|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś
Cytat:
|
|
|
|
|
#3872 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ktoś chciał linka - zamawiałam tutaj fabryapoduszek.com.pl - szczerze polecam Ktoś tu pisał o bólu - mnie tak potwornie łupie w plecach na wysokości stanika z prawej strony kręgosłupa i sadziłam, że to od brzucha a jak zapytałam położną na SR to powiedziała, że to może być od woreczka żółciowego i promieniować do pleców znowu coś Vegetka, Karolinek współczuję Ja dziś podpisałam cyrograf pod umową kredytową... Zaczyna się ubogie życie ale mieszkanie już na 100% jest MOJE!! |
||
|
|
|
#3873 |
|
Rozeznanie
|
malwiska naprawdę ładnie. Ale znów sobie uświadomiłam, że długa droga jeszcze przede mną
![]() wisienka spokojnie. Nawet jeśli nie załatwisz tego przed porodem to też świat się nie zawali. Chodzi o to że: przed porodem idziesz ze swoim facetem do Urzędu Stanu Cywilnego (zabierasz kartę ciąży i Wasze dowody). I tam tatuś mówi, że chce uznać ojcostwo przed porodem. Jest to potrzebne po to, żeby w szpitalu po urodzeniu dziecka można nadać nazwisko taty. Nie wiem czy tak jest wszędzie (chociaż podejrzewam, że tak), ale u nas jeśli nie masz tego "aktu" to szpital musi wpisać nazwisko matki i choćbyście deklarowali to ojcostwo to nie wolno im zrobić inaczej. Ponadto jeśli załatwisz przed porodem ten dokument, to wtedy akt urodzenia załatwi sam tatuś, a Ty nie będziesz musiała taka wymęczona zasuwać do USC. Jeśli nie załatwicie tego przed porodem- do załatwienia aktu urodzenia będziecie musieli być obecni oboje. No i jeszcze 3 sytuacja, która mam nadzieję żadnej z nas nie spotka, ale też jest taka ewentualność: jeśli z jakiś powodów/komplikacji Ty musiałabyś zostać w szpitalu, albo przewieźliby Cię do innego szpitala i dziecko nie mogłoby być z Tobą to: jeśli nie załatwisz tego dokumentu Twojemu facetowi nie będzie wolno zabrać dziecka ze szpitala. No i sytuacja patowa, bo nie wiadomo co wtedy zrobić. |
|
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
agnes ja też bym chciała urodzić przed terminem bo znam siebie... będę łazić i schizować się i dodatkowo tż - wolałabym tego uniknąć
wisienka gratuluje umowy, fajnie mieć coś swojego
|
|
|
|
#3875 |
|
Zadomowienie
|
U nas wystarcza dowody rodziców i pisemna zgoda jesli tylko jeden rodzic rejestruje
![]() Własnego mieszkania gratuluje Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-06-06 o 19:08 |
|
|
|
#3876 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3877 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Synek jest duży (teraz wielkoscia na ok. 4 latka nawet), to moze córcia będzie po mnie filigranowa. Wisienka - za kredyt, mniej $ ale na swoim najlepiej.--------------- Bardzo nerwowe miałam ostatnie dni, ciągle kłody pod nogi, a po tej dzisiejszej wizycie chyba ze mnie zeszło i czuje się ze 100 kg lzejsza.
|
|
#3878 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3879 |
|
Raczkowanie
|
Brzuch twardy od pol godziny. Magnez w kroplowce, a jutro do wizyty na czczo, bo nie wiadomo, co zadecyduja
ja pierdziuuuu... Boje sie Wisienka - gratuluje kredytu co swoje, to swoje Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Malwiska - sliczny kacik dla Malutkiej Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3880 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja muszę pomacać zanim coś zamówię... na szczęście przed wpakowaniem mnie do szpitala sukcesywnie kupowałam ubranka więc chociaż tyle. Cytat:
|
|
#3881 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3882 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinek, 36 tc to ciąża już donoszona i można rodzic
|
|
#3883 |
|
Raczkowanie
|
Zobaczymy
mam tylko nadzieje, ze Maly nie cierpi na tym wszystkim ja sobie jakos poradze ![]() Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Dobrze Was miec, Brzuchatki Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3884 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinek, jak moze cierpieć jak ma taką dzielną Mamę skóra przy skórze?
Nie załamuj się, bo widzę, ze dopada Cię straszna deprecha
|
|
#3885 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3886 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
chyba najlepiej zadzwonić do USC w poniedziałek i dopytaćCytat:
Kochana trzymaj się tam, może nawet lepiej żeby już maluszek przyszedł na świat |
|||
|
|
|
#3887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3888 |
|
Zadomowienie
|
W szpitalu i tak podajesz swoje nazwisko i upoważniasz np Jana Kowalskiego do informacji o twoim stanie zdrowia oraz dziecka a także upoważniasz np mamę do podjęcia decyzji zagrożenia życia twojego oraz dziecka i to matka wybiera a w książeczce wpisują te dane które ty podasz przy przyjęciu imię i nazwisko ojca oraz zawód a na opasce jest data godzina i imię i nazwisko matki. To nie jest logiczne ojciec może przed urodzeniem ale nie musi z partnerką załatwić takie zaświadczenie w USC bo np po urodzeniu okaże się że to jednak nie jego dziecko i :dupa:
Fakt po urodzeniu muszą stawić się oboje rodziców aby uznać dziecko nazwisko ale także że zgadzają się na takie a nie inne imię Ale zadzwonić można może są miasta gdzie zmuszają do gry w ciemno |
|
|
|
#3889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w koncu poszlam do sklepu i kupilam ten laktator aventa bo 60e to naprawde dobra cena uwielbiam promocje typu half price |
|
|
|
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie bardzo sie orientuje w temacie rejestracji dziecka, ale 2 lata temu bylam swiadkiem, jak urzedniczka tlumaczyla kobiecie, ze jesli rodzice dziecka sa malzenstwem, to zapisac dziecko moze jedno z rodzicow, jesli rodzice sa "tylko" partnerami i nie maja slubu, to przy zapisie musza byc oboje. Kobieta nie mogla tego pojac
|
|
|
|
#3891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3892 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() leżę w rudzie śląskiej
|
|
#3894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3895 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę, nie wiedziałam, że tak to wygląda w USC
Muszę koniecznie dopytać jak to jest u mnie, bo - szczerze mówiąc - za pewnik uznałam, że nikt nie będzie robił problemów. Od dłuższego już czasu drętwiały mi palce lewej dłoni, ale od około tygodnia drętwienie utrzymuje się non stop Zeświruję przez to Tym bardziej, że jestem leworęczna, w związku z czym tym bardziej odczuwam dyskomfort, że to akurat lewa dłoń...
|
|
#3896 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
generalnie chodzi o to, że musisz wybrać się z TŻ przed porodem do USC. Musicie mieć swoje dowody osobiste oraz kartę ciąży, a Ty potrzebujesz też skrócony odpis swojego aktu urodzenia, chyba że rejestrujesz dziecko w USC który ten akt sporządził (a pewnie nie, ja mieszkam gdzie indziej niż się urodziłam i musiałam załatwić skrócony odpis aktu urodzenia w moim rodzinym mieście - akurat sytuacja była taka, że zrobiłam to osobiście, ale nie ma problemu żeby to jakoś zdalnie zrobić). Urzędniczka wpisuje dane, potem przychodzi kierownik USC i uroczyście przed nim oświadczacie z TŻ że on jest ojcę![]() my trochę jak dzieciaki do tego podeszliśmy i mieliśmy kupę radochy, dopóki nie przyszła para rejestrować dziecko martwo urodzone wtedy nam mocno miny zrzedły opłaca się to zrobić, żeby nie ciągać noworodka po urzędach no i nie wiadomo jak my się będziemy czuły ... i gratuluję umowy Ines, wszelki duch już myślalam że Twój TŻ zakazał Ci po ślubie wizażu, serio to u Ciebie skończyło się podobnie jak u mnie, też byłam "mamusią latającą", super że jest ok i trzymam kciuki za rozpakowanie jak najpóźniej świecę przykładem![]() joanna, współczuję śmierci teścia, uważam że dobrze zdecydowałaś co do pójścia lub nie no i tyle zapamiętałam z nadrabiania ![]() mamusie szpitalne, trzymajcie się tam cieplutko ![]() witam, wciąż w dwupaku u mnie już naprawdę niedługo, ale ja akurat należę do tych, które chętnie pochodziłyby w ciąży jak najdłużej nic mi nie doskwiera, no i będzie mi brakować tej stopy, wystawianej bokiem a pewnie niedługo się rozpakuję, ech miłego dnia mamuśki
|
|
|
#3898 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Brzuchatki
![]() Ja już od 5 na nogach. Jakoś spać nie mogę bo dzidziuś mało się rusza i strasznie mnie to niepokoi - może zmęczony wczorajszym grillem. Dziś wycieczka do Krk - troszkę odwiedzin, troszkę zakupów. Podczytywałam Was wczoraj regularnie, ale nie miałam czasu pisać. Mam nadzieję, że nikogo nie ominęłam ![]() Kularek , ja się wybieram na weekend do Krk, za chwilkę wyjeżdżam i mam 200 km, ale termin porodu bardziej odległy. Wszystko zależy jak się czujesz ![]() Pszczola pracusiu oby szybko minęły Ci te 2 tygodnie!Malwiska fajna weekendowo-obiadowa umowa, obstawiam, że u mnie by przeszło, ale tak co drugi weekend a obiadów u rodziców unikamy ze względu na mało zróżnicowane menu ![]() Vegetka ![]() Karolinek współczuję z tymi nerkami, nieciekawa sytuacja, mam nadzieję,że wszystko będzie w porządku. Trzymaj się cieplutko ![]() Malwiska super kącik Fame a jak u Ciebie dziś ? Lepiej ? Iza To widzę, że plan na ' pociążową ' regenerację masz, a poza kosmetykami zamierzasz w inny sposób wracać do formy? Bambusiek za wizytę, ale będzie miała słodką kruszynkę Svelta, Wisienka, Dusia jeśli chodzi o uznanie ojcostwa w przypadku związków niesformalizowanych, to owszem można to zrobić przed porodem i wtedy rzeczywiście ojciec dziecka może sam zarejestrować dziecko, co może wiele ułatwić kobiecie. Jeśli ojciec wcześniej nie uzna dziecka - oboje rodzice muszą udać się do USC i wypełnić jednakowo deklaracje i tak jeśli matka wpisze 2 imiona a ojciec jedno, to muszą wypełniać do momentu aż deklaracje będą zgodne. Jeśli nie mogą dojść do porozumienia to matka sama wypełnia deklaracje, a ojciec do 3 miesięcy musi potwierdzić jeśli nie potwierdzi sprawa ląduje w sądzie. Jeśli rzeczywiście jest się samotną matką i chce się ubiegać o alimenty to najlepiej dać dziecku nazwisko ojca, bo potem są problemy.Becikowe, czy rozliczenie podatku może spaść na jedną osobę - ja uważam, że jeśli nie ma się ślubu to powinna ( dla własnego dobra ) zająć się tym matka dziecka. Mój maluch na pewno będzie zameldowany tam gdzie ja i wszystko w dokumentach będzie miał analogicznie po mnie, poza nazwiskiem ale to oczywiście do czasu zalegalizowania naszego związku.Będę Was podczytywać przez weekend - wypoczywajcie Kochane |
|
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinek czekamy na wieści
![]() wisienka gratuluję kredytu! Hej! Jestem głupia Wczoraj cały dzień sprzątałam po tym malowaniu i pod koniec dnia wymyśliłam jeszcze prasowanie i wieszanie zasłonek do dwóch okien
|
|
|
|
#3900 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co, ja tego swojego męża to za jaja dziś powieszę chyba.
Wczoraj spać nie dał, dziś pojechał na ryby a wczoraj rozmawialiśmy, że ma mieć telefon ze sobą i ładował go wieczorem na tą okazję. Otwieram oczy, a tu jego telefon leży sobie na stoliczku ![]() Wisienko gratuluję sfinalizowania kredytu ![]() A z uznaniem dziecka, to na początku ciąży byłam oblatana w temacie, ale później wzięliśmy ślub i już wypadło mi to z głowy jak to jest dokładnie. Eydrith, hahaha wiesz co, żebym ja mu przypadkiem nie zakazała kilku rzeczy po ślubie Fame, Ty naprawdę wszystko robisz, żeby urodzić lada moment ![]() TaTekla udanej wycieczki! Nie przemęczaj się i daj znać jak było. Karolinek_ jak tylko będziesz mogła to dawaj znać co się dzieje, trzymam kciuki Vegetka a Ty jak dziś? Noc pod znakiem drapania czy ok? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

za wizyte.
chyba ze urodze wczesniej.

znowu coś 

ja pierdziuuuu... Boje sie 
za wytwałoś i rybka dobrze prawi, odpal allegro 
chyba najlepiej zadzwonić do USC w poniedziałek i dopytać

wtedy nam mocno miny zrzedły
już myślalam że Twój TŻ zakazał Ci po ślubie wizażu, serio