W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-16, 10:03   #751
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez motylek_555 Pokaż wiadomość
Ja niestety o tym nie pomyślałam, aż żal na nie patrzeć

Kciukasy za wizytę Ja też mam dzis, o 13 i też się troszkę stresuję
Moje zioła piękne na balkonie też ledwo żywe a już mi tak pięknie wyrósł lubczyk, trzy rodzaje bazylii, mięta, majeranek teraz targa nimi na wszystkie strony i widać, że mało co przeżyło...

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:06   #752
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Witajcie,
przez tą całą pogodę nie miałam internetu. Odebrałam wyniki, są w normie. Bardzo się cieszę, ale co mam robić dalej? Swędzenie nie ustępuje.. to musi być jakaś alergia..jutro jadę do lekarza ogólnego.
Na dodatek mam jęczmień na oku.. Z każdym dniem dochodzi mi o jeden rozstęp więcej.. Mam doła!
Super ze wyniki sa w normie

a nie zmienialas ostatnio proszku albo zelu pod prysznic ?

ja ostatnio zmienilam proszek i sie zastanawiam czy to nie od tego ale i tak badania musze zrobic

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:10   #753
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Hello, witam się w 26.tygodniu nie jest chyba źle, już niedługo do końca.

ButterBear jednak nie miałam racji co do początku III trymestru (a tak się upierałam!!!), mój bezmózg ciążowy się uaktywnił i nie zauważyłam, że 27.wpisany jest w 6.miesiąc i II trymestr. Wczoraj taka wkurzona kartkowałam książkę i krzyczałam do męża, że przegapili 27 . tydzień a on był na dole strony w 6.mcu.... więc jednak nie miałam racji :/

W ogóle to zaczęłam sobie sama mierzyć ciśnienie ręcznym aparatem, a nie tym elektronicznym g*****em i od razu mam lepsze... nie polecam wam do kontroli w domu elektronicznych, nawet te drogie i niby dobre głupieją strasznie.

Hehe, no widzisz. Czyli jednak mamy w wątku dobry podział No dobra, może być

Mi lekarka tylko mówiła, żeby na pewno nie mierzyć tymi aparatami nadgarstkowymi, bo są fatalne. Mój tata taki ma i zawsze wychodzi jakieś kosmiczne cisnienie. A my kupiliśmy elektroniczny, ale ten na przegub i jest niebo a ziemia.
A mąż ma nadciśnienie i się leczy, więc potrzebowaliśmy porządny.

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość

Powoli szykuję się na wizytę Trzymajcie proszę kciuki, żeby Melka ładnie urosła od ostatniego usg i z moją szyjką było wszystko dobrze

Aż mnie brzuch boli z nerwów No i niecierpliwię się ogromnie
Kciuki za wizytę! A czemu z szyjką miałoby być coś nie tak? Na pewno jest ok

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:12   #754
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Cześć

Aleście się w tym wątku rozpędziły z pisaniem

Co do koszul, ja mam 3, ale 2 się nadają, jedna jest ohydna może by się nadała do porodu
Dokupię jeszcze może jedną, bo w domu wolę być w piżamie jednak, niż w koszuli.

Ja tez miałam wczoraj szkołę rodzenia. Podobają mi się te zajęcia.
Mówiliśmy dalej o porodzie, m.in. o koszulach. Do porodu mamy mieć swoją koszulę, nie musi być rozpinana..położna powiedziała, że właściwie zaraz po porodzie ona idzie do prania, więc nie ma co. I właśnie, żeby nie brać ostatniego łacha, bo jak się chce chodzić po korytarzu itp, to żeby się czuć komfortowo.
Zachęcała do zzo, jeśli ktoś jest chętny.
Ale zachęcała też bardzo do porodu w wodzie. Czy któraś z Was się nad tym zastanawiała? Ja zaczęłam ... brzmi kusząco. Mówiła, że w lwiej części przypadków udaje się podczas porodu w wodzie uratować krocze. I że woda działa znieczulająco. Chociaż minusem jest to, że nie można mieć zzo.
Aaa... no i u mnie w szpitalu można mieć majtki siatkowe

Jestem zadowolona z tych zajęć. Co prawda nie była tania ta szkoła, w porównaniu z tym, że część jest darmowa, ale uważam, że warto.

Ok, idę coś przygotować, bo jednak robię dziś urodzinową imprezkę małą i muszę porobić jakies przekąski a jeszcze mam dziś siostrzenicę u siebie

Aaaa.. jeszcze a propos facetów i dzieci, to mieliśmy na SR wczoraj symulator dzidziusia i jak wył, to każdy miał podejść i go uspokoić....i wył i wył, duzo osób już było u tego dzidziusia i babka pyta pierwszego kolesia z brzegu, czemu nie chce iść, co go powstrzymuje. A on, że nic. A po minucie wstał i wyszedł obrażony i już nie wrócił na zajęcia, zostawił tam żonę
To fajnie ze zajcie Ci sie podobaja duzo sie dowiesz ja tez sie swoich nie moge doczekac

To to kochana zycze udanej imprezki

Gdyby Tz mnie tak zostawil to bym go zabila

Nasze szczescie
Stary 2014-05-16, 10:26   #755
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, no widzisz. Czyli jednak mamy w wątku dobry podział No dobra, może być

Mi lekarka tylko mówiła, żeby na pewno nie mierzyć tymi aparatami nadgarstkowymi, bo są fatalne. Mój tata taki ma i zawsze wychodzi jakieś kosmiczne cisnienie. A my kupiliśmy elektroniczny, ale ten na przegub i jest niebo a ziemia.
A mąż ma nadciśnienie i się leczy, więc potrzebowaliśmy porządny.

Kciuki za wizytę! A czemu z szyjką miałoby być coś nie tak? Na pewno jest ok
Ja też mam ten elektroniczny, który na bicepsie mierzy i to niby jakiś super miał być, a nie jest... wczoraj to się tak wściekłam na niego, że nim rzuciłam przez pół pokoju

Dlatego wam o tym piszę, bo te zwykłe ciśnieniomierze są o niebo dokładniejsze i tańsze, a mierzenie nimi jest bardzo łatwe, więc jeśli planujecie kontrolować ciśnienie pod koniec ciąży, to polecam wam te ręczne.

Stary 2014-05-16, 10:35   #756
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

Powoli szykuję się na wizytę Trzymajcie proszę kciuki, żeby Melka ładnie urosła od ostatniego usg i z moją szyjką było wszystko dobrze

Trzymam kciuki !!

Ja tez sie boje swojej wizyty w poniedzialek ale licze ze na strachu sie skonczy

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:

ButterBear jednak nie miałam racji co do początku III trymestru (a tak się upierałam!!!), mój bezmózg ciążowy się uaktywnił i nie zauważyłam, że 27.wpisany jest w 6.miesiąc i II trymestr. Wczoraj taka wkurzona kartkowałam książkę i krzyczałam do męża, że przegapili 27 . tydzień a on był na dole strony w 6.mcu.... więc jednak nie miałam racji :/

W ogóle to zaczęłam sobie sama mierzyć ciśnienie ręcznym aparatem, a nie tym elektronicznym g*****em i od razu mam lepsze... nie polecam wam do kontroli w domu elektronicznych, nawet te drogie i niby dobre głupieją strasznie.

brawo za 26 tc
wiele razy sie przekonalam ze drogie wcale nie znaczy lepsze

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Napisane przez motylek_555 Pokaż wiadomość

Kciukasy za wizytę Ja też mam dzis, o 13 i też się troszkę stresuję,

Nasze szczescie

Edytowane przez zaczarowanadlaniego
Czas edycji: 2014-05-16 o 10:36
Stary 2014-05-16, 10:55   #757
daisy dot
Rozeznanie

Du.pa blada pocytowałam i mi tablet padł, głupi nawet nie powiedział mi, że bateria mu pada co za badziew!

Z tego co pamiętam:
1. w szpitalu, w którym ja chce rodzić są sale 2 osobowe z łazienką, miły personel (wg moich koleżanek które tam rodziły) a wg internetu straszny personel :p . Najnowszy sprzęt i porzadni lekarze.
2. Któraś chyba Butter pisała o gościu co zostawił żonę na SR, no baran, pewnie się przestraszył. mógł wcześniej myśleć...
3. Koszule z rozcięciem - sens to ma z tym kładzeniem dzidzi na piersiach - podoba mi się.
4. mysia ja też będę parować jedzonko dla siebie jak będę karmić i będę jeśc zupki od mamy, bo ja nie umiem zrobić zupy...
5. kroopka najważniejsze że wyniki ok, spokojnie wyjaśni się, może rzeczywiście żel, mydło, balsam, proszek płyn Cię zaczął podrażniać. Różnie to z nami bywa

Wczoraj zrobiłam sobie budyń, galaretki, bitą śmietanę i pieczone udko w sosie barbecue
Dzisiaj się jakoś tak dobrze czuję sama ze sobą

zaczarowana - składanie wspólne łóżeczka jest takie słodkie, mój mąż powiedział na koniec, że on by już chciał przytulić naszego Dorisia, a nast rana pow, że mu się śniło, że go przytulał - to takie słodkie
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 10:56   #758
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Jedzenie w szpitalu mam dobre, porcje duuuze sa. Wiadomo to nie to co w domu, bo bardziej stolowkowe ale nie narzekam. W ogole nie lubie narzekac
sniadanko: owsianka, jajko na twardo,maslo, kromka bulki,ciemnego i jasnego pieczywa, herbata
obiad: barszcz czerwony i pieczywo, ziemniaczki, kalafior gotowany i kotlet drobiowy plus kompot z owocow.
To chyba niezle jak na szpital i smacznie. Dojadam smakolyki, owoce i warzywa.

A nie o jedzenie tu chodzi czy wyglad koszul. To tez nie lazienki (mniej lub bardziej wypasione) tylko leki, badania, opieke i dobry personel przez 24h/dobe przy nas.
Koszule kupcie taka by WAS nie straszyla i byscie sie nie stresowaly nia przy odwiedzinach.

Sara ciesze sie ze jest ok

Witam nowe Mamuski na watku
To ty masz niezle menu w spitalu, moj znajomy ostatnio wrzucil fote na FB sniadania jego zony w szpitalu jak poszla rodzic... dwie kromki suchego chleba i kawałeczek masła. Co by się cholesterolu za duzo nie najadła

Fajnie, ze jestem na tym forum.. nie chodze na szkole rodzenia a duzo rzeczy moge sie od was dziewczyny dowiedziec. Wiadomo, ze to nie to samo co byc na zajeciach,ale jednak troszeczke wiedzy teoretycznej zostaje.
Stary 2014-05-16, 11:02   #759
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
haha, no na pewno :P jakoś o tym nie pomyślałam, miałam na myśli potem w domu, ale w sumie.. skoro szpitalne koszule odsłaniają cały tyłek a majtek mieć nie można, to może ja pójdę krok dalej i polatam z gołymi cyckami, a co :P
Bylabys prekursorka!

Cytat:
Możesz mieć Jak jest cc to nikomu krocza nie musisz pokazywać tylko jak już to ranę po cięciu także tutaj jest zupełnie inna polityka Przynajmniej w moim szpitalu

Wiesz co absurdem byłoby jakby kazali mi chodzić nago To, że nie powinno się mieć majtek to nie wymysł lekarzy i położnych ale dbanie o nasze zdrowie i o to, żebyśmy jak najszybciej mogły wyjść ze szpitala z wstępnie zagojonym kroczem

Ja wiem jakie mam prawa ale wiem też jaka jest rzeczywistość i zamierzam się po prostu najzwyczajniej w świecie dostosować do zasad panujących w szpitalu w którym będę rodzić Wiem, że dużo przy porodzie i po może zdziałać nasze nastawienie... Kobiety, które przychodzą rodzić, są najmądrzejsze w każdym temacie, przynoszą swoje pościele do spania i w jakikolwiek inny sposób odstają od innych są po prostu gorzej traktowane Wiem, że tak być NIE POWINNO ale JEST I trzeba się zastanowić czy idziemy tam na parę dni, żeby urodzić i przeżyjemy wszystko byleby tylko nasze dzidzie były zdrowe... Czy chcemy się kłócić na każdym kroku o swoje prawa i wyrażać swoje racje kosztem nas samych

U mnie na każdych zajęciach w szkole rodzenia położne mówią, że najważniejsze dla nich jak kobieta przyjeżdża rodzić jest właśnie NASTAWIENIE

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Pewnie z tą rozpinaną chodzi o to, żeby położyć dzidzię na brzuchu lub przy piersi, zależy gdzie pępowina sięgnie od razu po porodzie Taki kontakt ciała matki z ciałkiem dziecka
Ok mozesz miec takie nastawienie, a ja mam inne, za dlugo zyje na tym swiecie, zeby mnie ktos upokarzal zakazam noszenia bielizny, gdy chce sie swobodnie poruszac. To jest dla mnie sfera intymna i nie uwazam zeby lekkie jednorazowe majtki mialy doprowadzic do zakazenia... Ale zastanow sie tak na spokojnie... naprawde myslisz, ze wietrzy sie krocze, gdy sciskasz udami podklad poporodowy zeby Ci nie wypadl podczas podrozy do toalety? Podobnie jest podczas lezenia, poniewaz tzw odchody poporodowe leca non stop, to musisz miec pomiedzy udami wlozona spora ilosc podkladu, inaczej cala bylabys zalana krwia..nawet na lezaco. W momencie gdy probujesz zmienic pozycje lezenia i np. zmieniasz bok to jak niby ten podklad ma sie trzymac za przeproszeniem tylka ???

Cytat:
W mojej rodzinie to też norma, że jest dokarmianie, szpitalnego jedzenia nie jemy... zawsze ktoś dowiezie obiad w pojemiczkach, codziennie jakąś wędlinę i świeże pieczywo, bo to co podają to syf najgorszy. Nie wspominając o porcjach.

Ja tez licze na dokarmianie przez rodzine, bo jedzenie szpitalne jest paskudne... jedynie w prywatnych klinikach maja ok, a tak to dno.
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 11:09   #760
patrycja19894
Wtajemniczenie

justa_1978 dobrze kojarze, ze ty miałaś cholestaze w pierwszej ciąży??
Stary 2014-05-16, 11:18   #761
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
dzień dobry

Pytałam w szkole rodzenia o koszule i w sumie niewiele się dowiedziałam Położna zasugerowała, żeby mieć swoje, bo wtedy kobieta inaczej się czuje, a jak to ujęła vanish spierze wszystko, więc wcale nie trzeba później tej koszuli porodowej wyrzucać. I powiedziała, że najlepsze są takie rozpinane, bo od razu po urodzeniu dziecko jest kładzione na brzuszku mamy i przystawiane do piersi, więc musi mieć dostęp. A jeśli chodzi o strój po porodzie to u nas można być w piżamie, ale do badań trzeba ściągać za każdym razem spodnie, więc chyba wygodniej jest mimo wszystko w koszuli.

Ogólnie było bardzo wesoło! Położna opowiada, że jak już dziecko się urodzi, przejdzie te wstępne badania to wtedy zostaje w takim kąciku noworodka razem z tatą (jeśli oczywiście tata jest przy porodzie), a personel zajmuje się mamą, która rodzi łożysko,ewentualnie jest zszywana, itd. A jeden z panów z takim przejęciem pyta:
"a przepraszam czy jak ja zostanę sam z dzieckiem to jakaś pielęgniarka będzie przy mnie czuwać? Bo jak ja sam sobie poradzę"

I dowiedziałam się też, że w moim szpitalu nie ma zzo... Jedyna opcja znieczulenia to gaz rozweselający, którego aktualnie nie ma stoją puste butle... I zaczęłam się zastanawiać czy nadal chcę rodzić w swoim mieście. Nie mówię, że od razu nastawiałam się na zzo, ale to była dla mnie taka deska ratunkowa. A tak to ratunku nie ma żadnego, no chyba że bunt i wymuszenie cesarki jak już naprawdę nie dam rady
Hahah tatus wybitny

Powiem Wam, ze bylam zaskoczona zachowaniem i reakcjami mojego mezusia, gdy urodzilam coreczke... myslalam, ze bedzie zdystansowany, tak jak podczas ciazy, a on sie zakochal w coreczce od pierwszego wejrzenia, ze jej z ramion nie chcial wypuszczac! No i tak juz zostalo... tatus jest na kazde skinienie coreczki, a coreczka mowi, ze najbrdziej kocha tatusia Tatus najlepiej rysuje, tanczy, itp.

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
justa_1978 dobrze kojarze, ze ty miałaś cholestaze w pierwszej ciąży??
Tak kochana mialam okazje doswidczyc tego paskudztwa. Tyle, ze u mnie zaczelo sie to w 34-35 tc i w 38 zrobili mi wczesniejsze rozwiazanie, wlasnie przez to dziadostwo!

Witaj motylku_555
Stary 2014-05-16, 11:20   #762
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
"a przepraszam czy jak ja zostanę sam z dzieckiem to jakaś pielęgniarka będzie przy mnie czuwać? Bo jak ja sam sobie poradzę"

I dowiedziałam się też, że w moim szpitalu nie ma zzo...
Oczywiście, że dasz radę bez! Bądź bohaterką w swoim szpitalu

a ojciec dobry już sobie wyobrażam te salwy śmiechu gorzej z tym obrażalskim bucem szkoda dziewczyny.
ButterBear udanej imprezki i jeszcze raz wszystkiego najcudowniejszego!

Ja nawet nie rozważałam porodu w wodzie, bo nie ma takiej możliwości w moim województwie..
Cytat:

będzie dobrze! Zaczarowana, Ty też się nie martw! tylko tym razem wszystkie niejasności omawiaj z lekarką
Cytat:
Ja też mam ten elektroniczny, który na bicepsie mierzy i to niby jakiś super miał być, a nie jest... wczoraj to się tak wściekłam na niego, że nim rzuciłam przez pół pokoju
to Ci skoczyło ciśnienie
Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Wczoraj zrobiłam sobie budyń, galaretki, bitą śmietanę i pieczone udko w sosie barbecue
Dzisiaj się jakoś tak dobrze czuję sama ze sobą
co za przepyszny zestaw A TŻ kochany!
Cytat:
Fajnie, ze jestem na tym forum.. nie chodze na szkole rodzenia a duzo rzeczy moge sie od was dziewczyny dowiedziec. Wiadomo, ze to nie to samo co byc na zajeciach,ale jednak troszeczke wiedzy teoretycznej zostaje.
to prawda. Ostatnio już miałam googlować co to jest ktg, a tu w kolejnym poście już opis i zdjęcia super!
A najważniejsze jest dobre towarzystwo!

Miłego dnia! Oby wyszło słońce!
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 11:26   #763
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Mówiliśmy dalej o porodzie, m.in. o koszulach. Do porodu mamy mieć swoją koszulę, nie musi być rozpinana..położna powiedziała, że właściwie zaraz po porodzie ona idzie do prania, więc nie ma co. I właśnie, żeby nie brać ostatniego łacha, bo jak się chce chodzić po korytarzu itp, to żeby się czuć komfortowo.
Ale zachęcała też bardzo do porodu w wodzie. Czy któraś z Was się nad tym zastanawiała? Ja zaczęłam ... brzmi kusząco. Mówiła, że w lwiej części przypadków udaje się podczas porodu w wodzie uratować krocze. I że woda działa znieczulająco. Chociaż minusem jest to, że nie można mieć zzo.

Jestem zadowolona z tych zajęć. Co prawda nie była tania ta szkoła, w porównaniu z tym, że część jest darmowa, ale uważam, że warto.

Ok, idę coś przygotować, bo jednak robię dziś urodzinową imprezkę małą i muszę porobić jakies przekąski a jeszcze mam dziś siostrzenicę u siebie

Aaaa.. jeszcze a propos facetów i dzieci, to mieliśmy na SR wczoraj symulator dzidziusia i jak wył, to każdy miał podejść i go uspokoić....i wył i wył, duzo osób już było u tego dzidziusia i babka pyta pierwszego kolesia z brzegu, czemu nie chce iść, co go powstrzymuje. A on, że nic. A po minucie wstał i wyszedł obrażony i już nie wrócił na zajęcia, zostawił tam żonę
Chciałabym rodzić w wodzie, ale nie mogę.

Co dobrego robisz?

Co za facet

Cytat:

za 26tydzień

Ja mierzę elektronicznym i sprawdzam 3 razy czy pomiar się powtarza.

Cytat:

Stary 2014-05-16, 11:29   #764
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość

Co dobrego robisz?

Co za facet

za 26tydzień

Ja mierzę elektronicznym i sprawdzam 3 razy czy pomiar się powtarza.

To ma sens, ale ja muszę sprawdzać ciśnienie 3x dziennie, jakbym miała jeszcze każdy pomiar 3x sprawdzać, to by mi żyły nie wytrzymały tego pompowania

Stary 2014-05-16, 11:31   #765
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Hahah tatus wybitny

Powiem Wam, ze bylam zaskoczona zachowaniem i reakcjami mojego mezusia, gdy urodzilam coreczke... myslalam, ze bedzie zdystansowany, tak jak podczas ciazy, a on sie zakochal w coreczce od pierwszego wejrzenia, ze jej z ramion nie chcial wypuszczac! No i tak juz zostalo... tatus jest na kazde skinienie coreczki, a coreczka mowi, ze najbrdziej kocha tatusia Tatus najlepiej rysuje, tanczy, itp.

Tak kochana mialam okazje doswidczyc tego paskudztwa. Tyle, ze u mnie zaczelo sie to w 34-35 tc i w 38 zrobili mi wczesniejsze rozwiazanie, wlasnie przez to dziadostwo!

Witaj motylku_555
Powinnaś być dumna z tatusia

No ja niestety mam juz teraz, a dzis 26t1d Jeszcze co prawda dla upewnienia się bede miala powtorzone badanie, ale wiem, ze skoro swedzenie nie ustepuje to szału nie bedzie z kolejnymi wynikami.

A ty stosowałas specjalną diete przez to? Czytałam o tym cholerstwie i niby nie mozna cukrów, tłuszczów, nawet surowych warzyw..a owoce tez tylko gotowane, np. z kompotu
Stary 2014-05-16, 11:35   #766
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Ja to kiedys sie wsykoncze z tymi wymiotami serio mam juz dojsc mialo przejsc po I trymestrze i co ?! i jest juz III i sie nie zapowiada zeby bylo lepiej

poprasowalam reszte ciuszkow ktore dostalam, tym co my kupilismy zajme sie pod koniec czerwca jak wszystko dokupimy

Nasze szczescie
Stary 2014-05-16, 11:38   #767
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Oczywiście, że dasz radę bez! Bądź bohaterką w swoim szpitalu

a ojciec dobry już sobie wyobrażam te salwy śmiechu gorzej z tym obrażalskim bucem szkoda dziewczyny.
ButterBear udanej imprezki i jeszcze raz wszystkiego najcudowniejszego!

Ja nawet nie rozważałam porodu w wodzie, bo nie ma takiej możliwości w moim województwie..
Dzięki, ale urodziny miałam juz prawie miesiąc temu, tylko jakoś nie bylo okazji, żeby zrobić. A to okrągłe, to chciałam

Co do kolesia, który sie obraził, to dla mnie dziwne, w końcu nikt chłopa na siłę na SR nie ciągnie. A tam na tej mojej jest raczej w formie zabawy, nikt nikogo palcami nie wytyka, jest nas niewiele, atmosfera miła...nie rozumiem. Trochę takie podejście, że płacę, to siedzę i słucham i dajcie mi święty spokój.

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość

Co dobrego robisz?

Co za facet
A dlaczego nie możesz, jeśli można spytać?

Robię takie rzeczy, które nie wymagają za dużo stania w kuchni. Wskakuja do piekarnika, a ja siedzę sobie na kanapie i czekam
Mam kiełbaski w cieście (już mi siostrzenica część zjadła), teraz piekę łososia wędzonego ze szpinakiem w cieście francuskim, zrobię też taki drożdżowy zawijas z pieczarkami i serem, sałatki (1 z kurczakiem jak cezar, jedną z brokułów z fetą, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami, jedną ze szpinaku, jajka, rzodkiewki i kiełków, a jedną z pomidorów, mozarelli z oliwkami i pesto z pietruszki), do tego jakiś talerz przekąsek i 2 ciasta, rabarbarowe już upiekłam, drugie marchewkowe.

Mąż jest dziś w domu, więc może mi pomóc więcej Pewnie posprząta

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
A ty stosowałas specjalną diete przez to? Czytałam o tym cholerstwie i niby nie mozna cukrów, tłuszczów, nawet surowych warzyw..a owoce tez tylko gotowane, np. z kompotu
Przy cholestazie chyba musi być taka dieta, jak np. przy żółtaczce, nie obciążająca wątroby, czyli nic surowego, czy smażonego przede wszystkim..nic tłustego.

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 11:43   #768
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Ja to kiedys sie wsykoncze z tymi wymiotami serio mam juz dojsc mialo przejsc po I trymestrze i co ?! i jest juz III i sie nie zapowiada zeby bylo lepiej
właśnie moja koleżanka gin z innego wojewodztwa się mnie pytala czy biore DHA (kwas dekozaheksaenowy) - wplywa na rozwoj mozgu, narzadu wzroku oraz POMAGA ZNOSIC SKUTKI CIĄZY - słyszałas o tym? Ja przyznam, że nie. Ja wysmienicie znoszę ciążę ale te pozostałe plusy mnie mobilizują. Dziś powiem Mężowi aby kupił. Może poczytaj o tym?
Któraś może to bierze?
Stary 2014-05-16, 11:52   #769
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
To ma sens, ale ja muszę sprawdzać ciśnienie 3x dziennie, jakbym miała jeszcze każdy pomiar 3x sprawdzać, to by mi żyły nie wytrzymały tego pompowania
Rozumiem ja teraz mam albo 1x dziennie albo co drugi dzień także mogę 3x pomierzyć

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Współczuję Ci bardzo

Cytat:
A dlaczego nie możesz, jeśli można spytać?

Robię takie rzeczy, które nie wymagają za dużo stania w kuchni. Wskakuja do piekarnika, a ja siedzę sobie na kanapie i czekam
Mam kiełbaski w cieście (już mi siostrzenica część zjadła), teraz piekę łososia wędzonego ze szpinakiem w cieście francuskim, zrobię też taki drożdżowy zawijas z pieczarkami i serem, sałatki (1 z kurczakiem jak cezar, jedną z brokułów z fetą, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami, jedną ze szpinaku, jajka, rzodkiewki i kiełków, a jedną z pomidorów, mozarelli z oliwkami i pesto z pietruszki), do tego jakiś talerz przekąsek i 2 ciasta, rabarbarowe już upiekłam, drugie marchewkowe.

Mąż jest dziś w domu, więc może mi pomóc więcej Pewnie posprząta

Przy cholestazie chyba musi być taka dieta, jak np. przy żółtaczce, nie obciążająca wątroby, czyli nic surowego, czy smażonego przede wszystkim..nic tłustego.
Nie mogę rodzić wodzie gdyż podczas porodu muszę mieć pończochy uciskowe, które w wodzie straciłyby swoje właściwości.

Pyszności robisz :slinka:

Przy cholestazie bierze się też jakieś witaminy.
Stary 2014-05-16, 11:54   #770
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie moja koleżanka gin z innego wojewodztwa się mnie pytala czy biore DHA (kwas dekozaheksaenowy) - wplywa na rozwoj mozgu, narzadu wzroku oraz POMAGA ZNOSIC SKUTKI CIĄZY - słyszałas o tym? Ja przyznam, że nie. Ja wysmienicie znoszę ciążę ale te pozostałe plusy mnie mobilizują. Dziś powiem Mężowi aby kupił. Może poczytaj o tym?
Któraś może to bierze?
Ja biorę od początku witaminy z kwasami DHA właśnie, gin kazała, żeby się dzidziuś lepiej rozwijał. Ciążę znoszę dobrze
Stary 2014-05-16, 11:56   #771
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 11:57   #772
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
dzień dobry

Pytałam w szkole rodzenia o koszule i w sumie niewiele się dowiedziałam Położna zasugerowała, żeby mieć swoje, bo wtedy kobieta inaczej się czuje, a jak to ujęła vanish spierze wszystko, więc wcale nie trzeba później tej koszuli porodowej wyrzucać. I powiedziała, że najlepsze są takie rozpinane, bo od razu po urodzeniu dziecko jest kładzione na brzuszku mamy i przystawiane do piersi, więc musi mieć dostęp. A jeśli chodzi o strój po porodzie to u nas można być w piżamie, ale do badań trzeba ściągać za każdym razem spodnie, więc chyba wygodniej jest mimo wszystko w koszuli.

Ogólnie było bardzo wesoło! Położna opowiada, że jak już dziecko się urodzi, przejdzie te wstępne badania to wtedy zostaje w takim kąciku noworodka razem z tatą (jeśli oczywiście tata jest przy porodzie), a personel zajmuje się mamą, która rodzi łożysko,ewentualnie jest zszywana, itd. A jeden z panów z takim przejęciem pyta:

I dowiedziałam się też, że w moim szpitalu nie ma zzo... Jedyna opcja znieczulenia to gaz rozweselający, którego aktualnie nie ma stoją puste butle... I zaczęłam się zastanawiać czy nadal chcę rodzić w swoim mieście. Nie mówię, że od razu nastawiałam się na zzo, ale to była dla mnie taka deska ratunkowa. A tak to ratunku nie ma żadnego, no chyba że bunt i wymuszenie cesarki jak już naprawdę nie dam rady
W moim szpitalu też nie ma zzo, jest tylko gaz i jakieś farmakologiczne uśmierzacze bólu. Też miałam problem czy dam radę bez tego zzo. Ale tak sobie pomyślałam o tych, strasznie teraz popularnych na zachodzie, porodach domowych, tam nawet gazu nie maja babki a na dokumentach wyglądają na takie skupione i mimo, że widać ze cierpią to nie panikują jak te w szpitalu. Stwierdziłam, że i tak urodzę czy z zzo czy bez, bo trzeba będzie i już.

Cytat:

Cytat:
Cześć

Aleście się w tym wątku rozpędziły z pisaniem

Co do koszul, ja mam 3, ale 2 się nadają, jedna jest ohydna może by się nadała do porodu
Dokupię jeszcze może jedną, bo w domu wolę być w piżamie jednak, niż w koszuli.

Śmieszy facet, czym on się tak przejął? Mój by się cieszył, że się coś dzieje. Jak na naukach przedmałżeńskich kobieta pokazywała jak się robi wykresy to podniósł rękę i zapytał czy na to jest jakiś wzór. Ale było śmiechu.

Cytat:
To ty masz niezle menu w spitalu, moj znajomy ostatnio wrzucil fote na FB sniadania jego zony w szpitalu jak poszla rodzic... dwie kromki suchego chleba i kawałeczek masła. Co by się cholesterolu za duzo nie najadła

Przypuszczam, że i tak co szkoła rodzenia to trochę inne informacje, a tutaj nam dziewczyny wszystko streszczą.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 12:00   #773
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Któraś może to bierze?
Większość witamin ciążowych je ma, więc sprawdź, czy twoje nie zawierają już odpowiedniej dawki.

Stary 2014-05-16, 12:00   #774
angelika__2014
Raczkowanie

Hej.

Oficjalnie koniec remontu. Zostało sprzątanie w całym domu. Siostry przyjeżdżają na weekend to sporo mi pomogą. Ogarniam powoli nasze pokoje i łazienkę. Kupiłam sobie tkaninę na zasłony do sypialni, woal na firany bo będę sobie sama wszystko szyła. Kupiłam też więcej tej tkaniny na zasłony bo zrobię sobie również narzutę i poszewki na poduchy ozdobne na łóżko żeby było w jednej mniej więcej tonacji.
Kolory w sypialni ścian wyszły fantastyczne a ściana na której będą stały mebelki dla Kornelki piękna już nie mogę się doczekać aż poskręcamy wszystkie.
Kupiliśmy w IKEA
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...344/#/40214551
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90121762/
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00097097/
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...781/#/60282186
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50264263/

łóżeczka niestety nie było http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10248519/

Rodzice jednak doszli do konsensusu (mądrzejsza mama ustąpiła) i oddali nam ten pokój na garderobę, którą sobie powoli będziemy urządzać.

Nie przeglądałam jeszcze wątku ale mam nadzieję, że OPTYMISTKA I WHITE czują się dobrze i z szyjkami jest dobrze.
SARA widziałam, że szyjka stabilna !!!

Pisałam Wam o mojej kuzynce co urodziła 3 tyg wcześniej zdrową córeczkę 10 punktów.
Dzisiaj do mnie dzwoniła z informacją, że mała ma ostrą żółtaczkę i jadą do szpitala.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 12:01   #775
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Powinnaś być dumna z tatusia

No ja niestety mam juz teraz, a dzis 26t1d Jeszcze co prawda dla upewnienia się bede miala powtorzone badanie, ale wiem, ze skoro swedzenie nie ustepuje to szału nie bedzie z kolejnymi wynikami.

Wspolczuje, ja i tak bylam na diecie ze wzgledu na cukrzyce ciazowa...

Dziwna rzecz przedwczoraj rano zmierzylam cukier mialam 110, poszlam do przychodni pobrali mi krew z zyly, wrocilam do domu i mialam cukier 111, a wczoraj odebralam wyniki z przychodni i cukier wyszedl 79!!!! Totalnie zgupialam.... chyba musze wymienic glukometr!!! Tylko, ze mam jeszcze 1 pelne opakowanie paskow i troche mi szkoda... moze sprobowac wymienic baterie??
Stary 2014-05-16, 12:02   #776
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Któraś może to bierze?
Ja biorę od II trymestru i dobrze się czuję. Chociaż ostatnio wróciły mdłości. Już pisałam, że położna zalecała nie jeść nabiału na pierwszy posiłek i jeśc małe porcje 8-10x dziennie, bo dziecko pewnie lezy na żołądku i stąd mdłości.
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 12:06   #777
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Hej.

Oficjalnie koniec remontu. Zostało sprzątanie w całym domu. Siostry przyjeżdżają na weekend to sporo mi pomogą. Ogarniam powoli nasze pokoje i łazienkę. Kupiłam sobie tkaninę na zasłony do sypialni, woal na firany bo będę sobie sama wszystko szyła. Kupiłam też więcej tej tkaniny na zasłony bo zrobię sobie również narzutę i poszewki na poduchy ozdobne na łóżko żeby było w jednej mniej więcej tonacji.
Kolory w sypialni ścian wyszły fantastyczne a ściana na której będą stały mebelki dla Kornelki piękna już nie mogę się doczekać aż poskręcamy wszystkie.
Kupiliśmy w IKEA

Rodzice jednak doszli do konsensusu (mądrzejsza mama ustąpiła) i oddali nam ten pokój na garderobę, którą sobie powoli będziemy urządzać.

Nie przeglądałam jeszcze wątku ale mam nadzieję, że OPTYMISTKA I WHITE czują się dobrze i z szyjkami jest dobrze.
SARA widziałam, że szyjka stabilna !!!

Pisałam Wam o mojej kuzynce co urodziła 3 tyg wcześniej zdrową córeczkę 10 punktów.
Dzisiaj do mnie dzwoniła z informacją, że mała ma ostrą żółtaczkę i jadą do szpitala.
Brawo za zakonczony remont!!! A komode mam taka sama dla malego, tylko o jedna szuflade wiecej, powiem Ci, ze to jest tak w sam raz, moze warto rozwazyc wymiane komody na wieksza o jedna szuflade???Bo one sa dosc plytkie. Zrobisz oczywiscie jak bedziesz uwazala!!!
Stary 2014-05-16, 12:14   #778
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Miłego dnia! Oby wyszło słońce!
u mnie od rana jest słońce tylko trochę wieje, co mnie zniechęca do wyjścia na taras, ale słoneczko świeci

Cytat:
Któraś może to bierze?
ja od 12tc biorę witamy z DHA. Gin nie narzucała mi konkretnej firmy jeśli chodzi o witaminy, ale podkreślała, że mają być z DHA i wit. D

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
W moim szpitalu też nie ma zzo, jest tylko gaz i jakieś farmakologiczne uśmierzacze bólu. Też miałam problem czy dam radę bez tego zzo. Ale tak sobie pomyślałam o tych, strasznie teraz popularnych na zachodzie, porodach domowych, tam nawet gazu nie maja babki a na dokumentach wyglądają na takie skupione i mimo, że widać ze cierpią to nie panikują jak te w szpitalu. Stwierdziłam, że i tak urodzę czy z zzo czy bez, bo trzeba będzie i już.
może to i racja! Muszę tylko ustawić myślenie na dobre tory, wmówię sobie, że dam radę to dam radę a propos! Wczoraj też położna podkreślała, że przebieg porodu w znacznej mierze zależy od psychiki pacjentki. Mówiła, że to od razu widać, który poród zakończy się cesarką, bo widać po pacjentce, że jej się nawet nie chce starać, że nie słucha zaleceń, nie chce np. wstać z łóżka i pospacerować czy poskakać na piłce, od początku jest nastawiona na "nie". Także zacznę sobie chyba powtarzać: dam radę, urodzę bez znieczulenia, wytrzymam... a potem będę mieć najpiękniejszą nagrodę - moja córeczkę

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-16, 12:15   #779
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Hej.

Kupiliśmy w IKEA

Super ze koniec remontu i ze siostry przyjezdzaja pomoc moze sobie troche odetchniesz

Cudne zakupy ta lampka jest nieziemska szkoda ze u mnie jej nie ma ale bede szukala cos podobnego
Najwazniejsze ze oddali zawsze jest troche krzyku na poczatku i bedziesz miala garderobe

Nasze szczescie
Stary 2014-05-16, 12:33   #780
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Większość witamin ciążowych je ma, więc sprawdź, czy twoje nie zawierają już odpowiedniej dawki.

falvit mama niestety nei mają
Powiem Mężowi żeby kupił dziś!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości