|
|
#1621 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46795751]Kija, a potem dziecko zaczyna robić odkrycia: w kąpieli młoda hasło: mamusiu, dziurka w pupie jest taka mała, że mi się paluszek nie mieści
[/QUOTE]Deli miałam napisać o biedronce, a propos fauny, tylko mi się nie wklepało
|
|
|
|
#1622 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46788503]A ja wczoraj na rowerze jeździłam
po raz pierwszy od 3 lat chyba. Bo miałam wcześniej mężowy stary, ale wielki :/ a teraz wreszcie damkę mam. Dorka (bo nie mamy fotelika drugiego na razie, no i ja się boję z fotelikiem jechać :/ ) z babcią zostala na 2h, a my z Agatką fru [/QUOTE]jak ja wsiadłam na rower po przerwie 3letniej to mi półdupki odpadły Cytat:
co do kąpieli- jak mały juz na noc zasnie, mam ten kwadrans dla siebie\ siku i dwójeczka, jak jestesmy sami to zbieram go do łazienki, zeby mi nie spsocił czegos (zapedza sie do kuchenki ciągle) , jak są rodzice to ide sama ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do spacerów- jak młody w wózku jedzie to jest ok, jak cos przegryza to tez jest ok, najgorzej sie zatrzymac- wtedy wyskakuje w sekunde ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46795751]Kija, a potem dziecko zaczyna robić odkrycia: w kąpieli młoda hasło: mamusiu, dziurka w pupie jest taka mała, że mi się paluszek nie mieści [/QUOTE]leze |
||||||
|
|
|
#1623 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() neti ogrome gratulacje! oby tak dalej I brawa dla meza ![]() Tez ostatnio myslalam o Ewik i o nancy
|
|
#1624 |
|
Zakorzenienie
|
Nancy jest u rodzicow
![]() O Ewika tez sie martwie... Co do pipkowych okreslen - cytrynka, muszelka, myszka wydaje sie byc ok
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-06-07 o 22:46 |
|
|
|
#1625 |
|
Konto usunięte
|
Ale wpienia mnie to, że na siusiaka można normalnie: penis, prącie, członek, a u dziewczynki znów gorzej
no co, członkini powiem?
|
|
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
MIKA, Szaja kiedys pisała, ze wlasnie tak moze sie z drzemkami zdarzyc
|
|
|
|
#1627 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46795990]Pstryniu, w takiej sytuacji jednak neurologa bym wybrała, albo ortopedę - bo on od kości przecież? A na razie nie robiłabym ćwiczeń
ok, poszukam kogos na miescie ![]() tylko o co ja mam sie pytac? ![]() powiedziec o co chodzi czy udac "glupia" ? bo boje sie ze jak powiem o tej Vojcie to ktos podlapie temat i tylko przytaknie
|
|
|
|
#1628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przegapilam ![]() Przez katosu (fejs) dowiedzialam sie dzisiaj o nowej firmie kosmetycznej. Od godziny siedze na stronie. Juz czuje jak moj portfel sie kurczy ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46796062]Ale wpienia mnie to, że na siusiaka można normalnie: penis, prącie, członek, a u dziewczynki znów gorzej no co, członkini powiem? [/QUOTE]Jakbym miala synka to mowilabym siusiak, zdecydowanie
|
|
#1629 |
|
Konto usunięte
|
Pstryniu, nic bym nie mówiła, tyle, że pediatra zaleciła konsultację b tego czy tego powodu i już. I ew. powiedz, że ciebie coś niepokoi.
|
|
|
|
#1630 |
|
Zadomowienie
|
O matko dziewczyny, wlasnie zobaczylam film na fejsie, ktory udostepnila nina. Prosze powiedzcie, ze zabrali juz temu potworowi to dzieciatko
Nawet nie da sie tego ogladac bo serca peka :cry
|
#1631 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46796108]Pstryniu, nic bym nie mówiła, tyle, że pediatra zaleciła konsultację b tego czy tego powodu i już. I ew. powiedz, że ciebie coś niepokoi.[/QUOTE]
tylko ciekawe na kiedy bedziemy miec termin wizyty ![]() ehhh
|
|
|
|
#1632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1633 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1634 |
|
Zakorzenienie
|
Nic Wam pewnie odkrywczego nie napiszę, ale.
Jak jest u nas? Ja nie mam oporów, kąpię się przy Małej (czasami rano), siku i dwójeczkę też z nią muszę, bo nie zostawię jej samej w pokoju. Co do nagości : nie kąpię się z dzieckiem moim tylko dlatego, że również nie przepuści okazji i widoku moich uu zatem, żeby nie łączyć kąpieli z jedzeniem na razie odpuściłam temat, ale nie mam z tym kłopotów w sensie psychologicznym. Tż jest bardziej zamknięty ode mnie, ale wynika to z tego, że się obawia, że Młoda do jakoś uszkodzi, dotknie itp , więc jeśli się kąpie z młodą (czasem sobie napuszczają wannę, dużo bąbelków, zabawek i jest szał) to ma na sobie bokserki.Mnie nie robiłoby różnicy czy mam synka czy córkę To my mamy umysł nasiąknięty stereotypami, w tym tymi związanymi z płcią, to my mamy poczucie wstydu, to nam nagość = seksualność. A nagość nie jest seksualna, nie zawsze ma taki kontakst. To po prostu ciało. Tak jak jesteśmy wysocy, niscy, chudzi czy grub - to i mamy różne ciało. Na co dzień się ubieramy, ale kiedy się myjemy to jesteśmy nadzy i to absulotna norma. Dla dziecka naturalniejsze jest gołe ciało niż ubrane. Człowiek nagi się rodzi i bez poczucia wstydu. Do kiedy nagość jest ok? Dziecko zaczyna odczuwać wstyd +/- ok. 6 r.ż. Wcześniej tego nie ma. Więc poczucie, że " to dziwne" kiedy np synek/córka patrzy na nas nagich - jest tylko nasze ( ja nie mówię o sytuacji seksualnej, ale nagość typu "wspólna kąpiel", ubieranie się przy dziecku), nie dotyczy dziecka. Ja osobiście mam podejście bliskie Szajowemu i Blogerki Wiecie czemu? Właśnie dlatego, że ... ten wstyd przyjdzie chociażbyście były a) pruderyjnym rodzicem, krzyczącym i uciekającym przed dzieckiem, które zobaczy Was nago, lub b) chociażbyście chodziły bez skrępowania nago razem z Tż. Przyjdzie i tak, bo jest wpisany w rozwój. A podejście pierwsze może dziecku właściwie..tylko zaszkodzić. Pewnie, że o własny psychiczny komfort też trzeba dbać i jeśli Wam się coś otwiera niefajnego kiedy dziecko widzi Was nago - to warto się temu przyjrzeć, i zastanowić - " skąd mi się to wzięło?" To nie jest tak, że jeśli teraz kąpiecie się przy dziecku to potem będzie trzeba to jakoś znienacka i sztucznie ucinać. Dziecko podrośnie to straci zainteresowanie odnośnie tego co robicie w każdej minucie życia Będzie miało swoje sprawy, a potem dojdzie jeszcze naturalny wstyd - który Wam pokaże - i samo wyjdzie z Waszej łazienki i tak dalej. Nie znam dziecka, a potem nastolatka, ktory nie ucieka z pokoju bo uwaga "matka jest goła!" ![]() A jednak warto w naturalny sposób oswoić z tym jak wygląda człowiek, czym się różni kobieta od mężczyzny, czemu ja nie mam piersi, a mama już ma, czemu mama jest taka, a ja jestem taka... jakby teraz Wam zabrać ten luz i to naturalne tłumaczenie i odpowiadania na pytania właśnie takich maluszków.. to potem łatwiej nie będzie. A ja bym chciała nauczyć moją córkę naturalnych rozmów bez pruderii, nauczyć wcześnie. Że ciało jest naszym mieszkaniem, że trzeba dbać, pielęgnować (higiena - gdzie dziecko się lepiej nauczy jeśli nie od rodzica np?) i tak dalej. Wielkie pole do popisu. Właśnie dlatego, że dzieci nie mają wstydu - rozmawia się z nimi łatwiej. Jeśli nie uderzymy w nie wstydem swoim, ocenzurowanym, kompleksami i tak dalej. A, że ma się jakiś defekt np? Wszyscy mają - to też można powiedzieć/pokazać dziecku. Nie chodzi mi o epatowanie nagością. Ale o naturalność. Bez uciekania z krzykiem, zasłaniania się w popłochu itp, bo to może po prostu wzbudzić w dziecku lęk i nie potrzebne tabu. Można zasłonić się ukradkiem, jeśli coś nam emocjonalnie nie leży - pewnie. Ale nie zawsze nasze lęki są zasadne. Pewne rzeczy po prostu przychodzą same, z czasem. |
|
|
|
#1635 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() wróciłam ![]() padam, tydzień u mamusi to sporo, raczej nie wypoczęłam. Pogoda ładna dopiero od środy, wcześniej padało :/ Kuba nadal nikogo prócz mnie nie akceptuje. No może ewentualnie jak ma dobry humor to dziadka akceptuje. Ogólnie jest szał na piaskownicę, dziadek sam zrobił a Kuba miał radochę, Jego własna prywatna piaskownica ![]() nie wiem, co u Was, bo nawet nie miałam kiedy Was podczytać strasznie mi z tym źle ![]() z tego co pamiętam to laurko jak w pracy? hope jak sprawy z kredytem? pstryczku jak wyniki badań? Przepraszam, że nie odp na smsa bokeh jak sprawy z przeprowadzką? Macie już jakieś mieszkanie na oku? Black co z dofinansowaniem? Już coś wiadomo? czy dobrze pamiętam, że ewulkaa dziś ślubuje? ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- i kochane dwupaki jak się czujecie?? |
|
|
|
#1636 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na szczęście nic nie ma, zaraz po sparzeniu palca sobie ssała, pocierała itp., bo na pewno piekł, ale zasnęła potem na drzemkę od razu, a po już w ogóle nie pamiętała; i też nic nie widać. Cytat:
2. Specjalnie nie, ale jeśli sama jem kanapkę z czymś takim, to nie mam problemu, żeby dać, tym bardziej, że rzadko w sumie jem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Przy Młodej mówię "pisia", strasznie lubię to określenie ![]() Cytat:
Ucięło mi, któraś pisała o "włoskach" na pipce ![]() Pamiętam, jak na wakacje jeździłam do ciotki, to zawsze kąpałam się z kuzynką, czasami nawet obiema, a kilka razy jeszcze z kuzynem do kompletu I kiedyś nadszedł ten dzień, że się pluskamy i A. ni stąd, ni zowąd, zapytała poważnie: "A co ty tam masz takie czarne?" - i to był właśnie ten dzień, kiedy przestałam się kapać z kimkolwiek ![]() BTW. Rodzice mojego tż do tej pory kąpią się razem, tzn. nie zawsze oczywiście, ale jak np. się spieszą gdzieś, to oboje do wanny idą. Młoda zasnęła wczoraj o 22, jedna pobudka w nocy, wstałyśmy o 6.20 Tż przejął ja o 10, ja chatę sprzątałam, a on praktycznie cały dzień się już Polą zajmował. I wiecie, co 15 minut do domu przychodzili, bo albo zjeść coś, albo się napić, albo usiąść w ogóle... W końcu jak przyszli o 17, to tż taaaaaki zmęczony, bo Pola wszędzie biega, bo nie mogą na chwilę siąść, bo wchodzi tam, gdzie nie powinna; a ja mu mówię "widzisz? a ja tak codziennie mam, tylko jeszcze połączone z robieniem wszystkiego w domu". A on nie powiedział nic.... bo już spał ![]() Jeszcze raz usłyszę, że zajmowanie się dzieckiem nie jest męczące.... Drzemkę miała godzinną z minutami, zresztą był problem z zaśnięciem, bo babcia dziś wózek kupiła... O matko, przez pół dnia dziecka nie miałam. Wszędzie z nim śmigała, przeglądała się w szybach, patrzyła, jak lala w nim śpi, potem znowu ją wywalała... Tylko jak gdzieś się zablokowała, to był alarm i trzeba było pomóc, a tak to pełen odjazd. No i tą drzemkę miała od 13.20 do 14.30, a na noc zasnęła o 22 znów. Czyli dziecię rekordy bije, tym razem 15 godzin aktywności ---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- I jeszcze miałam Wam pisać. Szwagierka dała Poli peirdyliard ciuszków po Julce. I co Wam powiem, moej dziecko chyba jednak jeszcze jest małym dzidziusiem Owszem, najwięcej ubranek w rozm. 92-98, ale sporo znalazłam dobrych w 86, kilka w 80, a jeden rampers nawet w 74! Akurat 80 i 74 zdecydowanie takie "na dwa, trzy razy", ale takie ładne były niektóre, że się nie zastanawiałam. A z tego 98 to jednak chyba długo nie wyjdziemy, bo między 98 a 104 jest bardzo duża różnica. Tzn. jedne spodenki mamy, i bardzo dobrze na młodej wyglądają, ale na przyszły rok też na pewno będą dobre Dobra, spadam ---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:25 ---------- CHARLIZZ, sto lat, Piękna!! Szczęścia i spokoju!
Cuause I know I don't understand, just how your love your doing no one else can... Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-06-08 o 01:30 |
||||||||
|
|
|
#1637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nancy mamy juz wybrane i ppdpisana rezerwacje na nie od lipca sie przenosimy tzn z końcem czerwca dokładnie ![]() a wiesz mój tata idzie jutro do szpitala na badania spirometrie płuc i biobsje płuc... bo potwierdziło sie podejrzenie tej sarko... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się, że macie mieszkanie, na pewno pięknie je urządzicie
|
|
|
|
|
#1639 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej. U nas nocka ok.
Wczoraj byłam do 17.30 w pracy a potem grill Dziś wolne Super pogoda Dziewczyny dziekuje za wszystkie słowa pocieszenia ![]() Mam nadzieję że będzie dobrze,ale martwi mnie to że nie mam na razie kiedy iść na te prywatne usg mam okropny grafik teraz w pracy. Pracuję prawie po całych dniach,a wolne mam tylko weekendy ![]() Cytat:
super! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Zrobiłam ostatnio te ciasto z truskawkami co Yellow wkleiła. Pyyyyyyyyyyycha!! I tak szybko się robi. Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1640 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
byliśmy wczoraj w zoo. Hania zachwycona aha Ona ogólnie uwielbia żyrafy to poszliśmy, ale chyba nie ogarnęła ich ogromu;p potem lamy i na nie zaczęła krzyczeć ziazia! (żyrafa )co do nagości. Kąpię się z Hanią, przebieram, jakoś nie mam z tym żadnego problemu. natomiast Tż ma, tzn wstydzi się ![]() tress u nas Hania też już w wózku nie chce siedzieć. jedynie zajmie Ją bułka czy paluszki. ale się bardzo cieszę bo chodzić chce tylko za rączkę ![]() nancy fajnie, że już jesteś little śliczne sandałki Kija my mówimy psioszka albo pipunia ![]() szaja nie mogę z cytryny i Agu mnie rozwaliła pstryczku w tym kasku boski sylwia nie mogę z Bartula modnisia ![]() hje dobrze, że śladu nie ma i zapomniała nawijko zrobiłam wczoraj to ciasto z moich wypieków! już połowa poszła i Hania też trochę zjadła
01.02.2013 Aniołki[*][*]25.01.2012 Edytowane przez misiaeel Czas edycji: 2014-06-08 o 14:07 |
|
|
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
Charlizz, wszystkiego najlepszego
Bokeh, dodałaś w k. zdjęcie Hani na krzesełku. To takie malutkie krzesełko dla Hani? Lubi na nim siedzieć? Chcę takie Darii kupić. neti, ogromne za zrzucenie kg. I super że jesteś tak pozytywnie nastawiona
|
#1642 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hejka!
Moi panowie pojechali juz na rowerowa przejazdzke ![]() ja sie troche poszykuje i spylamy do t. malzowi tak sie to spodobalo ze dzis rano kliknal na all rower la siebie mial jakis ale taki stary, kupiony juz uzywany wiec tego sie podrasuje i bedzie dla mjego taty a my bedziemy smigac nowkami (ja swoj nowy uzywalam tylko przez jedne wakacje, potem ciaza...)juz nie moge sie doczekac jak ruszymy na "miasto" ![]() charliz - najlepszego!!!! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja tez bez problemu przebieram sie przy Kubie, jak jestem w kibelku a jestem sama to wrecz go wolam bo chce miec go na widoku - od jakiegos czasu na topie u nas jest parapet ![]() jak rano szykuje sie do pracy to jestem z nim sama wiec automatycznie WSZYSTKO musze robic z nim majac na to nieraz "5 minut", dla jego bezpieczenstwa i mojej psychiki ![]() piszac ze to "dziwne" mialam na mysli raczej starsze dziecko, juz bardziej kumate, tak jak Kija pisala... i tu podtrzymuje swoje zdanie, gdybym miala corke to nawet przy starszej bym sie np przebierala. przy chlopcu jakos tego nie widze ![]() spox, wyniki ok ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
a ostatnio nawet na nim stac ![]() jest lekkie, mozna je spokojnie zabrac na jakas wycieczke np |
||||
|
|
|
#1643 |
|
Zakorzenienie
|
Pstryniu: chłopiec sobie sam pójdzie i nie będzie chciał mamy podglądać pewnie.
Dzień doberek! Pytanie: smarujecie dzieciom buzię przed spacerem? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pracy super Dzięki że pytasz.U nas się mówiło siusiak i siusia ![]() Michał wczoraj nie chciał spać do 22, histeryzował ze zmęczenia ale nie zasnął. Wstał o 7.30. Jadłam te serki z biedronki, Michał mi połowę wyjadł. Myślałam że będą miały kiepski skład, ale się pozytywnie zdziwiłam!
|
|
#1648 |
|
Zakorzenienie
|
Pstryniu my uzywamy. Tapow k-activ gentel wiec nie odparzaja ale i tak gora 3 dni ma przyklejone, na all zamawialam bo w medycznym u nas tylko takie zwykle byly
Szajka dla mnje vojta powinna byc zakazana zaluje ze kiedys z niewiedzy tak skrzywdailam Julo Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1649 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2014-06-08 o 11:45 |
|
|
|
#1650 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!
My dzis ze znajomymi zrobilismy grilla w parku. Yae sie wyszalala, my zmeczylismy sie uganiajac sie za nia a teraz tylko liczymy na cud, zeby szybko zasnela. Niestety nie zanosi sie... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

[/QUOTE]

I brawa dla meza

przegapilam 

Tż przejął ja o 10, ja chatę sprzątałam, a on praktycznie cały dzień się już Polą zajmował. I wiecie, co 15 minut do domu przychodzili, bo albo zjeść coś, albo się napić, albo usiąść w ogóle... W końcu jak przyszli o 17, to tż taaaaaki zmęczony, bo Pola wszędzie biega, bo nie mogą na chwilę siąść, bo wchodzi tam, gdzie nie powinna; a ja mu mówię "widzisz? a ja tak codziennie mam, tylko jeszcze połączone z robieniem wszystkiego w domu". A on nie powiedział nic.... bo już spał