![]() |
#391 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
maria
dzięki ![]() A jak Róża je bez krzesełka? W sensie na kolanach, w biegu, na krzesełku dziecięcym przy stole? (też się zastanawiam czy się nie pozbyć krzesełka, bo stoi ten olbrzym, a L. w nim nie jada, tylko przy nim ...)
![]() |
#392 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pościel kupowałam w tchibo w zeszłym roku. Jest bardzo fajna bo to bawełna perkalowa, przyjemna w dotyku, fajna na lato, dobra gatunkowo (bo np dżersejowych poscieli z tchibo nie polecam). Co jakiś czas, jak się pojawia kolekcja sypialniana, to są te pościele perkalowe (tylko wzory inne). Cytat:
![]() Janek pije z normalnego kubka lub szklanki (tzn ja mu ten kubek trzymam ![]() Cytat:
![]() u nas też coś Janek słabo śpi, od godziny co chwile sie wybudza :/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#393 | |
Zadomowienie
|
hej!
Cytat:
jestem dziewczęta mało mnie tu czasu brak a jak już poczytam to oczy się zamykają Ewa ograniczyła się do jednej drzemki w ciągu dnia więc trudno przysiąść i coś naskrobać, o cytowaniu już nie wspomnę.. ale w miarę możliwości staram się podczytywać forumowe dzieciaczki cudne ![]() tak sobie myślę jakbyśmy je tak wszystkie do kupy cuzamen to by był już armagedon! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Zakorzenienie
|
Cath - tullet ma miekkie kartki chyba to nie wiem, wg mnie jeszcze za wczesnie (albo inaczej dla mojego dziecka jeszcze dlugo te ksiazki nie beda sie nadawac).
Alliw - czy zaawansowane to zalezy jak spojrzec.. J. nie sygnalizuje ale poprzednie kupsko w pieluche bylo nad morzem czyli ok 3 tyg temu (i przewijal tz), a tak wszystko na nocnik. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
Helol z ranca, ciezki dzien sie zapowiada u mnie, dziecie mi sie obudzilo, a nie ja je obudzilam bo sie przesikala i chcialam przebrac kolo polnocy i do 2 szalala. A o 5 pobudka...nawet jak dla mnie kolejna noc z taka iloscia snu to za malo.
( musze ponarzekac moze karma sie odwroci) U lekarza nic nowego zeby oczywiscie,a chrypa zulowska od krzyku, powiedziala ze jeszcze tydzien max poltora i powinny sie te trojki poprzebijac,a teraz najbardziej bolesny etap,wiec jak sie bedzie wsciekac dac ibum. Skierowania na to badanie co chce nie mam...pierdziele dzwonie dzis do rzecznika. A zaswiadczenie mam do zlobka wyposane na kartce z syropkami,z bykiem ortograficznym i odrecznie, M A S A K R A! A dopisze pozniej w klubie, na chrype Clemastinum. Kolezanka mi wczoraj przyniosla truskawki, wracalam z pracy jak rumun z tobolami,trafilam na taki scisk w tramwaju ze z polowy koktajl bez jogurtowy zrobil sie sam. Pani- tak mi sie skojarzylo....Torres jak zwykle przekonuje sie do smakow u dziadkow, nie ? Teraz truskawki, w zimie jajo zaakceptowal? Musisz chyba przyjac taktyke podawania mu u dziadkow wszystkiego czego w domu nie chce jesc.
#396 | |||||
Zakorzenienie
|
to nie sprzątaj tylko wracaj
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas nie ma hitów, Florek intelektualistą nie będzie, tylko sportowcem. Cytat:
![]() ![]() 6 godzina a my na nogach ![]()
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
Hej laski!
Na początek dzięki za wszystkie miłe słowa.... Wzięłam dziś dzień wolnego, bo padałam na pysk, miałam dziś pojechać do W-wy, gdzie jutro mam szkolenie, ale jak sobie na transport popatrzyłam to zwątpiłam - choć dzień w stolicy pewnie fajny by był.... I TŻ chciał mi urlop dać... Ale szefowa mojej szefowej nie chciała..... I jak w końcu go dostałam to się okazało, że niezłe godziny w polskim busie wykupione, remont warszawy centralnej,a raczej mostu śrenicowego, więc pociągiem słabo, a cena za samolot w bardzo ostatniej chwili taka, że szkoda gadać..... Finał taki, że lecę bladym świtem, prosto z samolotu na szkolenie i prosto ze szkolenia na samolot ![]() W ogóle myśleliśmy jechać w trójkę z Z - szacun dla tych co jeżdżą, to chyba póki co nie na nasze nerwy. W Warszawie mam rodzinkę, to bardzo kochani, ale starsi i schorowani ludzie, więc opcji zatrzymania u nich nie ma, ale chciałam, żeby Z zobaczyli zanim ![]() ![]() ![]() Sprzątanie, haha, szkoda gadać, chałupa zapuszczona na maxa, ja ciągle w weekendy jakieś szkolenia itp, prawie mnie w chacie nie ma, a jak już jestem to śpię i piorę i prasuję, na nic więcej sił i czasu nie starcza.... Teraz piorę i mam nadzieję że do godzin wczesnych porannych ciuchy co w nich chcę jechać wyschną....... Zosior chwilowo przysnął.... Chodzenie przy parapecie to był jednorazowy wyskok, jak czytam, że wasze dzieci pomykają po kanapach i drabinach to :mdeje: Z póki co boi się stać, choć wstawać próbuje.... Ale najczęściej stoi na czterech i dłońmi na czymś wyżej, np na krawędzi kosza z zabawkami..... Z tymi zabawkami to już nie wiem co robić, myślę, żeby coś pochować, to wtedy zaczyna się tym bawić, generalnie chce zagarniać do łóżka coraz większą ilość pluszaków..... W sumie z zabawek od urodzenia schowałam tylko matę edukacyjną i karuzelę, całą resztę ma - w sumie nie mam pomysłu co zostawić, co schować a co ewentualnie kupić??? Bawicie się jeszcze tymi wszystkimi FP multimediami itp? Z chyba najintensywniej ogląda książeczki, bawi się duplo i drewnianymi klockami i karmi pluszaki tymi materiałowymi owocami i warzywami z ikei.... no i domek wciąż na topie, chyba najlepszy zakup.... skok na arosa też planuję zrobić, ale jeszcze nie wiem co do końca - te co mają czereśniową, jest sens kupować wszystkie części? mamy wiosnę, Z to ogląda, ale nie wiem w sumie, czy kupować pozostałe..... pisałyście o kremach z filtrem - nie pamiętam czy pisałam - ja kupiłam zośce z biodermy - filtr 50, miło pachnie, dobrze się rozsmarowuje i się nie lepi, śmiesznie wygląda, bo jest niebieski, w superpharmie koło 45 zł płaciłam w promocji.... no to tyle pamiętniczka chyba..... bo smutami to nie będę truć, a wiele ich ostatnio.... gdzie Nestelle????
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
cathlyn wlasnie mialam Ci pisac, co zamawiam - i wyczyscilo mi koszyk na arosie
![]() ![]()
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bawimy FP. ja pochowałam gryzaki, grzechotki, i takie do zawieszenia np. w wózku rzeczy. zastanawiam się nad wywiezieniem pchacza bo go nie interesował już ale od wczoraj go pcha tyle że poprzeczkę sobie podniósł i do góry nogami nim jeździ ![]() a TERAZ ROBIE ANTYREKLAMĘ GLS!!! DZIADOWSKA, NIEKOMPETENTNA FIRMA!!!!!!!!!!! NIGDY WIĘCEJ. A WIĘC DO RZECZY KAŻDA NORMALNA FIRMA KURIERSKA DZWONI DO KLIENTA ŻE BĘDZIE W TAKICH I TAKICH GODZINACH CZY KTOS BĘDZIE W DOMU I WTEDY WIADOMO ŻEBY NP NIE IŚĆ O TEJ PORZE NA SPACER. A CI NIE DOŚĆ ŻE NIE DZWONIĄ TAK, TO POWINNI NIBY DZWONIĆ JAK SĄ POD DRZWIAMI A NIKOGO NIE MA(BEZ SENSU) ALE DO MNIE NIE ZADZWONILI, AVIZO NIE ZOSTAWILI A TEŻ POWINNI I JA PO 5 DNIACH PRZYPADKIEM SIĘ DOWIADUJE ZE JUŻ KURIER U MNIE BYŁ ![]() ![]() ![]() ![]() DZWONIŁAM ICH Z☠☠☠...Ć I ZNOWU CZEKAM JAK DEBIL AŻ ŁASKAWIE PRZYJEDZIE, I KISIŁAM SIĘ WCZORAJ ŻEBY NIE PRZEGAPIĆ, TO ICH NIE BYŁO. IDĘ ZARAZ SZYBKO TYLKO PO CHLEB I WRACAM BO MOŻE JAKIŚ KOLEJNY NIEKOMPETENTNY PRACOWNIK PRZYJECHAĆ. Z PREZENTEM NA DZIEŃ DZIECKA DLA FLORKA OD CIOCI! AAAAAA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() WIĘC PAMIĘTAJCIE NIGDY GLS!!!!!
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
Z takich fajnych ksiazeczek to np. Zgadywanki -
Na łące albo Na podwórku Strzałkowska Małgorzata albo z serii Akademia Mądrego Dziecka - te z otworkami ale widze, ze na arosie nie ma, jest tylko z gwiazdkami ( http://www.inna-bajka.kobietnik.pl/2...-ukry-kto.html mnie sie najbardziej podoba Kto robi hu-hu i Raz, dwa, trzy, Kto tu się ukrył? ) aktualne zamowienie na teraz Kurczę blade Autor: Wanda Chotomska http://www.otymze.pl/2012/06/ewa-czy...dek-czyta.html Opowiem ci, mamo, co robią pająki Autor: Marcin Brykczyński, Daniel de Latour Opowiem ci, mamo, co robią mrówki Autor: Bajerowicz Katarzyna, Brykczyński Marcin http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/2...ia-mrowki.html Pierwsze urodziny prosiaczka Ola Woldańska http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/1...rzyjaciol.html W dżungli Autor: Guettier Benedicte http://crazyjz.wordpress.com/2013/05...azka-z-dziura/ na troszke pozniej Wielka księga opowieści. Kubuś Puchatek http://www.inna-bajka.kobietnik.pl/2...y-kochamy.html Wiersze ulubione. Wanda Chotomska Autor: Wanda Chotomska http://maluszkoweinspiracje.blogspot...dzien-nie.html Krowa Matylda na czatach Autor: Steffensmeier Alexander http://agajagalubi.blogspot.de/2013/...-na-topie.html Krowa Matylda nie może zasnąć Autor: Alexander Steffensmeier http://www.inna-bajka.kobietnik.pl/2...-zasnac-w.html Krowa Matylda bawi się w chowanego Autor: Alexander Steffensmeier http://mamanietylkoadama.blogspot.de...w-lesie-w.html Krowa Matylda na wakacjach Autor: Alexander Steffensmeier Kubuś i Przyjaciele. Opowieść filmowa + audio CD Autor: Lisa Marsoli http://czytajki.blogspot.de/2012/07/...c-filmowa.html Na duzo pozniej: Co by było, gdyby...Tom 1 Autor: Przemysław Wechterowicz http://www.otymze.pl/2014/05/co-by-b...ytobranie.html Co by było, gdyby...Tom 2 Autor: Przemysław Wechterowicz Świat malucha. Moja pierwsza książeczka Autor: Agnieszka Bator, Ewa Nawrocka http://maluszkoweinspiracje.blogspot...siazeczka.html dla mnie: Dziecko z bliska. Zbuduj szczęśliwą relację Autor: Agnieszka Stein "Nie" z miłości Autor: Jesper Juul Twoje kompetentne dziecko. Dlaczego powinniśmy traktować dzieci poważniej? Autor: Jesper Juul i czuczu CzuCzu Karty obrazkowe na sznureczku Pojazdy (mam juz Zwierzeta i sa bardzo fajne) CzuCzu Puzzle do pary Zwierzątka CZUCZU MINI PUZZLE PRZEZ WIEŚ
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-06-06 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
no to mamy pierwszy lejący się katar, nieprzespaną nockę po części bo przerywana płaczem spała z nami tak więc my bardziej niewyspani bo dziecko już po 5 buszowało w łóżku my spaliśmy a teraz poszła spać. Tylko sama nie wiem czy to teraz się rozwinęło coś z tego crp wysokiego sprzed tygodnia czy to może na zęby? choć apsika, katar póki co brak gorączki a jak chodzi ze szczoteczką do zębów to robi tak jakby chciała nią wyrwać zęby na siłę sama już nie wiem bo nam się przebiły na dniach dwie dolne dwójki więc to chyba nie to chyba że kolejne idą? W ogóle nie chce dać sobie ściągnąć ![]() ... a miał być taki piękny dzień |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Szukam ladnego wydania jakis opowiesci, bajek na dobranoc - wy macie ta przyjemnosc pojscia do ksiegarni i poogladania ksiazek na zywo - ja kieruje sie tylko netem - gdyby ktos cos widzial, to prosze dac znac
![]() interesuje mnie 365 bajek na dobranoc, ale nie wiem, jak wygladaja w srodku ![]() ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
![]() oby to byly "tylko" zeby ![]()
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
Moderna fajne te książeczki
![]() Scarlett szefowa szefowej ![]() U nas czereśniowa się nie sprawdziła leży i kurzy się nawet jak przegląda książeczki to tą tylko przełoży i to nie chodzi o format bo inne duże uwielbia. Swoją drogą najlepszy jest wąż w gruffalo jak tylko zobaczy tą książkę to przynosi otwiera na wężu i każe pokazywać palcem a ona robi ssss ![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Moderna później zobaczę u teściowej bo ona ma dla wnuka taką książkę podpatrzę autora i ci napiszę bo mi się wydwała fajna jak ją przeglądałam, ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Moderna my mamy jeszcze Złotą ksigę bajek Disneya http://www.empik.com/zaczarowany-zwi...8702,ksiazka-p polecam bo fajnie się czyta na każdej stronie dużo ilustracji kolorwe tak że dam radę przeczytać stronę zanim mała się znudzi oglądaniem z resztą sama jak widzi tą książkę to piszczy i znowy przychodiz każe pokazywać zwierzątka na okładce a ona robił wrał jej ał albo hał czyl też ał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() o dzieki za tytul, przyjze sie odkladniej ![]() ![]()
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
Spółka ma w poważaniu rozwój pracownikow, robię to sama dla siebie za własne pieniądze wykorzystując urlop wypoczynkowy. Szefowa szefowych nie wie nawet gdzie jadę bo bym urlopu nie dostała na pewno. Jest nawet obrażona ze mam tyle urlopu schimikowane i wściekła ze o tym nie wiedziała - tymczasem kończy mi sie umowa i jak jesienią bedZie największy zachrzan to mnie już nie będzie. Powiedziałam ze mogę popracować jak dostanę ekwiwalent ale śmiech na sali był tylko. Jasne, na urlopie powinnam zasuwac może.....
#406 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
2. mały ostatnio pije najchetniej z butelki z dziubkiem, takiej male mineralnej, przeprosil sie tez z kubkiem z lovi takim z dziubkiem, z kubka normalnego tez sie zdarza, wogole nauczył się pić normalnie z miesiac chyba temu bo przedtem bylo kiepsko stad moja decyzja o powolnym odcycowywaniu Cytat:
![]() 2.zabierz mnie ![]() Cytat:
Drausia DPD tez nie dzwoni, przynajmniej do mnie, wkurzajaczajace to, kiedys byłam przez przypadek, tak ciekawe czy by awizo zostawili, najbardziej lubię UPC dzwonią, sa na czas(aaaa i ich letnie portaski uwielbiam ![]() oliwka ale sie załatwiła ![]() Cytat:
a ja juz ciasto z truskawkami upiekłam, jeszcze chcialam czekowisnie zrobic, nigdy nie robiłam, albo zrobie na czuja albo poszukam przepisu.ma ktoś coś fajnego na taka czekowiśnie?
![]() |
#407 | |
Wtajemniczenie
|
Czesc
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaaaa daj kawałek ciacha ![]()
![]() |
#409 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wczoraj upieklam ten placek z truskawkami i pianka - wlasnie zjadam na drugie sniadanie ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
![]() a urlop to mozna tak u Was przekladac w nieskonczonosc? U nas musi byc wybrany do konca marca roku nastepnego - i nie ma zmiluj, trzeba brac ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Hej witam sie
milus na drzemce ja tez ide Mial dzis ![]() Ide sie zdrzemnac Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas z krzeselkiem lepiej, nawet wysiedzi juz dluzej - czyli to sa jakies okresowe zachcianki-niechcianki ![]()
![]() |
#412 | |||||
Zadomowienie
|
Hej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() chyba sie doczekam ![]() to dzis zapitalasz w domu czy lezysz i nic nie robisz? ![]() Janek ma malo zabawek, ostatnio lubi wracac do tych grajacych, ale i tak najwiekszy hit to samochody ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zdrówka ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. chetnie, zapytam tzta czy ma dodatkowy budzet ![]() Cytat:
![]() Dragusia, bo mi uknelo, a nie dostalas info na maila o przesylce?Ja prawie zawsze dostaje info i ze sklepu (choc z tym bywa roznie) i od kuriera. Moze sie trafil jakis niedoswiadczony pracownik. Ja mam juz takie uklady z kurierami ze nie ma szans zebym nie dostala paczki na czas ![]() ![]() ![]() A jeszcze zapytam, wy dostajecie papierowe awizo od kuriera? ja tylko z poczty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ide pranie wywiesic
![]() |
#416 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdjęcie śliczne ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nam Ciebie też brakuje i tęskno ![]() Jakoś w to nie wierzę ![]() Już parę razy padało pytanie o Nestelle ale poki co pozostało bez odpowiedzi ![]() Skopiowałam i zapisałam sobie całego Twojego posta ![]() ![]() Cytat:
czekowiśnie?? brzmi intrygująco ![]() ![]() Cytat:
Dla Milusia ![]() Cytat:
Jejjj ![]() ![]() Pamiętniczka nie będzie ![]() ![]()
![]() |
#417 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Witam się ![]() My dziś po godzinnej przechadzce po podwórku, za rączkę (i bez rączki, ale pchał się do kałuż ![]() ![]() ![]() Też się zastanawiam, co z Nestelle ![]() Przeczytałam listę książek Moderny i płakać mi się chce - gdzie się podziały moje prawie wszystkie książki z dzieciństwa??? ![]() ![]() ![]() ![]() Nie mogę odżałować...
![]() |
#418 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zapytaj, bo drugi kostium sobie kupie ![]() ![]() aaa pościel super,tak romantycznie czekowisnie jadam w jednej cukierni, kruchy spód, powyzej własnie nadzienie czekloadowo-wisniowe a pozniej pianka, mniam mniam kasia ale jak chlustał to jeszcze masowałaś? ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- despa ![]() kasia z smietnika, biedne dziecko, no nie popisałscie się ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- ten przepis na ciasto z truskawkami ciekawy, moze tez sprobuje w weekend
![]() |
#419 | ||||
Raczkowanie
|
alliw pytałaś o imię - Tymon ( nie Tymoteusz
![]() podobnie jak Ty zazdraszczam ciąż ![]() ![]() T ząbki myję sam - "po swojemu" ![]() rondo się u nas nie sprawdziło bo T nie lubi się kąpać w kapeluszu ![]() ale może u Was zadziała ![]() śpiący Jasio ![]() Moderna i BYou słodziaki z psiakami ![]() my też mamy sunie ![]() ![]() ciekawe te książeczki polecane przez Was ![]() My niestety w środę mieliśmy zła przygodę, maluszka ugryzła pszczoła ![]() Na ogródku, bawiliśmy się oglądaliśmy kwiatuszki, odeszłam 2 metry dalej pozbierać zabawki z piaskownicy a T oglądał pasikonika, nagle złapał coś do rączki jak doskoczyłam to już ją ścisnął ![]() Miałam okropne wyrzuty sumienia że poszłam zbierać te zabawki ![]() ![]() ![]() po 15 minutach byliśmy już w aptece. Paluszek spuchł minimalnie i T już nie płakał. Profilaktycznie kupiliśmy Dapis. w książeczce o małych stworzonkach jest pszczoła. T od środy jej już nie lubi i za każdym razem pokazuje paluszkiem nie nie (nie wolno gryźć T w paluszek ) ![]() ![]() Dziś w nocy miał temperaturę. 9 doba po Priorixie. Mam nadzieję że dziś w nocy będzie dobrze ![]() ostatni weekend przed powrotem do pracy ![]() a tak wogóle to ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#420 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() T też obiera inny kierunek spaceru - przeciwny do tego który jest w planie ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.