Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-07, 22:39   #1621
Kija80
Zadomowienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46795751]Kija, a potem dziecko zaczyna robić odkrycia: w kąpieli młoda hasło: mamusiu, dziurka w pupie jest taka mała, że mi się paluszek nie mieści [/QUOTE]

Deli miałam napisać o biedronce, a propos fauny, tylko mi się nie wklepało
Kija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:39   #1622
sylwietta1988
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46788503]A ja wczoraj na rowerze jeździłam po raz pierwszy od 3 lat chyba. Bo miałam wcześniej mężowy stary, ale wielki :/ a teraz wreszcie damkę mam. Dorka (bo nie mamy fotelika drugiego na razie, no i ja się boję z fotelikiem jechać :/ ) z babcią zostala na 2h, a my z Agatką fru [/QUOTE]jak ja wsiadłam na rower po przerwie 3letniej to mi półdupki odpadły nie jezdziłam odkad prawko mam, teraz juz jest ok, ale ból tyłka i zakwasy dały mi popalic

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Hej,
jestem w trakcie zerówek/sesji i jest masakra, muszę oddać wiele prac, napisać jeszcze 5 egzaminów i wakacje....

Miałam już zadać to pytanie dawno. Jak zapatrujecie się na nagość przy dziecku? rozbieracie się? kąpiecie czasem z dziecmi? Jak dokonać tego, zeby nagość nie była tabu w domu, ale też żeby nie przesadzić z tym.
powodzenia w sesji
co do kąpieli- jak mały juz na noc zasnie, mam ten kwadrans dla siebie\
siku i dwójeczka, jak jestesmy sami to zbieram go do łazienki, zeby mi nie spsocił czegos (zapedza sie do kuchenki ciągle) , jak są rodzice to ide sama
Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość

Miś mam wrażenie że dziś o wiele lepiej, pewnie dzięki lekom. Pogoda piękna się robi, chciałam na rowery ale posiedzimy dziś w domu. Mąż też zmienia pracę Na reszcie zaczyna się fajnie układać.
Super, bardzo sie ciesze

Cytat:
Btw, nie wiem czy Wam wspominałam, ale my ustaliliśmy datę naszego chajtanka na 25 lipca za rok;p
ekstra, bedzie impreza na wątku

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
hej,

1. ostatnio zastanawiam się jak poradzić sobie z Olcią na spacerach, od paru dni zaczyna 'wychodzić' z wózka, no i muszę ją wyciągnąć, a wtedy on hop i leci, a ja z wózkiem nie wiem czy ją gonić, rzuciwszy uprzednio wózek, czy ....w zaadzie innegho wyjscia nie ma Teraz na spacery staram sie chodzic bez wózka, ale wtedy ona w ogole nie chce iść za rękę, a to jest mój wymóg przy przechodzeniu przez ulicę, no i takie przejscie i 10 min moze trwac, bo ona nie chce zaczyna płakać, kłaść się na ziemię, ja tłumacze, że trzeba, bo auta i ze jak przejdziemy to pojdzie sama, w koncu, ze jak nie to wrócimy do domu (tak wiem, to pewnie niepedagogiczne).... w każdym razie sama z wozkiem idzieckiem (bez truskawek) wyjsc nie moge bo sobie z nią nie poradzę, Jak to wygląda u Was?
2. Dajecie dzieciom jakies puszkowe, rybne 'przetwory' ? W sensie makrela/szprot w sosie własnym/pmidorowym, paprykarz...?
daje takie puszkowe makrele w pomidorach-zajada sie
co do spacerów- jak młody w wózku jedzie to jest ok, jak cos przegryza to tez jest ok, najgorzej sie zatrzymac- wtedy wyskakuje w sekunde
Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Co do nagości. Kąpię się i przebieram przy Blance,nie widzę w tym na razie problemu. Za to jak TZ wychodzi z wanny,to Blanka chce go lapac albo pokazuje paluszkiem i pyta "cio to?"

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
podoba mi sie Twój wpis na blogu

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Jak narazie to najlepiej wydane 149 zl
dziec jest poprostu wniebowziety
rewelacyjny pasazer dumny jak paw

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46795751]Kija, a potem dziecko zaczyna robić odkrycia: w kąpieli młoda hasło: mamusiu, dziurka w pupie jest taka mała, że mi się paluszek nie mieści [/QUOTE]leze
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:41   #1623
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Jak narazie to najlepiej wydane 149 zl
dziec jest poprostu wniebowziety
Przystojniak!

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Szaja no właśnie chyba też uderzę w jakąś florę albo faunę Cytrynka? brzoskwinka? muszelka? wymiennie z dziurką w zależności od kontekstu
U nas jest muszelka wlasnie

Cytat:
No wlasnie, u mnie tak samo.

wlasnie czytam na grupie fb komentarz
......................... ...........
" Moja 24 m córka też tak robi ale od niedawna,jak ma zły humor,albo chce pokazać że to ona rządzi,tylko u nas to niby bunt 2 latka.Jak czegoś jej zabraniam to albo krzyczy i płacze ale płacz jest bez łez,tylko wymuszajacy,albo np: w czwartek walnela z główki o drzwi od pokoju,daliśmy jej z mężem karę siedzenia na łóżku i się nie ruszania,ale to mało co pomogło.Chyba trzeba przetrwać to wszystko,i patrzeć tylko czy krzywdy sobie nasze pociechy nie robią"

MASAKRA

neti ogrome gratulacje! oby tak dalej I brawa dla meza

Tez ostatnio myslalam o Ewik i o nancy

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:44   #1624
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Tez ostatnio myslalam o Ewik i o nancy
Nancy jest u rodzicow
O Ewika tez sie martwie...

Co do pipkowych okreslen - cytrynka, muszelka, myszka wydaje sie byc ok

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2014-06-07 o 22:46
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:45   #1625
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ale wpienia mnie to, że na siusiaka można normalnie: penis, prącie, członek, a u dziewczynki znów gorzej no co, członkini powiem?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:46   #1626
sylwietta1988
Zakorzenienie

MIKA, Szaja kiedys pisała, ze wlasnie tak moze sie z drzemkami zdarzyc
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:47   #1627
pstryczek84
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46795990]Pstryniu, w takiej sytuacji jednak neurologa bym wybrała, albo ortopedę - bo on od kości przecież? A na razie nie robiłabym ćwiczeń Dobrze Mika prawi - to naprawdę jest BARDZO poważny rodzaj ćwiczeń, na poważne schorzenia.[/QUOTE]

ok, poszukam kogos na miescie
tylko o co ja mam sie pytac?
powiedziec o co chodzi czy udac "glupia" ?
bo boje sie ze jak powiem o tej Vojcie to ktos podlapie temat i tylko przytaknie

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:49   #1628
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Nancy jest u rodzicow

Co do okreslen - cytrynka, muszelka, myszka wydaje sie byc ok
przegapilam

Przez katosu (fejs) dowiedzialam sie dzisiaj o nowej firmie kosmetycznej. Od godziny siedze na stronie. Juz czuje jak moj portfel sie kurczy

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46796062]Ale wpienia mnie to, że na siusiaka można normalnie: penis, prącie, członek, a u dziewczynki znów gorzej no co, członkini powiem? [/QUOTE]

Jakbym miala synka to mowilabym siusiak, zdecydowanie

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-06-07, 22:49   #1629
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Pstryniu, nic bym nie mówiła, tyle, że pediatra zaleciła konsultację b tego czy tego powodu i już. I ew. powiedz, że ciebie coś niepokoi.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 22:57   #1630
ania13.03
Zadomowienie

O matko dziewczyny, wlasnie zobaczylam film na fejsie, ktory udostepnila nina. Prosze powiedzcie, ze zabrali juz temu potworowi to dzieciatko Nawet nie da sie tego ogladac bo serca peka :cry Czy wiadomo kto to jest, jest szansa dowiedzenia sie co sie z tym malenstwem dzieje???

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-06-07, 22:59   #1631
pstryczek84
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46796108]Pstryniu, nic bym nie mówiła, tyle, że pediatra zaleciła konsultację b tego czy tego powodu i już. I ew. powiedz, że ciebie coś niepokoi.[/QUOTE]

tak wlasnie zrobie
tylko ciekawe na kiedy bedziemy miec termin wizyty
ehhh

Stary 2014-06-07, 23:01   #1632
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
O matko dziewczyny, wlasnie zobaczylam film na fejsie, ktory udostepnila nina. Prosze powiedzcie, ze zabrali juz temu potworowi to dzieciatko Nawet nie da sie tego ogladac bo serca peka :cry Czy wiadomo kto to jest, jest szansa dowiedzenia sie co sie z tym malenstwem dzieje???
Mnie sama miniaturka filmu tak przeraza ze wiem ze,nie dam rady tego ogladnac, a jesli to zrobie to moja slaba psychika moze to zle zniesc. Mam nadzieje ze to dzieciatko juz nie cierpi ;( i ze znajda tą sucz i rozprawią się z nia! moze trzeba to wyslac do jakiegos organu odpowiedniego...

Stary 2014-06-07, 23:06   #1633
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Mnie sama miniaturka filmu tak przeraza ze wiem ze,nie dam rady tego ogladnac, a jesli to zrobie to moja slaba psychika moze to zle zniesc. Mam nadzieje ze to dzieciatko juz nie cierpi ;( i ze znajda tą sucz i rozprawią się z nia! moze trzeba to wyslac do jakiegos organu odpowiedniego...

Ja dalam rade obejrzec jakies 20 sekund i do tej pory nie moge dojsc do siebie

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-06-07, 23:10   #1634
Debrah
Zakorzenienie

Nic Wam pewnie odkrywczego nie napiszę, ale.

Jak jest u nas? Ja nie mam oporów, kąpię się przy Małej (czasami rano), siku i dwójeczkę też z nią muszę, bo nie zostawię jej samej w pokoju. Co do nagości : nie kąpię się z dzieckiem moim tylko dlatego, że również nie przepuści okazji i widoku moich uu zatem, żeby nie łączyć kąpieli z jedzeniem na razie odpuściłam temat, ale nie mam z tym kłopotów w sensie psychologicznym. Tż jest bardziej zamknięty ode mnie, ale wynika to z tego, że się obawia, że Młoda do jakoś uszkodzi, dotknie itp , więc jeśli się kąpie z młodą (czasem sobie napuszczają wannę, dużo bąbelków, zabawek i jest szał) to ma na sobie bokserki.
Mnie nie robiłoby różnicy czy mam synka czy córkę
To my mamy umysł nasiąknięty stereotypami, w tym tymi związanymi z płcią, to my mamy poczucie wstydu, to nam nagość = seksualność.
A nagość nie jest seksualna, nie zawsze ma taki kontakst. To po prostu ciało. Tak jak jesteśmy wysocy, niscy, chudzi czy grub - to i mamy różne ciało. Na co dzień się ubieramy, ale kiedy się myjemy to jesteśmy nadzy i to absulotna norma. Dla dziecka naturalniejsze jest gołe ciało niż ubrane. Człowiek nagi się rodzi i bez poczucia wstydu.
Do kiedy nagość jest ok?
Dziecko zaczyna odczuwać wstyd +/- ok. 6 r.ż.
Wcześniej tego nie ma. Więc poczucie, że " to dziwne" kiedy np synek/córka patrzy na nas nagich - jest tylko nasze ( ja nie mówię o sytuacji seksualnej, ale nagość typu "wspólna kąpiel", ubieranie się przy dziecku), nie dotyczy dziecka. Ja osobiście mam podejście bliskie Szajowemu i Blogerki
Wiecie czemu? Właśnie dlatego, że ... ten wstyd przyjdzie chociażbyście były a) pruderyjnym rodzicem, krzyczącym i uciekającym przed dzieckiem, które zobaczy Was nago, lub b) chociażbyście chodziły bez skrępowania nago razem z Tż.
Przyjdzie i tak, bo jest wpisany w rozwój. A podejście pierwsze może dziecku właściwie..tylko zaszkodzić. Pewnie, że o własny psychiczny komfort też trzeba dbać i jeśli Wam się coś otwiera niefajnego kiedy dziecko widzi Was nago - to warto się temu przyjrzeć, i zastanowić - " skąd mi się to wzięło?"
To nie jest tak, że jeśli teraz kąpiecie się przy dziecku to potem będzie trzeba to jakoś znienacka i sztucznie ucinać. Dziecko podrośnie to straci zainteresowanie odnośnie tego co robicie w każdej minucie życia Będzie miało swoje sprawy, a potem dojdzie jeszcze naturalny wstyd - który Wam pokaże - i samo wyjdzie z Waszej łazienki i tak dalej. Nie znam dziecka, a potem nastolatka, ktory nie ucieka z pokoju bo uwaga "matka jest goła!"

A jednak warto w naturalny sposób oswoić z tym jak wygląda człowiek, czym się różni kobieta od mężczyzny, czemu ja nie mam piersi, a mama już ma, czemu mama jest taka, a ja jestem taka... jakby teraz Wam zabrać ten luz i to naturalne tłumaczenie i odpowiadania na pytania właśnie takich maluszków.. to potem łatwiej nie będzie. A ja bym chciała nauczyć moją córkę naturalnych rozmów bez pruderii, nauczyć wcześnie. Że ciało jest naszym mieszkaniem, że trzeba dbać, pielęgnować (higiena - gdzie dziecko się lepiej nauczy jeśli nie od rodzica np?) i tak dalej. Wielkie pole do popisu. Właśnie dlatego, że dzieci nie mają wstydu - rozmawia się z nimi łatwiej. Jeśli nie uderzymy w nie wstydem swoim, ocenzurowanym, kompleksami i tak dalej. A, że ma się jakiś defekt np? Wszyscy mają - to też można powiedzieć/pokazać dziecku.

Nie chodzi mi o epatowanie nagością. Ale o naturalność. Bez uciekania z krzykiem, zasłaniania się w popłochu itp, bo to może po prostu wzbudzić w dziecku lęk i nie potrzebne tabu. Można zasłonić się ukradkiem, jeśli coś nam emocjonalnie nie leży - pewnie. Ale nie zawsze nasze lęki są zasadne. Pewne rzeczy po prostu przychodzą same, z czasem.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-07, 23:52   #1635
nancykenator
Zakorzenienie

witajcie
wróciłam
padam, tydzień u mamusi to sporo, raczej nie wypoczęłam. Pogoda ładna dopiero od środy, wcześniej padało :/ Kuba nadal nikogo prócz mnie nie akceptuje. No może ewentualnie jak ma dobry humor to dziadka akceptuje.
Ogólnie jest szał na piaskownicę, dziadek sam zrobił a Kuba miał radochę, Jego własna prywatna piaskownica
nie wiem, co u Was, bo nawet nie miałam kiedy Was podczytać strasznie mi z tym źle

z tego co pamiętam to

laurko jak w pracy?

hope jak sprawy z kredytem?

pstryczku jak wyniki badań? Przepraszam, że nie odp na smsa

bokeh jak sprawy z przeprowadzką? Macie już jakieś mieszkanie na oku?

Black co z dofinansowaniem? Już coś wiadomo?

czy dobrze pamiętam, że ewulkaa dziś ślubuje?

---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

i kochane dwupaki jak się czujecie??
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 01:31   #1636
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam już zadać to pytanie dawno. Jak zapatrujecie się na nagość przy dziecku? rozbieracie się? kąpiecie czasem z dziecmi? Jak dokonać tego, zeby nagość nie była tabu w domu, ale też żeby nie przesadzić z tym.
Z ubieraniem nie mam problemu, najczęściej przy Poli to robię. Na kibelku też często z nią, bo lubi wparadowywać do łazienki. A kąpanie to jakoś tak, nie wiem, nie było okazji ani przymusu i na razie nie uskuteczniłyśmy, ale jak zajdzie potrzeba, to bez problemu.

Cytat:
Btw, nie wiem czy Wam wspominałam, ale my ustaliliśmy datę naszego chajtanka na 25 lipca za rok;p
Impra gruba, czy spotkanie w małym gronie?

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
hje biedna Polcia z tym oparzeniem ma jakiś ślad?

Na szczęście nic nie ma, zaraz po sparzeniu palca sobie ssała, pocierała itp., bo na pewno piekł, ale zasnęła potem na drzemkę od razu, a po już w ogóle nie pamiętała; i też nic nie widać.

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
1.w każdym razie sama z wozkiem idzieckiem (bez truskawek) wyjsc nie moge bo sobie z nią nie poradzę, Jak to wygląda u Was?
2. Dajecie dzieciom jakies puszkowe, rybne 'przetwory' ? W sensie makrela/szprot w sosie własnym/pmidorowym, paprykarz...?
1. U nas tylko wyjścia z chrupkami/bułą/bananem. A jeśli tylko jest taka sposobność, to przerzucam się na rowerek, bo ten Młoda wielbi.
2. Specjalnie nie, ale jeśli sama jem kanapkę z czymś takim, to nie mam problemu, żeby dać, tym bardziej, że rzadko w sumie jem.

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
A mój mąż nie uznaje piżam . Śpi nago. Ja zresztą też lubię po przytulankach usunąć nago przytulona do TZ.
Mój tylko w bokserkach śpi I ja też tak lubię po bunganiu nago zasypiać.

Cytat:
Nina, mój tzt tez lubi spać na golasa, ja nie lubie, bo mi wieje jak np tzt uniesie noge itd i robi wiatr pod kołdrą (nie mylić z bąkami) .
Też tego nie lubię! Śpię zazwyczaj albo w koszuli nocnej, albo w zwykłym, krótkim podkoszulku i wkurza mnie, jak tż wietrzy, a mi w nogi i tyłek zimno.

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Co do nagości. Kąpię się i przebieram przy Blance,nie widzę w tym na razie problemu. Za to jak TZ wychodzi z wanny,to Blanka chce go lapac albo pokazuje paluszkiem i pyta "cio to?"

Dziewczyny trzymacie leki dzieci w lodowce?
O, jeśli chodzi o mojego tż, to on chyba by miał problem z tym, bo np. właśnie by się Pola mogła "czymś" zainteresować, a jego by to na pewno krępowało

Nie mamy na razie żadnych takich leków, które trzeba trzymać w niskich temp.; z resztą my wszystkie nasze leki trzymamy normalnie w szafce, jedynie antybiotyki niektóre w lodówce.

Cytat:
" Moja 24 m córka też tak robi ale od niedawna,jak ma zły humor,albo chce pokazać że to ona rządzi,tylko u nas to niby bunt 2 latka.Jak czegoś jej zabraniam to albo krzyczy i płacze ale płacz jest bez łez,tylko wymuszajacy,albo np: w czwartek walnela z główki o drzwi od pokoju,daliśmy jej z mężem karę siedzenia na łóżku i się nie ruszania,ale to mało co pomogło.Chyba trzeba przetrwać to wszystko,i patrzeć tylko czy krzywdy sobie nasze pociechy nie robią"
Ja ☠☠☠☠☠☠☠ę, karę za to, że się uderzyła?

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Ja mam inny problem. Chłopcy mają siusiaki a dziewczynki co??
Przy Młodej mówię "pisia", strasznie lubię to określenie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
jak ja wsiadłam na rower po przerwie 3letniej to mi półdupki odpadły nie jezdziłam odkad prawko mam, teraz juz jest ok, ale ból tyłka i zakwasy dały mi popalic
Oooo, właśnie tego się boję. Jak po przerwie "zimowej" się na rower siadło to było kiepsko, a co dopiero teraz - ja tak jak Szaja, ponad 3 lata nie jeździłam.

Ucięło mi, któraś pisała o "włoskach" na pipce
Pamiętam, jak na wakacje jeździłam do ciotki, to zawsze kąpałam się z kuzynką, czasami nawet obiema, a kilka razy jeszcze z kuzynem do kompletu I kiedyś nadszedł ten dzień, że się pluskamy i A. ni stąd, ni zowąd, zapytała poważnie: "A co ty tam masz takie czarne?" - i to był właśnie ten dzień, kiedy przestałam się kapać z kimkolwiek

BTW. Rodzice mojego tż do tej pory kąpią się razem, tzn. nie zawsze oczywiście, ale jak np. się spieszą gdzieś, to oboje do wanny idą.

Młoda zasnęła wczoraj o 22, jedna pobudka w nocy, wstałyśmy o 6.20 Tż przejął ja o 10, ja chatę sprzątałam, a on praktycznie cały dzień się już Polą zajmował. I wiecie, co 15 minut do domu przychodzili, bo albo zjeść coś, albo się napić, albo usiąść w ogóle... W końcu jak przyszli o 17, to tż taaaaaki zmęczony, bo Pola wszędzie biega, bo nie mogą na chwilę siąść, bo wchodzi tam, gdzie nie powinna; a ja mu mówię "widzisz? a ja tak codziennie mam, tylko jeszcze połączone z robieniem wszystkiego w domu". A on nie powiedział nic.... bo już spał
Jeszcze raz usłyszę, że zajmowanie się dzieckiem nie jest męczące....

Drzemkę miała godzinną z minutami, zresztą był problem z zaśnięciem, bo babcia dziś wózek kupiła... O matko, przez pół dnia dziecka nie miałam. Wszędzie z nim śmigała, przeglądała się w szybach, patrzyła, jak lala w nim śpi, potem znowu ją wywalała... Tylko jak gdzieś się zablokowała, to był alarm i trzeba było pomóc, a tak to pełen odjazd.
No i tą drzemkę miała od 13.20 do 14.30, a na noc zasnęła o 22 znów. Czyli dziecię rekordy bije, tym razem 15 godzin aktywności

---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ----------

I jeszcze miałam Wam pisać.
Szwagierka dała Poli peirdyliard ciuszków po Julce. I co Wam powiem, moej dziecko chyba jednak jeszcze jest małym dzidziusiem
Owszem, najwięcej ubranek w rozm. 92-98, ale sporo znalazłam dobrych w 86, kilka w 80, a jeden rampers nawet w 74! Akurat 80 i 74 zdecydowanie takie "na dwa, trzy razy", ale takie ładne były niektóre, że się nie zastanawiałam.
A z tego 98 to jednak chyba długo nie wyjdziemy, bo między 98 a 104 jest bardzo duża różnica. Tzn. jedne spodenki mamy, i bardzo dobrze na młodej wyglądają, ale na przyszły rok też na pewno będą dobre

Dobra, spadam

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:25 ----------

CHARLIZZ, sto lat, Piękna!! Szczęścia i spokoju!

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-06-08 o 01:30
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 07:06   #1637
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
witajcie
wróciłam
padam, tydzień u mamusi to sporo, raczej nie wypoczęłam. Pogoda ładna dopiero od środy, wcześniej padało :/ Kuba nadal nikogo prócz mnie nie akceptuje. No może ewentualnie jak ma dobry humor to dziadka akceptuje.
Ogólnie jest szał na piaskownicę, dziadek sam zrobił a Kuba miał radochę, Jego własna prywatna piaskownica
nie wiem, co u Was, bo nawet nie miałam kiedy Was podczytać strasznie mi z tym źle

z tego co pamiętam to

laurko jak w pracy?

---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

Dzien doberek!

nancy mamy juz wybrane i ppdpisana rezerwacje na nie od lipca sie przenosimy tzn z końcem czerwca dokładnie

a wiesz mój tata idzie jutro do szpitala na badania spirometrie płuc i biobsje płuc... bo potwierdziło sie podejrzenie tej sarko...

Stary 2014-06-08, 07:46   #1638
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Dzien doberek!

nancy mamy juz wybrane i ppdpisana rezerwacje na nie od lipca sie przenosimy tzn z końcem czerwca dokładnie

a wiesz mój tata idzie jutro do szpitala na badania spirometrie płuc i biobsje płuc... bo potwierdziło sie podejrzenie tej sarko...

właśnie miałam pytać o tatę... a co lekarze mówią o tych wynikach borelii? Że nieswoiste badanie i coś mogło wpłynąć na wynik?
Cieszę się, że macie mieszkanie, na pewno pięknie je urządzicie
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 08:24   #1639
s i l v e r
Zakorzenienie

Hej. U nas nocka ok.
Wczoraj byłam do 17.30 w pracy a potem grill

Dziś wolne
Super pogoda

Dziewczyny dziekuje za wszystkie słowa pocieszenia
Mam nadzieję że będzie dobrze,ale martwi mnie to że nie mam na razie kiedy iść na te prywatne usg mam okropny grafik teraz w pracy. Pracuję prawie po całych dniach,a wolne mam tylko weekendy

Cytat:
[B]

super!

Cytat:

Nina, mój tzt tez lubi spać na golasa, ja nie lubie, bo mi wieje jak np tzt uniesie noge itd i robi wiatr pod kołdrą (nie mylić z bąkami) .

Cytat:

Kija, moze biedronka?;p my tak mówimy hehehe;p i jak nina, pipka, pipulenka;p ewentualnie pipcia;p
My tak samo

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ----------

Zrobiłam ostatnio te ciasto z truskawkami co Yellow wkleiła.
Pyyyyyyyyyyycha!! I tak szybko się robi.

Stary 2014-06-08, 08:47   #1640
misiaeel
Wtajemniczenie

hej

byliśmy wczoraj w zoo. Hania zachwycona biegała cały czas z uśmiechem na twarzy. małpy się najbardziej podobały i mini zoo aha Ona ogólnie uwielbia żyrafy to poszliśmy, ale chyba nie ogarnęła ich ogromu;p potem lamy i na nie zaczęła krzyczeć ziazia! (żyrafa)

co do nagości. Kąpię się z Hanią, przebieram, jakoś nie mam z tym żadnego problemu. natomiast Tż ma, tzn wstydzi się

tress u nas Hania też już w wózku nie chce siedzieć. jedynie zajmie Ją bułka czy paluszki. ale się bardzo cieszę bo chodzić chce tylko za rączkę

nancy fajnie, że już jesteś

little śliczne sandałki ja musiałam wymienić 21 na 22 bo za małe;p mam nadzieje, że szybko odeślą

Kija
my mówimy psioszka albo pipunia

szaja nie mogę z cytryny i Agu mnie rozwaliła

pstryczku w tym kasku boski

sylwia nie mogę z Bartula modnisia

hje dobrze, że śladu nie ma i zapomniała

nawijko zrobiłam wczoraj to ciasto z moich wypieków! już połowa poszła i Hania też trochę zjadła

Aniołki[*][*]25.01.2012

Edytowane przez misiaeel
Czas edycji: 2014-06-08 o 14:07
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 08:50   #1641
s i l v e r
Zakorzenienie

Charlizz, wszystkiego najlepszego

Bokeh, dodałaś w k. zdjęcie Hani na krzesełku. To takie malutkie krzesełko dla Hani? Lubi na nim siedzieć? Chcę takie Darii kupić.

neti, ogromne za zrzucenie kg. I super że jesteś tak pozytywnie nastawiona
Stary 2014-06-08, 09:06   #1642
pstryczek84
Zakorzenienie

hejka!
Moi panowie pojechali juz na rowerowa przejazdzke
ja sie troche poszykuje i spylamy do t.
malzowi tak sie to spodobalo ze dzis rano kliknal na all rower la siebie mial jakis ale taki stary, kupiony juz uzywany wiec tego sie podrasuje i bedzie dla mjego taty a my bedziemy smigac nowkami (ja swoj nowy uzywalam tylko przez jedne wakacje, potem ciaza...)
juz nie moge sie doczekac jak ruszymy na "miasto"

charliz - najlepszego!!!!

Cytat:
Ja dalam rade obejrzec jakies 20 sekund i do tej pory nie moge dojsc do siebie
jejku, co to za film?

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość

Ucięło mi, któraś pisała o "włoskach" na pipce
Pamiętam, jak na wakacje jeździłam do ciotki, to zawsze kąpałam się z kuzynką, czasami nawet obiema, a kilka razy jeszcze z kuzynem do kompletu I kiedyś nadszedł ten dzień, że się pluskamy i A. ni stąd, ni zowąd, zapytała poważnie: "A co ty tam masz takie czarne?" - i to był właśnie ten dzień, kiedy przestałam się kapać z kimkolwiek

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

Nie chodzi mi o epatowanie nagością. Ale o naturalność. Bez uciekania z krzykiem, zasłaniania się w popłochu itp, bo to może po prostu wzbudzić w dziecku lęk i nie potrzebne tabu. Można zasłonić się ukradkiem, jeśli coś nam emocjonalnie nie leży - pewnie. Ale nie zawsze nasze lęki są zasadne. Pewne rzeczy po prostu przychodzą same, z czasem.
zgadzam sie
ja tez bez problemu przebieram sie przy Kubie, jak jestem w kibelku a jestem sama to wrecz go wolam bo chce miec go na widoku - od jakiegos czasu na topie u nas jest parapet
jak rano szykuje sie do pracy to jestem z nim sama wiec automatycznie WSZYSTKO musze robic z nim majac na to nieraz "5 minut", dla jego bezpieczenstwa i mojej psychiki
piszac ze to "dziwne" mialam na mysli raczej starsze dziecko, juz bardziej kumate, tak jak Kija pisala... i tu podtrzymuje swoje zdanie, gdybym miala corke to nawet przy starszej bym sie np przebierala. przy chlopcu jakos tego nie widze

Cytat:

spox, wyniki ok

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

Bokeh, dodałaś w k. zdjęcie Hani na krzesełku. To takie malutkie krzesełko dla Hani? Lubi na nim siedzieć? Chcę takie Darii kupić.
my tez takie mamy, zwyklak za pare groszy z oszoloma. Mlody lubi na nim siedziec, pchac a ostatnio nawet na nim stac
jest lekkie, mozna je spokojnie zabrac na jakas wycieczke np

Stary 2014-06-08, 09:32   #1643
Debrah
Zakorzenienie

Pstryniu: chłopiec sobie sam pójdzie i nie będzie chciał mamy podglądać pewnie.

Dzień doberek!

Pytanie: smarujecie dzieciom buzię przed spacerem?

Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 09:33   #1644
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

Dzień doberek!

Smarujemy. I buzię i nózie i rączki.

Stary 2014-06-08, 09:45   #1645
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Smarujemy. I buzię i nózie i rączki.

my tez, wszystko co jest odsloniete

Stary 2014-06-08, 10:22   #1646
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:

Dzień doberek!

Smaruję. I rączki i nóżki .

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 10:24   #1647
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
witajcie
wróciłam

z tego co pamiętam to

laurko jak w pracy?

Fajnie że już jesteś W pracy super Dzięki że pytasz.

U nas się mówiło siusiak i siusia

Michał wczoraj nie chciał spać do 22, histeryzował ze zmęczenia ale nie zasnął. Wstał o 7.30.
Jadłam te serki z biedronki, Michał mi połowę wyjadł. Myślałam że będą miały kiepski skład, ale się pozytywnie zdziwiłam!
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 10:36   #1648
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Pstryniu my uzywamy. Tapow k-activ gentel wiec nie odparzaja ale i tak gora 3 dni ma przyklejone, na all zamawialam bo w medycznym u nas tylko takie zwykle byly
Szajka dla mnje vojta powinna byc zakazana zaluje ze kiedys z niewiedzy tak skrzywdailam Julo

mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 11:38   #1649
s i l v e r
Zakorzenienie

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2014-06-08 o 11:45
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-08, 13:54   #1650
meneq
Zakorzenienie

Czesc!
My dzis ze znajomymi zrobilismy grilla w parku. Yae sie wyszalala, my zmeczylismy sie uganiajac sie za nia a teraz tylko liczymy na cud, zeby szybko zasnela. Niestety nie zanosi sie...
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości