Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-13, 18:20   #4681
Klaudenc
Moderator

Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III

Cytat:
Napisane przez Wizazanka5000 Pokaż wiadomość
A jak uzywasz tych olejkow? Mieszasz je czy kazdycoddzielnie czy zalezy od dnia? ja mam ostatnio problemy z cera. straszne zsskorniki mi sie robia, straszne po prostu, cale stada. I to nie sa takie zwykke zaskorniki z czarnym lebkiem tylko takie, ze widac je pod skora i sa wlasnie w kilku miejscach takie duze skupiska, nie wiem juz jak sobie z nimi radzic..

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
No to ja właśnie normalnie miałam ich cały ogrom... na nosie, pomiędzy podbródkiem a ustami, na policzkach. Po takiej pielęgnacji znacznie sie to zmniejszyło, a zaczynałam z masakrą na twarzy bo w czasie miesiączki szczególnie mam wysyp. Na podbródku mam jeszcze takie wysypy po 4-5 pryszczy małych, a 2 tyg. temu wyglądałam jakbym miała ospę. Spróbuj, ja polecam i zachwalam bo dawno takiej czyściutkiej i promiennej buzi nie miałam
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 19:08   #4682
Doe
Rozeznanie

Cytat:
A jak uzywasz tych olejkow? Mieszasz je czy kazdycoddzielnie czy zalezy od dnia? ja mam ostatnio problemy z cera. straszne zsskorniki mi sie robia, straszne po prostu, cale stada. I to nie sa takie zwykke zaskorniki z czarnym lebkiem tylko takie, ze widac je pod skora i sa wlasnie w kilku miejscach takie duze skupiska, nie wiem juz jak sobie z nimi radzic..
- Ogólnie oddzielnie, jedyne oleje jakie łącze to olej x + olej tamanu. Zwykle odbywa się to tak, że podczas wieczornej toalety, po oczyszczeniu twarzy daję np. olej lniany, potem sobie czytam, ogarniam internety, itp. i przed samym snem nakładam tamanu.

Możesz pokombinować z olejem lnianym, słonecznikowym, sezamowym, jojoba, z pestek truskawki, pachnotki... Ale z olejami trzeba też uważać, nie każda skóra dobrze je przyjmuje, zwłaszcza jeśli będzie się ich nakładać zbyt dużo i za często... może to doprowadzić do wytworzenia się nowych zaskórników. Oleje można, a niektórzy to nawet zalecają, stosować w towarzystwie wody i humektantów - ja używam kwasu hialuronowego, ale można też dodać pentanol). Tyle że moja skóra, mimo skłonności do zapychania, kocha oleje nawet bez żadnych dodatków. Olej zwykle kładę na jeszcze wilgotną skórę po przetarciu hydrolatem lub wodą różaną, a rano zawsze dokładnie zmywam twarz. Ogólnie polecam przy takiej zapychającej się cerze właśnie OCM, tylko trzeba odnaleźć swoją mieszankę, no i być przygotowanym na wysyp niespodzianek w fazie głębszego oczyszczania, ale potem jest już tylko lepiej .

Klaudenc, nie widziałam u mnie takiego olejku A wydaje mi się, że dość dobrze ogarniam asortyment kosmetyczny...

Edytowane przez Doe
Czas edycji: 2014-05-13 o 19:29
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-13, 19:46   #4683
Klaudenc
Moderator

Doe, bo to nie we wszystkich jest, u mnie funciak na mojej ulicy i ten w centrum ma bardzo różny asortyment również... szczególnie, że co jakiś czas się zmienia zawartosć tych produktów. Często rzeczy pojawiaja się, a potem znikają, co funciak to inne produkty
Stary 2014-05-13, 20:34   #4684
Doe
Rozeznanie

Wiem, wiem Bo i u mnie są dwa funciaki i oba "inne bajki opowiadają"
Stary 2014-05-13, 23:48   #4685
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Wiem, wiem Bo i u mnie są dwa funciaki i oba "inne bajki opowiadają"
W moim poprzednim miejscu zamieszkania bylo wielkie Tesco i poundworld, taki przeogromny funciak no to tam było co poszperać i też kiedyś trafiłam na żel aloesowy 50% ;D W ogóle zwariowałam - zmieszałam emolientową odżywę, do tego łyżka maski takiej gęstej z parafiną, łyżka sezamowego, sporo gluta, miodu i taka papkę na głowie trzymałam 2 godz... 0 obciążenia, ale są porządnie natłuszczone, jakie one suche muszą być, zgrozo. Biedne te moje hery, cud że maja siłę sie jeszcze skalpu trzymać
Zrobiłam dziś naleśniki z nadzieniem brokułowo-szpinakowym, pycha :d i zdrowe, tylko okropnie czasochłonna sprawa. Brokuły i szpinak mogę jeść często, uwielbiam ;D
Stary 2014-05-14, 11:47   #4686
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
No to ja właśnie normalnie miałam ich cały ogrom... na nosie, pomiędzy podbródkiem a ustami, na policzkach. Po takiej pielęgnacji znacznie sie to zmniejszyło, a zaczynałam z masakrą na twarzy bo w czasie miesiączki szczególnie mam wysyp. Na podbródku mam jeszcze takie wysypy po 4-5 pryszczy małych, a 2 tyg. temu wyglądałam jakbym miała ospę. Spróbuj, ja polecam i zachwalam bo dawno takiej czyściutkiej i promiennej buzi nie miałam

Cytat:
- Ogólnie oddzielnie, jedyne oleje jakie łącze to olej x + olej tamanu. Zwykle odbywa się to tak, że podczas wieczornej toalety, po oczyszczeniu twarzy daję np. olej lniany, potem sobie czytam, ogarniam internety, itp. i przed samym snem nakładam tamanu.

Możesz pokombinować z olejem lnianym, słonecznikowym, sezamowym, jojoba, z pestek truskawki, pachnotki... Ale z olejami trzeba też uważać, nie każda skóra dobrze je przyjmuje, zwłaszcza jeśli będzie się ich nakładać zbyt dużo i za często... może to doprowadzić do wytworzenia się nowych zaskórników. Oleje można, a niektórzy to nawet zalecają, stosować w towarzystwie wody i humektantów - ja używam kwasu hialuronowego, ale można też dodać pentanol). Tyle że moja skóra, mimo skłonności do zapychania, kocha oleje nawet bez żadnych dodatków. Olej zwykle kładę na jeszcze wilgotną skórę po przetarciu hydrolatem lub wodą różaną, a rano zawsze dokładnie zmywam twarz. Ogólnie polecam przy takiej zapychającej się cerze właśnie OCM, tylko trzeba odnaleźć swoją mieszankę, no i być przygotowanym na wysyp niespodzianek w fazie głębszego oczyszczania, ale potem jest już tylko lepiej .

Klaudenc, nie widziałam u mnie takiego olejku A wydaje mi się, że dość dobrze ogarniam asortyment kosmetyczny...
Dzieki dziewczyny musze w takim razie zrobic zakupy i bede probowala.
Troche mnie przeraza dawanie amolu na buzie, no ale sprobuje

Wizazanka5000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:21   #4687
Joanku
Zadomowienie

O tak, uwielbiam! Ale do brokuł to się musiałam przekonać i nagle po 20 latach 'be' mi zaczęły smakować. ;] Szpinaku nie umiem przyrządzić bo w sumie nic o nim nie wiem a i na szparagi mnie nosi ale tez nie wiem z czym to sie je xD
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-14, 12:33   #4688
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Klaudenc a ty ten pilling przygotowujesz co wieczor nowy? Czy na kilka dni od razu? I mozesz mi powiedziec w jakich mniej wiecej proporcjach? Bo plan mam taki: najpierw zmyc makijaz olejkiem, np. Babydream, pozniej oczyscic tym Twoim pillingiem, pozniej przemyc na koniec woda rozana i nalozyc na koniec olej z migdalow czy lniany czy jakis inny. Dzis udalo mi sie kupic tylko migdalowy olej, z pestek truskawek na zamowienie, a pachnotka i tamanu calkiem odpadaja. Bede musiala zrbic zakupy na zsk, ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac,co dokladnie kupic, nigdy nie robilam tam zakupow nie chce wydac niepotrzebnie milionow na rzeczy, ktore mi sie nie przydadza

Stary 2014-05-14, 13:24   #4689
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
O tak, uwielbiam! Ale do brokuł to się musiałam przekonać i nagle po 20 latach 'be' mi zaczęły smakować. ;] Szpinaku nie umiem przyrządzić bo w sumie nic o nim nie wiem a i na szparagi mnie nosi ale tez nie wiem z czym to sie je xD
- Jeśli lubisz makaron, to: ugotowany makaron dajesz na patelnie, do tego świeży szpinak, trochę pokrojonych pomidorów w zalewie, kilka ząbków czosnku (szpinak lubi się z czosnkiem i solą), trochę pestek słonecznika (jeśli nie masz, to nic), sól, pieprz, mieszasz parę razy na patelni, na talerz, posypujesz jakimś twardym serem i mniam, palce lizać Ja dodaję jeszcze trochę pietruszki, ale ja pietruchę ładuję wszędzie gdzie się tylko da .

Szparagi też zwykle jem z makaronem w połączeniu z tartą cukinią, czasami jajka sadzone ze szparagami, czasami zapiekam w cieście francuskim
Stary 2014-05-14, 18:22   #4690
wicherek1989
Zakorzenienie

Wróciłam, zostałam zablokowana za edycję postów w wątku z którego odeszłam troszkę z przymusu
Stary 2014-05-14, 18:46   #4691
Doe
Rozeznanie

Dlaczego z przymusu? Jeśli mogę spytać.
Stary 2014-05-14, 18:52   #4692
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego z przymusu? Jeśli mogę spytać.
Nie chcę rozwijać za bardzo tematu, tak ogólnie to po prostu z pewnych powodów źle się tam ostatnio czułam (a byłam tam długo i aktywnie pisałam) i dziwnie mi się pisało, potem była pewna sytuacja, po której postanowiłam odejść i jakoś tak zdenerwowana dużo swoich postów co o sobie pisałam to edytowałam na kropkę.
Stary 2014-05-14, 19:17   #4693
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Klaudenc a ty ten pilling przygotowujesz co wieczor nowy? Czy na kilka dni od razu? I mozesz mi powiedziec w jakich mniej wiecej proporcjach? Bo plan mam taki: najpierw zmyc makijaz olejkiem, np. Babydream, pozniej oczyscic tym Twoim pillingiem, pozniej przemyc na koniec woda rozana i nalozyc na koniec olej z migdalow czy lniany czy jakis inny. Dzis udalo mi sie kupic tylko migdalowy olej, z pestek truskawek na zamowienie, a pachnotka i tamanu calkiem odpadaja. Bede musiala zrbic zakupy na zsk, ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac,co dokladnie kupic, nigdy nie robilam tam zakupow nie chce wydac niepotrzebnie milionow na rzeczy, ktore mi sie nie przydadza

Dzięki amolowi jest on dobrze zakonserwowany, więc trzymam go w plastikowym pudeku po masce w łazience i starcza mi on na ok tydzień. A przepis to na oko:
2 łyżeczki kawy zaparzasz i takie mokre fusy dajesz do pudełeczka
następnie olejek dowolny (ja mam słodkie migdały), łyżeczkę
amolu kilka kropli - odświeża, odkaża i konserwuje
szczypta cynamonu
pół łyżeczki miodu/aloesu/gluta/skrobi ziemniaczanej - ale nie trzeba
możesz też dodać jakies ziółka jeśli Twoja cera lubi

cała mieszanka obłędnie pachnie, stosuję ją nawet na takie zmiany skórne na ciele i pięknie nawilża, nadaje sie też do peelingowania skalpu. jeśli chcesz użyć jako maseczkę to max 10 minut bo cynamon rozgrzewa buzię.
Stary 2014-05-14, 19:34   #4694
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
Nie chcę rozwijać za bardzo tematu, tak ogólnie to po prostu z pewnych powodów źle się tam ostatnio czułam (a byłam tam długo i aktywnie pisałam) i dziwnie mi się pisało, potem była pewna sytuacja, po której postanowiłam odejść i jakoś tak zdenerwowana dużo swoich postów co o sobie pisałam to edytowałam na kropkę.
- Ok, jasne. Przykre... Swoją drogą kiedyś chciałam się wynieść z pewnego forum i poprosiłam o usunięcie konta - regulamin dawał mi taką możliwość - ale administracja była niechętna, więc - wbrew regulaminowi - wykropkowałam WSZYSTKIE posty i nic. Chyba do tej pory nie chcą tego konta usunąć...

Klaudenc, a amol i rycynowy gdzie kupiłaś?

Jest jeszcze jeden przepis na mieszankę pomagającą walczyć z zaskórnikami. Nafta lub petroleum + olejek pichtowy w proporcji 1:4, np. 1 łyżeczka nafty + 4 łyżeczki olejku pichtowego. Świetnie oczyszcza.
Stary 2014-05-14, 19:50   #4695
Klaudenc
Moderator

Cytat:
- Ok, jasne. Przykre... Swoją drogą kiedyś chciałam się wynieść z pewnego forum i poprosiłam o usunięcie konta - regulamin dawał mi taką możliwość - ale administracja była niechętna, więc - wbrew regulaminowi - wykropkowałam WSZYSTKIE posty i nic. Chyba do tej pory nie chcą tego konta usunąć...

Klaudenc, a amol i rycynowy gdzie kupiłaś?

Jest jeszcze jeden przepis na mieszankę pomagającą walczyć z zaskórnikami. Nafta lub petroleum + olejek pichtowy w proporcji 1:4, np. 1 łyżeczka nafty + 4 łyżeczki olejku pichtowego. Świetnie oczyszcza.
Miło Wicherku że już wróciłaś do nas
Ja poza tym forum miałam konto na jednym wokalnym, ale forum usunięto. Nie udzielam sie na necie za bardzo bo niel ubię włazić w nowe grupy, jak sie zadomowie to nie lubię gdzieś indziej.

Amol w polskim sklepie, a rycynowy u chińczyka. Zawsze w chińskim oleje kupuję te z firmy ktc i jestem z nich zadowolona. Dodatkowo są tanie.

Joanku - Szpinak można dawać do zapiekanek i takich słonych roladek w cieście francuskim, do klusek (kocham kluchy szpinakowe!), jako nadzienie do naleśnika... a szparagi to do zupy szparagowej są pycha, czasem też jem do obiadu - takie zastępstwo fasoli. Dziś akurat robiłam sos do makaronu z mieszanki warzyw i szpinaku, bardzo dobry. Sama kombinuję i nie czytam przepisów, więc nawet ciężko by mi było dokładne proporcje podać ale jakby ktoś chciał to tak na oko podam ;D
Stary 2014-05-14, 20:24   #4696
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki amolowi jest on dobrze zakonserwowany, więc trzymam go w plastikowym pudeku po masce w łazience i starcza mi on na ok tydzień. A przepis to na oko:
2 łyżeczki kawy zaparzasz i takie mokre fusy dajesz do pudełeczka
następnie olejek dowolny (ja mam słodkie migdały), łyżeczkę
amolu kilka kropli - odświeża, odkaża i konserwuje
szczypta cynamonu
pół łyżeczki miodu/aloesu/gluta/skrobi ziemniaczanej - ale nie trzeba
możesz też dodać jakies ziółka jeśli Twoja cera lubi

cała mieszanka obłędnie pachnie, stosuję ją nawet na takie zmiany skórne na ciele i pięknie nawilża, nadaje sie też do peelingowania skalpu. jeśli chcesz użyć jako maseczkę to max 10 minut bo cynamon rozgrzewa buzię.

ook dzieki wielkie

Cytat:
Wróciłam, zostałam zablokowana za edycję postów w wątku z którego odeszłam troszkę z przymusu
Milo, ze juz jestes

Stary 2014-05-14, 20:57   #4697
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
No porażka, to moje posty, a karają mnie za edycję ich co za regulamin do doopy

Cytat:
Miło Wicherku że już wróciłaś do nas
Ja poza tym forum miałam konto na jednym wokalnym, ale forum usunięto. Nie udzielam sie na necie za bardzo bo niel ubię włazić w nowe grupy, jak sie zadomowie to nie lubię gdzieś indziej.
Ja też właśnie jak się zadomowię to potem ciężko gdzie indziej, dobrze że wątek włosowy mi pozostał i ten off topowy

Cytat:
Milo, ze juz jestes
Stary 2014-05-14, 22:00   #4698
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No porażka, to moje posty, a karają mnie za edycję ich co za regulamin do doopy
Wiesz, nie jest fajnie, jak na forum nagle zaczyna brakować co któregoś postu i przez to rozwala się wątek
A regulamin akurat dostępny jest już w trakcie rejestrowania się na forum, więc tak naprawdę administracja karze za złamanie wcześniej znanych i zaakceptowanych reguł.

Choć oczywiście rozumiem, że po czasie ktoś chciałby usunąć swoje posty. Tylko inni użytkownicy niekoniecznie chcieliby, żeby ich forum nagle straciło część zawartości.
Stary 2014-05-14, 22:06   #4699
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Wiesz, nie jest fajnie, jak na forum nagle zaczyna brakować co któregoś postu i przez to rozwala się wątek
A regulamin akurat dostępny jest już w trakcie rejestrowania się na forum, więc tak naprawdę administracja karze za złamanie wcześniej znanych i zaakceptowanych reguł.

Choć oczywiście rozumiem, że po czasie ktoś chciałby usunąć swoje posty. Tylko inni użytkownicy niekoniecznie chcieliby, żeby ich forum nagle straciło część zawartości.
Niby czemu się wątek rozwala, mało kto czyta x stron do tyłu tylko jak dołącza to na bieżąco jest i tyle
Nie czytałam aż tak dokładnie wtedy tego regulaminu by to pamiętać
I jak usuwałam z wątku z którego odeszłam i pewnie prawie nikt nie tęskni to na co im moje posty

Zresztą, nie roztrząsajmy, liczyłam że nie zauważycie że mnie tydzień nie ma a tu klops - "sensacja"
Stary 2014-05-15, 11:24   #4700
Klaudenc
Moderator

Wizazanka - daj koniecznie znać jak sprawdza sie u Ciebie ten peeling. Ja go raz zrobiłam bo chciałam mieć jakiś fajny i pachnący kosmetyk bo sklepowe mi nie pasują i nigdy nie używałam - a okazał sie czymś super. Jak chcę mocniej speelingować buzię bo mam sporą wartwę naskórka to wtedy używam rękawicy do peelingu już od iluś lat, akurat teraz mi zeszło po tym olejowym pielegnowaniu i skóra jest mega <3 Zachęciło mnie to do olejowania skalpu bo mam taki suchy.

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Ja też podziwiam za odwagę. Sądząc po wypowiedziach (coś o szkole o ile dobrze pamiętam) to jesteś jeszcze młodziutka. Ja mimo, że jestem starsza pewnie o dobre 10 lat jakoś nadal odwlekam tą decyzję, a ślub za rok heheheh
Niektórzy po ślubie dopiero ze sobą mieszkają. My akurat przed bo ślub to i tak spory wydatek na który nie każdy może sobie pozwolić i dodatkowo musielibyśmy go robić w Polsce. A też oboje nie mieliśmy zbyt komfortowej sytuacji z mieszkaniami, wszystko mocno ograniczone więc jak nadażyła się okazja to zamieszkaliśmy ze sobą. I tak kilka miesiecy myślał nad tym, ale moja mama też mi pomaga to źle nie ma. Latek mam 18 w tym roku, jednak radzę sobie z takimi codziennymi rzeczami, problemów jako takich ze mną nie ma a tż jest starszy to ma w głowie poukładane i dogadujemy się

Wicherek
- mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, że ludzie tu są tacy pomocni i mili - zarówno dla początkujacych i zielonych w temacie jak i takich którzy po prostu nie mają zk im o tym porozmawiać i wymienić zdań. Szczególnie mi pomaga pytanie o odżykwi/maski - na kwc wiele osób używa tego niewłaściwie albo nie myslą o składzie i np. silikonowe bomby są zachwalane, a na moje włosy silikony kompletnie nie działają.
Stary 2014-05-15, 12:13   #4701
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Wizazanka - daj koniecznie znać jak sprawdza sie u Ciebie ten peeling. Ja go raz zrobiłam bo chciałam mieć jakiś fajny i pachnący kosmetyk bo sklepowe mi nie pasują i nigdy nie używałam - a okazał sie czymś super. Jak chcę mocniej speelingować buzię bo mam sporą wartwę naskórka to wtedy używam rękawicy do peelingu już od iluś lat, akurat teraz mi zeszło po tym olejowym pielegnowaniu i skóra jest mega <3 Zachęciło mnie to do olejowania skalpu bo mam taki suchy.

Niektórzy po ślubie dopiero ze sobą mieszkają. My akurat przed bo ślub to i tak spory wydatek na który nie każdy może sobie pozwolić i dodatkowo musielibyśmy go robić w Polsce. A też oboje nie mieliśmy zbyt komfortowej sytuacji z mieszkaniami, wszystko mocno ograniczone więc jak nadażyła się okazja to zamieszkaliśmy ze sobą. I tak kilka miesiecy myślał nad tym, ale moja mama też mi pomaga to źle nie ma. Latek mam 18 w tym roku, jednak radzę sobie z takimi codziennymi rzeczami, problemów jako takich ze mną nie ma a tż jest starszy to ma w głowie poukładane i dogadujemy się
No pewnie, że wydatek. Wiem coś o tym:/ Zresztą mając 18 lat to nie ma ci się do ślubu spieszyć;p My to już inaczej, bo jesteśmy 3,5 roku i nie ma naszym zdaniem na co już czekać ( ja mam już 27 lat a on 26).Spokojnie sobie odłożycie kasę. Ja też jestem za mieszkaniem razem wcześniej, zresztą mój TŻ też tylko tyle nam się mnoży niedogodności w tym temacie (np. łatwiej nam oszczędzić coś mieszkając tak jak teraz tj. ja u siebie w domu rodzinnym i on tak samo). Nie boimy się tego jak będziemy sobie radzić we dwoje itd, bo o to się nie martwię. Moglibyśmy teraz mieszkać razem, ale przyznam, że też szkoda nam pakować kasę komuś za wynajem. Wolimy te pieniądze odkładać już na część swojego mieszkania. W sumie to wszystko póki co dla mnie takie niepewne, że też wiele się okaże za jakiś czas
Stary 2014-05-15, 12:45   #4702
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
No pewnie, że wydatek. Wiem coś o tym:/ Zresztą mając 18 lat to nie ma ci się do ślubu spieszyć;p My to już inaczej, bo jesteśmy 3,5 roku i nie ma naszym zdaniem na co już czekać ( ja mam już 27 lat a on 26).Spokojnie sobie odłożycie kasę. Ja też jestem za mieszkaniem razem wcześniej, zresztą mój TŻ też tylko tyle nam się mnoży niedogodności w tym temacie (np. łatwiej nam oszczędzić coś mieszkając tak jak teraz tj. ja u siebie w domu rodzinnym i on tak samo). Nie boimy się tego jak będziemy sobie radzić we dwoje itd, bo o to się nie martwię. Moglibyśmy teraz mieszkać razem, ale przyznam, że też szkoda nam pakować kasę komuś za wynajem. Wolimy te pieniądze odkładać już na część swojego mieszkania. W sumie to wszystko póki co dla mnie takie niepewne, że też wiele się okaże za jakiś czas
No mój tż i ja nie mieszkamy w rodzinnych domach, więc jak masz płacić za wynajem oddzielnie to lepiej razem bo i tak ta sama kasa wychodzi Jakbym była w PL to mieszkalibysmy u niego pewnie, poza tym jak masz tkai rodzinny dom to szkoda kasy wywalać na wynajem, jeśli w takim domu możecie mieszkać razem, tylko do tego z rodzicami czy coś. My mamy jedynie sypialnię z łazienką u kuchnia dla wszystkich mieszkających w domku, ale ważne że razem.
Bardzo żałuję że w tym naszym kraju tak jest, ale jeśli kiedys sie coś zmieni na lepsze to nie byłoby problemu by tam wrócić.
Co do ślubu to myślę, że w przeciągu jakichś 2-3 lat moglibyśmy to zorganizować, nawet rozmawialiśmy już o tym. A tż ma 29 latek w tym roku już Pomieszkamy razem i zobaczymy jak będzie, mimo wielu cieżkich sytuacji dawaliśmy radę

No jak są takie sprawy z mieszkaniem razem itd. to zawsze jest niepewnie bo są jakies górki. Fajnie, że sie zgraliście i macie ślub zaplanowany, pewnie się bardzo cieszysz ;D
Stary 2014-05-15, 13:43   #4703
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
No mój tż i ja nie mieszkamy w rodzinnych domach, więc jak masz płacić za wynajem oddzielnie to lepiej razem bo i tak ta sama kasa wychodzi Jakbym była w PL to mieszkalibysmy u niego pewnie, poza tym jak masz tkai rodzinny dom to szkoda kasy wywalać na wynajem, jeśli w takim domu możecie mieszkać razem, tylko do tego z rodzicami czy coś. My mamy jedynie sypialnię z łazienką u kuchnia dla wszystkich mieszkających w domku, ale ważne że razem.
Bardzo żałuję że w tym naszym kraju tak jest, ale jeśli kiedys sie coś zmieni na lepsze to nie byłoby problemu by tam wrócić.
Co do ślubu to myślę, że w przeciągu jakichś 2-3 lat moglibyśmy to zorganizować, nawet rozmawialiśmy już o tym. A tż ma 29 latek w tym roku już Pomieszkamy razem i zobaczymy jak będzie, mimo wielu cieżkich sytuacji dawaliśmy radę

No jak są takie sprawy z mieszkaniem razem itd. to zawsze jest niepewnie bo są jakies górki. Fajnie, że sie zgraliście i macie ślub zaplanowany, pewnie się bardzo cieszysz ;D
Powiem Ci, że u nas wyjazd na dłużej też wisi w powietrzu i jeśli za rok sytuacja się nie poprawi to też wyjedziemy z tego okropnego kraju. Jedynie rodzinę będzie szkoda zostawić i to by było na tyle. Zresztą 2 lata temu byłam w UK żeby popracować i bardzo chętnie bym tam wróciła na stałe. Zobaczymy. Póki co jestem namawiana na Niemcy ;/ A tam będę się czuła beznadziejnie, bo po Niemiecku nawet dziękuję nie powiem
Stary 2014-05-15, 14:09   #4704
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Cytat:

Wicherek
- mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, że ludzie tu są tacy pomocni i mili - zarówno dla początkujacych i zielonych w temacie jak i takich którzy po prostu nie mają zk im o tym porozmawiać i wymienić zdań. Szczególnie mi pomaga pytanie o odżykwi/maski - na kwc wiele osób używa tego niewłaściwie albo nie myslą o składzie i np. silikonowe bomby są zachwalane, a na moje włosy silikony kompletnie nie działają.
No wczoraj uzylam pierwszy raz, jaka buzia od razu milutka! Dalam lyzeczke migdalowego, 2 lyzeczki kawy, pol lyzeczki miodu lipowego, 10 kropli amolu i szczypte cynamonu, buzi mi nie podraznilo wiec to juz dobry znak, bede uzywala co wieczor, a rano bede myla czarnym mydelkiem jak do tej pory. Mam nadzieje, ze efekty beda takie jak u Ciebie

a co do wpolnego mieszkania. Ja tu sie Wicherkowi kiedys zalilam, ze ciezko itd, tyle, ze u nas nie byl to problem z podzialem obowiazkow, bo raz, ze w miare tz pomaga, a dwa, ze zwyczajnie nie ma na nie czasu wiec kiedy wraca po calym dniu pracy wykonczony to nie chce mu jeszcze dokladac i wiekszosc rzeczy robie ja.
u nas bardziej problem charakterow, wystarczy jedno slowo nie po mojej mysli i zaraz awantura, tz tez taki glupi, wiec osobom jak my, z bardzo silnymi charakterami nielatwo sie dogadac, mimo ze od dawna kazda wolna chwile soedzalismy razem, bo po pracy jechal tylko do domu, jadl, kapal sie i przyjezdzal do mnie to jednak teraz jest inaczej. U nas zawsze ktos musi miec racje i jak sie klocimy to dosc intenstywnie i wybuchowo, ale powoli powoli, uczymy sie siebie od nowa i co raz lepiej nam sie mieszka

Stary 2014-05-15, 14:51   #4705
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
U nas zawsze ktos musi miec racje i jak sie klocimy to dosc intenstywnie i wybuchowo, ale powoli powoli, uczymy sie siebie od nowa i co raz lepiej nam sie mieszka
Cieszę się, że jest lepiej ciągle
U nas podobnie było, że wojny o bzdury ciągle, ale zmądrzeliśmy, szkoda czasu i sił na to jak da się łatwo zgodnie żyć aż się dziwię, że można było tyle czasu zmarnować i nerwów
Stary 2014-05-15, 15:01   #4706
Klaudenc
Moderator

Cytat:
No wczoraj uzylam pierwszy raz, jaka buzia od razu milutka! Dalam lyzeczke migdalowego, 2 lyzeczki kawy, pol lyzeczki miodu lipowego, 10 kropli amolu i szczypte cynamonu, buzi mi nie podraznilo wiec to juz dobry znak, bede uzywala co wieczor, a rano bede myla czarnym mydelkiem jak do tej pory. Mam nadzieje, ze efekty beda takie jak u Ciebie

a co do wpolnego mieszkania. Ja tu sie Wicherkowi kiedys zalilam, ze ciezko itd, tyle, ze u nas nie byl to problem z podzialem obowiazkow, bo raz, ze w miare tz pomaga, a dwa, ze zwyczajnie nie ma na nie czasu wiec kiedy wraca po calym dniu pracy wykonczony to nie chce mu jeszcze dokladac i wiekszosc rzeczy robie ja.
u nas bardziej problem charakterow, wystarczy jedno slowo nie po mojej mysli i zaraz awantura, tz tez taki glupi, wiec osobom jak my, z bardzo silnymi charakterami nielatwo sie dogadac, mimo ze od dawna kazda wolna chwile soedzalismy razem, bo po pracy jechal tylko do domu, jadl, kapal sie i przyjezdzal do mnie to jednak teraz jest inaczej. U nas zawsze ktos musi miec racje i jak sie klocimy to dosc intenstywnie i wybuchowo, ale powoli powoli, uczymy sie siebie od nowa i co raz lepiej nam sie mieszka

Muszę sobie dorobić tego peelingu też bo mi sie skończył, a jednak lepiej z nim niż bez.

My też mamy trudne charaktery, ale on po pierwsze jest starszy ode mnie to pyskować mu nie bedę, po drugie to nawet nie mam się go o co czepić ani on mnie... zdarzyło mi się na niego nakrzyczeć ale on znał powód i wiedział, że robiłam to słusznie. Dlatego chwilę miał muchy, a potem się przytulił i przeprosił. Raz miałam humory to mu zaczęłam o coś stękać.. a on jak ryknął to zaraz się zamknęłam, on wkurzony poszedł na papierosa, wrócił, przytulił i kazał spokojnie i prosto z mostu powiedzieć co mi leży i jakoś sie nie kłócimy. Cierpliwy jest i zrównoważony ;D ja w ogóle nie lubię się kłócić, on też. Nerwy pzoa domme, a razem ma być spokój
Stary 2014-05-15, 15:04   #4707
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę sobie dorobić tego peelingu też bo mi sie skończył, a jednak lepiej z nim niż bez.
Aż spróbuję, zapisałam sobie przepis
Stary 2014-05-15, 17:28   #4708
Wizazanka5000
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się, że jest lepiej ciągle
U nas podobnie było, że wojny o bzdury ciągle, ale zmądrzeliśmy, szkoda czasu i sił na to jak da się łatwo zgodnie żyć aż się dziwię, że można było tyle czasu zmarnować i nerwów
No u nas to tez bylo tak jak ci mowilam, tz lat prawie 30 do tej pory mieszkal z matka, mial swoje przyzwyczajenia i kaprysy i myslal, ze ja tak jak matka bede na wszystko przystawala i akceptowala, ale nie ze mna te numery poki co wszystko dobrze, a jak dalej bedzie to zobaczymy

Cytat:

My też mamy trudne charaktery, ale on po pierwsze jest starszy ode mnie to pyskować mu nie bedę, po drugie to nawet nie mam się go o co czepić ani on mnie... zdarzyło mi się na niego nakrzyczeć ale on znał powód i wiedział, że robiłam to słusznie. Dlatego chwilę miał muchy, a potem się przytulił i przeprosił. Raz miałam humory to mu zaczęłam o coś stękać.. a on jak ryknął to zaraz się zamknęłam, on wkurzony poszedł na papierosa, wrócił, przytulił i kazał spokojnie i prosto z mostu powiedzieć co mi leży i jakoś sie nie kłócimy. Cierpliwy jest i zrównoważony ;D ja w ogóle nie lubię się kłócić, on też. Nerwy pzoa domme, a razem ma być spokój
Heh, widzisz, mi w zyciu do glowy by nie przyszlo, zeby do tz nie pyskowac bo on starszy, co z tego, ze starszy skoro to ja mam racje, to o nia walcze i dre morde ile wlezie. No ale my tak jak mowilam z tych wybuchowych, co musza sie pozadnie poklocic, wygarnac sobie, a pozniej spokoj. Zawsze bylam wybuchowa i bardzo intensywna w wyklocaniu sie o swoje, czy to z dzieciakami na placu zabaw, czy w domu, czy w szkole, a w koncu i w zwiazku

Stary 2014-05-15, 17:31   #4709
Doe
Rozeznanie

Jestem za zamieszkaniem "na próbę" ze sobą przed ślubem. Znam dwa przypadki, gdzie jeden związek skończył się po 5 latach, w tym po 4 miesiącach wspólnego mieszkania, a drugi po 7 latach, para zamieszkała razem dopiero po ślubie i po dwóch miesiącach od ślubu się rozstali... tak więc lepiej się docierać zawczasu .

Klaudenc, mój TŻ też jest ode mnie starszy - o 14 lat - ale nie mam problemów, by mu się postawić Dzięki temu pozyskałam przychylność "teściowej", która, gdy o mnie usłyszała, nie była za bardzo zadowolona . Ale już po pierwszej wizycie zaczęła dzwonić do mnie, a nie do Niego . On i ja mamy twarde charaktery, ale też jesteśmy bardzo zrównoważeni i spokojni. Nigdy nie doszło między nami do spięcia z fajerwerkami. Za to dyskutować możemy kilka godzin, bywało że robiliśmy sobie przerwy na pozyskanie "amunicji" w obronie swoich racji - przeglądanie internetu, książek, rozmowy telefoniczne XD, po czym wracaliśmy do dyskusji . Czasami jest z nami cyrk na resorach.
Stary 2014-05-15, 17:46   #4710
201605161428
Konto usunięte

Zgodnie z prośbą wpadam z moją walką z zaskórnikami Mój nos i zaskórniki, to był związek idealny przez 20 lat :P

Sposób raz na dwa tygodnie, uwaga: śmierdzi strasznie, ale efekty super. Proporcję podaję na sam nos: dwie łyżeczki mleka i dwie łyżeczki żelatyny, mieszam podgrzewając na małym ogniu. Zwykle po prostu gotuje wodę i nad nią na parze na talerzyku to grzeje i mieszam aż się ładnie połączy. Dosłownie na pół minuty odstawiam na blat do ostygnięcia, potem szybciutko na nos i od razu domywam talerzyk i palce, bo strasznie ciężko ściągnąć jak zaschnie. Maseczkę zostawiam na 20-25 minut (wystarczy w miarę cienka warstwa) i potem odrywam jak plaster. Przed nałożeniem maseczki, przemywam twarz jak najcieplejszą wodą, aby otworzy pory
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości