Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, część V - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-06, 17:09   #3871
agnes208
Zakorzenienie

Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
malwiskafajny kacik

Fame mam podobna karuzelke tylko jeszcze z tygryskiem i kubusiem

bambusiek za wizyte.

Dziewczyny co wam tak spieszno do tych porodow, ciaza trwa 40tyg i najlepiej wytrzymac jak najdluzej, nawet jak dziecko jest w tym "bezpiecznym" terminie ja tez pewnie zaczne w koncu marudzic, ale prawdopodobnie dopiero po terminie chyba ze urodze wczesniej.
Ja bym tak chciala urodzic z tydzien przed najbardziej boje sie przeterminowac bo bede sie bardzo denerwowac czy to juz czy jeszcze a jak mnie zlapie to ide na zywiol i juz. Mniej stresu tymbardziej,ze jestem tu sama a tz pracuje 6 dni w tyg i dojezdza bardzo daleko do pracy. W tym momencie juz czuje sie troche nieswo j caly dzien sama.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 17:23   #3872
wisienka1000
Wtajemniczenie

Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś

Cytat:
Napisane przez svelta Pokaż wiadomość
A potem do urzędu żeby uznał ojcostwo. Bo pamiętacie, że jeśli nie jesteście po ślubie to trzeba to załatwić przed porodem?
Yyyyy??? Że co? Napisz mi więcej pliss bo ja bez ślubu i nie wiem o co kaman
Cytat:
Napisane przez Ines3037200 Pokaż wiadomość
Aaaa i jeszcze:
Wisienka!
Piękne rzeczy masz!!
Mam ochotę Cię obrabować
haha zapraszam, 2 dzieci się spokojnie pomieści w tej pościeli
ktoś chciał linka - zamawiałam tutaj fabryapoduszek.com.pl - szczerze polecam wykonanie 1 klasa

Ktoś tu pisał o bólu - mnie tak potwornie łupie w plecach na wysokości stanika z prawej strony kręgosłupa i sadziłam, że to od brzucha a jak zapytałam położną na SR to powiedziała, że to może być od woreczka żółciowego i promieniować do pleców znowu coś

Vegetka, Karolinek współczuję

Ja dziś podpisałam cyrograf pod umową kredytową... Zaczyna się ubogie życie ale mieszkanie już na 100% jest MOJE!!
wisienka1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 17:38   #3873
svelta
Rozeznanie

malwiska naprawdę ładnie. Ale znów sobie uświadomiłam, że długa droga jeszcze przede mną

wisienka spokojnie. Nawet jeśli nie załatwisz tego przed porodem to też świat się nie zawali. Chodzi o to że: przed porodem idziesz ze swoim facetem do Urzędu Stanu Cywilnego (zabierasz kartę ciąży i Wasze dowody). I tam tatuś mówi, że chce uznać ojcostwo przed porodem. Jest to potrzebne po to, żeby w szpitalu po urodzeniu dziecka można nadać nazwisko taty. Nie wiem czy tak jest wszędzie (chociaż podejrzewam, że tak), ale u nas jeśli nie masz tego "aktu" to szpital musi wpisać nazwisko matki i choćbyście deklarowali to ojcostwo to nie wolno im zrobić inaczej. Ponadto jeśli załatwisz przed porodem ten dokument, to wtedy akt urodzenia załatwi sam tatuś, a Ty nie będziesz musiała taka wymęczona zasuwać do USC. Jeśli nie załatwicie tego przed porodem- do załatwienia aktu urodzenia będziecie musieli być obecni oboje.
No i jeszcze 3 sytuacja, która mam nadzieję żadnej z nas nie spotka, ale też jest taka ewentualność: jeśli z jakiś powodów/komplikacji Ty musiałabyś zostać w szpitalu, albo przewieźliby Cię do innego szpitala i dziecko nie mogłoby być z Tobą to: jeśli nie załatwisz tego dokumentu Twojemu facetowi nie będzie wolno zabrać dziecka ze szpitala. No i sytuacja patowa, bo nie wiadomo co wtedy zrobić.
svelta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 17:39   #3874
malwiska
Zakorzenienie

agnes ja też bym chciała urodzić przed terminem bo znam siebie... będę łazić i schizować się i dodatkowo tż - wolałabym tego uniknąć
wisienka gratuluje umowy, fajnie mieć coś swojego
Stary 2014-06-06, 18:05   #3875
dusia_tcv
Zadomowienie

U nas wystarcza dowody rodziców i pisemna zgoda jesli tylko jeden rodzic rejestruje
Własnego mieszkania gratuluje

Edytowane przez dusia_tcv
Czas edycji: 2014-06-06 o 18:08
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 18:10   #3876
svelta
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
U nas wystarcza dowody rodziców i pisemna zgoda jesli tylko jeden rodzic rejestruje
Ale to chyba jeśli jesteście po ślubie? MI chodzi o procedurę kiedy rodzice nie są małżeństwem
svelta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 18:27   #3877
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny co wam tak spieszno do tych porodow, ciaza trwa 40tyg i najlepiej wytrzymac jak najdluzej, nawet jak dziecko jest w tym "bezpiecznym" terminie ja tez pewnie zaczne w koncu marudzic, ale prawdopodobnie dopiero po terminie chyba ze urodze wczesniej.
Dla mnie to większa szansa na sn a nie cc poprzednio gdyby nie to, że synek wyszedł 2 tygodnie szybciej nie byłoby innej opcji jak cc

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
bambusiek to rzeczywiście drobniutka, moja w 31t4d ważyła tyle samo a jesteśmy na tym samym etapie. Szczerze? też bym się cieszyła że jest raczej mniejsza niż większa, moja jest zawsze mniej więcej między 40-50 centylem bo w szczecinie robił mi jeszcze inny lekarz 2 razy i u niego zawsze moje dziecko jest drobniejsze w porównaniu z wynikami mojej gin u której też miałam 2 razy mierzone
i chyba w 38 tc pojadę też do niego bo moja kolejne wymiary chce mi wziąć dopiero w 40tc a ja bym chciała wiedzieć wcześniej nawet ze względu na tą cukrzycę ... no i mogę nie doczekać przecież 40tc
No właśnie wagę ma tydzień do tyłu, ale w normach się mieści i z budowy jest drobna.
Synek jest duży (teraz wielkoscia na ok. 4 latka nawet), to moze córcia będzie po mnie filigranowa.

Wisienka - za kredyt, mniej $ ale na swoim najlepiej.
---------------
Bardzo nerwowe miałam ostatnie dni, ciągle kłody pod nogi, a po tej dzisiejszej wizycie chyba ze mnie zeszło i czuje się ze 100 kg lzejsza.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-06, 19:07   #3878
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Ale to chyba jeśli jesteście po ślubie? MI chodzi o procedurę kiedy rodzice nie są małżeństwem
Ja wiem o co ci chodzi i u nas nie ma takich formalności
Stary 2014-06-06, 19:10   #3879
Karolinek_
Raczkowanie

Brzuch twardy od pol godziny. Magnez w kroplowce, a jutro do wizyty na czczo, bo nie wiadomo, co zadecyduja ja pierdziuuuu... Boje sie

Wisienka - gratuluje kredytu co swoje, to swoje

Wysłane z mojego HTC Desire S przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Malwiska - sliczny kacik dla Malutkiej

Karolinek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 19:11   #3880
Vegetka
Zakorzenienie

Cytat:
Mogę się tylko domyślać jak Ci ciężko, ale dobrze, że jesteś pod stałą obserwacją. Leż póki jeszcze możesz, bo potem już nie poodpoczywasz za dużo. A tż na pewno znakomicie sobie poradzi. Grunt to go po wszystkim pochwalić, to go zacznie duma rozpierać
Radzi sobie super, mam szczęście że jest taki zaradny. i codziennie mu to mówię... i to mnie najbardziej wzrusza

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
masz się z tą cholestazą... no ale już bliżej niż dalej, za wytwałoś i rybka dobrze prawi, odpal allegro
to nie to samo ja muszę pomacać zanim coś zamówię... na szczęście przed wpakowaniem mnie do szpitala sukcesywnie kupowałam ubranka więc chociaż tyle.

Cytat:
Napisane przez Karolinek_ Pokaż wiadomość
Przepraszam, ze tylko o sobie... Po usg okazuje sie, ze mam zastoje na obydwu nerkach, a na prawej konkretny. Brzuch ciagle twardy. Jedynie uczulenie po luteinie zniknelo leze z nogami w gorze i modle sie, zeby te dni szybciej mijaly i Synus juz mogl wyjsc, bo o ile jemu sie nie spieszy, to moj matczyny organizm juz go ma dosc kiedys mu to powiem

Kochaana, ile Ty masz jeszcze do końca, bo gdzieś przegapiłam tą informację.
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 19:13   #3881
Karolinek_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vegetka Pokaż wiadomość
Kochaana, ile Ty masz jeszcze do końca, bo gdzieś przegapiłam tą informację.
Dzisiaj zaczelam 36 tydzien
A ja dalej nie wiem, skad Ty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-06, 19:19   #3882
mamaya
Zakorzenienie

Karolinek, 36 tc to ciąża już donoszona i można rodzic Wiadomo, ze lepiej dłużej niż krócej, ale nawet jeśli zadecydują jutro o wywoływaniu/cesarce to możesz być spokojna
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 19:27   #3883
Karolinek_
Raczkowanie

Zobaczymy mam tylko nadzieje, ze Maly nie cierpi na tym wszystkim ja sobie jakos poradze

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Dobrze Was miec, Brzuchatki

Stary 2014-06-06, 19:53   #3884
mamaya
Zakorzenienie

Karolinek, jak moze cierpieć jak ma taką dzielną Mamę skóra przy skórze? Uszy do góry Kochana, z Malutkim na pewno jest wszystko dobrze, jest zadowolony, nic Go nie boli
Nie załamuj się, bo widzę, ze dopada Cię straszna deprecha
Stary 2014-06-06, 19:54   #3885
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Zobaczymy mam tylko nadzieje, ze Maly nie cierpi na tym wszystkim ja sobie jakos poradze

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Dobrze Was miec, Brzuchatki

Kochana zobaczysz będzie dobrze na pewno
Stary 2014-06-06, 20:23   #3886
wisienka1000
Wtajemniczenie

Cytat:
wisienka spokojnie. Nawet jeśli nie załatwisz tego przed porodem to też świat się nie zawali. Chodzi o to że: przed porodem idziesz ze swoim facetem do Urzędu Stanu Cywilnego (zabierasz kartę ciąży i Wasze dowody). I tam tatuś mówi, że chce uznać ojcostwo przed porodem. Jest to potrzebne po to, żeby w szpitalu po urodzeniu dziecka można nadać nazwisko taty. Nie wiem czy tak jest wszędzie (chociaż podejrzewam, że tak), ale u nas jeśli nie masz tego "aktu" to szpital musi wpisać nazwisko matki i choćbyście deklarowali to ojcostwo to nie wolno im zrobić inaczej. Ponadto jeśli załatwisz przed porodem ten dokument, to wtedy akt urodzenia załatwi sam tatuś, a Ty nie będziesz musiała taka wymęczona zasuwać do USC. Jeśli nie załatwicie tego przed porodem- do załatwienia aktu urodzenia będziecie musieli być obecni oboje.
No i jeszcze 3 sytuacja, która mam nadzieję żadnej z nas nie spotka, ale też jest taka ewentualność: jeśli z jakiś powodów/komplikacji Ty musiałabyś zostać w szpitalu, albo przewieźliby Cię do innego szpitala i dziecko nie mogłoby być z Tobą to: jeśli nie załatwisz tego dokumentu Twojemu facetowi nie będzie wolno zabrać dziecka ze szpitala. No i sytuacja patowa, bo nie wiadomo co wtedy zrobić.

Cytat:
to ja już nie wiem chyba najlepiej zadzwonić do USC w poniedziałek i dopytać
Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
wisienka gratuluje umowy, fajnie mieć coś swojego

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Wisienka - za kredyt, mniej $ ale na swoim najlepiej.

Cytat:
Brzuch twardy od pol godziny. Magnez w kroplowce, a jutro do wizyty na czczo, bo nie wiadomo, co zadecyduja ja pierdziuuuu... Boje sie

Kochana trzymaj się tam, może nawet lepiej żeby już maluszek przyszedł na świat ciąża donoszona, jemu nic nie będzie a Ty przestaniesz się męczyć
Stary 2014-06-06, 20:30   #3887
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Malwiska - sliczny kacik dla Malutkiej

Nie martw się, cokolwiek zdecydują bedzie dobrze. Mamy już 3 mamusie.

