|
|
#961 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)
Fewciu, Misiu - zdrówka dla dziewczynek!!!
Ewulkaa - nie wyrzucaj sobie, to było nie do przewidzenia, że malutka tak szybko się obudzi
|
|
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tam sprzedaz? Interesik sie kreci? ![]() Serio Wy tak za Karpielem? ![]() Ja uwielbiam tego goscia z Lemona
|
|
|
|
|
#963 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() za tydzień mamy wesele.jutro jadę z koleżanką sobie coś kupić bo przecież w worku na śmieci nie pójdę chociaż najlepiej by ukrył wszelkie niedoskonałości![]() znając życie nie kupię nic
|
|
#964 |
|
Zakorzenienie
|
Nawijko, interesik kuleje, niestety
masz coś do Karpiela
|
|
|
|
#965 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zdrowka dla Blaneczki Cytat:
zdrowka dobrze ze przeswietlenie zrobiliscie Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#966 |
|
Lurker ;)
|
Ewulka nie wyrzucaj sobie, Tocha dzis tez plakala za tata, bo zawsze po drzemce byl juz w domu. Dzis wstala, pobiegla do salonu, a taty nie bylo bo w sklepie i placz
![]() Nawijko ja mam uraz do tego zespolu Lemon Ta piosenka eee Nie ufaj mi- najbardziej wkur.wiajaca piosenka swiata. Serio, nigdy, zadna piosenka tak bardzo mnie nie irytowala. Beznadziejny tekst, maniera Igora. Nienawidze Pamietam, ze zawsze gdy leciala w radio na serwisie, to komentowalismy z chlopakami jak mozna napisac tak denny tekst Bylismy dzis u mojej mamy. Na wejsciu mala otrzymala misia lubisia. Oczywiscie mama zapytala czy moze jej dac, gdy mala juz prawie trzymala w reku rozpakowanego Nie chce sobie nawet wyobrazac darcia gdybym osmielila sie jej go zabrac. Dziewczyny- ale jak ona szamala! Jakbym ja w domu glodzila! Lepiej nie bede sprawdzac skladu...
|
#967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia w zakupach chyba mi starczy na dzis
|
|
|
|
|
#968 | |||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu do poczytania - kobieta logopedka od dwujęzyczności, sama dzieciata, mieszka e krajach niemieckojęzycznych, pisze książki, wykłada, robi pomoce logopedyczne i wydaje je: http://dwujezycznosc.blogspot.com Dla przykładu moja 4letnia Agatka, której dzisiaj buzia się nie zamyka, mając 17mcy powiedziała "mama" a rozwój mowy do 2rż wyglądał tak: 21mcy: mama tata baba cio-cia (tak, z podziałem na sylaby, lekko zniekształcone) dzia (dziadek) dzie (dzieci - i tu dygresyjka: otóż u mojej mamy znajduje się kopia pewnego obrazu Rafaela Santi, prawdopodobnie jedyna taka na świecie, na której jest madonnopodobna pani z dwójką dzieci - i to właśnie wskazując na te dzieci dziewczę zaczęło mówić DZIE. Czyli: sztuka kształci )mniam miaaa (kotek / miau) uh uh (hau hau) titi/kiti (kotek) cieee (cześć - nowość w słowniku) papa lala Po (tak, jeden z Teletubisiów) ma n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk) daaa (daj) taaa (tak) me me me (odgłos kozy, rzecz jasna) bebebe (owca) kokoko Zabawy dźwiękonaśladowcze, wszelkie zabawy paszczęką czyli parskanie, plucie, dmuchanie (również celowe - świeczkę zdmuchnąć, kawałek waty dmuchać, przez słomkę dmuchanie, zdmuchiwać pianę w kąpieli), gryzienie różnych rzeczy, zabawy językiem (czyli różne głupie minki) - po prostu ćwiczyć, rozruszać aparat mowy. kciuki! Cytat:
Dostałam kapitalny tort w kształcie łóżka z parą fartuszek, bukiet z majteczek i perfumy, dziewczyny się składały, absolutnie nie organizatorka płaci. Przewijałam misia Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i tyleCytat:
Zdrowia! ale ładnie się w zdrowiu utrzymaliście ![]() Cytat:
nooo właśnie! |
|||||||
|
|
|
#969 | ||
|
Zakorzenienie
|
ojej znowu dzieciaczki chore? maluszki,zdrowka
Cytat:
chodziło mi o to,że za bardzo wzruszają mnie dzieciaczki ale pozytywnie Cytat:
no i jak tu się gniewać na mamę jak chciała dobrzeto własnie to co ostatnio pisałam hehe u nas identyko |
||
|
|
|
#970 |
|
Lurker ;)
|
Marsi ale jest postep- nauczyla sie sprawdzac sklad kubusia i bierze tego bez syropu glukozowo-fruktozowego
|
#971 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ciesz sie, bedzie go wiecej dla Ciebie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46686168] Dostałam kapitalny tort w kształcie łóżka z parą fartuszek, bukiet z majteczek i perfumy, dziewczyny się składały, absolutnie nie organizatorka płaci. Przewijałam misia [/QUOTE] Boszzzz, to jeszcze prezenty trzeba ![]() Co do mowienia dzieci - rozumiem, ze mowienie=swiadome nazywanie przedmiotow/osob?? Nawet znieksztalcone slowa, ale wazna jest powtarzalnosc tak? |
||
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam i zaraz trochę poodpowiadam, ale teraz lecę pod prysznic, więc szybciorem wklejam Wam dialog dnia:
Ja: Oliwia, proszę, Twoje ciasteczko. Oliwia: Niekuję. (mija 30 sekund...) Mniam mniam, dobe!
|
|
|
|
#973 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zdrówka Dlatego ja jakoś się trzymam z dala od placu zabaw, byłam parę razy i też zauważyłam właśnie że dzieci chore tam biegają... Mam wrażenie też że w dużej mierze siedzi tam typ kobiet który nie do końca trawię. Takie babsztyle co to wysyłają tam dzieci żeby mieć święty spokój, wiecie o czym mówię? Nie twierdzę oczywiście że wszystkie, no ale po części na pewno. Cytat:
|
||
|
|
|
#974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#975 |
|
Lurker ;)
|
Nawijko oczywiscie urody mu nie ujmuje :P Chociaz ja nie lubie blondynow ( musze wspominac jaki kolor owlosienia ma moj tz?
).Teraz jaram sie aktorem ktory gra w na wspolnej prawnika( juz znalazlam jak sie nazywa, Mariusz Zaniewski), kochanka Oli Jest od progu
|
#976 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
zdrowka! najwazniejsze ze wiecie na czym stoicie to teraz bedzie juz tylko lepiej Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- przykro mi....Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||
|
|
|
#977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecie co przyszedł do mnie list z sanepidu że mam się stawić i teraz myślę czego to się tyczy, ale jak MMR to w przychodni są debile bo to oni musieli zgłosić, a byłam ostatnio na wizycie z wypisem ze szpitala i lekarka mi przełożyła na minimum 2 tygodnie ! Bo nie mam pojęcia po co innego by mnie wzywali, bo chyba po przejsciu rotawirusa nie? tym bardziej, że to nawet nie to województwo...
|
|
#978 | |
|
Wtajemniczenie
|
fifania - ja mam pytanie odnośnie te biodermy mineralnej, bo ja jej sama do tej pory używałam i jest straszna. Bieli skórę i przesusza ją mocno. Borysowi też kilka razy posmarowałam twarz i wieczorem nie mogłam tego zmyć z jego buźki. Ale chyba chroni dość dobrze.
Chyba, że jest jakaś bioderma mineralna tylko dla dzieci?! bo ja miałam taką dla skóry atopowej ale z tyłu na opakowaniu było napisane, że dla niemowląt też się nadaje. ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- szaja - "n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk)" To "nie ma" jest takie słodkie. To chyba pierwsze co Borys zaczął mowić poza mama, baba, tata, kaki. I właśnie albo takie n'ma albo to rozładanie rąk i samo "ma". Mogłabym godzinami go tak podpuszczać, żeby tylko pokazywał i mówił to swoje "n'ma" ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
niesamowita jest z tym gadaniem. Wesoło macie. Borys jest kierownik paluch. Po co ma mówić, jak mama i tak wie o co chodzi albo się domyśli.
|
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 --------- Nawijko-odnośnie panieńskiego dziewczyny już napisały. Ja swojego nie miałam bo nie było na to ani czasu ani chęci. No i nigdy też nigdy na takiej imprezie nie byłam ![]() Co do poradzenia sobie-wierzę że dasz radę Zdrówka dla naszych chorowitków
Od 20.04.2007r. Razem. Od 11.08.2012r. Żona. Ur. 23.01.2013 "Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło" KosmetyczneSzaleństwo 7DniTygodnia Edytowane przez mala_19kw Czas edycji: 2014-05-31 o 11:49 |
|
|
|
#980 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i jedna kumpela, ja i tyle. Najpierw dostałam prezent - biustonosz + majtki i cukierasy. Potem pojechałyśmy sobie do klubu, one wszystkie płaciły za siebie... i za mnie też. Potańczyłyśmy do 1, urwałyśmy się, poszłyśmy do innego klubu, tam pogadałyśmy z ludźmi ot, tak sobie i przed 3 byłyśmy już w domach. Jako, że ja proimprezowa, to taki późniejszy trochę powrót, mimo już posiadania dziecka, mi nie przeszkadzał.W sumie tak na spontanie było, bo ustalony był tylko klub (tzn. świadkowa i siostra ugadały, ja się dowiedziałam już w trakcie), a reszta "działa się sama". Cytat:
Cytat:
![]() Ja obu
Cuause I know I don't understand, just how your love your doing no one else can... Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-05-30 o 23:25 |
|||
|
|
|
#981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby Olkę wyciąć ze scen z nim to jest niezle ![]() ![]() Ja tez nie lubie blondynow - patrz moj TZ |
|
|
|
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46686168]ma prawo - dawno temu uważało się, że do 3rż ma prawo, ale to bzdura. Dziecko, które mając 2 lata nie mówi to dzisiaj MOCNO niepokojące (nie mówi, czyli: jest mama, am i nic poza tym - osobiście 2 takie przypadki znam). Natomiast dzieci nasze teoretycznie powinny mówić 3-4 słowa i w to się wlicza i mama, i am, i muuu, i ko i tak dalej, przy czym pamiętaj też, że dziecko 2 (lub wielojęzyczne!) może tez trochę później zacząć.
Tu do poczytania - kobieta logopedka od dwujęzyczności, sama dzieciata, mieszka e krajach niemieckojęzycznych, pisze książki, wykłada, robi pomoce logopedyczne i wydaje je: http://dwujezycznosc.blogspot.com Dla przykładu moja 4letnia Agatka, której dzisiaj buzia się nie zamyka, mając 17mcy powiedziała "mama" a rozwój mowy do 2rż wyglądał tak: 21mcy: mama tata baba cio-cia (tak, z podziałem na sylaby, lekko zniekształcone) dzia (dziadek) dzie (dzieci - i tu dygresyjka: otóż u mojej mamy znajduje się kopia pewnego obrazu Rafaela Santi, prawdopodobnie jedyna taka na świecie, na której jest madonnopodobna pani z dwójką dzieci - i to właśnie wskazując na te dzieci dziewczę zaczęło mówić DZIE. Czyli: sztuka kształci )mniam miaaa (kotek / miau) uh uh (hau hau) titi/kiti (kotek) cieee (cześć - nowość w słowniku) papa lala Po (tak, jeden z Teletubisiów) ma n'ma (nie ma, ew. zamiast krótkiego, urwanego n' jest zamaszyste rozłożenie rąk) daaa (daj) taaa (tak) me me me (odgłos kozy, rzecz jasna) bebebe (owca) kokoko Zabawy dźwiękonaśladowcze, wszelkie zabawy paszczęką czyli parskanie, plucie, dmuchanie (również celowe - świeczkę zdmuchnąć, kawałek waty dmuchać, przez słomkę dmuchanie, zdmuchiwać pianę w kąpieli), gryzienie różnych rzeczy, zabawy językiem (czyli różne głupie minki) - po prostu ćwiczyć, rozruszać aparat mowy. [/QUOTE] Dziekuje!! Tz nawet nie martwi sie o samo niemowienie a o fakt, ze Yae nie opanuje pl i jp (co jest dla mnie calkowita bzdura); twierdzi natomiast, ze pare ang-jp opanowalaby bez problemow. Pozniej jeszcze kilka bzdur powiedzial, m.in. ze ograniczyc trzeba do jednego jezyka i jemu nie bedzie przeszkadzac, ze bedzie to polski (akurat!). Widze, ze Yae ma od samego poczatku ok. 3 miesieczne opoznienie w stosunku do sredniej watkowejDzieki za propozycje zabawa |
|
|
|
#983 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecko posżło spać... koło 00:30
Nie wiem ile jeszcze to potrwa ale mega wyczerpujące. Tym bardziej że rano na uczelnię śmigam - boję się trochę bo prawdopodobnie muszę na prawie cały dzień - oby młoda dała radę i ja też ( a raczej moje uu). Wiecie - dziś mi t. walnęła mega komplement. Że strasznie jej się podoba jakie mam podejście do dziecka, cierpliwość i że tak dużo poświęcam jej czasu. Urosłam autentycznie, takie to było miłe )Black: przeurocze Szaja: o, czyli jak cię czytam to mi wychodzi, że moja całkiem nieźle i fajnie. Mamy tak: * nie ma (teraz już normalnie, ale było jak u Boryska) * mama *tata * baba / babuś (babcia of course) *dziadzia / dziadzi * c'cia (ciocia) Asssia (moja siostra) * psia (pies) * kci kci / miaaaaa (kotek, miau) * hau hau (wiadomo )* Ciach! (jak zamyka szufladę, tupie nogą, idzie po schodach - ciach ciach! )* chcie (chcę) * tą * to * tam * bam/bum/bach itp * dom * dam * me/mu/ma (odgłosy zwierząt) * oć (chodź) * miiiiiii / czasem powie wyraźnie i z końcówką "miś" * tataj (konik, od "patataj") * pić * am * mć ("myć" tego y tak nie słychać - ma totalną fazę na mycie rąk, starszną, po pierdyliard razy dziennie )* dobje (dobre) * mniam * dobzie (dobrze) * tak * nie * lala *papa * cieść (cześć) i tyle mi na razie przychodzi do głowy, okazuje się , że nieźle chyba? Aczkolwiek Oliwka to rekordzistka mała! Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2014-05-31 o 01:20 |
|
|
|
#984 |
|
Wtajemniczenie
|
Debrah - trzymam kciuki, i oby to minęło!
u nas usypianie na noc wróciło do normy, ale wybudza się częściej w nocy i rano też jak zawsze budził się zadowolony i wołal mama, tak teraz płacze przez sen i sama go wybudzam. I najgorsze, nie ma drzemki w dzień. Wychodzę z nim z wózkiem p 12 od dwóch tygodni i w nim mi pada opd razu, wracam do domu, zostawiam na tarasie, ale tu różnie bywa, dzisiaj pospał zawrotne 25 minut. Teraz widzę ile ta drzemka mi dawała. miałam czas na kawę, śniadanie, reset, zebranie myśli a tera czuję, że jestem cały dzień na pełnych obrotach. I tak już jest o tyle lepiej, że przywykłam, ale pierwsze 2 tygodnie po kilku miesiacach dwugodzinnej drzemki byly ogromnym stresem. Liczę, że jakoś nam się ten rytm dnia znowu unormuje.
|
#985 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień doberek
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#986 |
|
Zakorzenienie
|
To i ja się witam
Słonko wyszło ![]() Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka
|
#987 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej, nie spimy od 5, TZ dosypia, jutro moja kolej
![]() kupiłam w lidlu mały zestaw ciastoliny i jest szał a wiecie co dziś zaobserwowałalam? były otwarte dwa opakowania różowej i zielonej ciastoliny, wziął zakrętki do rączki chwilkę się zastanowił i dopasował do odpowiednich kolorów szczena mi opadła S w wieku dwóch lat potrafił wykonać komende:przynies czerowny klocek, p psycholog któraa go wtedy badala ( z powodu histerii były rózne podejrzenia) powiedziała,że to fenomen że dwulatek rozróznia kolory dobrze,że możemy sobie tu cukrzyć bo ja o mich dzieciach to moglabym opowiadać i opowiadać ![]() Cytat:
teraz w biedrze są kubusie baby REWELACJA skład prosty, kupiłam też musy w tubce i kaszkę z owocami, mój mały uwielbia jako przekąskę, kupowałąm kiedyś hippa ale cena powala a tutaj 2,6 to można przeży wczoraj z tesciową zrobiłyśmy napad i zrobiłyśmy zapasy chyba na miesiąc ![]() Cytat:
coś w tym jest moje dziecko dziś się nauczyło mówić brawo- założył moje szpilku ( jak Chonchita z wurstem Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2014-05-31 o 07:27 |
||
|
|
|
#988 |
|
Zakorzenienie
|
My dzis chyba pierwszy raz w zyciu Kubu wstalismy o 6! Jak Wy to robicie, ze o tak nieludzkiej porze macie sily otworzyc oczy???
Jeszcze dodatkowo mielismy nocne spiecie z TZ. Zachcialo mu sie o 1 w nocy powaznych rozmow, a ja z 3 bolacymi zebami i oczami na zapalkach nie bylam dobrym towarzyszem :/ W rezultacie poszlam po 1 spac, Kuba zarzadzil pobudke o 6, a zgadnijcie kto spi w najlepsze :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#989 |
|
Zakorzenienie
|
Heja!
ale piękny dzień! Tzt dziś cyrk zobaczył zalewski i chce jechać, ale nie wiem po ile bilety itd;p zrobiłam Amelce taki pyszny omlet i zjadła pare kęsów. Za to wczoraj zjadła 3/4 nomonmnomonm ;p Od wtorku A. nadal robi brzydkie qpy, po tej szczepionce myślę... ;/ Szaja, jak myślisz ...dobrym pomysłem będzie napisać prace na temat autyzmu i szczepionek ? hmmm... tak sie zastanawiam ciągle... bo zaraz musze promotorce podać temat
|
|
#990 | ||||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
obecnie sama nie potrafię chodzić na plac zabaw, bo Dorkę ciągle asekurować, a Agatka też czasem potrzebuje i co, nie rozedrę się. Ale ja jestem ogólnie zwolenniczką tego, by (wiadomo, dzieci już kumate, tak od 2, 2,5 roku) zaczynały rozwiązywać problemy same, czyli nie ingeruję gdy się wymieniają zabawkami, gdy się pokłócą to podpatruję i ew. podpowiadam rozwiązanie, gdy jest ostro no oczywiście reaguję na agresję. Cytat:
ale fakt, COŚ w sobie ma. Mój typ to:http://stargate-sg1-solutions.com/bl.../SGA-S1-JS.jpg John Sheppard Cytat:
pewnie się machnęli ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale pomijając już śmieszne zdanie tżta w tej kwestii to bezsensem byłoby uczenie jej tylko pl, gdy żyjecie w Jp.Cytat:
świetnie gada! Cytat:
a może nie wybudzaj, tylko dotul? to normalne, takie płacze przez sen, ale powinno się dośpić Cytat:
ale zimno :/ Cytat:
![]() Nasza lekarka zdziwila się na bilansie 2latka, że Agatka rozróżnia prawą i lewą rękę. Cytat:
![]() --------------- Odnośnie mówienia jeszcze - bo mi nie zacytowało a ktoś pytał - oczywiście, że liczy się powtarzalność i nawet szczątkowe słowa, bo to może być pierwsza lub ostatnia tylko sylaba i jest to słowo u tak małego dziecka. Agata np. mówiła długo TY na buty, potem zrobiła TYTY, a potem dopiero buty. ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Deli, wg mnie strzal w stopę, temat bardzo kontrowersyjny, bardzo ciężko jest znaleźć materiały rzetelne |
||||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

dobrze, ze miała intucije lekarka 

)zaczełam działac szybko i mam nadzieje skutecznie 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)