W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-23, 14:34   #1591
malutka100
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

[QUOTE=papryczka160;465805 73

A te maści sudocrem, bepanthen używa się po każdej zmianie pieluszki [/QUOTE]

Ja będę używać jedynie jak pupa będzie czerwona/podrażniona. Czytałam, że zdrowej skóry nie ma potrzeby smarować. A już na pewno nie kłaść grubej warstwy po każdej zmianie pieluchy.

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
A co do pępuszka ten Octansep czy jakoś tak to się nazywa ?
Octenisept

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja uzywam - dostalam w paczce od mamy z Polski mam krem na rozstepy Ziai Mamma Mia, do nog - balsam Bielendy Sexy Mama na zmeczone i opuchniete nogi, bardzo dobry, i krem Perfecta Mama do biustu, z wyciagiem z lisci kapusty - tez bardzo jestem z niego zadowolona.

Dla malego planuje kupic plyn do mycia Natusan, bez SLES, jakis krem z cynkiem, puder dla niemowlat i cos z filtrem, najprawdopodobniej z La Roche-Posay. I olej z jojoby albo migdalow zamiast oliwki, jesli bedzie potrzebny.

Zrobilam pranie, zakupy, porzadki, spocilam sie jak mysz - juz teraz siadam na tylku i nic nie robie. Tylko jeszcze herbaty zaparze.
O ten krem do biustu też mam- ale czuć go kapustą nie?
a polecasz ten krem do nóżek? daję taki efekt chłodzenia po zastosowaniu?
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:41   #1592
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

My przemywalismy oczka i cała buzię wacikami z czystą, przegotowana wodą. Sól fizjologiczna tylko sporadycznie. Do pepuszka Octenisept, w wodzie też nam sie nieraz ten kikut zamoczył podczas kąpieli i odpadł błyskawicznie, bo po tygodniu.

Kremy z filtrem nie powinno sie stosować na skórę noworodka i niemowlaka przez pierwsze pół roku, należy trzymać dziecko po prostu w cieniu. Tak nam mowiła pediatra i tak wszędzie czytałam.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
To widzę ze macie podobne zdanie co ja. Tak z ciekawości zadałam to pytanie bo spotkałam się w swoim najbliższym otoczeniu z postawą że to obowiązek dziadków zajmowac sie wnukami i pomagać dzieciom w powrocie do pracy bo i tak nie mają nic innego do roboty
Mam takie samo zdanie jak Wy, dziewczyny! Babcia czy dziadek moze, ale nie musi chcieć zajmować się wnukami, to jest uprzejmość z ich strony a także poświęcenie, bo opieka nad dzieckiem jest bardzo męcząca, co tu ukrywać a żadna babcia nie młodnieje....Ja mam to szczęscie, że dziadkowie od str Tż szaleją za swoja jedyną jak na razie wnusia, chetnie nam pomagaja kiedy mogą,jednak rzadko sie widzimy z racji odleglosci. Ale sa tez przypadki, kiedy babcia umywa rece kompletnie i w ogole na rzadnym kontakcie z wnukami jej nei zależy, przyklad mam u siostry...
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 14:43   #1593
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Macierzyński też jest nieskładkowy, lata do emerytury się liczą, ale bez wkładu finansowego. I też jest wyliczany ze średniej, nadgodziny jak najbardziej się w to wlicza, nagrody (np trzynastki) itp. Ja pracuję w szkole, więc u mnie każda nadgodzina, czy nagroda idą z budżetu, a nie pod stołem i to się akurat teraz cudownie sprawdza, bo średnia na macierzyńskim będzie fajna
To na macierzyńskim też się dostaje więcej? tzn 100 albo 80%, ale z jakiejś większej całości niż pensja na etacie? sorry że tak dopytuję, ale akurat o tym to pierwsze słyszę nie miałam pojęcia.

Cytat:
To widzę ze macie podobne zdanie co ja. Tak z ciekawości zadałam to pytanie bo spotkałam się w swoim najbliższym otoczeniu z postawą że to obowiązek dziadków zajmowac sie wnukami i pomagać dzieciom w powrocie do pracy bo i tak nie mają nic innego do roboty
Jak mnie wkurza takie podejście w naszym kraju. Wystarczy gdziekolwiek wyjechać, żeby zobaczyć masę emerytów na wypasionych wczasach. A u nas dziadkowie (często jeszcze pracujący!) mają tylko wnuki niańczyć, bo już nic im się od życia nie należy. Nie pamiętam, kiedy moja mama była na urlopie (w sensie wyjazdu), chociażby w kraju nad morzem czy w górach, o zagranicznych wczasach to już nie wspomnę. Ba! Moja babcia to chyba nigdy w życiu nie dałaby się namówić na żaden wyjazd, chyba że pielgrzymkę kościelną, ale to też była z 10-15 lat temu.
Obowiązek to mają rodzice wobec swoich dzieci, żeby im pomóc wyjść na ludzi. Przepraszam, ale mam wrażenie, że chyba nie do końca dobrze go spełnili ci, których dzieci się tak wypowiadają
To cudowne, jak rodzice chcą i mają możliwość pomóc przy wnukach. Ale w żadnym wypadku nie jest to ich obowiązkiem także jeśli mama nie będzie chciała wziąć żadnych pieniędzy, to moim zdaniem powinnaś przynajmniej sprawić jej co miesiąc jakiś prezent

Edytowane przez gosia3103
Czas edycji: 2014-05-23 o 14:44
gosia3103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 15:03   #1594
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
UmiZumi brawo za zastrzyk! Naprawdę podziwiam!

haha ja już od tygodnia się nie moge zebrać ale dziś już muszę, bo jutro wesele... Wyobraźcie sobie, że sukienka z Carry, ktorą kupiłam miesiąc temu jest już za krótka! bez legginsów nie da rady się w niej pokazać, a sięgała mi ledwie nad kolano! Musiałam wymyślić inną kreację.

O to fajnie. Mój szef - ksiądz też się ucieszył, problemu nie było, bo dziewczyna, która była u nas na praktykach zgodziła się przyjść na zastępstwo.

Pracuję w hotelu należącym do kurii. U mnie tylko dwie dziewczyny, w tym ja, zostały przyjęte ze względu na doświadczenie i wykształcenie. Reszta zespołu została przyjęta z uwagi na ich trudną sytuację materialną lub życiową. Jest to pocieszające, że jednak można znaleźć pomoc w kościele Szef wspiera też osoby z zewnątrz. Zresztą mnie też nikt nie chciał, a tu w takiej prorodzinnej firmie się nade mną zlitowali

A co do fizycznej pracy za granicą, to moje koleżanki ze studiów, które pracują teraz jako lektorki z własną DG, zamierzają wyjechać z kraju jak tylko będą musiały płacić wyższy/normalny zus. Zwyczajnie nie będzie stać ich na prowadzenie firmy I wolą już pracować jako kelnerki i mieć spokój.

Mamie kwiatka. Nic jej już nie kupuję, bo nigdy nie trafiam w jej gust.
A od dziecka pewnie dostanę kopniaka

A będzie Was stać na kredyt jak pójdziesz do pracy tylko na 1/4 etatu?

Malutka
- wszystkiego słodkiego!

Może na koniec ciąży będzie dobra. Na mnie wszystkie sukienki, ktore przymierzałam mc temu są teraz za krótkie...
A jak ten biustonosz? Ma fiszbiny?

I co sądzicie o tych pieluszkach Dada w domku? 156 pieluszek za 50zł to dobra cena. I będzie domek dla kotów

jeśli masz taką możliwość, pracy na 1/4 etatu to korzystaj. Ja bym tak nie mogła, bo by musieli niezłą rewolucję zrobić

Dostaję 100% z Zusu co miesiac.

Też czytałam negatywne opinie, ale wanienkę chcę używać przez pierwsze miesiace, a potem kupię dużą albo wiaderko. Teraz potrzebna mi mała. No i TŻ będzie miał łatwiej, bo będzie mógł sam kąpać dziecko. Wątpliwości rozwiały też filmiki z reakcjami noworodków na pierwszą kąpiel w tej wanience.
Na wiaderka dzieci reagują jeszcze lepiej Mogłabym go używać jak już dziecko będzie samo podnosiło główkę.

Warto iść
Na pół etatumi chodziło że na poczatek pół etatu jak by udało mi sie coś znaleźć ,a potem cały etat...jak by była taka możliwość...To jeszczę zależy, ile bym dostała...na to pół etatu... To zależy od tego co uda mi sie znaleźć....
Już raz mieliśmy przyznany kredyt, na dom(w zapieszeniu bo musieliśmy dołączyć papiery odbioru)ale mieliśmy problemy z tymi ludźmi i tylko nam zadatek przepadł...Bo oni twierdzą że to z naszej winy... Dobrze że chociaż oddali nam zaliczkę...Zadatek niestety bezzwrotny, jak chcemy go odzyskać to trzeba sie sadzić..i oczywiście udowodnić ich winę to bedzie podwójny....Po tej sytuacji straciłam prace i dlatego już nie kombinowaliśmy z innym domem...W biurze nam powiedzieli ze przez 20 lat pracy nie mieli takiej sytuacjii....
Po tej sytuacji trochę sie zraziłam i też boję się kolejnej osobie sprzedającej zaufać...ale bedziemy próbować

Dzieki dziewczyny, ze tak o mnie nie myślicie Po prostu wiem ze to bedzie maleństwo, podejzewam ze na poczatku bedzie mi ciężko...Ale na zapas nie bede panikowała...Mam takie plany jak coś znajdę...A bardzo bym chciała, bo powiem szczerze ze pół roku bez pracy jest dla mnie katorgą.. Ja musze być miedzy ludźmi bo oszaleję

A w piątej skonczyłam część praktyk(bo okazało sie , że musze też w jakimś ośrodku resocjalizacyjnym odbyć Nie potrzebnie dzwoniłam do opiekuna praktyk, aby upewnić sie czy moge w świetlicy szkolnej i terapeutycznej, powiedziała, ze tak połowe czyli 25 gdz a dróga połowe w innym Oczywiście w dzienniczku nie jest to wyszczególnione, i jest tylko miejsce na jedną opinię, więc stwierdziła żer tylko mam mieć samą opinię że tam byłam(albo skserować z dzienniczka) tylko że tam jest typowo napisane pod szkołe itp( jakie zajecia przeprowadziłam, spotkanie z rada itp) jak ja cos takiego mogę zanieść na policję np, czy do sądu.. Oczywiscie sie na mnie wydarła szkoda gadać..
A jestem wściekła, bo kolezanka odbyła w podobnym mjejscu jak ja i jej zaliczyła!!!Weź bąź człowieku madrym! A ja wolałam sie zapytać bo nie chciałam sytuacji ze bede sie broniła a okaże sie ze praktyk nie mam zaliczonych!

Ale wracajac do miłych rzeczy Bardzo poprawil mi sie humor jak mogłam z dzieciakami poprowadzic zajecia, a dzieci ze świetlicy terapeutycznej zapytały sie pani kiedy znowu bedę
Bardzo miło mi sie zrobiło, bo to był mój debiut jeśli chodzi o zajęcia terapeutyczne Bo na świetlicy szkolnej , to zwykłe lekcyjne, to już prowadziłam na 2 roku w klasie III wiec wprawę miałam...W przedszkolu z maluchami też, ale nie oszukujmy, to zupełnie inna praca z 2 latkiem a z trzecioklasista

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-05-23 o 15:21
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 15:05   #1595
agatka553
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
To na macierzyńskim też się dostaje więcej? tzn 100 albo 80%, ale z jakiejś większej całości niż pensja na etacie? sorry że tak dopytuję, ale akurat o tym to pierwsze słyszę nie miałam pojęcia.

Jak mnie wkurza takie podejście w naszym kraju. Wystarczy gdziekolwiek wyjechać, żeby zobaczyć masę emerytów na wypasionych wczasach. A u nas dziadkowie (często jeszcze pracujący!) mają tylko wnuki niańczyć, bo już nic im się od życia nie należy. Nie pamiętam, kiedy moja mama była na urlopie (w sensie wyjazdu), chociażby w kraju nad morzem czy w górach, o zagranicznych wczasach to już nie wspomnę. Ba! Moja babcia to chyba nigdy w życiu nie dałaby się namówić na żaden wyjazd, chyba że pielgrzymkę kościelną, ale to też była z 10-15 lat temu.
Obowiązek to mają rodzice wobec swoich dzieci, żeby im pomóc wyjść na ludzi. Przepraszam, ale mam wrażenie, że chyba nie do końca dobrze go spełnili ci, których dzieci się tak wypowiadają
To cudowne, jak rodzice chcą i mają możliwość pomóc przy wnukach. Ale w żadnym wypadku nie jest to ich obowiązkiem także jeśli mama nie będzie chciała wziąć żadnych pieniędzy, to moim zdaniem powinnaś przynajmniej sprawić jej co miesiąc jakiś prezent
Popieram w 100%
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 15:36   #1596
papryczka160
Wtajemniczenie

Przez te upały nawet mi się jeść nie chcę , tylko piję , ale to dobrze ;-)

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 15:39   #1597
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Na pół etatumi chodziło że na poczatek pół etatu jak by udało mi sie coś znaleźć ,a potem cały etat...jak by była taka możliwość...To jeszczę zależy, ile bym dostała...na to pół etatu... To zależy od tego co uda mi sie znaleźć....
Już raz mieliśmy przyznany kredyt, na dom(w zapieszeniu bo musieliśmy dołączyć papiery odbioru)ale mieliśmy problemy z tymi ludźmi i tylko nam zadatek przepadł...Bo oni twierdzą że to z naszej winy... Dobrze że chociaż oddali nam zaliczkę...Zadatek niestety bezzwrotny, jak chcemy go odzyskać to trzeba sie sadzić..i oczywiście udowodnić ich winę to bedzie podwójny....Po tej sytuacji straciłam prace i dlatego już nie kombinowaliśmy z innym domem...W biurze nam powiedzieli ze przez 20 lat pracy nie mieli takiej sytuacjii....
Po tej sytuacji trochę sie zraziłam i też boję się kolejnej osobie sprzedającej zaufać...ale bedziemy próbować

Dzieki dziewczyny, ze tak o mnie nie myślicie Po prostu wiem ze to bedzie maleństwo, podejzewam ze na poczatku bedzie mi ciężko...Ale na zapas nie bede panikowała...Mam takie plany jak coś znajdę...A bardzo bym chciała, bo powiem szczerze ze pół roku bez pracy jest dla mnie katorgą.. Ja musze być miedzy ludźmi bo oszaleję

A w piątej skonczyłam część praktyk(bo okazało sie , że musze też w jakimś ośrodku resocjalizacyjnym odbyć Nie potrzebnie dzwoniłam do opiekuna praktyk, aby upewnić sie czy moge w świetlicy szkolnej i terapeutycznej, powiedziała, ze tak połowe czyli 25 gdz a dróga połowe w innym Oczywiście w dzienniczku nie jest to wyszczególnione, i jest tylko miejsce na jedną opinię, więc stwierdziła żer tylko mam mieć samą opinię że tam byłam(albo skserować z dzienniczka) tylko że tam jest typowo napisane pod szkołe itp( jakie zajecia przeprowadziłam, spotkanie z rada itp) jak ja cos takiego mogę zanieść na policję np, czy do sądu.. Oczywiscie sie na mnie wydarła szkoda gadać..
A jestem wściekła, bo kolezanka odbyła w podobnym mjejscu jak ja i jej zaliczyła!!!Weź bąź człowieku madrym! A ja wolałam sie zapytać bo nie chciałam sytuacji ze bede sie broniła a okaże sie ze praktyk nie mam zaliczonych!

Ale wracajac do miłych rzeczy Bardzo poprawil mi sie humor jak mogłam z dzieciakami poprowadzic zajecia, a dzieci ze świetlicy terapeutycznej zapytały sie pani kiedy znowu bedę
Bardzo miło mi sie zrobiło, bo to był mój debiut jeśli chodzi o zajęcia terapeutyczne Bo na świetlicy szkolnej , to zwykłe lekcyjne, to już prowadziłam na 2 roku w klasie III wiec wprawę miałam...W przedszkolu z maluchami też, ale nie oszukujmy, to zupełnie inna praca z 2 latkiem a z trzecioklasista
A jaki był powód nieprzystąpienia do umowy przyrzeczonej (aktu)?
Możesz napisać maila - może z racji zawodu pomogę?
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 15:42   #1598
kro0pka
Raczkowanie

Witajcie nie będę cytować, bo nie mam czasu. Dołączyłam do dziewczyn z puchniejącymi stopami.. masakra. Polecam na noc moczyc je w wodzie z solą morską, później nasmarować jakimś balsamem. Spać z nogami w gorze. Mi pomaga, ci prawda na krótko, bo do południa nastepnego dnia. Ale zawsze to coś.
Mój synek również bardzo podskakuje, lecz kiedy chcę go nagrać to przestaje.
Swedzenie mam caly czas chociaz troszke mniejsze, bylam u wielu lekarzy - zaden nic mi nie doradzil. Takze na codzien borykam się z opuchlizna i ze swedzeniem.. do tego wszystkiego mam dola tak jak niektore z was. Musze wziac sie za duze zakupy dla malego, bo czas pedzi a ja praktycznie nic nie mam. Trzymajcie sie
Stary 2014-05-23, 15:50   #1599
paulownia
Zakorzenienie

[QUOTE=lilka_vanilka;46580 866]
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Właśnie mi uświadomiłaś, że muszę poczytać o pielęgnacji siusiaka
Ja tyz.

Cytat:
Kurcze ile ty już zrobiłaś , a ja dalej przed kompem siedzę i nic mi się nie chce, proszę kopnąć mnie w cztery litery
Ja sie obijalam przez kilka dni, dzis tak mi wyjatkowo padlo na rece, tak wiec sie nie przejmuj i odpoczywaj.
Chce ogarnac ile sie da, zanim brzuch sie zrobi tak duzy, ze tylko bede siedziala na sofie i sapala z goraca.

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
O ten krem do biustu też mam- ale czuć go kapustą nie?
a polecasz ten krem do nóżek? daję taki efekt chłodzenia po zastosowaniu?
Kapusta? moze... nie zastanawialam sie nad tym, ale ten zapach mi sie nawet podoba.
Krem na nozki jest fajny, lekko chlodzi. Uzywam na zmiane z Clarinsa Lait Jambes Lourdes, ten chlodzi jeszcze mocniej i pachnie mocno ziolowo.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 15:51   #1600
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

czy ktoras z Was miala zylaki w czasie ciazy ??

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:16   #1601
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie ja też bym chciała coś kupić mężowi na dzień ojca, masz jakiś pomysł?
A dlaczego tak to Tobą wstrząsnęło, oprócz tego gorąca coś było nie tak?
Jeśli chodzi o dzień ojca to myślałam o jakieś koszulce z napisem, ale mam jeszcze trochę czasu, więc może coś innego mi przyjdzie na myśl

A wstrząsnęła mną cała ta "porodówkowa atmosfera". Miałam oczywiście swoje wyobrażenie o salach porodowych, ale jak zobaczyłam te wszystkie sprzęty, łóżko do porodu, te wielkie lampy na wprost łóżka, szafki poopisywane nazwami sprzętu medycznego, jakieś rozpiski jak podawać leki,itp. to dotarło do mnie, że to jednak nie jest takie hop - siup. Nigdy w życiu nie miałam żadnej operacji, więc może też przez to mam lęk przed szpitalem.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

a wiecie, że kolejna lipcówka wczoraj urodziła? Miała termin na 20 lipca. Oj w czerwcu to ja się biorę za zakupy i chcę mieć już wszystko!

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:23   #1602
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Ciekaw czy te osoby jak przejda na emeryture beda uwazaly, ze zycie zaczyna sie i konczy na wnukach?? Fajnie jak dziadkowie maja czas dla wnuczat, ale maja tez prawo do swoich pasji i odpoczynku!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:23   #1603
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
A! Jedno dobre mi przyszło z tych zakupów, co nic dla mamy nie znalazłam. Kupiłam sobie książkę kucharską "Córeczka tatusia" za 15 zł zamiast 50, bo miała podartą papierową okładkę
a jakież przepisy kryją się za takim tytułem?
Cytat:
Tylko wielu dziadków nadal pracuje i nie ma na to czasu. A żłobków i przedszkoli za mało!
Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
My przemywalismy oczka i cała buzię wacikami z czystą, przegotowana wodą. Sól fizjologiczna tylko sporadycznie.

Ale sa tez przypadki, kiedy babcia umywa rece kompletnie i w ogole na rzadnym kontakcie z wnukami jej nei zależy, przyklad mam u siostry...
Dzięki za radę !
Moja mama też mi już zapowiedziała, że może zostać z dzieckiem np. na dwie godziny, żebyśmy mogli sobie wyskoczyć do kina Aż mi się słabo zrobiło jak to usłyszałam... Na szczęście mój tata i teściowe są bardzo chętni do pomocy.
Ja też bym płaciła dziadkom za taką opiekę na cały lub pół etatu

Moni ludzie są bez serca! Dobrze, że dopytałaś. Czy to jakaś zbrodnia?
Współczuję przeżyć.. Ale pracę straciłaś z nerwów?
Przy kupnie trzeba dobrze obserwować relacje w rodzinie. Moi rodzice sprzedawali mieszkanie, ale tylko mama jeździła na spotkania, mimo, że mieszkanie było na ojca, ale on był obrażony, że sprzedajemy. W dniu podpisywania umowy ojciec się rozmyślił i symulował stan przedzawałowy Na szczęście mój mąż to przeczuwał i tak przygotował umowę, żeby żadna strona nie była stratna.

Angelika widzisz, ja mieszkam już sama, ale rodzice też mnie załamują! Twoi widzę, że też potrafią osłabić. Ty powinnaś jakiś urlop wziąć od wspólnego mieszkania i chociaż na weekend gdzieś z TZ wyjechać i się wyluzować
Uśmieję się, jak Ci powiedzą, że meble jednak mogą zostać
Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
czy ktoras z Was miala zylaki w czasie ciazy ??
Mnie wyskoczyły dwa na udzie.. i nie wiem co z nimi robić..

Mieszkam nad przedszkolem, które dziś zorganizowało festyn z okazji Dnia Mamy. Fasolki na fulla Swoją drogą to prawdziwy fenomen! Przez tyle lat nie wymyślono nic lepszego od Fasolek, Kukulskiej, Jeżowskiej
Hormony ciążowe mi zaszalały i krojąc cebulę do mizerii popłakałam się przy piosence "A ja wolę moją mamę"
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:26   #1604
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Moja mama to jest bardzo specyficzna osoba, nie maluje się, nie nosi żadnej biżuterii, nie używa żadnych kosmetyków poza żelem pod prysznic i jednymi perfumami nie ma żadnych zainteresowań, całe dnie spędza w domu. Także z prezentami zawsze jest problem i kończy się zazwyczaj na czymś drobnym, kawa + czekoladki na przykład.
A od TŻ po cichutku się czegoś spodziewam, ale nie wiem czy się nie zawiodę w każdym razie ja planuję mu coś kupić na dzień ojca.

Dziewczyny, wczoraj w ramach zajęć w SR mieliśmy odwiedziny na oddziale ginekologiczno - położniczym i jakoś mną to wstrząsnęło. Dzisiaj w nocy mi się śniły koszmary porodowe A było tam tak gorąco, że jedna dziewczyna zemdlała, a reszta grupy w panikę wpadła. Mój TŻ co chwilę się później pytał czy wszystko ok, czy nie chcę wyjść na dwór, itd.
Jak ja bym chciała mieć już ten poród za sobą...
Właśnie najbardziej się boję tych upałów na porodówce.

Cytat:
Malutka, współczuję Ci kurczów łydek, wiem z doświadczenia jakie to potrafi być nieprzyjemne Tez mnie złapało nad ranem z dwa razy,i potem parę dni chodziłam czując w tej łydce ból jakbym miała mega zakwas! Może rozmasuj łydkę jakąś maścią z arniką, pomaga na obolałe mięśnie...

Chodziłam w 1. ciąży, teraz sobie darowałam, bo w sumie nic szczególnie ciekawego nie dowiedziałam się w tej szkole, wszystko wcześniej zdążyłam przeczytać w książkach, prasie dla mam itp

Na dzień matki nie mam jeszcze pomysłów, co dać mojej mamie, a od Tż spodziewam się kwiatów, jak co roku zresztą i może do kina się wybierzemy. A propos, składacie zyczenia z okazji dnia matki teściowym? Moja jest akurat u nas w gościnie i sie łapie na dzień matki , ale ja nie mam w planach składać jej zyczeń. Matke ma sie jedna, a tesciowa w kalendarzu tez obchodzi swoje swieto

Gosia, a może dać Mamie jakiś voucher do jej ulubionego sklepu?
A Twój Tż nie daje nic swojej mamie? U mnie to jest tak, że idziemy razem do teściowej ale to Tż wręcza prezent i składa życzenia, ja jestem tylko gościem.

Cytat:
A propo wracania do pracy i pomocy mam w opiece nad dzieckiem to planujecie coś płacić swojej mamie za pomoc.Bo my z TŻ podjelismy decyzję, że będziemy płacić mimo że moja mama juz oznajmiła że żadnych pieniędzy nie weźmie. Stwierdziliśmy że gdyby przychodziła niania to trzeba byłoby płacic to dlaczego nie dać dorobić własnej matce, tym bardziej że moja mama jest na zasiłku przedemerytalnym i dostaje tylko ok 800 zł miesięcznie.
Jak nie będzie chciała pieniędzy do ręki to będę robic jej przelew.
Nie przyszło mi to do głowy…. Hmm ale z drugiej strony ja bym nie zostawiła mamie dziecka na 8h, bo wiem, że to kawał roboty. Podrzucę jej go raz na jakiś czas w razie potrzeby a tak to planuję oddać małego po roku do żłobka, który prowadzi kuzynka.

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
To weź sukienkę, paragon i po prostu idź oddaj W Biedronce masz na zwrot tydzień o ile dobrze pamiętam

No co Ty?? Serio? To nieźle hehe Cieszę się zatem, że mogłam Was wspomóc witaminowo hehe A na koktajl bardzo chętnie bym się wprosiła

Co do kosmetyków to ja mam płyn do kąpieli i balsam po z Hippa, nappiderm do pupy na odparzenia, octenisept do pępka, do noska mam spray do fridy, do oczek sól, tak dodatkowo mam jeszcze krem z filtrem z Hippa i puder
A do prania mam płyn do białego i do kolorowego z Dzidziusia i balsam zmiękczający też z Dzidziusia
a i mam jeszcze płyn do mycia butelek z Nuka chyba
Pierwsze słyszę, że w biedronce można coś zwrócić.

Któraś się pytała o biustonosz z biedronki. Ma fiszbiny, ale jest wygodny.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:30   #1605
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość

Mnie wyskoczyły dwa na udzie.. i nie wiem co z nimi robić..
mi jak jest kolano to z drugiej strony
trzymam nogi na poduszce nosze kompresy uciskowe ale to chba nic nie daje
boje sie ze mi to nie zejdzie

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:43   #1606
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
mi jak jest kolano to z drugiej strony
trzymam nogi na poduszce nosze kompresy uciskowe ale to chba nic nie daje
boje sie ze mi to nie zejdzie
Ja mam już kilka lat jeden na udzie. Najwyżej sobie po porodzie zamknę laserem.

Znowu leci "a ja wolę moją mamę" Uciekam!
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:45   #1607
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

TheFall każdy ciuch w każdym sklepie możesz zwrócić jeśli ma metkę i paragon Oprócz bielizny różnią się tylko terminy, w Biedronce i Lidlu jest tydzień na zwrot
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 16:49   #1608
agatka553
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

a wiecie, że kolejna lipcówka wczoraj urodziła? Miała termin na 20 lipca. Oj w czerwcu to ja się biorę za zakupy i chcę mieć już wszystko!

Poryczałam się jak czytałam jej wypowiedzi na ich forum.... Borysek 2000g nic tylko schrupać..... nie mogę się doczekać mojego maleństwa
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 17:54   #1609
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli chodzi o dzień ojca to myślałam o jakieś koszulce z napisem, ale mam jeszcze trochę czasu, więc może coś innego mi przyjdzie na myśl

A wstrząsnęła mną cała ta "porodówkowa atmosfera". Miałam oczywiście swoje wyobrażenie o salach porodowych, ale jak zobaczyłam te wszystkie sprzęty, łóżko do porodu, te wielkie lampy na wprost łóżka, szafki poopisywane nazwami sprzętu medycznego, jakieś rozpiski jak podawać leki,itp. to dotarło do mnie, że to jednak nie jest takie hop - siup. Nigdy w życiu nie miałam żadnej operacji, więc może też przez to mam lęk przed szpitalem.

Mnie tez wczoraj przeraził szpital, byłam pewna, ze pojde na rozmowe z lekarzem do gabinetu, a zaprowadzili mnie na oddzial. Dlugo nie chcialam sie położyć, wolałam siedzieć na łóżku. A ciśnienie miałam bardzo wysokie, pożniej mi dużo spadło.. podświadomy strach.. A co bedzie jak juz pojdziemy rodzic?

Wiadomo czemu szybciej urodziła lipcówka? Boje sie tam wchodzic,zeby sie nie nakręcać.
Stary 2014-05-23, 18:21   #1610
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

Kremy z filtrem nie powinno sie stosować na skórę noworodka i niemowlaka przez pierwsze pół roku, należy trzymać dziecko po prostu w cieniu. Tak nam mowiła pediatra i tak wszędzie czytałam.[COLOR="Silver"]
dokładnie

Cytat:

Też tak uważam, że dziadkowie nie muszą zajmować się wnukami.
A co do wyjazdów to nie zupełnie tak jest. Moja babcia która ma 73 lata raz w roku jedzie na dwa tygodnie nad morze, od czasu do czasu z klubu seniora mają organizowane wycieczki.
Moi rodzice kilka razy do roku wyjeżdżają ( przynajmniej dwa wyjazdy zagraniczne, poza tym góry, morze czy inne miejsca).

[QUOTE=lilka_vanilka;46580 866]
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Właśnie mi uświadomiłaś, że muszę poczytać o pielęgnacji siusiaka I w ogóle muszę zacząć czytać!

A ile tej soli trzeba kupić?
ja też muszę poczytać

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 18:30   #1611
justa_1978
Rozeznanie

Dziewczyny odebralam wyniki krwi, moczu i obciazenie glukoza. Z krwi mam za niska hemoglobine 10,5( norma 12), hematrokryt 32 (norma 37) i za wysokie neutrofile 70 % (norma do 70%), glukoza na czczo 107 (norma do 106) po dwoch godzinach 129 mg/ dl (norma do 140)... najgorzej, ze w moczu mam bakterie (fakt nie zdarzylam przed siusianiem sie umyc, bo myslalam, ze mi peknie pecherz i gnalam do toalety na oslep), liczne nablonki i pojedyncze krwinki biale... przy tym odczyn zasadowy, zamiast kwasny... Cholera jasna... ale nic mi nie dolega i nie boli... w poniedzialek pojde do lekarza rodzinnego poprosic o powtorzenie badania moczu. Czy ktoras z Was tak miala??? Co myslicie o tych moich wynikach???
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 18:38   #1612
kasia_ruda
Zakorzenienie

Justa, myślę, że niewiele są warte te wyniki moczu, powtórz je jak najszybciej, może znajdziesz jakieś prywatne lab, gdzie w sb robią? Na pewno w polskich punktach pobrań pracują w soboty. Norma hgb dotyczy nieciężarnych, co prawda 10,5 to niezbyt super, ale pewnie dostaniesz żelazo i Ci się poprawi. Pozostałe rzeczy masz niewiele odstające od normy, myślę, że nie masz się co denerwować, bo normy dla nas są inne.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 19:15   #1613
kasiuulad
Raczkowanie

ale dużo piszecie
bylam dzis u dentysty(tylko przeglad) i kobieta powiedziala żeby ograniczyc picie herbaty bo teraz tworzą sie dzidzi zabki i herbata ma na nie bardzo zly wplyw. Ja akurat nie pije,czasem zielona czy czerwona ale przekazuje informacje

piszecie o pomocy dziadków...moi rodzice mieszkaja za daleko ale jak no tam jedziemy to możemy wypakować rzeczy i zostawic dzieci bez slowa i wiadomo ze dobrze sie nimi zaopiekuja(pomimo tego ze mama ma gosp rolne i zawsze cos jest do roboty no a tata pracuje i jest jeszcze prawie 90letnia babcia ktora tez czasem wymaga opieki). A z teściami jest tak ze jak jeszcze z nimi mieszkaliśmy to tesciowa ani raz nie wziela chlopakow na spacer(przez 3 lata!!!) z reguly było tak ze ja wracalam ze spaceru ok 11 to tesciowa dopiero wstawala... Teraz jak mieszkamy na swoim to raz na rok zostaną z chlopakami i to z reguly jak mamy cos zalatwic a jakbyśmy np chcieli wyjsc do kina czy cos to juz absolutnie. Raz pojechalismy odwiedzic znajomych którym urodziło sie dziecko na a Kajtek byl trochę przeziębiony wiec poprosiliśmy żeby ich przypilnowali..ile bylo gadania i marudzenia ze wróciliśmy o 21, szkoda gadac. No i o pójściu do pracy przeze mnie nie ma mowy bo jak mialam propozycje pracy i zapytalismy czy zajma sie dziecmi to tesciowa stwierdzila ze ona caly dzien nie będzie z nimi siedziec bo ma swoja robote w domu(czyli sprzątanie a dodam ze mieszkaja z teściem sami....i teść jest juz na emeryturze) a najlepsze jest jak wszystkim opowiada jak to ona chętnie sie wnukami zajmuje...wiekszego dwulicowca to nie znam.. Alez sie wyżaliłam

ps.nie myślcie ze ja wymagam od teściowej pomocy,wręcz przeciwnie nic od niej nie chce ale wkurza mnie ta jej dwulicowosc bo wszyscy myślą ze mamy od niej nie wiadomo jaka pomoc a tu guzik, wszędzie zabieramy chlopakow, a dodam ze przy budowie i wykanczaniu domu trochę trzeba bylo sie ojezdzic i ozalatwiac...

Edytowane przez kasiuulad
Czas edycji: 2014-05-23 o 19:26
kasiuulad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 19:27   #1614
jagusia15
Rozeznanie

Cytat:
Jak jesteś na L4 ZUS albo zakład pracy, który potem rozlicza się z ZUS oblicza Ci średnią z ostatnich 12 miesięcy pracy wraz z premiami itp jeśli dostawałaś je na biało , a nie pod stołem. Ja też dostaję ciut więcej ale nie narzekam .

A te maści sudocrem, bepanthen używa się po każdej zmianie pieluszki
Dziekuje za odpowiedz

Ja masc bepanthen zamierzam uzywac jak pupka bedzie zaczerwieniona badz podrazniona, a tak to nie

Co do pilnowania dzieci przez Dziadkow to tez uwazam iz jest to ich wolna wola a nie przymus..nie wiem jeszxze jak to bedzie u nas bo moja Mama bardzo chce zajac sie Malym po moim rocznym macierzynskim ale Moja Siostra tez jest w ciazy i mieszka z Mama i nie chce ich za bardzo obciazac..chodz Siostra ma taka prace ze jest w domu i raczej swoja Mala sama bedzie pilnowac,no ale sie zobaczy

Wlasnie macierzynski jest roczny(80%platny) i na 10msc(100%platny)czy tak?

Uswiadomilyscie mnie ze tez musze poczytac o pielegnacji siusiaka;p

Wspolczuje dziewczyny z tymi puchnacymi nogami..mojej Siostrze tez puchna,masakra jak sie z tym meczy..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jagusia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 19:32   #1615
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagusia15 Pokaż wiadomość
Dziekuje za odpowiedz

Ja masc bepanthen zamierzam uzywac jak pupka bedzie zaczerwieniona badz podrazniona, a tak to nie

Co do pilnowania dzieci przez Dziadkow to tez uwazam iz jest to ich wolna wola a nie przymus..nie wiem jeszxze jak to bedzie u nas bo moja Mama bardzo chce zajac sie Malym po moim rocznym macierzynskim ale Moja Siostra tez jest w ciazy i mieszka z Mama i nie chce ich za bardzo obciazac..chodz Siostra ma taka prace ze jest w domu i raczej swoja Mala sama bedzie pilnowac,no ale sie zobaczy

Wlasnie macierzynski jest roczny(80%platny) i na 10msc(100%platny)czy tak?

Uswiadomilyscie mnie ze tez musze poczytac o pielegnacji siusiaka;p

Wspolczuje dziewczyny z tymi puchnacymi nogami..mojej Siostrze tez puchna,masakra jak sie z tym meczy..

Macierzyński jest roczny (80%) i półroczny (100%)
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 20:09   #1616
h4linka
Zadomowienie

Byłam dzisiaj na szopingu. Kupiłam sobie sukienkę, spódnicę, trzy pary spodenek i dwie koszulki. Wydałam 250 zamiast ponad 400 złotych. Kocham rabaty i zniżki pracownicze.

Właśnie zaczyna się burza. Od razu się lepiej oddycha
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 20:20   #1617
jagusia15
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Macierzyński jest roczny (80%) i półroczny (100%)
Czemu caly czas myslalam ze jest roczny i 10msc to ja nie wiem:d

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj na szopingu. Kupiłam sobie sukienkę, spódnicę, trzy pary spodenek i dwie koszulki. Wydałam 250 zamiast ponad 400 złotych. Kocham rabaty i zniżki pracownicze.

Super!
U nas na razie caly czas ukrop..

jagusia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 20:31   #1618
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
dzień dobry mamusie
jak tam wasze humorki z rana? mam nadzieje że dopisują!

Ja miałam wczoraj bardzo miły dzień, bo miałam urodziny ( o właśnie The Fall poproszę o zmianę na pierwszej stronie na 31 lat), byliśmy z Tż na pysznym obiadku w restauracji, wciągnęłam moją ukochaną lasagne, dostałam wielki bukiet czerwonych róż i kosmetyk, o którym od dawna marzyłam.
Ehh szkoda że codziennie nie może być tak miło

Z mniej przyjemnych rzeczy- zaczęły mi dokuczać skurcze łydek, parę dni temu złapał mnie bardzo silny skurcz nad ranem, minęło już kilka dni a ta łydka dalej boli jak chodzę to czuję duży dyskomfort, jakbym miałam zakwasy, ale takie naprawdę duże...
Już się zaczęłam bać, że robią mi się żylaki, nigdy mnie tak długo nie bolało, ale koleżanka zasugerowała mi że ten ból pozostał jednak po tym skurczu. A wy jak myślicie? czy może być inna przyczyna takiego bólu?

Nie wiem czy np.na własną rękę zwiększyć dawkę magnezu, czy brać jakiś inny, w środę mam wizytę u gina, to zapytam, ale nie wiem czy do tej pory już nie działać? Doradźcie coś dziewczny

Moje pierwotne plany to właśnie pół roku. Ale im dłużej się nad tym zastanawiam, to bije się z myślami, czy to nie za krótko.
Z jednej strony martwię się o pracę, bo zależy mi na niej, ale z drugiej strony jak sobie pomyślę że będę musiała zostawić takiego maluszka to jakoś mi się niewesoło robi
to wszystkiego najlepszego a noga po skurczu może bolec kilka dni tez tak kiedyś mialam

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Lubie lubie uwielbiam goraco!!! Od siedzenia na ogrodku mam spieczone nogi. Ehhh glupol.

No ale przeciez wiedzieli ze nie stac ich na drugie dziecko... Nie rozumiem takich ludzi. Przykro mi.

1. Nasz ksiadz jak mu powiedzielismy ze chcemy slub za 2 msce bo jestem w ciazy i ze nie chce aby brzuch bylo widac w kosciele to sie tak ucieszyl ze w ciazy jestem gratulowal mowil ze super. Zero problemow.
2. My ost tez jemy ciagle salatki bo sie nie moge najjesc salaty i tz tez musi jesc lekko
3. Historoa rodziny - masakra. Ale powoedzcie same 6 razy gosciu dawal noge? A jak takim kobietom podwoaza jajniki to tragedia na cala polske. Ma 6 dzieci i nadal nie wie skad sie biora? Patologia rodzi patologie. Oni nie znaja innego zycia. Tak jak dla nas ich zycie to abstracja tak dla nich nasze - nie rozumieja tego ze mozna inaczej nikt im nie pokazal innego zycia dlatego to wszystko tak sie powiela w takich rodzinach niestety.

U mnie u lekarza wszystko superancko. Wyniki piekne. Serduszko bije slodziutko. Lekarz moj bardzo zadowolony.

Lekarz mnie przestraszyl ze od orgazmu moze peknac worek plodowy! Slyszalyscie o tym? Ja jestem przerazona teraz tylko seks bez orgazmu! Chociaz my rzadko to robimy bo tz mowi ze moze tylko tak jak nie widzi brzuszka.... Taki sie zrobil wrazliwy hihihi.

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
za wizyte

Cytat:
Hej hej , cholerka Pocytowalam i mi znikło :'(

ZUKEN po pierwsze DZIEKUJE ZA WIERSZYK wyobraź sobie ze wygrał konkurs ;-) zestaw wit dla mnie i dla małej z Dha
Bardzo dziękuję ;-) i zapraszam na koktaj z truskawek.

Na warsztatach było fajnie. Choć dużo powtorek było z Bezpiecznego Malucha, ale jeśli ktoś nie był to polecam.
Dużo probek dostalam min skarpetki , pieluszki, smoczek Tommy , probki kosm Palmersa .
Bylo o pielęgnacji maluszka, o fotelikach u bezpiecznym transporcie. O banku krwi pepowinowej. A o chustowaniu bylo ciekawie naprawdę ;-). Fajnie bo na szkole rodzenia tez będę miała zajęcia z tego a bardzo bym chciała chustowac jak najszybciej się da;-)♥to taka bliskość z dzieckiem.

Malutka sto lat kochana ja dzień wcześniej skonczylam 31 :'(

najlepszego
Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Co do oliwki to z tego co czytałam to nie jest wcale polecana teraz, skóra przez to nią wcale nie oddycha, lepiej podobno używać już jakiś balsam
Jeśli chodzi o ciemieniuchę to jest taki specjalny żel z Emolium ale moja położna na SR mówiła, że już nie pamięta kiedy ostatnio widziała ciemieniuchę u niemowlaka
tez mi dzisiaj kolezanka polecila emolium na ciemieniuche i szampon z tej firmy tez bardzo chwalila

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość

ale sie usmialam, to mi jakos worek plodowy nie pekl choc mam orgazm zawsze Sex bez orgazmu nie ma przeciez sensu! Moze ten lekarz, lubi jakies extremalne sytuacje w sprawach lozkowych i pomylil czlonek z wiertarka, albo mlotem udarowym??? Hahahah Wiem, ze porod mozna wywolac poprzez meskie nasienie, ale to juz pod koniec ciazy, bo w tymze nasieniu znajduja sie m. in. enzymy ktore rozluzniaja szyjke macicy
a ja czytałam ze w sumie to od 6 mies już powinno się stosować prezerwatywę bo może nasienie przyspieszyc porod
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 20:32   #1619
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość

O to się obkupilas .;-)
Kurcze niech u nas tez sie burza zacznie, zbiera sie i zbiera.

Dzisiaj na szkole rodzenia było i kapieli i pielęgnacji skóry noworodka .

I stwierdziłam ze chyba jednak wolę wybrać wanienkę bo wiaderko stosuje się tylko do 6 miesiąc.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-23, 20:38   #1620
pati1078
Rozeznanie

a ja dzisiaj bylam na pobraniu krwi , wynik za tydz, ale okazało się ze musiałam powtuzyc badanie bo zle oznaczyli probki poprzednim razem i zaginely, pielegniarka chyba z 10 razy mnie przeprosila

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

co do wanienki z fisher prica to tez czytałam dużo negatywnych opinii ale to dlatego ze ona jest bardzo mala , ja natomiast dostałam ja od koleżanki bo sama raczej bym kupila od razu wieksza
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości