Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-01, 20:55   #3511
misiaeel
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Hania zjadła 8 łyżek pomidorówki za to wyjadła cały makaron

chciałam Wam polecić fajnego bloga z przepisami- http://alaantkoweblw.blogspot.com/

slilver strasznie się cieszę, że badanie się udało

Lady współczuję tego bólu w kręgosłupie:/

little oby z każdym dniem było lepiej

nancy to do waszego jadłospisu ja dodaję jeszcze placki, naleśniki, makaron i frytki z warzyw.

nawijko Hania przestała jeść miesiąc temu. nie ogarniam tego dlaczego? mój Mąż ma swoją teorię. nasze Dziecko zostało przechwalone tzn każdy gadał jak to mam dobrze, bo Hania wszystko je no i teraz mam

Aga cieszę się, że wszystko dobrze

iffonka

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 21:06   #3512
YellowSheep
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Little Fewciu ile dzieci wasze żłobki przyjmuja??? Bo u nas uwaga 110 oo i szczerze mówiąc trochę się zestrachalismy z mezem.... Fakt ze zlobek jest ogromny, ale jakoś tak..... Dużo chyba prawda??? No i faktycznie, u nas tez mega różnica między prywatnym a państwowym, my będziemy płacić z wyżywieniem 280zl przy 8h dziennie, wiec bez porównania z prywatnym, gdzie za sam pobyt 600zl plus jedzenie 14zl/dzien plus wpisowe 500 mają swoją kuchnie (nie catering, na miejscu gotuja) ogromne sale, pediatre zatrudnionego na stale..... Juz nie marudze , powinien być jakiś wątek wsparcia dla rodziców dodających dzieci do żłobka

Nawijko , Nancy szczerze mówiąc ja również czasem mylę wasze opowieści w sensie naprawdę wasi tzci mają chyba identyczny pogląd na wychowanie dzieci.
Ja się zgadzam z większością dziewczyn. Z tymze może mi łatwiej bo M. słucha mnie w 100% jeżeli chodzi o wychowanie młodego a zakupy z Pietraszkiem to przyjemność on się zalicza do dzieci, które bez problemu wysiedza w wozku i nie, nie jest zastraszony )))

boże dziewczyny jak to boli........ Myślicie, zeby sie jednak przejechać na IP?? Boję się że mnie wyśmiewa, że to tylko rwa itd.....
Młody mnie dzisiaj rozwalil na łopatki wylam jak bobr tak mnie bolało M. Mówi Pietraszko zrób glasiu mamie, a on mnie poglaskal po głowie i nie to, że się do mnie przytulił, ale MNIE przytulił z całej siły i nie chciał puścić powalił mnie tym na łopatki i rozryczalam się jeszcze bardziej

Swoją drogą dzisiaj byłam w PUP, kolejka na 20osob, młody w wozku przesiedzial osób 10po czym wiadomo zaczęło mu się nudzić. To zaczął szaleć juz nie wiedział co ze sobą robić z nudów wiec jedna osoba mi mówi niech pani pójdzie do przodu się zapyta czy ktoś pani nie przepusci mowie, nieee, wiem jacy są ludzie ale jedna osoba druga trzecia czwarta i mi marudza niech pani pójdzie no to poszłam i co zostałam zyebana niemal odepchnieta a gościu ze wściekłości trzasnal drzwiami ha ha ha. Poszłam na spacer zostawiłam nr telefonu babce za mną i zadzwoniła jak była moja kolej

Co do jedzenia, moje dziecko dzisiaj na śniadanie musli, przed spaniem kaszka, po spania mleko, na obiad kaszka, przed spaniem pewnie też mlemo ale się nie spinam jutro będzie tak wyglodzony ze zje więcej niż ja
Jagotuje wszystkim razem, jedynie jak większość z nas odkładam wcześniej kilka porcji dla młodego i nie przyprawiam

Fewciu zdrówka dla Blanusi!!!!!!

Elllmi auaaaa i jak dzisiaj stopa??? Lepiej trochę????

Charlizz dobrze, że już mniej więcej wiecie na czym stoicie **** co do częstych chorób to Pietraszko co najmniej raz w miesiącu przeziebiony tez

Silver dobrze, że badanie się udało!!!!! Kciuki trzymam za wyniki!!!!

Eff super ze miesiąc urlopu, odpoczniesz

Ill hello!!! Igi super!

Onaella wracaj do nas i Pietraszko tez na biegowce całkiem sprawnie sobie radzi ))

Chyba tyle jestem teraz w takiej pozycji ze mnie nic nie boli i chyba się do wieczora nie rusze
Hehe, nie miałam na myśli, że każde dziecko które grzecznie w wózku siedzi jest zastraszone

Co do pleców, spokojnie możesz jechać na ip. Mój tż jechał kiedyś z korzonkami i poważnie go potraktowali. Jedź, serio, dostaniesz tabsy przeciwbólowe i ulży Ci, a tak się męczysz niepotrzebnie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Hej
Ja po wizycie. Dzidziuś rośnie. Kręcił się okropnie. Widziałam paluszki u stop i rąk.

Krwiaczek się wchłonął także jestem happy :

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Super

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Śpi mi moja Młoda, a ja jednym okiem mecz oglądam. Taki se. Chyba obejrzę zaległy odcinek True Blood, to już ostatni sezon. I też taki se.

W pracy zrobiliśmy sobie burzę mózgów i od razu mi się humor poprawił. Chyba nie wygląda to źle, w każdym razie jestem znów dobrej myśli.

W ogóle to Mycha ma nową zabawę. Dostałam kiedyś na urodziny taką kozę: http://www.ikea.com/pl/pl/images/pro...E335474_S4.JPG (tak, ja dostałam, dłuuuga historia ), teraz Mała ją bierze i używa jak mopa. Koza ma już zakurzony pysk, a Julka wjeżdża nią w każdy kąt, pod łóżko, wszędzie. Nigdy nie miałam tak dobrze wyczyszczonej podłogi

Little - mam nadzieję, że w żłobku będzie coraz lepiej. A co do zameldowania u tz, to mi to też trochę zajęło - rok prawie, ale to dlatego, że musiałam najpierw uregulować swoje sprawy z poprzednim mieszkaniem.

Nawijko, Marsi, Ewulkoo - co do mieszkania i metrażu. Teraz mam 55 m2, ale to dwa pokoje - w tym jeden połączony z kuchnią, a drugi to sypialnia/ pokój Julki. Nie mam miejsca do pracy, tz tak samo.
A to 230 m2 planowanego domu wynika głównie z tego, że docelowo mieliby zamieszkać z nami moi rodzice + praca z domu i tak się nazbierało.
Teraz, jak szukamy gotowego domu, to chciałabym 150-180 m2. Daję sobie rok na znalezienie albo decyzję, co dalej, więc to dużo czasu i dużo domów do obejrzenia Poza tym ja szukam domu na jakimś zadupiu, tyle że z dobrze działającym Internetem

Ewulkaa - masakra co do tekstu sąsiadki

Silver - fajnie, że Daria już po badaniu. Mocno trzymam kciuki za wyniki!

Yellow - nie dziwię się, że nie chcesz się z teściami spotykać.
A co do komentarzy typu "pomału, powoli itp." to robię dokładnie tak jak Ty. W niedzielę mama tz poszła z Julką i ze mną na spacer. "Pomalutku" było co 3 sekundy. Na początku nic nie mówiłam, bo widzimy się rzadko, średnio raz na 2-3 m-ce i stwierdziłam, ze mogę sobie darować, ale jak do "pomalutku" doszło "piasek be" i inne "nie wolno" w takich przypadkach, w których ja spokojnie bym pozwalała, to powiedziałam, co myślę, bo nie chciałam Młodej mącić w głowie (że raz może, a potem nie). Czy podziałało? Nie-e, ale jak mi nie pasowało, co mówiła t., to po prostu ignorowałam.

Lady - bardzo współczuję bólu pleców. Ja miałam rwę raz w życiu. Boli masakrycznie. Pamiętam, że jeszcze z bólem pleców poszłam do pracy i po którymś spotkaniu po prostu już nie wstałam.

Miłego wieczoru
Padłam z kozy

ja w ten weekend jakieś 6000 razy miałam na końcu języka że "a może on k.wa chce szybko" ale oczywiście zostawiłam to dla siebie a królowały tam 3 słowa: pomału, uważaj i ślicznie już wiem, czemu mój tż jest taki w sobie zadufany; skoro on ślicznie jadł, ślicznie chodził, ślicznie się przewracał, ślicznie deptał mrówki, ślicznie pierdział, ślicznie sr.ał...
YellowSheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 21:10   #3513
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
Hania zjadła 8 łyżek pomidorówki za to wyjadła cały makaron

chciałam Wam polecić fajnego bloga z przepisami- http://alaantkoweblw.blogspot.com/

slilver strasznie się cieszę, że badanie się udało

Lady współczuję tego bólu w kręgosłupie:/

little oby z każdym dniem było lepiej

nancy to do waszego jadłospisu ja dodaję jeszcze placki, naleśniki, makaron i frytki z warzyw.

nawijko Hania przestała jeść miesiąc temu. nie ogarniam tego dlaczego? mój Mąż ma swoją teorię. nasze Dziecko zostało przechwalone tzn każdy gadał jak to mam dobrze, bo Hania wszystko je no i teraz mam

Aga cieszę się, że wszystko dobrze

iffonka
ja również polecam tego bloga

Lady pojechałaś na ip? Kochana, nie chcę Cię straszyć ale moja mama miała kiedyś rwę kulszową, tak przynajmniej lekarz pierwszego kontaktu stwierdził, po kilku dniach się okazało, że ma porażenie nerwu kulszowego i teraz ma palec u stopy niewładny, a przez to porusza się tylko po domu i to z ledwością także może dla świętego spokoju przejedź się do lekarza?
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 21:36   #3514
marsi11
Zakorzenienie

dziewczyny zadzwoniła do mnie przyjaciółka,że stracila dzieciątko, troszkę wcześniejsza ciąża od mojej jak ja mam z nią rozmawiać? Boze taka tragedia az mnie brzuch boli, płczę razem z nią jest mi bardzo bliska

Cytat:
Wobec czego moj maz widzac w jakim jestem stanie (wylam z bolu) chcial mnie zawiezc na IP ale sie nie dalam.
wiem co czujesz bo jestem na podobnym etapie
ja chodzę na kinesiotaping- bardzo Ci polecam

Iffonka, ja super nawet nie czue że jestem w ciąży, tylko kręgosłup mi się daje we znaki ale z nim mam problemy nawet bez ciąży
usg mam za 2 tyg bo moj gin wyjechał na urlop

Aga - brawa za wizytytę
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 21:38   #3515
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość
Hehe, nie miałam na myśli, że każde dziecko które grzecznie w wózku siedzi jest zastraszone

Co do pleców, spokojnie możesz jechać na ip. Mój tż jechał kiedyś z korzonkami i poważnie go potraktowali. Jedź, serio, dostaniesz tabsy przeciwbólowe i ulży Ci, a tak się męczysz niepotrzebnie

Super

Padłam z kozy

ja w ten weekend jakieś 6000 razy miałam na końcu języka że "a może on k.wa chce szybko" ale oczywiście zostawiłam to dla siebie a królowały tam 3 słowa: pomału, uważaj i ślicznie już wiem, czemu mój tż jest taki w sobie zadufany; skoro on ślicznie jadł, ślicznie chodził, ślicznie się przewracał, ślicznie deptał mrówki, ślicznie pierdział, ślicznie sr.ał...
posikałam się to tak odnośnie pochwał ;-)

Kurdę, czytałam z telefonu i nie pamiętam co chciałam...

W każdym razie - Aga: super, że z maluszkiem ok!
Gratuluję brzuchatym kolejnych tygodni!

Nancy : dobrze że jesteś

Nawijka : ja jestem po środku - blisko mi i do Blogerki i do Marsi - z jednej strony uważam, że izolowanie Tż od sytuacji trudnych to bad idea, ale z drugiej nie nalezy robić czegoś " dla zasady" i skoro MOŻNA SOBIE to uprzyjemnić - to się to robi, np idzie bez Tż, albo coś. Jeśli NIE MOŻNA bo np chodzi o wybór czegoś mega ważnego to się dziecko zabiera i idzie razem i wówczas RAZEM się ogarnia. Ale nie rozumiem robienia tego, żeby się zahartował Tżt, przemawia przeze mnie troska o dziecko .

Kurdę, co ja miałam;/;/

Zamówiłam ten kombiak z Sinsay, zobaczym co to przyjdzie.

Aha!
Nawijko : jak przeczytałam Twój post to akurat byłam świeżo po wizycie w CH. No może nie wielkim, bo Carrefour i okoliczne sklepy z pasażu bo musiałam iść sobie umowę na tel przedłużyć i ja i Tż.
I... dobrze cię rozumiem Czuliśmy się jakbyśmy poszli do sklepu z piątką dzieci z których każde idzie w swoją stronę
Zmienialiśmy się z Tż, na zmianę, a to z panią z playa, a to z dzieckiem które robiło co chciało, zwiała do carrefoura, złapałam bąbla bo poprułam do przodu i za kaptur - ależ była bida nieszczęśliwa

( co ciekawe dziś byłam na uczelni i tatę wzięłam bo mnie zawoził autem, wzięłam Amelkę i z dziadziem ładnie za rączkę chciała, bo ma faze na dziadka)

Ze mną nawet chce chodzić za rączkę ( ja to kocham jak ona mi rączkę sama wystawia, żeby ze mną ale nie jak jest tak dużo ciekawego w okół jak CH nogi same niosą!!

I kurdę zobaczyłam, że jest Sale w Smyku to weszłam, cholera
No i Tż się napalił na małe zoo z lego, no bo Ami kocha figurki, ten miś z lego startera jest najukochańszy.. i kupił to zoo.
Ale powiem Wam, że mimo wszystko zadowolona jestem, bo dużo figurek najwięcej z tych zestawów co były, w stosunku do ceny.
http://www.smyk.com/lego-duplo-male-...y-dla-dzieci-p

A ja dorzuciłam jeszcze mały zestaw ciastoliny play-doh - do ćwiczeń z odwrażliwianiem rączek
I dzisiaj robiłyśmy z nich kulki, toczyłyśmy wałeczki, rwałyśmy na kawałki. Brzydzi się, ale jak ja dotykam to zaciekawiona i też chce, coś tam próbuje robić

I jestem zauroczona moim nowym fonem, bo mi tak ładnie śmiga wizaż i apka wizażowa wygląda
Miałam dwa cele kupując fona - żeby szybko forum i facebook chodziły... i niezły aparat (zdjęcia Amelce )
Bałam się troszkę bo porzuciłam HTC na rzecz LG ale jest faaajny (G2 mini, który wcale mini nie jest).

Co ja jeszcze miałam?

Silver: super, że z badaniem się udało

Wiecie, mnie ciągle zaskakuje jak to dziwnie u dzieci działa z mową. Przed dzieckiem myślałam, że dziecko sobie ćwiczy, aż wymawia coraz wyraźniej, a to tak nie działa...
Jakoś tak znienacka, wczoraj nie mówiła tego słowa, a dziś się do mnie nim zwraca
Np dziś do dziadka przy wysiadaniu z samochodu, już mieliśmy drzwi zamykać.

" dziadzia zamnij! (zamknij)"
Wczoraj klocki chciała układać i mnie ciągnie, żebym na podłogę zeszła " mama ziejć!" (zejdź)
Za każdym razem zaliczam szok.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 21:58   #3516
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
[/COLOR]fewciu zdrowka dla Blanki!!
marsi tez daje sobie takie same limity w kuchni ;-) masz jakis ciekawy przepis ma zielone szparagi, dostalam cala siatke pd znajomych rolnikow i pomysly mi sie koncza.
Dzis na obiad byly ogorki zielone podsmazane z papryka i wolowina - pycha.
meneq zazdroszcze siaty szparagów u nas się kończy sezon
ja uwielbiam ale tylko zielone białe mnie brzydxą i jest to chyba jedyna rzecz na świecie ktorej nie jem
zupę ze szparagów gotuję zawsze na bazie z warzyw ale leosiowi zrobiłam też na udku indyczym
TZ do kremu ze szparagów podaje kilka plasterków wytopionego bekonu(do piekarnika wrzucam i podtem na ręcznik papierowy żeby tłuszczyk odsączyć)
ze szparagow uwielbiam jeszcze po prostu gotowane na parze podane z sosem holenderskim

albo przeciąć szparagi na pół, pokroić w duże słupki marchewkę, cukinie, dodać żółtą fasolkę szparagową, skropic oliwą, dodać świeże gałazki tymianku, rozmarynu i oregano i siup do piekarnika, jak się warzywa podpieką to podaje na talerzu jako sałatkę z dodatkiem serka lub jogurtu koziego

Misiael ten blog o BLW to jakiś dziwny jest bo blw to przecież wybór a tu dziecko raczej nie ma potraw do wyboru
popatrz na tego linka, tu chłopczyk wymiata (Debrah nie patrz )
http://www.youtube.com/watch?v=kMsldCu-tqw

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2014-07-01 o 22:00
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 21:58   #3517
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
taką smażoną a pozniej duszoną? Pytam bo ja uwielbiam,ale Oli nie dawałam jeszcze zadnych podrobów

U Nas dzis sos pieczarkowy z kurczakiem i makaronem. Dla Oli jeszcze troche rosołku

Cytat:
Hej kochane

Pisalam z tydz temu ze mi walnely plecy. W ndz walnely mi kolejny raz (wiadomo jak z dzieckiem, trzeba nosic czasem, a zwlaszcza jak on zasypia w mt tylko ostatnio) no i...od tamtego czasu masakra. A wczoraj wieczorem juz przeszlo wszelkie progi bolu bo promieniowalo od krzyza przez posladek kolano stope do palcow nogi!!! Przy czym cala prawa noga i reka tak zdretwiale, ze nie czulam jak trzymam szklanke, kromke, nic. Nie moglam cchodzic. Dzisiaj minimalnie lepiej, ale qrewsko boli dalej. Wobec czego moj maz widzac w jakim jestem stanie (wylam z bolu) chcial mnie zawiezc na IP ale sie nie dalam. A jak on wyszedl wpakowalam mlodego w mt i usypianie ;] cholernie ciezki zywot matki. Najprawdopodobniej rwa kulszowa. Dzisiaj jade na rtg. W lutym skierowanie dostalam ;] i zaczynam w koncu to diagnozowac bo qrwa mam 26lat a nie 86 zeby nawet obiadu nie moc z bolu ugotowac.

Przepraszam ze sie nie odnosze ale nie daje rady, tak mnie boliiiiiii a chcialam sie wyzalic tylko

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
Jejku LAdy , współczuję bólu Jedź na IP!!!
Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
witajcie
Kubson śpi, ja ogarnęłam trochę, ugotowałam dwie zupy (zalewajkę i krupnik),, mam też placuszki z cukinii i marchewki, zobaczymy co Kuba zje. Obstawiam, że... bułkę :/
zazdroszczę szczerze tym, których dzieci jedzą. U nas dzień w dzień walka, żeby zjadł cokolwiek, napił się czegokolwiek.
Współczuję bardzo tego że Kubuś nie chce jeść
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ostatnio pisalyscie o szpinaku z makaronem. Wczoraj zrobilam 1.raz w zyciu i... Niebo w gebie!! Przepyszne!! A zawsze myslalam, ze nie lubie szpinaku :P
uwielbiam!
Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
hej

zbieram się do tego żeby się do Was odezwać już od paru dni ale w końcu mi się udało

tak jak wam kiedys pisałam bylismy w szpitalu z rotawirusem a później przyplatało się zapalanie gardła i ucha co skończyło antybiotykiem w zastrzykach, jak już Bartuś był wydrowiał to TŻ miał zapalenie jamy ustnej (przez 3 dni nic nie gadał nawet mi sie to podało ale ciiiiiiii) a wiadomo chory facet to gorzej niż dziecko. Ale teraz już jesteśmy wszyscy zdrowi.

staram się Was cichaczem poczytywać więc mniej wiecej wiem co u Was

marsi wybierasz się teraz znowu na usg genetyczne? W ogóle jak się czuje? U mnie tez już 20 tydzień. Czasami juz nie daje rady i nie mam siły.

jaka gratuluje bliżniaków

silver super że badanie się udało przeprowadzić

Biedny Bartuś się nacierpiał.
Daria też przechodziła rotawirusa i zapalenie ucha więc wiem co przeżywaliście
Cytat:
Hej
Ja po wizycie. Dzidziuś rośnie. Kręcił się okropnie. Widziałam paluszki u stop i rąk.

który to już tc?
Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
dziewczyny zadzwoniła do mnie przyjaciółka,że stracila dzieciątko, troszkę wcześniejsza ciąża od mojej jak ja mam z nią rozmawiać? Boze taka tragedia az mnie brzuch boli, płczę razem z nią jest mi bardzo bliska

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Wiecie, mnie ciągle zaskakuje jak to dziwnie u dzieci działa z mową. Przed dzieckiem myślałam, że dziecko sobie ćwiczy, aż wymawia coraz wyraźniej, a to tak nie działa...
Jakoś tak znienacka, wczoraj nie mówiła tego słowa, a dziś się do mnie nim zwraca
Np dziś do dziadka przy wysiadaniu z samochodu, już mieliśmy drzwi zamykać.

" dziadzia zamnij! (zamknij)"
Wczoraj klocki chciała układać i mnie ciągnie, żebym na podłogę zeszła " mama ziejć!" (zejdź)
Za każdym razem zaliczam szok.
Darii się nie zdarzyło jeszcze nic tak ładnie powiedzieć. Tylko ciągle mama, tata , baba....
Jak mówię "powiedz DARIA"
A ona "aaaajia"

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2014-07-01 o 21:59
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 22:06   #3518
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
ja uwielbiam ale tylko zielone białe mnie brzydxą i jest to chyba jedyna rzecz na świecie ktorej nie jem
zupę ze szparagów gotuję zawsze na bazie z warzyw ale leosiowi zrobiłam też na udku indyczym
TZ do kremu ze szparagów podaje kilka plasterków wytopionego bekonu(do piekarnika wrzucam i podtem na ręcznik papierowy żeby tłuszczyk odsączyć)
ze szparagow uwielbiam jeszcze po prostu gotowane na parze podane z sosem holenderskim

albo przeciąć szparagi na pół, pokroić w duże słupki marchewkę, cukinie, dodać żółtą fasolkę szparagową, skropic oliwą, dodać świeże gałazki tymianku, rozmarynu i oregano i siup do piekarnika, jak się warzywa podpieką to podaje na talerzu jako sałatkę z dodatkiem serka lub jogurtu koziego

Misiael ten blog o BLW to jakiś dziwny jest bo blw to przecież wybór a tu dziecko raczej nie ma potraw do wyboru
Musiałam zajrzeć i
Jedyne o co się czepnę to nie rozumiem podawania tiramisu - z założenia z kawą i alkoholem..
Ale je... szokująco!

Silver: są na wątku dzieci które mówią więcej niż Moja (chyba Filip od Elmi piękne zdanka składa, Blackowa Oliwia itp itd) ale mnie i tak szokują niektóre słowa mojej, takie ni stąd ni zowąd. Dzieci NA PRAWDĘ wszystko rejestrują, więc czas się gryźć w jęzora bo jeszcze z jakąś doopą wyjedzie
Stary 2014-07-01, 22:16   #3519
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

Jejku LAdy , współczuję bólu Jedź na IP!!!

Współczuję bardzo tego że Kubuś nie chce jeść

uwielbiam!

Biedny Bartuś się nacierpiał.
Daria też przechodziła rotawirusa i zapalenie ucha więc wiem co przeżywaliście

który to już tc?

Darii się nie zdarzyło jeszcze nic tak ładnie powiedzieć. Tylko ciągle mama, tata , baba....
Jak mówię "powiedz DARIA"
A ona "aaaajia"
Stary 2014-07-01, 22:20   #3520
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Silver to już 12 tc

Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 22:27   #3521
YellowSheep
Rozeznanie

Cytat:

wiem co czujesz bo jestem na podobnym etapie
ja chodzę na kinesiotaping- bardzo Ci polecam

Iffonka, ja super nawet nie czue że jestem w ciąży, tylko kręgosłup mi się daje we znaki ale z nim mam problemy nawet bez ciąży
usg mam za 2 tyg bo moj gin wyjechał na urlop

Aga - brawa za wizytytę
Straszna wiadomość, naprawdę okropna

Cytat:

Obejrzałam, szok! Niesamowity jest ten chłopczyk.
YellowSheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 22:32   #3522
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
wpadaj częściej

(

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Ale super!!!

A, i zapomniałam wcześniej - Iffonka, Sarah - hej
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 22:34   #3523
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Dziewczyny UDAŁO SIĘ! Byliśmy na scyntygrafii nerek i udało się zrobić badanie.. Daria dostała syropek na uspokojenie i ( po 2h) zasnęła u męża na rękach. Badanie trwało 40 min i cały czas spała. Na szczęście ani na chwilę się nie poruszyła... Ja przez całe 40 min się modliłam żeby tylko się nie obudziła.

Byliśmy tam od 8.30 a wyszliśmy o 12.30 bidulka tak się napłakała

Dziękuję za kciuki. Wyniki będą w piątek.
super! trzymam kciuki za piątek

A Agatka dzisiaj na pobraniu krwi - siadła mi na kolanach, wyciągnęła rękę, ja jej wcześniej mówiłam jak to wygląda, kobieta założyła opaskę uciskową, kazała piąstkę zrobię - młoda jak ja ma, patrzy z fascynacją na strzykawkę i ani pisnęła, pielęgniarki w szoku. Nancy, miałaś takie klientki? wychodzimy, takie nastolatki tam stały i hasło: o matko, nie wierzę że te dzieci nie krzyczały bo ze szwagierką i jej 2,3 letnim synem - ale on z palca, też super.
A wyniki badań takie, że każdemu życzę idealnie pośrodku widełek.

Silver, to też bym badała w kierunku refluksu - od razu cię pocieszę, że taki fizjologiczny do ok. 2rż mija, a tu bardzo fajnie też opisane:

http://www.forumzdrowia.pl/id,184,ar...a-leczenia.htm

Cytat:
Hej kochane

Pisalam z tydz temu ze mi walnely plecy. W ndz walnely mi kolejny raz (wiadomo jak z dzieckiem, trzeba nosic czasem, a zwlaszcza jak on zasypia w mt tylko ostatnio) no i...od tamtego czasu masakra. A wczoraj wieczorem juz przeszlo wszelkie progi bolu bo promieniowalo od krzyza przez posladek kolano stope do palcow nogi!!! Przy czym cala prawa noga i reka tak zdretwiale, ze nie czulam jak trzymam szklanke, kromke, nic. Nie moglam cchodzic. Dzisiaj minimalnie lepiej, ale qrewsko boli dalej. Wobec czego moj maz widzac w jakim jestem stanie (wylam z bolu) chcial mnie zawiezc na IP ale sie nie dalam. A jak on wyszedl wpakowalam mlodego w mt i usypianie ;] cholernie ciezki zywot matki. Najprawdopodobniej rwa kulszowa. Dzisiaj jade na rtg. W lutym skierowanie dostalam ;] i zaczynam w koncu to diagnozowac bo qrwa mam 26lat a nie 86 zeby nawet obiadu nie moc z bolu ugotowac.

Przepraszam ze sie nie odnosze ale nie daje rady, tak mnie boliiiiiii a chcialam sie wyzalic tylko

Idź na IP, ja miałam rwę w trakcie rodzenia A. :d masakra, miałam zzo, nie czułam skurczy a darłam się do lekarza który mnie badał, że boli - wierzyć nie chciał, a mnie to dziadostwo waliło :/

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Z tego o mowily tamte opiekunki z ktorymi siedziala w zeszlym tygodniu, nosza albo biora na kolana
tak jak u nas, ten oddział żłobkowy do którego D. idzie od września = gdy A. chodziła to ciągle jakieś dziecko w objęciach

Cytat:
Wspolczuje Wam dziewczyny tego niejedzenia strasznie u nas to dopiero od niedawna tak jest, ale u niektorych z Was przeciez prawie od poczatku... Frustrujace to strasznie

Ostatnio pisalyscie o szpinaku z makaronem. Wczoraj zrobilam 1.raz w zyciu i... Niebo w gebie!! Przepyszne!! A zawsze myslalam, ze nie lubie szpinaku :P

dziewczyny, z tym niejedzeniem to norma taki etap

http://kobieta.interia.pl/dziecko-i-...cia,nId,416806

tu tak bardzo laicko, ja kiedyś świetny artykuł widziałam ale za cholerę nie pamiętam adresu :/ ale w 2rż zmniejszenie apetytu to normalne jak najbardziej i jeśli tylko dziecko jest pogodne, ruchliwe - to olewamy
Dorotka tez o wiele mniej je. Kiedyś cała miseczka kaszki a tera z reguły po połowie muszę na głowie stawać

Cytat:
Little Fewciu ile dzieci wasze żłobki przyjmuja??? Bo u nas uwaga 110 oo i szczerze mówiąc trochę się zestrachalismy z mezem.... Fakt ze zlobek jest ogromny, ale jakoś tak..... Dużo chyba prawda??? No i faktycznie, u nas tez mega różnica między prywatnym a państwowym, my będziemy płacić z wyżywieniem 280zl przy 8h dziennie, wiec bez porównania z prywatnym, gdzie za sam pobyt 600zl plus jedzenie 14zl/dzien plus wpisowe 500 mają swoją kuchnie (nie catering, na miejscu gotuja) ogromne sale, pediatre zatrudnionego na stale..... Juz nie marudze , powinien być jakiś wątek wsparcia dla rodziców dodających dzieci do żłobka
proszę

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post36231700

dla mam ogólnie =- żłobkowców, przedszkolaków, 1klasistów

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
a jak robisz klopsiki? bo ja to daje duuuzo cebulki i natkipietruszki nomnomnomnonm pycha;p

ide biegać, z Amelką;p zniosłam marite i wzium... ciekawe ile dam rade hahaha :P
a

Cytat:
Hej

super

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość
skoro on ślicznie jadł, ślicznie chodził, ślicznie się przewracał, ślicznie deptał mrówki, ślicznie pierdział, ślicznie sr.ał...
Yellow, zostań moją żona, błagam

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

I kurdę zobaczyłam, że jest Sale w Smyku to weszłam, cholera
No i Tż się napalił na małe zoo z lego, no bo Ami kocha figurki, ten miś z lego startera jest najukochańszy.. i kupił to zoo.
Ale powiem Wam, że mimo wszystko zadowolona jestem, bo dużo figurek najwięcej z tych zestawów co były, w stosunku do ceny.
http://www.smyk.com/lego-duplo-male-...y-dla-dzieci-p

A ja dorzuciłam jeszcze mały zestaw ciastoliny play-doh - do ćwiczeń z odwrażliwianiem rączek
I dzisiaj robiłyśmy z nich kulki, toczyłyśmy wałeczki, rwałyśmy na kawałki. Brzydzi się, ale jak ja dotykam to zaciekawiona i też chce, coś tam próbuje robić

I jestem zauroczona moim nowym fonem, bo mi tak ładnie śmiga wizaż i apka wizażowa wygląda
Miałam dwa cele kupując fona - żeby szybko forum i facebook chodziły... i niezły aparat (zdjęcia Amelce )
Bałam się troszkę bo porzuciłam HTC na rzecz LG ale jest faaajny (G2 mini, który wcale mini nie jest).
no bo zwierzaki duplo super są

a masa solna? ryż preparowany?

LG rulezzz mam lg swifta 3, wcześniej 1, następnego też takiego chcę, pewnie już 7.

----------------------
Szoping z mamą dzisiaj, i z A., kupiłam dziewczynom na wyprzach kilka rzeczy. I butki dla D. szok - rozmiar 21! a dopiero co 19 nosiła...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 22:37   #3524
Debrah
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47123970]super! trzymam kciuki za piątek

A Agatka dzisiaj na pobraniu krwi - siadła mi na kolanach, wyciągnęła rękę, ja jej wcześniej mówiłam jak to wygląda, kobieta założyła opaskę uciskową, kazała piąstkę zrobię - młoda jak ja ma, patrzy z fascynacją na strzykawkę i ani pisnęła, pielęgniarki w szoku. Nancy, miałaś takie klientki? wychodzimy, takie nastolatki tam stały i hasło: o matko, nie wierzę że te dzieci nie krzyczały bo ze szwagierką i jej 2,3 letnim synem - ale on z palca, też super.

Silver, to też bym badała w kierunku refluksu - od razu cię pocieszę, że taki fizjologiczny do ok. 2rż mija, a tu bardzo fajnie też opisane:

Idź na IP, ja miałam rwę w trakcie rodzenia A. :d masakra, miałam zzo, nie czułam skurczy a darłam się do lekarza który mnie badał, że boli - wierzyć nie chciał, a mnie to dziadostwo waliło :/

tak jak u nas, ten oddział żłobkowy do którego D. idzie od września = gdy A. chodziła to ciągle jakieś dziecko w objęciach

tu tak bardzo laicko, ja kiedyś świetny artykuł widziałam ale za cholerę nie pamiętam adresu :/ ale w 2rż zmniejszenie apetytu to normalne jak najbardziej i jeśli tylko dziecko jest pogodne, ruchliwe - to olewamy
Dorotka tez o wiele mniej je. Kiedyś cała miseczka kaszki a tera z reguły po połowie muszę na głowie stawać

proszę

a

super

LG rulezzz mam lg swifta 3, wcześniej 1, następnego też takiego chcę, pewnie już 7.

----------------------
Szoping z mamą dzisiaj, i z A., kupiłam dziewczynom na wyprzach kilka rzeczy. I butki dla D. szok - rozmiar 21! a dopiero co 19 nosiła...[/QUOTE]

Masę zrobię też

Co do butów to dziwna rzecz bo mierzyliśmy wczoraj w Bartku jedne sandały - znaczy próbowałam mierzyć.. - i wychodzi, że tam ma 20 rozm, a Emele które nosi ma 21.. a nosi już długo. Zaniżona?
Stary 2014-07-01, 22:38   #3525
nancykenator
Zakorzenienie

marsi obejrzałam ten link i się załamałam :/
dla takiego dziecka to aż się chce gotować
Stary 2014-07-01, 22:39   #3526
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Deli, bo mi ucięło - 0,5 kg mięsa z szynki mielonego, 1 jajo, 2 średnie marchewki starte drobno, pół cebuli posiekanej, niedużo soli, ew. odrobina pieprzu, suszonej pietruszki (natka) i koperku różnie - ja siekam i suszę i do pudełeczka wrzucam gdy mi zostaje, a potem dorzucam właśnie - 2 łyżki? z reguły pewnie tak. Manny surowej - tu musisz patrzeć, bo do uzupełnienia - by fajnie się lepiło i tyle. Mieszam, zostawiam do przegryzienia, potem do sosu wrzucam.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 22:41   #3527
nancykenator
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47123970]super! trzymam kciuki za piątek

proszę

a

super

----------------------
Szoping z mamą dzisiaj, i z A., kupiłam dziewczynom na wyprzach kilka rzeczy. I butki dla D. szok - rozmiar 21! a dopiero co 19 nosiła...[/QUOTE]
oj takich nie miałam a szkoda
Stary 2014-07-01, 22:54   #3528
Debrah
Zakorzenienie

Szaja: co do telefonu to ja poszłam po lg swift l9 2 czyli kontynuacja Twojego. Wyszłam Z g2 Bo podobno szybszy troszkę przez procesor i lepsza bateria. Reszta taka sama totalnie. Tylko rogi na okrągło i tył obudowy chropowaty matowy, może się będzie mniej niszczył. Ale faktycznie bardzo przyjemnie się używa te lg

A i zapomniałam~ Amelia dostała od pani z salonu. atrapę smartfona który wygląda prawie identycznie jak mój i teraz się boję żeby z nim nie wyjść Z domu: D zamiast prawdziwego. Chodzi dumna i blada (jak mój tz~ od niego to pewnie wzięła ze jak rozmawia to chodzi) z telefonem przy uchu i' Hajo , hajoo, tata??"

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2014-07-01 o 22:55
Stary 2014-07-01, 22:57   #3529
pstryczek84
Zakorzenienie

bylismy u t.

Cytat:

Dziękuję za kciuki. Wyniki będą w piątek.
kciuki za wyniki!

Lady - na IP jedz!
Cytat:
Hej

marsi -

szaja - brawa dla A.

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

bylam dzis na poczcie

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 23:21   #3530
LadyWhisper
Zakorzenienie

Dziewczyny wielkie dzięki za wsparcie w sprawie rwy teraz jest dużo lepiej nie boli nie rwie nawet placki z cukinii zrobilam))

Szaja jak zawsze niezastąpiona dziękuję, przejrze wątek **
I brawa dla A.!!!

Debrah moj maz ma lg l9 II i jest zachwycony ))
Ja znowu pokochalam Windowsa Phone i wiem, ze juz przy tym systemie zostane zdecydowanie na dluuuuuuuuuuugo!!!

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 23:23   #3531
Debrah
Zakorzenienie

Zupełnie nie znam Windows tylko na androidzie siedzę

Stary 2014-07-01, 23:24   #3532
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Po tygodniu wybierania nawijka zakupila czajnik jeszcze z miesiac i na blender sie zdecyduje!

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

U nas tez dokladnie taka ruletka jest na codzien. Wyjatkiem sa wlasnie dania z sosem pomidorowym (czy tez zupka pomidorowa).

A przypomne, ze moje dziecko do 14msca jadlo wszystko i to w ilosciach przeogromnych...
Witam się. . Jeszcze 3 strony do nadrobienia. ... ale już to musze się wtrącić. ...NAWIJKO SZCZERZE GRATULUJĘ ZAKUPU

Co do jedzenia. . Antonio ubostwial do niedawna wszytskie zupy. ..z drugim daniem było gorzej. .. teraz pomidorówe zje olłejs. .. no i prawie zawsze rosół/krupnik. . Inne wedle humoru. Namiar zaczął jeść drugie dania.... najczęściej klopsy. .. kurczaka z rosołu. . Czy piersi z wody... bo u nas nie je się smażonego praktycznie wogóle. .. ale dostał tez ostatnio pierś smażona. . Zjadł 3 kęsy. ..po czym rękami dorwal się do mizerii i zjadł mi z talerza dwie porządne łyżki. . Długo zbierałam szczękę z podłogi bo ani pomidora ani ogórka nie chciał wcześniej tknàć. .
Mało tego ostatnio jak moja mama zrobiła wątrobkę z cebulką również na samej wodzie bez tłuszczu (ja nie przepadam. .. ale ta była dzięki cebuli słodka i naprawdę niezła).... mały opierdzielil połowę porcji tz....i był ryk gdy chcieliśmy mu jedynie dać spróbować. .. ja juz tak nie spinam się z jedzeniem z uwagi na zatwardzenia. ...im je więcej różnych rzeczy. . Więcej owoców. .kupa jest częściej... zwracam uwagę jedynie na słodycze i produkty zatwardzajace. ..
Ale do niejadkow raczej nie należy. .. ostatnio zdjął na raz 12 truskawek.....a jak skoczymy jeść tutti to tez jest ryk... obawiam się ze mógłby wciągnąć na raz i dwa opakowania..

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 23:39   #3533
nafiyqa
Zakorzenienie

NANCY, wlasnie chcialam Ciebie prosic o przepis na placki, bo ja mialam 1.raz robic. Mialam, bo okazalo sie, ze nie mam kilku skladnikow (TZ wbalamucil )i d*pka.
LADY, a Ty jak robisz?

DELI, jesli chodzi o pulpety to ja robilam tak (wersja moja autorska, bez przepisu, pierwszy raz robione):
Starlam na tarce malego selera, pietruszke, marchewke, cebule i zabek czosnku, dodalam natke pietruszki. Ugotowalam to z zielem ang i listkiem. Odcedzilam, warzywa dodalam do 200g miesa, do tego majeranek, ziola prowansalskie, troszke papryki slodkiej, zmielone siemie lniane (zamiast bulki tartej), jajko. Wymieszalam, uformowalam pulpety i wrzucilam do wywaru, w ktorym wczesniej gotowalam warzywa.

Mial byc sos pomidorowy, ale zapomnialam kupic przecier :P wiec puree z groszku zrobilam rzadsze i polalalam tym pulpety.
Kubie strasznie smakowalo, zjadl 5 jak mowilam. Wieczorem zobaczyl jak otwieram lodowke (zostalo mi pulpetow na jutro) i darl sie, ze chce jesc

Dopiero sie obudzilam - zasnelam z Kuba. ELLMI, piateczka :/

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2014-07-01 o 23:45
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-01, 23:45   #3534
szklanka19
Zadomowienie

U mnie ciągle histeria, no nie mam siły już ileż można być na pełnych obrotach
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 07:05   #3535
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Jedziemy do pediatry plesniawki wrocily i 39 stopni po nurofenie i paracetamolu jest ok ale jak goraczka wraca od odlatuje

mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 07:23   #3536
s i l v e r
Zakorzenienie

Ja już sie szykuje do pracy. Dziś do 19.30 :/

NETI, czytałaś ostatnio mój post skierowany do Ciebie? W poniedziałek.
Stary 2014-07-02, 07:42   #3537
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
NANCY, wlasnie chcialam Ciebie prosic o przepis na placki, bo ja mialam 1.raz robic. Mialam, bo okazalo sie, ze nie mam kilku skladnikow (TZ wbalamucil )i d*pka.
LADY, a Ty jak robisz?

DELI, jesli chodzi o pulpety to ja robilam tak (wersja moja autorska, bez przepisu, pierwszy raz robione):
Starlam na tarce malego selera, pietruszke, marchewke, cebule i zabek czosnku, dodalam natke pietruszki. Ugotowalam to z zielem ang i listkiem. Odcedzilam, warzywa dodalam do 200g miesa, do tego majeranek, ziola prowansalskie, troszke papryki slodkiej, zmielone siemie lniane (zamiast bulki tartej), jajko. Wymieszalam, uformowalam pulpety i wrzucilam do wywaru, w ktorym wczesniej gotowalam warzywa.

Mial byc sos pomidorowy, ale zapomnialam kupic przecier :P wiec puree z groszku zrobilam rzadsze i polalalam tym pulpety.
Kubie strasznie smakowalo, zjadl 5 jak mowilam. Wieczorem zobaczyl jak otwieram lodowke (zostalo mi pulpetow na jutro) i darl sie, ze chce jesc

Dopiero sie obudzilam - zasnelam z Kuba. ELLMI, piateczka :/

ja robię dla Kuby z tego przepisu
http://alaantkoweblw.blogspot.com/20...we-placki.html z tym, że dodaję więcej mąki i robię z połowy porcji ahhaa i smażę na niewielkiej ilości masła klarowanego
a dla siebie
jedynie ścieram na tarce o grubych oczkach i nie dodaję marchwi, bo tż by pewnie nie zjadł
Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Jedziemy do pediatry plesniawki wrocily i 39 stopni po nurofenie i paracetamolu jest ok ale jak goraczka wraca od odlatuje

kciuki za wizytę biedny Julo

---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

a tak w ogóle to cześć, u nas pobudka o 6:40, nawet nie słyszeliśmy jak tż wyszedł do pracy
Stary 2014-07-02, 07:46   #3538
meneq
Zakorzenienie

Czesc!
marsi dzieki za przepisy. Akurat ja wole biale, ale niestety niedostepne u mnie. Tzn. sa paskudnew occie z puszki lub mozna sprowadzac za caly majatek, polowe krolestwa i reke ksiezniczki z Francji lub Peru
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 07:48   #3539
LadyWhisper
Zakorzenienie

Mika kciuki!!! I zdrowka dla Jula! :-*

U nas o 5.30 a poszedl spac o 22. Ale maz spacyfikowali spalismy do 7.30

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 07:57   #3540
nancykenator
Zakorzenienie

Lady jak się czujesz? Czytałaś może mój post?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości