W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-16, 09:27   #4741
Mamamarta2010
Raczkowanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Witam sie w pn w 33 tygodniu! Dzisiaj wizyta u lekarza, szkoda ze w medicoverze nie robia usg za czesto Fajnie ze mozecie sobie podgladac bobasy co miesiac a ja to oprocz tych genetycznych to mialam 3 razy ale zaraz na poczatku jak mialam krwiaka a teraz to juz w ogole... Nawet nie wiem jaka ta szyjka, bo ostatnio lekarka okreslila ja jako "niezla", ale co to znaczy
Moj Maly tez mial wczoraj leniwy dzien, ale weierczorem sie przebudzil chyba i dal czadu przez chwile, potem znow cisza
chyba jest meteopata po Mamusi)

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Ale dzisiaj było zimno! Brr.. przynajmniej tak nie puchnę
ale chyba się przeziębiłam.. mam też taki ból kości łonowych wydaje mi się że to przez to, że synuś na nie naciska, albo po prostu przygotowywują się powoli co chwile mi coś jest, już nie mam siły. Jadę jutro do kardiologa, przy okazji popatrzę za jakimiś rzeczami do szpitala. trzymać kciukasy
No az niefajnie bylo, troche za zimno, ale juz wole tak niz zeby bylo za goraco...
Ja o dziwo wczoraj strasznie spuchlam! Nogi jak kolki i bolaly, ale to dlatego ze caly dzien na nogach lub w pozycji siedzacej, wiec dzisiaj mam zamiar wiecej lezec..
Tylko ze dzisiaj to sie odbije na wadze u poloznej i w dodatku nie zjadlam wczoraj kiwi to i w toalecie nie bylam (sorki za szczegoly), -chyba uzaleznilam sie od tej kiwi )

Musze sie umowic na sesje brzuszkowa, ale nie moge zdecydowac sie na fotografa, mam 2...
Jeden jest 2 razy drozszy i nie dostaje zdjec na plytce tylko wydrukowane i zawsze mozna dokupic bo maja w systemie (ale sie placi oczyweiscie za to). Tutaj plusem jest to ze cena zawiera makijaz, gfryzure i styliste plus fajne ciuszki do zdjec.
Natomiast drugi zrobi ze 3 razy wiecej tych zdjec i jest polowe tanszy ale nie ma zadnych ciuchow ani nic poza tym, a ja ciuchow tez nie mam :/ kurcze i troche klops...nie mam od kogo pozyczyc nic fajnego

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 09:28   #4742
ButterBear
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
A jak z tymi ruchami dziś? Lepiej? Może to ta pogoda, wariujące ciśnienie na nich tak działało? Mój wczoraj też naprawdę lekko się ruszał. "Normę" wyrobił, ale czułam go słabiej niż zwykle, może znów się skierował do tyłu w stronę kręgosłupa. Dziś na 17.20 mam wizytę, to go podejrzę. A portem mnie mąż na hamburgera do bobby burger zabiera
No właśnie dziś na razie cisza
Właśnie jem lody, może to ją obudzi

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 09:34   #4743
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
czyli jest szansa ze mój synuś jeszcze 1,600 kg przybedzie maks???
To na to wychodzi ze tylko 3 kg bedzie miał...
tak moj teraz wazy 1800 i lekarzvmi powiedzial ze moze wazyc 3600 ale wiadomo moze tez wazyc mniej. a czy wiecej to lekarz watpi. czyli do 200 g na tydzien. smieszne to.
Cytat:
A jak z tymi ruchami dziś? Lepiej? Może to ta pogoda, wariujące ciśnienie na nich tak działało? Mój wczoraj też naprawdę lekko się ruszał. "Normę" wyrobił, ale czułam go słabiej niż zwykle, może znów się skierował do tyłu w stronę kręgosłupa. Dziś na 17.20 mam wizytę, to go podejrzę. A portem mnie mąż na hamburgera do bobby burger zabiera

Wysłano z aplikacji mobilnej.

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

W f&f mają taką rozmiarówkę. A tam wyprzedaże Ja też ją lubię.

ja mam zakaz kupowania ale napisze tesciowej
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Witam

Piękna pogoda dzisiaj, aż chce się żyć

ja też mniej więcej do roku byłam łysa, a teraz mam strasznie dużo włosów, jak nie wycieniuje to ciężko związać gumką. Natomiast Zosia jak się urodziła miała długie, gęste i czarne włosy

Co do wagi to nie ma co się sugerować, znajoma w sobotę urodziła syna, mały w 30 tyg ważył 1900 g, urodził się z wagą 3560, Zosia w 30 tyg miała 1470, a po urodzeniu 3400.

Co do wyprawki to mam już wszystko, zostało mi do wyprasowania kilka ubranek i odświeżenie wózka, huśtawki i maty. Dzisiaj ładna pogoda to wypiorę, wyschnie raz dwa i wszystko gotowe. Czekam jeszcze na przesyłkę z apteki i na kocyk tkany
no czyli do 200 g na tydzien. do nie oznacza rowno 200. Pewnie moze np 150 przybierac albo tylko 100. moze to taka gorna granica jesli ktos ma ciaze ktora jest "ksiazkowa" czyli wszystko rosbie w normie

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 09:36   #4744
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
do 200 gram na tydzien rosna dzieciaczki po 30 tyg :-D

ooo fajne info, to juz licze ile moze waszyc moj Szymciu...3200 w 38 tyg i 3600w 40, o kuzwa 3800 (????) w 42!!!!!! O nie...i dlatego ja rodze w 38 i koniec

Cytat:
Witam

ja też mniej więcej do roku byłam łysa, a teraz mam strasznie dużo włosów, jak nie wycieniuje to ciężko związać gumką. Natomiast Zosia jak się urodziła miała długie, gęste i czarne włosy

Co do wagi to nie ma co się sugerować, znajoma w sobotę urodziła syna, mały w 30 tyg ważył 1900 g, urodził się z wagą 3560, Zosia w 30 tyg miała 1470, a po urodzeniu 3400.

Co do wyprawki to mam już wszystko, zostało mi do wyprasowania kilka ubranek i odświeżenie wózka, huśtawki i maty. Dzisiaj ładna pogoda to wypiorę, wyschnie raz dwa i wszystko gotowe. Czekam jeszcze na przesyłkę z apteki i na kocyk tkany
uwielbiam dzieci z czuprynka!!Ciekwae jaki bedzie moj synus...
Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No właśnie dziś na razie cisza
Właśnie jem lody, może to ją obudzi
To jak zjesz to moze poloz sie na plasko, przynajmniej u mnie to dziala... a kawke pijesz? To tez troche pobudza chyba
ti daj znac jak sie juz ruszy Twoj leniuszek!

Stary 2014-06-16, 09:38   #4745
angelika__2014
Raczkowanie

hej laseczki

ile mnie omija z każdym dniem nieobecnosci tutaj

w sobotę zaczęłam 34 tydzień. Cieszę się z każdego kolejnego dnia który mam za sobą i moja dziecinka jest coraz silniejsza jutro mam wizytę. Z tego co wiem dostanę skierowanie na badania na paciorkowca, ostatateczne okreslenie grupy krwi, i coś jeszcze ale nie pamiętam.

tż się rozchorował. Gardło + zatoki. Udaje twardziela i nie pozwala sobie pomóc. Na siłę wcisnęłam mu aspirynę.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 09:38   #4746
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
ooo fajne info, to juz licze ile moze waszyc moj Szymciu...3200 w 38 tyg i 3600w 40, o kuzwa 3800 (????) w 42!!!!!! O nie...i dlatego ja rodze w 38 i koniec

uwielbiam dzieci z czuprynka!!Ciekwae jaki bedzie moj synus...

To jak zjesz to moze poloz sie na plasko, przynajmniej u mnie to dziala... a kawke pijesz? To tez troche pobudza chyba
ti daj znac jak sie juz ruszy Twoj leniuszek!
hehe nie no az tak nie licz ze po rowno hihi bo urodzisz wielkoluda chyba ze masz predyspozycje moze jakies. ja sie nie znam. ale lekarz mi mowi ze jakby taki mini gortat sie rodzil to na pewno by mu z usg wychodzilo ze juz termin a naprawde zostalo kilka dobrych tygodni.
tak 3600 to by bylo optymalnie co?

Stary 2014-06-16, 09:42   #4747
justa_1978
Rozeznanie

Z listy wyprawkowej Gosi zostalo mi doslownie kilka rzecz: Majtki jednorazowe (obeszlam za nimi kilka aptek i nie mieli rozmiaru S ani M, jedynie XL lub wieksze) Pieluszki tetrowe, nowy przewijak na lozeczko i zestaw do obcinania pazurow malenstwa). Na poczatku lipca przygotuje torbe do szpitala, bo licho nie spi , a jak mnie zlapia bole, to czlowiek nie jest w stanie logicznie myslec.
Dzisiaj w Biedronce sa klapki japonki, wiec kupie sobie pod prysznic jedna pare, a zamiast kapci druga. Wiem, ze ok. 5-6 sztuk tych tetrowych pieluszek przynosi sie do szpitala i panie polozne traktuja te pieluszki jak reczniczki lub zawijaja malenstwo w pieluszki. U mnie tak bylo z coreczka. Jak myly mala, to do kosza z brudna bielizna wrzucaly te pieluszki, w ktore wczesniej zawinieta byla coreczka, wiec trzeba spisac na straty pieluszki, ktore zabiera sie do szpitala. Ale to niewielki wydatek, wiec lepiej kupic pare sztuk pieluszek tetrowych wiecej. Po dwoch, trzech dniach polozne zaczely ubierac moja mala w normalne ubranka, ktore przywiozlam do szpitala. W szpitalu bylysmy dluzej ok 5 dni, bo po cc no i do tego doszla zoltaczka...
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 09:47   #4748
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Z listy wyprawkowej Gosi zostalo mi doslownie kilka rzecz: Majtki jednorazowe (obeszlam za nimi kilka aptek i nie mieli rozmiaru S ani M, jedynie XL lub wieksze) Pieluszki tetrowe, nowy przewijak na lozeczko i zestaw do obcinania pazurow malenstwa). Na poczatku lipca przygotuje torbe do szpitala, bo licho nie spi , a jak mnie zlapia bole, to czlowiek nie jest w stanie logicznie myslec.
Dzisiaj w Biedronce sa klapki japonki, wiec kupie sobie pod prysznic jedna pare, a zamiast kapci druga. Wiem, ze ok. 5-6 sztuk tych tetrowych pieluszek przynosi sie do szpitala i panie polozne traktuja te pieluszki jak reczniczki lub zawijaja malenstwo w pieluszki. U mnie tak bylo z coreczka. Jak myly mala, to do kosza z brudna bielizna wrzucaly te pieluszki, w ktore wczesniej zawinieta byla coreczka, wiec trzeba spisac na straty pieluszki, ktore zabiera sie do szpitala. Ale to niewielki wydatek, wiec lepiej kupic pare sztuk pieluszek tetrowych wiecej. Po dwoch, trzech dniach polozne zaczely ubierac moja mala w normalne ubranka, ktore przywiozlam do szpitala. W szpitalu bylysmy dluzej ok 5 dni, bo po cc no i do tego doszla zoltaczka...
Z tymi pieluszkami i ciuszkami to dokladnie w swoim szpitalu trzeba wypytac bo u mnie nic sie nie bierze ze soba dla Dzidzi oprocz tego co na samo wyjscie - ale to TZ dowozi na koniec. wiec lepiej sie upewnic niz tachac te torby niepotrzebnie. Nawet kosmetykow u mnie sie nie bierze. Dopytajcie Dziewczyny o to - co szpital to inne zwyczaje.

Stary 2014-06-16, 09:53   #4749
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Witam sie w pn w 33 tygodniu! Dzisiaj wizyta u lekarza, szkoda ze w medicoverze nie robia usg za czesto Fajnie ze mozecie sobie podgladac bobasy co miesiac a ja to oprocz tych genetycznych to mialam 3 razy ale zaraz na poczatku jak mialam krwiaka a teraz to juz w ogole... Nawet nie wiem jaka ta szyjka, bo ostatnio lekarka okreslila ja jako "niezla", ale co to znaczy
Moj Maly tez mial wczoraj leniwy dzien, ale weierczorem sie przebudzil chyba i dal czadu przez chwile, potem znow cisza

No az niefajnie bylo, troche za zimno, ale juz wole tak niz zeby bylo za goraco...
Ja o dziwo wczoraj strasznie spuchlam! Nogi jak kolki i bolaly, ale to dlatego ze caly dzien na nogach lub w pozycji siedzacej, wiec dzisiaj mam zamiar wiecej lezec..
Tylko ze dzisiaj to sie odbije na wadze u poloznej i w dodatku nie zjadlam wczoraj kiwi to i w toalecie nie bylam (sorki za szczegoly), -chyba uzaleznilam sie od tej kiwi )

Musze sie umowic na sesje brzuszkowa, ale nie moge zdecydowac sie na fotografa, mam 2...
Jeden jest 2 razy drozszy i nie dostaje zdjec na plytce tylko wydrukowane i zawsze mozna dokupic bo maja w systemie (ale sie placi oczyweiscie za to). Tutaj plusem jest to ze cena zawiera makijaz, gfryzure i styliste plus fajne ciuszki do zdjec.
Natomiast drugi zrobi ze 3 razy wiecej tych zdjec i jest polowe tanszy ale nie ma zadnych ciuchow ani nic poza tym, a ja ciuchow tez nie mam :/ kurcze i troche klops...nie mam od kogo pozyczyc nic fajnego
Ale ja tez mojego dzieciaczka widzialam 4 razy. Za pierwszym razem w 7 tygodniu (mala kropeczka), za drugim w 9 tc, pozniej w 13 tc no i ostatni raz w 20. Od tego czasu nie mialam usg. Wiem, ze powinnam miec jeszcze jedno, przed porodem, ale u mnie polozenienie dziecka nie ma znaczenia, bo mam miec cc.
Tez chcialabym popatrzec na synusia i usylyszec, ze wszystkie parametry sa ok... ten moj ginekolog, to jakis mruk ale nie bede zmieniac lekarz w ostatnim miesiacu... Jakos go przezyje (mam nadzieje).
Stary 2014-06-16, 09:53   #4750
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:

Z tymi pieluszkami i ciuszkami to dokladnie w swoim szpitalu trzeba wypytac bo u mnie nic sie nie bierze ze soba dla Dzidzi oprocz tego co na samo wyjscie - ale to TZ dowozi na koniec. wiec lepiej sie upewnic niz tachac te torby niepotrzebnie. Nawet kosmetykow u mnie sie nie bierze. Dopytajcie Dziewczyny o to - co szpital to inne zwyczaje.

Potwierdzam. U nas kosmetyki zapewnia szpital, ale ubranka trzeba mieć swoje. Przerażacie mnie historiami o zgubionych ubrankach, ja mam same śliczne, nawet tetry mam wszystkie te we wzory, nie chcę ich tracić :/ za tydzień szkoła rodzenia, zobaczymy, co mają do powiedzenia na ten temat...

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 09:59   #4751
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
hehe nie no az tak nie licz ze po rowno hihi bo urodzisz wielkoluda chyba ze masz predyspozycje moze jakies. ja sie nie znam. ale lekarz mi mowi ze jakby taki mini gortat sie rodzil to na pewno by mu z usg wychodzilo ze juz termin a naprawde zostalo kilka dobrych tygodni.
tak 3600 to by bylo optymalnie co?

nie, ja nie mam, ale moj maz mial ponad 4 kg, ale takiego giganta to bym nie probowala rodzic naturalnie bo ja mala jestem.
Chcialabm zeby byl taki jaki jak Tomek czyli 3 kg a max do 3,5 kg
Ostatnio lekarz mowil ze calkiem duzy jest ale patrze ze to 50 centyl wiec chyba normalny (mi powiedzial ze 1600 g (w 30 tyg), a dokladnie napisl ze 3550g).
Powiem Ci ze mi mowili ze Tomek bedzie na pewno ponad 4 kg wazyl, w dnu porodu wychodzilo 3550g a urodzil sie taki malenki 3020g wiec usg sie tez myli (niestety w druga strone rowniez heheheh)
Cytat:
nie stresujcie mnie z ta wyprawka bo ja w lesie i remont cala para, nie wiem gdzie co mam a zakupow tez nie chce dokladac do tego jeszcze...

Stary 2014-06-16, 10:03   #4752
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:

Jeszcze mi sie przypomnialo, ze polozne myly dzieci wlasnymi srodkami, jedynie pepuszek przemywaly spirytusem, ktory przynioslam do szpitala..
A co do dzwigania, to pamietajcie, zebyscie nie mialy zbyt ciezkiej torby, no chyba, ze maz bedzie z Wami non stop! Ja przy corci jak zaczelam rodzic (2 tygodnie lezalam na patologii ciazy, rodzic zaczelam w nocy), to polozne kazaly wszystkim rodzacym nosic swoje torby na trakt porodowy ( a to bylo kilkaset metrow od oddzialu)!!!! Bylam w szoku, bo dziewczyny ze skurczami, zginajac sie z bolu, ciagnely za soba te ciezary!!! Ja mialam torbe na kolkach, ale jak zapytalam, czemu nie pomoga nam, to uslyszalam, ze one sa poloznymi, a nie tragarzami, i ze gdyby tak kazdej rodzacej chcialy nosic torbe, to by mialy zniszczone kregoslupy... Taka polska rzeczywistosc.
Stary 2014-06-16, 10:05   #4753
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
No no zaczarowanadlaniego newiem jak ty to robisz ale olivka całkiem duza już super i nadal trzymam kciuki żeby ci w końcu wszystkie dolegliwości odpuscily:thumbup::thumbu p:
Nie dziekuje moze w koncu mi przejdzie
Najwazniejsze ze Olivka rosnie nic innego sie nie liczy ja moge pocierpiec

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
U mnie dzisiaj dzień obżarstwa. Pojechaliśmy na taki festyn z tradycyjnym jadłem, a że ja wiele pań z KGW znam (współpracowaliśmy razem przy kilku imprezach) to nic nie zdołałam kupić poza herbatką owocową bo wszystko dostałam. Objadłam się jak nigdy. Część już wiedziała o ciąży bo dzwoniły do biura i nawet się okazało, że jedna zna położną z mojego szpitala i kazała się powołać na siebie to się mną zajmie.
Ja za to jadlam pizze o 23 bo Tz mial ochote
zjadlam 3 kawalki i od razu zasnelam przynajmniej jej nie zwrocilam

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
No właśnie- też mi się tak wydaję
A wiecie co jest najśmieszniejsze- na wielu portalach internetowych dot.macierzyństwa i w wielu gazetkach dla mamuś czytałam, że kompletując wyprawkę najlepiej kupować ubranka w roz.- 62
A prawda jest taka, że w takich noworodek, choćby nawet był spory, po prostu się topi...
Jak oglądam np.zdjęcia na fb znajomych, którym urodziły się niedawno dzieci, to prawie na wszystkich dzieciaczki są takie malutkie, a ciuszki, w które są ubrane są sporo za duże! A dzieci wcale nie urodziły się drobne

Ja właśnie przez takie "porady" większość ciuszków mam właśnie w roz. 62. Jedyna pociecha, że wykorzystam je po prostu później. Ale trochę ciuszków w roz.56 muszę jeszcze dokupić.
Tez czytalam zeby kompletowac wyprawke od rozmiaru 62, ale tez na fejsie widzialam tyle maluszkow ktore topia sie w ubrankach i jakos srednio mi sie to podobalo

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
A i moja mama mówi, że byłam mega brzydka i bała się mnie pokazać tacie
Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość

No nie do wiary...
A ja podobno byłam wielkim grubaskiem, do tego owłosionym. Miałam czarne długie włosy, nawet w uszach
Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość

to tak jak moja siostra- mama nawet bała się że ją podmienili w szpitalu, bo taka była brzydka i myślała, że to niemożliwe, że pierwsze ( czyli ja) było takie ładne, a drugie dokładnie na odwrót
Cytat:
obie musialbyscie byc piekne
Dla odmiany, jak ja sie urodzilam, to moja mama sie przerazila, ze mam na glowie strupa...ale lekarz ja uspokoil, ze to nie stup, tylko irokez z rudych wlosow przyklejony do glowy

Moja mama mowila ze jak moj brat sie urodzil to wszyscy mowili ze jest paskudny bo byl strasznie chudy ii brzydki na buzi

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 10:07   #4754
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Ale ja tez mojego dzieciaczka widzialam 4 razy. Za pierwszym razem w 7 tygodniu (mala kropeczka), za drugim w 9 tc, pozniej w 13 tc no i ostatni raz w 20. Od tego czasu nie mialam usg. Wiem, ze powinnam miec jeszcze jedno, przed porodem, ale u mnie polozenienie dziecka nie ma znaczenia, bo mam miec cc.
Tez chcialabym popatrzec na synusia i usylyszec, ze wszystkie parametry sa ok... ten moj ginekolog, to jakis mruk ale nie bede zmieniac lekarz w ostatnim miesiacu... Jakos go przezyje (mam nadzieje).
a tego 3 genetycznego nie kazali Ci robic? Kurcze zobacz jaka roznica, dziewczyny widzialy swoje szieciaczki juz z 8 razy a my 4

Nie pocytowalo mi kogos kto pisal ze polozne braly dziecko do przebierania... ale jak to??? To wtedy matka nie nauczy sie przewijac i przebierac a tak to polozna moze nawet pokazac, stanac obok i podpowiadac.. Wole sama robic przy Malym w szpitalu zeby nie bac sie dotknac dziecka w domu... ale jak widac co szpital to inne zwyczaje

Stary 2014-06-16, 10:09   #4755
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:

u mnie w szpitalu też dla Dziecka nic nie trzeba mieć swojego. Kosmetyki daje szpital, szpitale ubranka itp. Tak jak piszesz, tylko ubranko na wyjście trzeba mieć. Ja nawet dla siebie mam nie zabierać podkładów poporodowych, bo też daje szpital. Rodzi się też w koszuli szpitalnej, chyba że któraś kobieta koniecznie chce w swojej, to może. Koniecznie za to mam spakować sobie wodę mineralną niegazowaną. Mam zabrać koszule nocne, staniki, majtki jednorazowe, kapcie, klapki pod prysznic i kosmetyki dla siebie. Czyli mam już wszystko Muszę tylko w walizkę na kółkach wcisnąć. Pytajcie w szpitalach.

Polecam pytać o jeszcze jedno: czy rzeczy prosto na porodówkę możecie przywieźć w torbie podróżnej, czy muszę być w jednorazówkach - wiem, że w szpitalu u mnie w mieście tak jest (ja zamierzam rodzić w mieście obok) - dla mnie to absurd, ale mówiło mi to kilka dziewczyn, które tam rodziły.
Stary 2014-06-16, 10:11   #4756
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Jeszcze mi sie przypomnialo, ze polozne myly dzieci wlasnymi srodkami, jedynie pepuszek przemywaly spirytusem, ktory przynioslam do szpitala..
A co do dzwigania, to pamietajcie, zebyscie nie mialy zbyt ciezkiej torby, no chyba, ze maz bedzie z Wami non stop! Ja przy corci jak zaczelam rodzic (2 tygodnie lezalam na patologii ciazy, rodzic zaczelam w nocy), to polozne kazaly wszystkim rodzacym nosic swoje torby na trakt porodowy ( a to bylo kilkaset metrow od oddzialu)!!!! Bylam w szoku, bo dziewczyny ze skurczami, zginajac sie z bolu, ciagnely za soba te ciezary!!! Ja mialam torbe na kolkach, ale jak zapytalam, czemu nie pomoga nam, to uslyszalam, ze one sa poloznymi, a nie tragarzami, i ze gdyby tak kazdej rodzacej chcialy nosic torbe, to by mialy zniszczone kregoslupy... Taka polska rzeczywistosc.
no swietnie, szpitale kaza sobie przynosic przybory higieniczne i niewiadomo co a potem nie laska nawetz pomoc kobiecie z tym... wredne baby.. ja rozumiem ze jak sie czlowiek dobrze czuje to niech sobie nosi, ale jak sie tak cierpi to to jest nieludzkie dla mnie..

Stary 2014-06-16, 10:13   #4757
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
hej laseczki

w sobotę zaczęłam 34 tydzień. Cieszę się z każdego kolejnego dnia który mam za sobą i moja dziecinka jest coraz silniejsza jutro mam wizytę. Z tego co wiem dostanę skierowanie na badania na paciorkowca, ostatateczne okreslenie grupy krwi, i coś jeszcze ale nie pamiętam.

tż się rozchorował. Gardło + zatoki. Udaje twardziela i nie pozwala sobie pomóc. Na siłę wcisnęłam mu aspirynę.
Dziewczyny brawo za 33 i 34 tc!!!!!!
Stary 2014-06-16, 10:17   #4758
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:
a tego 3 genetycznego nie kazali Ci robic? Kurcze zobacz jaka roznica, dziewczyny widzialy swoje szieciaczki juz z 8 razy a my 4

Nie pocytowalo mi kogos kto pisal ze polozne braly dziecko do przebierania... ale jak to??? To wtedy matka nie nauczy sie przewijac i przebierac a tak to polozna moze nawet pokazac, stanac obok i podpowiadac.. Wole sama robic przy Malym w szpitalu zeby nie bac sie dotknac dziecka w domu... ale jak widac co szpital to inne zwyczaje
ja widziałam moją Kruszynkę w I trymestrze chyba z 3 razy - 1 jak dowiedziałam się o ciąży (u gin prowadzącego na NFZ), ale wtedy jeszcze nie było serduszka tylko sam pęcherzyk, potem byłam tydzień później raz prywatnie z bólami brzucha i było już serduszko, potem u gin prowadzącego ciąże (chciał sprawdzić, czy ciąża się rozwija), potem na I prenatalnych, raz w szpitalu, na II prenatalnych i tydzień temu u mojego gina (31 tydzień ciąży). Jakby liczyć ile razy pokazał mi Małą gin prowadzący ciążę (chodzę na NFZ) to wychodzi dosłownie 3 razy.

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
jak leżałam na patologii aż 3 doby - i dla mnie o 3 za dużo, ale dla Maluszka zrobię wszystko - to też widziałam, jak Dziewczyny nosiły torby z rzeczami same... Planuję rodzić w innym szpitalu niż byłam na patologii i nie wiem, ja ta sprawa tam wygląda, ale planuję spakować się w walizkę na kółkach
Stary 2014-06-16, 10:18   #4759
sara 85
Zakorzenienie

Pytałam w zusie o ten urlop macierzyński, po porodzie mamy 14 dnia na złożenie wniosku jaki urlop wybieramy pół roku czy rok. Przed porodem nic się nie składa.

Dzisiaj zaczynam 34 tydzień, mam nadzieję, że jeszcze 2 wytrzymam. Bardzo bym chciała

U mnie w szpitalu ubranka trzeba mieć swoje, jedynie kosmetyki zapewnia szpital.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 10:19   #4760
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:

Ja usg genetyczne mialam robione w 13 tc i 20 tc, a o trzecim nic nie wiem... a co sie okresla na 3 badaniu genetycznym?? Wiem, ze robia kolo 30 tc usg, zeby okreslic przyblizona wage plodu i polozenie, ale nie wiedzialm, ze to ma cos wspolnego z badaniem genetycznym..

Slyszalam opinie, ze znacznie lepsza jest opieka podczas porodu, gdy rodzacej towarzyszy jakas osoba towarzyszaca, maz, partner mama czy siostra... tzw porody rodzinne!
Stary 2014-06-16, 10:21   #4761
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
ja widziałam moją Kruszynkę w I trymestrze chyba z 3 razy - 1 jak dowiedziałam się o ciąży (u gin prowadzącego na NFZ), ale wtedy jeszcze nie było serduszka tylko sam pęcherzyk, potem byłam tydzień później raz prywatnie z bólami brzucha i było już serduszko, potem u gin prowadzącego ciąże (chciał sprawdzić, czy ciąża się rozwija), potem na I prenatalnych, raz w szpitalu, na II prenatalnych i tydzień temu u mojego gina (31 tydzień ciąży). Jakby liczyć ile razy pokazał mi Małą gin prowadzący ciążę (chodzę na NFZ) to wychodzi dosłownie 3 razy.
Ja co wizytę mam usg, co prawda takie króciutkie, lekarz mierzy głowę, brzuszek, kość udową i co mu się tam nawinie, żeby zobaczyć, czy są odpowiednio duże dla wieku ciąży, robi nam dwa- trzy zdjęcia i koniec. Dłuższe mam te z nagrywaniem płyty- genetyczne, połówkowe i to trzecie (jeszcze przed nami). Wizyty mam co 3 tygodnie.

Właśnie w sumie w związku z wizytami co 3 tygodnie mi się już kończy miejsce w książeczce ciąży, mam jeszcze na jedną wizytę tylko, a teraz zacznę co 2 tygodnie chodzić, to nie wiem, gdzie ten lekarz będzie kolejne wpisywał...

Odnośnie tego, jak ludzie wyrażają się o dzieciach... jak moja mama urodziła mojego brata starszego i poszła do lekarza z nim, to lekarz powiedział i tu cytuję dokładnie "o matko, to jest najbrzydsze dziecko, jakie w życiu widziałem". Bardzo bardzo pożałował swoich słów, jak mama zareagowała
Stary 2014-06-16, 10:21   #4762
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Ale dzisiaj było zimno! Brr.. przynajmniej tak nie puchnę
ale chyba się przeziębiłam.. mam też taki ból kości łonowych wydaje mi się że to przez to, że synuś na nie naciska, albo po prostu przygotowywują się powoli co chwile mi coś jest, już nie mam siły. Jadę jutro do kardiologa, przy okazji popatrzę za jakimiś rzeczami do szpitala. trzymać kciukasy
za wizyte
a u mnie nadal goraco

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Znowu nie śpię od 5 :/ ale trochę mi katar i gardło przechodzą więc nie jest źle...wczoraj od jakiejś 15 praktycznie nie wychodziłam spod kołdry, wypociłam się jak świnia aż się dziwiłam, że tak można bez gorączki i rozgrzewających preparatów...

W moim domu stawiają się ściany w końcu coś widać!!
Ciesze sie ze juz troche lepiej sie czujesz
a jakos dzisiaj sie wyspalam bo spalam do 9.30 a zasnelam po 23

Super grunt ze posuwacie sie do przodu

Cytat:
do 200 gram na tydzien rosna dzieciaczki po 30 tyg :-D

to czyli moja dobrze rosnie

Cytat:
Witam sie w pn w 33 tygodniu!

za 33 tc
za wizyte

zazdroszcze sesji ja jakos teraz nie mam na to glowy
my planujemy sesje rodzinna jak mala sie urodzi bo mega strasznie podobaja mi sie takie zdjecia

Cytat:
hej laseczki

za 34 tc
To juz mocno trzymam
Ciesze sie ze jestescie w dwupaku oby jak najdluzej

ach Ci faceci musza byc tacy 'twardzi'

Nasze szczescie
Stary 2014-06-16, 10:22   #4763
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Pytałam w zusie o ten urlop macierzyński, po porodzie mamy 14 dnia na złożenie wniosku jaki urlop wybieramy pół roku czy rok. Przed porodem nic się nie składa.

Dzisiaj zaczynam 34 tydzień, mam nadzieję, że jeszcze 2 wytrzymam. Bardzo bym chciała

U mnie w szpitalu ubranka trzeba mieć swoje, jedynie kosmetyki zapewnia szpital.
I roczny ma się płatny w 80 procentach? Ale liczonych ze średniej rocznej?
Stary 2014-06-16, 10:24   #4764
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:

Sara ja to mialam na mysli, tylko, ze ten wniosek wypelnie bez daty i poprosze panie w kadrach, zeby mi dopisaly date zaraz jak urodze synka, bo wiadomo, ze jak malenstwo pojawi sie na swiecie, to czlowiekowi moze wypasc z glowy, ze ma wypelnic jakies dodatkowe papiery! A maz bedzie musial zalatwic sprawy w USC i u siebie w pracy.
Stary 2014-06-16, 10:25   #4765
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:
Ja co wizytę mam usg, co prawda takie króciutkie, lekarz mierzy głowę, brzuszek, kość udową i co mu się tam nawinie, żeby zobaczyć, czy są odpowiednio duże dla wieku ciąży, robi nam dwa- trzy zdjęcia i koniec. Dłuższe mam te z nagrywaniem płyty- genetyczne, połówkowe i to trzecie (jeszcze przed nami). Wizyty mam co 3 tygodnie.

Właśnie w sumie w związku z wizytami co 3 tygodnie mi się już kończy miejsce w książeczce ciąży, mam jeszcze na jedną wizytę tylko, a teraz zacznę co 2 tygodnie chodzić, to nie wiem, gdzie ten lekarz będzie kolejne wpisywał...

Odnośnie tego, jak ludzie wyrażają się o dzieciach... jak moja mama urodziła mojego brata starszego i poszła do lekarza z nim, to lekarz powiedział i tu cytuję dokładnie "o matko, to jest najbrzydsze dziecko, jakie w życiu widziałem". Bardzo bardzo pożałował swoich słów, jak mama zareagowała
u mnie już wszystkie rubryczki z wizytami w kracie ciąży są zajęte! chodzę co 3 tygodnie (lekarz mówił żeby tak się umawiać), ale byłam też częściej, jak coś się działo i miejsca już brak. Widziałam, że położna w mojej przychodni dopina do karty nową tabelkę, więc pewnie w Twoim przypadku też tak będzie.
Stary 2014-06-16, 10:26   #4766
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Halinka super Ci to wyszło! No i te potworki Heh, dziecko będzie miało wesoło w nocy (oczywiście nie krytykuję, bo sama mam w pokoju nietoperze, a na dniach szyję poduchę pająka)
ojej, biedna, dobrze, że Cię nie zamieniła na ładniejsze dziecko

Mój tata był dumny, bo wyglądałam identycznie jak on, tyle, że nie miałam wąsów A na zdjęciach z dzieciństwa nigdy się nie uśmiechałam - takim byłam małym bucem
hehe bucem

Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
kurcze a mi nic nie zacytowalo masakra co się ostatnio dzieje z tym wizażem

no ladne te piżamki z primaniego a ja dzisiaj bylam a na piżamki akorat nie bylam zobaczyć

co do rozmiarow to ja tez mam od 0-3 mies na razie najwięcej ale większych już tez mam troszkę, kolezanka mi mowila ze na dziecko 3300 to one były i tak za duże i dokupywala takie newborn i ze nawet jak bym miała wieksza dzidzie to będą spoko

pati pochwal się zdieciami z sesji i brawo ze zostalas przy swoim i nadal będzie Tobiaszek ja już dawno mowie do brzuszka po imieniu i mój chłopak tez, na początku ciężko mu było zapamietac ale teraz już jak by go ktoś obudzil w nocy i zapytal to bez zastanowienia by odpowiedział

co do wyglądu z dzieciństwa to ja kiedyś slyszalam ze kazde dziecko jest sliczne wiec niemożliwe żeby ktoras z was była brzytka
a ja akurat urodziłam się z brązowymi kręconymi włosami(chociaż teraz mam proste} i takie bym chciała żeby moja Amelka tez miała ale zobaczymy czas pokaze
jeszcze nie mam zdjec, na pierwsze efekty musze czekac ok tygodnia

Ja tam nie wiem jak wygladałam jak bylam mała, wiem tylko ze chuda i długa, spodnie wszystkie za krotkie a i tak leciały mi z tyłka

Cytat:

Moja już mi się czasem tak kojarzy, bo jak nie raz wypchnie łapkę z boku brzucha i przesuwa ją o parę centymetrów, to mi brzuch chodzi właśnie tak jak się dżdżownice przemieszczają

Jak któraś jeszcze ma wątpliwości, czy ma wszystko (jak ja ) to znalazłam kolejną listę wyprawkową http://muppetshop.pl/images/lista_wyprawkowa_V3.pdf
Ja tez coraz czesciej czuje jak mały się rozpycha, ostatnio dwa dni bolało mnie w okolicy pępka, myśle ze chyba od rozciągania się ?

za kolejny etap remontu

Cytat:
Witam

ja mam stos ciuszków do prasowania w piątek wyprałam dwa automaty a teraz rzeczy czekają.
Stary 2014-06-16, 10:28   #4767
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Sara ja to mialam na mysli, tylko, ze ten wniosek wypelnie bez daty i poprosze panie w kadrach, zeby mi dopisaly date zaraz jak urodze synka, bo wiadomo, ze jak malenstwo pojawi sie na swiecie, to czlowiekowi moze wypasc z glowy, ze ma wypelnic jakies dodatkowe papiery! A maz bedzie musial zalatwic sprawy w USC i u siebie w pracy.
O dobry pomysł!!! Ja w szkole pracuję, więc w lato u nas wszyscy na urlopach, pewnie nic bym nie załatwiła w lipcu/ początku sierpnia, jutro idę ze zwolnieniem, to zapytam, czy mogę zrobić tak, jak piszesz.
Stary 2014-06-16, 10:30   #4768
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
o ja, masakra

Cytat:
ja widzialam swoja mala duzo razy, ale za to nie widzialam jej buzi i nie wiem jak wyglada

Cytat:
za 34 tc
zobacz ile juz wytrzymalas to wytrzymasz jeszcze z 2 tygodnie a moze i wiecej

Nasze szczescie
Stary 2014-06-16, 10:37   #4769
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Pokaż nietoperze i pająka

Jak któraś jeszcze ma wątpliwości, czy ma wszystko (jak ja ) to znalazłam kolejną listę wyprawkową http://muppetshop.pl/images/lista_wyprawkowa_V3.pdf
Najpierw musze znaleźć jakiś puchaty materiał.

Gratuluję postępów na budowie! ale się zdziwię jak zdążycie Oby oby!

Lista bardzo fajna! Dzięki. Na mojej nie było śpiworka i o nim zapomniałam.. :/ A powiedzcie czy muszę kupować materacyk do wózka, skoro chcę śpiworek zamiast pościeli? Potem na jesien/zimę kupię taki gruby śpiwór, to też materac będzie zbędny, nie?

I najlepsze - mam 5 prześcieradeł i 15 czapeczek! Halinka, więc mój będzie gwiazdą bloga nr. 2

Omówiłyśmy mniej więcej ciuszki dla dziecka, a teraz może się mamy wypowiedzą co naszykować dla nas na wyjście? Może luźna sukienka na upał, a na zimno legginsy i tunikę?
Cytat:
Cześć. Miałam dziś mega ciężką noc. Kręciłam się, zestresowałam się tym, że Mała tak mało sie rusza i aż mnie brzuch rozbolał...
Mała też musi się wyspać I podobno jak nie wariuje w nocy, to po urodzeniu będzie grzecznie spać
Cytat:
Witam sie w pn w 33 tygodniu!

kurcze i troche klops...nie mam od kogo pozyczyc nic fajnego
za 33tc!
A nie masz swoich ładnych rzeczy? Nie wierzę. Poszukaj dobrze, dołóż małe buciki i już. Ja bym chyba nie szła do stylisty Tak jak sama się uczeszę i umaluję to jest najlepiej. Ale co kto woli i też dużo zależy od stylisty Może porównaj ic prace i wybierz najlepszego
Cytat:
w sobotę zaczęłam 34 tydzień. Cieszę się z każdego kolejnego dnia który mam za sobą i moja dziecinka jest coraz silniejsza
ale Cię długo nie było! za badania! Niech dzidzia jeszcze długo rośnie w brzuszku A TŻ zrób też rosołek
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 10:43   #4770
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:

U mnie w szpitalu tak było, położna kapala dziecko przy łózku matki, pytała czy matka chce wykapać sama czy ona ma to zrobic, a wogóle pierwsze co,to pytała czy w ogóle kobieta zyczy sobie,aby wykapac jej dziecko (tu zaleca sie niemycie dziecka przez kilka pierwszych dni po porodzie). Obserwowałam,jak połoznamyje moje maleństwo i byłam przerazona,jak tu wykapać taka kruszynę?! Na szczęscie w domu Tz wziął sprawy w swoje ręce i okazało się, zenie jest to takie skomplikowane.... Dodam, ze jednak bez obejżenia kilku instruktazowych filmikówna necie się nie obeszło

Cytat:
hej laseczki

Trzymam kciuki, byś jak najdłużej wytrzymała w dwupaku!Leżenie bardzo meczy, ale za to po porodzie sobie odbijesz na spacerkach

Cytat:

Trzymam kciuki kochana,żebyś wytrzymała, 34tc to już całkiem niezle, zaciskaj mocno nogi!
Cytat:
Ja usg genetyczne mialam robione w 13 tc i 20 tc, a o trzecim nic nie wiem... a co sie okresla na 3 badaniu genetycznym?? Wiem, ze robia kolo 30 tc usg, zeby okreslic przyblizona wage plodu i polozenie, ale nie wiedzialm, ze to ma cos wspolnego z badaniem genetycznym..

Slyszalam opinie, ze znacznie lepsza jest opieka podczas porodu, gdy rodzacej towarzyszy jakas osoba towarzyszaca, maz, partner mama czy siostra... tzw porody rodzinne!
U nas robią tylko 2 USG, ten pierwszy ok 13 tygi drugi w 31 tc, żeby określić własnie wagę, położenie etc. W uzasadnionych przypadkach, tych skanów jest więcej.

Być moze traktują kobietę rodzącą lepiej jak ktos jej towazyszy przy porodzie,bo głupio im przed tymi osobami towarzyszącymi,a rodząca w trakcie bóli raczej skupia sie na tym,by było po wszystkim niz na tym, by walczyć o swoje prawa i szacunek na porodówce? Dla mnie to co opisałaś, to przykład braku życzliwości i empatii względem rodzących oraz szacunku, jako do pacjenta w ogóle! Bo już sam ton głosu ,sposób formułowania wypowiedzi i uzyte słowa przez połozne niestety o tym świadczy

Moja siostra rodzi we wrześniu i zastanawiała się nad opłaceniem położnej, rodzi pierwszy razi sie boi,od kuzynki swojego meza usłyszała jednak, że ona mimo opłaconej połoznej,nie uświadczyła od niej żadnej konkretnej pomocy czy wsparcia, a kaska poszła w błoto.
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości