|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Hej Hagar1! U nas noce aktualnie przesypiane, ale też słyszałam, że to się może zmieniać. Podobno te częste pobudki w nocy, to też kwestia potrzeby bliskości
![]() Puna, ja wczoraj jechałam wózkiem, a TŻ szedł później jeszcze w chuście Młodemu deszcz nie był straszny, mi też nie, a miałam już dość kiszenia się w mieszkaniu.Przeczytałam o tym dokarmianiu (i ważeniu dzieciaka przed i po...). Chyba bym sfiksowała!
|
#3092 |
|
Rozeznanie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Kulla - w takim razi też wyjde jutro z małym. Chociaz ja nienawidze deszczu pewnie dlatego sie tak wzbraniam. Wlasnie widze jak slonko probuje sie przedostac przez chmury.
Ksiazke dostalam od tesciowej. Podjerzewam ze tz byl wychowany na poradach tam zawartych
Karol - 05.01.2014 Edytowane przez punamama Czas edycji: 2014-05-17 o 17:49 |
|
|
|
#3093 |
|
Raczkowanie
|
Puna, ja tam jestem ciekawa, czego o karmieniu dzieci dowiedzą się... nasze dzieci
Taka wymiana pokoleniowa ![]() Jutro ma być już podobno znaaaacznie lepiej A przyszły tydzień to słońce i ciepło bardzo!
|
#3094 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3095 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3096 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3097 |
|
Gang Iren
|
Co do przesypiania nocek to u nas jest OK, Kacper zasypia o 19 i póżniej jest karmiony dopiero ok 5 rano i śpi jeszcze do 7-8
W ogóle moje dzieciaki nie miały problemów z nocnym spaniem
|
#3098 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
Mikołaj też sam zadecydował że będzie spał i tyle. Od początku sypiał około 5-6 godzin, kładliśmy go zawsze o 22. Ten czas stopniowo się wydłużał, i kilka tygodni temu spał od 22 do 7 rano, butla, i dosypiał do około 10. A dwa tygodnie temu przespał karmienie o 7 rano i od tej pory zasypiając o 22 budzi się w godzinach 8.30-10 rano. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Punamama masz rację, to lektura na mocne nerwy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2014-05-18 o 01:19 |
||||
|
|
|
#3099 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Hej,
u nas dziś noc lepsza młody budził się 2 razy, tylko na jedzenia i śpi do teraz Niestety córka mi się rozkaszlała w nocy, jak nie jedno to drugie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do jedzenia to mój je 6-7 posiłków, łącznie z tymi w nocy. Je mm przygotowane na 150 ml wody czyli wychodzi jakieś 180 ml mieszanki, wypija prawie zawsze wszystko. Z dwa razy zrobiłam mu na noc większą porcję to zostawiał. Jemy w ciągu dnia co 3 h. W butelkach mam smoczki dwójki, w jednej jeszcze jedynkę i daje sobie chłopak radę mimo że wolno leci ale mnie to już wkurza że tyle karmienie trwa więc zamierzam kupić większe smoczki ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3100 |
|
Rozeznanie
|
kp
dziś mieliśmy przerwę w nocy 7 godz,chyba mi się syncio naprawia podejrzewam że przeszliśmy skoczek,ponoć u dzieciaczków urodzonych po TP jest wcześniej i skoczek 12 tyg. był teraz Roane a jak u was?
|
#3101 |
|
Zadomowienie
|
Hagar tak, karmię piersią. Zdarzało się, że dostawała butelkę ale spała dokładnie tyle samo więc dla mnie to, że dziecko śpi dłużej na mm u mnie się nie sprawdza.
Też dlatego, że ona robi 3 kupy w nocy i to ją też wybudza Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Niestety sen ma chyba po mnie. Zawsze miałam płytki sen i później trudno mi zasnąć :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3102 |
|
Rozeznanie
|
Pytanie do posiadających książkę "Pierwszy rok życia dziecka"
Sharon Mazel , Heidi Murkoff chciałam kupić sobie e-booka ale trafiłam na taką recenzję na merlinie : "Przestarzała i potencjalnie szkodliwa (2012-08-05) Ocena 1 na 5 Książka napisana pod koniec lat 80 w USA, co niestety wyraźnie widać w lansowanym w niej modelu wychowania - traktowanie niemowląt bez szacunku, jak przedmiot, który należy umiejętnie obsłużyć. W książce znajdziemy wiele niekonsekwencji w instrukcji obsługi dzieci, np. w opisie radzenia sobie z dziećmi budzącymi się w środku nocy mamy z jednej strony zapewnić dziecku spokój i ciszę, żeby mogło samo się uspokoić i zasnąć, a z drugiej włożyć do łóżeczka "wiele zabawek", żeby miało się czym zająć jak się obudzi. Poważnym zastrzeżeniem do tej książki, jest fakt, że promowany jest w niej sposób nauki samodzielnego usypiania dzieci zwany "crying down" (wypłakiwanie się), który polega na zostawieniu zanoszącego się płaczem dziecka w łóżeczku (z dodatkową radą, żeby włożyć sobie zatyczki do uszu i głośno nastawić telewizor, jeśli nam przeszkadza jego płacz), aż się zmęczy i samo uśnie. Może to trwać nawet do kilku godzin. Jako psycholog wiem, że ta metoda skutkuje drastycznym spadkiem zaufania dziecka do rodziców, obniżeniem jego poczucia bezpieczeństwa i przywiązaniem typu ambiwalentno-lękowego. Kolejna rzecz to osiągnięcia rozwojowe opisywane w każdym miesiącu - w dużej części niezgodne z najnowszą wiedzą z psychologii rozwojowej. Podsumowując - przestrzegam przed stosowaniem się do porad z tej książki. Nie wypowiadam się w temacie wiedzy medycznej zawartej w tej książce. Jeśli ktoś szuka książki mającej mu pomóc z problemami wychowawczymi to radzę zapoznać się z bibliografią Tracy Hogg, a zwłaszcza "Zaklinaczką dzieci"" Zgadzacie się z tą opinią ? W ogóle co myślicie o tej książce? Kupić, przeczytać ?
|
#3103 |
|
Zadomowienie
|
Mam wydanie z 2013 roku, poprawione i rozszerzone.
Czytałam książkę Tracy Hogg. Są one zupełnie różne. W "pierwszym roku..." są opisane poszczególne miesiące życia,z jakimi problemami można się na danym etapie miesiąca życia zetknąć. Moim zdaniem przydatna. Owszem, jest napisane, że 4-5mirsieczne dziecko nie powinno się budzić w nocy częściej niż 2-3 razy i jest opisane jak sobie z tym radzić. Na pewno nie ma rad żeby dziecko się wyplakalo. Wręcz przeciwnie. Każą obserwować jak jęczy i gdy płacze-wziąć na ręce i nie zostawiać płaczącego dziecka samego. Akurat czytam sobie miesiąc po miesiącu jak moja Mała kończy dany miesiąc Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3104 | |
|
Raczkowanie
|
zaraz nadrobię, ale na szybko:
Cytat:
Na fragment o 'wypłakiwaniu' nie trafiłam, ale tak jak piszę, nie przeczytałam całej. |
|
|
|
|
#3105 |
|
Zadomowienie
|
Plus są rady i dla karmiących i piersią i mm a nie jak "w paryżu..." ze dziecko przesypia noce w 3 miesiącu życia a dopiero w połowie książki się dowiadujesz, ze panie w żłobku są zdziwione, ze autorka przynosi swoje mleko dziecku w 9mz. Francuzki najszybciej rezygnują z kp więc wszystkie te rady z książki "w paryżu.." można sobie wsadzić...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3106 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam Murkoff, dostałam w spadku po szwagierce. Przeglądam, ale bardziej w ramach ciekawostek niż jakiegokolwiek wyznacznika kształtowania życia z Młodym. Ale w drodze do mnie jest książka Searsów i czuję, że do nich mi będzie najbliżej. Moim zdaniem każde dziecko jest indywidualnością i tak też ma się kwestia spania w nocy. Moja siostra ma trójkę chłopaków, każdy inaczej i w innym momencie zaczął przesypiać noce. Moja kuzynka, która ma czwórkę twierdzi dokładnie to samo (nomen omen mieszka we Francji i dzieciaki są w tym duchu wychowywane). Najmłodszy brzdąc w odróżnieniu od reszty musi ciągle być przy swojej mamie, uwielbia spać z nimi, a w nocy budzi się na karmienie co trzy godziny - karmiony piersią, jak i pozostała trójka).
Budzenie się w nocy może być też podyktowane skokiem rozwojowym tak, jak pisała Celin, ząbkami, przeżyciami w ciągu dnia. No i u mnie działa zasada, że im szybciej zareaguję (w jakikolwiek sposób) na marudzenie Młodego, tym jest spokojniejszy. Często wystarczy go pogłaskać, pogadać. Karmię piersią, ale po 2,5 miesiąca karmienia ładnie się 'uregulowały' i teraz moje 'na żądanie' ma już konkretne godziny realizacji nienormowane przeze mnie Wiem, że to się może zmienić właśnie w powyższych sytuacjach chociażby ![]() A Tracy Hogg też nie jest czasem z gatunku 'zimny chów'?
|
#3107 |
|
Zadomowienie
|
Właściwie tak. Tracy stawia na niezależność i uczenie samodzielności niemowlaka od samego początku.
Ostatnio też pampers wrzucił o zasypaniu przy piersi, jak odzwyczaić. Sorry ale za Chiny moja inaczej nie usnie jak przy cycu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3108 |
|
Rozeznanie
|
Ja też od tygodnia usypiam Karola w ramionach i to jest dla mnie przemiłe uczucie widzieć jak odpływa przy mnie. Nie robię tego na stojąco tylko w fotelu żeby było wygodnie. Wydaje mi się, że jest spokojniejszy niż wtedy kiedy zostawiałam go płaczącego albo lulałam we wózku
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Ps. A która czytała 'język niemowląt'. Warto sięgnąć?
|
#3109 |
|
Raczkowanie
|
U nas z zasypianiem jest różnie. Czasem zasypia przy piersi, czasem sam. Generalnie jednak po kąpieli jest tulony, karmiony, czasem zaśnie twardo przy piersi, a czasem przebudzi się, ale w łóżeczku po chwili zasypia.
Poza tym, jak napisała Puna, to jest po prostu miłe dla mnie, czy dla TŻ, kiedy Młody odpływa w naszych ramionach ![]() Sent from my OMNIA7 using Tapatalk ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- A, na mnie hasło 'samodzielny i niezależny niemowlak' działa rozśmieszająco Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
|
#3110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to może kanapki i do pracy hmm?![]() ja nie czytam zadnych poradników albo inaczej-rzucam okiem na nie ale nie biore porad to serca każde dziecko jest inne i inne metody na nie działają,nie ma jednego szablonu do wychowania dzieciaczka-po prostu trzeba poznać swoje dziecko metodą prób i błędów-takie moje zdanie
|
|
#3111 |
|
Gang Iren
|
Hej.
U nas w dalszym ciągu piekna pogoda. Byliśmy dziś na farmie, dzieci zadowolone, bo są bardzo zwierzolubne. Fajnie spędziliśmy dzień. A teraz leniwe popołudnie, nic już mi się nie chce, ogarniam tylko to co muszę.
|
#3112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Wczoraj byliśmy u teściów. Dziś wróciliśmy...Nawet troszkę odpoczęłam ![]() A dziś byliśmy na dłuuuuugim spacerze, pogoda dopisała ![]() Cytat:
Dzięki za wsparcie, Tobie Puna i Wam Wszystkim jeszcze raz A co do Vibovitu- to ja całe dzieciństwo uwielbiałam wyjadać ten proszek na sucho ![]() Potrafiłam z bratem zjeść jedno opakowanie na spółkę za jednym podejściem i aż się dziwię, że rodzice nie prtestowali![]() Cytat:
Ja mam tą książkę (wydanie nowe, poprawione) i jestem zadowolona z niej. Nie czytałam od deski do deski i też nie spotkałam się z podejściem o wypłakiwaniu się dziecka. Kupiłam z potrzeby edukacyjnej, gdyż nie mogłam uczestniczyć w szkole rodzenia- ciąża zagrożona, ale nie słucham się ślepo tej książki. Ufam swojej intuicji ![]() Hagar, witaj |
||
|
|
|
#3113 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja ma nadzieję, że jak u nas choroba się skończy i młody zacznie wychodzić na spacery i wróci do dawnego rytmu dnia to i spać zacznie w nocy lepiej Cytat:
Cytat:
zazdroszczę. u nas deszczowo, marzę już o słońcu |
|||
|
|
|
#3114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I pewnie tak też będzie z Tymkiem No i ospa pewnie też mu się dała we znaki. Zobaczysz Teraz to on będzie Ci spał w nocy jak suseł
|
|
#3115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Gdzie avatar ?
|
|
#3116 |
|
Zadomowienie
|
Też uwielbiałam vibovit. Dziś by pewnie był krytykowany, że to sam cukier
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3117 |
|
Gang Iren
|
Vibovit
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieńdoberek
![]() Avatar?? Tak szczerze pomyślałam, że skoro przez tyle lat żadnego sobie nie ustawiłam to teraz tym bardziej nie umiem się na coś zdecydować A kiedy zostałam jedyna bez avatara to już się Wam nie pomylę![]() U mnie super pogoda i super nocka była
|
|
|
|
#3119 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bede sie musiala pogodzic z brakiem avatara ![]() Jak kiedys tu byla podobna temperatura i nie wialo ani troche to ubralam w samo body nawet bez czapy i tylko okrylam chustką ( nazywam tak te pieluszki do karmienia )
|
|
#3120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Krótkie portki i krótki rękaw Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

Taka wymiana pokoleniowa 

podejrzewam że przeszliśmy skoczek,ponoć u dzieciaczków urodzonych po TP jest wcześniej i skoczek 12 tyg. był teraz

Wiem, że to się może zmienić właśnie w powyższych sytuacjach chociażby 
No i ospa pewnie też mu się dała we znaki. Zobaczysz