|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
|
|
|
|
#1562 |
|
Raczkowanie
|
R
1.Owsianka: pl.owsiane, otręby pszenne, kiwi, mleko krowie 2. Koktajl: woda, jabłko, pietruszka +10 daktyli 3. Kapusta gotowana + mięso z piersi w curry obsmarzane na wodzie + 10 oliwek 4. Brokul + makrela wedzona 5. Serek wiejski + 1/2 awokado + rzodkiewka+ pomidor + szczypiore Proszę o opinię/ radę )
|
|
#1563 |
|
Konto usunięte
|
redukcja
I owsianka- 5 łyżek płatków, jabłko, szklanka mleka, 3 kostki gorzkiej czeko II na mieście jabłko i jogurt truskawkowy III miska zupy pomidorowej z makaronem pełno, 2 pulpeciki z mielonego z szynki wieprzowej, smażone na łyżce rzepakowego, sałatka z pomidora i sałaty zielonej później ze 3 garści czereśni IV grahamka z masłem, twarogiem ze szczypiorkiem, szynką z indyka, pomidorem i sałatą V filet z piersi około 130g smażony na łyżce oleju, 1/2 paczki brukselki, kromka żytnia z twarogiem 20:40 ćw 35minut / po ćwiczeniach pół kromki żytniej z twarogiem abigal dzięki za ocenkę z kiedyś Edytowane przez 201606210914 Czas edycji: 2014-05-24 o 21:28 |
|
|
|
#1564 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze Utrzymanie:
I. zielone smoothie szpinakowe na bazie quinoa z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju i nerkowców II. jajecznica podana z jabłkiem i tahini (opróżniłam już do końca słoik )III. kasza jaglana z gulaszem wieprzowym i pomidorem IV. kisiel marchewkowo-kokosowy na bazie siemienia lnianego Podliczyłam i orientacyjnie jest 1,9-2 tys. kilokalorii i B/T/W : 81/108/194 - to chyba całkiem ok, prawda? Czy się mylę? |
|
|
|
#1565 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Dzisiejsze U: Śniadanie: pół grejfruta, 2 kromki pumpernikla (100g) z połową awokado, rzodkiewką,papryką i szczypiorkiem, pół pomidora, kakao z mlekiem 2% i łyżeczką cukru trzcinowego. 2 śniadanie: 1/4 ananasa, garść orzechów laskowych Obiad: ziemniaki (ok. 200g), surówka z kapusty czerwonej, połowy jabłka i łyżki oliwy z oliwek (spora miska), ok. 15 gotowanych szparagów polanych oliwą z oliwek, 2 łyżki mizerii (robionej z jogurtem naturalnym), duży pieczony kotlet z ciecierzycy i marchewki Podwieczorek: jabłko, duży kawałek tortu (biszkopt przekładany bitą śmietaną, truskawkami i borówkami, z płatkami migdałowymi) Kolacja: marchewka, pół kalarepy, 50g kaszy jęczmiennej z olejem z orzechów włoskich, jogurt naturalny (150g) |
|
|
|
|
#1566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Coś cicho tutaj dzisiaj.. Ale i tak jak już jestem to dodam kolejne: I. kasza jaglana podwójnie jajeczna z korzeniem pietruszki, pomidorem i migdałami podana z natką pietruszki II. kasza jaglana z tuńczykiem, jabłkami i ogórkami konserwowymi dodatkowo polana sokiem z cytryny III. ryż (mieszanka białego z domieszką dzikiego) z gotowanymi szparagami, mięso drobiowe usmażone na maśle podane z paroma kawałkami wołowiny z wczorajszego gulaszu IV. placki mączne z bananem, suszonym pomidorem i nerkowcami |
|
|
|
|
#1567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Zadomowienie
|
6.30 sn. owsianko-amarantusanka na mleku migdałowym, z borówkami, daktylami, orzechami wloskimi, laskowymi, pestkami slonecznika, twarogiem 100g.
10.30 iisn. 2 kanapki z pieczonym indykiem, szpinakiem, rzodkiewkami, awokado obiad. rostbef pieczony z maslem czonskowym, frytki z batata, salatka z pekinki, ogorka, pestek dyni, oleju lnainego, koperku. rower h 17.30podwieczorek. szarlotka, 2 pralinki lindor, kawa. 20.30 kolacja. kasza jaglana z olejem lnianym, lososiem wedzonym, twraogiem, 3kolorowymi duszonymi paprykami, i sosem kaparowym. 22. po. podejdzone troche twarogu, bacardi pomaranczowe, 2 pralinki lindor, kilka orzechów
|
|
|
|
#1569 |
|
Zadomowienie
|
coś nasz wątek cichy w te upały
![]() dzisiejszy jadłospis R I - 2 kromki chleba żytniego razowego, z masłem, domowy pasztet z rodzynkami, ogórek II - pierś w jajku ze szczypiorkiem ,kasza gryczana, surówka III - przekąska: jabłko III - nuggetsy z kurczaka pieczone, w maślance i pokruszonych na mąkę krakersach, pomidor z cebulką, krupnik z pęczakiem IV - 2 jajka sadzone, kromka chleba żytniego, jakieś warzywo (nie wiem co kupię po pracy jeszcze )
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-05-26 o 13:58 |
|
|
|
#1570 | |
|
Raczkowanie
|
Witam w ten słoneczny początek nowego tygodnia
Plan na dzisiejsze R I Jaglanka - z bakaliami, orzechami i pestkami, kakao naturalnym i wkręconym jajkiem II sałatka: cieciorka, seler naciowy, pomidor, cukinia, orzechy włoskie, oliwa z oliwek + kromka żytniaka III potrawka - kasza jaglana, kurczak, trochę cieciorki, seler naciowy, papryka, cebula, czosnek, suszone na oliwie z curry, chili i kuminem. Miało być posypane pestkami, ale skleroza nie boli ![]() IV 2 małe kromki żytniaka, kawałek wędzonej piersi kurczaka, pomidor trening - dzisiaj interwały V omlet lub jajecznica z warzywami jeśli zgłodnieję zanim pojdę spać chrupnę trochę włoskich może być? ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
kto by tam w upały siedział przy kompie tylko Ci co muszą ![]() ![]() ciekawe te nuggetsy w krakersach |
|
|
|
|
#1571 |
|
Zadomowienie
|
mama robiła i dostałam trochę w prezencie
bardzo delikatne i smaczne
|
|
#1572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ej co jest... Było już tak ładnie
|
|
|
|
|
#1573 |
|
Rozeznanie
|
Redukcja po grzesznym weekendzie
![]() 1) kaszka kukurydziana na mleku z wkręconym jajkiem, brzoskwinią, płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. 2) makaron gryczany, grillowana pierś z kurczaka polana olejem lnianym, grillowania cukinia, papryka i pieczarki również z olejem. 3) serek wiejski z truskawkami (mam pół kilo i zjem wszystkie ) plus garść nerkowców.4) reszta grillowanych warzyw plus łosoś wędzony na gorąco. |
|
|
|
#1574 |
|
Zadomowienie
|
no i dalej jest do owsianki owoce amarantus obiad inny u kolacja zacna. .porcje zpore sycace no i po kolacji..
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-05-26 o 15:28 |
|
|
|
#1575 |
|
Raczkowanie
|
Ok, co ja mogę wiedzieć.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1577 |
|
Raczkowanie
|
Kolejne R Do oceny!!!
1 sniadanie owsianka na mleku 1,5 z jablkiem i siemie lnianym 4 lyzki platkow owsianych 2 sniadania 1 duzy banan i caly wiejski 3 obiad grillowana piers z kury , pol torebki kaszy gryczanej, salata ,pomidor i lyzka oliwy z oliwej jako do salaty 4 kromka chleba pelnoziarnistego z pasta awokado , pol puszki tunczyka w sosie wlasnym i 5 małych ogórków kiszonych 5 kolacja 2 jajka faszerowane szynka tz: jaja,plaster szynki ,lyzka jogurtu do tego planuje jeszcze salatke z ogorka kiszonego i pomidora |
|
|
|
#1578 |
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam sobie dzisiaj płatki owsiane na wodzie, odcedziłam je, wkroiłam banana, dodałam rodzynki, kakao, cynamon, wszystko super, ale płatki miały delikatny posmak wody, zastanawiam się w jaki sposób je przygotować żeby to nadal było zdrowe i bez mleczne, ma ktoś jakiś pomysł?
|
|
|
|
#1579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1580 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że przez te parę minut gotowania owsianki napewno nic mu się nie stanie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1583 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U
Śniadanie: owsianka z gruszką (4 łyżki płatków owsianych, łyżeczka otrębów gryczanych, 230ml mleka 2%, łyżka domowej granoli, łyżeczka pestek słonecznika, rodzynek, suszona śliwka, garść orzechów - pekanki, włoskie i migdały, łyżeczka lnu mielonego, pół gruszki) 2 śniadanie: 1/4 ananasa Obiad: cukiniowe placki (pół dużej cukinii, mąka owsiana, żytnia i gryczana, kefir naturalny, jajko nie za duże, łyżka oleju rzepakowego, pół banana), kawałek gorzkiej czekolady, marchewka Podwieczorek: duże jabłko, kasza jaglana (50g przed gotowaniem) ze słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i płaską łyżeczką cukru trzcinowego. Kolacja: miseczka truskawek, 150g kefiru naturalnego, gotowana młoda kapusta z marchewką i koperkiem, pół kalarepy, pół pomidora, duża kromka pumpernikla z połową awokado i szczypiorkiem. |
|
|
|
#1584 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1585 |
|
Konto usunięte
|
Dawno mnie nie było, wkurzyłam się brakiem efektów i trochę sobie pofolgowałam
Zważyłam się i jestem w miejscu a trochę sobie poużywałam Od jutra R: I śniadanie: 2 jajka z majonezem, 2 łyżki płatków owsianych, łyżeczka rodzynek, pół szklanki mleka, sok pomidorowy II śniadanie: grahamka z twarogiem i wędliną z indyka, pomidory koktajlowe obiad: kotlet schabowy z surówką z marchewki podwieczorek: jabłko, jogurt naturalny, pestki słonecznika kolacja: 150 g indyka usmażonego na oleju z winogron z papryką, pomidorami i czerwoną cebulą |
|
|
|
#1586 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1587 |
|
Zadomowienie
|
proszę o ocenkę.
1. bułka razowa z sezamem podłużna: pól z łyżeczką oliwy z oliwek, jajkiem gotowanym i kapka majonezu; pół z łyżeczką oleju z pistacji, serem żółtym i połową awokado; 1 brzoskwinia; pół banana; herbata miętowa 2. kawałek chleba razowego owalnego z masłem, sałatą lodową, krakowską suchą i rzodkiewką; 1 twarożek domowy; 2 orzechy brazylijskie; pół banana; herbata earl grey ze stewią 3. ryż pełnoziarnisty z gulaszem drobiowym smażonym na oliwce z przyprawami, natką pietruszki, czerwoną fasolą i kukurydzą 4. w kawiarni ciacho pyszne; szklanka soku świeżo wyciskanego pomarańczowego 5. musli tradycyjne z gorącym mlekiem ( duża miska ), dorzucone orzechy włoskie; kromka chleba razowego z serkiem orzechowa aleja i jak? witaminy, kwas foliowy i gimnastyka.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2014-05-27 o 09:14 |
|
|
|
#1588 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejszy jadłospis R, dzień treningowy
I - 2 jajka sadzone, pomidor, 2 kromki chleba żytniego II - pierś kurczaka smażona z chilli i sosem sojowym, makaron żytni, połowa avocado, pomidor III - przekąska wocIV - chłodnik z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypioem, młode ziemniaki, pierś kurczaka smażona w chilli i sosie sojowym trening dolne partie: mc, przysiady, wykroki, wspięcia na palce, brzuch - na macie, skłony ze sztangą + zumba V - pierś kurczaka lub jajko, ziemniaki, pomidor
|
|
#1589 |
|
Wtajemniczenie
|
wczorajsze
kawa z mlekiem 3,2%, pół grejpfruta ćwiczenia 1) placuszki z brązowego ryżu, płatków ryżowych, 2 jajek, imbiru i połowy pęczka melisy smażone na winogronowym, na to plastry awokado, brie i świeży tymianek cytrynowy + świeżo wyciskany sok z marchwi, pietruszki i jabłka 2) duża grzanka z chleba* z domowym masłem bazyliowym, sałatka z mozzarelli, plastrów polędwicy z indyka, pomidorów, pieczonej papryki, czarnych oliwek, czerwonej cebulki, bazylii, płatków chilli + szklanka truskawek 3) pieczeń z cielęciny z sosem z borowików, pieprzników i kurek, na łyżce śmietany i rzepakowym, pure z ziemniaków ze szczypiorkiem, surówka z liści młodych buraków, rzodkiewki, pekińskiej, selera naciowego, kilku orzechów włoskich, koperku i oliwy 4) pstrąg pieczony w złotku w ziołach, masło bazyliowe, pieczona cukinia z oscypkiem, octem balsamicznym i konfiturą pomarańczową, mix sałat z cykorią, pomidorem, ogórkiem, papryką, sos z musztardy miodowej i oliwy + szklanka soku z czarnej porzeczki 5) 2 kanapki, jedna z sałatą, plastrami wędzonego łososia, pomidorem i sosem z jogurtu nat, domowego majonezu z koperkiem; druga z pastą z czerwonej fasoli, jajek, pieczonej papryki i pikantnej pasty chilli, na to dużo kiełków rzodkiewki * chleb piekłam sama z mąki żytniej 2000, płatków gryczanych, pestek dyni, suszonych pomidorów, siemienia, płatków chilli i oliwy z oliwek, na drożdżach
|
#1590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie jest mocno wilgotny ?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.

)

Zważyłam się i jestem w miejscu a trochę sobie poużywałam
woc