W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-28, 16:04   #2161
UmiZumi
Rozeznanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

część
u mnie leci 3 pralka Dziecięcych ubranek - jedną partię wczoraj upraną już prawie całą wyprasowałam i ułożyłam w szafie. Dzisiejsza pierwsza tura w większości wysuszona - miałam wywieszone w ogrodzie, ale zaczęło padać i musiałam do domu wnieść. Teraz leci trzecia pralka, rozwieszę w domu z nadzieją, że do jutra wyschnie. Mam jeszcze prania na 2 pralki dziecięcych ubranek. Sąsiadka przyniosła mi dzisiaj 3 prześcieradła - wyglądają jak nowe, mały polarowy kocyk (w wielkości pieluchy tetrowej) i kilka bluzek ciążowych - pomierzyłam i niestety tylko 2 na mnie pasowały (reszta za duże w ramionach, a przeróbki nie wchodzą w grę, bo po ciąży będę je oddawać) - są na cienkich ramiączkach, więc będę miała w czym chodzić, jak będą upały. Jeszcze pamiętam jak ona w nich chodziła Stan bardzo dobry. Oddam po ciąży - chyba, że wyrosnę wcześniej

Idę trochę poprasować, a potem będę leżeć z nogami do góry
Stary 2014-05-28, 16:08   #2162
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

moj Tz w koncu dodzwonil sie do ginki te sekretarki nigdy nie odbieraja telefonu a chcialam sie dowiedziec czy moge isc do dentysy i czy sa wyniki wymazu

' Możesz iść do dentysty bo już się nie używa znieczulenia z adrenalina a wyniki są super Masz małe bakterie ale to jest właśnie bardzo zdrowe w ciąży. Jakbyś wogole nie miała albo za duzo to by było źle ale tak jak jest jest super. Bo ta mała ilość chroni dziecko przed innymi syfami '

wiec super
juz myslalam ze mam jakies swinstwo i dlatego mam takie uplawy

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 16:11   #2163
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
moj Tz w koncu dodzwonil sie do ginki te sekretarki nigdy nie odbieraja telefonu a chcialam sie dowiedziec czy moge isc do dentysy i czy sa wyniki wymazu

' Możesz iść do dentysty bo już się nie używa znieczulenia z adrenalina a wyniki są super Masz małe bakterie ale to jest właśnie bardzo zdrowe w ciąży. Jakbyś wogole nie miała albo za duzo to by było źle ale tak jak jest jest super. Bo ta mała ilość chroni dziecko przed innymi syfami '

wiec super
Wielkie za wyniki
Ciekawe jak moje wyniki krwi, jutro wizyta w szpitalu wiec sie dowiem.
Mniej sie drapie wiec myśle, ze bedą lepsze.
Stary 2014-05-28, 16:12   #2164
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
część
u mnie leci 3 pralka Dziecięcych ubranek - jedną partię wczoraj upraną już prawie całą wyprasowałam i ułożyłam w szafie. Dzisiejsza pierwsza tura w większości wysuszona - miałam wywieszone w ogrodzie, ale zaczęło padać i musiałam do domu wnieść. Teraz leci trzecia pralka, rozwieszę w domu z nadzieją, że do jutra wyschnie. Mam jeszcze prania na 2 pralki dziecięcych ubranek. Sąsiadka przyniosła mi dzisiaj 3 prześcieradła - wyglądają jak nowe, mały polarowy kocyk (w wielkości pieluchy tetrowej) i kilka bluzek ciążowych - pomierzyłam i niestety tylko 2 na mnie pasowały (reszta za duże w ramionach, a przeróbki nie wchodzą w grę, bo po ciąży będę je oddawać) - są na cienkich ramiączkach, więc będę miała w czym chodzić, jak będą upały. Jeszcze pamiętam jak ona w nich chodziła Stan bardzo dobry. Oddam po ciąży - chyba, że wyrosnę wcześniej

Idę trochę poprasować, a potem będę leżeć z nogami do góry
oo to milo ze strony sasiadki
to pewnie masz pokazna ilosc ubranek

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 16:13   #2165
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
dobre! Przyznam, że jak zobaczyłam z daleka miniaturkę, to pomyslałam "no zwariowała dziewczyna"

taaak! Ale ja jestem zdecydowanie ogórkowo-szynkowa do tego sałata i keczup! Mniam!

Najważniejsze, żeby była odpowiednio długa. Jak będzie trochę za duża to da się nosić.

To akurat nie na tym i gdzie schowałas te 12 kg?! Wygladasz super. Jakbyś się uśmiechnęła, to nawet 25 lat bym Ci dała

dokładnie tak zrób!

a ja bez oczu ale w domu się nie maluję. Szczególnie teraz, bo w ciąży cera mi się poprawiła
a co robisz?

Ja mam już do piątku właściwie gotowe obiady Dostałam od teścia wielki kawał karkówki rozmrożonej. 2 dni karkówka z ziemniakami z worka, 2 kolejne dni gulasz. Potem nie tkniemy karkówki przez miesiąc
Robiłam mizerię, młode ziemniaczki i takie "burgery" smażone na patelni grillowej bez tłuszczu. Roboty dużo bo musiałam zmielić mięso, a że kupiłam na 4 razy to wszystko od razu poporcjowałam i do zamrażalnika. 1,5 godziny w kuchni, mam dosyć.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 16:20   #2166
Optymistka26
Zadomowienie

Justa 36 lat to chyba masz tylko patrzac na PESEL a nie ciebie

Zuken poplakalam sie od tej reklamy

Butter slowa twojej tesciowej mnie zamurowaly...yyy...jakbys ty akurat mogla cos jej zagwarantowac
Tekst Tz o masazu "nie"-krocza mnie rozbroil

Angelika masz za duzo stresu i pracy Odpocznij i wyluzuj. Lekarz podal ci bezpieczne dla dziecka terminy porodu wiec bedzie dobrze Jak zareagowal na wiesci Tz?

Mysia
bosssska kiecka ale tekst Tz lepszy

Halinka moje dziecie tez mniej ostatnio kopie a wiecej sie przeciaga i wypina az takie smieszne wystajace gorki sie robia na brzuszku

Daisy fajna data u was

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 16:23   #2167
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Wielkie za wyniki
Ciekawe jak moje wyniki krwi, jutro wizyta w szpitalu wiec sie dowiem.
Mniej sie drapie wiec myśle, ze bedą lepsze.
za jutro

oo to super ze juz tak Cie nie meczy to swedzenie

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 16:54   #2168
Optymistka26
Zadomowienie

Zuken zdjecie usg Melki jest super Wyglada jak mysliciel typu Sokrates W ogole dobra jakosc jest tego usg, ja mam zawze jakies ziarniste bo chca obejrzec szczegoly a potem nie przestawiaja juz rozdzielczosci

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Kompletowanie wyprawki uwazam za oficjalnie rozpoczete. Karte Rossne zalozona, 2 mega sklepy dzieciece odwiedzone.

I tu ciekawostka cenowa - Paklanki pachnace woreczki na zuzyte pieluszki 50szt w jednym dzieciecym kosztowaly 8,5zl, w drugim 11zl(!!), na allegro 4,60 + wysylka a w Carrefourze 4,80 od reki...
Podklady porodowe Canpol w sklepie dzieciecym tansze niz w Rossmanie a 50gr drozsze niz na allegro...

W moim szpitalu pozwalaja miec majtki na poporodowym ale tylko siateczkowe - zadnych bawelnianych czy flizelinowych (polozna mowila ze w tych ostatnich pooooci sie kobieta masakrycznie).

Edytowane przez Optymistka26
Czas edycji: 2014-05-28 o 16:58
Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 17:14   #2169
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:
oo to milo ze strony sasiadki
to pewnie masz pokazna ilosc ubranek
Sąsiadka, to taka złota kobieta Ma to po swojej babci - też taka była. Uwielbiałam tą kobietę - była dla mnie, jak babcia. A teraz sąsiadka, to taka, że drugiej takiej ze świecą szukać! Od niej ubranek dla Małej nie dostałam, bo pożyczyła koleżance i jej nie oddała, mimo że się upominała Chciała pożyczyć nam elektroniczną nianię, ale coś nie działało - najprawdopodobniej "złamał" się kabel z zasilacza - wzięła żeby naprawić i jak się da to wtedy przyniesie

Piorę ubranka pożyczone od szwagrostwa - jest tego ogrom, ale to są rzeczy od rozmiaru 56 do takich na roczek, a nawet trochę powyżej. Chcę wyprać wszystko, bo już więcej szafek na ciuchy dla Małej przeznaczyć nie dam rady, a upranych z nieupranymi trzymać nie chcę. Została jeszcze jedna partia bodziaków, sweterków itp. do wyprania, do tego jedna pralka z kombinezonami. Suszaka pęka w szwach

Jeszcze moja ciocia po swojej wnuczce przywiozła nam kilka rzeczy w rozmiarze 56 i 62. Większe obiecała dać jak Mała się urodzi Znalazło się tam jeszcze kilka rzeczy nie używanych z metkami Te rzeczy dostaliśmy

Mamy też już całkiem spory zapas nowych ubranek, które sami pokupowaliśmy. Mam nadzieję, że do końca czerwca zamkniemy sprawę wyprawki.
Stary 2014-05-28, 17:22   #2170
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Sąsiadka, to taka złota kobieta Ma to po swojej babci - też taka była. Uwielbiałam tą kobietę - była dla mnie, jak babcia. A teraz sąsiadka, to taka, że drugiej takiej ze świecą szukać! Od niej ubranek dla Małej nie dostałam, bo pożyczyła koleżance i jej nie oddała, mimo że się upominała Chciała pożyczyć nam elektroniczną nianię, ale coś nie działało - najprawdopodobniej "złamał" się kabel z zasilacza - wzięła żeby naprawić i jak się da to wtedy przyniesie

Piorę ubranka pożyczone od szwagrostwa - jest tego ogrom, ale to są rzeczy od rozmiaru 56 do takich na roczek, a nawet trochę powyżej. Chcę wyprać wszystko, bo już więcej szafek na ciuchy dla Małej przeznaczyć nie dam rady, a upranych z nieupranymi trzymać nie chcę. Została jeszcze jedna partia bodziaków, sweterków itp. do wyprania, do tego jedna pralka z kombinezonami. Suszaka pęka w szwach

Jeszcze moja ciocia po swojej wnuczce przywiozła nam kilka rzeczy w rozmiarze 56 i 62. Większe obiecała dać jak Mała się urodzi Znalazło się tam jeszcze kilka rzeczy nie używanych z metkami Te rzeczy dostaliśmy

Mamy też już całkiem spory zapas nowych ubranek, które sami pokupowaliśmy. Mam nadzieję, że do końca czerwca zamkniemy sprawę wyprawki.

loooo ja
to MAla bedzie mogla byc przebierana po 30 razy dziennie
ja to wychodze z zalozenia lepiej za duzo niz za malo

a sasiadka to fakt taka to skarb

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Jutro jest jakies swieto w Polsce ?
bo moj Tz ma jutro wolne bo jest jakies swieto

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 17:34   #2171
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asix86 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny

Dawno się nie odzywałam.. u mnie wszystko dobrze. Czytam Was dość na bieżąco, chociaż zaległości z paru ostatnich dni nadrabiałam na raty od wczoraj .

Jestem u kuzynki nad morzem, wakacje zamieniły się w "przymusowy", dłuższy pobyt - zaczęli remontować u mnie w bloku klatki schodowe. A więc wiercenie (wszystkie kable, liczniki będą teraz w ścianach) i masa kurzu troszkę mnie ominą.. W przyszłym tyg. muszę już wrócić do siebie, bo mam wizytę u Gin. Jakże się cieszę, że zaczęli te remonty już teraz. Mają jeszcze ocieplać nasz blok, ale wierzę, że to nie będzie AŻ TAK dokuczliwe. Powtarzam tylko mojemu Maluszkowi, że ma ładnie siedzieć w brzuszku do sierpnia , bo póki co nie ma u nas warunków do siedzenia w domu nawet dla dorosłego człowieka

W piątek zaczynamy 31 tydzień, a więc to już 3/4 za nami . Synuś baaardzo szaleje w brzuszku
Oby skończyli remont do sierpnia

Cytat:

wiec super
za wyniki

Cytat:
jutro jest jakies swieto w Polsce ?
bo moj Tz ma jutro wolne bo jest jakies swieto
Moje urodziny

Kupiłam sobie na allegro 2 spódnice maxi na upały. Są na gumce więc leżą idealnie. Szkoda tylko, że strasznie prześwitują
Stary 2014-05-28, 17:37   #2172
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie na allegro 2 spódnice maxi na upały. Są na gumce więc leżą idealnie. Szkoda tylko, że strasznie prześwitują
Uuuu to Tz bedzie mial radoche

To juz zycze Ci wszystkiego najlepszego i samych cudownych chwil w powiekszonym gronie rodzinnym

jutro moge zapomniec wiec skladam na zas bo w ciazy strasznie sie zrobilam zapominalska

Nasze szczescie
Stary 2014-05-28, 17:40   #2173
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Oby skończyli remont do sierpnia

za wyniki

Moje urodziny

Twin miałam ten sam problem ze spódnicami, ale moja jak zwykle nieoceniona mamuśka wyciągnęła ze swojej przepastnej szafy półhalkę, która sprawdza mi się idealnie. Na allegro są za 8 zł, jak nie masz szafy maminej do przejżenia

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 18:08   #2174
ButterBear
Zakorzenienie

UmiZumi, ale ciuszków masz. Wow! Ale jak pisze Zaczarowana, lepiej więcej niż mniej. Tu kupa, tam się uleje, tam jakiś sik... lepiej mieć, niż na szybko prać!
Też mam chyba dość sporo, nie będę musiała codziennie prać

Twin, kurcze, ale masz wtyki, że z Twoich urodzin zrobili święto narodowe hehe..
Pokaż spódnice. Też bym musiała coś kupić, byłam przekonana, że wejdę w te, co mam, ale chyba niekoniecznie Bo te na gumie muszę dać albo pod brzuch (to niewygodne), albo nad brzuch (wtedy wyglądam jak snop siana - a nie pasuje mi ten imidż)...

Optymistka, jak się czujesz?

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 18:31   #2175
kro0pka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
justa_1978 - śliczna kobitka z Ciebie. Ja tez należę do tych "wiekowych" bo juz skończone 34 lata

Wczoraj do biura przyszła moja pracownica (50-letnia) i mówi że ma coś dla mnie. Bo ostatnio się jej żaliłam że ciężko z ubraniami dla kobiet w ciąży. I dała mi sukienkę. od razu zaznaczyła że nie muszę jej nosić do pracy () ale pewnie mi się przyda do chodzenia po domu lub na wyjście na zakupy. Dziewczyny, jak zobaczyłam tą sukienkę to mi mowę odjęło - jak dla ciotki klotki Ale nie jestem, niestety, asertywna i sukienkę wzięłam.
Mąż akurat cały dzień był w innym mieście i wraca wieczorem do domu i się pyta jak tam minął mi dzien itp. Mówię mu że byłam na zakupach i w końcu kupiłam sobie ładną, wygodną i przewiewną sukienkę na lato. On na to "pokaż". No to się w nia przebrałam i wchodze do pokoju z usmiechem na buzi. Mina mego męża jak mnie zobaczył bezcenna. Na pytanie czy mu się podobam odpowiedział "kobietom w ciązy się wiele wybacza"
świetna jest ! jak cyganka

ale znam to skądś, moja babcia zainteresowana mną bardzo, nawiozła mi bluzek po wszystkich ciotkach jakie były w ciąży.. również w taki deseń jak ta sukienka no ale można docenić to, że się o nas troszczą

dzisiaj dopadły mnie jakieś straszne myśli co do porodu.. przypomniałam sobie wszystkie straszne przypadki i sama siebie straszę.. na dodatek nie potrafię przestać w głowie tylko myśl ' a jak się coś stanie ? , jak coś pójdzie nie tak ? ' mam nadzieję, że to mi minie za chwilkę...

nie śmiejcie się.
mój pępęk chyba się odwraca powoli! dziwne to jest, co chwilę się mu przyglądam, jest taki miękutki pokaże tż i będziemy obydwoje się na niego patrzeć i linia negra też się wyłania powoli
Stary 2014-05-28, 18:37   #2176
UmiZumi
Rozeznanie

kro0pka a to na drugą stronę Ci wychodzi?
Ja mam prawie płaski i czuję się jak kosmitka

ps. ja miewam ostatnio koszmary senne - zupełnie jak na początku ciąży.
Stary 2014-05-28, 18:40   #2177
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Po raz pierwszy przyznam się ze was nie nadrobię.

Wiedziałam....czułam....ż e coś się święci. Jestem po wizycie.

Mała ułożona jest główką w dół gotowa do porodu SN. Tyle, że główka jest zdecydowanie za nisko i nie dało się określić przez to wagi, ani ile ma cm. Można było zmierzyć tylko obwód brzuszka i kość udową i wyszły zgodnie z terminem OM.
Główka jest tak nisko, że uciska na szyjkę... nie jest jeszcze skrócona ale nie jest dobrze jeśli moja dzidzia się nie podniesie do czwartku to mam jechać na IP i zobaczy jak się sprawy toczą. Może być tak, że zostawi mnie na obserwacji. Jeżeli będzie ok to w pon lub wt mam jechać na IP na kontrolę. O komunii mogę zapomnieć... mam leżeć z nogami do góry i zamienić się w oazę spokoju.
Na dodatek dowiedziałam się, że jestem raczej pretendentką do tego, że 37 tydzień to max sierpniowa mamuska nie zostane. 7 lipca odstawiamy leki i czekamy tydzień,dwa trzy to już góra i rodzę. ZAKAZ DOTYKANIA I GŁASKANIA BRZUCHA I PIERSI. Za dwa trzy tyg będę mieć robione badania stricte pod poród.

leki.
luteina podjęzykowa 3x1, żelazo 1x1, buskopan na zmianę z nospą 2x1. magnez 1x1.

na pewno wytrzymasz tylko lez i się oszczedzaj

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Ja się zapytałam czy faktycznie mogę w każdej chwili urodzić....gin stwirdził, że lepiej monitorować sytuacje i pokazać się czwartek lub po weekendzie niż czekać do kolejnej wizyty za 3 tyg. Mógł mi kazać przyjechać do siebie prywatnie....ale skoro pracuje w szpitalu to po co mam płacić TO JEGO SŁOWA i wypisze mi skierowania na badania od razu.

Lekarz dmucha na zimne...może wtedy miałaś podobnie do mnie.... ale dzidzi w każdej chwili może się jeszcze nawet obrócić i będzie po strachu, że tak powiem. Ja zbyt dużo od siebie oczekuję. Ledwo remont skończony, odsprzątać trzeba było. Firmy też samej nie mogę zostawić (i jak tu nie być kłębkiem nerwów) do tego wszystkiego problemy dnia codziennego.

Właśnie żadnych objawów nie miałam. Czułam, że mała jest główką w dole...przypuszczałam. Ale nie sądziłam, że tak nisko i że na szyjkę uciska wręcz. Dwa razy miałam te skurcze ale pisałyście że to normalka i powiązałam to jeszcze z tym, że miałam zaparcia, powiedziałam o nich ginowi i potwierdził, że od zaparć mgogły mi się pojawić twardnienie brzucha i skurcze TAKŻE NIE POWSTRZYMYWAĆ !!!

Super, że wizyta udana
Też pytałam o skurcze. Powiedział dokładnie to co twój o tych zaburzeniach elektrolicznych. Dawkę magnezu mi zmniejszył a żelazo kazał bać każdego dnia.

czuję, że mnie na tej kanapie rozniesie...ale będę leżeć. W sumie przyzwyczajona jestem bo od grudnia do marca praktycznie też miałam nakaz leżenia.
Chodziło o głaskanie i masowanie. Krem wetrzeć szybciutko. Owszem dłoń można przystawiać.
Inny lekarz ... zobaczymy co będzie po konsultacjach w szpitalu.

Współczuję.

Noooo i kolejny raz WYKSZTAŁCIUCHY pokazują, że mają mniej oleju w głowie niż ustawa przewiduje po tych dyplomach.
Czasem jak słyszę "przecież wykształcona jest...a taaak się zachowuje o jeeeny kto by pomyślał" to mnie ścina. Co ma wykształcenie do charakteru człowieka?

Cały dzień się stresowałam wizytą...a wręcz się bałam iść. Na dodatek sama.... objawów nie miałam żadnych czułam się dobrze i nie sądziłam, że może być coś nie tak.
Hahaha no Ja myślę, że mnie nie przegonicie na cztery wiatry jak zostanę a raczej na pewno tak się stanie, że będę mamusią lipcową.
no to mnie przegonią razem z toba bo ja na pewno w lipcu urodze
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 18:42   #2178
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja zawsze chciałam mieć wystający pępek ale chyba się nie doczekam, mam jeszcze dziurę taką, że palec wkładam
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 18:43   #2179
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Na pewno od dnia otrzymania
Ok, już Ci to opiszę, na przykładzie.
Zakładamy, że zarabiasz 5000 brutto miesięcznie (tak dla równego rachunku):
tak więc: 5000 zł x 12 mcy = 60 000 / 12 = 5000 zł
5000 - 13,71% = 4314,50 / 30 dni = 143,82 zł
143,82 - 18% = 117,93 --> tyle powinno się dostać za dzień.
I tę kwotę sobie mnożysz przez ilość dni, na które masz wystawione l4
Yyyy, jeśli serio tak liczą, to nawet się zgadza to, co dostałam i tak jak któraś z Was wcześniej pisała (chyba Ty?), wyjdzie ok 20% więcej niż normalnie pensji. A co z podatkiem dochodowym, coś wiesz? Bo normalnie jest zaliczka pobierana z pensji jakoś...

Cytat:
justa_1978 - śliczna kobitka z Ciebie. Ja tez należę do tych "wiekowych" bo juz skończone 34 lata

Wczoraj do biura przyszła moja pracownica (50-letnia) i mówi że ma coś dla mnie. Bo ostatnio się jej żaliłam że ciężko z ubraniami dla kobiet w ciąży. I dała mi sukienkę. od razu zaznaczyła że nie muszę jej nosić do pracy () ale pewnie mi się przyda do chodzenia po domu lub na wyjście na zakupy. Dziewczyny, jak zobaczyłam tą sukienkę to mi mowę odjęło - jak dla ciotki klotki Ale nie jestem, niestety, asertywna i sukienkę wzięłam.
Mąż akurat cały dzień był w innym mieście i wraca wieczorem do domu i się pyta jak tam minął mi dzien itp. Mówię mu że byłam na zakupach i w końcu kupiłam sobie ładną, wygodną i przewiewną sukienkę na lato. On na to "pokaż". No to się w nia przebrałam i wchodze do pokoju z usmiechem na buzi. Mina mego męża jak mnie zobaczył bezcenna. Na pytanie czy mu się podobam odpowiedział "kobietom w ciązy się wiele wybacza"
Ahahaha, piękna

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
To ja sie odwaze siebie wkleic. Moze ktos tez mi strzeli komplementa, ze wygladam dobrze na 34 lata.
Ale nadziei wielkich nie mam, bo ja jestem niestety potwornie niefotogeniczna. Na wiekszosci zdjec wychodze paskudnie.
Daj spokój, jakie 34 lata, gdzie? i jakie paskudnie?

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
maja 30 dni od momentu złozenia kompletu dokumentow.
jest to napisane jasno w rpzporzadzeniu.
oczywiscie ZUS moze wypacic kiedy zechce, ale musi naliczyc odsetki za zwłoke
a to pierwsze słyszę, żeby ZUS kiedykolwiek naliczał odsetki, chyba, że jak Ty się z czymś spóźnisz ale termin dostarczenia zwolnienia zależy od pracodawcy (no bo my mamy 7 dni a pracodawca kolejne 7, tak?) jak się nie wywiąże, to jest obsuwa a przecież zawsze może powiedzieć że złożył..

Cytat:
Oplułam monitor. Jak tu nie kochać tesciowej.

Następnym razem zadaj jej pytanie patrząc na jej twarz czy to zmarszczki czy ślady od poduszki po spaniu.
Genialne ))) na pewno by się ucieszyła.

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość

Kompletowanie wyprawki uwazam za oficjalnie rozpoczete. Karte Rossne zalozona, 2 mega sklepy dzieciece odwiedzone.

I tu ciekawostka cenowa - Paklanki pachnace woreczki na zuzyte pieluszki 50szt w jednym dzieciecym kosztowaly 8,5zl, w drugim 11zl(!!), na allegro 4,60 + wysylka a w Carrefourze 4,80 od reki...
Podklady porodowe Canpol w sklepie dzieciecym tansze niz w Rossmanie a 50gr drozsze niz na allegro...
Te woreczki na allegro są też jakiejś innej firmy, gdzieś dwa razy tańsze

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
nie śmiejcie się.
mój pępęk chyba się odwraca powoli! dziwne to jest, co chwilę się mu przyglądam, jest taki miękutki pokaże tż i będziemy obydwoje się na niego patrzeć i linia negra też się wyłania powoli
ja już linię mam i pępek lekko na wierzchu od jakiegoś czasu
Stary 2014-05-28, 18:46   #2180
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Tutaj macie reklamę bobovity z okazji dnia mamy Ja się wzruszyłam na końcu jak dotarło do mnie, że to reklama skierowana do mnie

https://www.youtube.com/watch?v=kisTVKmk1SU
no nie...a miałam nie płakaćjak mogłaś wstawić link do tego filmiku? Ryczę jak bóbr
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 18:47   #2181
kro0pka
Raczkowanie

Cytat:
kro0pka a to na drugą stronę Ci wychodzi?
Ja mam prawie płaski i czuję się jak kosmitka

ps. ja miewam ostatnio koszmary senne - zupełnie jak na początku ciąży.

no tak na zewnątrz do tej pory miałam taką sporą dziurę ale to chyba normalne bo maluszek rośnie i go 'wypycha'

radzę przewietrzyć sobie pokój i nie jeść nic na noc powinno pomóc żeby nie było koszmarów
Stary 2014-05-28, 18:50   #2182
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Ja zawsze chciałam mieć wystający pępek ale chyba się nie doczekam, mam jeszcze dziurę taką, że palec wkładam
A ja zawsze miałam nadzieję, że mi w ciąży tak nie wypchnie pępka...i na razie się trzyma

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Yyyy, jeśli serio tak liczą, to nawet się zgadza to, co dostałam i tak jak któraś z Was wcześniej pisała (chyba Ty?), wyjdzie ok 20% więcej niż normalnie pensji. A co z podatkiem dochodowym, coś wiesz? Bo normalnie jest zaliczka pobierana z pensji jakoś...

a to pierwsze słyszę, żeby ZUS kiedykolwiek naliczał odsetki, chyba, że jak Ty się z czymś spóźnisz ale termin dostarczenia zwolnienia zależy od pracodawcy (no bo my mamy 7 dni a pracodawca kolejne 7, tak?) jak się nie wywiąże, to jest obsuwa a przecież zawsze może powiedzieć że złożył..
Hehehe... serio, tak to liczą

Co do tego wszystkiego, co Ci pobierają z pensji, to nic się nie martw, to co dostajesz z ZUSu już jest okrojone Wszystko to samo zżerają

Ty masz 7 dni na dostarczenie zwolnienia pracodawcy. A co on z tym potem zrobi - no cóż... Chyba nie ma terminu.

Ze 2 zwolnienia temu kadrowa zapodziała moje l4 i złożyła je w ZUSie po miesiącu... cóż-jedyne co, to że nie dostałam kasy...

Hania

Stary 2014-05-28, 19:06   #2183
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Hehehe... serio, tak to liczą

Co do tego wszystkiego, co Ci pobierają z pensji, to nic się nie martw, to co dostajesz z ZUSu już jest okrojone Wszystko to samo zżerają

Ty masz 7 dni na dostarczenie zwolnienia pracodawcy. A co on z tym potem zrobi - no cóż... Chyba nie ma terminu.

Ze 2 zwolnienia temu kadrowa zapodziała moje l4 i złożyła je w ZUSie po miesiącu... cóż-jedyne co, to że nie dostałam kasy...
Nie zauważyłam, że tam potem odjęłaś te 18%, to właśnie dochodowy.
Policzyłam jeszcze raz i w takim razie się nie zgadza wg tych obliczeń przelali mi za dużo. Płakać z tego powodu nie będę, ale naprawdę chciałabym wiedzieć, ile będę dostawać
Stary 2014-05-28, 19:07   #2184
patrycja19894
Wtajemniczenie

Ja nam mały pępek,jak jestem najedzona to jest plaski,a na głodzie tak sobie kawałeczek zwisa w dół,haha jak mały siusiak. Ale jeat na tyle miękki,ze pod bluzka sie robi płaski
Stary 2014-05-28, 19:12   #2185
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zauważyłam, że tam potem odjęłaś te 18%, to właśnie dochodowy.
Policzyłam jeszcze raz i w takim razie się nie zgadza wg tych obliczeń przelali mi za dużo. Płakać z tego powodu nie będę, ale naprawdę chciałabym wiedzieć, ile będę dostawać
Nie dostawałaś jakichś premii, dodatków itp?
Na pewno policzyłaś dokładnie x tyle dni, ile miałaś l4?
Ogólnie powinnaś dostać ciut więcej, niż dostajesz normalnie wynagrodzenia. Dużo więcej za dzień Ci wyszło?

Hania

Stary 2014-05-28, 19:13   #2186
kro0pka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Ja nam mały pępek,jak jestem najedzona to jest plaski,a na głodzie tak sobie kawałeczek zwisa w dół,haha jak mały siusiak. Ale jeat na tyle miękki,ze pod bluzka sie robi płaski
haha no to to jest dopiero fajne !

Mam jeszcze pytanko, gdzie kupujecie staniki do karmienia? i w jakich cenach mniej więcej? bo w ogólne się nie orientuję
Stary 2014-05-28, 19:14   #2187
Moni 26
Zadomowienie

optymistka to moze być tak ze w szpitalu nie będzie mozna tych majtek siateczkowych...? A ja myślałam, ze one są obowiązkowe..,bo niby co mi będzie podtrzymywało wielką podpaskę ?
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 19:25   #2188
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

podatek jest uwzgledniony w ostatniej pozycji wyliczen- to -18%

polecam załozyc sobie profil na zus.pl w celu monitoringu co sie tam dzieje na naszym koncie

pracodawca moze powiedziec oc chce, ale zus odnotowuje daty wpływu dokumentów

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
optymistka to moze być tak ze w szpitalu nie będzie mozna tych majtek siateczkowych...? A ja myślałam, ze one są obowiązkowe..,bo niby co mi będzie podtrzymywało wielką podpaskę ?

no nic nie bedzie podtrzymywac
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-28, 19:28   #2189
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Nic

Hania

Stary 2014-05-28, 19:31   #2190
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Nic
Grawitacja wręcz będzie ciągła ją w dół hehe

Ja wezmę gatki i te siateczkowe i te normalne, zobaczę jak to będzie z obchodami i będę nosić po kryjomu
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości