trwa, pojawiło się mówione 'pa-pa" i "baba" 

ale chce zurzyć do końca potem zamierzam kupić wielorazową na basen bo pieluszki do pływania są drogie

Fajnie jakby się udało w niedługim czasie, 2 lata to fajna różnica wieku
22.05.2008
14.08.2011
Tylko że to kasiory kupa 
klask i: