|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
zapomnialam zacytowac pytania o blender i parowar w 1.
A wiec fajne jest to masz to w 1 urzadzeniu i nie musisz myc tyle. Ja mam parowar tefala jest ogromny wiec nie ma bola zebym gotowala w tym dla dziecka. A w tym aventa to wrzucasz jedzonko w odpowiedniej kolejnosci zapewne, wszytskie soki z jedzenia zostaja w kielichu a potem odwracasz do gory nogami chyba (nie widzialam na zywo) i blendujesz. do umycia tylko kielich ![]() http://allegro.pl/philips-avent-paro...290187165.html a pojemnik na mleko mialam podobny do tego: http://www.bazarek.pl/produkt/369053...hermobaby.html
|
#3842 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
hej dziewczyny no i znowu wracam z pracy a tu 5 stron nadrabiania
![]() ja podgrzewacz tez kupiłam i jest to gadzet ale jak dla mnie niezbędny moje 2 siostry i bratowa uzywaly i uważam to za super sprawę. a do dziewczyn które twierdza ze to zbedna rzecz mam pytanie czy miały kiedykolwiek kontakt z takim podgrzewaczem
|
|
|
|
#3843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak na serio to kupujesz takie w granulkach herbatki dla maluchów, są różne np.koperkowa na wzdęcia itp. Rozrabiasz je w wodzie i podajesz. Nie jestem doświadczoną mamą, ale jako opiekunką trochę dzieci "przerobiłam", więc coś tam wiem.Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#3844 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
wiem ze mnie nikt nie zmusza, po prostu myslalam ze istnieje jakis mocniejszy argument przemawiajacy za sztywnymi brzegami. co do straty pieniedzy to on akurat kosztuje tyle samo co hevea, wiec to nie o to chodzi (przynajmniej mnie) dziewczynym ja sie dopytuje bo chce cos swiadomie wybrac, a wy mi ciagle ze "kazdy kupuje to co chce" no ja wiem, ale pytam po to by podjąc sensowną decyzje, a nie zeby kwestionowac wasz wybór, niewiem dlaczego tak to odbieracie wlasnie ja nie wiem jaki materacyk to pytam jak debil o za i przeciw tych nowych rozwiazan, tak samo jak o podgrzewac. jesli pytam po co on jest to dlatego ze chce sie dowiedziec i moze przekonac ze ma to sens, a nie zeby komus udowadniac ze mu podgrzewacz nie potrzebny.
|
|
|
#3845 |
|
Rozeznanie
|
moja siostra dawala herbatke koperkowa
|
|
|
|
#3846 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
własnie nie miały-przynajmniej ja i dlatego zadaje pytania
|
|
|
#3847 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja dawlam przegotowana wode zywiec, chodzi o to zeby to byla woda zrodlana a nie mineralna. My kupilismy malutki czajnik za 30 zl i to byl tylko i wylacznie czajnik Tomka![]() Co do herbaty to moj 4 latek nadal nie pija czarnej, a takie malenstwo pije np napary z koperku, rumianku lub kupujesz taka herbatke w granulkach dla dzieci (rozne smaki, na opakowaniach podany jest tez wiek od kiedy mozna podawac ja dziecku) Jesli mowa o stroju do porodu to najlepiej wziac nieuzywana koszule za tylek i na guziki, np meska wieksza zeby ja potem wywalic i juz..
|
|
#3848 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też mamy przetopione złoto z pierścionków teściowej i nie było żadnego problemu gdy poszliśmy do jubilera. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mój prawie 3 latek też nie pije czarnej herbaty. Czasem pije owocowe albo np. rumianek.
|
|
#3849 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czy znacie tego bloga, ale jak dla mnie to jest tam duzo fajnych porad dla mam nie majacych o niczym pojęcia-czyli dla mnie
![]() http://wyprawkabobasa.blogspot.co.uk
|
#3850 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki normalny materac też jest dosyć twardy, ma kilkanaście centymetrów i obojętnie ile dziecko by nie ważyło to nie jest w stanie "zatopić" się z materacem między szczebelki I oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie i kupować co mu się chce i co uważa za słuszne ale pisanie, że Tobie zależy na bezpieczeństwie dziecka a nam nie musi bo nie kupujemy specjalnego materaca to jednak trochę wybujałe wnioski jak dla mnie ![]() Cytat:
Dodam jeszcze, że moja mała jest raczej przeciętna, lekarz mówił, że jak dotrwam do końca to będzie miała góra 3200 więc jak dla mnie nie dużo... Cytat:
" i też dla mnie normalne jest czytanie składów, tymbardziej przy dziecięcych posiłkachMoje koleżanki mówią, że nie opłaca się gotować obiadków, po pierwsze to codziennie musisz ugotować takiemu maluszkowi najlepiej na świeżo... żeby dieta była zbilansowana musi być urozmaicona czyli najlepiej jakby codziennie było coś innego Co do tego, że jest taniej to się nie zgodzę bo ja za 5 zł nie jestem w stanie ugotować małej schabu ze śliwkami i warzywami Nie przemawia też do mnie argument, że dzidzia będzie jadła to co my, my jemy inne rzeczy, przede wszystkim inaczej przyrządzone i doprawione a nie będziemy jedli raczej samych gotowanych rzeczy z dużą ilością warzyw, bez soli i przypraw Schabowy i ziemniaki też muszą być a to raczej nie jest obiad dla dziecka![]() Marchewkę czy jabłko można utrzeć i dać dziecku ale śmiem twierdzić, że te warzywa kupowane w dzisiejszych czasach, niewiadomego pochodzenia są mniej zdrowe niż te wszystkie słoiczki z atestami i przeglądami |
|||
|
|
|
#3851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz kupuję słoik, który ma datę ważności pół roku, czyli marchewa z konserwantami. A marchewa nie rosła na jakichś chmurkowych gerberowych podniebnych polach, tylko możliwe, że grządkę albo dwie obok tej mojej Uzbekistańskiej. ![]() A gotowanie dla dzieciaka się opłaca, bo robisz po prostu więcej danego obiadku, dzielisz na porcje i mrozisz, potem odmrażasz i grzejesz tak samo jak słoik. I jeśli kupuję filety z kurczaka na kotlety to dla siebie robię z przyprawami i panierką a na drugim palniku robię gotowany bez soli. Moja mama wychowała mnie i dwójkę mojego rodzeństwa nie używając ani jednego słoika, czyli się da.
|
|
|
|
|
#3852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też mam zamiar sama gotować, słoiczek tylko w jakiejś mega awaryjnej sytuacji...Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#3853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież wiadomo, że kiedyś takich rzeczy nie było![]() Chodzi mi o to, że nie ugotujesz codziennie dla takiego malucha czegoś innego, jak dla mnie takie gotowanie i mrożenie a później odgrzewanie to już wolę kupić ten słoiczek jednak ale każdy będzie robił jak mu wygodniej Ja sama nie lubię odgrzewanych na przykład schabowych z zamrażarki więc wątpię, czy dziecku będzie takie jedzenie smakować... Wiadomo, że takie słoiki mają konserwanty ale co w dzisiejszych czasach ich nie ma??Co do marchewki czy innych warzyw i owoców to jednak przy tych gotowych posiłkach dla maluchów wszystko jest przebadane, ma wszelkie atesty i jest odpowiednio przyrządzone, ja kupując taki słoiczek wiem, że jest to dobre dla dziecka i nie martwię się, że marchewka którą kupiłam jest jakaś niedobra ![]() Oczywiście, że tak jak napisałaś przygotowujesz obiad dla Was to dla malucha też ale jednak sama napisałaś, że gotujesz i doprawiasz osobno, to tak jakbyś robiła drugi obiad jednak bo tak samo osobno będziesz musiała zrobić warzywa, jakieś ziemniaki czy kluseczki bo jednak my jemy inaczej i taki maluch je inaczej... Sumując to wszystko to niedługo więcej wyjdzie za prąd i gaz niż za taki słoiczek według mnie, do tego jednak dochodzi czas Jak dla mnie takie słoiczki są super sprawą, teraz jest jeszcze tak ogromny wybór tych dań, że na pewno znajdzie się dla dziecia to co mu zasmakuje |
|
|
|
|
#3854 |
|
Wtajemniczenie
|
Wróciłam z fitnessu
.Co za upał! Specjalnie cały dzień siedziałam w domu, żeby mieć siłę iść na 17 na te zajęcia .Zrobiłam dziś lody w pudełeczkach z Ikei - zmiksowane truskawki, banany i syrop z agawy. Geeenialne . Polecam . Mam też porcje w pudełeczku po jogurcie, bo w te foremki mało weszło, ale świetnie się za to lizało . Szkoda, że kupiłam tylko jeden komplet .
|
#3855 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
to spróbuję zrobić tak samo i mam nadzieję, że się pozbędę lumpkowych zapaszków. Cytat:
Z kosmetyków dla dziecka jeszcze nic nie kupiłam,ale wiem na pewno, że nie kupię nic z johnsona, bo się za dużo nasłuchałam. Moja szwagierka bardzo zachwalała kosmetyki z nivea, jej syn ma skończone 2 lata i nadal używa tylko ich produktów do mycia i nawilżania skóry. Ja myślę o tych z rossmana, ale jeszcze nie zdecydowałam. Cytat:
---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- a jeszcze podłączając się do pytania halinki dot. wody i herbatek to od początku podaje się dziecku picie czy dopiero po jakimś tam czasie?
|
|
#3856 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do prania ciuszków z lumpeksów to ja robię to tak:
Pierwsze pranie w płynie dezynfekującym Persil, potem jedno płukanie, a potem pranie z praniem wstępnym w proszku dzidziusiowym (albo i nie, na początku nie miałam) i do tego podwójne płukanie (czyli 4krotne). No i jak pisałam wcześniej - nie chce mi się prasować .Swoją drogą, jak teraz tak słońce grzeje to "robi" to samo co żelazko .
|
#3857 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie uważam ze słoiczki są zle,ale dopóki nie pójdę do pracy to mam zamiar gotowac osobno dla dziecka. Sama uwielbiam zmiksowane zupy więc pewnie będziemy jedli razem
tyle ze sobie doprawie. Teraz codziennie gotuje dwa obiady ,bo ja nie jem tłuszczu więc nie widzę problemu w postawieniu drugiego garnka dla maluszka. A pewnie będę gotowac pożywne dania na dwa dni. Słoiczki tez będę kupować w razie braku czasu na gotowanie lub jako obiadek na mieście :-D
|
#3858 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Cytat:
Ja swojej 2,5 latce prawie,podaje owocowe herbatki z Herbapolu albo wodę mineralną czasem soki ale nie z koncentratu, a także rooibos. Moja mama kupuje mi suszone herbatki takie całe w kawałkach, owocowe i tez zaparzam. Cytat:
Nie można porównywac marchewki z warzywniaka do tej ze słoiczka, bo jednak takie dziecięce jedzenie jest poddane surowym normom jakości i produkcji,sa też wersje ekologiczne, gdzie żadnych pestycydów w uprawie roslin sie nie uzywało. Ponadto w słoiczki są sporządzane w specjalny sposób i są pasteryzowane, stąd długi okres przydatności do spozycia, a nie z konserwantów. Podawałam słoiczki krótki czas na poczatku, potem gotowałam i czasem słoiczek także dla urozmaicenia. Nie zawsze miałam czas i siłę aby stac i gotować, bo jednak dziecko szczególnie na poczatku absolutnie nie powinno jeść tego, co jedzą dorośli. Rozszerzaniem diety niemowlaka także rządzi pewien opracowany przez specjalistów schemat. I np fajnie było na 1 danie podać domowa zupkę, a na drugie słoiczek z królikiem czy jagnięciną, do których nie miałam dostepu. Zgadzam się z Zuken, że dieta dziecka powinna byc jak najbardziej urozmaicona. Duzo czytałam o słoiczkowym jedzeniu, nie żebym była zagorzałą zwolenniczka, ale przeciwniczką także nie. Od dawna żadnych słoiczków nie daję, bo bardzo szybko moje dziecko odrzuciło tego typu jedzenie na rzecz wyłacznie domowego, choc dostosowanego do wieku. Jeszcze chciałam potwierdzic, że nie każdy rodzaj jedzonka domowego sprawdza się w mrozeniu. Wiele razy coś mroziłam, zadowolona że mam zapasy,a tu dupa. Po rozmrożeniu wychodziło okropnie, packa i breja lub w ogóle zmiana smaku. Gosia, dziekuję za namiar na koszulę! Bardzo fajne, szkoda tylko że maja wyłacznie rozmiar L! Ale poszukam ich jeszcze na necie, moze gdzie indziej będa mniejsze. Wyjęłam z zamrażarki lody. Wstyd się przyznac, skonsumowałam juz prawie całe pudełko,są tak pyszne że nie mogę się oderwać
|
|||
|
|
|
#3859 |
|
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze dorzucę: http://www.benc.pl/czytelnia/102/slo...-jednak-dobre/ jakby któraś była zainteresowana to można poczytać i właśnie dowiedzieć się między innymi o tym co napisała ewelajna, że termin ważności wynika ze sposobu przygotowania tych dań a nie dlatego, że mają konserwanty
Co do mikrofali to też się zgadzam, że niedobrze jest w niej podgrzewać bo ponoć posiłki mogą tracić swoje wartości odżywcze, zresztą w tym artykule też jest napisane na ten temat ![]() Ja absolutnie nie neguję tego, że ktoś chce sam gotować dla swojego maluszka, wręcz Was podziwiam moje drogie bo ja to chyba zbyt leniwa jestem i jednak ciężko by mi było wymyślać obiadki dla takiego malucha codziennie, bałabym się, że podam mu coś czego nie powinien jeść![]() Chciałam tylko właśnie zauważyć, że to nie jest takie proste jak tutaj piszecie |
|
|
|
#3860 |
|
Zadomowienie
|
zuken właśnie pamiętaam ze ty byłas coś około 28 tygodnia i Melka już taka duża była.. Dlatego z niecerpliwościa czekam na kolejną twoją wizytę. Chcąc nie chcc z tob troch porównuje, wiem ze każde dziecko rozwija sie inaczej...ale skoro moje teraz ma tylko 1500 gram, to nie wierzę że naglę będzie miał 4 kg
jest to w ole realne ? Własnie ciekawa jestem czy dużo wiekszy jest przyrost wagi w ciagu ostatnich 2 miesiecy u takiego maleństwa? Tym bardziej, ze zauważyłam ze mój mały średnio na miesiąc tyje 450 gram Tylko fakt że według usg maly jest młodszy ponad tydzień od om.. A u Ciebie się ostatnio pokryło???Zawsze u mnie miałam termin wcześniejszy z usg niż z om, a teraz niespodzianka ![]() co do słoiczków to ja też myślałam o tym ze sama będe przygotowywałam małemu, ale powiem szczerze, ze to wyjdzie w pramiu, bo ja należę do tych leniwych raczej i myśle ż eprzy takim maluszku bede miala co robić, a podobnie jak zuken mam przeświadczenie że ja takiego dobrego posiłku dla maluszka nie przygotuje, jak ten w słoiczku....
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-06-09 o 21:21 |
|
|
|
#3861 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj popralam wszystkie biale ubranka dla maluszka i mam zamiar je zaraz poprasowac (jedynie dla efektu zmiekczenia). Jutro bede prac kolorowe, alez jestem z siebie zadowolona!
Temat zupek jest tak samo indywidualny jak podgrzewacza. Ja bede gotowac sama, wiem co wkladam do garnka i mam pewnosc, ze jest to swieze. Bede robic porcje na 2 dni, wiec drugi sloiczek bedzie pasteryzowany i tyle.
|
|
|
|
#3862 |
|
Wtajemniczenie
|
Zuken ale ja nie napisałam ze dla Ciebie czy kazdej z Nas nie jest ważne bezpieczeństwo. Tylko każda na swoj sposób chce je zapewnić swojemu dziecku tak mocno jak tylko może. ;-)
Te materacyki mają dodatkowo wzmocnione brzegi . Te które tego nie maja są identyczne na całej powierzchni. A z serduszkiem Anastazji jest wszystko w najlepszym porządku ;-).jestem szczęśliwa;-) Dziękuję za kciuki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3863 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do terminu to z usg Mela jest cały czas jakby o 5 dni młodsza ![]() Ja mam nadzieję, że teraz jak pójdę to mała będzie miała właśnie koło 2 kg bo jednak zostaną niecałe 2 miesiące do końca a jakby miała "tyć" 0,5 kg na miesiąc to i tak nie będzie duża ![]() Cytat:
![]() I zgadzam się, że to indywidualna sprawa co kto będzie dawał dziecku do jedzenia ale nie można mówić, że dzieci których mamy zdecydują się na słoiczki są jakoś gorzej albo mniej zdrowo karmione bo tak jak pisałam zależy to od wielu czynników i wszędzie propagowane "słoiczkowe zło" już dawno okazało się nieprawdą
|
||
|
|
|
#3864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale co dokładnie się działo, coś nie tak na ktg wykazało wcześniej?ja nic kompletnie jeszcze nie uprałam, musze sie zacząc za to wziąść w końcu
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-06-09 o 21:31 |
|
|
|
|
#3865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#3866 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co innego dania z królikiem czy inne wyszukane dania to juz bym nie kombinowala. Ale takie proste będę gotowac. A mikrofalówki nigdy nie mialam i miec nie zamierzam,tym bardziej nie chciałabym jej używać do podgrzewania dan dla dziecka. Słyszałam też kiedyś zeby nie podawac dziecku dan prosto ze słoiczka lub caly czas z jednego pojemnika.. Chodzi o przyzwyczajenie wzrokowe,dziecko jedząc caly czas ze słoika moze nawet nie chcieć spróbować jedzenia z miski. Ile w tym prawdy to nie wiem
|
|
#3867 |
|
Rozeznanie
|
Jestem. Lenka w 31/3 tyg. waży 2kg - przez 4 tyg przybyła prawie kilogram więc idąc tym tokiem będę rodzić 4 kilogramowego bąbla
Poza tym jak to lekarz powiedział "lepiej niż książkowo". Ja przytyłam tylko 1,5kg przez te 4 tyg, ciśnienie w normie, szyjka długa - zamknięta, Lenka dalej główką w dół tylko teraz kręgosłup ma z lewej strony a przedtem miała z prawej. Także cieszę się niezmiernie ![]() |
|
|
|
#3868 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do kosmetyków to ja kupię oilatum ( ew balnuem lub emolium), coś do pępka, sól fizjologiczną i chyba tyle nie mam i nie wiem jaką wybrać ![]() Cytat:
odnośnie herbatek to od czasu do czasu podam jakąś koperkowa, ale głównie wodę. Staram się unikać tych granulowanych, bo mają strasznie dużo cukru. Cytat:
Co do herbatek granulowanych to mam takie samo zdanie Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3869 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3870 |
|
Zakorzenienie
|
Odnośnie tych obiadków to dla Zosi i gotowałam i kupowałam słoiczki. Jak gotowałam to tylko z sprawdzonych produktów np warzywa miałam swoje, mięsko też. Przynajmniej do roku dziecko nie powinno jeść takich obiadów jak my.
Zosia bardzo długo jadła inne jedzenie niż my, np bez soli czy innych przypraw, nie jadła też czekolady i słodyczy.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.

.
. Polecam
.