|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś
Cytat:
![]() Jednocześnie rozumiem też inne podejścia, bo różnie bywa. Nikogo nie potępiam. Po prostu my chcieliśmy być już w końcu razem. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam się i uciekam, bo zapomniałam, że muszę wymaz do badań zawieźć. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3302 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3303 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Mi dziś dzidziolek dał pospać o 9 się obudziliśmy ![]() Wczoraj pchła usneła dopiero jak tż wrócił i przytulił
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ![]() ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3304 |
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() Malwiska ja też dziś jakaś niewyraźna i gardło coś czułam z rana a pogoda dodatkowo taka brzydka i zimno bardzo wisienka - ![]() debesciara - a tak o tym faktycznie słyszałam -i ja uważam, że bez przesady ale tyle to im się nie należy jeszcze żeby to jacyś sami specjaliści najlepsi byli a tu wręcz odwrotnie. Pewnie też będziesz przeżywać jak mała pójdzie już do przedszkola i również gratuluję wózka -też widziałam - śliczny jest - a brzuszek jeszcze ładniejszy ! joanna - dziękuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3305 |
Zakorzenienie
|
Co do wyjazdów, ja mam zdanie takie jak większość tyle że nigdy nie byłam w takie sytuacji więc to nie jest takie obiektywne. Nie żyjemy z wypłaty do wypłaty (no może teraz już tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3306 |
Wtajemniczenie
|
malwiska niestety tak to jest że apetyt rośnie w miare jedzenia
![]() Czasem własnie trzeba patrzeć na sytuacje z dystansem ![]() Mój wójek kiedys powiedział że jak mu marudzą w domu że tego czy tamtego nie naja a ktos ma to każe im spojrzec na tych co mają gorzej i nie narzekać ![]()
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ![]() ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
![]() ![]() |
![]() |
#3307 |
Zakorzenienie
|
wczoraj byłam na szkole rodzenia i babka pytała się o poród rodzinny i pytała o powody dla których panowie nie chcą tam być.... każdy się wypowiadał o strachu, o krwi itp no to ja mówię że to chyba raczej nie chodzi o strach przed krwią (chyba że ktoś mdleje na jej widok) tylko o takie poczucie bezsilności, że ciężko sie patrzy na osobę którą się kocha i widzi się jej ból i to co musi przejść, że niektórzy wolą na to nie patrzeć.
oczywiście jakaś dziewczyna stwierdziła że tak to sobie mogę tłumaczyć ![]() ja chyba jestem tak ślepo zakochana w moim tż i idealizuje nasz związek bo uważam że większy trud dla mojego tż to patrzenie jak się męczę i np popłakuje z bólu niż te inne fizjologiczne sprawy które mogą się zdarzyć podczas... chyba jestem jakaś dziwna ale nie boję się że poród sprawi że tż obrzydzi się do mnie, boję się bardziej tego że przeżyje większy stres ode mnie - jeśli będę się długo męczyła albo będą jakieś komplikacje |
![]() ![]() |
![]() |
#3308 |
Rozeznanie
|
malwiska
W tej kwestii to mało istotne jest kto co uważa. Trzeba rozmawiać ze sobą i wtedy sie nie trzeba domyślać. My z moim M. chodzimy razem do SR ale on nie jest przekonany czy chce być przy porodzie. Cieżko podjąć taka decyzje jak sie nie wie tak na prawdę z tym to sie wiąże. Ma nawet opory czy przetnie pempowine. I u niego to wiem ze to sa właśnie takie "obrzydzeniowe" kwestie. Ja sama nie wiem czy chce żeby mnie widział przy porodzie. I napewno nie bede go zmuszać jeżeli miałabym ryzykować ze cos sie miedzy nami popsuje. A takie rzeczy sie niestety zdarzają. Dlatego postanowiliśmy ze na pewno będziemy razem w I fazie porodu ale na samo parcie i wyjście dziecka na świat to nie wiemy. I zobaczymy co nam serducha podpowiedzą w trakcie. Wiec jeżeli twój ta mówi ci ze nie boi sie tego ze widok bedzie dla niego zbyt trudny tylko ma obawy natury emocjonalnej to przecież nie masz powodu mu nie wierzyć i nie słuchaj innych tylko róbcie tak jak czujecie. Nasza położna nam mówiła ze wiele osób demonizuje poród i ze przecież ta krew nie tryska na lewo i prawo i ze rola męża zaczyna i kończy sie przy głowie rodzącej a nie w kroczu i ze wcale nie musi tam zaglądać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3309 |
Wtajemniczenie
|
Wogole kwestia porodu jest bardzo kontrowersyjna, myslę że zalezy dużo od osoby..
Mój tż na początku tez nie chcial być przy porodzie, ale jak szczerze porozmawialiśmy to jednk się zgodził ![]() Jest to dla mnie bardzo ważne żeby był przy mnie ![]() U niego to nie jest kwestia obrzydzena cy krwii a właśnie bezsilności ze nie bedzie mógł mi pomóc.. Powiedziałam że zawsze moze w ostatniej fazie wyjsć jak nie bedzie sie czuł na siłach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3310 |
Rozeznanie
|
A i jeszcze mi sie przypomniało, trochę tak z innej beczki apropos porodów rodzinnych... Podobno najgorsze co sie moze zdarzyć dla personelu medycznego to niewyedukowana w temacie osoba towarzysząca rodzącej.
Podobno zdarzało sie ze wypraszali z sali bo np. Maz wrzeszczał na położona, albo nie dawali przebić pęcherza płodowego taka wielka igła, i była tez historia jak lekarz dostał gonga bo ciężarna jak była badana ginekologiczne przez lekarza bo cos sobie troszkę jeknela jak ja zabolało ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3311 |
Zakorzenienie
|
temat porodu rodzinnego był już wałkowany wielokrotnie więc nie mam nic do dodania.. mój tż nie chce być przy końcowej fazie porodu i nie zamierzam go do tego zmuszać.
wydaje mi się, że każdy facet ma inne odczucia związane z porodem i decyzja czy ktoś chce być przy porodzie czy nie jest kwestią indywidualną, bo jeden boi się tego, a drugi czegoś innego ![]() a tak w ogóle to wzięła mnie faza na sprzątanie i przypomniało mi się o syndromie wicia gniazda przed porodem ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Fame Czas edycji: 2014-05-30 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#3312 |
Zakorzenienie
|
O rany, widzę, że znowu trudne tematy
![]() Powtórzę się w kwestii porodu rodzinnego - ja, gdybym rodziła sn, nie chciałabym, żeby był TŻ. Powody, dla których ojcowie nie chcą być przy porodach są bardzo różne. Znam przypadek, gdzie mężczyzna zemdlał podczas takiego porodu rodzinnego i był to ogromny problem, bo była to II faza porodu, Dziecko już wychodziło, był lekarz a tatuś padł na glebę ![]() Znam też takiego, co to tak mu się spodobało na porodówce, że proponował przecięcie pępowiny dziewczynie rodzącej obok jego żony ![]() Uważam, że to jest zupełnie indywidualna kwestia czy mężczyzna jest obecny przy porodzie sn czy nie. I nie przemawia do mnie stwierdzenie "X nie chciał, ale go przekonałam". Albo ktoś chce albo nie chce, a przekonywanie (które, wiadomo, może wyglądać bardzo różnie) mija się z celem moim skromnym zdaniem.
![]() |
#3313 |
Zakorzenienie
|
mamaya znowu czytasz mi w myślach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3314 |
Zakorzenienie
|
Fame, no właśnie napisałam post, zatwierdziłam i patrzę a Ty napisałaś prawie to samo
![]()
![]() |
#3315 |
Rozeznanie
|
Truuudne sprawy
![]() Generalnie to też jestem zdania, że nic na siłę. Jeśli chodzi o mnie: chcę, żeby mąż był na pewno w pobliżu, na pewno na początku przy mnie,wiem, że wiele mi pomoże w bólu. Ale znam też siebie i wiem, że może się zdarzyć, że powiem mu WYJDŹ, nawet w bardziej niecenzuralny sposób ![]() On przyjął postawę, że jeśli ma mi to pomóc i ja chcę, to on przy porodzie będzie i nie ma żadnego problemu. Poza tym jest osobą, której krew, flaki i tego typu tematy wcale nie ruszają. A jeszcze inna kwestia jest taka, że tam, gdzie mam zamiar rodzić położne otwarcie mówią, że tatusiowie mają miejsce przy głowie, w krocze nie zaglądają chociaż ciekawość byłaby nie wiadomo jak silna, wychodzących główek nie macają. Oni mają swoją misję do spełnienia i tego mają się trzymać ![]() Tylko z tego co zauważyliśmy, to jesteśmy w tym temacie trochę spaczeni, bo traktujemy poród jako naturalną kolej rzeczy, można by powiedzieć, że procedurę medyczną, którą po prostu trzeba przejść i zapomnieć ![]() Ważniejsze jest dla mnie, żeby mąż był ze mną przede wszystkim po porodzie, uczestniczył w wychowaniu dziecka i szczerze go kochał. |
![]() ![]() |
![]() |
#3316 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chociaż, jak któraś z was czytała książkę Pt. "Położna" to tam jest taka jedna historia jak kobieta rodzi razem z mężem i szczytuje. ![]() Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-05-30 o 10:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3317 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moj tz tez niby nie chcial byc przy porodzie, ale wlasnie jak zobaczyl mnie w bolach to zmienil zdanie, nawet zajrzal w krocze jak wychodzila malutka. Nie odbilo sie to negatywnie na naszym pozyciu ![]() Ale uwazam, ze jesli ktos ma sie zmuszac, to lepiej zeby go nie bylo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3318 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czuliśmy się jak z kosmosu, jak powiedzieliśmy swoje zdanie. Reszta grupy wypowiadała się o porodzie rodzinnym jak o jakimś mistycznym wydarzeniu, gdzie na pewno strudzona małżonka będzie trzymana za rękę przez czułego męża-oazę spokoju, będą głęboko spoglądać sobie w oczy, a na koniec będzie scena rodem z "króla lwa", gdzie to mały Simba jest prezentowany światu przez tego pawiana, a wszyscy milkną i patrzą z zachwytem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3319 |
Rozeznanie
|
rybka13 wydaje mi sie ze poloznej nie chodzilo o jakies specjalistyczne szkolenia. Bardziej zeby osoba ktora sie wybiera do porodu mniej wiecej ogarnela co ja czeka. Ze wlasnie moze sie zdarzyc ze kobieta krzyczy i to nie wina lekarza
![]() ines w sumie tez bym chciala zeby moj porod byl mistyczny. Ale wole sie nastawic ze taki nie bedzie i ewentualnie sie mile zaskoczyc. Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-05-30 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#3320 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- mamaya a ty juz masz wyznaczony termin cc? Bo wg info z pierwszej strony juz powinnas znac date, a nie chwalilas sie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3321 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ines, Debesciara gratuluję i zazdroszczę tej 9tki ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3322 | |
Wtajemniczenie
|
Witam się
![]() Mam chwilkę na odsapnięcie jeżeli robienie obiadu można nim nazwać ![]() ![]() ![]() Jedziemy dziś po zamrażarkę bo mam plan mrozić swoje owoce, a uwaga jadłam wczoraj swoje truskawki ![]() ![]() ![]() Temat porodu, temat rzeka ![]() Co małżeństwo i para to inny pogląd ![]() ![]() ![]() ![]() I tak dla śmiechu jak lekarz mnie zszywał to zapytał mojego tż czy mam być jak dziewica ![]() ![]() Poród rodzinny szczerze , beż tż nie dałabym rady i zrobiłabym jakieś głupstwo ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Brzusio śliczny ![]() Macie dziewczyny pozdrowienia od Sunfire i Boryska , u nich wszystko dobrze ![]()
LAURA ![]() Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. Edytowane przez joanna2228 Czas edycji: 2014-05-30 o 12:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3323 |
Zakorzenienie
|
Widze znowu temat obecnosci tz przy porodzie wyplynal. Ja jestem za obecnoscia partnera przy tym wydarzeniu. U nas nie ma problemu bo ja chce i tz chce a jakby cos mu sie dzialo zawsze moze wyjsc na sile przywiazany nie bedzie. Sporo moich kol rodzilo z tztami i sobie chwalily bo byl jakis swoj czlowiek na sali. Zreszta tz nie patrzy w krocze tylko siedzi przy glowie a czemu mu zabierac przyjemnosc pierwszych chwil po narodzinach niech tez w tym uczestniczy jak chce. Wiadomo co para to inne podejscie najwazniejsze zeby miec wspolny pooglad na to i zeby nie bylo ze jedna strona tylko decyduje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3324 |
Rozeznanie
|
U nas przed pierwszym porodem obecność tz była częstym tematem, okazało się jednak ze bede mieć cc. Dla mojego męża największym problemem byłby widok mojego cierpienia i tego ze gdyby cos poszło nie tak to kazaliby mu wyjść. Ja bardzo zle przeżyłam swoją samotność przed cc, przez kilka godzin siedzialam sama w nocy na sali czekając na zabieg a mój tz za drzwiami czekał na wieści. Teraz nie mamy cc rodzinnej ale tz może być ze mna do samego momentu wjazdu na operacje i będzie przy dzidziusiu jak się urodzi. A zmuszanie kogoś na siłę może mieć odwrotny skutek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dawaj adres! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3326 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nic złego się z nimi nie dzieje, a moja mama ma różne pomysły, typu studzenie gorącej galaretki w zamrażarce itp ![]() Pozdrów Sunfire i Boryska od nas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Zadomowienie
|
Dziś kurczaka na słodko kwaśno robię długo nie robiłam więc mam nadzieje że nie sknocę
Ja zamrażalkę mam Amice i dla mnie lepsza jest szufladowa niż skrzyniowa bo mam wszystko poukładane Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-05-30 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3328 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3329 |
Zakorzenienie
|
debesciara piekny brzus
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3330 | ||
Wtajemniczenie
|
Dawaj starczy dla nas dwie
![]() ![]() Ja kucniemy to same jak truskaweczki będziemy wyglądać ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
LAURA ![]() Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.