W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-06, 22:03   #3571
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Dzisiaj na serio nie jest moj dzien
nie dosc ze te wymioty mnie wymeczyly to poklocilam sie z Tz o nic i poszedl spac

strasznie swedzi mnie brzuch i widze ze to dlatego ze pojawily mi sie jakies krostki

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:13   #3572
UmiZumi
Rozeznanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Moja kuzynka dzis urodzila dziewczynke w 38tyg, 54cm, 3300gr. Takze duze rodzą się te dzieciaczki
i gratulacje dla kuzynki

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
mój jest ułożony główką w dół

ja po wizycie, rozwarcie na palca, szyjka skrócona, główka bardzo nisko. Jak wytrzymam jeszcze 2 tyg to będzie dobrze, a jak 4 to super
Kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy umówię się z ginem na cc.
trzymam kciuki aby udało się wytrzymać, jak najdłużej
Stary 2014-06-06, 22:15   #3573
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
nie dosc ze te wymioty mnie wymeczyly to poklocilam sie z Tz o nic i poszedl spac

strasznie swedzi mnie brzuch i widze ze to dlatego ze pojawily mi sie jakies krostki
Nie masz może wapna do rozpuszczenia? Pomaga na takie swędzenia... przykro mi, że się pokłóciliście, akurat na weekend pogadajcie rano.

Wysłano z aplikacji mobilnej.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:19   #3574
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
super że wizyta udana czyli już sie nie martwię że moje takie maleńkie jest Mi niestety lekarz nie powiedział ile mniej wiećej moj chłopaczek bedzie miał, ale ja tak własnie szacowałam ponad 3 kg. Zostały mi pełne dwa miesiace to chyba ponad 2 kg nie przytyje...
Myślę że nasze maluszki z tego co piszesz beda podobne wielkościowo
...
A co to jest za badanie coombs???miałyscie coś tyakiego, bo dostałam skierowanie...
No widzisz, obie będziemy miały niewielkie dzieciaczki. Ja się cieszę, bo będzie ciut łatwiej przy porodzie

Coombs to przeciwciała, to związane z ewentualnym konfliktem serologicznym.
Ja miałam to robione, bo mamy z mężem niezgodność Rh, z resztą teraz też dostałam skierowanie na alloprzeciwciała

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Wiedziałam, że wszystko będzie dobrze
Hania drobna dziewczynka będzie łatwiej będzie Ci rodzić
...
Ja szukam zegarka dla TŻ, bo za 10 dni ma 30-stkę.

Właśnie się spłakałam oglądając poniższy filmik.

http://podaj.to/post/106,0,ja-cie-ur...stem-mama.html

No dokładnie, może mniej się obie umęczymy przy porodzie

Mój mąż na te urodziny też zażyczył sobie zegarek. I wymarzył sobie binarny, taki też dostał. Wygląda jak urządzenie do teleportacji

Filmik wzruszający faktycznie

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
Super ,że wszystko dobrze
Cytat:
Napisane przez jagusia15 Pokaż wiadomość
super że wszystko dobrze
Dzięki

Jagusia, to super. Ile nosiłaś aparat?

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Jakiegoś doła złapałam. Jak przeczytałam, że Tasia trafiła w poprzedniej ciąży przez ciśnienie do szpitala, to od razu mam wizję, że i mnie to spotka. Już sobie to wyobrażam... ostatni miesiąc ciąży, upał i szpital :/ jakoś mam wrażenie, że tak strasznie daleko do końca tej ciąży, tyle jeszcze złego może mnie spotkać... ech... do dupy się czuję. Chciałabym, żeby był sierpień i synek już był z nami...

Kochana, ale przecież to, że ktoś trafił do szpitala, to nie znaczy, że i Ty trafisz. Spokojnie. Twoje nerwy też mają wpływ na Twoje ciśnienie

Cytat:
Napisane przez White Cafe Pokaż wiadomość
To moj brzuch w 30tyg+2
Super! Piękna piłeczka

Cytat:
Super, ze przynosisz dobre wiesci

Właśnie, prawie u kazdej z was dzieci sa juz dawno główką w dół. Jest jakis termin do kiedy maja czas zeby sie obrocic?

Co do obrócenia, to teoretycznie chyba do 33 tc maluch się powinien obrócić, ale ja znam przypadki, gdzie się dzieci obróciły 2 dni przed porodem, więc spokojnie
Zorientuj się, czy w Twoim szpitalu nie 'obracają'. Jest taki specjalny chwyt, który wykonuje lekarz, żeby obrócić dziecko do porodu. Robi się to w szpitalu, kładzie się na 2 dni, ktg, usg, badania i można próbować malucha obrócić!

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Poszlam do dzieciecego zapytac o materace. Zanim doszlam (max 3min ciazowym spacerem) juz zaleglam na lawce.
Pozniej lepiej nie bylo - zlapal mnie taki silny bol w dole brzucha ze az sie zgielam a potem kucnelam i wstac nie moglam. Wystraszylam sie ze zaczynam rodzic bo bol nieziemski i trzymal. Jak troche przeszlo ledwo sie dowloklam z powrotem do domu. Leze od g.16 z poduszka pod pupa bo inaczej dziecko mi naciska na spojenie lonowe i boli ze lza w oku sie kreci.

Dobrze ze jutro mam usg...i ze jutro prawie zamkniemy sprawe wyprawki.
Ojej, bidulko, umęczysz się
Poleż, odpocznij, chociaż wiem, jakie to frustrujące, jak nie można za wiele zrobić. Trzymaj się

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość

ButterBear
- świetne wyniki! I waga optymalna
Waga Małej tak Moja to nie wiem

Cytat:

ja po wizycie, rozwarcie na palca, szyjka skrócona, główka bardzo nisko. Jak wytrzymam jeszcze 2 tyg to będzie dobrze, a jak 4 to super
Ojej. Ale mówił, że masz szansę wytrzymać te 4 tygodnie? Trzymam kciuki

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:24   #3575
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Nie masz może wapna do rozpuszczenia? Pomaga na takie swędzenia... przykro mi, że się pokłóciliście, akurat na weekend pogadajcie rano.

mam wapno ale juz sie nie drapie jak dalej bedzie mnie swedzialo to rano wypije

jutro przychodzi polozna wiec nie mozemy sie klocic ale przez to ze mam takie ciezkie dni teraz a Tz wraca do domu i liczy ze bede szczesliwa i usmiechnieta mnie dobija
staram sie jakos po sobie nie pokazywac ale ja tez mam swoj limit

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No widzisz, obie będziemy miały niewielkie dzieciaczki. Ja się cieszę, bo będzie ciut łatwiej przy porodzie
moja mala tez bedzie niewielka
w 30 tc miala 1300 i 35 cm i watpie ze dobije do 3800 tyle ile ja mialam bo ginka mowila ze bedzie miala 49-52 cm gora a waga 2900-3200 g

Nasze szczescie
Stary 2014-06-06, 22:31   #3576
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
W moim przypadku wizyta u fryzjera trwa właśnie niecałe 2 godzinki, no ale przecież w tym czasie może się dziecku zachcieć jeść, to co wtedy?
Nie wiem jak Wy sie zapatrujecie za dopajaniem dziecka, ale ja juz w szpitalu dawalam po kryjomu wode z butelki bo byl niemilosierny upal a on musial lezej pod lampami i jak sie budzil to byl kega spragniony, nie chcial wtedy piersi tylko uspokajal sie jak wypil troczke wody, potem zjadl dopiero i znow zasypial..
Wiec jak dziecko juz bardzo placze to mozna go troche oszukac woda, albo herbatka...

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Mamamarta mój tż raczej by nie był zadowolony z takiego stanika, jak dla mnie są one kompletnie aseksualne i biust w tych zwykłych bawełnianych wygląda strasznie
Co do ciążowych ubrań jeśli zależy Ci na sukience czy spódnicy to lepiej poszukaj w normalnych sklepach Teraz wszędzie masz masę luźnych rzeczy, rozmiar Oversize, ja już nie kupuję nic ciążowego bo szkoda kasy

A jeśli chodzi o kobiety karmiące to mnie to niestety brzydzi Nie wiem czemu tak jest, od zawsze tak miałam między innymi dlatego nie wiem czy będę karmić piersią bo jednak trzeba trochę czasu, żeby laktacja ruszyła, trzeba cierpliwie przystawiać maluszka... A ja nie wiem czy po prostu nie dam sobie z tym spokój jak nie będzie mi mleko lecieć od początku

Ale sa naprawde ladne biustonosze do karmienia ktore fajnie zbieraja piersi, jak te normalne tylko trzeba poszukac...wlasnie odnioslam porazke bo bylam w kilku sklepach dzisiaj i niestety nie znalazlam fajnego, byly 2 usztywniane ale byly nie do zaakceptowania wiec nie kupuje i szukam dalej, przeciez jak sie ubierze glebszy dekold to musi to jakos wygladac...

Nie przejmuj sie tak tym karmieniem, najgorzej bedzie w szpitalu bo beda Cie pewnie namawiac na piers, ale w sumie wazne zeby Dzidzius wypil siare a jak nadal nie bedzie Ci to odpowiadalo to daj jej MM a nie mecz sie, to powinna byc przyjemnosc a nie katorga. a moze nawet CI sie spodoba i nie bedziesz mogla przestac
Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Mam taką alergię, że szlag jasny mnie zaraz trafi całe biurko w chusteczkach wysmarkalam chyba litr w ciągu godziny! wypilam wapno i nic nie pomaga, boje się z nim przesadzac więc pije max 2 tabl w ciągu dnia.
Cytat:
Znam twój ból. Alergia w tym roku mnie wykańcza. Koszenie traw i topole- połączenie śmiertelne dla mnie... mam tak zawalone zatoki, że nawet płukanie nie pomaga, bo nie przechodzi... koszmar bez prawdziwych leków na alergię.

Dziewczyny a nie bierzecie lekow dopuszczalnych w ciazy na alergie? Mi lekarz przepisal buderhin i zabak, co prawda alergia sie jeszcze nie rozkrecila na dobre (wczoraj mialam kryzys ale przeszlo) wiec nie otwieralam jeszcze ale mam taki zamiar jesli bedzie potzreba...
Cytat:
Jestem po wizycie. Wszystko jest ok, szyjka zamknięta, nie skraca się, czysto, ładnie i pięknie. Wód dużo, łożysko super, Młoda waży 1390 g. Gin powiedział, że nie będzie to ogromna dziewczynka - max 3300 g.
No i to tyle
za wizyte!
Cytat:
To moj brzuch w 30tyg+2
sliczny brzusio
Cytat:
W ladna sukienke sie dzis ubralam, pomalowalam sie na przyjazd Tz i co?Wchodzi Tz, patrzy jak cierpie i sie juz martwi...

Poszlam do dzieciecego zapytac o materace. Zanim doszlam (max 3min ciazowym spacerem) juz zaleglam na lawce.
Pozniej lepiej nie bylo - zlapal mnie taki silny bol w dole brzucha ze az sie zgielam a potem kucnelam i wstac nie moglam. Wystraszylam sie ze zaczynam rodzic bo bol nieziemski i trzymal. Jak troche przeszlo ledwo sie dowloklam z powrotem do domu. Leze od g.16 z poduszka pod pupa bo inaczej dziecko mi naciska na spojenie lonowe i boli ze lza w oku sie kreci.

Ojej ja bym chyba pojechala do szpitala po czyms takim, wiesz co moze Ty juz nie chodz nigdzie i lez w tym lozku, bardzo Ci wspolczuje..mam nadzieje ze juz jest lepiej???
Cytat:
Tz do sklepu poszedl a ja leze i boli...
Wrocil, zmykam
O kurde, dalej boli? to moze jednak zadzwon do tego lekarza co robic?
Cytat:
Moja kuzynka dzis urodzila dziewczynke w 38tyg, 54cm, 3300gr. Takze duze rodzą się te dzieciaczki
Duze? Teraz same 4 kilowce sie rodza a takie do 3,5 kg to chyba male.. Zazdroszcze ze ma juz to za soba i dzidzie przy sobie
Cytat:

2 tyg?? Jezu! ale jak to 2 tyg to bedzie dobrze a kontrola dopiero za 3....nie kumam no to chyba bedziesz pierwsza na watku, ale zycze Ci zebys jesczze poczekala te 4 tyg jednak...

Dziewczyny ja sie ciesze bo udalo mi sie kupic jakies ciuchy w normalnych sklepach i w normalnych cenach..
W kaphalu kupilam 2 bluzko-sukienki, takie cieniutkie, w sumie obcisle mocno ale elastyczne i dobre na upaly po 40 zl oraz spodnice za 100 ale taka ze mam ja pod brzuchem a potem mam zamiar ja nosic po ciazy. Do tego promocja 3 szt za 2 wiec nie jest zle. Pozniej skoczylam do c&a ale niestety nie bylo dzialu dla brzuchatek wiec wzielam zwykla spodnice (tez pod brzuch) i zwykly podkoszulek w rozm. L i jest ok

Namadrzylam sioe z tymi stanikami i nie udalo mi sie kupic zadnego normalnego :/

A moje starsze dziecie tydzien temu skonczyl szkarlatyne, pochodziul tydzien do przedszkola i wlasnie ma ponad 38 st goraczki...Boziu kiedy sie skonczy to chorowanie bo juz nie mam sily, tak mi go szkoda

A jeszcze mi nie pocytowalo wypowiedzi dziewczyn z zakupami i bucikami- boskie
Ja tez nie mam ani szarego wozka (mam czarny) ani kocyka z biedronki (mam z mothercare po starszym) wiec licze na Wasza laske pozostanie jednak na tym watku

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:36   #3577
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

MAcie jakies plany na weekend ?

My sie wybieramy nad jeziorko bo zapowiadaja 32 stopnie a nie mam zamiaru kisisc sie w domu nad woda to wiadomo inaczej grilla sie rozpali i mozna siedziec caly dzien
Tz ma wolne tez w poniedzialek wiec trzeba to wykorzystac poki jeszcze jakos sie ruszam

Nasze szczescie
Stary 2014-06-06, 22:40   #3578
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
To na pewno rybaczki? Takie długie są i wyglądają jak rurki. Bardzo zgrabne

3300 to maleństwo Ale macie fajnie, dwa porody w rodzinie w tym samym kwartale
no właśnie na tym.zdjeciu jakieś długie są,ale ja mam długie nogi wiec jak je minimalnie podwinelam to mam na wysokości łydki

To taka kuzynka z nad morza ,która widywalam gora raz do roku jak byliśmy małe. Teraz ja w UK,czasem tylko pisze z nią na fb.

Cytat:

Ja miałam to robione, bo mamy z mężem niezgodność Rh, z resztą teraz też dostałam skierowanie na alloprzeciwciała

Mój mąż na te urodziny też zażyczył sobie zegarek. I wymarzył sobie binarny, taki też dostał. Wygląda jak urządzenie do teleportacji

Dzięki

Kochana, ale przecież to, że ktoś trafił do szpitala, to nie znaczy, że i Ty trafisz. Spokojnie. Twoje nerwy też mają wpływ na Twoje ciśnienie

Super! Piękna piłeczka

Co do obrócenia, to teoretycznie chyba do 33 tc maluch się powinien obrócić, ale ja znam przypadki, gdzie się dzieci obróciły 2 dni przed porodem, więc spokojnie
Zorientuj się, czy w Twoim szpitalu nie 'obracają'. Jest taki specjalny chwyt, który wykonuje lekarz, żeby obrócić dziecko do porodu. Robi się to w szpitalu, kładzie się na 2 dni, ktg, usg, badania i można próbować malucha obrócić!

Poleż, odpocznij, chociaż wiem, jakie to frustrujące, jak nie można za wiele zrobić. Trzymaj się

z tego co wiem to na pewno obracają dziecko,wiec jak na razie się nie martwię.

A co do córeczki od kuzynki to bardziej chodziło mi,ze jest dluga niż duza jak na 38tydz

Sara trzymaj się,zaciskaj nogi i dużo odpoczywaj.

Mnie dziś brzuch od południa strasznie ciągnie,nie dawno zrobił się strasznie twardy.. Nie wiem dlaczego,czuje jak mi ciąży i ciągnie w dół

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-06-06 o 22:43
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:42   #3579
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak Wy sie zapatrujecie za dopajaniem dziecka, ale ja juz w szpitalu dawalam po kryjomu wode z butelki bo byl niemilosierny upal a on musial lezej pod lampami i jak sie budzil to byl kega spragniony, nie chcial wtedy piersi tylko uspokajal sie jak wypil troczke wody, potem zjadl dopiero i znow zasypial..
Wiec jak dziecko juz bardzo placze to mozna go troche oszukac woda, albo herbatka...

Dziewczyny a nie bierzecie lekow dopuszczalnych w ciazy na alergie? Mi lekarz przepisal buderhin i zabak, co prawda alergia sie jeszcze nie rozkrecila na dobre (wczoraj mialam kryzys ale przeszlo) wiec nie otwieralam jeszcze ale mam taki zamiar jesli bedzie potzreba...

za wizyte!

sliczny brzusio

Ojej ja bym chyba pojechala do szpitala po czyms takim, wiesz co moze Ty juz nie chodz nigdzie i lez w tym lozku, bardzo Ci wspolczuje..mam nadzieje ze juz jest lepiej???

O kurde, dalej boli? to moze jednak zadzwon do tego lekarza co robic?

Duze? Teraz same 4 kilowce sie rodza a takie do 3,5 kg to chyba male.. Zazdroszcze ze ma juz to za soba i dzidzie przy sobie

2 tyg?? Jezu! ale jak to 2 tyg to bedzie dobrze a kontrola dopiero za 3....nie kumam no to chyba bedziesz pierwsza na watku, ale zycze Ci zebys jesczze poczekala te 4 tyg jednak...

Dziewczyny ja sie ciesze bo udalo mi sie kupic jakies ciuchy w normalnych sklepach i w normalnych cenach..
W kaphalu kupilam 2 bluzko-sukienki, takie cieniutkie, w sumie obcisle mocno ale elastyczne i dobre na upaly po 40 zl oraz spodnice za 100 ale taka ze mam ja pod brzuchem a potem mam zamiar ja nosic po ciazy. Do tego promocja 3 szt za 2 wiec nie jest zle. Pozniej skoczylam do c&a ale niestety nie bylo dzialu dla brzuchatek wiec wzielam zwykla spodnice (tez pod brzuch) i zwykly podkoszulek w rozm. L i jest ok

Namadrzylam sioe z tymi stanikami i nie udalo mi sie kupic zadnego normalnego :/

A moje starsze dziecie tydzien temu skonczyl szkarlatyne, pochodziul tydzien do przedszkola i wlasnie ma ponad 38 st goraczki...Boziu kiedy sie skonczy to chorowanie bo juz nie mam sily, tak mi go szkoda

A jeszcze mi nie pocytowalo wypowiedzi dziewczyn z zakupami i bucikami- boskie
Ja tez nie mam ani szarego wozka (mam czarny) ani kocyka z biedronki (mam z mothercare po starszym) wiec licze na Wasza laske pozostanie jednak na tym watku
Biedny synek

Ja biorę zyrtec i wziewnie doraźnie coś mam, ale staram się unikać. Przy mojej alergii to nic on nie daje, przed ciążą miałam naprawdę mocne leki.

Stary 2014-06-06, 22:50   #3580
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Jeszcze jedno mam pytanie jak bylam u dentysty i zrobil mi dwa zeby to do tej pory mnie bola, nie wiem czy to dlatego ze mam teraz strasznie wrazliwe
czy cos zle zrobil
ale tak szczerze to czasem czuje ze wszystkie mnie bola

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Dobra chyba czas na mnie po oczy mi sie kleja caly dzien, wykonczona jestem
jak Tz wrocil z pracy po 20 to gdy sie obudzilam na stoliku obok lozka byla kartka ' kocham Cie, moj slodyczu '
bo mu napisalam zeby kupil mi cos slodkiego wiec dostalam 2 paczki zelek, duze opakowanie Tofifi , kinder czekoladki i 2 opakowania ciastek
ciekawe kto to zje, ale nie powiem pocieszylam sie przed chwila i zjadlam kilka ciastek

dobranoc, milej i przede wszystkim przespanej nocy

Nasze szczescie
Stary 2014-06-06, 22:52   #3581
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Biedny synek

Ja biorę zyrtec i wziewnie doraźnie coś mam, ale staram się unikać. Przy mojej alergii to nic on nie daje, przed ciążą miałam naprawdę mocne leki.

to my mozem< brac zyrtec?? Czy u Ciebie jest tak zle ze musisz po prostu?
Cytat:
Jeszcze jedno mam pytanie jak bylam u dentysty i zrobil mi dwa zeby to do tej pory mnie bola, nie wiem czy to dlatego ze mam teraz strasznie wrazliwe
czy cos zle zrobil
Zaczarowana nie chce Cie straszyc ale jak wymiotujesz to to nsa prtzeciez kwasy ktore bardzo oddzialowuja na zeby, nie mowil Ci nic o tym dentysta? oze masz oslabione albo dziasla podraznione od tego i dlatego Cie bola? Jeju ja to Ci naprawde wpsolczuje...

Stary 2014-06-06, 22:53   #3582
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
to my mozem< brac zyrtec?? Czy u Ciebie jest tak zle ze musisz po prostu?

Zaczarowana nie chce Cie straszyc ale jak wymiotujesz to to nsa prtzeciez kwasy ktore bardzo oddzialowuja na zeby, nie mowil Ci nic o tym dentysta? oze masz oslabione albo dziasla podraznione od tego i dlatego Cie bola? Jeju ja to Ci naprawde wpsolczuje...
No mam zgodę pulmonologa i gina, więc mogę raczej. Ale dla mnie to jak witamina c, nie czuję w ogóle jego działania, jest dla mnie za słaby.

Stary 2014-06-06, 22:54   #3583
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
mowilam ze mam wrazliwe na cieple i zimne rzeczy
on mowil ze to w ciazy normalne
zrobil mi jednego zeba tsylko dlatego ze upieralam sie ze mnie boli ale on mowi ze nie widzial zadnego ubytku i nie widzi zeby cos sie dzialo
a o kwasach wiem bo czytalam

ja sobie tez wspolczuje ale jeszcze troche i moje cierpienie zostanie wynagrodzone

Nasze szczescie
Stary 2014-06-06, 22:56   #3584
Mamamarta2010
Raczkowanie

pochwale sie jeszcze, taka kupilam "sukienke" na upal

http://www.kappahl.pl/article/sukienka_655761 i jeszcze druga czarna spodniocy nie ma na stronie wiec nie pokaze...

w sklepie sie mierzylam bo akurat w przymierzalni byl meter i moj brzuch mierzy cale 100 cm, a tylek 98 wiec niemal tak samo. Niestety pod biustem sporo mi doszlo bo wcztesniej mialam biustonosze 65 a teraz 75, wiec 10 cm to calkiem sporo..

Stary 2014-06-06, 22:56   #3585
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Dziękuję ze napisałaś że również miałaś ta dziurkę w serduszku i ze tak szybko wszystko wróciło do normy.
A urodzilas się przez cc?
Przez CC. Mama miała problemy podczas Sn (nie chciałam wyjść ) i nagła cesarka była.

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Ja czytałam, ze jak nie przekracza 140/90 to jest ok. Powyżej trzeba coś brać. I tak też jest na ciśnieniomierzu w gabinecie, jak Ci wyjdzie powyżej 140 to sie wyświetla na pomarańczowo, potem przy wyższym na czerwono a do 140 (mi najwięcej wyszło 136) świeci się na zielono więc to chyba ciśnieniomierz dla ciężarnych po prostu
Ale to nie tylko w ciąży są takie normy Generalnie nadciśnienie zaczyna się od wartości 140 i 90

Cytat:
ser pleśniowy w cieście pycha, ale nie wolno
Taki zwykły wolno Te nasze Turki czy Valbony są na mleku pasteryzowanym. Nie powinno się jeść serów pleśniowych z mleka nieprzetworzonego (np. takich drogich, śmierdzących, na wagę )
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:56   #3586
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:

Dzięki

Super! Piękna piłeczka

aha dziekuję
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-06, 22:57   #3587
Mamamarta2010
Raczkowanie

hahah oczywiscie nie meter tylko metr, nire wiem skad to e sie tamm znalazlo

Stary 2014-06-06, 23:27   #3588
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Ładne łóżeczko/kołyska. Wysokość chyba jest regulowana, zeby przystawic do lozka? Zawsze mnie to zastanawialo, bo kazdy ma przeciez inne.
regulowana jest aż 10 wysokości

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Mierzyłam dziś ciśnienie i miałam 120/50, tak jak mówiłam w domu niskie u gina wysokie...
Tasia ten mój gin jest troche specyficzny, mam nadzieję, że wie co robi..., ale na wszelki wypadek mierzę ciśnienie...w domu i zobacvzymy
A no to na pewno wie, co robi Pewnie rzeczywiście masz "syndrom białego fartucha" Ale mierz sobie w domu!

Cytat:
Dziewczyny, które zamierzają lub kupiły już kołyski.
Gdzie i jaki materacyk? bo co patrzę na allegro to albo ta tandetna cienka pianka jest dołączana albo kokos gryka pianka co to ja się boje uczuleń.[/COLOR]
No właśnie ja mam dołączony piankowy... Na razie zostawię, może potem pomyślę...

Cytat:
Jakiegoś doła złapałam. Jak przeczytałam, że Tasia trafiła w poprzedniej ciąży przez ciśnienie do szpitala, to od razu mam wizję, że i mnie to spotka. Już sobie to wyobrażam... ostatni miesiąc ciąży, upał i szpital :/ jakoś mam wrażenie, że tak strasznie daleko do końca tej ciąży, tyle jeszcze złego może mnie spotkać... ech... do dupy się czuję. Chciałabym, żeby był sierpień i synek już był z nami...

Ejjjj!!! Bo przyleję!!!

To, że ja trafiłam do szpitala, nie oznacza, że Ty też!
Mój gin jest bardzo przewrażliwiony, dmucha na zimne ze wszystkim, wolał mnie w szpitalu - najpierw miałam być 2-3 dni na obserwacji i po tym czasie była mowa o wypisie, ale wtedy dla własnego poczucia bezpieczeństwa zdecydowałam się zostać do porodu (łącznie byłam niecałe 3 tyg., w tym 5 dni już z Synkiem ).
Poza tym pobyt na patologii wspominam b. miło. Serio! Leżałyśmy we trzy, zaprzyjaźniłyśmy się; była kupa śmiechu, dużo wylegiwania się itd
Szczerze mówiąc, chętnie bym teraz sobie poszła tam na oddział, odpoczęłabym od garów, obowiązków, wyspałabym się...
Tiaaaa... i zatęskniła na śmierć za Krzysiem...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 00:05   #3589
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
To moj brzuch w 30tyg+2
Sliczny malenki brzuszek i super figura!!! Ja taki brzuch mialam w 4-5 miesiacu

Cytat:

Oj cos mi sie zdaje, ze bedziesz pierwsza sierpniowka, ktora urodzi! Trzymam kciuki, zeby udalo Wam sie wytrwac do lipca!

Cytat:
czy cos zle zrobil

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

jak Tz wrocil z pracy po 20 to gdy sie obudzilam na stoliku obok lozka byla kartka ' kocham Cie, moj slodyczu '
bo mu napisalam zeby kupil mi cos slodkiego wiec dostalam 2 paczki zelek, duze opakowanie Tofifi , kinder czekoladki i 2 opakowania ciastek
ciekawe kto to zje, ale nie powiem pocieszylam sie przed chwila i zjadlam kilka ciastek

Nie chcialam Cie wczesniej dobijac, ale jednym z objawow u np. bulimiczek jest nadwazliwosc zebow na zimno, cieplo i zniszczone szkliwo, wlasnie przez wymioty! Wiem biedaku, ze wymiotujesz od samego poczatku ciazy, moze trzeba bylo sie zapytac stomatologa w jaki sposob mozesz ratowac szkliwo.... wazne, zebys po kazdej wizycie w toalecie ( ) umyla zeby i wyplukala je dobrym plynem do jamy ustnej, przeznaczonym do wrazliwych zebow np. Colgate Pro- Relief??!!!

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Przez CC. Mama miała problemy podczas Sn (nie chciałam wyjść ) i nagła cesarka była.

Ale to nie tylko w ciąży są takie normy Generalnie nadciśnienie zaczyna się od wartości 140 i 90

Taki zwykły wolno Te nasze Turki czy Valbony są na mleku pasteryzowanym. Nie powinno się jeść serów pleśniowych z mleka nieprzetworzonego (np. takich drogich, śmierdzących, na wagę )
Oj gdybym wczesniej wiedziala, to bym sie tak nie katowala i normalnie jadla moje ulubione serki!!!

Edytowane przez justa_1978
Czas edycji: 2014-06-07 o 00:06
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 00:07   #3590
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Maria ja mam to łóżeczko NATI klupś jest dokładnie ecru + szary. I jest śliczne, zobaczymy jak w użytkowaniu do tego pościel z tej kolekcji ktróa jest obłędna. Satynowa bawełna, świetny jakościowo produkt.

.
Dzięki za odpowiedź bo już myślałam że coś mi się pomyliło i nikt tego łóżeczka nie ma.
Mam pokój urządzony na szaro- biało z dodatkiem turkusu i zastanawiam się czy ecru będzie pasowało a nie mam gdzie obejrzeć.

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn, które kupowały na allegro u HubiWorld czy u Was było wszystko w porządku?? Bo u mnie niby wszystko ok, bezproblemowo i szybka przesyłka, ale kupiłam zestaw butelek avent i miałam gratis dostać kosmetyczkę i próbkę kremu, a nie mam i co dalej?? Zastanawiam się jaki komentarz dać, bo niby ok, ale nie do końca.
Ja zamawiałam i też miałam dostać gratis którego ostatecznie nie było ale mnie na tym nie zależy i dałam pozytywny komentarz bo ma fajne rzeczy za przyzwoite pieniądze.

Jeśli chodzi o ten słynny kocyk z Biedronki to ja go też nie mam i mieć nie będę, zdążyłam kupić inne z których jestem zadowolona.

W temacie wózków też jest ze mną coś nie tak bo ostatecznie zdecyduję się na bardzo dziwny zestaw z którym w sklepie mieli mega problem i musieli dowiadywać się czy można zamówić do spacerówki gondole. Nikt jeszcze o taki zestaw się nie pytał.
Zależy mi na tym by wózek dobrze się składał, a spacerówka była lekka, rozkładana do pozycji leżącej i wystarczyła na cały okres w którym można z niej korzystać.
Zamówie spacerówkę Britax B- Motion 4 czarno- brązową i do niej gondole fioletową
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 00:38   #3591
Optymistka26
Zadomowienie

Lepiej mi uff ale spac sie nie chce Tz juz dawno spi.

Nie wiem skad ten bol bo na prawde nic nie robie - leze, wstaje do wc, czesto jem w lozku, nie siedze za bardzo, nie chodze po mieszkaniu-leze. Dzis sie porzadnie wymylam - ot wyczyn Oby ten bol sie nie powtarzal bo wroce na patologie ciazy i szybko mnie nie wypuszcza...

Chcielismy z Tz zrobic sobie jutro/pojutrze kilka wspolnych fotek z brzuszkiem. Boje sie ze nie dam rady, albo zostawia mnie w szpitalu i juz nie bede miala ladnych fotek z ciazy na pamiatke.

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 02:21   #3592
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
czy cos zle zrobil

Cytat:
mowilam ze mam wrazliwe na cieple i zimne rzeczy
on mowil ze to w ciazy normalne
zrobil mi jednego zeba tsylko dlatego ze upieralam sie ze mnie boli ale on mowi ze nie widzial zadnego ubytku i nie widzi zeby cos sie dzialo
a o kwasach wiem bo czytalam

ja sobie tez wspolczuje ale jeszcze troche i moje cierpienie zostanie wynagrodzone
Ja sie tylko wtrace ze po wymiotach nie wolno myc zebow szczotka!
Bo wlasnie wtedy szkliwo jest rozmiekczone i powstaja uszkodzenia.
Trzeba pukac rozcienczonym plynem z fluorem.

Po drugie musisz zmienic szczotke na miekka najlepiej na curaprox ultra soft.

Po trzecie powinnas uzywac pasty z hydroksyapatytem np apa care albo haxyl

Zeby po plombowaniu moga bolec nawet 6 tygodni, ale dotyczy to glownie duzych ubytkow

Czy masz tez problemy z dziaslami.? Jesli tak to lacalut activ i nitkowanie

Nadwrazliwosc moze byc spowodowana tez zla technika szczotkowania, u doroslych nie wolno myc zebow ruchami w przod i tyl, ylko ruchami wymiatajacymi gora dol, przod tyl tylko powierzchnia rzujace, ma to znaczenie zwlaszcza w ciazy gdy dziasla moga sie ciut obnizyc i wychodzi ta czesc zeba ktora powinna byc schowana a ona jest miekcejsza i mozna ja sobie uszkodzic szorujac metoda przod tyl

Nie zebym sie wymadrzala ale mam ogromne doswiadczenie w problemach zebowych

Zastanawiam sie co ci ten dentysta zrobil w zebie skoro nie widzial ubytku? Wywiercil dziure gdziekolwiek i zalozyl plombe.?

Pozatym dziwczyny warto przed ciaza zrobic usuwanie kamienia i fluoryzacje, tzn w ciazy tez mozna tylko nie wiem jak z fluoryzacja

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2014-06-07 o 02:30
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 07:15   #3593
AgnesD
Rozeznanie

O matko to juz pewnie w lipcu posypia nam sie dzieciaczki oby nie w czerwcu

A mam pytanie bedziemy dodawac opisy porodow kiedys dziewczyny dawaly bodajrze te z poczatku roku, teraz nie daja a szkoda ja lubie sobie poczytac I przewaznie sie wzruszam I placze
Tyś moje dziecko, a ja... Twoja mama.
Igor ur. 16.09.2011
Mia ur. 13.08.2014

AgnesD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 07:24   #3594
Mamamarta2010
Raczkowanie

Dziendobryy !

Znowu sobota, pojutrze zaczynam 8 m-c

No to sobie pospalam..Tomciu obudzil mnie o 5.30 bo kaszlal i juz nie spie, zdazylam sie jeszcze poklocic z mezem- jak on mnie denerwuje! Czasem woalabym byc innej orientacji bo faceci to przysiegam-z innej planety sa!

Zgadnijce gdzie zaraz pojde?? Do biedronki Ale nie po kocyk a lososia bo w promocji i zobacze co tam jeszcze bedzie
Tomek na szczescie noc przespal bez goraczki ale teraz juz rosnie

zmykam sie umyc i zbieram sie milej soboty!!!!

---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ----------

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
O matko to juz pewnie w lipcu posypia nam sie dzieciaczki oby nie w czerwcu

A mam pytanie bedziemy dodawac opisy porodow kiedys dziewczyny dawaly bodajrze te z poczatku roku, teraz nie daja a szkoda ja lubie sobie poczytac I przewaznie sie wzruszam I placze
no procha ze bedziemy

Stary 2014-06-07, 08:04   #3595
zVenus
Zakorzenienie

witam się w ten piękny dzień

życzę wszystkim udanego weekendu i nie kończcie jeszcze przez weekend tej części wątku żebym was mogła znaleźć

Mała kopie od rana a ja się zachwycam. W poniedziałek wizyta i badania. Chciałabym już ją zobaczyc, mam nadzieję, że wszystko u Niej ok...

buziaki
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 09:00   #3596
pati1078
Rozeznanie

ja tez się witam u nas od rana burza
Cytat:

Nie wiem skad ten bol bo na prawde nic nie robie - leze, wstaje do wc, czesto jem w lozku, nie siedze za bardzo, nie chodze po mieszkaniu-leze. Dzis sie porzadnie wymylam - ot wyczyn Oby ten bol sie nie powtarzal bo wroce na patologie ciazy i szybko mnie nie wypuszcza...

Chcielismy z Tz zrobic sobie jutro/pojutrze kilka wspolnych fotek z brzuszkiem. Boje sie ze nie dam rady, albo zostawia mnie w szpitalu i juz nie bede miala ladnych fotek z ciazy na pamiatke.
ciesze się ze ci lepiej, trzymaj się. my tez chcieliśmy jakies fotki pstryknąć ale jak już mój chłopak jest w domu i ma czas to ciagle pada

Cytat:
Dziendobryy !

Znowu sobota, pojutrze zaczynam 8 m-c

No to sobie pospalam..Tomciu obudzil mnie o 5.30 bo kaszlal i juz nie spie, zdazylam sie jeszcze poklocic z mezem- jak on mnie denerwuje! Czasem woalabym byc innej orientacji bo faceci to przysiegam-z innej planety sa!

Zgadnijce gdzie zaraz pojde?? Do biedronki Ale nie po kocyk a lososia bo w promocji i zobacze co tam jeszcze bedzie
Tomek na szczescie noc przespal bez goraczki ale teraz juz rosnie

zmykam sie umyc i zbieram sie milej soboty!!!!

---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ----------

no procha ze bedziemy
za 8 mies już dzisiaj bo potem zapomne
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 09:12   #3597
justa_1978
Rozeznanie

Witajcie, u mnie sloneczko, ale jakies chmury sie juz pojawily na niebie, wiec pewnie bedzie padac... cos ostatnio nie moga trafic z ta prognoza pogody! Zmykam robic sniadanko!!!! Milego dnia!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 09:34   #3598
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

super ze zakupy udane
teraz mozesz sie stroic

mam nadzieje ze synkowi szybko przejdzie

Cytat:

dobrze ze u Ciebie lepiej
tak mi cie szkoda bo sie tak meczysz

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
Ja sie tylko wtrace ze po wymiotach nie wolno myc zebow szczotka!
Bo wlasnie wtedy szkliwo jest rozmiekczone i powstaja uszkodzenia.
Trzeba pukac rozcienczonym plynem z fluorem.

Po drugie musisz zmienic szczotke na miekka najlepiej na curaprox ultra soft.

Po trzecie powinnas uzywac pasty z hydroksyapatytem np apa care albo haxyl

Zeby po plombowaniu moga bolec nawet 6 tygodni, ale dotyczy to glownie duzych ubytkow

Czy masz tez problemy z dziaslami.? Jesli tak to lacalut activ i nitkowanie

Nadwrazliwosc moze byc spowodowana tez zla technika szczotkowania, u doroslych nie wolno myc zebow ruchami w przod i tyl, ylko ruchami wymiatajacymi gora dol, przod tyl tylko powierzchnia rzujace, ma to znaczenie zwlaszcza w ciazy gdy dziasla moga sie ciut obnizyc i wychodzi ta czesc zeba ktora powinna byc schowana a ona jest miekcejsza i mozna ja sobie uszkodzic szorujac metoda przod tyl

Nie zebym sie wymadrzala ale mam ogromne doswiadczenie w problemach zebowych

Zastanawiam sie co ci ten dentysta zrobil w zebie skoro nie widzial ubytku? Wywiercil dziure gdziekolwiek i zalozyl plombe.?

Pozatym dziwczyny warto przed ciaza zrobic usuwanie kamienia i fluoryzacje, tzn w ciazy tez mozna tylko nie wiem jak z fluoryzacja
lekarstwo dostalam w tego zeba
dzieki za rady na pewno skorzystam

Nasze szczescie
Stary 2014-06-07, 09:36   #3599
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
W ladna sukienke sie dzis ubralam, pomalowalam sie na przyjazd Tz i co?Wchodzi Tz, patrzy jak cierpie i sie juz martwi...

Optymistko, współczuję bólu trzymam za usg

Cytat:

Sara, zaciskaj nogi i wytrzymaj jeszcze trochę.

Cytat:

mam nadzieję, że z TŻ już się pogodziliście
Jak wysypka?

Cytat:

Pamiętam jak kiedyś wspominałaś o tym zegarku binarnym. Mój mąż chce na szczęście zwykły

Niedawno, gdy Hania jeszcze się nie obróciła, czytałam o tym chwycie (teraz nie mogę sobie przypomnieć jego nazwy). Nie wszystkie szpitale się podejmują wykonywania takiego przekręcania. W dodatku jak czytałam często podczas tego zabiegu spada tętno dziecku i trzeba robić na szybko cc.

Cytat:
Współczuję choroby synka.

Cytat:
MAcie jakies plany na weekend ?

My sie wybieramy nad jeziorko bo zapowiadaja 32 stopnie a nie mam zamiaru kisisc sie w domu nad woda to wiadomo inaczej grilla sie rozpali i mozna siedziec caly dzien
Tz ma wolne tez w poniedzialek wiec trzeba to wykorzystac poki jeszcze jakos sie ruszam
Udanego pobytu nad jeziorkiem.

Cytat:
pochwale sie jeszcze, taka kupilam "sukienke" na upal

http://www.kappahl.pl/article/sukienka_655761 i jeszcze druga czarna spodniocy nie ma na stronie wiec nie pokaze...

w sklepie sie mierzylam bo akurat w przymierzalni byl meter i moj brzuch mierzy cale 100 cm, a tylek 98 wiec niemal tak samo. Niestety pod biustem sporo mi doszlo bo wcztesniej mialam biustonosze 65 a teraz 75, wiec 10 cm to calkiem sporo..
Bardzo fajna sukienka.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Poza tym pobyt na patologii wspominam b. miło. Serio! Leżałyśmy we trzy, zaprzyjaźniłyśmy się; była kupa śmiechu, dużo wylegiwania się itd
Szczerze mówiąc, chętnie bym teraz sobie poszła tam na oddział, odpoczęłabym od garów, obowiązków, wyspałabym się...
Tiaaaa... i zatęskniła na śmierć za Krzysiem...
Ja też tak czasem myślę a potem sobie uświadamiam, że po 2 dniach bym płakała z tęsknoty za synkiem

Cytat:

Mam nadzieję, że ten ból się już nie powtórzy.

Mam ostatnio kiepskie dni. Dziś się aż popłakałam w łazience. Tż wymyślił sobie zajęcie na cały dzień bez nas i nawet nie mogę pojechać do rodziców. Poza tym nie mam ciągle nastroju, synek marudzi, nie chciał TŻ wypuścić z domu a do tego znowu mam biegunkę :/ zawsze chciałam mieć trójkę dzieci ale obecnie nie wyobrażam sobie być w 3 ciąży z 2 dzieci w domu.

Rano byłam na pobieraniu krwi a teraz korzystając ze słoneczka idę wieszać pieluszki tetrowe.
Stary 2014-06-07, 09:53   #3600
agatka553
Rozeznanie

Dzień dobry dziewczynki
Bardzo współczuje tym, które nie mogą spać, bo ja wręcz przeciwnie zrobiłam się taki śpioch, że wstaję z łóżka zaraz jak tylko się przebudzę, żebym znów nie zasnęła

SARA trzymaj się oby jak najdłużej w dwupaku, a dzidziusiami nacieszymy się potem

Uciekam coś posprzątać, bo wieczorkiem idziemy na imieniny do szwagra... już nie mogę się doczekać jak siostrzenicę będą mnie trzymały za brzuch i czekały kiedy dzidzia kopnie...uwielbiam na nie patrzeć jak poczują to jest po prostu bezcenne

Miłego dnia, choć pewnie nie oprę się pokusie, żeby do Was nie zajrzeć
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości