|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Wiesz co, ja sie dowiedzialam ostatnio jak zamowilam piekarnik i zadzwonil kurier ze jest na dole i mozna po niego zejsc. Meza nie bylo w domu wiec zapytal czy nie moze wniesc to ten odpowiedzial ze paczka wazy wiecej niz 30 kg i nie ma obowiazku ze za ciezkie...
|
#4352 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
Papierosy no ładnie, a potem gadają (chociaż ja niedawno mężowi kupiłam piwo )Cytat:
Cytat:
dobrze jej tak! A jak ktoś jest miły, a my wytrzymamy to nie ma co walczyć Cytat:
O kurde.. :/ i co zrobiłas? Czekałaś z tym piekarnikiem na dole?
|
|
#4353 |
|
Zadomowienie
|
Jestem w takim szoku ze nie wiem co napisac...Tz kupil mi wczoraj samochod .Dzis mi powiedzial ze dostane go na urodziny.
A teraz dzwonil, ze mozliwe ze Tz straci prace i to teraz i tak zupelnie bez powodu Jestem tak roztrzesiona ze nic do mnie nie dociera. Teraz to juz nic nie wiem. Ani gdzie bedziemy mieszkac, ani w jakim miescie, ani za co bedziemy z dzieckiem zyc |
|
|
|
#4354 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#4356 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4357 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już ręce opadają...Ale mam Butter tak jak Ty- cieszę się, że wrócę do czyściutkiego domu i on wszystkim się zajmie, ale z drugiej strony też bym się nie obraziła za kwiatki w domu Ah dogodzić tu kobietom...![]() mój synek w 28 tygodniu ważył 1220 g, nie wiem czy to dużo czy mało Ale przecież jedno drugiego nie wyklucza Ja przez całą ciążę oczekuję miłości i troski, ale kwiatki to przecież miły gest ![]() Cytat:
![]() Napisałam tylko co przeczytałam w gazetce, był to wywiad z położną, w którym wspomniała ,że PIERWSZE KĄPIELE, dobrze zrobić maluszkowi w przegotowanej wodzie. Cały czas rzeczywiście sobie nie wyobrażam. Szczerze mówiąc, nie wiem nawet czy na te pierwsze będę tę wodę gotować. Każda z nas przecież robi tak jak będzie uważała za słuszne. Dla jednej to będzie przesada, a ja np. mam koleżankę, która swojemu maluchowi gotowała wodę do kąpieli przez ok. rok... Ja jej nie krytykuje, bo miała do tego prawo- jej dziecko, jej woda, prąd i poświęcony czas. Druga rzecz- jej synek miał bardzo wrażliwą skórę i może było to dla niego konieczne.
|
|
|
#4358 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
taki dowoz do domu wlasnie...---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
Wiem ze to trudne ale postaraj sie nie denerwowac bo z tego co piszesz to chby nic pewnego...
|
|
#4359 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja po zajęciach w szkole rodzenia i akurat dzisiaj był temat m.in. o kąpaniu. Nic położna nie mówiła o tym, że woda musi być przegotowana, wspominała jedynie, żeby mieć przygotowaną małą miseczkę właśnie z przegotowaną wodą, w której będziemy maczać waciki/gaziki i wycierać uszy, buzię w środku i okolice pępka. Ogólnie to miała dziwną technikę kąpania, ja jakoś sobie to inaczej wyobrażałam Pokazywała nam, że najpierw myjemy wacikami główkę, oczka solą fizjologiczną, uszy, nosek czyścimy, jamę ustną też, a potem wilgotną myjką rozprowadzamy preparat do mycia na całym ciele i dopiero później wsadzamy dziecko do wanienki i spłukujemy wodą. Ja myślałam, że od razu się dzidziola wsadza do wanienki i że płyn do kąpania wlewa się do wody. A ona mówiła, żeby tak robić dopiero jak dziecko podrośnie i nabierzemy wprawy. Padło też pytanie o to czy dziecko ma leżeć pod jakimś tam kątem czy na płasko. I położna stwierdziła, że jeśli nie ma kataru ani żadnych problemów z oddychaniem to powinno być na płasko. A w tych szpitalnych łóżeczkach jest pod kątem I bądź tu człowieku mądry
|
|
#4360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4361 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4362 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ty to szczęście! Wspolczuje tych wrażeń,mam nadzieje ze sytuacja się szybko wyjaśni i utrata pracy to tylko plotka ![]() Cytat:
Butter ja również jestem takiego zdania odnośnie romantyzmu jak ty ja raczej do romantyczek nie należę i skakanie koło mnie z szampanem i płatkami róż pewnie by nnie rozbawiło. Ale nie powiem,ze prezencik bez okazji bardzo by mnie ucieszył,a powitanie w domu po wyjściu ze szpitala z kwiatami było by mile Mój tz dużo mi w domu pomaga,ja oczywiście tego nie doceniam i często mam jeszcze pretensje ze mógłby cos tam zrobić lepiej. Wiem,ze dużo facetów żyje jak hrabia i ani im się sni pomoc w domu posprzątać czy zająć się dzieckiem. Pod tym względem mój tz to skarb
|
|
#4363 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u Was też tak ciepło?? u mnie na zewnątrz spoko ale jakos nie mogę wywietrzyc pokoju...na dole w domu mamy chłodno a w pokoju jakoś dziwnie ciepło może dlatego ze cały czas tu siedzę... chyba dziś nie zasne w nocy bo spałam w dzień 1,5h...ale przynajmniej odpoczęłam w ciągu dnia ![]() ide się kapąc za chwile, jutro mam coombsa ostatniego i to chyba wszystkie adania. Ostatnio robiłam wymaz pod kątem gbs, na szczęście nic nie wyszlo, nie mam żadnych bakterii jeszcze tylko ten coombs i koniec badań, moge rodzić choc jeszcze nie teraz. Mam nadzieje, ze moja szyjka docenia to jak sie poświecam i leżę tyle czasu i sie nie będzie dalej skracała. z 3cm szyjką to moze dotrzymam do terminu...taka jestem na siebie zła że sie nie oszczędzłam...normal;nie bym sobie w łeb walnęła za to. Ale co sie stało to się nie odstanie niestety. Teraz odpoczywam i licze na pozytywne skutki.Trzymajcie kciuki bo twardnienia brzucha nadal mam tylko że troche ich juz może być więc może mi nie szkodzą za bardzo... |
|
|
|
|
#4365 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz musicie mnie zmotywować do dalszych działań ![]() Cytat:
Nawet przed ciążą bym nie przepuściłaCytat:
Pocieszę Cię, że my jak podpisaliśmy umowę na wynajem mieszkania, szykowaliśmy się do długo wyczekiwanej przeprowadzki na swoje to Tż właśnie przyjechał jednego dnia, że go zwolnili za porozumieniem stron... Pracował kilka lat w jednej firmie na stanowisku kierowniczym, w dodatku u rodziny w którą wżeniła się jego siostra i z dnia na dzień stracił pracę... To była masakra ale Tż szybko porozsyłał CV i dostał inne propozycje, teraz pracuje 5 km od domu a nie jak wcześniej 40 i jesteśmy zadowoleni, ostatecznie wyszło nam to na dobre Także uszy do góry i na pewno się wszystko ułoży |
|||
|
|
|
#4366 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętam jak mój mąż w dniu kiedy mi się oświadczył powiedział, że dostał wypowiedzenie z pracy. Mi kopara opadła bo też nic tego nie zapowiadało, więc dla mnie szok zupełny, a on kontynuuje i mówi ... "czy zostaniesz moją żoną?" , ja jeszcze bardziej zaskoczona, nie wiedziałam czy on żartuje ze wszystkiego czy jak, ale potem cały wieczór się ze mnie śmiał, że dobry podkład pod oświadczyny sobie zrobił. Teraz dla mnie to śmieszne, ale wtedy to miałam swieczki w oczach i nie wiedziałam z jakiego powodu. Na szczęście praktycznie od razu znalazł pracę na miesiąc na czarno, a potem już na umowe, także i Ty bądź dobrej myśli. Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze |
|
|
|
|
#4367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4368 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ja niec nie neguje tylko dopusczzam do siebie ze nie wiem wszystkiego i dopytuje po prostu Cytat:
ale jak to buzie w srodku? tylko nie pisz ze kazda z nas ma prawo robic po swojemu , po prostu nie przyszłoby mi do głowy
|
|
|
#4369 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() oborne mam na początku lipca ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4370 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie robi w domu bo nie bedzie mu sie chcialo sprzatac pózniej ![]() Cytat:
![]() Na pewno jesteś dobrze przygotowana! A stres, wiadomo że zawsze musi się pojawić... nie powiem bo sama się bardzo boję ale staram się na razie nie potrzebnie nie dołowac i nie stresowac, dla dobra Małego, pożniej i tak dostanie solidną dawkę stresu..licze cały czas na to, że jednak nas trochę oszczedzą ze względu na nasz stan:eem: Co do pieniedzy to chyba większosc z nas się martwi, ale jakos damy rade, takze spokojnie. A o sweterku nie długo zapomnisz, chociaz wiem jak to moze zdołowac bo sama raz tak zrobiłam z swoim ulubionym sweterkiem.. Cytat:
![]() mój w 29tyg miał 1400g ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4371 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, ja takich dowodów oczekuję całe życie ![]() Cytat:
![]() A pewnie, że nie wyklucza. Miło, że ma pomysły na takie niespodzianki ![]() Cytat:
![]() Ja też wiele słyszę o mężach, którzy przychodzą z pracy i leżą brzuchem do góry...i stwierdzam zawsze, że mój mąż to skarb jednak ![]() Cytat:
![]() Ale o myciu buzi w środku też była mowa Cytat:
![]() Optymistko, przykro mi, że znowu macie kolejne stresy. Ale czy to pewne, że straci pracę? Skąd taka nagła informacja? Wszystko musi się ułożyć. Jak mama się czuje? ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
To razem będziemy się stresować obroną! Cytat:
i mówię całkiem serio. No ale uczę się ciągle ...tzn co dzień troszkę. Pewnie jak się pojawi termin, to mnie przyciśnie i będę szybciej to przerabiać
|
|||||||
|
|
|
#4372 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam brzuch wielkosci arbuza, wiec sie ludzie lituja, mala a musi dzwigac taki ciezar Cytat:
---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Optymistka26- nie martw sie na zapas, czasem takie sytuacje, choc na poczatku moga wydawac sie beznadziejne i dolujace, doprowadzaja do nowej, lepszej sytuacji zyciowej. Moze maz dostanie lepsza prace?! On bedzie podwojnie zmotywowany, zeby zapewnic Wam byt, a taka motywacja nakreca do dzialania!Bede trzymac za Was kciuki! Zobaczysz, ze bedzie dobrze! |
|||
|
|
|
#4373 |
|
Zadomowienie
|
Hej
ale się fajnie ochłodziło Optymistka - na pewno wszystko się ułoży Pamiętam jak nie tak niedawno sama się żaliłam ,że mojego męża przerzucili na nocną zmianę i grozili zwolnieniem , więc zaczął szukać nowej pracy i w przeciągu 2 tygodni już składał wypowiedzenie i szedł do nowej pracy i to na lepszych warunkach ![]() Także nie ma sytuacji bez wyjścia i na pewno się wszystko ułoży Dziewczyny pewnie był już ten temat wałkowany niejednokrotnie ale z racji ,że ja dopiero kompletuje ubranka dla młodego to zapytam po ile macie sztuk bodów ,pajacyków ,śpioszków na dany rozmiar ? bo ja kompletnie nie orientuje się ile tego powinnam kupić
Edytowane przez niki19 Czas edycji: 2014-06-13 o 08:38 |
|
|
|
#4374 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla meza moj mi wczoraj zrobil lazanie a potem spac nie moglam bo mialam zgage hahaha skarpetki super : DCytat:
lez lez odpoczywaj od tego masz Tz zeby pomogl : ) Cytat:
wspolczuje ze musisz jeszcze pracowac Cytat:
glowa do gory kochana na pewno wszystko sie ulozy lepiej niech Tz rozglada sie za inna praca zeby miec w razie co jakies wyjscie Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wód to ja miałam wcześniej przebity pęcherz płodowy, pamiętam że wody były zielone , ale u mnie poród trwał 16 h po czym zrobili cc. Pierwsze słyszę żeby dziecko kąpać w przegotowanej wodzie. Taką wodą myłam tylko buzię i bożenkę ![]() ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Optymistka na pewno wszystko się ułoży, trzymam kciuki za pracę tżta
|
|
|
#4376 |
|
Rozeznanie
|
Hej
Potrzebuję żeby mnie ktoś wzywał bo Tż to za mało.. Wczoraj bardzo bolał mnie brzuch, tak bardzo że zadzwoniłam do mojego gina i pojechałam do szpitala na ktg i badanie. Właściwie to brzuch bolał mnie już poprzedniego wieczora ( takie uczucie ciągnącego podbrzusza) przy wstawaniu, chodzeniu. Na szczęście okazało się że wszystko jest w porządku, nie ma skurczy, szyjka ok, mała waży już panad 2kg i wszystko u niej dobrze... Tylko ta jej głupia matka która nie umie zwolnić i się oszczędzać. Tak ciągle czytam że się źle czujecie, musicie leżeć i sobie myślę: fajnie że ja nie muszę z niczego rezygnować i mogę robić to na co mam ochotę, a to wcale nie prawda. Co prawda już tak dużo nie chodzę, czasto kładę się na kanapie i śpię kiedy mam ochotę bo w nocy mi to nie idzie, ale nadal chodzę na zakupy a te siatki są teraz dla mnie za ciężkie i ciągle sprzątam ( nie myje okien, to za 3-4 tyg) ale ciągle się po coś schylam lub długo stoję i coś tam robię... A nie powinnam |
|
|
|
#4377 |
|
Raczkowanie
|
Witam piatkowo -znow kolejny tydzien zlecial..kiedy???:confuse d:
Ja sie wypowiem tylko odnosnie kapieli. Nas uczyli (i tak robilismy) ze przegotowana wode uzywamy do przemywania buzki). Najpierw dzidzie rozbieramy, zostawiamy pieluche, bierzemy waciki i czysta, ciepla przegotowana wode w miseczke i myjemy po kolei (za kazdym razem zmieniamy wacik na swiezy): oczka (od skroni do noska), dziurki w nosku, buzka, racvzki, a na koncu pupka) Potem wkladalismy do wanienki z emolientem i tam maly sie relaksowal, duuuzo wody tak ze nie bylo mu zimno, machal nozkami, na koncu obmywamy glowke i wyciagamy ![]() Moj maz doszedl do takiej perfekcji ze jak maly mial z 2 tyg to nawet go na brzuch przekladal, ja probowalam jak mial z 3 m-ce i malo go nie utopilam, tzn opuscil glowke a ja mam za waska reke My dawalismy wode 40 stiopni, jak go wytarlismy to nie plakal i dal sie rozmasowac balsamikiem albo oliwka, strasznie to lubial ) ehh brzmi to fajnie, mam nadzieje ze Szymek tez bedzie to lubial ))Jak teraz ucza w SR? widzialam jeden opis, ale jakos mi nie pasi zeby najpierw smarowac a potem wkladac do wody...
|
#4378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To juz nie zarty lepiej odpoczac zwolnic tempo na kilka tygodni niz potem sie martwic bo cos jest nie tak !!!!!!! ja malo co robie odkad pobolewa mnie brzuch niewybaczylabym sobie gdyby teraz cos sie stalo z mojej winy |
|
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż teraz tż mówi, że ma trochę stresa, bo chyba zapomniał jak zajmować się takim maluchem
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2014-06-13 o 09:31 |
|
|
|
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, witam się w piątek, co oznacza rozpoczęcie przez nas 30 tygodnia! Czyli 3/4 ciąży za mną.
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:46.

no ładnie, a potem gadają
(chociaż ja niedawno mężowi kupiłam piwo
)
dobrze jej tak! A jak ktoś jest miły, a my wytrzymamy to nie ma co walczyć 

to już ręce opadają...
w szpitalu chyba tez nie kapua w gotowanej

ty to szczęście! Wspolczuje tych wrażeń,mam nadzieje ze sytuacja się szybko wyjaśni i utrata pracy to tylko plotka 

Zauważyłam, że jednak najbardziej wyrozumiałe w tym czasie są dla mnie dziewczyny, który były w ciąży i wiedzą jak to jest, albo ewentualnie takie, które starają się o dziecko. Z innymi, różnie