|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
i każdy i tak mi powie, że super wyglądam Nie ma takiej opcji![]() ![]() Tylko w ciąży nie mam wyrzutów sumienia jedząc kolejnego cukierka albo loda, zamierzam więc z tego korzystać
|
|
|
|
|
#722 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
![]() im dalsze wątki tym szybciej nam leci... ![]() Ty sie nie przejmuj już tymi kilogramami, których zresztą po tobie nie widać ![]() Czy wy też czujecie sie już coraz cięższe? Zaczynam czuć sie jak słonica a o kg już nie myślę, nie chcę sobie psuć nastroju...Wiem ze po ciaży z rzuce, bo jestem uparta bestia... Jka same nie spadną, to będzie trzeba sie wziąśc za siebie...
|
|
|
|
|
#723 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
z tego co pamiętam to jedzenie było ok, na śniadanie bułka z masłem i serkiem albo wędliną, na obiad zupa, a na drugie jakieś gotowane mięsko z warzywami. Cytat:
u mnie nie można piżamy, muszą być koszule Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do majtek w szpitalu to nikt Wam nie chce zrobić na złość, po prostu można dostać zakażenia, a rana która ma dopływ powietrza szybciej się goi. Ja miałam cc i nie wyobrażam sobie coś zakładać. Wychodząc ze szpitala ciężko mi było majtki założyć, bo wiadomo uciskają ranę. Mama mi kupowała takie długie babcine , a w nocy i tak spałam bez
|
|
|
#724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Golenie ostatnio zajęło mi chyba z godzinę i kosztowało mnóstwo nerwów ![]() Póki co ciężko mi sobie wyobrazić, że będzie jeszcze gorzej i jeszcze bardziej gorącoCo do zrzucania po ciąży to ja już się nie mogę doczekać ćwiczeń i biegania |
|
|
|
|
#725 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A nie krwawiłaś?
|
|
|
|
|
#726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja przytylam 6 i wygladam jak sloniatko przy Was. Tez mnie juz troche wkurza ten brzuch bo ciezko mi cokolwiek zrobic a remont zaczynamy dopiero za 2 tyg wiec jak ja bede sprzatac ![]() A planujecie byc na diecie jakiejs przy karmieniu? Ja chyba nie dam rady, nie bedzie mi sie chcialo gotowac na 2 garnki, wiec bede wcinac wszytsko oprocz wzdymajacych wlasnie, no chyba ze Synek bedzie mial jakies bolesci...
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
krwawiłam i to dosyć mocno, miałam podkład poporodowy i taki na łóżko
mi tez brzuch zaczyna przeszkadzać, czuję się jak słoń ja miałam swoją koszulę, jedynie do cc zakładają szpitalne, a po 12 h i tak zakłada się swoją ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- raczej nie wolno jeść tego co wszyscy, trzeba bardzo uważać, ja dopiero po miesiącu zaczęłam wprowadzać w miarę normalne jedzenie, nie mówię tu o rzeczach smażonych czy tłustych
|
|
#728 |
|
Zadomowienie
|
Przez pierwsze 2-3 tygodnie tak. Będę sobie robić jedzenie w parowarze - kupiłam go po urodzeniu córy i też z niego korzystałam. Będę piersi z kurczaka, rybki i ziemniaczki sobie robić. Później powoli będę przechodzić na normalne jedzonko.
|
|
|
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
Laski a kiedy zamierzacie rozkładać i przygotowywać łóżeczka
? Trzeba na przykład wywietrzyć nowy materac? Bo nasz stoi w folii i nie wiem czy go rozpakować jakoś na dniach czy wystarczy pod koniec? |
|
|
|
#730 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
przez tą całą pogodę nie miałam internetu. Odebrałam wyniki, są w normie. Bardzo się cieszę, ale co mam robić dalej? Swędzenie nie ustępuje.. to musi być jakaś alergia..jutro jadę do lekarza ogólnego.Na dodatek mam jęczmień na oku.. Z każdym dniem dochodzi mi o jeden rozstęp więcej.. Mam doła!
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanów się może ostatnio zmieniałaś proszek do prania albo płyn do płukania? Kupiłaś inny żel pod prysznic czy balsam do ciała??A jak nic nie przyjdzie do głowy to idź do lekarza rodzinnego może ![]() Co do rozstępów to współczuję kochana ![]() Znalazłam też taki obrazek na jednym z wątków i nie ukrywam, że mi pomógł https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1399896895 |
|
|
|
|
#732 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki wielkie . TŻ boi się trochę brać ten z aloesem.. co jeśli dziecko będzie uczulone na aloes . Ta firma ma też inne fajne materace, ale już nie takie grube.
|
|
#733 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do materaca to jak tylko przyjdzie to rozpakowuję żeby się wietrzył. Mam nawet plan przy ładnej pogodzie dać go na balkon. Cytat:
|
||
|
|
|
#734 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Wpadłam Was podczytać i życzyć dobranoc bo padam
|
|
|
|
#735 |
|
Wtajemniczenie
|
Po burzy komentarzy na temat koszuli wieczor dosc spokojny
|
#736 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
hej
![]() Widzę, że ominęły mnie ciekawe dyskusje Niestety,w ciągu dnia nie mam czasu by śledzić wpisy na bieżąco, dopiero wieczorami mogę coś podczytać i porobić.W temacie koszuli , u nas w szpitalu nie ma żadnych wymagań w tym zakresie. Majtki zalecają siateczkowe, i takie też miałam ostatnim razem. Nie wyobrażam sobie w szpitalu leżeć z kroczem na wierzchu, bo przecież człowiek wstaje, rusza się i przemieszcza a w tych pierwszych dniach krwawienie jest intensywne i jak dla mnie zabezpieczenie musi być. Zalecają za to bardzo podmywanie wielokrotne w ciągu dnia czystą woda i oczywiście po każdej wizycie w toalecie. Wietrzenie krocza uskuteczniłam w domu ale robiłam to może dwa dni. Wszystko pięknie się zagoiło.Do szpitala brałam dresy i ze trzy koszule, do porodu też wzięłam koszule taka ciążową do kolan rozmiar S, w kolorze granatowym i z fajnym nadrukiem. Jednak rodzić w piżamie bym nie chciała, bo sprawdzają co rusz rozwarcie i trzeba zdjąć spodnie do parcia a to bym czuła się rozebrana wtedy. Zupełnie nie pamiętam za to, co zrobiłam i czy miałam majtki haha a musiałam mieć bo mój poród zaczął się odejściem wód i tak się sączyły raz mniej raz więcej przez parę kolejnych godzin, a ja dużo po korytarzu łaziłam, bo nie mogłam wyleżeć ![]() W kwestii ciążowych kg ja mam na plusie chyba 10+ w 28 tc. O 2 kg więcej niż na tym samym etapie z córką a i brzuch jak balon, i takie samopoczucie. Niestety, to efekty zaparcia i wzdęcia, nie wiem skąd to się wzięło, chyba muszę już zakupić jakieś specyfiki z apteki, bo domowe sposoby nie pomagają Ktoś proponował przejście na wegetarianizm, żeby uniknąć tycia to powiem, ze nie wiem z czym ma to związek, bo ja się zdrowo odżywiam, jestem na diecie cukrzycowej z małymi grzeszkami czasem, ale generalnie bez słodyczy żadnych, mięsa nie jem prawie wcale od bardzo dawna, jeśli już to ryby bo akurat ryby lubię i czasami drób w postaci piersi indyka czy kurczaka, i tyję więcej niż przy pierwszej córce gdzie objadałam się schabem ze śliwkami Teściowej Przy okazji witam nowe mamusie, fajnie, że postanowiłyście dołączyć do naszej grupy, w kupie raźniej ![]() Puenterka, dzięki za wszystkie informacje o cukrzycy,o tłuszczach nie wiedziałam, i za linka do diety i informacji o żywności. Zawsze warto mieć już ściągawkę z gotowym jadłospisem niż samemu wymyślać! Aha, pisałyście o herbacie z liści malin. Jakiś czas temu czytałam wywiad w gazecie dla mamuś ze znaną pania ginekolog, która mówiła że wokół tej herbaty narosło wiele mitów i na pewno nie ma żadnych dowodów, że wywołuje ona poronienia czy poród, a za to jest bardzo odzywcza i ona zaleca swoim pacjentkom picie tej herbatki już od 1 trymestru i to od 15 lat swojej praktyki w Pl. Ponoć w kraju, z którego ta pani gin pochodzi jest to normalna praktyka tamtejszych kobiet. Dlatego sama zaczęłam ja pic już teraz, ale na początek w mieszance, bo jest smaczniejsza. Piję ze 3 filiżanki dziennie i pytałam o to położnika i nie zabraniał. Idę wypić inkę z mlekiem, ostatnio przerzuciłam się na taka z magnezem bo łapią mnie skurcze łydek nad ranem a kofeinową trzymam tylko dla gości
Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2014-05-16 o 00:09 |
|
|
|
#737 |
|
Zadomowienie
|
Jedzenie w szpitalu mam dobre, porcje duuuze sa. Wiadomo to nie to co w domu, bo bardziej stolowkowe ale nie narzekam. W ogole nie lubie narzekac
![]() sniadanko: owsianka, jajko na twardo,maslo, kromka bulki,ciemnego i jasnego pieczywa, herbata obiad: barszcz czerwony i pieczywo, ziemniaczki, kalafior gotowany i kotlet drobiowy plus kompot z owocow. To chyba niezle jak na szpital i smacznie. Dojadam smakolyki, owoce i warzywa. A nie o jedzenie tu chodzi czy wyglad koszul. To tez nie lazienki (mniej lub bardziej wypasione) tylko leki, badania, opieke i dobry personel przez 24h/dobe przy nas. Koszule kupcie taka by WAS nie straszyla i byscie sie nie stresowaly nia przy odwiedzinach. Sara ciesze sie ze jest ok Witam nowe Mamuski na watku |
|
|
|
#738 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Nie zacytował mi się wpis chyba Justy o tych pijanych rodzących, czyli flejach. Masz rację, o takich delikwentkach nie pomyślałam.
Cytat:
chyba po porodzie to już niczego nie będę się wstydzić ![]() Cytat:
co za gwiazda! a śmieją się z tych, co zabierają prostownice do szpitala ![]() Hej hej! Cytat:
![]() Cytat:
współczuję takich doświadczeń Ja rozważałam też porod w Puławach, ale jak tam poszłam na umówione USG to zmieniłam zdanie. Po 1. doktora nie było, bo sobie pojechał na konferencję i przyjechałam na darmo 60 km! po 2. łazienki koszmarne. Czyste, ale stare, bez papieru,a ciśnienie w muszli tak niskie, że strach tam iść z większą sprawą.. Po 3. wszystkie dzieci po porodzie mają albo zapalenie płuc (!!!), żółtaczkę, albo inne wirusy ![]() Cytat:
za to TZtowi bardzo często się przytrafia ![]() Dzięki kochana za oświecenie! Oby jutrzejszy dzień był fajniejszy! Cytat:
A materac lepiej wywietrzyć Kiedy planujecie złożyć Wasze łóżeczko? Najważniejsze, że wyniki dobre! Cytat:
Szlafrok biały też mi się bardzo podoba! Ja mam polarowy, którego nie używam, więc go zabiorę do szpitala, może tam się przyda. Któraś pisała o kocyku do szpitala i uważam, że warto spakować jak się trafi burzliwa pogoda. W szpitalu może być wtedy chłodno. Koszulę kupiłam TAKĄ - pistacjową. Jest piękna! Na ciuchach dokupiłam jeszcze białą w zielone kropeczki. Absolutnie nie chcę żadnej szarej
|
|
#739 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#740 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
Pytałam w szkole rodzenia o koszule i w sumie niewiele się dowiedziałam Ogólnie było bardzo wesoło! Położna opowiada, że jak już dziecko się urodzi, przejdzie te wstępne badania to wtedy zostaje w takim kąciku noworodka razem z tatą (jeśli oczywiście tata jest przy porodzie), a personel zajmuje się mamą, która rodzi łożysko,ewentualnie jest zszywana, itd. A jeden z panów z takim przejęciem pyta: "a przepraszam czy jak ja zostanę sam z dzieckiem to jakaś pielęgniarka będzie przy mnie czuwać? Bo jak ja sam sobie poradzę" I dowiedziałam się też, że w moim szpitalu nie ma zzo... Jedyna opcja znieczulenia to gaz rozweselający, którego aktualnie nie ma stoją puste butle... I zaczęłam się zastanawiać czy nadal chcę rodzić w swoim mieście. Nie mówię, że od razu nastawiałam się na zzo, ale to była dla mnie taka deska ratunkowa. A tak to ratunku nie ma żadnego, no chyba że bunt i wymuszenie cesarki jak już naprawdę nie dam rady
|
#741 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Z podkreślonym zdaniem zgadzam się w 100% Cytat:
muszę jeszcze kupić nowy materac.Podejrzewam, że TŻ złoży je pod koniec lipca. mam bardzo podobną koszulę i właśnie jej długość jej idealna na oddział położniczy ![]() Cytat:
U mnie też od rana pada i wieje a ja najchętniej poszłabym spać :ziewa:
|
|
#742 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba też sobie taką zamówię jak polecasz Cytat:
Ah Ci faceci tak, pielęgniarka będzie przy nim czuwać żeby nie fiknął z wrażenia
|
|
|
#743 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Aleście się w tym wątku rozpędziły z pisaniem ![]() Co do koszul, ja mam 3, ale 2 się nadają, jedna jest ohydna może by się nadała do porodu Dokupię jeszcze może jedną, bo w domu wolę być w piżamie jednak, niż w koszuli. Ja tez miałam wczoraj szkołę rodzenia. Podobają mi się te zajęcia. Mówiliśmy dalej o porodzie, m.in. o koszulach. Do porodu mamy mieć swoją koszulę, nie musi być rozpinana..położna powiedziała, że właściwie zaraz po porodzie ona idzie do prania, więc nie ma co. I właśnie, żeby nie brać ostatniego łacha, bo jak się chce chodzić po korytarzu itp, to żeby się czuć komfortowo. Zachęcała do zzo, jeśli ktoś jest chętny. Ale zachęcała też bardzo do porodu w wodzie. Czy któraś z Was się nad tym zastanawiała? Ja zaczęłam ... brzmi kusząco. Mówiła, że w lwiej części przypadków udaje się podczas porodu w wodzie uratować krocze. I że woda działa znieczulająco. Chociaż minusem jest to, że nie można mieć zzo. Aaa... no i u mnie w szpitalu można mieć majtki siatkowe Jestem zadowolona z tych zajęć. Co prawda nie była tania ta szkoła, w porównaniu z tym, że część jest darmowa, ale uważam, że warto. Ok, idę coś przygotować, bo jednak robię dziś urodzinową imprezkę małą i muszę porobić jakies przekąski a jeszcze mam dziś siostrzenicę u siebie ![]() Aaaa.. jeszcze a propos facetów i dzieci, to mieliśmy na SR wczoraj symulator dzidziusia i jak wył, to każdy miał podejść i go uspokoić....i wył i wył, duzo osób już było u tego dzidziusia i babka pyta pierwszego kolesia z brzegu, czemu nie chce iść, co go powstrzymuje. A on, że nic. A po minucie wstał i wyszedł obrażony i już nie wrócił na zajęcia, zostawił tam żonę
Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2014-05-16 o 09:45 |
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Hello, witam się w 26.tygodniu
nie jest chyba źle, już niedługo do końca.ButterBear jednak nie miałam racji co do początku III trymestru (a tak się upierałam!!!), mój bezmózg ciążowy się uaktywnił i nie zauważyłam, że 27.wpisany jest w 6.miesiąc i II trymestr. Wczoraj taka wkurzona kartkowałam książkę i krzyczałam do męża, że przegapili 27 . tydzień a on był na dole strony w 6.mcu.... więc jednak nie miałam racji :/ W ogóle to zaczęłam sobie sama mierzyć ciśnienie ręcznym aparatem, a nie tym elektronicznym g*****em i od razu mam lepsze... nie polecam wam do kontroli w domu elektronicznych, nawet te drogie i niby dobre głupieją strasznie. Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Powoli szykuję się na wizytę Trzymajcie proszę kciuki, żeby Melka ładnie urosła od ostatniego usg i z moją szyjką było wszystko dobrze![]() Aż mnie brzuch boli z nerwów No i niecierpliwię się ogromnie![]()
|
|
|
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nieźli ci tatusiowie o których opowiadają
|
#747 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#748 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też mam dzis, o 13 i też się troszkę stresuję,
Edytowane przez motylek_555 Czas edycji: 2014-05-16 o 10:33 |
||
|
|
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), mama przyniosła swój ręczny aparat i RAZ mi pokazała jak to robić. To banalne!!!Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.

i każdy i tak mi powie, że super wyglądam
Nie ma takiej opcji

a o kg już nie myślę, nie chcę sobie psuć nastroju...Wiem ze po ciaży z rzuce, bo jestem uparta bestia...

Odebrałam wyniki, są w normie. Bardzo się cieszę, ale co mam robić dalej? Swędzenie nie ustępuje.. to musi być jakaś alergia..jutro jadę do lekarza ogólnego.

i przyjechałam na darmo 60 km! po 2. łazienki koszmarne. Czyste, ale stare, bez papieru,a ciśnienie w muszli tak niskie, że strach tam iść z większą sprawą.. Po 3. wszystkie dzieci po porodzie mają albo zapalenie płuc (!!!), żółtaczkę, albo inne wirusy 
za to TZtowi bardzo często się przytrafia
stoją puste butle... I zaczęłam się zastanawiać czy nadal chcę rodzić w swoim mieście. Nie mówię, że od razu nastawiałam się na zzo, ale to była dla mnie taka deska ratunkowa. A tak to ratunku nie ma żadnego, no chyba że bunt i wymuszenie cesarki jak już naprawdę nie dam rady