|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy boisz się porodu? | |||
| Nie |
|
16 | 50,00% |
| Ani trochę |
|
16 | 50,00% |
| Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Cytat:
A mnie to jednak ciekawi Poza tym wolę zobaczyć jak to jest, żeby się za bardzo nie przestraszyć potem A pokazują w takich programach czasami naprawdę ekstremalne sytuacje.
|
|
|
|
|
#2462 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Cytat:
Cytat:
ButterBear pierwsi będą ostatnimi i na odwrót;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tz jak czytal to jest nawet pokoj w ktorym mozna zjesc owoce i wypic swierzy sok dla relaksu przed porodem |
|
|
|
|
#2464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
TheFall ja nie pakuję żadnych dziwów
![]() W torbie mam 2 ręczniki, 3 koszule, papcie, klapki pod prysznic, bieliznę(skarpetki, majtki, stanik do karmienia), majtki jednorazowe, podkłady na łóżko, podkłady poporodowe, wkładki laktacyjne, maść na brodawki, tantum rosa, muszę zmieścić jeszcze moją kosmetyczkę ![]() dla dzidzi mam pampersy, pieluchy tetrowe 5 sztuk, po 2 sztuki czapeczek, niedrapek i skarpetek, 2 smoczki, chusteczki huggiesa, octenisept i to chyba wszystko ![]() Muszę dokupić i spakować jeszcze wodę i ciasteczka ![]() Żadnych dziwów nie mam a jednak ciężko się zmieścić do takiej walizki także Twoja torba musi być bardziej pakowna ![]() U mnie same pampersy, podkłady poporodowe i na łóżko to pół walizki... |
|
|
|
#2466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tutaj jest wybor duze male butelki gazowana niegazowana co kto woli bo jednak z ubezpieczenia kase ciagna za wszystkie wygody wiec dla mnie to i lepiej ze nie bedzie dodatkowego ciezaru w torbie zreszta bardziej dla mnie wygodniejsze jest kupienie na miejscu w razie co na jedno wyjdzie |
|
|
|
|
#2467 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moi zawsze żyli skromnie i to my teraz im pomagamy nie w sensie że dajemy pieniądze (bo w zyciu moi rodzice by od nas nie przyjeli gotówki) ale kupujemy im "drozsze" prezenty - np. 2 tyg temu dostali od nas laptopa, czy porzadny robot kuchenny rok temu dałam mamie na Dzień Matki, pare razy fundowalismy im wczasy np. Chorwacje. Ale nam to sprawia mega frajde. I to nie jest tak też zupełnie ze od rodziców nic nie dostajemy bo córa zawsze na urodziny, swieta dostaje prezent (taki za ok 100-200zł) ale wiem że musza na to odkładać. A nam mama czesto robi obiadki np. pierogi, gołabki, krokiety. Za to pomocy rodziców TŻ nie komentuję (znacie sprawę z klubu). Jak teściowa żyła to o przez chyba 5 tygodni odkąd się dowiedziała że urodziłam nie zadzwoniła do nas (nawet nie wiedziała jak wnuczka ma na imię). Ale jak mąż sie spóźnił z opłacaniem jej "pomocy domowej" (miała pania która jej gotowała, sprzatała bo tesciowa była chora) to potrafiła dzwonić z pretensjami ze nie ma jeszcze pieniędzy na koncie |
|
|
|
|
#2468 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spakowalam 2 reczniki, 4 pidzamy, majtki, skarpety, leginsy, luzna koszulke, kosmetyczke ( a w niej: masc na brodawki, wkladki laktacyjne, pasta, szczoteczka, zel pod prysznic ) kapcie, klapki , kocyk dla malej ciuszki kilka sztuk bo nie wiedzialam co i czapeczki, niedrapki skarpetki musze dopakowac jeszcze laktator i staniki jak mi przyjda do karmienia i becik i to wszystko i tez niby ta torba taka duza nie jest ale mam w niej jeszcze duzo miejsca ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
![]() a co do tesciowej to brak mi slow |
||
|
|
|
#2469 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no niestety, wszystko trzeba mieć swoje. Chociaż u nas talerze i termometry mają, trzeba mieć tylko sztućce i kubki. Papier też jest w łazienkach, ale jednak biorę swój. Cytat:
![]() Cytat:
Za to w torbie synka pieluchy i rożek też się nieźle rozepchały, paka chusteczek mokrych do tego... niby nic takiego, ale sam rożek sztywny dużo miejsca zajmuje. |
|||
|
|
|
#2470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiec dziwi mnie to co niektore pisza ze musza brac np. termometr bo akurat takich rzeczy do szpitala nie powinno sie brac |
|
|
|
|
#2471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2472 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny orientujecie sie w jakich sklepach mozna kupic miarke/tasme zeby sie zmierzyc ile sie ma pod biustem ?
|
|
|
|
#2473 |
|
Rozeznanie
|
w pasmanterii, u Ciebie będzie to Kurzwaren.
|
#2474 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki mam nadzieje ze uda mu sie kupic bo musze sie wymierzyc zeby zamowic staniki do karmienia
a ja go wyslalam do Dmu bo myslalam ze tam bedzie |
|
|
|
#2475 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2476 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam super teściów, a też nic nie kupili. Potem na pewno się rozszaleją ![]() Mój tata z kolei dawno chciał coś kupić, ale moja mama mu zabroniła więc tata mi tylko wpycha po stówce jak go odwiedzam. Mamę poprosiłam, żeby mi zasponsorowała leżaczek bujaczek, ale tyle czekałam, że w końcu brat mi kupił używany Od mamy liczyłam na nowy, ale pewnie nie ma kasy, bo sobie kupiła firany za 300zł Ale najbardziej przykre jest to, że jak przyjeżdżam, to nie ma normalnej rozmowy, tylko słucham co sobie ostatnio kupiła :/ Wiem, że to strasznie zabrzmi, ale jestem szczęśliwa, że mam teraz drugą i lepsza mamę. A u niektórych jest odwrotnie ![]() Cytat:
Jak moja mama rodziła, to pozwoliła mi nie chodzić do szkoły pewnie tylko dlatego, żeby się nie martwić, czy tata mnie wypari, zrobi kanapki i sprawdzi lekcje Cytat:
U mnie położna 500zł. Cytat:
Za nic się nie obrażać, jak żona wygoni za drzwi to wyjść i za chwilę wrócić. mąż powinien też kazać się żonie ruszać, przypominać o rozchylaniu nóg, masować. Położna zachęcała nas też do wymawiania imienia dziecka, np. "Kołysz biodrami, to Hania szybciej wyjdzie" bo wtedy mama wie, że musi być dzielna dla konkretnej osóbki, że rodzi swoje własne dziecko i to jest mobilizujące oraz ułatwiające poród.Cytat:
i badania, pokoik, walizki spakowane! Wpisywać Milenkę na listę? ![]() Cytat:
cooo? ale chciałaś, czy musiałaś? Cytat:
|
|
#2477 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Twoja sytuacja jest nietypoowa, wiec nie wiem jak to ogarnąć- co ci moge poradzic-zadzwon na infolinie ZUsu- dowiesz sie tam wszystkiego-na prawde ogarnieci ludzie tam siedzą, lepiej sie dowiesz niz jadąc do swojego Zusu bo te pi...w okienkach zwykle nic nie wiedzą, albo udzielają wrecz mylnych informacji ![]() Cytat:
w laktatorze jest instrukcja-przeczytaj, na moim (nieelektrycznym) napisano aby umyc i wysterylizowac
|
|
|
#2478 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a to nasi najlepsi przyjaciele więc chciałam wytrzymać jak najdłużej i dobrze się bawiłamW każdym razie już mnie wygonił Mąż i musialam iść Mam zrobiony koszyk w aptece gemini, tam mam laktator i te maści, pierdółki po porodzie dla mnie, ehh trochę tego jest. Z innej beczki całkowicie. Wiem, że jesteśmy już mistrzami jeśli chodzi o materace dla bobasków, ale co z materacem dla dorosłych. Kupujemy z TŻtem nowe łóżko i potrzebuję porady, chcemy średniotwardy. HEEEEEEEEEEEEELP
|
|
#2479 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() Cytat:
w polskim szpitalu za darmo to mozna co najwyżej żótłaczke dostać
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-06-30 o 16:59 |
||
|
|
|
#2480 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale o jakie wyniki Ci chodzi? Bo tarczycowe poznam dopiero po jutrze.. a tak na początku to miałam 4,03. Jakie masz leki na to? ja euthyrox 50.. Cytat:
|
|
#2481 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczynam miec mieszane uczucia jezeli chodzi o przyjazd mojej mamy.
Miala przyjechac sama teraz okazuje sie ze przyjedzie z ojczymem i moja siostra. Niby fajnie ale nie wiem czy po prodzie jest to super wiadomosc bo jednak mamy 2 pokoje tylko a chcialam mame do pomocy a widze ze z tego sie wycieczka zrobila Znam ich i bedzie glosna beda krzyki nie wiem czy tego chce. |
|
|
|
#2483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za to teściowa sama chciała koniecznie przyjechać, ale tego to już sobie wogóle nie wyobrażam. Jest strasznie absorbującą osobą, narzuca ciągle swoje zdanie. Mamy jeden pokój i salon, już dla nas jest mało miejsca, więc dla mnie odpada i już. Mam nadzieję, że nie będzie naciskać ![]() A u Ciebie myślę, że faktycznie sama mama do pomocy to co innego niż ojczym i siostra w pakiecie. Ale zalezy jakie macie stosunki. Niektórzy lubią jak jest głośno dookoła
|
|
|
|
|
#2484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym mamy za male mieszkanie na takie odwiedziny mamy jedna kanape i tam nie ma miejsca zeby cos wstawic do spania oni sie ciagle kloca moja siostra jest w wieku dojrzewania i sie caly czas obraza a jak bede chciala odpoczac to nie odpoczne bo beda nad nami wisiec jeszcze do tego dochodzi kwestia finansowa bo oni chca niby przyjechac na 2 tygodnie i sobie pewnie to tak ulozyli ze to my bysmy za wszystko placili a nie powiem ze my po tej wyprawce tez jestesmy troche oskubani i nie stac nas zeby jeszcze komus fundowac wczasy |
|
|
|
|
#2485 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Podczytuje was regularnie , ale jakoś nie mam siły odpisywać, wybaczcie Coraz gorzej śpie, przekręcenie sie na drugi bok graniczy u mnie z cudem Tak boli mnie w tedy wszystko A teraz nie mam siły. Myślałam ze brzuch mi stanął w miejscu(ostatnio miałam 103 cm) a dzisiaj sie mierzę...i co ? 106 cm![]() Oprócz tego to dziś obudziłam sie ok 6 z potwornym kłuciem w dole brzucha Widziałam że kłócicie sie która ma pierwsza urodzić Ja sie zgłaszam na koniec lipca Zaczęła mi ta ciaża juz doskwierać, ale starałam sie silnie trzymać....To dziś sie pozalę : swędzi mnie całe ciało od jakiś 3 tygodni, plecy bolą przy każdym wstawaniu, a ostatnio z ledwościa wstałam z łóżka bo naraz bolały plecy, krocze i dół brzucha Ale nie dam się tak łatwoWczoraj odwiedziła nas teściówka, przywiozła mi cały pół litrowy słoik jagód, mój tż mowi "i po co jej przywoziłaś ona nie lubi jagód, tylko sie zmarnują" ![]() oprócz tego z 6 jagodzianek zjadłam, jeju jakie były dobre A jeszcze mój tż otworzył wczoraj szafkę z ubrankami dla synka i mówi do teściowej "chcesz coś zobaczyć ?" a ona:"o Boże...ile ty tego masz...Po co kupowałaś tyle przecież kiedyś to sie nic z ubranek nie kupowało , bo w szpitalu to mieli, a jak goście odwiedzili to kupili "A jeszczę co do pakowania, to ja też nie mam wszystkiego i mam wrazenie że jestem w czarnej du.... w porównaniu z wami Ale w koncu chyba trzeba zacząć sie ogarniać, bo z tego co zauważyłam, to dziewczyny bliżej mojego terminu już gotowe, a ja jak zawsze daleko gdzieś![]() zaczarowanadlaniego no to pieknie...a nie mozesz mamie delikatnie dać do zrozumienia ze wolała byś aby przyjechała sama? Ja pewnie bym tak zrobiła, tym bardziej że ostatnio straszny ze mnie nerwus... i mówie co myśle ...
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-06-30 o 17:57 |
|
|
|
#2486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pogadaj z mamą może, chociaż wiem, że nie jest łatwo |
|
|
|
|
#2487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() juz wiem ze sie wszyscy poobrazaja bo ona taka jest moglam jej nie prosic ale nie wiedzialam ze Tz moze sobie wziac wolne i pobyc z nami Tz z nia pogada i jej wyjasni bo ja jak sie denerwuje to mnie brzuch boli nawet teraz mi sie stawia bo taka wkurzona jestem ach musze sie uspokoic
|
|
|
|
|
#2488 |
|
Konto usunięte
|
Hej dziewczyny!
Ja dopiero teraz zajrzałam na forum i zaczynam czytać co dzisiaj naskrobałyście ![]() Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy. Jeszcze dwa tygodnie temu miała 4 cm, a dzisiaj lekarz powiedział, ze właściwie jej nie ma i mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymać, leżeć i odpoczywać. Nawet nic nie czułam, że coś się dzieje ![]() ![]() Ale lekarz mi nie zlecił tych ostatnich badań pod koniec ciąży, więc może liczy, że dotrzymam do następnej wizyty... |
|
|
|
#2489 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Twój tż na pewno wszystko wyjaśni i dojdziecie do porozumienia z rodzinką. Też bym się wkurzyła na Twoim miejscu, co to za pomysł w ogóle, żeby do kobiety zaraz po porodzie się wbijać na wczasy.
|
|
|
|
|
#2490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale swedzi Cie tak jak tutaj dziewczyny czy mniej ? moze warto zrobic badanie pod tym katem ? jagody lanie Ci sie nalezy ![]() ale liczac ze ktos cos da tez nie ma co, lepiej byc przygotowanym i miec za duzo niz za malo powiem Ci ze tez jestem nerwus ale jak sie denerwuje to boli mnie brzuch wiec staram sie unikac takich sytuacji |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

Poza tym wolę zobaczyć jak to jest, żeby się za bardzo nie przestraszyć potem
A pokazują w takich programach czasami naprawdę ekstremalne sytuacje.

Ale jak przyszli pierwszy raz to dostaliśmy 2 tyś na wózek. Wózek mieliśmy już kupiony, ale przydało się na inne wydatki.

Ale najbardziej przykre jest to, że jak przyjeżdżam, to nie ma normalnej rozmowy, tylko słucham co sobie ostatnio kupiła :/ Wiem, że to strasznie zabrzmi, ale jestem szczęśliwa, że mam teraz drugą i lepsza mamę. 
i badania, pokoik, walizki spakowane!
cooo? ale chciałaś, czy musiałaś? 
a to nasi najlepsi przyjaciele więc chciałam wytrzymać jak najdłużej i dobrze się bawiłam
Tak boli mnie w tedy wszystko
A jeszcze mój tż otworzył wczoraj szafkę z ubrankami dla synka i mówi do teściowej "chcesz coś zobaczyć ?" a ona:"o Boże...ile ty tego masz...Po co kupowałaś tyle przecież kiedyś to sie nic z ubranek nie kupowało , bo w szpitalu to mieli, a jak goście odwiedzili to kupili "