|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Abigal- dzięki za opinię!
R: 1. 2 naleśniki pełnoziarniste z twarogiem,truskawkami i wiórkami kokosowymi 2. kanapka (graham) z pasztetem pieczonym domowej roboty, jajko gotowane, ogórek+brokuły, "lody"- zmiksowany mrożony banan z przyprawą do piernika 3. ryż brązowy+udko z kurczaka gotowane na parze, marchewka i buraki z pary 4. jajecznica na szynce i cebuli, pomidor 5. tuńczyk z wody, rukola,czerwona fasola, łyżka oliwy z oliwek
|
#1682 |
|
Wtajemniczenie
|
1) kawa z mlekiem, garść nerkowców + omlet z 2 jaj, mleka, mąki żytniej razowej, do środka przesmażone krótko na winogronowym liście szpinaku (naprawdę sporo), botwinka i feta, pół grejpfruta 2) śledź marynowany na sałacie rzymskiej z kukurydzą i porem z lekkim sosem musztardowym, grahamka ze sałatą, oscypkiem i ogórkiem kiszonym 3) zupa pomidorowa z ryżem i cielęciną, na deser lody wiśniowe z gorzką czekoladą, wiśniówką i laskowymi 4) pierś z indyka panierowana w jajku i wiórkach kokosowych, smażona na rzepakowym, ziemniaki z koperkiem, mizeria z ogórków 5) zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego i warzyw (brokuły, kalarepa, cukinia, zielony groszek..... i pewnie coś jeszcze ) pod sosem ze zmiksowanego serka wiejskiego z ziołami, na wierzch plastry oscypka
|
#1683 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() masz bloga? wydawało mi się, że wczoraj jeszcze wchodziłam na Twojego bloga z podpisu albo mi się pomyliło
|
|
#1684 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ćwiczenia trening sztuk walki czyli raczej siłowy muszę trochę podpatrzeć wasze jadłospisy bo przez ostatnie 3 miesiące się totalnie zaniedbałam pod tym względem, trzeba się ogarnąć
|
|
|
|
|
#1685 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1686 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1687 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1688 |
|
Zadomowienie
|
Tutaj jak zwykle smacznie
fusiacola, ja również ustawiam się w kolejce i czekam na bloga! ![]() Sprawdzicie moje jutro? 1 owsianka na mleku bez laktozy z bananem i wiórkami kokosowymi 2 makaron pełnoziarnisty z truskawkami (właściwie to truskawki z makaronem ;p), jogurtem naturalnym i makiem 3 warzywa (brokuł, kalafior, marchew baby- mrożonka) z granulatem sojowym i pestkami dyni 4 złożona kanapka z żytniego razowca z pastą z białej fasoli (biała fasola, przecier pomidorowy, przyprawy), sałatą lodową i czerwoną cebulą 5 szpinak z twarogiem i pestkami dyni + kasza gryczana z przyprawami 2 i 3 w pracy, 4 w drodze
|
|
|
|
#1689 |
|
Wtajemniczenie
|
nadzieja jest i ma się dobrze
czasem jak wyjdzie mi coś fajnego to robię zdjęcia, ale bloga nie ma co się spodziewać wcześniej niż po wakacjach, mam teraz dosłownie urwanie głowy z przygotowaniami ślubnymi ale jest postęp bo kupiliśmy sobie z tżtem minimalistyczną białą zastawę, kwadratową i przyznam, że jedzonko na niej wygląda świetnie
|
#1690 |
|
Zadomowienie
|
U
![]() Śniadanie : domowa granola żytnio-owsiano-orzechowa z naturalnym serkiem homogenizowanym eko, bananem i borówkami Pół godziny domowych ćwiczeń: planki, pompki, przysiady z ciężarkami II śniadanie: bułka żytnia razowa z pastą z jajka i avocado, z rzodkiewką, pomidorem i sałatą. Gruszka Przekąska: koktajl z truskawek, twarogu i maślanki, duża garść nerkowców Obiad: kotlety z ciecierzycy z koperkiem i jogurtem greckim, sałatka ze szpinaku, pomidorów, oliwek i bakłażana, surówka z kalarepki, ciemny ryż 2 godziny jazdy na rowerze, a w trakcie : 2 gałki lodów (śmietankowe i pistacjowe) Kolacja: zupa krem z zielonych i białych szparagów z prażonymi migdałami, grzanka razowa z mozzarellą, pomidorem i bazylią |
|
|
|
#1691 |
|
Zadomowienie
|
no heej
miałam długi weekend to się nie odzywałam ![]() ze zmian - zwiększam ilość treningów, będę teraz ćwiczyć 4 razyw tygodniu, 2 razy dół i 2 razy górę ciała od razu po treningu zumba jako aeroby, pozostałe dni bez aktywności fizycznej ( z założenia, w praktyce może bedą delikatne odstępstwa ![]() dzisiejszy jadłospis R I - placuszki owsiane z 40 g płatków owsianych i jajka, pierś kurczaka wędzona, ser żółty, sos pomidorowy II - 2 naleśniki - jeden z łososiem i warzywami, drugi z kurczakiem i warzywami w sezamie, mizeria III - barszcz ukraiński IV - klopsiki z soczewicy czerwonej w sosie pomidorowym, makaron żytni, kalafior trening DOLNYCH PARTII, 20 minut zumby V - fritata z 2 jajek, kalafiora i ziemniaków
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-02 o 12:57 |
|
|
|
#1692 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1693 |
|
Zadomowienie
|
heej
wiesz co masz rację...może rzeczywiście byłoby lepiej robić zumbę w dni bez treningów,bo powoli odchodzi się od aerobów po treningu. tylko nie wiem czy zmotywowałabym się do wychodzenia na siłownię 6 razy w tygodniu - to bardziej taka kwestia często bywa że tż pracuje na popołudnie a ja na rano i nie widzimy się cały dzień więc ta zumba w dzień treningu to typowo kwestia wygody teoretycznie mogłabym tańczyć tę zumbę 2 dni w tygodniu w domu, ale strasznie lubię moje zumbowe dziewczyny z zajęć myślisz że lepsze spalanie tłuszczu by było jakbym robiła zumbę w dni bt? ![]() a na kolację zjem fritatę, dzięki za radę o strąkach też cenna uwaga- zapamiętam sobie, chociaż powinnam się domyśleć bo fakt-są dość ciężkostrawne a wege nie jestem hihi
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-06-02 o 11:32 |
|
|
|
#1694 |
|
Konto usunięte
|
wrzucam wczorajszy i planowany dzisiejszy
bardzo będę wdzięczna za ocenę ![]() R/U wczoraj: I jajecznica z 2 jajek, z pomidorem i wędliną, smażona na maśle klarowanym. + mała kromka razowego chleba II banan, szklanka kefiru ( tylko 1,5 godziny przerwy między 2 śniadaniem a obiadem) III makaron orkiszowy z sosem pomidorowym, cebula, pieczarkami, wędliną i odrobiną żołtego sera, na deser gruszka IV pieczona pierś z indyka z rodzynkami, 3 młode ziemniaki, sałata z pomidorami i sosem winegret i potem zgrzeszyłam czekoladkami, otrzymanymi do rodziców z okazji dnia dziecka ![]() dziś: I owsianka na mleku z bananem i migdałami godzina fitnessu ( głównie cardio, elementy siłowego) II 2 kanapki z grahamki z sardynką i pomidorem, 3 rzodkiewki III na obiad powtórka z wczorajszej kolacji: pieczona pierś z indyka z rodzynkami, 3 młode ziemniaki, trochę surowej kalarepki IV twaróg wiejski lekki z pomidorem, cebulą i oliwa z oliwek Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2014-06-02 o 13:05 |
|
|
|
#1695 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1696 |
|
Wtajemniczenie
|
1) płatki owsiane zalane koktajlem z banana, truskawek, twarogu, cynamonu i mleka + kawa, garść orzechów włoskich 2) rogalik pełnoziarnisty z pikantną pastą z pieczonej papryki, tuńczyka, szczypiorku, pestek dyni i płatków chilli z ogórkiem kiszonym + sok marchwiowy 3) kasza pęczak, pieczeń wieprzowa z sosem z borowików, buraczki z chrzanem na ciepło 4) zupa koperkowo - jarzynowa (ziemniaki, kalafior, marchew, brukselka, czosnek) z sercami drobiowymi 5) mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulką, gotowanym jajkiem, kiełkami lucerny, selerem naciowym, ogórkiem i oliwą+ zapiekanka: bagietka pełnoziarnista ze słonecznikiem zapieczona z brie, suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto
|
#1697 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() parę razy już czytałam tu o dodawaniu jajka do owsianki i przyznam, że trochę sobie tego nie wyobrażam. do gotujących się na mleku płatków wbijam surowe jajo i mieszam? nie psuje to jakoś smaku? bo wizja wydaje mi się troszkę fuu ale widzę, że sporo osób tak je serek lekki już dziś pewnie zjem bo taki jest w lodówce ale na przyszłość co z nim nie tak? ogólnie wiem, że często produkty light to syf ale sprawdziłam skład ( piątnica) i nic tam dodatkowego nie ma, białka ma chyba nawet ciut więcej niż półtłusty. dzięki za rady Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2014-06-02 o 15:03 |
|
|
|
|
#1698 |
|
Zadomowienie
|
może rzeczywiście do niej napisze ale zazwyczja wygląda to tak że są 2 godziny zumby pod rząd, ja idę na jakieś 20 minut żeby się rozgrzac, później jest faktyczny trening siłowy, no i wracam na zumbę na jakieś 30 minut max. teoretycznie mogłabym brać po treningu bcaa żeby nie palić mięśni ale nie chce mi się bawić w te specyfiki chciałabym w pełni naturalnie. może zrezygnuję z zumby po 2 z 4 treningów i będę chodzić na aeroby po siłowym tylko właśnie po 2 z 4 treningó. czyli 2x siłka + aeroby, 2 x sama siłka bez aerobów
|
|
#1699 | |
|
Raczkowanie
|
Po przerwie witam i o zdrowie pytam
Cytat:
mnie też przerażała wizja jajcznicy owsiankowej, a teraz jem codziennie owsiankę czy jaglankę z wkręconym jajkiem roztrzepuję jajko widelcem, wlewam do gotującej owsianki mieszając w dalszym ciągu widelcem, żeby nie było glutków np. do wieśniaka całe życie nie mogłam się przekonać, jak pokochałam okazało się, że nie mogę![]() Dzisiejsze R do oceny po grzesznym urodzinowym weekendzie i mało twórczym, aczkolwiek dietetycznym poprzednim tygodniu ![]() I Owsianka z bakaliami, orzechami, pestkami, siemieniem, cynamonem + wkręcone jajko II Potrawka chilli z: czerwoną fasolą, kawałkiem kurczaka, selerem naciowym, papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem uduszone z pomidorami chilli i kuminem + kasza jaglana z dodatkiem oliwy z oliwek III 2 małe kromki żytniego, kawałek wędzonej piersi kurczaka, ogórka zielonego, cukinii, papryki IV z powodu chwilowego przeciągu w lodówce to co w II trening - w zależności od zapasu sił - cardio lub interwały V coś zakupić muszę, mam chęć na makrelę, wtedy dodam kromkę pieczywa plus warzywa. Druga opcja - omlet owsiany z warzywami. Edytowane przez marteczkowo Czas edycji: 2014-06-02 o 15:57 |
|
|
|
|
#1700 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale tu akurat nie czuję potrzeby się przekonywać, twaróg zawiera chyba z grubsza to samo
|
|
|
|
|
#1701 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1702 |
|
Zadomowienie
|
próbowałam też po małych obawach owsianki z wkręconym jajkiem i była smaczna, kremowa, zwłaszcza z masłem orzechowym mi smakowała ale jako że nie przepadam za posiłkami na słodko, robię to samo tylko w innej formie - placuszki owsiane, czyli namaczam płatki we wrzątku, dorzucam potem jajko i smażę placuszki, na to kładę co mi się podoba, możeb yć na słodko, z suszoną żurawiną, może być a'la kanapka z kurczakiem i serem żółtym, hulaj dusza no i chodzi o to że w jajku jest białko, temu warto je dodac do śniadania w formie owsianki
|
|
#1703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1704 |
|
Konto usunięte
|
ja za to najbardziej lubię placuszki owsiane z tartego jabłka ( + jajko). podane z jogurtem greckim i miodem. pyszota
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-06-02 o 16:41 |
|
|
|
#1705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
proste a smaczne
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-06-02 o 16:32 |
|
|
|
|
#1706 |
|
Zadomowienie
|
Redukcja na jutro, oceńcie proszę
śniadanie 7.00 - owsianka na wodzie z siemieniem lnianym, truskawkami i serkiem homogenizowanym naturalnym II śniadanie 10.00 - jajecznica z 3 jaj na cebulce, do tego szczypiorek pomior i kromka chleba żytniego obiad 15.00 filet z kurczaka smażony na teflonie, ziemniaczki młode z koperkiem, sałatka z pomidora, ogórka, szczypiorku i fety trening shred + 15 min cardio podwieczorek po ćwiczeniach - tuńczyk z jajkiem na twardo kolacja 20.00 makrela wędzona Odkąd zaczęłam ćwiczyć siłowo (shreda robię z 3 kg obciążeniem) mam straszne zaparcia wieczorami brzuch mnie boli i czuje się jakbym się napchała przez cały dzień z 50000 kalori ![]()
|
#1707 |
|
Zadomowienie
|
po te akurat się pofatygowałam do baru z pysznym domowym jedzeniem przy okazji doładowywania karty miejskiej
|
|
#1708 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1709 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak lubię, konkretne 'czyste' jedzenie skąd te zaparcia, to nie wiem, długo już ćwiczysz? Jeśli jesz siemię, musisz pić dużo wody, wiesz? Może dodaj więcej czystego tłuszczu? Mnie pomogło. Choć nie wiem, gdzie dałoby się u ciebie go wepchnąć jak dla mnie idealne proporcje BTW i warzyw. Lubię to
|
|
|
|
|
#1710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hahah to właśnie tam, bo pracuję w centrum, kupiłam dzisiejsze naleśniki Bar Podlasiak ))) ale miło ))ojezu jem te klopsiki...wyszły boskie....do sosu dodałam kuminu i masła orzechowego, kochani to jest to ;D
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

) pod sosem ze zmiksowanego serka wiejskiego z ziołami, na wierzch plastry oscypka

Czyli jest nadzieja 

brzuch mnie boli i czuje się jakbym się napchała przez cały dzień z 50000 kalori
tak lubię, konkretne 'czyste' jedzenie