|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Nestelle od kierowniczki, reszta nie tu
![]() Jutro etap wojewódzki- to tzw Talenty Małopolski, tańcza soliści, grupy, szkoły taneczne.
|
#4352 | |||
|
Zakorzenienie
|
to teraz trochę od konca bo na tz służbowym laptoku
Cytat:
![]() postaram sie cos wrzucic jutro z naszego kompa Cytat:
Cytat:
![]() dzieki no to teraz mi powiedz jeszcze jak już mi Julka literki zna to warto kupowac ten pierszy zeszyt? cały zeszyt składa sie z takich pojedynczych literek czy są tu juz jakies sylaby, wyrazy?
|
|
#4353 | ||
|
Zakorzenienie
|
w sumie masz racje
![]() Cytat:
maraton naukowy to już tradycja-coroczna. można być do 22,24albo do rana. w salach sa rózno tematyczne pokazy-zajecia.bajkolandia-przedstawienia,eksperymen ty -mały laborant,warsztaty z fizyki,montowanie filmów,konstuowanie pojazdów z inżynierami ....itp. . a na sali gimnastycznej są porozkładane materace -kto zostaje na noc przychodzi z kocem i można się przespać lub odpocząć na chwile.Wszystko pod opieką nauczycieli . Pomysł bardzo fajny - a dzieciaki sa wniebowziete . Jakbys zobaczyła ta radoche - ze nie trzeba isc spac o 20 , ze bez rodziców ,poza domem jak jest ciemno na dworze -a wszystko sprtytnie pomyślane i połączone z nauką ![]() . Cytat:
wow! to już bardziej na poważnie! super! trzymam kciuki !!! Dzieciaki jak zawsze idą spac o 20.15 , wiec i R już spi dawno ,i N . ale jak N oglądała dobranocke to taka przygnębiona mówi "jak nie ma Kuby to jest mi tak smutno "...
|
|
#4354 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaśko uroczy Cytat:
ale doszłam do wniosku i z doświadczeniawiem że ten kto chce pracować pracę znajdzie i nie będzie narzekać jak w nie swojej miejscowości to w innej nawet 100 km od domu coraz żadziej spotyka się przywiązanie w pl do rejonu Moderna ostatnio pisałaś jeszcze o kindergeld i podatkach że to nie fer że polacy pobierają ale moim zadaniem jeśli płacą podatki w de to mają prawo pobierać to kindergeld nawet jak dzieci znajdują się w kosmosie w polsce nikt zasiłku nie przyzna rodzicowi pomimo iż dzieci przebywają w polsce jeśki tu nie odprowadzasz podatków (mój brat miał taką sytuację) bo w pl składa pit 0 i nie dostał zasiłku bo pracuje w de ale defacto w pl ma zarobki zerowe więc mu zasiłek przysługiwał wtedy by nie pobierał w de - choć bardziej opłacalne nie ma możliwości pobierania tu i tu zasiłku wybierasz sobie miescje choć to wybierasz nie jest dokońca takim wybraniem bo w pl ci nikt nie przyzna bo ojciec w de i takie to poplątane i co urzędnik to inna interpretacja każdy ma swoją rację A jeśli mój brat i mój tato od początku bieżącego roku zapłacili po ok. 10 tys euro podatku a do końca roku jest jeszcze trochę to więc zasilają budżet niemiec a to co brat dostaje w formie kindergeld to chociaż taki ułamek zwroteu tego co muszą oddać jak coś poplątałam bądź nieskładnie to przpraszam ale mi tu tż gada i mnie rozprasza grami ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Nestelle Twoje dzieciaczki są cudne dla rodziców bo to ich zasługa |
||
|
|
|
#4355 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Karol ma takie z tym paskiem na pięcie i się trzymają na nóżkach
|
|
#4356 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super, kciuki
|
|
#4357 | |
|
Zakorzenienie
|
Malpko w fotoklubie w odpowiednim dziale
![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
no ale kto pod kim dołki kopie .... ![]() I kciuki za Oli jutro
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4358 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i czystością i przestrzenią cudnie
|
|
#4359 |
|
Zakorzenienie
|
.....a tak mi się przypomniało - R ostatnio zakłada crocsy N - ona ma takie swiecące na różne kolorki ,jak podskoczy czy tąpnie mocniej nózką to swiatełka migają (takie cos http://www.youtube.com/watch?v=eVyaqlRDsw4 ) .i wyobrazcie sobie teraz łazi w nich(trwa to sekundę zanim się przewróci) albo z nimi i krzyczy "lapa,lapa!"
Jakos mi tak dziwnie wiedzac ze nie ma J w domu .jakbym zapomniała go odebrać z zajec -takie mam wrazenie . (niedługo wróci )
|
#4360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezu jak ja wam zazdroszczę weekendu!! nie ma to jak szkoła w weekend i "wyciskanie" fal po nocach lalce metodą, która juz chyba nie istnieje szkoda, ze nie moge zobaczyc ![]()
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-05-16 o 22:30 |
|
|
|
|
#4361 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Nadrobiłam ![]() Wczoraj na L. spała 1,5 h w dzień i porobiłam w domu troszkę, a jak się obudziła z rykiem na cyca i się z nią położyłam... to usnęłam. Ja i ona i spałyśmy z 1,5 h... I potem oczywiście wszystko szybko szybko ![]() moderna despa kciuki jutro scarlet już piątek! oliwka Anielka boska Z tym mopem wymiata ![]() (przyznaj się, pomaga Ci ktoś w ogarnięciu chałupy? ![]() napisz, że tak, bo ja z moim metrażem i moim bałaganem zaraz się pod ziemię schowam )i oczywiście już zapomniałam co miałam jeszcze napisać, więc za chwilę cd. mam pytanko - szukam kremu nawilżającego, nie chcę żadnego hiper ekstra na zmarszczki, tylko porządny krem do cery mieszanej/suchej.Z dobrym składem, bo mam bardzo wrażliwą skórę po ciąży. Nie ciężki, raczej lekki. Polecicie coś? (kupiłam nivee i za tłusta. A mój olejek się skończył i zanim będę miała następny to minie trochę) oliwka robiłam te placuszki serowe, boskie! Wczoraj i dzisiaj, tylko dzisiaj dałam jeszcze jedno jabłko w kosteczkę Na małym ogniu smazysz te placki? Bo mi sie albo przypalą albo niedopieką i rozwalają mi się przy przewracaniu...
|
|
#4362 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no co Ty... jakbyście zobaczyli ile z T. jemy ![]() (trudno mi coś powiedzieć wcześniej, bo będę zależna od rodziców. a raczej ich auta ![]() )Cytat:
(zobacz sobie na arosie - po samych tytułach się zorientujesz)no właśnie czuję nosem jakiś pasek, bo inaczej nie bardzo sobie to wyobrażam. odczytałaś moje zakamuflowane pytanie ![]() ![]() Cytat:
T. do moich ma stosunek konsumkcyjny żre. albo pokazuje biedronkę ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- hehe. istnieje. i jest w cenie. przykładaj się. warto. Cytat:
:brzydal :
|
|
|
#4363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć wydaje się to łatwe, ale w praktyce takie nie jest, szczególnie na włosach lalki, twardych w cholere |
|
|
|
|
#4364 |
|
Zakorzenienie
|
bo Twoje nie świecą
J już przyjechał dobranoc
|
#4365 |
|
Zakorzenienie
|
hehe
T. ma (na pawlaczu) świecące butki. ciut się ich boję ![]() ![]() Wyściskaj J.!!! dzielny był!
|
|
#4366 |
|
Rozeznanie
|
, nestelle
ciekawy pomysł z tym maratonem naukowym. Myślałam, że dla dzieci w tym wieku nocny maraton to za dużo, jak te dzieciaczki ogarniają? alliw nie pamiętam nazwy miejscowości... Ale gdzieś obok szczytna, zaraz obok, mam jakieś zaciemnienie... A łowić uwielbiam Cisza, spokój.
|
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Uuuuf skonczone - 2dni WOLNEGO ( od pracy - bo teraz trza w domu porobic
). Despa - dla Oliwki ...!!- co do kolezanki to Nestelle - woooow fajowy pomyls z tym maratonem a i ode mnie dla Jakuba ...!!- a Ninka jak zawsze kochajaca siostra Co dk swiecacych butow - Milus ma takie z Rebooka ( czy jak sie to tam pisze ) dostal na 1miesiaczek zycia od mojej znajomej ( szkoda ze juz teraz sa w sam raz i lata na pewno w nich sie zakonczy ) ale za to uwielbia nimi rzucac o podloge No nic zaraz tramwaj bedzie. Do domku prysznic - i ..... Nie nie dzis nie bede czytala wczoraj przeczytalam kolejne 95stron / jeszcze jakoes 150zostalo - ale ksiazka serio wciaga - a czeka juz nastepna ( ktora mama zdarzyla przeczyatc jakas "Grzechotka" ) Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#4368 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczor
![]() Szybkie newsy pamietniczkowe: - chyba nam ida dwojki ![]() - dzis pierwszy raz Krzys myl zabki ![]() - znow obzarlam sie truskawkami ![]() - przyszla ksiazka "No cos ty, tata", polecana gdzies na wizazu - swietny zbior historyjek o wychowywaniu dzieci, a raczej o relacjach rodzic-dziecko. Pozycja z lat 70, nie wznawiana, bardzo aktualna. Do tego swietnie sie czyta Cytat:
Hehe A ksiazka interesujaca...Poduszkowiec No cos w tym jest ![]() Despa ![]() Moderna o buuuu, w Wawie tylko jeden H&M Home, w cholere daleko ode mnie... ![]() Achna zdrowka!
|
|
#4369 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze wam zapomnialam powiedziec - ze ta laska co chciala sie zamienic na niedziele, dzis znowu mnie "blagala" och nio tak bardzo mi jej szkoda ze az sie smieje / po ile razy trza mowic by do lepetyny dotarlo ...???
Ogolnie taaaaaak minie plecy zaczely bolec - na szczescie ucho juz przeszlo. Na przerwie dzwonilam do mamy i ona mi mowi ze Milun calu dzien przelkakal ze tulil sie chcial na raczki i ogolnje Mega przylepka byla dzis z nigeo - czemu nie mozna tego Bolu wziasc na siebie ...!!??? Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#4370 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Przyszły klocki do nakręcania. K. zadowolony despa premia w pracy należy się jak nic kciuki za Oliwkę Dragusia właśnie, jakie kliny?jak to wygląda? ortopeda mówił coś czy buty mają być za kostkę w takiej sytuacji? Monika za kolejny ząbek. najodowane to może trwalsze będą ![]() Moderna o masz Ci los! pewnie M. o coś sie uderzyło Adamku słyszałam i wg mnie wcinanie się sportowców do polityki w większości jest po to aby zwiększyć popularnosć danej partii. nie wiem czy słyszałyście jak ośmieszyła się Otylia Jędrzejczak i jakiś piłkarz ![]() alliw gratuluję wyspania Pani to takie klapki jak w załączniku. tak jak Malpka pisze trzymają się dzięki paskowi na pięcie choć widziałam w tesco małe japonki i myślę czy nie lepsze by były. mimo tego, że japonki darzę bezgraniczną nienawiścią, bo boli mnie nawet 5 sekund w nich, ale moze K. ma normalne stopy(palce?) i by mu podpasowały achna zdrówka Monicca fajnie, że tż wraca. ciekawa jestem reakcji Filipka jak go zobaczy po takiej przerwie Byou następnym razem możecie zabrać Pana Floriana, bo on chyba z tamtych okolic ![]() nestelle wow całonocny maraton naukowy. podziwiam Kubę, że dał radę. ja bym przysnęła ale masz rację, dla dzieci bycie tak późno poza domem bez rodziców to jest coś a i przy okazji czegoś się naucząnie wiedziałam, ze takie klapki nazywają się crocsy ![]() cathlyn mi też te placki troszkę się przypalały a niby na ceramicznej patelni i ociupinę oleju dałam. chyba ze one mają się smażyć tak na ciemno? ![]() Kasia bądź twarda, nie zamieniaj się ![]() oby Milusiowi ząbki szybko wyszły i już nie dokuczały. biedaczek
|
#4371 |
|
Zakorzenienie
|
Witam .... Obudziam
Sie paczam - a mi dziecko spi : brzydal: no tak ale w koncu weekend trza sie wyspac - bo tak ogolnie to juz spiewan od 20mknut No nic ide spax dalej Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#4372 |
|
Zadomowienie
|
Karol też jeszcze śpi
Cuda na kiju ![]() w sumie szkoda, bo tż był wczoraj na piwku i mu powiedziałam, żeby wrócił o rozsądnej porze bo ja nie będę pilnować małego żeby on mógł odespać ![]() Dziewczyny, które miały pierwsze foteliki z bazą! Jak się wkłada taki fotelik do samochodu, to już nic a nic się nie robi? tylko wstawiasz do samochodu i już? nie trzeba się schylić, żeby cokolwiek wcisnąc? wyjmuje się też tak jakby nie był niczym przypięty? Żem się ostatnio zbulwersowała, bo widziałam ze 3 razy jak ktoś po prostu wstawia fotelik do samochodu i nic tam nie gmera, nawet chwili, nawet nie spojrzy jak stawia i zaraz odjeżdza. tak samo z wyciąganiem. facet otworzył drzwi, wziął fotelik jakby niczym nie był przymocowany i poszedł... a potem mi przyszło do głowy, że może ta baza tak działa
|
#4373 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4374 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Kwiatuszku z bazą to praktycznie tak wygląda jak piszesz jak wkładasz fotelik to baza bydaje odgłos dzwiękowy że dobrze włożony i świeci się lampka na zielono jak coś jest nie halo to na czerwono, a wyciągając fotelik musisz taki uchwyt zwalniający chwycić i fotelik podnosisz do góry-wyciągasz, szybko i bezproblemowo. Wielkie ułatwienie i oszczędność czasu nawet jak masz wprawę w zapomaniu fotelika w pasy to i tak ekspresu bazy nic nie pobije ![]() Cathlyn, kwiatuszku co do smażenia placuszków smażmy na małym ogniu po ok. 2 minuty na jednej stronie i nie mogą byś za duże bo są zbyt kruche i się rozlatują u mnie jeden placuszek to jedna łyżka stołowa dziś może będę robić to wstawię fotki. Zmykam budzić małą i na basen zmykamy oczywiście sobota wyjazd to dziecko śpi w najlepsze
|
|
|
|
#4375 |
|
Zakorzenienie
|
cathlyn wedlug mnie nie fer, bo dzieci przebywaja w PL, jeden z rodzicow czy oboje pracuja w DE, w takim przypadku dzieci tez powinny byc w tym kraju, by pobierac dodatki na dziecko (co innego jak pieniadze zostaja tutaj, co innego jak sa wywozone poza granice i tam wydawane) - wedlug mnie to Polska powinna zadbac o socjal w swoim kraju, a nie wykorzystywac socjal w innych krajach europejskich - bo jest roznica 20€ w PL, prawie 200 w DE. A ja z wielu dodatkow korzystac nie moglam, pracowalam za marne pieniadze, bo to nawet najnizsza krajowa nie byla, ciecia tu, ciecia tam - a w Niemczech juz nie jest tak dobrze, jak jeszcze 30-40 lat temu - to troche takie dbanie o obywateli innych panstw, bo inne panstwa sie nie troszcza o swoich - wobec Niemcow nie fer. . Na pewno w niektorych przypadkach dodatki socjalne beda w porzadku, natomiast gdzie duze pieniadze tam czesto dochodzi do naduzyc. Niech PL sie w koncu obudzi cos zrobi ze swoim marnym socjalem, na ktorym przymiera sie glodem. Oby tylko nie z Adamkiem z Tadeuszem na czele - Boze widzisz i nie grzmisz
Ale to tylko moja opinia, z tej drugiej strony,co nie przeszkadza mi w napisaniu o tym, by moze ktos z Was skorzystal zadnych zlych zamiarow kwiatuszku tak, fotelik do bazy sie tylko wpina, kladzie na bazie, klik, gotowe dlatego ja tak bylam zadowolona z bazy (njalpeszy zakup ever )Cathlyn z tym metrazem to moze jest tak, ze na duzym rzeczy maja swoje miejsce i jest latwiej zadbac o porzadek niz na malym, gdzie wszystko powciskane jest na maxa w szafach ---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Dziewczyny jakie warzywa sa dobre na grill, np. Na szaszlyki czy cos?
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-17 o 08:22 |
|
|
|
#4376 |
|
Wtajemniczenie
|
boshe ale leje
po południu na basen i mam zamiar dziś kupić O. jakieś małe złote kolczyki bo te od kosmetyczki już musimy wymienić
|
#4377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jezu. Wyciskanie fal to najgorsza rzecz jaka istnieje we fryzjerstwie. siedziałam do 2 w nocy Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-05-17 o 09:47 |
||
|
|
|
#4378 | ||||
|
Zakorzenienie
|
i jak?
muszę w końcu kliknąć ![]() Cytat:
aż mi przykro jak na to patrzyłam. wstyd i trwoga. Cytat:
napisz koniecznie jak się sprawują, czy Karol sobie w nich radzi. Cytat:
Cytat:
Tak jakbym ja zaczęła płakać, że ktoś się kształci w PL - babcia z emeryturą 700 zł, ja z nie najwyższą pensją poniekąd opłacamy te studia a ktoś od razu po nich wyjeżdża za granicę i tam pracuje na PKB innego państwa. też średnio fair. (np. fach mojego ojca. po 89 roku Polska przestała mieć linie oceaniczne... a nadal Szkoły Morskie mają się dobrze. bidna polska emerytka kształci pracowników dla innych państw) nie można (bo po co?) przywiązać kogoś do jego kraju. każdy szuka "lepszego" życia czy swojego miejsca na ziemi. jeśli nie robi na czarno, powinno być to jakoś gratyfikowane. grilluję praktycznie większość warzyw. na szaszłyka trzeba wybierać jednak takie, które się upieką w jednym czasie. pieczarki, cukinię, bakłażany, paprykę - faszeruję mięchem mielonym (wcześniej usmażonym z pomidorami, chilli, cebulą, czosnkiem, ziołami). i pieronem się to robi. kiedyś robiłam na grillu nawet placuszki z selera. a co
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (o wydawanych pieniadzach za granica chodzi mi o Kindergeld). ja nie mam nic do emigracji, do emigrantow tu pracujacych, placacych podatki, pobierajacych socjal itp.- jezeli tu pracuja i tutaj z tego socjalu uczciwie korzystaja (dzieci tez powinny byc w tym przypadku tutaj, bo Kindergeld jest z zalozenia dodatkiem na dziecko, "niemieckie" dziecko, wspomaga rodziny tutaj mieszkajace, rozwoj dziecka - a tutaj panstwo niemeickie bierze tak jakby odpowiedzialnosc za sytuacje socjalna w Polsce . w tym przypadku to nigdy nie bedzie dobrze, bo obywatele sobie jakos przeciez radza, to po co im pomagac)- niedlugo dojdzie do absurdu (w sumie to Niemcy juz sie tego obawiaja), ze zacznie przyjezdzac emigracja, nie znajdzie tutaj pracy i bedzie sie domagac niemieckiego zasilku dla bezrobotnych albo Hartz IV (sytuacja wrecz idealna, bo w PL nikt sie Toba nie zajmie na bezrobociu, zasilek tylko przez okreslony czas, a tutaj kazdy ma zapewniony dach nad glowa plus minimum egzystencjalne).reszte przemilcze, bo nie o tym przeciez pisze ![]() no i EOT bo sprawy socjalno-finansowe na przykladzie polsko-niemieckim to jak wejscie na mine ![]() jeszcze wyjde na jakas szowinistke - tylko nei wiem czy polska czy niemiecka ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- dziekuje za odpowiedzi dotyczace grilla - tak wiec kupilam pieczarki, cukinie i papryke ale nie mam patyczkow mozna na folii aluminiowej? wyjda?
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-05-17 o 10:32 |
|
|
|
|
#4380 |
|
Wtajemniczenie
|
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

i tyle dźwięków ile tam wydała z siebie Zosia to jeszcze mi wieczorem dźwięczało w uszach

05.07.2008
klask i:

no ale kto pod kim dołki kopie .... 

, do tego od wczoraj boli mnie każdy staw, każda nawet najmniejsza kosteczka