Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-17, 17:24   #3091
kulla
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Hej Hagar1! U nas noce aktualnie przesypiane, ale też słyszałam, że to się może zmieniać. Podobno te częste pobudki w nocy, to też kwestia potrzeby bliskości

Puna, ja wczoraj jechałam wózkiem, a TŻ szedł później jeszcze w chuście Młodemu deszcz nie był straszny, mi też nie, a miałam już dość kiszenia się w mieszkaniu.

Przeczytałam o tym dokarmianiu (i ważeniu dzieciaka przed i po...). Chyba bym sfiksowała!
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 17:46   #3092
punamama
Rozeznanie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Kulla - w takim razi też wyjde jutro z małym. Chociaz ja nienawidze deszczu pewnie dlatego sie tak wzbraniam. Wlasnie widze jak slonko probuje sie przedostac przez chmury.

Ksiazke dostalam od tesciowej. Podjerzewam ze tz byl wychowany na poradach tam zawartych

Edytowane przez punamama
Czas edycji: 2014-05-17 o 17:49
punamama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-17, 17:52   #3093
kulla
Raczkowanie

Puna, ja tam jestem ciekawa, czego o karmieniu dzieci dowiedzą się... nasze dzieci Taka wymiana pokoleniowa

Jutro ma być już podobno znaaaacznie lepiej A przyszły tydzień to słońce i ciepło bardzo!

Johnny Cash
Stary 2014-05-17, 18:14   #3094
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kulla Pokaż wiadomość
Puna, ja tam jestem ciekawa, czego o karmieniu dzieci dowiedzą się... nasze dzieci Taka wymiana pokoleniowa

Jutro ma być już podobno znaaaacznie lepiej A przyszły tydzień to słońce i ciepło bardzo!
mam nadzieję, że dietetycy w końcu udowodnią, że chipsy to samo zdrowie
Stary 2014-05-17, 18:57   #3095
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że dietetycy w końcu udowodnią, że chipsy to samo zdrowie
i płatki śniadaniowe czekoladowe to dobry początek dnia a na obiad gorący kubek
Stary 2014-05-17, 19:42   #3096
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez celin10 Pokaż wiadomość
i płatki śniadaniowe czekoladowe to dobry początek dnia a na obiad gorący kubek
Stary 2014-05-17, 23:28   #3097
gosia261282
Gang Iren

Co do przesypiania nocek to u nas jest OK, Kacper zasypia o 19 i póżniej jest karmiony dopiero ok 5 rano i śpi jeszcze do 7-8 W ogóle moje dzieciaki nie miały problemów z nocnym spaniem
Stary 2014-05-18, 01:36   #3098
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość
Tak, jak wyzej.
Właśnie mialam Ci odpisac, Roane.
A klocki kupiłam wczoraj ;-)
Jak z dostępnością tej kaszli Holle? Widze nazwę któryś raz ale w zadnym sklepie nie rzuciła mi sie w oczy...
Jakieś delikatesy typu Bomi lub przez neta, lepiej przez neta bo taniej.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Cytat:
ach to nocne spanie....u nas tragedii nie ma chociaż ostatnio młody budzi sie na jedzenie co 3 godz. a potrafił już spory czas przespać np.od 20.30 do 3 tej nocy spał 6 godz. ale na jedzonko zapodał taką syrenę że zerwałam się na równe nogi nie wiedząc co się dzieje
ale i tak nie mam co narzekać na niego,Milena do ok 4 mies.jadła co dwie godz. bez względu czy to dzień czy noc
Moje dziecko mnie rozpieszcza, od dwóch tygodni śpi 10 do12 godzin, bez przerwy na jedzenie. Wczoraj się skończył 11 tygodni. Jak sobie wyobrażam że teraz miałabym co dwie godziny wstawać to mi się zimno robi. Współczuję

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:
(...)
Jeżeli chodzi o nocki to wybrała sama. Najpierw budziła się trzy razy, potem dwa, potem raz, a obecnie w ogóle.

Dietę rozszerzać będziemy od przyszłego tygodnia. Nie spieszę się, szczególnie, że Mała na początku miała problemy z brzuchem, tak więc chcę mieć pewność, ze układ pokarmowy zdążył odpowiednio dojrzeć. W mojej opinii lepiej poczekać, niż rozszerzać zbyt wcześnie.
(...)
Co do wytłuszczonego - amen. Szkoda jaką może wyrządzić przewodowi pokarmowemu za wcześnie rozszerzona dieta jest ogromna w porównaniu z lekkim niedoborem żelaza, który może być spowodowany zbyt późnym rozszerzeniem.

Mikołaj też sam zadecydował że będzie spał i tyle. Od początku sypiał około 5-6 godzin, kładliśmy go zawsze o 22. Ten czas stopniowo się wydłużał, i kilka tygodni temu spał od 22 do 7 rano, butla, i dosypiał do około 10. A dwa tygodnie temu przespał karmienie o 7 rano i od tej pory zasypiając o 22 budzi się w godzinach 8.30-10 rano.

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Punamama masz rację, to lektura na mocne nerwy

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Hej Hagar1! U nas noce aktualnie przesypiane, ale też słyszałam, że to się może zmieniać. Podobno te częste pobudki w nocy, to też kwestia potrzeby bliskości
(...)
Pobudki w nocy to kwestia tego, że dziecko budzi się między fazami snu i potrzebuje chwilę czasu żeby zasnąć spowrotem. Jeśli natychmiast po tym jak dziecko zacznie kwękać, matka bierze je na ręce i w ten sposób je wybudza, dziecko nie ma szansy nauczyć się 'płynnie' spać, czyli samodzielnie zasypiać jak się obudzi między fazami snu. Zły nawyk utrwala się w 4/5 miesiącu życia i potem już ma się problem. Bardzo fajnie jest to opisane w książce 'W Paryżu dzieci nie płaczą', polecam. Jakby ktoś chciał to mam to na kompie, mogę się podzielić, proszę mi tylko wysłać maila na privie.

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2014-05-18 o 01:19
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 07:53   #3099
hagar1
Rozeznanie

Hej,

u nas dziś noc lepsza młody budził się 2 razy, tylko na jedzenia i śpi do teraz Niestety córka mi się rozkaszlała w nocy, jak nie jedno to drugie

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Hagar, moja ma 3 miesiące i budzi się co godzinę.
Pierwsze położenie do łóżka śpi spokojnie ok 2-3 godziny potem od północy już co godzinę.

Czytałam, ze niektóre dzieci mają tak do 2-3 roku życia więc wolę się nastawić bo walczyć z tym się nie da
a ty karmisz piersią? ja pierwsze dziecko karmiłam piersią i też tak się budziła. A przestała się budzić jak miała ponad 3 lata, więc coś o tym wiem. Już jak nie jadła w nocy o potrafiła się co godzinę budzić

Cytat:
ach to nocne spanie....u nas tragedii nie ma chociaż ostatnio młody budzi sie na jedzenie co 3 godz. a potrafił już spory czas przespać np.od 20.30 do 3 tej nocy spał 6 godz. ale na jedzonko zapodał taką syrenę że zerwałam się na równe nogi nie wiedząc co się dzieje
ale i tak nie mam co narzekać na niego,Milena do ok 4 mies.jadła co dwie godz. bez względu czy to dzień czy noc
a jesteście na piersi czy na mm?

Cytat:
Napisane przez sand Pokaż wiadomość
Witaj hagar współczuję ospy, dobrze, że mały juz zdrowieje. A jak ma na imię córeczka?
Odnośnie do jedzenia i spania - mój Tymek (młodszy od Twojego o równe 20 dni ), karmiony mm, przesypia od jakiegoś czasu w nocy ok.8h bez pobudek. Póki co nie ma z tym problemów. W ciągu dnia domaga się czasem jedzenia co 2.5h, czasem co 4h, a posiłków jest w sumie najczęściej 6. Wypija na raz średnio 150ml. Twój Tymuś wypija do cna całą porcję, jaką przygotowujesz? Odpycha butlę jak się naje czy przysypia przy ssaniu? Jakiego używasz smoczka w butelce tzn jaki rozmiar?
córeczka ma na imię Marysia co do jedzenia to mój je 6-7 posiłków, łącznie z tymi w nocy. Je mm przygotowane na 150 ml wody czyli wychodzi jakieś 180 ml mieszanki, wypija prawie zawsze wszystko. Z dwa razy zrobiłam mu na noc większą porcję to zostawiał. Jemy w ciągu dnia co 3 h. W butelkach mam smoczki dwójki, w jednej jeszcze jedynkę i daje sobie chłopak radę mimo że wolno leci ale mnie to już wkurza że tyle karmienie trwa więc zamierzam kupić większe smoczki

Cytat:
Przez pierwszy miesiąc karmiłam piersią, co wspominam jako jedną wielką tragedię. Następnie karmiłam mieszanie aż całkowicie przeszłam na mm. Początkowo Kaja chciała jeść b. często, w porozumieniu z pediatrą karmiłam mm na żądanie, bo miała niską wagę urodzeniową, więc na tamten czas nie musiałam się martwić zbyt dużym wzrostem wagi, był nawet wskazany. Z czasem Mała zaczęła jeść jak w zegarku co trzy godziny.
Obecnie zjada 5 porcji po 180ml (o jedną mniej niż zaleca producent), o stałych porach (plus minus pół godziny): 7:00, 10:00, 13:00, 16:00 i po kąpieli.

Jeżeli chodzi o nocki to wybrała sama. Najpierw budziła się trzy razy, potem dwa, potem raz, a obecnie w ogóle.

Dietę rozszerzać będziemy od przyszłego tygodnia. Nie spieszę się, szczególnie, że Mała na początku miała problemy z brzuchem, tak więc chcę mieć pewność, ze układ pokarmowy zdążył odpowiednio dojrzeć. W mojej opinii lepiej poczekać, niż rozszerzać zbyt wcześnie.
Dzięki za informację. Co do rozszerzania diety to się zgadzam. U nas problemów z brzuszkiem nie ma, więc jemy już zupki, niestety mały ma atopową skórę i czasem go coś wysypie ale nie ma pewności czy to po tym co je.

Cytat:
też o tym wiem ale u nas to raczej nie o to chodzi

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Co do przesypiania nocek to u nas jest OK, Kacper zasypia o 19 i póżniej jest karmiony dopiero ok 5 rano i śpi jeszcze do 7-8 W ogóle moje dzieciaki nie miały problemów z nocnym spaniem
zazdroszczę
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 10:00   #3100
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
Hej,

a jesteście na piersi czy na mm?
kp
dziś mieliśmy przerwę w nocy 7 godz,chyba mi się syncio naprawia podejrzewam że przeszliśmy skoczek,ponoć u dzieciaczków urodzonych po TP jest wcześniej i skoczek 12 tyg. był teraz
Roane a jak u was?
Stary 2014-05-18, 10:12   #3101
The light
Zadomowienie

Hagar tak, karmię piersią. Zdarzało się, że dostawała butelkę ale spała dokładnie tyle samo więc dla mnie to, że dziecko śpi dłużej na mm u mnie się nie sprawdza.

Też dlatego, że ona robi 3 kupy w nocy i to ją też wybudza

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Niestety sen ma chyba po mnie. Zawsze miałam płytki sen i później trudno mi zasnąć :/

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 11:57   #3102
punamama
Rozeznanie

Pytanie do posiadających książkę "Pierwszy rok życia dziecka"
Sharon Mazel , Heidi Murkoff

chciałam kupić sobie e-booka ale trafiłam na taką recenzję na merlinie :
"Przestarzała i potencjalnie szkodliwa (2012-08-05)
Ocena 1 na 5
Książka napisana pod koniec lat 80 w USA, co niestety wyraźnie widać w lansowanym w niej modelu wychowania - traktowanie niemowląt bez szacunku, jak przedmiot, który należy umiejętnie obsłużyć. W książce znajdziemy wiele niekonsekwencji w instrukcji obsługi dzieci, np. w opisie radzenia sobie z dziećmi budzącymi się w środku nocy mamy z jednej strony zapewnić dziecku spokój i ciszę, żeby mogło samo się uspokoić i zasnąć, a z drugiej włożyć do łóżeczka "wiele zabawek", żeby miało się czym zająć jak się obudzi. Poważnym zastrzeżeniem do tej książki, jest fakt, że promowany jest w niej sposób nauki samodzielnego usypiania dzieci zwany "crying down" (wypłakiwanie się), który polega na zostawieniu zanoszącego się płaczem dziecka w łóżeczku (z dodatkową radą, żeby włożyć sobie zatyczki do uszu i głośno nastawić telewizor, jeśli nam przeszkadza jego płacz), aż się zmęczy i samo uśnie. Może to trwać nawet do kilku godzin. Jako psycholog wiem, że ta metoda skutkuje drastycznym spadkiem zaufania dziecka do rodziców, obniżeniem jego poczucia bezpieczeństwa i przywiązaniem typu ambiwalentno-lękowego. Kolejna rzecz to osiągnięcia rozwojowe opisywane w każdym miesiącu - w dużej części niezgodne z najnowszą wiedzą z psychologii rozwojowej. Podsumowując - przestrzegam przed stosowaniem się do porad z tej książki. Nie wypowiadam się w temacie wiedzy medycznej zawartej w tej książce. Jeśli ktoś szuka książki mającej mu pomóc z problemami wychowawczymi to radzę zapoznać się z bibliografią Tracy Hogg, a zwłaszcza "Zaklinaczką dzieci""

Zgadzacie się z tą opinią ? W ogóle co myślicie o tej książce? Kupić, przeczytać ?
Stary 2014-05-18, 12:48   #3103
The light
Zadomowienie

Mam wydanie z 2013 roku, poprawione i rozszerzone.

Czytałam książkę Tracy Hogg. Są one zupełnie różne. W "pierwszym roku..." są opisane poszczególne miesiące życia,z jakimi problemami można się na danym etapie miesiąca życia zetknąć.

Moim zdaniem przydatna. Owszem, jest napisane, że 4-5mirsieczne dziecko nie powinno się budzić w nocy częściej niż 2-3 razy i jest opisane jak sobie z tym radzić.

Na pewno nie ma rad żeby dziecko się wyplakalo. Wręcz przeciwnie. Każą obserwować jak jęczy i gdy płacze-wziąć na ręce i nie zostawiać płaczącego dziecka samego.

Akurat czytam sobie miesiąc po miesiącu jak moja Mała kończy dany miesiąc

Stary 2014-05-18, 12:50   #3104
tridentina
Raczkowanie

zaraz nadrobię, ale na szybko:

Cytat:

Ocena 1 na 5
Książka napisana pod koniec lat 80 w USA, co niestety wyraźnie widać w lansowanym w niej modelu wychowania - traktowanie niemowląt bez szacunku, jak przedmiot, który należy umiejętnie obsłużyć. W książce znajdziemy wiele niekonsekwencji w instrukcji obsługi dzieci, np. w opisie radzenia sobie z dziećmi budzącymi się w środku nocy mamy z jednej strony zapewnić dziecku spokój i ciszę, żeby mogło samo się uspokoić i zasnąć, a z drugiej włożyć do łóżeczka "wiele zabawek", żeby miało się czym zająć jak się obudzi. Poważnym zastrzeżeniem do tej książki, jest fakt, że promowany jest w niej sposób nauki samodzielnego usypiania dzieci zwany "crying down" (wypłakiwanie się), który polega na zostawieniu zanoszącego się płaczem dziecka w łóżeczku (z dodatkową radą, żeby włożyć sobie zatyczki do uszu i głośno nastawić telewizor, jeśli nam przeszkadza jego płacz), aż się zmęczy i samo uśnie. Może to trwać nawet do kilku godzin. Jako psycholog wiem, że ta metoda skutkuje drastycznym spadkiem zaufania dziecka do rodziców, obniżeniem jego poczucia bezpieczeństwa i przywiązaniem typu ambiwalentno-lękowego. Kolejna rzecz to osiągnięcia rozwojowe opisywane w każdym miesiącu - w dużej części niezgodne z najnowszą wiedzą z psychologii rozwojowej. Podsumowując - przestrzegam przed stosowaniem się do porad z tej książki. Nie wypowiadam się w temacie wiedzy medycznej zawartej w tej książce. Jeśli ktoś szuka książki mającej mu pomóc z problemami wychowawczymi to radzę zapoznać się z bibliografią Tracy Hogg, a zwłaszcza "Zaklinaczką dzieci""

Zgadzacie się z tą opinią ? W ogóle co myślicie o tej książce? Kupić, przeczytać ?
ja mam i tą i poprzednią część dotyczącą ciąży i o ile tą pierwszą (najnowsze poprawione wydanie) przeczytałam od deski do deski o tyle z tej korzystam sporadycznie. Najczęściej sprawdzam co mniej więcej dzieci powinny potrafić robić w danym miesiącu.
Na fragment o 'wypłakiwaniu' nie trafiłam, ale tak jak piszę, nie przeczytałam całej.
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 12:52   #3105
The light
Zadomowienie

Plus są rady i dla karmiących i piersią i mm a nie jak "w paryżu..." ze dziecko przesypia noce w 3 miesiącu życia a dopiero w połowie książki się dowiadujesz, ze panie w żłobku są zdziwione, ze autorka przynosi swoje mleko dziecku w 9mz. Francuzki najszybciej rezygnują z kp więc wszystkie te rady z książki "w paryżu.." można sobie wsadzić...

Stary 2014-05-18, 13:17   #3106
kulla
Raczkowanie

Ja mam Murkoff, dostałam w spadku po szwagierce. Przeglądam, ale bardziej w ramach ciekawostek niż jakiegokolwiek wyznacznika kształtowania życia z Młodym. Ale w drodze do mnie jest książka Searsów i czuję, że do nich mi będzie najbliżej. Moim zdaniem każde dziecko jest indywidualnością i tak też ma się kwestia spania w nocy. Moja siostra ma trójkę chłopaków, każdy inaczej i w innym momencie zaczął przesypiać noce. Moja kuzynka, która ma czwórkę twierdzi dokładnie to samo (nomen omen mieszka we Francji i dzieciaki są w tym duchu wychowywane). Najmłodszy brzdąc w odróżnieniu od reszty musi ciągle być przy swojej mamie, uwielbia spać z nimi, a w nocy budzi się na karmienie co trzy godziny - karmiony piersią, jak i pozostała trójka).

Budzenie się w nocy może być też podyktowane skokiem rozwojowym tak, jak pisała Celin, ząbkami, przeżyciami w ciągu dnia. No i u mnie działa zasada, że im szybciej zareaguję (w jakikolwiek sposób) na marudzenie Młodego, tym jest spokojniejszy. Często wystarczy go pogłaskać, pogadać. Karmię piersią, ale po 2,5 miesiąca karmienia ładnie się 'uregulowały' i teraz moje 'na żądanie' ma już konkretne godziny realizacji nienormowane przeze mnie Wiem, że to się może zmienić właśnie w powyższych sytuacjach chociażby

A Tracy Hogg też nie jest czasem z gatunku 'zimny chów'?

Johnny Cash
Stary 2014-05-18, 13:33   #3107
The light
Zadomowienie

Właściwie tak. Tracy stawia na niezależność i uczenie samodzielności niemowlaka od samego początku.

Ostatnio też pampers wrzucił o zasypaniu przy piersi, jak odzwyczaić.

Sorry ale za Chiny moja inaczej nie usnie jak przy cycu.

Stary 2014-05-18, 13:50   #3108
punamama
Rozeznanie

Ja też od tygodnia usypiam Karola w ramionach i to jest dla mnie przemiłe uczucie widzieć jak odpływa przy mnie. Nie robię tego na stojąco tylko w fotelu żeby było wygodnie. Wydaje mi się, że jest spokojniejszy niż wtedy kiedy zostawiałam go płaczącego albo lulałam we wózku

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Ps. A która czytała 'język niemowląt'.
Warto sięgnąć?
Stary 2014-05-18, 13:58   #3109
kulla
Raczkowanie

U nas z zasypianiem jest różnie. Czasem zasypia przy piersi, czasem sam. Generalnie jednak po kąpieli jest tulony, karmiony, czasem zaśnie twardo przy piersi, a czasem przebudzi się, ale w łóżeczku po chwili zasypia.

Poza tym, jak napisała Puna, to jest po prostu miłe dla mnie, czy dla TŻ, kiedy Młody odpływa w naszych ramionach

Sent from my OMNIA7 using Tapatalk

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

A, na mnie hasło 'samodzielny i niezależny niemowlak' działa rozśmieszająco

Johnny Cash
Stary 2014-05-18, 14:21   #3110
celin10
Rozeznanie

Cytat:
A, na mnie hasło 'samodzielny i niezależny niemowlak' działa rozśmieszająco

dokładnie,na mnie tak samo to może kanapki i do pracy hmm?
ja nie czytam zadnych poradników albo inaczej-rzucam okiem na nie ale nie biore porad to serca każde dziecko jest inne i inne metody na nie działają,nie ma jednego szablonu do wychowania dzieciaczka-po prostu trzeba poznać swoje dziecko metodą prób i błędów-takie moje zdanie
Stary 2014-05-18, 17:32   #3111
gosia261282
Gang Iren

Hej.
U nas w dalszym ciągu piekna pogoda. Byliśmy dziś na farmie, dzieci zadowolone, bo są bardzo zwierzolubne. Fajnie spędziliśmy dzień. A teraz leniwe popołudnie, nic już mi się nie chce, ogarniam tylko to co muszę.
Stary 2014-05-18, 17:57   #3112
konsternacja
Zakorzenienie

Hej

Wczoraj byliśmy u teściów. Dziś wróciliśmy...Nawet troszkę odpoczęłam
A dziś byliśmy na dłuuuuugim spacerze, pogoda dopisała

Cytat:
Ej będzie ok !
Ja się urodziłam ze straszną dysplazją, do 1 roku życia musiałam nosić szynę więc nie było mowy o chodzeniu a nawet siadaniu.
Później na wszystkich badaniach byłam 'najprostsza' w klasie. Do tej pory cieszę się nogami prostymi jak zapałki.
Będę mocno trzymała kciuki za Młodego

Zazdroszczę

w chuście czy we wózku? jakbym miała chustę to też bym się z chęcią wybrała

Ja chciałam mieć Tymona a został Karol
Wczoraj jechałam z przesłodką 3 latką w przedziale, stwierdziłam, że 3 letnie dzieci są większe niż bym się spodziewała :P. Myślałam, że tak wyglądają 6 latki
Współczuję ospy ale przynajmniej macie to już za sobą.
A odnośnie tych nieprzespanych nocy, to jak śpi w dzień? Ja mogę napisać, że Karol robi sobie drzemki w dzień po jedzeniu, śpi około 1 godziny. Ostatni raz je po kąpieli koło 19:30 i budzi się nad ranem koło 4-5, wcześniej spał do 6 ale coś mu się przestawiło. Podaję 5 miarek (wychodzi 170ml mieszanki) mm co 3 godziny. Więcej nie chce a często nie dojada. Przybiera bardzo dobrze

Idę w takim razie na wycieczkę po supermarketach

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

Słabo widać ale widać, tylko dla widzów o mocnych nerwach
"Nasze dziecko" 1984r.

mm

mm

kp

Dzięki za wsparcie, Tobie Puna i Wam Wszystkim jeszcze raz

A co do Vibovitu- to ja całe dzieciństwo uwielbiałam wyjadać ten proszek na sucho Potrafiłam z bratem zjeść jedno opakowanie na spółkę za jednym podejściem i aż się dziwię, że rodzice nie prtestowali

Cytat:

Ocena 1 na 5

Ja mam tą książkę (wydanie nowe, poprawione) i jestem zadowolona z niej. Nie czytałam od deski do deski i też nie spotkałam się z podejściem o wypłakiwaniu się dziecka. Kupiłam z potrzeby edukacyjnej, gdyż nie mogłam uczestniczyć w szkole rodzenia- ciąża zagrożona, ale nie słucham się ślepo tej książki. Ufam swojej intuicji

Hagar, witaj
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 19:16   #3113
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
kp
dziś mieliśmy przerwę w nocy 7 godz,chyba mi się syncio naprawia podejrzewam że przeszliśmy skoczek,ponoć u dzieciaczków urodzonych po TP jest wcześniej i skoczek 12 tyg. był teraz
no to super oby tak dalje ja ma nadzieję, że jak u nas choroba się skończy i młody zacznie wychodzić na spacery i wróci do dawnego rytmu dnia to i spać zacznie w nocy lepiej

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Hagar tak, karmię piersią. Zdarzało się, że dostawała butelkę ale spała dokładnie tyle samo więc dla mnie to, że dziecko śpi dłużej na mm u mnie się nie sprawdza.
je jestem zdania że dzieci często w nocy wybudzają się nie z głodu więc podanie mm nic nie daje. Moja starsza córka spała strasznie i nawet jak zaczęłam jej dawać na noc mm, miałam już mało pokarmu i się nie najadała, to i tak za godzinę się budziła żeby się do cycusia przytulić, taki model

Cytat:

Ocena 1 na 5

"pierwszego roku życia dziecka" nie mam, ale za to w pierwszej ciąży przeczytałam Tracy Hogg "język niemowląt" i uważam, że to był błąd, naczytałam się "mądrych rad", które niestety w przypadku mojej córki nie wiele dały, tylko frustrowało mnie to, że moje dziecko nie jest takie jak powinno być i "nie działa" według zasad Tracy, bo potrzebowała częstego tulenia, lulania i bliskości, spała też długo z nami w łóżku i ze wszystkiego sama powoli rezygnowała, ale w swoim czasie we własnym tempie.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Hej.
U nas w dalszym ciągu piekna pogoda. Byliśmy dziś na farmie, dzieci zadowolone, bo są bardzo zwierzolubne. Fajnie spędziliśmy dzień. A teraz leniwe popołudnie, nic już mi się nie chce, ogarniam tylko to co muszę.
zazdroszczę. u nas deszczowo, marzę już o słońcu
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-18, 20:00   #3114
kulla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
"pierwszego roku życia dziecka" nie mam, ale za to w pierwszej ciąży przeczytałam Tracy Hogg "język niemowląt" i uważam, że to był błąd, naczytałam się "mądrych rad", które niestety w przypadku mojej córki nie wiele dały, tylko frustrowało mnie to, że moje dziecko nie jest takie jak powinno być i "nie działa" według zasad Tracy, bo potrzebowała częstego tulenia, lulania i bliskości, spała też długo z nami w łóżku i ze wszystkiego sama powoli rezygnowała, ale w swoim czasie we własnym tempie.

I pewnie tak też będzie z Tymkiem No i ospa pewnie też mu się dała we znaki. Zobaczysz Teraz to on będzie Ci spał w nocy jak suseł

Johnny Cash
Stary 2014-05-18, 20:17   #3115
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Hej

A co do Vibovitu- to ja całe dzieciństwo uwielbiałam wyjadać ten proszek na sucho Potrafiłam z bratem zjeść jedno opakowanie na spółkę za jednym podejściem i aż się dziwię, że rodzice nie prtestowali

Ja mam tą książkę (wydanie nowe, poprawione) i jestem zadowolona z niej. Nie czytałam od deski do deski i też nie spotkałam się z podejściem o wypłakiwaniu się dziecka. Kupiłam z potrzeby edukacyjnej, gdyż nie mogłam uczestniczyć w szkole rodzenia- ciąża zagrożona, ale nie słucham się ślepo tej książki. Ufam swojej intuicji

Hagar, witaj
ja to samo

Gdzie avatar ?
Stary 2014-05-18, 20:54   #3116
The light
Zadomowienie

Też uwielbiałam vibovit. Dziś by pewnie był krytykowany, że to sam cukier

Stary 2014-05-18, 23:35   #3117
gosia261282
Gang Iren

Vibovit
Stary 2014-05-19, 07:57   #3118
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
ja to samo

Gdzie avatar ?
Dzieńdoberek

Avatar?? Tak szczerze pomyślałam, że skoro przez tyle lat żadnego sobie nie ustawiłam to teraz tym bardziej nie umiem się na coś zdecydować A kiedy zostałam jedyna bez avatara to już się Wam nie pomylę

U mnie super pogoda i super nocka była Dziś spacer powinien być długi. Poproszę o poradę w temacie jak ubieracie dzieci na ponad 25 stopni??? Jak ubierzecie kiedy będzie 30 w tym tygodniu?Wiem, że temat ubioru był wałkowany ale mnie interesuje ten konkretny przypadek
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-19, 08:29   #3119
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Dzieńdoberek

Avatar?? Tak szczerze pomyślałam, że skoro przez tyle lat żadnego sobie nie ustawiłam to teraz tym bardziej nie umiem się na coś zdecydować A kiedy zostałam jedyna bez avatara to już się Wam nie pomylę

U mnie super pogoda i super nocka była Dziś spacer powinien być długi. Poproszę o poradę w temacie jak ubieracie dzieci na ponad 25 stopni??? Jak ubierzecie kiedy będzie 30 w tym tygodniu?Wiem, że temat ubioru był wałkowany ale mnie interesuje ten konkretny przypadek

Bede sie musiala pogodzic z brakiem avatara
Jak kiedys tu byla podobna temperatura i nie wialo ani troche to ubralam w samo body nawet bez czapy i tylko okrylam chustką ( nazywam tak te pieluszki do karmienia )
Stary 2014-05-19, 08:43   #3120
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Dzieńdoberek

Krótkie portki i krótki rękaw

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości