|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Witam sie w pn w 33 tygodniu! Dzisiaj wizyta u lekarza, szkoda ze w medicoverze nie robia usg za czesto
Fajnie ze mozecie sobie podgladac bobasy co miesiac a ja to oprocz tych genetycznych to mialam 3 razy ale zaraz na poczatku jak mialam krwiaka a teraz to juz w ogole... Nawet nie wiem jaka ta szyjka, bo ostatnio lekarka okreslila ja jako "niezla", ale co to znaczy![]() Moj Maly tez mial wczoraj leniwy dzien, ale weierczorem sie przebudzil chyba i dal czadu przez chwile, potem znow cisza ![]() chyba jest meteopata po Mamusi )Cytat:
Ja o dziwo wczoraj strasznie spuchlam! Nogi jak kolki i bolaly, ale to dlatego ze caly dzien na nogach lub w pozycji siedzacej, wiec dzisiaj mam zamiar wiecej lezec.. Tylko ze dzisiaj to sie odbije na wadze u poloznej i w dodatku nie zjadlam wczoraj kiwi to i w toalecie nie bylam (sorki za szczegoly), -chyba uzaleznilam sie od tej kiwi )Musze sie umowic na sesje brzuszkowa, ale nie moge zdecydowac sie na fotografa, mam 2... Jeden jest 2 razy drozszy i nie dostaje zdjec na plytce tylko wydrukowane i zawsze mozna dokupic bo maja w systemie (ale sie placi oczyweiscie za to). Tutaj plusem jest to ze cena zawiera makijaz, gfryzure i styliste plus fajne ciuszki do zdjec. Natomiast drugi zrobi ze 3 razy wiecej tych zdjec i jest polowe tanszy ale nie ma zadnych ciuchow ani nic poza tym, a ja ciuchow tez nie mam :/ kurcze i troche klops...nie mam od kogo pozyczyc nic fajnego
|
|
#4742 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
![]() Właśnie jem lody, może to ją obudzi
|
|
|
|
|
#4743 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moj teraz wazy 1800 i lekarzvmi powiedzial ze moze wazyc 3600 ale wiadomo moze tez wazyc mniej. a czy wiecej to lekarz watpi. czyli do 200 g na tydzien. smieszne to. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4744 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w 40, o kuzwa 3800 (????) w 42!!!!!! O nie...i dlatego ja rodze w 38 i koniec![]() Cytat:
To jak zjesz to moze poloz sie na plasko, przynajmniej u mnie to dziala... a kawke pijesz? To tez troche pobudza chyba ![]() ti daj znac jak sie juz ruszy Twoj leniuszek!
|
|
#4745 |
|
Raczkowanie
|
hej laseczki
ile mnie omija z każdym dniem nieobecnosci tutaj w sobotę zaczęłam 34 tydzień. Cieszę się z każdego kolejnego dnia który mam za sobą i moja dziecinka jest coraz silniejsza tż się rozchorował. Gardło + zatoki. Udaje twardziela i nie pozwala sobie pomóc. Na siłę wcisnęłam mu aspirynę.
|
#4746 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba ze masz predyspozycje moze jakies. ja sie nie znam. ale lekarz mi mowi ze jakby taki mini gortat sie rodzil to na pewno by mu z usg wychodzilo ze juz termin a naprawde zostalo kilka dobrych tygodni. tak 3600 to by bylo optymalnie co? Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4747 |
|
Rozeznanie
|
Z listy wyprawkowej Gosi zostalo mi doslownie kilka rzecz: Majtki jednorazowe (obeszlam za nimi kilka aptek i nie mieli rozmiaru S ani M, jedynie XL lub wieksze) Pieluszki tetrowe, nowy przewijak na lozeczko i zestaw do obcinania pazurow malenstwa). Na poczatku lipca przygotuje torbe do szpitala, bo licho nie spi
Dzisiaj w Biedronce sa klapki japonki, wiec kupie sobie pod prysznic jedna pare, a zamiast kapci druga. Wiem, ze ok. 5-6 sztuk tych tetrowych pieluszek przynosi sie do szpitala i panie polozne traktuja te pieluszki jak reczniczki lub zawijaja malenstwo w pieluszki. U mnie tak bylo z coreczka. Jak myly mala, to do kosza z brudna bielizna wrzucaly te pieluszki, w ktore wczesniej zawinieta byla coreczka, wiec trzeba spisac na straty pieluszki, ktore zabiera sie do szpitala. Ale to niewielki wydatek, wiec lepiej kupic pare sztuk pieluszek tetrowych wiecej. Po dwoch, trzech dniach polozne zaczely ubierac moja mala w normalne ubranka, ktore przywiozlam do szpitala. W szpitalu bylysmy dluzej ok 5 dni, bo po cc no i do tego doszla zoltaczka... |
|
|
|
#4748 | |
|
Rozeznanie
|
![]() ![]() Cytat:
Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4749 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez chcialabym popatrzec na synusia i usylyszec, ze wszystkie parametry sa ok... ten moj ginekolog, to jakis mruk ale nie bede zmieniac lekarz w ostatnim miesiacu... Jakos go przezyje (mam nadzieje). |
|
|
|
|
#4750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#4751 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chcialabm zeby byl taki jaki jak Tomek czyli 3 kg a max do 3,5 kg Ostatnio lekarz mowil ze calkiem duzy jest ale patrze ze to 50 centyl wiec chyba normalny (mi powiedzial ze 1600 g (w 30 tyg), a dokladnie napisl ze 3550g). Powiem Ci ze mi mowili ze Tomek bedzie na pewno ponad 4 kg wazyl, w dnu porodu wychodzilo 3550g a urodzil sie taki malenki 3020g Cytat:
|
|
#4752 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do dzwigania, to pamietajcie, zebyscie nie mialy zbyt ciezkiej torby, no chyba, ze maz bedzie z Wami non stop! Ja przy corci jak zaczelam rodzic (2 tygodnie lezalam na patologii ciazy, rodzic zaczelam w nocy), to polozne kazaly wszystkim rodzacym nosic swoje torby na trakt porodowy ( a to bylo kilkaset metrow od oddzialu)!!!! Bylam w szoku, bo dziewczyny ze skurczami, zginajac sie z bolu, ciagnely za soba te ciezary!!! Ja mialam torbe na kolkach, ale jak zapytalam, czemu nie pomoga nam, to uslyszalam, ze one sa poloznymi, a nie tragarzami, i ze gdyby tak kazdej rodzacej chcialy nosic torbe, to by mialy zniszczone kregoslupy... Taka polska rzeczywistosc.
|
|
|
|
|
#4753 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwazniejsze ze Olivka rosnie nic innego sie nie liczy ja moge pocierpiec Cytat:
![]() zjadlam 3 kawalki i od razu zasnelam przynajmniej jej nie zwrocilam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja mama mowila ze jak moj brat sie urodzil to wszyscy mowili ze jest paskudny bo byl strasznie chudy ii brzydki na buzi
|
||||||
|
|
|
#4754 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie pocytowalo mi kogos kto pisal ze polozne braly dziecko do przebierania... ale jak to??? To wtedy matka nie nauczy sie przewijac i przebierac a tak to polozna moze nawet pokazac, stanac obok i podpowiadac.. Wole sama robic przy Malym w szpitalu zeby nie bac sie dotknac dziecka w domu... ale jak widac co szpital to inne zwyczaje
|
|
#4755 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muszę tylko w walizkę na kółkach wcisnąć. Pytajcie w szpitalach.Polecam pytać o jeszcze jedno: czy rzeczy prosto na porodówkę możecie przywieźć w torbie podróżnej, czy muszę być w jednorazówkach - wiem, że w szpitalu u mnie w mieście tak jest (ja zamierzam rodzić w mieście obok) - dla mnie to absurd, ale mówiło mi to kilka dziewczyn, które tam rodziły.
|
|
#4756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4757 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#4758 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
|
|
#4759 |
|
Zakorzenienie
|
Pytałam w zusie o ten urlop macierzyński, po porodzie mamy 14 dnia na złożenie wniosku jaki urlop wybieramy pół roku czy rok. Przed porodem nic się nie składa.
Dzisiaj zaczynam 34 tydzień, mam nadzieję, że jeszcze 2 wytrzymam. Bardzo bym chciała ![]() U mnie w szpitalu ubranka trzeba mieć swoje, jedynie kosmetyki zapewnia szpital.
|
|
#4760 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Slyszalam opinie, ze znacznie lepsza jest opieka podczas porodu, gdy rodzacej towarzyszy jakas osoba towarzyszaca, maz, partner mama czy siostra... tzw porody rodzinne! |
|
|
|
|
#4761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie w sumie w związku z wizytami co 3 tygodnie mi się już kończy miejsce w książeczce ciąży, mam jeszcze na jedną wizytę tylko, a teraz zacznę co 2 tygodnie chodzić, to nie wiem, gdzie ten lekarz będzie kolejne wpisywał... Odnośnie tego, jak ludzie wyrażają się o dzieciach... jak moja mama urodziła mojego brata starszego i poszła do lekarza z nim, to lekarz powiedział i tu cytuję dokładnie "o matko, to jest najbrzydsze dziecko, jakie w życiu widziałem". Bardzo bardzo pożałował swoich słów, jak mama zareagowała
|
|
|
|
|
#4762 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizytea u mnie nadal goraco Cytat:
a jakos dzisiaj sie wyspalam bo spalam do 9.30 a zasnelam po 23 ![]() Super grunt ze posuwacie sie do przodu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za 33 tc za wizyte zazdroszcze sesji ja jakos teraz nie mam na to glowy my planujemy sesje rodzinna jak mala sie urodzi bo mega strasznie podobaja mi sie takie zdjecia ![]() Cytat:
za 34 tcTo juz mocno trzymam ![]() Ciesze sie ze jestescie w dwupaku oby jak najdluzej ach Ci faceci musza byc tacy 'twardzi' |
|||||
|
|
|
#4763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4764 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4765 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4766 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja tam nie wiem jak wygladałam jak bylam mała, wiem tylko ze chuda i długa, spodnie wszystkie za krotkie a i tak leciały mi z tyłka Cytat:
za kolejny etap remontu Cytat:
ja mam stos ciuszków do prasowania w piątek wyprałam dwa automaty a teraz rzeczy czekają.
|
|
#4767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4768 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
za 34 tczobacz ile juz wytrzymalas to wytrzymasz jeszcze z 2 tygodnie a moze i wiecej
|
|||
|
|
|
#4769 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluję postępów na budowie! Oby oby! Lista bardzo fajna! Dzięki. Na mojej nie było śpiworka i o nim zapomniałam.. :/ A powiedzcie czy muszę kupować materacyk do wózka, skoro chcę śpiworek zamiast pościeli? Potem na jesien/zimę kupię taki gruby śpiwór, to też materac będzie zbędny, nie? I najlepsze - mam 5 prześcieradeł i 15 czapeczek! Omówiłyśmy mniej więcej ciuszki dla dziecka, a teraz może się mamy wypowiedzą co naszykować dla nas na wyjście? Może luźna sukienka na upał, a na zimno legginsy i tunikę? Cytat:
Cytat:
za 33tc! A nie masz swoich ładnych rzeczy? Nie wierzę. Poszukaj dobrze, dołóż małe buciki i już. Ja bym chyba nie szła do stylisty Może porównaj ic prace i wybierz najlepszego Cytat:
za badania! Niech dzidzia jeszcze długo rośnie w brzuszku
|
|
#4770 | ||||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Dodam, ze jednak bez obejżenia kilku instruktazowych filmikówna necie się nie obeszło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Być moze traktują kobietę rodzącą lepiej jak ktos jej towazyszy przy porodzie,bo głupio im przed tymi osobami towarzyszącymi,a rodząca w trakcie bóli raczej skupia sie na tym,by było po wszystkim niz na tym, by walczyć o swoje prawa i szacunek na porodówce? Dla mnie to co opisałaś, to przykład braku życzliwości i empatii względem rodzących oraz szacunku, jako do pacjenta w ogóle! Bo już sam ton głosu ,sposób formułowania wypowiedzi i uzyte słowa przez połozne niestety o tym świadczy ![]() Moja siostra rodzi we wrześniu i zastanawiała się nad opłaceniem położnej, rodzi pierwszy razi sie boi,od kuzynki swojego meza usłyszała jednak, że ona mimo opłaconej połoznej,nie uświadczyła od niej żadnej konkretnej pomocy czy wsparcia, a kaska poszła w błoto. |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

Fajnie ze mozecie sobie podgladac bobasy co miesiac a ja to oprocz tych genetycznych to mialam 3 razy ale zaraz na poczatku jak mialam krwiaka a teraz to juz w ogole... Nawet nie wiem jaka ta szyjka, bo ostatnio lekarka okreslila ja jako "niezla", ale co to znaczy

za wizyte
A na zdjęciach z dzieciństwa nigdy się nie uśmiechałam - takim byłam małym bucem
ja mam stos ciuszków do prasowania