|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI)
Cytat:
![]() mój Kuba nie mówił "am am" aż do dzisiaj, kiedy to obudził się po 5 a o 5:30 powiedział "am am", dałam kawałek buły, bo nawet nie wierzyłam, że zje i zjadł
|
|
|
|
|
#3962 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Ale mi poucinało
![]() Cytat:
Cytat:
Strasznie mnie wkurza jej/jego? faworyzowanie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46368021]Ja z Pepco mam kilka rzeczy, ALE najpierw dokładnie macam. Mamy świetną bluzkę dla Agu za 15zł NIC się z nią nie dzieje, piorę w pralce, wiruję i jest ok. A np. rajtki paskudne legginsy takie jakby sztruksowe fajne. No różnie bywa.[/QUOTE]My mamy komplet polarowy, w którym Pola chyba od pół roku śmiga i jak nówka dalej, leginsy też wszystkie dobre Cytat:
![]() Eeee, przecież pewniaki byli W finale będą w pierwszej 5 jak nic ![]() W półfinale mieli najwięcej głosów ![]() Cytat:
U nas o 21, to u Was chyba o 20 ![]() Cytat:
![]() Nie martw się, na mojej siostry weselu na 120 osób, 30 było ze strony szwagra. U nas - 120 ze strony tż, 60 z mojej ![]() Cytat:
Ale i tak pierwsza z "co mi będą jakieś hu...huhu" Sebastiana jest nie do pobicia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Deli, co z babcią? ![]() --------------------------------- Dziś byłyśmy na dworze od 7.40 do 11.30 i tylko dlatego, że zaczęło padać , młodzież pospała godzinę i znowu od 14 do 19 ![]() Mama mnie wczoraj yebła na łopatki doszczętnie... Jestem złą matką, a już gorszą żoną, bo, uwaga, mój mąż musi biedny co wieczór przygotowywać termos na noc dla dziecka. A nie powinien, bo on pracuje zawodowo, a ja nie, i on przychodzi zmęczony z pracy, a ja nie. Ja Polę przewijam, ubieram, karmię, kąpię, usypiam, a tż ten pieprzony termos co wieczór przygotowuje i jest źleee! Ku.wa, jeszcze raz d niej usłyszę, że "on nic przy Poli nie robi" (jaka zmiana zdań ) to mnie chyba rozniesie... ![]() A dzisiaj dawała jej czipsy "do spróbowania"
|
||||||||
|
|
|
#3963 |
|
Zakorzenienie
|
nawijko jeszcze u nas pomogło wykręcenie uchwytów do szafek, do których nie chciałam, żeby Kuba miał dostęp i przeznaczenie 1 szafki i dwóch szuflad, w których Kuba może grzebać, ile chce. Jak chce dobrać się, do szafki, której mu nie wolno, to mówię, że tej nie wolno ruszać, bo coś tam ale tu też jest fajnie i pokazuję mu np super hiper fajne puszki, które się turlają
turlającą puszką zawsze się zainteresuje
|
|
|
|
#3964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czasem się oblizuje, też mlaska, ale tak... autentycznie, jakby naprawdę coś jadła, i nawet ślinę głośno przełyka Ale czasem też mówi "am" albo "niam" Oj, ale mi się miło zrobiło Wczoraj był cały zestaw informacji ode mnie ![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profi...ci-curry/m2zb5 paCZcie
|
|
|
|
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
Zanim napiszę to ja mam pytanie - ktoś wie gdzie jest Fewcia :prosi???
Cytat:
Ja tu już ostatnio pisałam w temacie " ile pozwalać", odnośnie domowego burdello. Co do taty - on jest z tej pierwszej grupy więc doradza zgodnie z owym poglądem, ale gdyby się zastanowić : to jak właściwie masz reagować? Zakładając, że olejesz - to co - jesz obiad przy płaczącym dziecku? Smakuje ci on? Masz z tego przyjemność? No ja np. nie mam, nie smakuje mi jedzenie w stresie, i patrzenie na łzy mojego dziecka. Reaguję zawsze, nie odraczam reakcji swojej, bo to mi nic nie da dobrego. Nie to, że biegnę na złamanie karku do dziecka, i wszystko jest na tip-top bo nie zawsze się da. Ale jak nie mogę szybko podejść to mówię do dziecka. Ja w ogóle mnóstwo gadam z moją córką, tłumaczę, przegaduję. Staram się krótko, na miarę jej możliwości rozwojowych, ale często mi się dziób nie zamyka. Z jedzeniem obiadu często mam kłopoty, więc jej wtedy też coś do jedzenia daję, może wysiedzi przy tym akurat, nawet jeśli nie je. Ale zdarzało mi się nie raz i nie dwa jeść zimne, jeść na raty, jeść pomiędzy jedną bajeczką a drugą, pomiędzy kp, wstaw co chcesz. No bo co innego? Dziecko nie rozumie dlaczego "zwykle tak a teraz nie", nie robi na złość, nie wymusza. Jeśli potrzebuje uwagi to bez złośliwości i bez drugiego dna. Jeszcze nie łączy, że wtedy mama nie zje obiadu i będzie głodna itp itd. A jeśli są sytuacje kiedy na prawdę nie może czegoś - bo nauczyłam się weryfikować to, i jak mam "zostaw" na końcu języka, to robię sobie stop klatkę i myślę " ale właściwie dlaczego nie chcę jej pokazać tego lub dać? Czy serio mam powód czy z zasady?" - jeśli mi wyjdzie, że powód mam z doopy wzięty to jej pokazuję, z rzeczami trudnymi pod nadzorem. Wiecie, że przestaje już grzebać w szafkach w kuchni? Bo się nasyciła widać. Przeniosła się do swojej komody w sypialni - rusza pierwszą szufladę tylko bo w niej są przegródki i jej skarpetki/pieluchy itp, bierze te przegródki wyjmuje, bawi się i potem ODKŁADA NA MIEJSCE. Zauważyłam, że jeśli jej pokażę gdzie co ma leżeć, do czego służy itp itd - to ona to przyjmuje i używa zgodnie z przeznaczeniem, odkłada na miejsce. Nasyci się, nabawi tym i jest spokój. Pilota od tv np już nie tknie, od razu biegnie schować do szuflady. Do tego stopnia, że jak na działce byliśmy i dziadek chciał jej dać taki od starego tv, bo wiedział, że na pilot był szał to co zrobiła? Poszła i schowała do pierwszej szuflady jaką spotkała na drodze, mało się nie posikałam:d Nawet mnie goni do tego, żebym odkładała rzeczy na miejsce :d Wiem, że jej to minie kiedyś, ale na razie "pozwalanie kontrolowane" się sprawdza bardzo. Jeśli zabronię czegoś to też mam pisk/histerię, rzadko się uprę i zabiorę - robię to jeśli to serio niebezpieczne. Ale wtedy nie zostawiam jej płaczącej - raczej się z tym nie zgadzam (chociaż pewnie jak będzie starsza to będzie zależnie od jej potrzeby, na razie jestem zdania, że ona własnych emocji jeszcze " nie udźwignie" żeby ją z nimi zostawić. Przytulam, nazywam jej emocje typu " wiem, że jesteś teraz bardzo zła bo chciałaś to i to, ale nie mogę ci tego dać bo skaleczysz palec a ja się bardzo o ciebie boję i nie chcę żeby cię bolało" - na przykład. Zawsze uzasadniam dlaczego nie dam, dlaczego się nie zgadzam. Potem odwracam uwagę na ile się da. Pewne rzeczy trzeba po prostu przetrwać. Z poglądem "ignoruję, wypłacze się to przejdzie " - się nie zgadzam. I nie uważam, że nie stawiam granic - stawiam, aczkolwiek czasem je przesuwam jeśli dojdę do wniosku, że były bez sensu. Jak wy sobie wyobrażacie stawianie granic roczniakowi? Bo ja nie przez ośli upór czy tresurę. Oczywiście nie dam jej z tego powodu lodów na obiad i nie pójdę o 3 rano na spacer. Ale uzbroję się w tłumaczenie , raz , drugi i dziesiąty, dam bliskość jak przyjdzie jakaś wielka emocja, której ani ja ani dziecko nie ogarniamy, a potem zajmę czymś innym. Przede wszystkim pomaga mi myśl, że dziecko jest z natury dobre, nie ma złych intencji, po prostu często nie rozumie - czemu nie tak i nie teraz. I nie ma w tym jego winy. zwykłe mamy, jakieś świecowe, bo takich nie zje. |
|
|
|
|
#3966 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje za kciuki!
dziewczyny, wiem czasem narzekałam na moją dyktatorke, czasem juz troche ironicznie podchodziłam itd. Ale ja jestem związana chyba z babcią najbardziej, jak wczoraj od sis usłyszalam, ze pod maszynami to nogi mi się ugięły, juz wczoraj nie miałam jak jechać do szpitala... ale dziś na pewno pojadę. Ponoc juz lepiej. Matula z babcią poszła do lekarza bo miala spuchnięte nogi.. i dr dała skierowanie do szpitala "na wszelki' i poszła babcia a na następny dzień była tak sina, ze ją wzieli na erke i pod respiratory jakieś.. lekarz mowi że już lepiej, nawet nie chce myśleć ze moze byc coś źle. Amelka ma chyba uczulenie na komary! ostatnio jak ją ukąsił jej policzek był mega czerwony, to miejsce napuchło- wieczorem sie zrobiło stożkowate i twarde i takie nieładne...a wczorqaj znowu ją udziabał i znowu to samo. Podaje wapno i smaruje jej takim czymś w kulce, Amelka się nie drapie, a wygląda to jakby się pół nocy drapala;/
|
|
#3967 | |||
|
Wtajemniczenie
|
hej
Cytat:
Cytat:
al jeszcze mówi mniam mniamCytat:
![]() a co do tekstu mamy to żal
|
|
#3968 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej!
Cytat:
po stokroć je.blam! iffonka-do lekarza szybciutko i wszystko bedzie ok! ![]() Cytat:
Cytat:
u nas w nocy byla taka burza ze hej! ![]() ![]() ja prawie wyszlam z siebie a mlody spal w najlepsze
|
|||
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
U nas jak Marti jest głodna, to tego by nikt nie przeoczy. Zaczyna normalnie krzyczeć am am mniam i nie ma bata, trzeba jej dać cokolwiek, bo się nie uciszy
|
|
|
|
#3970 |
|
Zakorzenienie
|
Nancy-właśnie ostatnio wybrałam się do rossmanna po pieluchomajtki i ... Kupiłam pampersy Przez pomyłkę. Były w identycznym opakowaniu i po prostu wzięłam z półki nie czytając etykiety na paczce. W domu okazało się że mam pampersy i wcale sobie nie ułatwiłam wręcz przeciwnie,pampersy które kupiłam są tak tandetne że marzę tylko o tym żeby nadszedł już ich koniec. W każdym razie wracając do sedna-kupię następnym razem ).Za nami noc ok,ranek trochę gorszy bo zanim zrobiłam mleko mały się rozbudził-impreza trwała dwie h i tak pospaliśmy do 8.
|
#3971 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny...zaraz nadrabiam...a na dzień dobry-Antonio rano , jak mama segregowala pranie-już chciał sie wykąpać ;p padlam ze śmiechu....
I w jeszcze w kwestii pozwalania dzieciom na wyciaganie z szafek....jak chce zjeść śniadanie to tak to wygląda ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
hej,
widzę,że gadacie o eurowizji, ja wlączylam na chwilkę jak zobacyłam babę z brodą myślałam,że pawia puszcze sorry nie kumam, talent przeciętny, w x factor co drugi tak śpiewa rozuemie,że za kilka lat w tv będą trendy piosenkarzy z kutasem na czole Boże co się dzieje na tym świecie? nic dziwnego,że potem wiele ludzi ma problem z tożsamością jak tak ludziom mieszają we łbach ![]() przepraszam ale ja jestem konserwatystką i niestety brak mi tolerancji dla odmieńców, zboczeńców i innych seksualnych dziwadeł na to dzieci nie powinny patrzeć bo to nie jest nauka tolerancji, o nie!!! Cytat:
pogoda z dupy a miałam iść z młodym na wiejski festyn, potem mamy w planach basen ale kurcze mam wątpliwości bo jeszcze smarkam |
|
|
|
|
#3973 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry!
ja już po śniadaniu, kawce przy kołaczu (sąsiad się dziś wydaje ) i sprzeczce z mężem czyli można już spokojnie zacząć dzień dziś moje dziecko obudziło nas o...7:44 jestem w szoku! tak to można żyć mam weekend na napisanie pracy mgr (sorry dziewczyny, że was tak męczę, do środy to machnę i macie ze mną już święty spokój ), Ania już jest u babci więc i ja muszę zacząć. Tłumaczę sobie, że to tylko kilka dni spinku doopy i KONIEC. NIGDY WIĘCEJ EDUKACJI! ![]() Hje - co twoja mama ma za pomysły to ja nie wiem łomatkozcórką że o czpisach nie wspomnę ![]() a ty chyba jesteś aniołem, że to wszystko wytrzymujesz, ja bym tym wszystkim pierdutnęła i tyle ![]() miłego dnia!
Anulka 2.02.2013 Edytowane przez ewulkaaa Czas edycji: 2014-05-10 o 09:34 |
|
|
|
#3974 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3975 |
|
Zadomowienie
|
moja mama za to rano mi powiedziała, że słyszała jak Ola płakała nad ranem i już miała przyjść i powiedzieć mi, żebym dała jej smoka
muszę schować dobrze albo po prostu wyrzucić, bo licho wie co jej do głowy przyjdzie, jak będzie kładła Olę na drzemkę pod moja nieobecność co do eurowizji - nie oglądałam i mam spokojną głowę, bo ja też nie mam tolerancji dla takich udziwnień ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3976 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo u nas np w chwili obecnej sobie nie wyobrażam jak to zrobić moja siostra obu synom na drugie urodziny odstawiła, w ich obecności tłumaczyła im że teraz smoczki są dla dzidziusiów i wrzuciła je do pieca, a oni widzieli jak płoną i w sumie...nie upominali się o nie! Raz młodszemu się przypomniało, to podeszła do pieca, otworzyła, smoka nie było i cześć pieśni, koniec historii.A ja właśnie nie mam pomysłu jakby to zrobić nie że mi się śpieszy, ale tak się zastanawiam
|
|
|
#3977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Marsi, kutas na czole mnie rozwalił ![]() A tak wracając do Konczity, tak jak też pisałam, wkurzyło mnie strasznie, jak nawet ta prowadząca tak ją faworyzowała, publiczność to już nie wspomnę... Mam nadzieję, że TO nie wygra! U nas do 9 gdzieś też była pogoda z dupy, lało, wiało, zimno, ciemno, ale teraz tylko wieje i pikne słońce świeci
|
|
|
|
|
#3978 | |
|
Zadomowienie
|
hje tak dokladnie
Zniechecilo mnie to do calej Eurowizji. Ok, rozumiem, ze tolerancja (ktorej najwyrazniej mi brakuje) ale sorry, nie czuje tego po prostu A to wiadomo kto mial najwiecej w polfinale glosow? Myslalam, ze to tajne jest? Ja ta piosenke ze 3 razy w zyciu moze slyszalam ale dla mnie to tez pewniak byl Podoba mnie sie nawet ![]() A tekst mamy - Cytat:
![]() nawijko, nie wiem co Ci poradzic bo u nas poczatki "buntu dwulatka" przy Gabi byly podobne (chodzi mi o ten krzyk przechodzacy w pisk i o to, ze nie dalo sie niczym odwrocic uwagi) Przeszlo w koncu samo ale trwalo dobry rok Oby u Was minelo szybko i nie nabralo na sile jak u nas Deli uff, dobrze, ze juz lepiej. A tak poza tym to witam sie w pierwszy dzien weekendu W zwiazku z tym zaraz zabieram sie za porzadki. Milego dnia kochane! marsi, "kutas na czole"
02.10.2010 - Gabi 18.01.2013 - Lili Edytowane przez ania13.03 Czas edycji: 2014-05-10 o 10:21 |
|
|
|
|
#3979 |
|
Zakorzenienie
|
wybywam niedlugo z Kubencjuszem na "miasto"
no wiec jak jestem z nim sama to czesto maluje sie u niego w pokoju. dostaje moje kosmetyki i zazwyczaj robi z nich zupke ale dzis zazadal gabeczki do makijazu dalam mu moja ostatnia czysta nieuzywana a ten co? lazi teraz po pokoju i maluje wszystko co ma buzie |
|
|
|
#3980 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny...bądźcie wyrozumiale...teraz w modzie gender...to co komu przeszkadza broda u kobiety czy tam fiut na,czole
![]() ![]() ![]() Swoją drogą zebrało mi sie na wymioty jak to zobaczyłam...poprostu niesmaczne... O i nowe promocje w biedronce.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3981 |
|
Zadomowienie
|
pstryczku
Jeszcze Wam tylko opowiem akcje z dzisiaj Wstalam rano, patrze na telefon tzta bo widze, ze miga a tam polaczenia nieodebrane z pracy. Ok. Patrze na inne polaczenia a tam na liscie "Little Angel" ![]() Zagotowalo sie we mnie, budze go i pytam: kto to jest Little Angel??? Juz myslalam, ze mnie tam cos trafi a tz w koncu pyta: "a jak sie nazywa przedszkole Gabi"
|
#3982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
swoja droga - pomyslam o naszej little
|
|
|
|
|
#3983 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() dobre toooo
|
|
|
#3984 |
|
Wtajemniczenie
|
Deli dobrze, że już lepiej
neti Antoś Ci porządki robi ![]() marsi padłam z kutasa na czole niedobrze mi się zrobiło jak Ją/Jego zobaczyłam. charlizz schowaj smoczka hje u nas na zmianę deszcze z pięknym słońcem ![]() ania padłam z połączeń
|
#3985 |
|
Zadomowienie
|
No mowie Wam, to uczucie kiedy zrobimy z siebie kompletna idiotke- bezcenne
![]() misia moja reakcja byla podobna, tak mnie to zniesmaczylo, ze szok ![]() Neti rozumiem, ze Antonio juz liste zakupow robi?
|
#3986 | |||
|
Lurker ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ania, sory no mialo sie nie wydac a patrz skubaniec mial mnie wpisac po imieniu
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
Pstryniu,Ania-padłam z was i chyba nie zdołam wstać
Jako że nie oglądam tv (lub robię to okazjonalnie) musiałam wygooglować sobie tą Konczite i ku.wa z szoku wyjść nie mogę ![]() Ludziom to naprawdę się w dupach przewraca
|
#3988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hania śpi a ja oglądam toy story na polsacie zamiast sprzątać ![]() ![]() o matko właśnie leciała reklama Barbie z psem, którego się karmi a potem naciska na ogon i on kupe robi. albo z kotem, który sika do kuwety i trzeba sprzątnąć. a do zestawu z psem są widełki do sprzątnięcia kupy
01.02.2013 Aniołki[*][*]25.01.2012 Edytowane przez misiaeel Czas edycji: 2014-05-10 o 11:43 |
|
|
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejka...
ANIA...tak listę zakupów zrobił....ale mu nie smakowała ![]() Misia...leniuchuj..a co tam ![]() Ja już po kolenym treningu...nadal nie mogę wyrobić 100% normy...zawsze coś ominę...zrobię pauzę na pare sekund- no ale kurde naprawdę jak czuję że nie dam rady to co... Tak się spala tłuszcz???![]() ![]() Myslałam, że z treningu na trening będzie łatwiej- a tu wclae nie..dziś jeszcze na wieczór orbitrek...i może się przełamię i pobiegam-chociaż z 500 m jak dam radę to sukces będzie ![]() a teraz prysznic i już rilax- wczoraj wszytsko sprzątnęłam- dziś rano zrobiłam leczo i młodemyu kompot z rabarbaru i buraczkową- także mam wolne ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2014-05-10 o 12:44 |
|
|
|
|
#3990 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co do pogrubionego to - "pamietaj, ze Twoje cialo moze wiecej niz podpowiada Ci Twoj umysl... " (Ewa Chodakowska)
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.

przyszłyśmy, zrobiłam kisiel, posadziłam w kszesełku i w 5 minut kisielku nie było
żałowałam,że nie zrobiłam większej porcji 

Strasznie mnie wkurza jej/jego?
faworyzowanie 
legginsy takie jakby sztruksowe fajne. No różnie bywa.[/QUOTE]
kilkoro kuzynostwa tak, ale z ciotek kompletnie nikt. Niby nie powinno mi zależeć, nie utrzymujemy codziennego kontaktu, w zasadzie w ogóle go nie ma, no i myśłałam że wesele to będzie dobra okazja, a tu taki zonk 

, młodzież pospała godzinę i znowu od 14 do 19