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-06-06, 21:11   #3888
dusia_tcv
Zadomowienie

W szpitalu i tak podajesz swoje nazwisko i upoważniasz np Jana Kowalskiego do informacji o twoim stanie zdrowia oraz dziecka a także upoważniasz np mamę do podjęcia decyzji zagrożenia życia twojego oraz dziecka i to matka wybiera a w książeczce wpisują te dane które ty podasz przy przyjęciu imię i nazwisko ojca oraz zawód a na opasce jest data godzina i imię i nazwisko matki. To nie jest logiczne ojciec może przed urodzeniem ale nie musi z partnerką załatwić takie zaświadczenie w USC bo np po urodzeniu okaże się że to jednak nie jego dziecko i :dupa: Fakt po urodzeniu muszą stawić się oboje rodziców aby uznać dziecko nazwisko ale także że zgadzają się na takie a nie inne imię
Ale zadzwonić można może są miasta gdzie zmuszają do gry w ciemno
Stary 2014-06-06, 21:16   #3889
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana to normalne ze sie boisz wcale ci sie nie dziwie ale cokolwiek zadecyduja lekarze bedzie dobrze bo dzidzius juz duzy ciaza zaawansowana. Widzisz juz sa 3 mamusie i z dzidziami jest dobrze.

Ja w koncu poszlam do sklepu i kupilam ten laktator aventa bo 60e to naprawde dobra cena uwielbiam promocje typu half price

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-06, 21:19   #3890
rybka13
Zakorzenienie

A ja nie bardzo sie orientuje w temacie rejestracji dziecka, ale 2 lata temu bylam swiadkiem, jak urzedniczka tlumaczyla kobiecie, ze jesli rodzice dziecka sa malzenstwem, to zapisac dziecko moze jedno z rodzicow, jesli rodzice sa "tylko" partnerami i nie maja slubu, to przy zapisie musza byc oboje. Kobieta nie mogla tego pojac
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:21   #3891
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nie bardzo sie orientuje w temacie rejestracji dziecka, ale 2 lata temu bylam swiadkiem, jak urzedniczka tlumaczyla kobiecie, ze jesli rodzice dziecka sa malzenstwem, to zapisac dziecko moze jedno z rodzicow, jesli rodzice sa "tylko" partnerami i nie maja slubu, to przy zapisie musza byc oboje. Kobieta nie mogla tego pojac
Rybka a ty umiejscawiasz akty urodzenia dzieciakow w pl?
Stary 2014-06-06, 21:27   #3892
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
Rybka a ty umiejscawiasz akty urodzenia dzieciakow w pl?
Tak, corka jest zarejestrowana rowniez w Pl, ma pesel i podrozuje na dowod osobisty. Z drugim dzieckiem tez tak zrobimy.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 21:46   #3893
Vegetka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj zaczelam 36 tydzien
A ja dalej nie wiem, skad Ty

oo to masz ten komfort, że to już ciąża donoszona, ja mam dopiero 32 tydzień

leżę w rudzie śląskiej
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:07   #3894
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
u nas też tak było - mało tego, ja musiałam podpisywać coś tam, że tż jest faktycznie ojcem.
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 23:18   #3895
mamaya
Zakorzenienie

Kurczę, nie wiedziałam, że tak to wygląda w USC Muszę koniecznie dopytać jak to jest u mnie, bo - szczerze mówiąc - za pewnik uznałam, że nikt nie będzie robił problemów.

Od dłuższego już czasu drętwiały mi palce lewej dłoni, ale od około tygodnia drętwienie utrzymuje się non stop Zeświruję przez to Tym bardziej, że jestem leworęczna, w związku z czym tym bardziej odczuwam dyskomfort, że to akurat lewa dłoń...
Stary 2014-06-06, 23:49   #3896
wisienka1000
Wtajemniczenie

Cytat:
W szpitalu i tak podajesz swoje nazwisko i upoważniasz np Jana Kowalskiego do informacji o twoim stanie zdrowia oraz dziecka a także upoważniasz np mamę do podjęcia decyzji zagrożenia życia twojego oraz dziecka i to matka wybiera a w książeczce wpisują te dane które ty podasz przy przyjęciu imię i nazwisko ojca oraz zawód a na opasce jest data godzina i imię i nazwisko matki. To nie jest logiczne ojciec może przed urodzeniem ale nie musi z partnerką załatwić takie zaświadczenie w USC bo np po urodzeniu okaże się że to jednak nie jego dziecko i :dupa: Fakt po urodzeniu muszą stawić się oboje rodziców aby uznać dziecko nazwisko ale także że zgadzają się na takie a nie inne imię
Ale zadzwonić można może są miasta gdzie zmuszają do gry w ciemno
Ale to wszystko skomplikowane jest ja to nawet nie wiedziałam, że takie rzeczy trzeba załatwiać... nie wspomnę o becikowym itd... zwalam to na tżta - niech on coś też ogarnie sam bo dla mnie to too much, szczególnie jak urodzę... już teraz dostaję kręćka od instytucji typu banki i nie chcę na oczy widzieć żadnych urzędów
Stary 2014-06-07, 05:55   #3897
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wisienka1000 Pokaż wiadomość
Ale to wszystko skomplikowane jest ja to nawet nie wiedziałam, że takie rzeczy trzeba załatwiać... nie wspomnę o becikowym itd... zwalam to na tżta - niech on coś też ogarnie sam bo dla mnie to too much, szczególnie jak urodzę... już teraz dostaję kręćka od instytucji typu banki i nie chcę na oczy widzieć żadnych urzędów
wisienka, to nie jest skomplikowane, ja już mam to za sobą więc jakby co to pytaj generalnie chodzi o to, że musisz wybrać się z TŻ przed porodem do USC. Musicie mieć swoje dowody osobiste oraz kartę ciąży, a Ty potrzebujesz też skrócony odpis swojego aktu urodzenia, chyba że rejestrujesz dziecko w USC który ten akt sporządził (a pewnie nie, ja mieszkam gdzie indziej niż się urodziłam i musiałam załatwić skrócony odpis aktu urodzenia w moim rodzinym mieście - akurat sytuacja była taka, że zrobiłam to osobiście, ale nie ma problemu żeby to jakoś zdalnie zrobić). Urzędniczka wpisuje dane, potem przychodzi kierownik USC i uroczyście przed nim oświadczacie z TŻ że on jest ojcę dostajecie papier, z którym po urodzeniu dziecka zgłasza się TŻ i finito

my trochę jak dzieciaki do tego podeszliśmy i mieliśmy kupę radochy, dopóki nie przyszła para rejestrować dziecko martwo urodzone wtedy nam mocno miny zrzedły
opłaca się to zrobić, żeby nie ciągać noworodka po urzędach no i nie wiadomo jak my się będziemy czuły ...

i gratuluję umowy wiem jak to cieszy

Ines, wszelki duch już myślalam że Twój TŻ zakazał Ci po ślubie wizażu, serio to u Ciebie skończyło się podobnie jak u mnie, też byłam "mamusią latającą", super że jest ok i trzymam kciuki za rozpakowanie jak najpóźniej świecę przykładem

joanna, współczuję śmierci teścia, uważam że dobrze zdecydowałaś co do pójścia lub nie

no i tyle zapamiętałam z nadrabiania

mamusie szpitalne, trzymajcie się tam cieplutko trzymam mocne kciuki

witam, wciąż w dwupaku u mnie już naprawdę niedługo, ale ja akurat należę do tych, które chętnie pochodziłyby w ciąży jak najdłużej nic mi nie doskwiera, no i będzie mi brakować tej stopy, wystawianej bokiem a pewnie niedługo się rozpakuję, ech
miłego dnia mamuśki
Stary 2014-06-07, 06:24   #3898
TaTekla
Raczkowanie

Cześć Brzuchatki

Ja już od 5 na nogach. Jakoś spać nie mogę bo dzidziuś mało się rusza i strasznie mnie to niepokoi - może zmęczony wczorajszym grillem. Dziś wycieczka do Krk - troszkę odwiedzin, troszkę zakupów.

Podczytywałam Was wczoraj regularnie, ale nie miałam czasu pisać.
Mam nadzieję, że nikogo nie ominęłam

Kularek , ja się wybieram na weekend do Krk, za chwilkę wyjeżdżam i mam 200 km, ale termin porodu bardziej odległy. Wszystko zależy jak się czujesz

Pszczola pracusiu oby szybko minęły Ci te 2 tygodnie!

Malwiska fajna weekendowo-obiadowa umowa, obstawiam, że u mnie by przeszło, ale tak co drugi weekend a obiadów u rodziców unikamy ze względu na mało zróżnicowane menu

Vegetka

Karolinek współczuję z tymi nerkami, nieciekawa sytuacja, mam nadzieję,że wszystko będzie w porządku. Trzymaj się cieplutko

Malwiska super kącik

Fame a jak u Ciebie dziś ? Lepiej ?

Iza To widzę, że plan na ' pociążową ' regenerację masz, a poza kosmetykami zamierzasz w inny sposób wracać do formy?

Bambusiek za wizytę, ale będzie miała słodką kruszynkę

Svelta, Wisienka, Dusia jeśli chodzi o uznanie ojcostwa w przypadku związków niesformalizowanych, to owszem można to zrobić przed porodem i wtedy rzeczywiście ojciec dziecka może sam zarejestrować dziecko, co może wiele ułatwić kobiecie. Jeśli ojciec wcześniej nie uzna dziecka - oboje rodzice muszą udać się do USC i wypełnić jednakowo deklaracje i tak jeśli matka wpisze 2 imiona a ojciec jedno, to muszą wypełniać do momentu aż deklaracje będą zgodne. Jeśli nie mogą dojść do porozumienia to matka sama wypełnia deklaracje, a ojciec do 3 miesięcy musi potwierdzić jeśli nie potwierdzi sprawa ląduje w sądzie. Jeśli rzeczywiście jest się samotną matką i chce się ubiegać o alimenty to najlepiej dać dziecku nazwisko ojca, bo potem są problemy.Becikowe, czy rozliczenie podatku może spaść na jedną osobę - ja uważam, że jeśli nie ma się ślubu to powinna ( dla własnego dobra ) zająć się tym matka dziecka. Mój maluch na pewno będzie zameldowany tam gdzie ja i wszystko w dokumentach będzie miał analogicznie po mnie, poza nazwiskiem ale to oczywiście do czasu zalegalizowania naszego związku.

Będę Was podczytywać przez weekend - wypoczywajcie Kochane
TaTekla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 06:29   #3899
Fame
Zakorzenienie

Karolinek czekamy na wieści

wisienka gratuluję kredytu!

Hej!
Jestem głupia Wczoraj cały dzień sprzątałam po tym malowaniu i pod koniec dnia wymyśliłam jeszcze prasowanie i wieszanie zasłonek do dwóch okien szczerze mówiąc jak się położyłam już to myślałam, że urodzę, bo tak mnie wszystko bolało..... ale obudziłam się i niby wszystko na miejscu
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 07:38   #3900
Ines3037200
Rozeznanie

Wiecie co, ja tego swojego męża to za jaja dziś powieszę chyba.
Wczoraj spać nie dał, dziś pojechał na ryby a wczoraj rozmawialiśmy, że ma mieć telefon ze sobą i ładował go wieczorem na tą okazję. Otwieram oczy, a tu jego telefon leży sobie na stoliczku

Wisienko gratuluję sfinalizowania kredytu
A z uznaniem dziecka, to na początku ciąży byłam oblatana w temacie, ale później wzięliśmy ślub i już wypadło mi to z głowy jak to jest dokładnie.

Eydrith, hahaha wiesz co, żebym ja mu przypadkiem nie zakazała kilku rzeczy po ślubie

Fame, Ty naprawdę wszystko robisz, żeby urodzić lada moment daj dziecku spokój

TaTekla udanej wycieczki! Nie przemęczaj się i daj znać jak było.

Karolinek_ jak tylko będziesz mogła to dawaj znać co się dzieje, trzymam kciuki

Vegetka
a Ty jak dziś? Noc pod znakiem drapania czy ok?
Ines3037200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości