Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-30, 21:21   #961
Ultra81
Rozeznanie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Fewciu, Misiu - zdrówka dla dziewczynek!!!
Ewulkaa - nie wyrzucaj sobie, to było nie do przewidzenia, że malutka tak szybko się obudzi
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:23   #962
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
pewnie taki minimini M
ogarniesz to - w koncu ogarnełas podróz przez pół Polski z maluchem w ciapongu to panienski przy tym to pestka
Sratata
Jak tam sprzedaz? Interesik sie kreci?

Serio Wy tak za Karpielem?
Ja uwielbiam tego goscia z Lemona

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:30   #963
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
to ja za taki https://www.google.pl/search?q=inhal...14%3B755%3B800
zapłaciłam 110 zł dobrze, ze miała intucije lekarka teraz juz sie bedziecie leczyc jak trzeba i bedzie tylko dobrze!

pewnie taki minimini M
ogarniesz to - w koncu ogarnełas podróz przez pół Polski z maluchem w ciapongu to panienski przy tym to pestka

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

ciostko nie chopok
a widzisz, dziękuję
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Sratata

ja bym kochała jednego i drugiego

za tydzień mamy wesele.jutro jadę z koleżanką sobie coś kupić bo przecież w worku na śmieci nie pójdę chociaż najlepiej by ukrył wszelkie niedoskonałości
znając życie nie kupię nic

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:37   #964
sylwietta1988
Zakorzenienie

Nawijko, interesik kuleje, niestety dwa ciuchy sprzedałam i cichosza
masz coś do Karpiela
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:45   #965
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny, później nadrobie, a teraz się wyżalę.

jestem okropną matką

dzisiaj wraca z TŻ po tygodniu delegacji, dziś Ania go wołała przy zabawie, więc jej wytłumaczyłam,że dziś tatuś wraca, i jak się wykąpiemy, zjemy mleczko i pójdzie spać, a potem się obudzi to już będzie tata, da jej buziaka i ją przytuli.

Więc ją wykąpałam, dałam mleczko, położyłam spać...i po 15 minutach słyszę głośne i radnosne: tata! tata!

dziecko zapamiętało, obudziło się po p15 minutach i teraz od godziny płacz i lament, bo taty jednak nie ma. Mama ją okłamała ale ja nie wiedziałam, że ona się po 15 minutach obudzi! zawsze pierwszą "swiadomą" pobudkę ma ok 3 w nocy.

I co ja mam teraz zrobić, tż będzie dopiero po 22

ale żem głupia...
U nas ostatnio to samo wiec Julo do 23 siedzial u mnie na kolanach i czekal a na nastepny dzien tz wyjezdzal na caly tydzien chyba z godzine tlumaczylismy ze taty długo nie bedzie

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Blanka ma zapalenie oskrzeli,jeszcze tego nam teraz brakowało A wszystko dlatego że jakieś durne mamuśki pozwalają sie bawic w ogolnodostepnej piaskownicy swoimchorym dzieciom,z gilami do pasa i kaszlacymi jak 80 letni palacz Dla mnie za dużo... przepraszam ze tylko o sobie

Ps. Mamy 15 miesiecy i pierwsza chrobe (poza trzydniówką).

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

zdrowka dla Blaneczki

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
u nas jednak zapalenie płuc
nie wiem jak dziękowac tej lekarce, co nas skierowała na rtg a nie leczyła syropami. mamy antybiotyk na 5 dni i kontrola

plus taki, że Hania zgarnęła komplementy, że tak pieknie mówi (trochę po swojemu)

neti oja ale skarby Ci Siostra przywiozła!

mika bardzo wzruszający ten filmik

nawijko niech panna młoda zrobi listę gości (chyba, że to niespodzianka?). Ty nie płacisz tylko zrzutka jest no i atrakcje to nie wiem

sylwia no chyba musze kupić inhalator bo za wypożyczenie na 2 tygodnie 80zl

Ultra to Mycha ma juz narzeczonego

fewciu zdrowia dla Blanki

ewulka biedna Mała jeny jakie te Dzieci już sa mądre i wszystko rozumieją

zdrowka dobrze ze przeswietlenie zrobiliscie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Hje- to się nazywa po prostu "Proszek zasadowy" ja płaciłam 32 zł za puszkę

Mikakrolikowa, niestety z powodu hormonów ciążowych wyłączylam filmik bo wyję jak bóbr
Mika, a j też chce pieluszkę do pływania i to przed wakacjami

Nafiqa- zwykle dostawałam tel albo sms od świadkowej co i jak, czasem @, ustalałyśmy pomysł i tak raz byłśmy na wyjeżdzie jakiś dom z basenem, imprezka, innym razem striptizer, domówka a potem do klubu,był też panienski na basenie
to zależy co kto lubi, ja np nie lubie imprez z uszami kroliczka jak laski paradują po klubach, troszkę to dla mnie infantylne no ale z drugiej strony bardzo popularne
Generalnie świadkowa to wielka odpowiedzialność bo powinna poza panienskim zajac sie wiekszoscia rzeczy na weselu bo wiadomo ze panna mloda raz ze nie ma do tego glowy, dwa jest zajeta goscmi, trzy, od tego ma wlasnie swiadkową
co do imprezy to oczywiscie Ty nie placisz, jedynie partycypujesz, na koszt iprezy sklada się każdy uczestnik

p.s fajnie ze we Wrocławiu
Przepraszam nie pomyslalam ze filmik wywola łzy, ja ogladam go z uśmiechem bo to byly mile chwile dla nas a kazdego dzieciaka pokochalam nawet mialam opisac wam kilka historii ale brak czasu wygral

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Hej!
Mloda sobie spi, ma sie juz prawie zupelnie dobrze, tylko niestety nie je. Rano bylo jeszce w miare, nawet Wam pisalam, ale od drzemki wciagnela pol bulki tylko. I caly czas kp. No nic to, poczekamy, mam nadzieje, ze apetyt wroci.

Neti - bardzo fajne ciuszki!

Meneq - wczoraj przy okazji wizyty pytalam pediatre o mowienie, bo u nas tez szalu nie ma. Powiedziala mi, ze spokojnie mozemy poczekac do 20 m-cy, zwlaszcza, ze widac, ze dziecko rozumie, wykonuje polecenia, probuje nasladowac, mowi po swojemu..

Sylwietta - chyba wyprobuje jutro sposob z durszlakiem. Skoro na Bartula podzialal

Nawijko - co do wieczoru panienskiego, to ja organizowalam taki raz, a na kilku bylam. Na tym organizowanym to zaczelo sie od imprezy u mnie w domu i prezentow dla panny mlodej, potem pojechalysmy w miasto, ale bez zadnych kroliczych uszek itp. Po prostu fajna imprezka dla kilku fajńych babek. Taka byla zreszta umowa. Innym razem umowa byla taka, ze sie przebieramy i impreze robimy w wynajetym domku. Jeszcze inny koncept - wynajety klub (albo salka w nim, jakis caly kącik), udekorowany i cala impreza w jednym miejscu.
Co do kosztow - generalnie skladkowo.

A, tak w ogole to Mloda dzis zarywal 20-miesieczniak na placu zabaw. 3 razy przynosil jej swoja lopatke, a potem zjezdzali na zjezdzalniach. Pozniej zas Mycha oddalila sie w sobie tylko znanym kierunku, wiec podążylam za nia. Chyba nie bedzie stała w uczuciach

Milego wieczoru!

I jeszcze:
Silver - udanych imprezek

Mika - bardzo wzruszajacy filmik...

mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:46   #966
litllesweetangel
Lurker ;)

Ewulka nie wyrzucaj sobie, Tocha dzis tez plakala za tata, bo zawsze po drzemce byl juz w domu. Dzis wstala, pobiegla do salonu, a taty nie bylo bo w sklepie i placz

Nawijko ja mam uraz do tego zespolu Lemon Ta piosenka eee Nie ufaj mi- najbardziej wkur.wiajaca piosenka swiata. Serio, nigdy, zadna piosenka tak bardzo mnie nie irytowala. Beznadziejny tekst, maniera Igora. Nienawidze Pamietam, ze zawsze gdy leciala w radio na serwisie, to komentowalismy z chlopakami jak mozna napisac tak denny tekst

Bylismy dzis u mojej mamy. Na wejsciu mala otrzymala misia lubisia. Oczywiscie mama zapytala czy moze jej dac, gdy mala juz prawie trzymala w reku rozpakowanego Nie chce sobie nawet wyobrazac darcia gdybym osmielila sie jej go zabrac. Dziewczyny- ale jak ona szamala! Jakbym ja w domu glodzila! Lepiej nie bede sprawdzac skladu...

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:47   #967
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
a widzisz, dziękuję

za tydzień mamy wesele.jutro jadę z koleżanką sobie coś kupić bo przecież w worku na śmieci nie pójdę chociaż najlepiej by ukrył wszelkie niedoskonałości
lepsze dobre nic niż gówniane cos
powodzenia w zakupach

chyba mi starczy na dzis
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:50   #968
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
szaja bylo o tym ostatnio, ale chcialabym potwierdzic, czy dobrze pamietam, ze dziecko ma prawo nie mowic do wieku 20mscy.
Moj tz naciska, ze Yae nic nie mowi i chce ograniczyc jezyk do jednego. Yae sie wskazuje palcem, zaczyna powtarzac wyrazy dzwiekonasladowcze (do perfekcji "apsik" opanowala) i sluchajac nas patrzy na ruchy ust.
Wiem, ze jeszcze ma czas, i ze w swoim tempie opanuje wszystko, ale zaczynam presje czuc. Moge jakos wspomoc rozwoj?
ma prawo - dawno temu uważało się, że do 3rż ma prawo, ale to bzdura. Dziecko, które mając 2 lata nie mówi to dzisiaj MOCNO niepokojące (nie mówi, czyli: jest mama, am i nic poza tym - osobiście 2 takie przypadki znam). Natomiast dzieci nasze teoretycznie powinny mówić 3-4 słowa i w to się wlicza i mama, i am, i muuu, i ko i tak dalej, przy czym pamiętaj też, że dziecko 2 (lub wielojęzyczne!) może tez trochę później zacząć.

Tu do poczytania - kobieta logopedka od dwujęzyczności, sama dzieciata, mieszka e krajach niemieckojęzycznych, pisze książki, wykłada, robi pomoce logopedyczne i wydaje je:

http://dwujezycznosc.blogspot.com

Dla przykładu moja 4letnia Agatka, której dzisiaj buzia się nie zamyka, mając 17mcy powiedziała "mama" a rozwój mowy do 2rż wyglądał tak:

21mcy:

mama
tata
baba
cio-cia (tak, z podziałem na sylaby, lekko zniekształcone)
dzia (dziadek)
dzie (dzieci - i tu dygresyjka: otóż u mojej mamy znajduje się kopia pewnego obrazu Rafaela Santi, prawdopodobnie jedyna taka na świecie, na której jest madonnopodobna pani z dwójką dzieci - i to właśnie wskazując na te dzieci dziewczę zaczęło mówić DZIE. Czyli: sztuka kształci )
mniam
miaaa (kotek / miau)
uh uh (hau hau)
titi/kiti (kotek)
cieee (cześć - nowość w słowniku)
papa
lala
Po (tak, jeden z Teletubisiów)
ma
n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk)
daaa (daj)
taaa (tak)
me me me (odgłos kozy, rzecz jasna)
bebebe (owca)
kokoko

Zabawy dźwiękonaśladowcze, wszelkie zabawy paszczęką czyli parskanie, plucie, dmuchanie (również celowe - świeczkę zdmuchnąć, kawałek waty dmuchać, przez słomkę dmuchanie, zdmuchiwać pianę w kąpieli), gryzienie różnych rzeczy, zabawy językiem (czyli różne głupie minki) - po prostu ćwiczyć, rozruszać aparat mowy.
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
wróciłam z banku, Młode mi śpi.
to czekamy..
kciuki!

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Byslismy dziś z Julo na morfologii i zelazo wzięli splakał się strasznie
Szaja jak się robi poziom wit d bo nam nie chcieli pobrać a mam obawy ze niedobór mamy pediatra nam nie wypisała na skierowaniu a powinna ??? czy musimy mieć inne wyniki kiepskie żeby oznaczyli

Nam ostatnio logopeda powiedziała ze granicznym wiekiem jest 2 -2,5 roku na mowę

Kciuki
Mika, z reguły badanie poziomu wit. D kosztuje prywatnie ok 50-60zł, nie jest to tanie badanie (Witamina D3 - kalcydiol 25-OH D3), a badanie Witamina D3 kalcytriol (RIA) 1,25(OH)2 D3 to ok. 200zl :/ więc może dlatego nie chcieli. Ale wg mnie warto zrobić. Nancy, które?

Cytat:
Dziewczyny, moge miec OGROMNA prosbe do Was?
Dostałam kapitalny tort w kształcie łóżka z parą fartuszek, bukiet z majteczek i perfumy, dziewczyny się składały, absolutnie nie organizatorka płaci. Przewijałam misia

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

WRESZCIE WOLNE!
Moooooże dziś wieczorem trochę nadrobię.

Ale i tak będzie mnie znów mało bo jutro idziemy na ślub do... teścia
A w niedzielę na urodziny do mojego chrześniaka.

Tęsknię za Wami.

Jaka GRATULACJE

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka
udanej zabawy

Cytat:
Hej hej heloł
Bartulo przykatarzył, zaczął pokasływac ale dzieki radom naszej Skarbnicy Wiedzy Wszelakiej Szajopedii ()zaczełam działac szybko i mam nadzieje skutecznie A dzieciunio zasneło przed 19, ja siedze i wtranżalam czipsy cebulkowe, lajcik jaki byl dzis "grzeczny" to jak z reklamy po prostu zadowoliłby wszystkie proszępanie z osiedla, wsi, miasta, ba powiatu nawet czytalismy ksiazeczki, po raz pierdyliardowy, jak sie uprze to jedną wertujemy w te i we wte tysiąckrotnie potem klocki, pomysł Szajowy ze zdjecia zmodyfikowany- druszlak dałam i takie patyczki do liczenia co sie w szkole uzywało na spokojnie pół godziny kawe piłam a dziec z wysuniętym jezykiem wkladał, wybierał i od nowa wkładał

a mamusia niezły mini zawalik

jak Matka Boska czasami trzeba

widze, ze naprawde sie cieszysz oby Mis dobrze zniósł tyle godzin, z kim bedzie zostawał?
Kochana, Ty akurat masz naprawde sporo na głowie

kochana, zdrówka dla Hani a co do inhalatora, lepiej kup swój, przy byle katarze pare sesji i naprawde pomaga, a nie kosztuje wcale tak wiele w porównaniu z wypozyczaniem
ha ha ha mój Bartulo taką upodobał sobie u mojej kuzynki
o matkosci kochana, szogunica
zdrowiejcie!

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny, później nadrobie, a teraz się wyżalę.

jestem okropną matką

dzisiaj wraca z TŻ po tygodniu delegacji, dziś Ania go wołała przy zabawie, więc jej wytłumaczyłam,że dziś tatuś wraca, i jak się wykąpiemy, zjemy mleczko i pójdzie spać, a potem się obudzi to już będzie tata, da jej buziaka i ją przytuli.

Więc ją wykąpałam, dałam mleczko, położyłam spać...i po 15 minutach słyszę głośne i radnosne: tata! tata!

dziecko zapamiętało, obudziło się po p15 minutach i teraz od godziny płacz i lament, bo taty jednak nie ma. Mama ją okłamała ale ja nie wiedziałam, że ona się po 15 minutach obudzi! zawsze pierwszą "swiadomą" pobudkę ma ok 3 w nocy.

I co ja mam teraz zrobić, tż będzie dopiero po 22

ale żem głupia...
Ewulka, nie przesadzaj, NIGDY nie wiesz, co dziecko zapamięta i tyle

Cytat:
Blanka ma zapalenie oskrzeli,jeszcze tego nam teraz brakowało A wszystko dlatego że jakieś durne mamuśki pozwalają sie bawic w ogolnodostepnej piaskownicy swoimchorym dzieciom,z gilami do pasa i kaszlacymi jak 80 letni palacz Dla mnie za dużo... przepraszam ze tylko o sobie

Zdrowia! ale ładnie się w zdrowiu utrzymaliście

Cytat:
kochana,
nie jestes okropną matk, po prostu nie mogłas przewidziec takiej sytuacji.... Pewnie żadna z nas by sie nie spodziewała..... Swoją drogą, jak to trzeba uwazac co sie mówi przy naszych maluchach już...
Zdróweczka dla Blanus Bardzo mi Ciebie Fewciu brakuje wróc jak bedziesz mogła

nooo właśnie!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 21:54   #969
marsi11
Zakorzenienie

ojej znowu dzieciaczki chore? maluszki,zdrowka

Cytat:

Przepraszam nie pomyslalam ze filmik wywola łzy, ja ogladam go z uśmiechem bo to byly mile chwile dla nas a kazdego dzieciaka pokochalam nawet mialam opisac wam kilka historii ale brak czasu wygral
ojej głupio wyszło przepraszam nie tak to miało zabrzmieć
chodziło mi o to,że za bardzo wzruszają mnie dzieciaczki ale pozytywnie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość

Bylismy dzis u mojej mamy. Na wejsciu mala otrzymala misia lubisia. Oczywiscie mama zapytala czy moze jej dac, gdy mala juz prawie trzymala w reku rozpakowanego Nie chce sobie nawet wyobrazac darcia gdybym osmielila sie jej go zabrac. Dziewczyny- ale jak ona szamala! Jakbym ja w domu glodzila! Lepiej nie bede sprawdzac skladu...
to nie sprawdzaj lepiej no i jak tu się gniewać na mamę jak chciała dobrze
to własnie to co ostatnio pisałam hehe u nas identyko
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 22:04   #970
litllesweetangel
Lurker ;)

Marsi ale jest postep- nauczyla sie sprawdzac sklad kubusia i bierze tego bez syropu glukozowo-fruktozowego

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-05-30, 22:09   #971
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:

za tydzień mamy wesele.jutro jadę z koleżanką sobie coś kupić bo przecież w worku na śmieci nie pójdę chociaż najlepiej by ukrył wszelkie niedoskonałości: brzydal:
Ty sie nie zapedzaj - pamietaj, ze tatą Hani jest Prokop

Cytat:
Nawijko, interesik kuleje, niestety dwa ciuchy sprzedałam i cichosza
masz coś do Karpiela
Jakies skąpe niemoty mieszkaja w Twoich okolicach

Ciesz sie, bedzie go wiecej dla Ciebie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46686168]
Dostałam kapitalny tort w kształcie łóżka z parą fartuszek, bukiet z majteczek i perfumy, dziewczyny się składały, absolutnie nie organizatorka płaci. Przewijałam misia
[/QUOTE]
Boszzzz, to jeszcze prezenty trzeba

Co do mowienia dzieci - rozumiem, ze mowienie=swiadome nazywanie przedmiotow/osob??
Nawet znieksztalcone slowa, ale wazna jest powtarzalnosc tak?

Stary 2014-05-30, 22:13   #972
BlackSanctum
Zakorzenienie

Nadrobiłam i zaraz trochę poodpowiadam, ale teraz lecę pod prysznic, więc szybciorem wklejam Wam dialog dnia:

Ja: Oliwia, proszę, Twoje ciasteczko.
Oliwia: Niekuję. (mija 30 sekund...) Mniam mniam, dobe!

BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 22:19   #973
YellowSheep
Rozeznanie

Cytat:

Zdrówka

Dlatego ja jakoś się trzymam z dala od placu zabaw, byłam parę razy i też zauważyłam właśnie że dzieci chore tam biegają... Mam wrażenie też że w dużej mierze siedzi tam typ kobiet który nie do końca trawię. Takie babsztyle co to wysyłają tam dzieci żeby mieć święty spokój, wiecie o czym mówię? Nie twierdzę oczywiście że wszystkie, no ale po części na pewno.

Cytat:
nie wiem jak dziękowac tej lekarce, co nas skierowała na rtg a nie leczyła syropami. mamy antybiotyk na 5 dni i kontrola

plus taki, że Hania zgarnęła komplementy, że tak pieknie mówi (trochę po swojemu)

neti oja ale skarby Ci Siostra przywiozła!

mika bardzo wzruszający ten filmik

nawijko niech panna młoda zrobi listę gości (chyba, że to niespodzianka?). Ty nie płacisz tylko zrzutka jest no i atrakcje to nie wiem

sylwia no chyba musze kupić inhalator bo za wypożyczenie na 2 tygodnie 80zl

Ultra to Mycha ma juz narzeczonego

fewciu zdrowia dla Blanki

ewulka biedna Mała jeny jakie te Dzieci już sa mądre i wszystko rozumieją
Zdróweczka! Dobrze, że pojechałyście na to prześwietlenie.
YellowSheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 22:27   #974
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Nawijko ja mam uraz do tego zespolu Lemon Ta piosenka eee Nie ufaj mi- najbardziej wkur.wiajaca piosenka swiata. Serio, nigdy, zadna piosenka tak bardzo mnie nie irytowala. Beznadziejny tekst, maniera Igora. Nienawidze Pamietam, ze zawsze gdy leciala w radio na serwisie, to komentowalismy z chlopakami jak mozna napisac tak denny tekst
No zwariowala, w tylkach sie poprzewracalo

Stary 2014-05-30, 22:39   #975
litllesweetangel
Lurker ;)

Nawijko oczywiscie urody mu nie ujmuje :P Chociaz ja nie lubie blondynow ( musze wspominac jaki kolor owlosienia ma moj tz? ).
Teraz jaram sie aktorem ktory gra w na wspolnej prawnika( juz znalazlam jak sie nazywa, Mariusz Zaniewski), kochanka Oli Jest od progu

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-05-30, 22:50   #976
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Nadrobiłam i zaraz trochę poodpowiadam, ale teraz lecę pod prysznic, więc szybciorem wklejam Wam dialog dnia:

cycki mi opadly razem z kopara!!!!!!

Cytat:

Przepraszam nie pomyslalam ze filmik wywola łzy, ja ogladam go z uśmiechem bo to byly mile chwile dla nas a kazdego dzieciaka pokochalam nawet mialam opisac wam kilka historii ale brak czasu

No wlasnie to mnie najbardziej poruszylo w tym filmiku - usmiechy na kazdym zdjeciu.... cudnie!!!!

Cytat:

o kurczaki, zdrowka!!!!

Cytat:
zdrowka!
najwazniejsze ze wiecie na czym stoicie to teraz bedzie juz tylko lepiej

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
hej, ja mam od rana cisnienie podniesione, tata dzwoni, ze mama pyta, czy ja juz odmowilam tamtej firmie, bo ona jednak moglaby sie nia zajac
o fak!

Cytat:
Napisane przez jakajakaja5 Pokaż wiadomość
Witam się
Powoli poczytam Was i zorientuję się co tam ciekawego Z nowości to chyba zafasolkowałam )))))))
omg!!!!!!!! GRATLACJE!!!!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
kochane, ja znowu na smutno
przykro mi....

Cytat:

[/COLOR]My dzisiaj podpisaliśmy umowę przedwstępną, mam wszystkie dokumenty (mam nadzieję, że mam) i jutro idę do banku składać wniosek.
Także proszę o kciuki. Żeby wsio poszło ok i żebym kredyt dostała
kciuki sa!

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

Zjadła ponad pół! Szok! (opakowanie 190g) Bo to przecież sycące jest. I środek z kromki chleba.
Jadła karmiona przeze mnie, potem trochę sama. Normalnie szeroko paszczę otwierała
Czyli, że co? Chce to potrafi i mam wybredny egzemplarz mega?

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość
Hej.

Dziś popołudniu zmarł mojej mamy narzeczony. Sklep niedawno otwarli, ślub chcieli brać na jesień... 46 lat, tydzień w szpitalu był. Nie wiem, jak mama da sobie radę, bardzo to przeżyła, a ile jeszcze przed nią masakra. Jakoś nie mogę się pozbierać. Codziennie z nią rozmawiałam i ciągle miałam nadzieję, że on wyjdzie jednak z tego szpitala jakoś.
Przykro mi....

Cytat:
Moj TZ wlasnie sie przebudzil i mowi:
- Kochanie, trzeba rozmontowac kółeczka na przedpokoju.
- (ja): jakie kółeczka?
- noo jak to jakie? od smoczka, zapytaj sie Twojej mamy
- ????
- Nie wiesz o co mi chodzi? (TZ zaczyna rysowac cos palcem po przescieradle) One nie moga tam byc, nie bedzie przejscia
- ??????????
- Nie denerwuj mnie, dwa kółeczka od smoczka. A co z szafa? Czego tam brakuje?
- ??????!!!!!!!!!

Cytat:
Wstalismy o 6 ale noc przespana bez jedzenia
za to wstalismy zachrypnieci te róznice temp doprowadza mnie do szału [COLOR="Silver"]
zdrowka!!!

Cytat:

Nawijko padłam. Jakbym o moim TZcie czytała. Często mnie raczy takimi akcjami Np. dzisiaj w nocy zaczął mnie głaskać po głowie. No spoko, miło gdyby nie mówił do mnie Roksia
(pies jego)[COLOR="Silver"]
o matko!

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 22:50   #977
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Sratata

oooooo

Wiecie co przyszedł do mnie list z sanepidu że mam się stawić i teraz myślę czego to się tyczy, ale jak MMR to w przychodni są debile bo to oni musieli zgłosić, a byłam ostatnio na wizycie z wypisem ze szpitala i lekarka mi przełożyła na minimum 2 tygodnie !

Bo nie mam pojęcia po co innego by mnie wzywali, bo chyba po przejsciu rotawirusa nie? tym bardziej, że to nawet nie to województwo...
Stary 2014-05-30, 22:58   #978
blogerka
Wtajemniczenie

fifania - ja mam pytanie odnośnie te biodermy mineralnej, bo ja jej sama do tej pory używałam i jest straszna. Bieli skórę i przesusza ją mocno. Borysowi też kilka razy posmarowałam twarz i wieczorem nie mogłam tego zmyć z jego buźki. Ale chyba chroni dość dobrze.
Chyba, że jest jakaś bioderma mineralna tylko dla dzieci?! bo ja miałam taką dla skóry atopowej ale z tyłu na opakowaniu było napisane, że dla niemowląt też się nadaje.

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

szaja - "n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk)"

To "nie ma" jest takie słodkie. To chyba pierwsze co Borys zaczął mowić poza mama, baba, tata, kaki. I właśnie albo takie n'ma albo to rozładanie rąk i samo "ma". Mogłabym godzinami go tak podpuszczać, żeby tylko pokazywał i mówił to swoje "n'ma"

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość

niesamowita jest z tym gadaniem. Wesoło macie. Borys jest kierownik paluch. Po co ma mówić, jak mama i tak wie o co chodzi albo się domyśli.
Stary 2014-05-30, 23:14   #979
mala_19kw
Zakorzenienie

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------
Nawijko-odnośnie panieńskiego dziewczyny już napisały. Ja swojego nie miałam bo nie było na to ani czasu ani chęci. No i nigdy też nigdy na takiej imprezie nie byłam
Co do poradzenia sobie-wierzę że dasz radę

Zdrówka dla naszych chorowitków
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia

Edytowane przez mala_19kw
Czas edycji: 2014-05-31 o 11:49
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 23:20   #980
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie za 3 miesiace wybieramy sie na wesele do mojej przyjaciolki.
Jako ze ja jestem swiadkowa to do mnie nalezy organizacja wieczoru panienskiego.
Mój panieński wyglądał tak, że oprócz świadkowej była jeszcze moja siostra (mężatka) i jedna kumpela, ja i tyle. Najpierw dostałam prezent - biustonosz + majtki i cukierasy. Potem pojechałyśmy sobie do klubu, one wszystkie płaciły za siebie... i za mnie też. Potańczyłyśmy do 1, urwałyśmy się, poszłyśmy do innego klubu, tam pogadałyśmy z ludźmi ot, tak sobie i przed 3 byłyśmy już w domach. Jako, że ja proimprezowa, to taki późniejszy trochę powrót, mimo już posiadania dziecka, mi nie przeszkadzał.
W sumie tak na spontanie było, bo ustalony był tylko klub (tzn. świadkowa i siostra ugadały, ja się dowiedziałam już w trakcie), a reszta "działa się sama".

Cytat:
Hje- to się nazywa po prostu "Proszek zasadowy" ja płaciłam 32 zł za puszkę
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Na dworze jednak zdecydowanie królują piłki (duże, małe, cudze ) Najśmieszniej, jak się dorwie do mojej piłki do ćwiczeń, takiej dużej - tz mówi, że wygląda wtedy jak żuk, który takie kulki toczy (gnojarz chyba). Masakra porównanie
U nas dokładnie tak samo to wygląda, dobrze, że chociaż normalnie na stojąco to robi, a nie na czworaka, bo by już całkiem żukowato wyglądało

Cytat:
Ja obu

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-05-30 o 23:25
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 23:23   #981
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Nawijko oczywiscie urody mu nie ujmuje :P Chociaz ja nie lubie blondynow ( musze wspominac jaki kolor owlosienia ma moj tz? ).
Teraz jaram sie aktorem ktory gra w na wspolnej prawnika( juz znalazlam jak sie nazywa, Mariusz Zaniewski), kochanka Oli Jest od progu
Wieeeem, ogladam Jakby Olkę wyciąć ze scen z nim to jest niezle

Ja tez nie lubie blondynow - patrz moj TZ

Stary 2014-05-30, 23:23   #982
meneq
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46686168]ma prawo - dawno temu uważało się, że do 3rż ma prawo, ale to bzdura. Dziecko, które mając 2 lata nie mówi to dzisiaj MOCNO niepokojące (nie mówi, czyli: jest mama, am i nic poza tym - osobiście 2 takie przypadki znam). Natomiast dzieci nasze teoretycznie powinny mówić 3-4 słowa i w to się wlicza i mama, i am, i muuu, i ko i tak dalej, przy czym pamiętaj też, że dziecko 2 (lub wielojęzyczne!) może tez trochę później zacząć.

Tu do poczytania - kobieta logopedka od dwujęzyczności, sama dzieciata, mieszka e krajach niemieckojęzycznych, pisze książki, wykłada, robi pomoce logopedyczne i wydaje je:

http://dwujezycznosc.blogspot.com

Dla przykładu moja 4letnia Agatka, której dzisiaj buzia się nie zamyka, mając 17mcy powiedziała "mama" a rozwój mowy do 2rż wyglądał tak:

21mcy:

mama

tata

baba

cio-cia (tak, z podziałem na sylaby, lekko zniekształcone)

dzia (dziadek)

dzie (dzieci - i tu dygresyjka: otóż u mojej mamy znajduje się kopia pewnego obrazu Rafaela Santi, prawdopodobnie jedyna taka na świecie, na której jest madonnopodobna pani z dwójką dzieci - i to właśnie wskazując na te dzieci dziewczę zaczęło mówić DZIE. Czyli: sztuka kształci )

mniam

miaaa (kotek / miau)

uh uh (hau hau)

titi/kiti (kotek)

cieee (cześć - nowość w słowniku)

papa

lala

Po (tak, jeden z Teletubisiów)

ma

n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk)

daaa (daj)

taaa (tak)

me me me (odgłos kozy, rzecz jasna)

bebebe (owca)

kokoko

Zabawy dźwiękonaśladowcze, wszelkie zabawy paszczęką czyli parskanie, plucie, dmuchanie (również celowe - świeczkę zdmuchnąć, kawałek waty dmuchać, przez słomkę dmuchanie, zdmuchiwać pianę w kąpieli), gryzienie różnych rzeczy, zabawy językiem (czyli różne głupie minki) - po prostu ćwiczyć, rozruszać aparat mowy.

[/QUOTE]

Dziekuje!! Tz nawet nie martwi sie o samo niemowienie a o fakt, ze Yae nie opanuje pl i jp (co jest dla mnie calkowita bzdura); twierdzi natomiast, ze pare ang-jp opanowalaby bez problemow. Pozniej jeszcze kilka bzdur powiedzial, m.in. ze ograniczyc trzeba do jednego jezyka i jemu nie bedzie przeszkadzac, ze bedzie to polski (akurat!).
Widze, ze Yae ma od samego poczatku ok. 3 miesieczne opoznienie w stosunku do sredniej watkowejDzieki za propozycje zabawa
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 01:19   #983
Debrah
Zakorzenienie

Dziecko posżło spać... koło 00:30
Nie wiem ile jeszcze to potrwa ale mega wyczerpujące. Tym bardziej że rano na uczelnię śmigam - boję się trochę bo prawdopodobnie muszę na prawie cały dzień - oby młoda dała radę i ja też ( a raczej moje uu).

Wiecie - dziś mi t. walnęła mega komplement. Że strasznie jej się podoba jakie mam podejście do dziecka, cierpliwość i że tak dużo poświęcam jej czasu.
Urosłam autentycznie, takie to było miłe )

Black: przeurocze
Szaja: o, czyli jak cię czytam to mi wychodzi, że moja całkiem nieźle i fajnie.
Mamy tak:
* nie ma (teraz już normalnie, ale było jak u Boryska)
* mama
*tata
* baba / babuś (babcia of course)
*dziadzia / dziadzi
* c'cia (ciocia) Asssia (moja siostra)
* psia (pies)
* kci kci / miaaaaa (kotek, miau)
* hau hau (wiadomo)
* Ciach! (jak zamyka szufladę, tupie nogą, idzie po schodach - ciach ciach! )
* chcie (chcę)
* tą
* to
* tam
* bam/bum/bach itp
* dom
* dam
* me/mu/ma (odgłosy zwierząt)
* oć (chodź)
* miiiiiii / czasem powie wyraźnie i z końcówką "miś"
* tataj (konik, od "patataj")
* pić
* am
* mć ("myć" tego y tak nie słychać - ma totalną fazę na mycie rąk, starszną, po pierdyliard razy dziennie )
* dobje (dobre)
* mniam
* dobzie (dobrze)
* tak
* nie
* lala
*papa
* cieść (cześć)
i tyle mi na razie przychodzi do głowy, okazuje się , że nieźle chyba?
Aczkolwiek Oliwka to rekordzistka mała!

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2014-05-31 o 01:20
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 01:35   #984
blogerka
Wtajemniczenie

Debrah - trzymam kciuki, i oby to minęło!
u nas usypianie na noc wróciło do normy, ale wybudza się częściej w nocy i rano też jak zawsze budził się zadowolony i wołal mama, tak teraz płacze przez sen i sama go wybudzam.
I najgorsze, nie ma drzemki w dzień. Wychodzę z nim z wózkiem p 12 od dwóch tygodni i w nim mi pada opd razu, wracam do domu, zostawiam na tarasie, ale tu różnie bywa, dzisiaj pospał zawrotne 25 minut. Teraz widzę ile ta drzemka mi dawała. miałam czas na kawę, śniadanie, reset, zebranie myśli a tera czuję, że jestem cały dzień na pełnych obrotach. I tak już jest o tyle lepiej, że przywykłam, ale pierwsze 2 tygodnie po kilku miesiacach dwugodzinnej drzemki byly ogromnym stresem.
Liczę, że jakoś nam się ten rytm dnia znowu unormuje.
Stary 2014-05-31, 06:46   #985
bokeh
Zakorzenienie

Dzień doberek

Stary 2014-05-31, 07:19   #986
s i l v e r
Zakorzenienie

To i ja się witam

Słonko wyszło

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-05-31, 07:26   #987
marsi11
Zakorzenienie

Hej, nie spimy od 5, TZ dosypia, jutro moja kolej

kupiłam w lidlu mały zestaw ciastoliny i jest szał a wiecie co dziś zaobserwowałalam? były otwarte dwa opakowania różowej i zielonej ciastoliny, wziął zakrętki do rączki chwilkę się zastanowił i dopasował do odpowiednich kolorów
szczena mi opadła
S w wieku dwóch lat potrafił wykonać komende:przynies czerowny klocek, p psycholog któraa go wtedy badala ( z powodu histerii były rózne podejrzenia) powiedziała,że to fenomen że dwulatek rozróznia kolory
dobrze,że możemy sobie tu cukrzyć bo ja o mich dzieciach to moglabym opowiadać i opowiadać

Cytat:
Marsi ale jest postep- nauczyla sie sprawdzac sklad kubusia i bierze tego bez syropu glukozowo-fruktozowego
a któy to dokładnie?????
teraz w biedrze są kubusie baby REWELACJA skład prosty, kupiłam też musy w tubce i kaszkę z owocami, mój mały uwielbia jako przekąskę, kupowałąm kiedyś hippa ale cena powala a tutaj 2,6 to można przeży
wczoraj z tesciową zrobiłyśmy napad i zrobiłyśmy zapasy chyba na miesiąc
Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
niesamowita jest z tym gadaniem. Wesoło macie. Borys jest kierownik paluch. Po co ma mówić, jak mama i tak wie o co chodzi albo się domyśli.
moj brat się zawsze sieje,że tatusiowi czy pani w żlobku to trzeba powiedzieć a mamusi nie bo ona i tak się domyśli o co dziecku chodzi
coś w tym jest

moje dziecko dziś się nauczyło mówić brawo- założył moje szpilku ( jak Chonchita z wurstem ) zrobił kilka kroków i zaczął bic w rączki i mówić "brało"

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2014-05-31 o 07:27
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 07:41   #988
nafiyqa
Zakorzenienie

My dzis chyba pierwszy raz w zyciu Kubu wstalismy o 6! Jak Wy to robicie, ze o tak nieludzkiej porze macie sily otworzyc oczy???

Jeszcze dodatkowo mielismy nocne spiecie z TZ. Zachcialo mu sie o 1 w nocy powaznych rozmow, a ja z 3 bolacymi zebami i oczami na zapalkach nie bylam dobrym towarzyszem :/
W rezultacie poszlam po 1 spac, Kuba zarzadzil pobudke o 6, a zgadnijcie kto spi w najlepsze :/

Stary 2014-05-31, 08:10   #989
Delicjanka
Zakorzenienie

Heja!
ale piękny dzień! Tzt dziś cyrk zobaczył zalewski i chce jechać, ale nie wiem po ile bilety itd;p zrobiłam Amelce taki pyszny omlet i zjadła pare kęsów. Za to wczoraj zjadła 3/4 nomonmnomonm ;p

Od wtorku A. nadal robi brzydkie qpy, po tej szczepionce myślę... ;/

Szaja, jak myślisz ...dobrym pomysłem będzie napisać prace na temat autyzmu i szczepionek ? hmmm... tak sie zastanawiam ciągle... bo zaraz musze promotorce podać temat

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 08:18   #990
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość
Zdrówka

Dlatego ja jakoś się trzymam z dala od placu zabaw, byłam parę razy i też zauważyłam właśnie że dzieci chore tam biegają... Mam wrażenie też że w dużej mierze siedzi tam typ kobiet który nie do końca trawię. Takie babsztyle co to wysyłają tam dzieci żeby mieć święty spokój, wiecie o czym mówię? Nie twierdzę oczywiście że wszystkie, no ale po części na pewno.

Zdróweczka! Dobrze, że pojechałyście na to prześwietlenie.
e, jak wszędzie, są matki wariatki i matki w normie obecnie sama nie potrafię chodzić na plac zabaw, bo Dorkę ciągle asekurować, a Agatka też czasem potrzebuje i co, nie rozedrę się. Ale ja jestem ogólnie zwolenniczką tego, by (wiadomo, dzieci już kumate, tak od 2, 2,5 roku) zaczynały rozwiązywać problemy same, czyli nie ingeruję gdy się wymieniają zabawkami, gdy się pokłócą to podpatruję i ew. podpowiadam rozwiązanie, gdy jest ostro no oczywiście reaguję na agresję.

Cytat:
one Przyjaciółkach gra też, ale na mnie robi wrażenie socjopaty ale fakt, COŚ w sobie ma. Mój typ to:

http://stargate-sg1-solutions.com/bl.../SGA-S1-JS.jpg John Sheppard

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
oooooo

Wiecie co przyszedł do mnie list z sanepidu że mam się stawić i teraz myślę czego to się tyczy, ale jak MMR to w przychodni są debile bo to oni musieli zgłosić, a byłam ostatnio na wizycie z wypisem ze szpitala i lekarka mi przełożyła na minimum 2 tygodnie !

Bo nie mam pojęcia po co innego by mnie wzywali, bo chyba po przejsciu rotawirusa nie? tym bardziej, że to nawet nie to województwo...

pewnie się machnęli

Cytat:

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

[/COLOR]szaja - "n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk)"

To "nie ma" jest takie słodkie. To chyba pierwsze co Borys zaczął mowić poza mama, baba, tata, kaki. I właśnie albo takie n'ma albo to rozładanie rąk i samo "ma". Mogłabym godzinami go tak podpuszczać, żeby tylko pokazywał i mówił to swoje "n'ma"

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

też lubiłam

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Dziekuje!! Tz nawet nie martwi sie o samo niemowienie a o fakt, ze Yae nie opanuje pl i jp (co jest dla mnie calkowita bzdura); twierdzi natomiast, ze pare ang-jp opanowalaby bez problemow. Pozniej jeszcze kilka bzdur powiedzial, m.in. ze ograniczyc trzeba do jednego jezyka i jemu nie bedzie przeszkadzac, ze bedzie to polski (akurat!).
Widze, ze Yae ma od samego poczatku ok. 3 miesieczne opoznienie w stosunku do sredniej watkowejDzieki za propozycje zabawa

ale pomijając już śmieszne zdanie tżta w tej kwestii to bezsensem byłoby uczenie jej tylko pl, gdy żyjecie w Jp.

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Dziecko posżło spać... koło 00:30
Nie wiem ile jeszcze to potrwa ale mega wyczerpujące. Tym bardziej że rano na uczelnię śmigam - boję się trochę bo prawdopodobnie muszę na prawie cały dzień - oby młoda dała radę i ja też ( a raczej moje uu).

Wiecie - dziś mi t. walnęła mega komplement. Że strasznie jej się podoba jakie mam podejście do dziecka, cierpliwość i że tak dużo poświęcam jej czasu.
Urosłam autentycznie, takie to było miłe )

Black: przeurocze
Szaja: o, czyli jak cię czytam to mi wychodzi, że moja całkiem nieźle i fajnie.
Mamy tak:
* nie ma (teraz już normalnie, ale było jak u Boryska)
* mama
*tata
* baba / babuś (babcia of course)
*dziadzia / dziadzi
* c'cia (ciocia) Asssia (moja siostra)
* psia (pies)
* kci kci / miaaaaa (kotek, miau)
* hau hau (wiadomo)
* Ciach! (jak zamyka szufladę, tupie nogą, idzie po schodach - ciach ciach! )
* chcie (chcę)
* tą
* to
* tam
* bam/bum/bach itp
* dom
* dam
* me/mu/ma (odgłosy zwierząt)
* oć (chodź)
* miiiiiii / czasem powie wyraźnie i z końcówką "miś"
* tataj (konik, od "patataj")
* pić
* am
* mć ("myć" tego y tak nie słychać - ma totalną fazę na mycie rąk, starszną, po pierdyliard razy dziennie )
* dobje (dobre)
* mniam
* dobzie (dobrze)
* tak
* nie
* lala
*papa
* cieść (cześć)
i tyle mi na razie przychodzi do głowy, okazuje się , że nieźle chyba?
Aczkolwiek Oliwka to rekordzistka mała!

świetnie gada!

Cytat:
Debrah - trzymam kciuki, i oby to minęło!
u nas usypianie na noc wróciło do normy, ale wybudza się częściej w nocy i rano też jak zawsze budził się zadowolony i wołal mama, tak teraz płacze przez sen i sama go wybudzam.
I najgorsze, nie ma drzemki w dzień. Wychodzę z nim z wózkiem p 12 od dwóch tygodni i w nim mi pada opd razu, wracam do domu, zostawiam na tarasie, ale tu różnie bywa, dzisiaj pospał zawrotne 25 minut. Teraz widzę ile ta drzemka mi dawała. miałam czas na kawę, śniadanie, reset, zebranie myśli a tera czuję, że jestem cały dzień na pełnych obrotach. I tak już jest o tyle lepiej, że przywykłam, ale pierwsze 2 tygodnie po kilku miesiacach dwugodzinnej drzemki byly ogromnym stresem.
Liczę, że jakoś nam się ten rytm dnia znowu unormuje.

a może nie wybudzaj, tylko dotul? to normalne, takie płacze przez sen, ale powinno się dośpić

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
To i ja się witam

Słonko wyszło

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

ale zimno :/

Cytat:
Hej, nie spimy od 5, TZ dosypia, jutro moja kolej

kupiłam w lidlu mały zestaw ciastoliny i jest szał a wiecie co dziś zaobserwowałalam? były otwarte dwa opakowania różowej i zielonej ciastoliny, wziął zakrętki do rączki chwilkę się zastanowił i dopasował do odpowiednich kolorów
szczena mi opadła
S w wieku dwóch lat potrafił wykonać komende:przynies czerowny klocek, p psycholog któraa go wtedy badala ( z powodu histerii były rózne podejrzenia) powiedziała,że to fenomen że dwulatek rozróznia kolory
dobrze,że możemy sobie tu cukrzyć bo ja o mich dzieciach to moglabym opowiadać i opowiadać

moje dziecko dziś się nauczyło mówić brawo- założył moje szpilku ( jak Chonchita z wurstem ) zrobił kilka kroków i zaczął bic w rączki i mówić "brało"
wymiatają obaj

Nasza lekarka zdziwila się na bilansie 2latka, że Agatka rozróżnia prawą i lewą rękę.

Cytat:
My dzis chyba pierwszy raz w zyciu Kubu wstalismy o 6! Jak Wy to robicie, ze o tak nieludzkiej porze macie sily otworzyc oczy???

Jeszcze dodatkowo mielismy nocne spiecie z TZ. Zachcialo mu sie o 1 w nocy powaznych rozmow, a ja z 3 bolacymi zebami i oczami na zapalkach nie bylam dobrym towarzyszem :/
W rezultacie poszlam po 1 spac, Kuba zarzadzil pobudke o 6, a zgadnijcie kto spi w najlepsze :/

wsadź dziecko tatusiowi na klatę

---------------
Odnośnie mówienia jeszcze - bo mi nie zacytowało a ktoś pytał - oczywiście, że liczy się powtarzalność i nawet szczątkowe słowa, bo to może być pierwsza lub ostatnia tylko sylaba i jest to słowo u tak małego dziecka. Agata np. mówiła długo TY na buty, potem zrobiła TYTY, a potem dopiero buty.

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Deli, wg mnie strzal w stopę, temat bardzo kontrowersyjny, bardzo ciężko jest znaleźć materiały rzetelne
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości