W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-12, 15:52   #181
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Dziewczyny a np nowy leżaczek- bujaczek czy matę edukacyjną jak macie zamiar przygotować? Ręcznie zapierać?

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:56   #182
ButterBear
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ja mojemu na maila wysyłam tabelki z pomiarami ciśnienia, żeby miał w to wgląd regularnie. Im dalej w ciąży tym gorzej panikuję, a myślałam, że będzie odwrotnie...

No ja też tak myślałam.
Mówiłam na początku, że byle do drugiego trymestru, bo potem będę już spokojna. Taaaaa..jasne.
Ale powiem Wam, że mi całą radość z ciąży zepsuł jeden przypadkowy gin, durny jak nie wiem. Nastraszył mnie. Ja niepotrzebnie polazłam do niego...Od tego się zaczęły moje schizy dramatyczne!

Justa, dzięki

Dziewczyny, u nas na pierwszej stronie jest napisanie, ze 7. miesiąc się zaczyna 27t1d, a jak weszłam na te artykuły na mamie z klasą,żeby poczytać, co się dzieje w 27 t, to mi napisali, że właśnie zaczyna się III trymestr. Zgłupiałam...

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:57   #183
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Przyszła mi paczka ze smyka kombinezon, który już wszystkie znacie zamówiłam na 74. Różowa sowa na 62 skarpetki mam nadzieję, że doczekają zimy czekam jeszcze tylko na półśpiochy, bo zamówiłam jeden komplet ale się okazało, że wyprzedali rozmiar. Smyk się wycwanił i nie zwraca pieniędzy na konto tylko na swoje konto zakupowe :P więc domówiłam inne, żeby potem nie zapomnieć i żeby nie przepadło, ale niestety będę musiała odebrać osobiście.

I dostałam pismo z sądu, że mam już założoną hipotekę )) całkiem szybko im poszło, notariusz straszył, że dwa miesiące spokojnie, a wyrobili się w jakieś półtora :P dobrze, bo bez ubezpieczenia pomostowego zawsze niższa rata kredytu będzie.

Zapomniałam dodać zdjęć
Przesliczne te kombinezony, az sie chce zeby byla juz jesien i zima
To chyba musicie szybko powiadomic bank (my tak musielismy), zeby zmniejszyc ubezpieczenie?
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 15:58   #184
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No ja też tak myślałam.
Mówiłam na początku, że byle do drugiego trymestru, bo potem będę już spokojna. Taaaaa..jasne.
Ale powiem Wam, że mi całą radość z ciąży zepsuł jeden przypadkowy gin, durny jak nie wiem. Nastraszył mnie. Ja niepotrzebnie polazłam do niego...Od tego się zaczęły moje schizy dramatyczne!

Justa, dzięki

Dziewczyny, u nas na pierwszej stronie jest napisanie, ze 7. miesiąc się zaczyna 27t1d, a jak weszłam na te artykuły na mamie z klasą,żeby poczytać, co się dzieje w 27 t, to mi napisali, że właśnie zaczyna się III trymestr. Zgłupiałam...
W mojej książce (zgadniecie, w której ?) jest tak, jak ty piszesz. Właśnie o tydzień wcześniej. I tego się trzymam, bo wtedy w piątek zacznę ostatni tydzień II trymestru

Stary 2014-05-12, 16:01   #185
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej książce (zgadniecie, w której ?) jest tak, jak ty piszesz. Właśnie o tydzień wcześniej. I tego się trzymam, bo wtedy w piątek zacznę ostatni tydzień II trymestru

Hehehe..
No właśnie, mówiłam, że coś ten 6. miesiąc za długi
Poszukam jeszcze info w necie.
To by oznaczało, że jutro zacznę 7. miesiąc, czyli III trymestr.

Aaaa...jeszcze jedna rzecz mnie dziwi. Skoro np. 5. miesiąc zaczyna się 17t1d, a kończy 21t6d, a 6. miesiąc zaczyna się 22t1d, to do jasnej ciasnej anielki, w którym miesiącu się jest w 22t0d??

Hania

Stary 2014-05-12, 16:01   #186
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny a np nowy leżaczek- bujaczek czy matę edukacyjną jak macie zamiar przygotować? Ręcznie zapierać?

Ja maty, ich miekkie czesci zawsze pralam normalnie w pralce, a stelaze lekko zapieralam w razie potrzeby. Natomiast fotelik- bujaczek, mozna odpiac i wrzucic do pralki (tak jest w tej , ktora mam z fisher price)
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 16:09   #187
kasiuulad
Raczkowanie

witam sie w kolejnej czesci.

Mam pytanie czy ktoras słyszała o wozku coletto matteo http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-3-w-...is-p-4575.html

tzn chodzi mi opinie wsrod znajomych ktorzy mieli taki wozek bo te na necie to przeczytałam
kasiuulad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 16:19   #188
anetag80
Raczkowanie

Super macie wyprawki, aż mi się już tez zachciało.
Strasznie mnie mdli chyba od tej glukozy,jeszcze tak słodka to nie byłam jak dzisiaj .
Zdjęcie0225.jpg

Zdjęcie0226.jpg

Zdjęcie0252.jpg

Zdjęcie0224.jpg

Zdjęcie0073.jpgWklejam moje dziergane kocyki,czapusie.
anetag80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 16:21   #189
szczesliwa_mamusia
BAN stały

Ja o tym wózku właśnie słyszałam same pozytywne opinie. Moja znajoma bardzo go sobie chwali. Sama zastanawiam się zresztą nad jego kupnem, ale to niestety nie moja decyzja. Wózek kupuje teściowa
szczesliwa_mamusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 16:24   #190
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
super bodziaki
Dzięki

Cytat:
Twin, śliczne bodziaki dla Hani

Mówiłyście o pieluchach tetrowych, ja mam 15 i chyba na tym poprzestanę.

A jeszcze powiem Wam, że bardzo chciałam zrobić w piątek spóźnione urodziny... w końcu to okrągłe. Ale mąż jest w rozjazdach. I chyba nic z tego, bo nie będzie mógł mi pomóc, a sama nie dam rady wszystkiego przygotować I chyba będę musiała obejść się smakiem

I pokażę Wam moje zdobycze lumpkowe ostatnie
Dzięki

Przykro mi, że nie uda Ci się wyprawić urodzin :/

Super zdobycze

Cytat:
No właśnie dziwnie z tym twardnieniem.
Cały weekend byłam na uczelni i w ciągu dnia nic się nie działo. Nic nie bolało, nic nie twardniało. Wracałam do domu wieczorem, kładłam się i ze 2, 3 razy mi brzuch stwardniał i już.
A dziś od rana się obiboczę i twardnieje
Twardnieje mi tylko, jak leżę, nie rozumiem tego w ogóle.
Dlatego mam takie przemyślenie, że to może być ze stresu. W szkole nie było czasu myśleć, zastanawiać się, a teraz w domu, znowu myślę, zastanawiam się, boję, że urodzę wcześniej...i mam

Ale od kiedy biorę po 2 magnezy, czyli 3 x 2, to nogi mnie w nocy tak nie bolą
Chyba rzeczywiście masz te twardnienia od stresu.

Cieszę się, że nogi Cię już tak nie bolą

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
śliczne

piękne są te małe ciuszki

Ja właśnie obiad zjadłam (mielone, ziemniaki i buraczki ) Czekam teraz tylko aż Olivia wstanie
Dzięki

Zazdroszczę pysznego obiadku

Cytat:
Matę i materiałowe pokrycie leżaczka po prostu bym wyprała.

Cytat:
Na ostatniej wizycie u ginki, byłam w 27t3d i wg ginki jestem już w III trymestrze i 7 miesiącu

Cytat:
Aaaa...jeszcze jedna rzecz mnie dziwi. Skoro np. 5. miesiąc zaczyna się 17t1d, a kończy 21t6d, a 6. miesiąc zaczyna się 22t1d, to do jasnej ciasnej anielki, w którym miesiącu się jest w 22t0d??
Ja bym 22t0d zaliczyła już do początku 6 miesiąca
Stary 2014-05-12, 16:25   #191
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szczesliwa_mamusia Pokaż wiadomość
Ja o tym wózku właśnie słyszałam same pozytywne opinie. Moja znajoma bardzo go sobie chwali. Sama zastanawiam się zresztą nad jego kupnem, ale to niestety nie moja decyzja. Wózek kupuje teściowa
I nie pyta cię o zdanie??? To chore! Skąd może wiedzieć, czego potrzebujecie??? U nas moi rodzice chcą kupić nam wózek, ale wygląda to tak, że ja mam wybrany, a oni mi dają na niego kasę.

Stary 2014-05-12, 16:29   #192
asix86
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
I nie pyta cię o zdanie??? To chore! Skąd może wiedzieć, czego potrzebujecie??? U nas moi rodzice chcą kupić nam wózek, ale wygląda to tak, że ja mam wybrany, a oni mi dają na niego kasę.

No właśnie.. bardzo dziwne! Może zapytaj ją o widełki cenowe i zaproponuj, że sama wybierzesz i podasz jej model i kolor?
Stary 2014-05-12, 16:31   #193
twin--maid
Zakorzenienie

Dziewczyny, które używały laktatorów, macie doświadczenie z tymi modelami

http://allegro.pl/philips-avent-lakt...194747909.html

http://allegro.pl/tommee-tippee-lakt...212887238.html

http://allegro.pl/laktator-elektrycz...157691698.html

Poprzednio miałam taki laktator

http://allegro.pl/laktator-reczny-la...193991944.html

Gdyby nie to, że potrzeba do jego użycia 2 rąk, to byłby ok na moje potrzeby.
Stary 2014-05-12, 16:51   #194
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Kochana, jak teściowa chce kupić Wam wózek to super, ale zauważ-kupuje go Wam, dla Waszego dziecka a nie sobie i na pewno nie ma takiego rozeznania wśród wózkówjak młodzi rodzice! Dziewczyny proponują Ci słuszne rozwiązanie-model wózka wybierzcie Wy, a Ona niech powie, w jakim przedziale macie się zmieścic. U nas wózek kupił Teść, choc to była jego prywatna inicjatywa bo my nie oczekiwaliśmy ze strony dziadków na takie gesty. Generalnie było tak, że wózek kupiliśmy sami tak czy siak, a dziadek postanowił pokrycnam jego koszty ale....po porodzie

jak przestroge powiem Ci, że żeby zrobić dziadkom przyjemność, postanowiliśmy im dać mozliwość kupna fotelika samochodowego dla naszej córki. Nie jesteśmy w Pl często, więć nie kupowaliśmy drogiego, ale był nam potrzebny juz w drodze z lotniska, wiec trzeba bylo aby go kupili. Placilismy my, tzn my zwrocilismy caly koszt fotelika, dziadki mieli pojechac jedynie do sklepu i go kupic, ewentualnie wybrac. Ale chodzilo o wybor fotelika sposrod 3 modeli, jakie im podalam, wszystkie byly w sklepie, co potwierdzilismy droga konsultacji z dziadkiem. W efekcie dziadek, zamiast wybrac 1 z tych 3 tak sie rozochocil ze wybral sam, totalny szmelc, ktory mialam ochote wyrzucic na smietnik, bo urzekla go aplikacja z myszka miki Zmierzam do tego,ze wybor wozka jest zbyt odpowiedzialnym zadaniem dla babci czy dziadka bez znajomosci tematu, wy go bedziecie uzytkowac i to przez dluuugi czas, wiec warto bys byla zadowolona i ty, i maz i przede wszystkim dziecko. Wiec pogadajcie na ten temat z tesciowa czym predzej, taka moja rada

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które używały laktatorów, macie doświadczenie z tymi modelami

http://allegro.pl/philips-avent-lakt...194747909.html

http://allegro.pl/tommee-tippee-lakt...212887238.html

http://allegro.pl/laktator-elektrycz...157691698.html

Poprzednio miałam taki laktator

http://allegro.pl/laktator-reczny-la...193991944.html

Gdyby nie to, że potrzeba do jego użycia 2 rąk, to byłby ok na moje potrzeby.
Uzytkowałam tego aventsajakis czas, dostałam od siostry. Na sporadyczne odciaganie jest ok, ale nie na czestsze. Mnie bolały rece i sutki, bo jednak mocno zasysa, dosc dlugo sciaga. Ale od innych kobiet slyszalam pozytywne opinie, moja siostra tez byla zadowolona i u niej odciaganie szlo duzo szybciej. Pewnie kazde piersi reaguja nieco inaczej
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 16:58   #195
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to nie Twoja decyzja?

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Dzięki

Przykro mi, że nie uda Ci się wyprawić urodzin :/

Super zdobycze

Chyba rzeczywiście masz te twardnienia od stresu.

Cieszę się, że nogi Cię już tak nie bolą

Na ostatniej wizycie u ginki, byłam w 27t3d i wg ginki jestem już w III trymestrze i 7 miesiącu

Ja bym 22t0d zaliczyła już do początku 6 miesiąca
Co do tych urodzin, to mąż mówi, żeby jeszcze pomyśleć, przemyśleć, widzę, że chciałby, żebym miała coś z tych urodzin

Wiesz, ja jestem taka panikara, że u mnie ze stresu wszystko jest możliwe. Faktycznie muszę wyluzować, uspokoić się, bo zwariuję kompletnie!
Co do nóg, to jeszcze na noc podłożyłam pod stopy poduszkę, mam nogi wyżej i chyba to wszystko pomaga

No tak, 27t3d, to na pewno 7 miesiąc...ja się bardziej zastanawiam nad 26 skończonym, czyli 27 w trakcie

Cytat:

U nas tak samo

Hania

Stary 2014-05-12, 16:59   #196
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to nie Twoja decyzja?

Co do tych urodzin, to mąż mówi, żeby jeszcze pomyśleć, przemyśleć, widzę, że chciałby, żebym miała coś z tych urodzin

Wiesz, ja jestem taka panikara, że u mnie ze stresu wszystko jest możliwe. Faktycznie muszę wyluzować, uspokoić się, bo zwariuję kompletnie!
Co do nóg, to jeszcze na noc podłożyłam pod stopy poduszkę, mam nogi wyżej i chyba to wszystko pomaga

No tak, 27t3d, to na pewno 7 miesiąc...ja się bardziej zastanawiam nad 26 skończonym, czyli 27 w trakcie

U nas tak samo
Wg mojej książki zaczynasz właśnie III trymestr

Stary 2014-05-12, 17:03   #197
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mojej książki zaczynasz właśnie III trymestr
To jutro
Tego się będę trzymać

Hania

Stary 2014-05-12, 17:08   #198
damcilapke
Rozeznanie

hej dopiero teraz mogę odpisac .
Mam na imie Patrycja, będę mloda mama bo mam dopiero 18 lat wiec jeszcze się ucze
przyszly tatuś chce Antosia, podoba mi się zdrobnienie ale już Antoni nie za bardzo ;/. Ja bym chciała Kacperka albo Filipka ale rwaja nad tym dyskusje jeszcze.
co do wyprawki to mam 2x komplet pościeli, śpiworek, 2 body z długim rękawem 56, 4 z krótkim 62, skarpeteczki, 3 reczniki do kapieli z kapturkiem przescieradlo z gumka i na razie to tyle ;/ także dużo dużo rzeczy zostało mi do kupienia
damcilapke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 17:11   #199
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Butter wiesz co to chyba zależy od tego kto jak postrzega 27 tc, my liczymy zaczęte tygodnie czyli 27 jest od 26t1d a lekarze liczą skończone czyli według nich 27 tc to 27t1d

i dlatego są pewnie niejasności odnośnie tych trymestrów

Ja na przykład bardziej patrzyłam na to, że mam TP na 6 sierpnia, więc 6 maja były dokładnie 3 miesiące do końca a 7 maja zaczęłam 7 miesiąc bo zostało już 2 miesiące i ileś tam dni do końca
no i u mnie to chyba wychodziło, że to był 27t0d jak zaczęłam ten 7 miesiąc
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 17:14   #200
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Butter wiesz co to chyba zależy od tego kto jak postrzega 27 tc, my liczymy zaczęte tygodnie czyli 27 jest od 26t1d a lekarze liczą skończone czyli według nich 27 tc to 27t1d

i dlatego są pewnie niejasności odnośnie tych trymestrów

Ja na przykład bardziej patrzyłam na to, że mam TP na 6 sierpnia, więc 6 maja były dokładnie 3 miesiące do końca a 7 maja zaczęłam 7 miesiąc bo zostało już 2 miesiące i ileś tam dni do końca
no i u mnie to chyba wychodziło, że to był 27t0d jak zaczęłam ten 7 miesiąc
Wiesz co, właściwie na logikę, to masz rację.
Idąc tym torem, III trymestr zaczynam za tydzień, skoro mam termin na 19.08...

Hania

Stary 2014-05-12, 17:16   #201
szczesliwa_mamusia
BAN stały

Macie rację dziewczyny, niestety ona jest bardzo specyficzną osobą. Ale postaram się z nią porozmawiać i przekonać do takiego modelu, który byłby dla mnie idealny Dzięki!
szczesliwa_mamusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 17:27   #202
UmiZumi
Rozeznanie

już po wizycie. Mam zrobić badania laboratoryjne na potas, magnez i d-dimery. Więc jutro czeka mnie wycieczka do laboratorium. Ręka boli. Dobrze, że nie używałam Naproxenu w żelu, który mi wczoraj przepisał lekarz, bo gin prowadzący ciążę zabronił mi go brać. Mogę jedynie wziąć paracetamol, ale on to mi nie pomaga na ból.

A tak, to powiem Wam, że jestem wykończona. Po nocach nie śpię, w dzień nie mam jak - wujek TŻ kafelkuje nam łazienkę i czasem coś potrzebuje, żeby mu przynieść, coś chce dopytać itp. a tak poza tym, to głupio bym się czuła, jakbym spała, a on łaziłby mi za drzwiami. Praktycznie dopilnowanie remontu, dokupywanie części "na już" spadło na mnie... Potem trzeba wymyć podłogi, bo wiecznie jest siwo, a jak widzę podłogi, po myciu przez TŻ< to wolę zrobić to sama... Tata robi odpowietrzniki pod dachem (pomiędzy sufitami i dachem), wierci itp. zaraz mi nad oknami, potem trzeba wszystko czyścić. Powiem, że mam dość.

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

ps. dzisiaj 12.05, a TP mam 12.08 - zostały trzy miesiące. Dzisiaj 26+6.
Stary 2014-05-12, 17:54   #203
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
2x w tygodniu, super, zazdroszczę. Mi libido umarło wraz z zajściem w ciąże, już nie pamiętam kiedy coś było.
Zazdroszczę ;-)

Dzięki za zrozumienie. Współczuję mamie, aczkolwiek chyba typ 2 można pozbyć się zdrową dietą i ruchem.

Pocieszam się, że to tylko 3 m-ce, i że dieta zdrowa, że nie utyje, że lepszej motywacji do trzymania diety to raczej nie można mieć, ale...
Pilnowanie godzin posiłków zapisywanie tego co się je, mierzenie poziomu jest upierdliwe. Nie mówiąc o tym, że wielu rzeczy nie można jeść.

Trzymam się ściśle diety, a i tak cukier skacze a to jest przygnębiające. No cóż mam tydzień na unormowanie cukrów, później analiza w poradni i korekcja diety lub insulina. Jedynie czego chcę to, żeby dziecko nie ucierpiało.

Mi się marzą naleśniki, sernik...a mam przymusową dietę.

Współczuję, zwłaszcza jak ma się dziecko w domu. Chodzi do przedszkola? Ktoś się chodzi z małą na plac zabaw?

Sara jak już dostaniesz przesyłkę z pościelą to daj znać czy jakość tej bawełny jest dobra, czyli gruba i miękka.

Dzisiaj dzwonił facet ze sklemu, że mają problem z kompletem zamówienia. Nie ma pościeli, nie zmartwiłam się zbytnio. Poprosiłam o przesyłkę łóżeczka, wypełnienia (sennababy) oraz prześcieradła nie przemakjącego.

Zamówiłam tez materacyk z HEVEA.

A pościel zamówię z Dolly.

Ruda Kasia chyba też zacznę zamawiać przez ebay. Ten amarykański ma ciekawsze ceny niż PL, czy one czymś się różnią? Nie ma tego samego towaru, a może się mylę.

Na co zwrócić uwagę przy zamówieniach, i jak zakłada się konto?
pentuerka cukrzycy typu II nie pozbędziesz się nigdy, możesz jej skutki niwelować zdrową dietą i ruchem, ale nadal musisz mierzyć cukier, przyjmować leki itd. Moja mama póki może je według rozpiski, coś tam się rusza i przyjmuje leki bo bardzo nie chce brać insuliny. Skąd masz takie informacje, że to można wyleczyć?

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
ojej! nawet nie zauważyłam, że założyłyście nowy wątek! super

witam się i ja

starego nie doczytałam, tutaj też widzę 3 strony... przyznam się od razu - nie dam rady nadrobić.

Co u mnie: lewa ręka zdrętwiała mi w nocy ze środy na czwartek i zdrętwiała jest do tej pory. Prawa drętwieje czasem, ale zdrętwienie w niej przechodzi. W lewej przeszywa mnie ból w kościach od koniuszków palców aż po całe ramię, a nawet po kręgosłup. Wczoraj obudziłam się ze spuchniętymi rękami! Pojechaliśmy z TŻ do lekarza na dyżur. Stwierdził, że mam ucisk na kręgosłupie i najprawdopodobniej zapalenie barków! Z tąd też niby opuchnięte ręce. Przepisał Naproxeen żel i kazał robić ciepłe okłady na kręgosłup.

Przeczytaliśmy ulotkę z Naproxenu żelu i jej nie użyliśmy, bo nie jesteśmy przekonani do tego, czy aby na pewno mogę. Przyłożyłam ciepły termofor do kręgosłupa i zaczęła mnie boleć głowa, zrobiło mi się gorąco i słabo - chyba po 2-3 minutach. Tyle wyszło z okładów. Wieczorem okazało się, że mam całe nogi opuchnięte.

W nocy ze środy na czwartek jako tako spałam, ale z czwartku na piątek aż do dzisiaj, to bardzo mało. Jak nie pęcherz nie obudzi, to rwący ból w rękach - szczególnie w tej lewej. W sobotę nawet zasnęłam na siedząco - ale TŻ mnie nie budził żebym trochę doszła do siebie. Przespałam z godzinę i naprawdę cieszyłam się, że mnie nie obudził.

Dzwoniłam dzisiaj rano do przychodni.. Mój ginekolog przyjmuje od 14:30 i tak też udało mi się umówić na wizytę.Lewa ręka boli, rwie, jest sztywna. Ręce spuchnięte, nogi też.

Może mam ucisk na kręgosłupie i woda mi się zbiera?

No! to się wyżaliłam.

Z milszych rzeczy - z ubranek dla Dzidziusia zostało dokupić śpiochy. Mamy też butelki, kilka pieluszek tetrowych, ceratkę pod prześcieradło (a nawet dwie), taki ocieplacz do butelek (jakby termos), chusteczki nawilżane, patyczki z ogranicznikami, szczoteczkę do włosów i grzebyk, przybory do paznokci. Teraz pościel, kocyki, wózek i odnowienie łóżeczka Pampersy do kupienia jeszcze i chyba będzie wszystko. Rzeczy apteczne chcemy kupić dopiero w sierpniu (jak coś to TŻ sam pójdzie z listą do apteki).
O ja, nie wiedziałam, że tak się może robić w ciąży.

Mi się ostatnio robi słabo, tak jakbym się głodziła, ręce drżą, ucisk w klatce i napady gorąca.

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość
Podjęliśmy ostateczną decyzję co do imienia naszej córci - będzie Lena - proszę o dopisanie
Robi się.

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Ze mna nikt nie omawial wynikow tylko telefonicznie Tz rozmawial z ginekolog i diabetykiem

mialam 142 po godzinie a norma jest 135 tylko u was badanie trwalo 2 godziny a u mnie tylko jedna

no i krwi nie mialam pobranej przed glukoza tylko po wypiciu po godzinie a bylam ciekawa ile mam cukru przed badaniem

mam nadzieje ze u diabetyka okaze sie ze wszystko jest dobrze
Jak to, dali ci do wypicia glukozę bez sprawdzenia na czczo? A skąd wiedzą, że już na czczo nie miałaś podwyższonego wyniku? Dziwne jakieś to Twoje badanie. Mi najpierw zmierzyli glukozę na czczo i czekali na wynik. Mówili, że bez tego nie dadzą mi nic do wypicia bo może się okazać, że już mam za wysoki.

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
ale masz dużo tych ciuszków

Lenka- jak dla mnie najpiękniejsze imię dla dziewczynki super wybór...
jak jeszcze nie mieliśmy potwierdzonej płci to już wtedy wiedziałam, że dziewczynkę bym tak nazwała, a okazało się że jest chłopak i klops
nie jestem przekonana na 100% do żadnego imienia... dziewczyny ja się już zaczynam martwić że coś jest ze mną nie tak, ze nie potrafię wybrać
Wszystko z Tobą ok., jak też nie mogę się zdecydować na żadne imię. Nie wiem jak to będzie...

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
z gazem nie ma żartu. lepiej wydac teraz kasę na to niż pozniej pluć sobie w brode ze stalo sie cos gorszego!
śliczne ciuszki

bardzo ładnie

brawo!

o jakie sliczne! ja tez kupie kombinezon ale na razie robie wirtualne koszyki wszedzie hihi.

a zobaczcie co do mnie dziś przyszło:
To dzisiaj składacie łóżeczko tak?

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Wiesz jak czytam, ze szczepionki maja w sobie formaldehyd, a z tej samej grupy jest formalina, to mi sie niedobrze robi... jak mozna malemu niemowlakowi podawac taka trucizne...

Jeszcze jedno mnie wkurza.. jak sie rodzi dziecko, to na oddziale pobieraja krew, zeby sprawdzic, np. czy dziecko nie ma mukowiscydozy i mojej malej jakas idiotka pobierala krew z glowki i corcia miala pozniej opuchnieta glowke z jednej strony przez 2 dni! Jakbym wiedziala, ze beda sie uczyc na moim dziecku, to bym zabronila... Nie podoba mi sie, to ze przychodza polozne/ pielegniarki do pokoju, zabieraja dziecko do zabiegowego i nie informuja wczesniej co beda z nim robic! Teraz bede sie dopytywac i zrobie zastrzezenie, ze sobie nie zycze, zeby na moim malenstwie cwiczyly studentki.. sorry, niech sie na sobie ucza!
Poważnie nie zapytali się o zgodę? Tak nie można przecież …prawda?
Swoją drogą przypomina mi to jak moja mama miała zabieg ginekologiczny i gdy już zaczęła „odlatywać” na znieczuleniu zauważyła, że do sali zabiegowej wchodzą właśnie studenci/stażyści. Strasznie potem była zła, bo nikt jej nie uprzedził a ona zwyczajnie była potem zawstydzona bo już swoje lata ma a jakieś dzieciaki jej zaglądały między nogi.

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
TheFall super wątek

No i ja faktycznie teraz na emeryturę idę

Co do libido to moje jest chyba w normie Ostatnio mało się przytulamy ale to głównie ze zmęczenie, chce mi się codziennie ale czasem nie mam siły

Sara zaciskaj te nogi ile możesz Mam nadzieję, że dotrwasz do bezpiecznego terminu

Na lipcówkach już druga dziewczyna urodziła, mała ma tylko 1600 ale dostała 10 punktów także super

halinka super ciuszki i to wszystko małe rozmiary? To jak jeste tego 3 razy tyle to będzie w czym wybierać

gosia super ciuszki ale duży ten kombinezon wzięłaś

Zaczarowana też masz pokaźną kolekcję Ja jak posegregowałam rozmiarami to wcale nie mam tak dużo tych małych
Szkoda tylko, że nikt nie płaci na tej emeryturze. Zresztą dorobisz sobie bo dalej klubik jest Twój.

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
zaczarowana

Ja się jednak przemogłam i wyprasowałam, całkiem znośnie było, takie małe ubranka się prasuje szybciutko i prosto.
Piorę w 60 st, podwójne proszkowanie i podwójne płukanie, do drugiego płukania już nie daję płynu, potem prasuję i do szafki. Nie będę prać drugi raz i nie kupuję proszku dla dzieci, najwyżej tż poleci do sklepu

Mój mąż zna się z nim od podstawówki, chodzili razem do szkoły i do harcerstwa, teraz był świadkiem na naszym ślubie, taki przyjaciel rodziny, nawet nasi rodzice go znają i bardzo lubią, podejrzewam, że szybko dostanie miano wujka.

Zimna pianka z ikei zamówiona, czekam niecierpliwie.

Na te ciuszki nie wydałam ani złotówki, wśród znajomych był wysyp dzieci rok temu i teraz wszystko wylądowało u nas. Mebelków nie widziałam ale też nie zwróciłam na to specjalnej uwagi. Byłam zajęta szukaniem przewijaka i zamykaniem oczu, żeby nie wynieść połowy sklepu.

składasz już?

Planowaliśmy remont za kilka lat, ale wymiana instalacji wiąże się z rozryciem jednej ściany aż do cegieł. mam nadzieję, że spółdzielnia coś dołoży bo nie uśmiecha mi się płacić za wszystko.

Jak zapowiadałam, pomiędzy praniem a prasowaniem porobiłam zdjęcia, żeby nie było, że jestem gołosłowna. Na zdjęciach jest wszystko razem z uszytym przeze mnie miśkiem. Sory za bajzel i jakość ale w moim domu zawsze jest ziarnko chaosu.
Wrzucam zdjęcia i lecę dalej szyć ochraniacz.
Ten miś wygląda jak ze sklepu.

Nie wiem dziewczyny jak jest z tymi tygodniami ciąży i trymestrami. Jak któraś z Was ma sprawdzone dane to niech poda, podmienimy na pierwszej stronie.

Wizyta u lekarza jak to wizyta, usg nie było, szyjka ok, dostałam jakąś tabelkę z instrukcja do liczenia ruchów dziecka, ale mam je liczyć dopiero od lipca co jest dla mnie trochę śmieszne, bo następną wizytę mam 9 czerwca, czyli kolejna będzie 7 lipca, a potem to już poród. To ten mój lekarz niewiele będzie miał do sprawdzenia.
Skseruję ją chyba i zacznę robić już teraz, tak dla siebie.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 18:05   #204
kro0pka
Raczkowanie

Hej dziewczyny, przepraszam za krótką nieobecność, ale nawet nie miałam czasu i weny żeby się odezwać..

TheFall wielkie brawa za tak wspaniałe rozpoczęcie nowego wątku

tak bardzo cieszyłam się, że swędzenie mi przeszło.. ale jednak nie i jest coraz gorzej.. jutro zaczynam maraton po lekarzach.. najpierw mój gin, już mnie uprzedzał że mnie skieruje na próby wątrobowe, później pobieranie krwi i endokrynolog, bo mam problemy z tarczycą, coś jeszcze dojdzie pewnie.. także dwa tyg z głowy.. :-( mam nadzieję, że obejdzie się bez leczenia szpitalnego.. dam Wam znać jak będę wiedziała co i jak.. trzymajcie się

Edytowane przez kro0pka
Czas edycji: 2014-05-12 o 18:07
kro0pka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 18:09   #205
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
już po wizycie. Mam zrobić badania laboratoryjne na potas, magnez i d-dimery. Więc jutro czeka mnie wycieczka do laboratorium. Ręka boli. Dobrze, że nie używałam Naproxenu w żelu, który mi wczoraj przepisał lekarz, bo gin prowadzący ciążę zabronił mi go brać. Mogę jedynie wziąć paracetamol, ale on to mi nie pomaga na ból.

A tak, to powiem Wam, że jestem wykończona. Po nocach nie śpię, w dzień nie mam jak - wujek TŻ kafelkuje nam łazienkę i czasem coś potrzebuje, żeby mu przynieść, coś chce dopytać itp. a tak poza tym, to głupio bym się czuła, jakbym spała, a on łaziłby mi za drzwiami. Praktycznie dopilnowanie remontu, dokupywanie części "na już" spadło na mnie... Potem trzeba wymyć podłogi, bo wiecznie jest siwo, a jak widzę podłogi, po myciu przez TŻ< to wolę zrobić to sama... Tata robi odpowietrzniki pod dachem (pomiędzy sufitami i dachem), wierci itp. zaraz mi nad oknami, potem trzeba wszystko czyścić. Powiem, że mam dość.ps. dzisiaj 12.05, a TP mam 12.08 - zostały trzy miesiące. Dzisiaj 26+6.
Dobrze, sprawdzisz wszystko i będzie wiadomo co i jak

Remont w ciąży to koszmar. Wiem coś o tym, właśnie ocieplamy dom. Wszędzie w środku mam styropian fruwający, jak śnieg, a na zewnątrz chłopy na rusztowaniach, wiercą, tłuką, szlifują... eh.

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Nie wiem dziewczyny jak jest z tymi tygodniami ciąży i trymestrami. Jak któraś z Was ma sprawdzone dane to niech poda, podmienimy na pierwszej stronie.

Wizyta u lekarza jak to wizyta, usg nie było, szyjka ok, dostałam jakąś tabelkę z instrukcja do liczenia ruchów dziecka, ale mam je liczyć dopiero od lipca co jest dla mnie trochę śmieszne, bo następną wizytę mam 9 czerwca, czyli kolejna będzie 7 lipca, a potem to już poród. To ten mój lekarz niewiele będzie miał do sprawdzenia.
Skseruję ją chyba i zacznę robić już teraz, tak dla siebie.
Ja szukałam w necie jeszcze tych tygodni, ale gdzie nie zerknę, to inaczej. Nawet znalazłam stronę, gdzie było napisane, że III trymestr się zaczyna w 30. tc

Co do wizyt, to pod koniec ciąży już chodzi się częściej, niż raz w miesiącu

Hania

Stary 2014-05-12, 18:09   #206
Moni 26
Zadomowienie

Hej! Boże jak wy pędzicie, ledwo co pamietam. Nie będe cytowac bo nie pamietam z osobna co kto pisał...
Ale wyprawki macie już spore...
Ja czekam do czerwca, lipca.... Dziś byłam w końcu jednak dopiero pierwszy dzień na praktykach, bo mam mega kombinację...Musze odbyc w 2 placówkach, a myślałam że w swietlicy szkolnej wystarczy całe praktyki( ale doszły mnie jakieś słuchy że niestety nie ) zdzwoniłam do opiekunki praktyk i okazało sie że jak mam 50 gdz całych praktyk to po 25 gdz musze odbyć w dwóch placówkach( no chyba że bym miała jedną resocjalizacyjno wychowawczą) a skoro mam w świetlicy szkolnej to musze jeszcze coś z resocjalizacją....A dziś byłam 4 gdz i jestem ledwo zywa, dzieci na swietlicy kupa ok 40 jedna pani, a 2 przez ten czas na stołówce, ja chodziłam raz tu raz tu...Chociaz ciagle jak chodziłam lub stałam to mi babeczki ciagle powtarzały abym nie chodziła tylko usiadła sobie A ja sie dobrze czułam więc latałam, a teraz jestem mega padnieta. Idę zaraz sie położyć... Wszystko mnie boli : plecy brzuch i same oczy mi sie kleją ...Masakra jakaś! Trzymajcie się kochane!

sara
uważaj na siebiei trzymam kciuki abyś wytrzymała do bezpiecznego terminu

Kciuki za mamusie które maja dziś i w najblizszym czasie wizyty
Przepraszam że nie pamiętam które, ale ledwo zyję, a chciałam abyście wiedziały, ze jak by nie było ale żyję
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 18:23   #207
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, przepraszam za krótką nieobecność, ale nawet nie miałam czasu i weny żeby się odezwać..

TheFall wielkie brawa za tak wspaniałe rozpoczęcie nowego wątku

tak bardzo cieszyłam się, że swędzenie mi przeszło.. ale jednak nie i jest coraz gorzej.. jutro zaczynam maraton po lekarzach.. najpierw mój gin, już mnie uprzedzał że mnie skieruje na próby wątrobowe, później pobieranie krwi i endokrynolog, bo mam problemy z tarczycą, coś jeszcze dojdzie pewnie.. także dwa tyg z głowy.. :-( mam nadzieję, że obejdzie się bez leczenia szpitalnego.. dam Wam znać jak będę wiedziała co i jak.. trzymajcie się
A właśnie w jakim celu robi się próby wątrobowe, bo moje wyniki odbiegają trochę od normy ale lekarz skomentował to tylko tak: „a to ok., a to mała różnica, to ok.” Ciężko się wysłowić temu facetowi.

Wyszło mi tak:
bilirubina - 15 (norma: 3-22)
ASPAT - 36 (norma: 14-36)
ALAT - 62 (norma: 9 – 52)

Cytat:
Dobrze, sprawdzisz wszystko i będzie wiadomo co i jak

Remont w ciąży to koszmar. Wiem coś o tym, właśnie ocieplamy dom. Wszędzie w środku mam styropian fruwający, jak śnieg, a na zewnątrz chłopy na rusztowaniach, wiercą, tłuką, szlifują... eh.

Ja szukałam w necie jeszcze tych tygodni, ale gdzie nie zerknę, to inaczej. Nawet znalazłam stronę, gdzie było napisane, że III trymestr się zaczyna w 30. tc

Co do wizyt, to pod koniec ciąży już chodzi się częściej, niż raz w miesiącu
Aaa, no to chyba że tak. Myślałam, że dalej co miesiąc będzie he he.

Mam do Was jeszcze jedną sprawę, miałam pisać wcześniej, ale czekałam aż przejdzie. Dwa tygodnie temu obudziłam się z zakrwawionym okiem. Nie było tej krwi jakoś dużo, wyglądało jak pęknięte naczyńko. Następnego dnia krew się rozlała koło siatkówki a ta obok przygasła. Myślałam, że ta też zniknie, ale dwa tygodnie mijają a ja dalej mam krwawą kreskę obok siatkówki. Ciśnienie mam w normie, oczy fakt faktem bolą mnie częściej i czasami bolą mnie także zatoki.
Jak zwykle na wizycie miałam o tym wspomnieć i zapomniałam. Może lekarz rodzinny i skierowanie do okulisty, co?
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 18:33   #208
Moni 26
Zadomowienie

butter bear a to od kiedy trzeba chodzić wczesniej? Mi nic lekarz nie powiedział, wiec zapisałam sie za miesiac czyli w 32 tygodniu, w sumie on nic mi nie mówi co ile mam przychodzić na wizytę, daje mi zwolnienie na miesiąc to tym się sugeruję.....
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 18:34   #209
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
A właśnie w jakim celu robi się próby wątrobowe, bo moje wyniki odbiegają trochę od normy ale lekarz skomentował to tylko tak: „a to ok., a to mała różnica, to ok.” Ciężko się wysłowić temu facetowi.

Wyszło mi tak:
bilirubina - 15 (norma: 3-22)
ASPAT - 36 (norma: 14-36)
ALAT - 62 (norma: 9 – 52)

Aaa, no to chyba że tak. Myślałam, że dalej co miesiąc będzie he he.

Mam do Was jeszcze jedną sprawę, miałam pisać wcześniej, ale czekałam aż przejdzie. Dwa tygodnie temu obudziłam się z zakrwawionym okiem. Nie było tej krwi jakoś dużo, wyglądało jak pęknięte naczyńko. Następnego dnia krew się rozlała koło siatkówki a ta obok przygasła. Myślałam, że ta też zniknie, ale dwa tygodnie mijają a ja dalej mam krwawą kreskę obok siatkówki. Ciśnienie mam w normie, oczy fakt faktem bolą mnie częściej i czasami bolą mnie także zatoki.
Jak zwykle na wizycie miałam o tym wspomnieć i zapomniałam. Może lekarz rodzinny i skierowanie do okulisty, co?
Na podstawie prób wątrobowych stwierdza się cholestazę, ale to chyba muszą być baardzo podniesione wyniki.

No z okiem powinnaś iść do okulisty na pewno. Jak masz możliwość szybko iść na fundusz, to dawaj, a jak nie to idź prywatnie.
Stary 2014-05-12, 18:39   #210
Aisog1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
ale masz dużo tych ciuszków

Lenka- jak dla mnie najpiękniejsze imię dla dziewczynki super wybór...
jak jeszcze nie mieliśmy potwierdzonej płci to już wtedy wiedziałam, że dziewczynkę bym tak nazwała, a okazało się że jest chłopak i klops
nie jestem przekonana na 100% do żadnego imienia... dziewczyny ja się już zaczynam martwić że coś jest ze mną nie tak, ze nie potrafię wybrać
Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Haha. Wiesz co? Jak ja planowałam ciążę to byłam pewna, że dziewczynka będzie Lenką potem nie wiedziałam jaka płeć (myślałam, że chłopak) i miałam tyyyle imion dla chłopaka. Okazało się, że będzie dziewczynka i wiesz co? Nie wiem jak jej dać na imię a miała być Lenka tyle tylko, że nagle jak sobie uświadomiłam, że muszę podjąć decyzję jak będzie mieć na prawdę na imię MOJE DZIECKO to już mi nie przychodzi tak łatwo wybór i wydaje mi się, że dla chłopaka to już bym miała...blablabla to nie takie proste. Mój wężu twierdzi, że jak się urodzi to "poznamy jak ma na imię" - no bardzo śmieszne

dziękuje.
My tak mieliśmy od poczatku jakieś parcie na Igora jak będzie synek i od pierwszych chwil wiedzieliśmy, ze tak właśnie damy na imię, a ze wyszła córeczka to nie mogliśmy się zdecydować, ale jak już wybraliśmy to jest super. No i ważne ze moim rodzicom się podoba teściom jeszcze nie powiedzieliśmy więc zobaczymy ich reakcję potem.

No a ja już po badaniach. Lenka zdrowa, duża 1100g, szyjka zamknieta, i u mamusi na plusie +6,5kg - lekarz mnie pochwalił, ze bardzo ładnie się trzymam.

Kazał mi tylko zrobić posiew moczu, bo mam dość liczne bakterie. Jak to się robi? - tak jak mocz????

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości