|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy boisz się porodu? | |||
| Nie |
|
16 | 50,00% |
| Ani trochę |
|
16 | 50,00% |
| Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Cytat:
chyba czuje że już spięta nie jestem więc może pofiglować . Pobyłam chwilkę i uciekam ogarniać wszystko bo mnie noc zastanie a przecież trzeba jeszcze znaleźć czas na odpoczynek |
|
|
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Cytat:
Przyjdzie co do czego to wszystko bedziesz pamietala |
|
|
|
|
#963 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
U mnie remontowo. Stukają - pukają na klatach schodowych .Ja od niecałego miesiąca wiem co to zgaga.. OMG! Nie przypuszczałabym, że to taaakie straaaszne ![]() Plecy też mnie bolą ![]() Już niedługo .Cytat:
. W sumie to chyba już mogą się zaczynać i to chyba normalne . A mnie dziś boli znów brzuszek miesiączkowo . A za 2.5 h lecę do dentysty na oczyszczanie. Już ostatnie w trakcie ciąży. Mam nadzieję, że nic tam przy okazji dentystka mi nie znajdzie..
|
|
#964 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajne mieć taki luz i umieć sobie żartować nawet z nie zawsze śmiesznych rzeczy ![]() A co do męża Twojej przyjaciółki- Boże jak ja nie lubię takich nietaktownych facetów ![]() Cytat:
poród mojej przyjaciółki wyglądał w podobny sposób- też rodziła wiele godzin, a poród i tak zakończył się cesarką. Dziewczyny tak dyskutują że cc jest zła, a chciałam właśnie poznać drugi punkt widzenia. Ja jestem daleka od krytykowania osób, które decydują się na cesarkę. Każdy ma jakieś powody. Druga sprawa, że tak jak piszesz planowana ilość cc jest malutka w porównaniu do cesarek, które są wykonywane z konieczności tak jak u Ciebie! I jak widać można się śmiać ze wszystkich stereotypów, jak np.ze stwierdzenia, że po cc trudniej jest karmić piersią. Ty jesteś najlepszym przykładem, że tak wcale nie musi być ![]() Jeśli chodzi o moje preferencje dotyczące sposobu porodu- to ja się boję i tego i tego
|
|
|
#965 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, ja to tak jak ButterBear uważam. Będzie, co ma być, ale ja też nastawiam się, że będzie łatwo. Po co się niepotrzebnie stresować. Potem i tak będziemy pamiętać tylko fragmenty (tak mówi moja doświadczona koleżanka, mama trojga dzieci). Urodzić trzeba, nie zostawimy ich w brzuchach do osiemnastki
u mnie w tym roku dwie koleżanki rodziły, obie zaczęły sn, ale po iluś tam godzinach trafiły na cc i super, nie ma co narażać dziecka, jak poród nie postępuje. Ale jak idzie wszystko ok, to natura wie, co robi Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
#966 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż ja uważam, że lepiej dać sobie zrobić lewatywę, niż mieć jakąś paskudną przygodę Poza tym podobno lewatywa przyspiesza skurcze ![]() Co do zaniedbanych mam, to gdzieś chyba pokutuje faktycznie takie przekonanie... ale jak ja np. widzę kobiety w ciąży na ulicy, to wyglądają serio dobrze Cytat:
Wcześniej były teksty 'jak bedziesz w ciąży to się przekonasz', 'pogadamy dopiero,jak zajdziesz w ciążę' itp... Potem pewnie będzie 'pogadamy jak Mała skończy rok, dwa lata bla bla bla... to takie osoby, które zawsze będą 'lepsze'... |
||
|
|
|
#967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nawet jesli jakies chodza to pewnie dlatego ze nie maja sily nic zrobic ja tez mialam takie dni ze nia mialam sily nawet sie umyc po calym dniu wymiotowania kazdemu moze sie zdarzyc raz na jakis czas ja tam myje sie codziennie i moze nie chodze ubrana po domu jakbym miala isc na impreze ale grunt ze wygodnie ja to bym sobie do fryzjera poszla ale to dopiero po porodzie ![]() bo teraz jakby mi zle zrobila grzywke i podciela wlosy to bym plakala do porodu, ostatnio jakas wrazliwa sie zrobilam
|
|
|
|
|
#968 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#969 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż obiecał, że jak wszystko powtórzę, to mnie popyta ![]() Cytat:
Są rzeczy, które trzeba przeżyć, jak np. poród. Chociaż pewnie z początkiem sierpnia zacznę trząść portkami... Mąż przyjaciółki - wiesz, nigdy za nim nie przepadałam
|
||
|
|
|
#970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#972 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moj poki co sobie piwkuje. Mamy jeszcze 8 tyg. myslebze za 3-4 sobie odposci bo zacznue sie stresowac ![]() Ja absolutnie nie chce wczesniej rodzic bo mam takie widzimisie. Jak Dzidzia bedzie gotowa to i ja bede gotowa. Bo teraz to raz jestem raz nie jestem. Dla mnie najwazniejsze zeby to Dzidzia byla gotowa i czy sie urodzi tego czy tamtego dnia jest mi obojetne bo ma byc zdrowiusi i w pelni gotowy aby przyjsc na swiat. Ma jeszcze 8 tyg i na pewno mu tam dobrze i niech tam sobie siedzi do 39 a wtedy to juz pewnosc ze moze spokojnie wyjsc ![]() Co do twardnienia brzucha obnizania sie to omijam co piszecie bo tylko cisnienie skacze... Moj jest normalny ciazowy. Duzy. Bo i Dzidzia juz duza. To i moze sie lekko obnizyl skoro urosl. raczej gdzies musi rosnac, chyba nie na plecach?! Uwazam ze jesli cos nas niepokoi w tym stadium ciazy to pierwszego powinnysmy pytac lekarza... Co do cesarki to dla mnie hardcore - operacja, ohydna blizna na cale zycie, ciecie miesni, ciecie macicy. Ach masakra jakas jak dla mnie, przeszlam wiele operacji i w niewidoczne blizny nie wierze, widzialam tez kolezanki po CC. Jesli trzeba bedzie no to raczej nie bede miala nic do gadania ale wolalbym SN. Poza tym zawsze mnie przerazalo nagle wyciaganie Dzidzi z brzucha... Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#973 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoras z was chce sobie poprawic humor i przeczytac cos w pozytywnym duchu, to na tym blogu
:http://dobryporod.wordpress.com/
|
|
|
|
#974 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A odnośnie tematu cc/sn. Ja mam przed sn mentalną blokadę, jestem takim człowiekiem, który ma każdy dzień zaplanowany prawie co do minuty. Boję się niespodzianek, spontanów i innych niezaplanowanych opcji. Sama świadomość, że wody mogą mi odejść znienacka w środku nocy albo załatwiając sprawy gdzieś na mieście (nie mówię o zakupach, żeby nie było ) doprowadza mnie prawie do ataku paniki. A, że dodatkowo jestem pechowcem, dam sobie obciąć rękę, że taki poród to byłoby 16 godzin parcia bez sensu a potem i tak cc. To też jest dla mnie straszne, bo i ja i dziecko bylibyśmy wymęczeni i ledwo żywi.W moim szpitalu nie robią cc na życzenie więc jeśli młody się obróci to moje życie do porodu zamieni się w piekło. Usłyszałam od lekarza, że to żaden problem, że on sobie siedzi, nie będzie z tego powodu gorszy/głupszy/ułomny/niedorozwinięty, dlatego tak mu kibicuję. Nie oceniajcie wszystkich jedną miarą, poród może być takim samym bodźcem do paniki jak pająk dla arachnofoba czy wysokie piętro dla osób z lękiem wysokości, każdy ma inne ograniczenia i słabości, nie ma sensu debatować, nad tym czy jesteś gorszą czy lepszą matką bo wolisz cc od sn lub odwrotnie. |
|
|
|
|
#975 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do drugiej czesci chyba cos ominelam na forum, bo nie rozumiem jak mozna twierdzic ze dziecko lub matka sa gorsi bo rodzili tak czy inaczej, ze dziecko glupsze bo sie nie obrocilo?!?! jezusiczku jak mozna tak stwierdzic? Uwazam ze powinny byc cesarki na zyczenie skoro ktos sie tak panicznie boi SN. Porod taki czy owaki jest przezyciem i strach chyba zawsze towarzyszy jesli nie teraz to od momentu odejscia wod ![]() Mi obojetnie gdzie odejda wody wazne abym nie byla wtedy sama. Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#976 |
|
Zadomowienie
|
HEK DZIEWCZYNY!
![]() Nie ma co gdybać...Co bezie to bedzie, nie przewidzimy tego co nas czeka..Każdy woli co innego Ja też bym wolała poród sn, bo nie wyobrażam sobie potem po cc dochodzić do siebie, nie dzwigać itp, nie lubie być od kogoś uzależniona.... Ale wiadomo, ze najważniejsze jest poród aby moje maleństwo było bezpieczne, ja schodze na drugi planJa to pewnie zacznę sie bać przed porodem, teraz nie czuje strachu, chcę urodzić i mieć już z głowy. Akurat ja uwazam ze nastawieniue dużo robi w głowie....Dlatego nastawiam sie pozytywnie, ze bedzie wszystko dobrze i bez komplikacji Ale oczywiście wiem, ze moze być różnie, ale staram się mysleć tylko pozytywnie....
|
|
|
|
#977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już się tak nie zapędzajmy, że ktoś kogoś ocenia - nikt nie napisał nic takiego. Chodziło tylko o to, co jest lepsze dla dziecka w sytuacji, gdy sn jest możliwy.Dziewczyny, mam pytanie, jakie płynu do płukania ust używacie? Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2014-06-23 o 10:13 |
|
|
|
|
#978 | |||||
|
Zadomowienie
|
Moni o wysokosc brzucha pytaj swojego gina a reszta niech mowi co chce. Na moje pyt o wysokosc brzucha moj odpowiedzial ze to o niczym nie swiadczy czy brzuch nisko czy wysoko, bo jego zona przez cala ciaze miala nisko a wszystko bylo ok.
Cytat:
Zostala mi 1 bluzka ale to nietoperzowka z calego kola ![]() Nogi nie daja mi spac w nocy a w dzien plecy odmawiaja lezenia ![]() Cytat:
Wspolczuje z powodu taty, musial byc dobrym rodzicem. Ja po moim mozliwe ze bym nawet nie zaplakala ![]() Cytat:
Nameczylas sie podczas porodu ale zrobilas wszystko co najlepsze dla coreczki ![]() Cytat:
Cytat:
Mimo ze leze to po porannej toalecie ladnie sie ubieram, czasem nawet lekko sie pomaluje by poczuc sie "wyjsciowo". Paznokcie sa obowiazkowo pomalowane a nogi ogolone. Jestem"tylko" w ciazy a nie umierajaca wiec chce byc zadbana
|
|||||
|
|
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
ja jakies niemieckiej firmy do zebow wrazliwych
|
|
|
|
#980 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dziś wpasowuje sie w ten stereotyp! Mam tluste wlosy i jestem w dresie-ale umyta jestem po prostu ja musze myc wlosy codziennie i jesli trafia mi sie taki dzien jak dzis, że nigdzie nie wychodze (a nie zdarza sie to czescie niz raz w tygodniu) traktuje to jak swieto bo po prostu mam dosc tego ciągłego mycia wlosow. No naprawdę, moze to sie znudzić. To jest moja pierwsza ciaza wiev nie mam doświadczenia jak jest po porodzie, ale moja przyjaciolka mi powiedziala, ze ktoregos dnia o 15 jej sie przypomnialo ze nawet zebow nie umyla po wstaniu, wiec jak widac- to zalezy jakie jest dziecko. Lewatywa u mnie w szpitalu wykonywana jest na zyczenie pacjentki. Ja sobie nie wyobrażam jej nie miec, przecież to nic strasznego. Ale jakby co, to dziewczyny trzeba sie samemu upomniec bo obawiam sie ze nie wszedzie pielęgniarka/polozna nam to sama z siebie zaproponuje. Cytat:
Cytat:
A jak bym zaczęła rodzic naprawde to by nie uwierzyl ![]() Mam jednak nadzieję ze to sie nie powtorzy. Cytat:
Oprócz błękitnego nieba... nic mi dzisiaj nie potrzeba.. Edytowane przez White Cafe Czas edycji: 2014-06-23 o 11:01 |
||||
|
|
|
#981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a dla tej pani co 3 porod miala w domu wielki szacun bo ja na jej miejscu to bym na samym poczatku spanikowala a nie rosol robila
|
|
|
|
|
#982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te rece w gorze moze mialam 10 sekund. Juz mam to okno oporzadzone, teraz wlasnie robie porzadki w szafie. Cytat:
.
|
||
|
|
|
#983 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz mam dosc mowie NIE NIE NIE
te wymioty mnie wykonczyly jestem na skraju jakiegos zalamania nerwowego ledwo co otwieram oczy juz lece do lazienki ledwo co zjem to samo ile mozna tak zyc znowu nie mam na nic sily ledwo sie umylam powiesilam pranie i umylam lodowke i juz jest po mnie jeszcze jeden dzien taki to mnie do wariatkowa zamkna |
|
|
|
#984 |
|
Wtajemniczenie
|
Parad i Gosiu wspolczuje utraty bliskich osób :'(
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#985 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ja sobie poczytałam o tym i twierdzę, że wcale nie mam aż tak nisko. zreszta zaraz sobie pykne fotkę i porównam do wcześniejszych...Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#987 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spanie bez majtek z podpaska to cos za czym tesknie. Wspolczuje niemowlakom, chyba wiem jak sie czuja lezac non stop w pampersie
|
|
|
|
|
#988 |
|
Zadomowienie
|
Piorę dzisiaj ciuszki, ręczniki, kocyki itd. I dziewczyny pytanie, w jakiej temperaturze prałyście to wszystko? Na ciuszkach pisze 40 stopni i tak nastawiłam, nie wiem czy to nie za niska, a znowu w wyższej mogą się skurczyć(?).
|
|
|
|
#989 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pentuerka- ja tez czuje sie juz bardzo ociezale i jestem zmeczona ciaza i dodatkowymi kilogramami, a tu jeszcze z dnia na dzien czlowiek ma coraz mniej mozliwosci co do sprawnosci fizycznej. Duch chce zrobic wszystko, a cialo odmawia posluszenstwa! Dziekuje za zyczenia powrotu do zdrowia, jeszcze kaszle i mam mega katar... Cytat:
To dla poprawy humoru powiem wam, ze moj maz ma urlop i wlasnie wrocil z silowni. Coreczka nie poszla do przedszkola i slysze rozmowe miedzy nimi: Ze tata cwiczy zeby byc pieknym, silnym i atrakcyjnym dla mamy, wiec sie odezwalam, ze ja nie mam na nic sily, a corka na to: to trzeba miec kondycje jak tatus, a ja mowie, ze ja to mam poki co duzy brzuszek dzieki tatusiowi
|
||
|
|
|
#990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.

chyba czuje że już spięta nie jestem więc może pofiglować 

.