|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Cytat:
W paryżu... chcę wypożyczyć zdecydowanie, tylko czekam aż pojawi się w bibloitece Ja nie pamiętam, kiedy nauczyłam się czytać, musze się mamy dopytać. I mam nadzieję, że T. dzielnie znióśł szczepienia. I kciukasy dla Bartka rzecz jasna, Agateczka, trzymaj się ! MY już po spacerku. L. urządziła jak zwykle histerie po wyjściu na spacer. Na placu zabaw też. O samochodzik. Musze jej kupić zestaw samochodów. Postanowione.
|
|
|
#4052 | |
|
Zakorzenienie
|
ale jaka siostra ... licze na brata ... ale to i tak nie wiadomo ... poczekam na ciebie :P hihi.
Cytat:
nio pojechaalbym za rok najchetniej, ale jeszcze za malo Kumaty bedzie .... ![]() i sie witam przed praca zaraz trza wychodzic - bo ide do biblioteki mamie jeszcze ksiazki wypozyczyc Milus dzis znowu spal do 9.45 do 13.15 ![]() no nic co pozniej. dla Bartusia |
|
|
|
|
#4053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4054 | |
|
Zakorzenienie
|
źle się wyraziłam. nie byłam na NIE wobec MMRki. nie chciałam zbyt szybko szczepić.
hehe, mój chłop uważa że nie ![]() ufffff, gotuję jak Ty. Cytat:
nie uczysz dziecka radzić sobie z frustracją. i tym ją krzywdzisz masakra. książka mnie miażdży. nie wiem czy dlatego, że to chyba pierwsza książka poradnikowa, którą czytam (uważam, że takie pozycje to najczęściej bełkot...) np. przeczytałam, że nie spałniam naturalnych potrzeb dziecka karmiąc je w nocy. aaa.... zaburzam mu rytm snu, nie uczę radzić sobie z "głodem". i krzywdzę na przyszłość...
|
|
|
#4055 |
|
Zakorzenienie
|
Nestelle laktoza jest ok, lekkostrawna tak jak w mleku mamy. Chodziło mi że jest w hippie cukier ale właśnie dobry
Amelie banan. Też kiedy młody nie chciał jeść kwasnych Pani super że już po! I odostaw tą książkę... ![]() Agatka trzymamy kciuki!! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Może mnie nie zlinczujecie, ale postanowiliśmy nie szczepic Kamila. Przeczytałam wiele artykułów i w niedzielę spotkałam się z kobietami ktore nie szczepia swoich dzieci i decyzja zapadła. Ułożyło mi. Bardzo. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4056 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaaaaaaaqaa a myślałam że to Florek mi nie daje spać, a się okazuje że ja jemu Cytat:
ja chce zaszczepić tak ja w norwegii w 15 mc tylko eh czy bedzie zdrowy
|
|
#4057 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Ze co Ze juz ...!!! Aaa no tak MUNDIAL Daj mi szanse chociaz ze 10kg zrzucic Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#4058 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do zaburzania rytmu snu.. ciekawa bzdura :P (moja snu sobie zdecydowanie nie zaburza, przez sen się wyszkoliła w szukaniu piersi, z zamkniętymi oczami to robi :P) Luna czemu lincz? każdy decyduje o swoim dziecku i ważne, żeby podejmować decyzje przemyślane, zgodne z własnym sumieniem. Jeśli jesteś zadowolona z tej decyzji i dobrze siię z tym czujesz, to myślę, że nie ma powodu do linczu
|
|
|
#4059 | ||
|
Zakorzenienie
|
na nic? a na co już szczepiłaś?
u mnie nie ma opcji. jest tylko MMRka (MMR vax Pro). Cytat:
podobnie myślę ![]() Cytat:
![]() a tu się pokazuje, że jesteśmy "takie", bo bardzo poważnie traktujemy rolę matki. trochę jak trudne zadanie domowe i same siebie surowo oceniamy...w zasadzie to jakiś czas temu sugerowała moja lekarka...
|
|
|
#4060 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Hmm.. to może jednak ją przeczytam i zobaczę o co chodzi ![]() Ale jak to nie potrzebuje jedzenia? Nie za bardzo rozumiem, skoro dziecko budzi się w nocy na jedzenie, to chyba jest głodne? Powinnam nie karmić w nocy, bo...?
|
|
|
#4061 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
muszę się wam pochwalić. A. dziś siedziala grzecznie na nocniku A. polubiła kąpiel ale z usypianiem wciąż kłopot ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- wyczytałam gdzieś, że dziecko po roku nie powinno być karmione w nocy, nie wiem czemu ( chyba chodziło o ząbki ) nie mam pojęcia... i nie wiem na ile to prawda, ja nie daje mleka w nocy, bo mała śpi mi cala noc do 9 rano, wiec nie widze potrzeby budzenia jej na mleko .. zresztą ona nigdy w nocy nie jadła...
|
||
|
|
|
#4062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spełnia nasze oczekiwania i je. zadawala mamusię ![]() nie mówię, że będę się stosować, ale wiele spostrzeżeń jest miażdżąco słuszna.
|
|
|
#4063 |
|
Rozeznanie
|
Książka zdecydowanie na mojej liście
Musze przeczytać to sobie zdanie wyrobie ...Tutaj kwestia jest jedna- noworodka nie nauczyliśmy wiec pytanie brzmi- do jakiego wieku dziecko p potrzebuje jeść e nocy?
|
|
#4064 |
|
Zakorzenienie
|
każde inne. ale plus minus 4-5 miesiąc.
po prostu na każdy jęk/dźwięk w nocy reagujemy. francuzi - ponoć - stosują tzw. "przerwę". nie jest to zimny chów, reagują-przytulają-karmią, ale po krótkiej chwili. nie stosują zasady: przetrzymać, ani: dać się wyplakać. dają szansę dziecku ponownie zasnąć. nasze dzieci to już w ogóle emeryci i powinny pięknie w nocy spać
|
|
#4065 | |
|
Zakorzenienie
|
panika polecasz ta ksiazke? (jest jeszcze druga tej autorki Dziecko dzien po dniu) - wrzucilam do koszyka i nie wiem czy zamawiac?
![]() a ja nie wiem co myslec o tej teorii - raczej jestem na nie - moje dziecko budzi sie w nocy, bo jest spragnione (ile jest doroslych, ktorzy pija w nocy szklanke wody? ) - pije naprawde krotko, bo max. 5 minut (jestem pewna, ze gdybysmy byli butelkowi, to woda by byla wystarczajaca ), pobudki mamy ok. 2 w nocy, nad ranem jest glodny, bo pije juz dluzej - natomiast picie do drzemek w ciagu dnia to przyzwyczajenie, bo wiem, ze usnie i bez dziewczyny, czy sa sloiczki z brzoskwinia? albo nektarynka czy cos podobnego? ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
hihi
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-13 o 15:42 |
|
|
|
|
#4066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co mam zrobić w nocy jak dziecko wstaje i krzyczy że chce mleka.? kochanie idz spać bo nie chcę ci snu zaburzać a tak naprawdę to nie jesteś głodny?
|
|
#4067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani zaciekawilas mnie teoriami z ksiazki,bo przeciez moja jak nie jadla w nocy to byl cyrk od 3 rano, to co w takim razie... Jade juz do domku, jestem z siebie dumna bo cala inwentaryzacje rejonu zrobilam, jutro oddam zestawienia i zaczynam dzialac na ostro....
|
|
#4069 | |||
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy polecam. jeszcze nie skończyłam. dla mnie to jakbym o sobie czytała
o moich dylematach i obserwacjach. tylko ktoś to zwerbalizował ![]() Cytat:
u mnie w domu tylko dziadek regularnie pił w nocy (bo nie regularnie to się zgadzam - każdy czasem pije), ale on miał zaawansowaną cukrzycę ![]() Cytat:
Cytat:
pierwsze primo: zdrowe (aktualnie) dziecko drugie primo: niezobowiązująca gadka-szmatka w recepcji z neurolożką i lekarką. trzecie primo: co się odwlecze to nie uciecze...
|
|
|
#4070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jako ciekawostke ![]() (na arosie wyszlo mi cos ponad 20 pozycji )hehe.. i tak jakos ta teoria do mnie nei przemawia bo jeszzce kilka miesiecy temu pil co godzine ![]() moze byc tez brzoskwinia z jablkiem, albo innym owocem . byle bez cukru ![]() bo kupilam takie saszetki z musem do picia brzoskwinia, mango, jablko i M. bardzo luuuubi, ale te saszetki drogie sa, i mysle, czy sa sloiczki (wyszloby taniej)hehe.. brawa za deyzje - masz racje, co sie odwlecze to ... (choc ja jestem jednak za dalszym terminem, minimum te 15 miesiecy- choc oczywiscie wtedy ryzyko zachorowania jest najwazniejsze to podjac w koncu ta ostateczna decyzje )
|
|
#4071 | ||
|
Zakorzenienie
|
według każdej z którą rozmawiałam. tyle, że to trzy krakowskie lekarki, które tym własnie szczepią. trudno, żeby powiedziały, że dają coś nie dobrego
![]() dziś jeszcze pielęgniarkę podpytywałam o płatne. ale ona powiedziała, że nie ma innej opcji. to jest "szczepielnia" przy szpitalu neurologicznym i pielęgniarka powiedziała, że nawet najbardziej chore dzieci z oddziału też szczepione są tym preparatem - nie ma nic "lepszego", specjalnego dla tych dzieci.Cytat:
zwłaszcza, że wstajemy w nocy dość często ![]() nasze dzieci to już inna bajka. one są tego nauczone. to wynik naszych "błędów wychowawczych" a raczej trendów kulturowych. Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() Krakowskie mamusie, jeśli szczepicie na meningo, to wstrzymajcie się z powtórzeniową dawką do lipca. Być może wywalczą refundację tej szczepionki (a raczej: fundację)
|
|
|
#4072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja traktuje to jako ciekawostke, dzieki za to i nazywam to inaczej: zaspokajanie potrzeb dziecka
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-13 o 16:21 |
|
|
|
|
#4073 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Z tego wynika, ze intuicyjnie daje Krzysiowi dobre ilosci nabialu - 2 x dziennie po ok. 200 ml mm, jogurtu z 60-70 ml i na sniadanko troche sera bialego albo innego do smarowania. Mleka krowiego do picia nie daje, kaszki je na wodzie (albo dodaje do jogurtu i owocow, zeby bylo tresciwiej ); do sera zoltego nie mam zaufania - najwyzej kawalatek - wg mnie to strasznie duzo tluszczu ![]() No i dochodzi jeszcze bialko z miesa lub ryb - na obiad troche zje, czasem w zamian jajka. A jak przepiorcze maja sie do kurzych? Wg mnie 2 lub 3 przepiorcze to tak jakby jedno kurze pod wzgl ilosciowym i sladnikowym, myle sie? No i witam sie Odebralam dzis nowy dowod Krzys byl ze mna w urzedzie, potem skoczylismy do banku zmienic dane. Spokojny, podrywal "pania bankierke" Z takim Skarbem to ja moge jezdzic wszedzie, wszystko pozalatwiac Nawet na zakupach ciuchowych (wczoraj bylismy) wytrzymal prawie godzine
|
|
#4074 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie kumam więc karmienie na żądanie to błąd wychowawczy? Cytat:
|
|
#4075 |
|
Zakorzenienie
|
sama brzoskwinia czy mieszany? musze sie w takim razie rozgladnac, jak bede w rossmannie
![]() hehe.. to chyba trzebaby zapytac autorke ksiazki
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-13 o 16:35 |
|
|
|
#4076 |
|
Wtajemniczenie
|
Agateczko dla Bartusia wielki
Panika mam to samo z lataniem, nasluchuje silnikow i mam palpitacje, jesli nagle sa cichsze I jeszcze co do tego bialka, ze dzieci dostaja czesto zbyt duzo - a nie chodzi tu o bialko miesne? Wszelakie diety "wysokobialkowe" sa oparte glownie na miesie - drobiu, wieprzownie... a nie na nabiale (w szpitalu uslyszalam wrecz "a ile tego bialka ma pani w jogurcie?!"). Moim zdaniem to wlasnie z tym nie nalezy przesadzac, z wedlinami czy kurczakiem, bo one glownie obciazaja nerki.
|
#4077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wspominajac o schabowym na obiad ![]() od czasu do czasu przesada jest ok, ale dieta powinna byc przede wszystkim zroznicowana i bedzie dobrze
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-13 o 16:56 |
|
|
|
|
#4078 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No coz, na jakichs tam zdrowych dietach pod okiem lekarza bywalam, teraz odkopuje z glowy schematy i moze jakos bedzie
|
|
#4079 |
|
Zakorzenienie
|
sama ale nie wiem czy nie ma cukru w składzie, musisz sprawdzić
|
#4080 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
brzoskwinie sa z hippa, solo bez innych owoców, ale czy tam cukrowej wkładki nie ma to nie wiem Cytat:
szkoda ze na baran nie poszlismy ale miałam zajecia cały weekend wizaż nadrobiony,nakładam druga warstwę lakieru na paznokcie i ... zabieram sie za przedsiębiorczość bo nie miałam tego w szkole i musze nadrobic
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.

jak sie postarasz o Antosie a trafia się bliźniaki albo trojaczki 

dla Bartusia 

) nie mam pojęcia... i nie wiem na ile to prawda, ja nie daje mleka w nocy, bo mała śpi mi cala noc do 9 rano, wiec nie widze potrzeby budzenia jej na mleko .. zresztą ona nigdy w nocy nie jadła...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
)
najwazniejsze to podjac w koncu ta ostateczna decyzje 
klask i:
ja traktuje to jako ciekawostke, dzieki za to