|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)
Cytat:
neeeeti
|
|
#3812 |
|
Zakorzenienie
|
DELI mnie powalila znajomoscia ikei
![]() ![]() Jak o szczerosci piszecie to powiem Wam, ze ja sie juz troszke pogubilam w tym jak mowic do dziecka. Ostatnio DEBRAH fajnie tu pisala o tym, ale ja chyba potrzebuje rozwiniecia tematu. DEBRAH, polecisz mi jakas ksiazke? Wychowanie bez kar i nagrod? Tylko najlepiej napisana przystepnym jezykiem, bo przez sporo psychologicznych ksiazek nie jestem w stanie przebrnac z uwagi na jezyk. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja absolutnie nie krytykuję Twoich wypowiedzi, tylko po prostu mam momentami inne zdanie, bo niektóre z Twoich sposobów/opinii/zachowań/spostrzeżeń nie mają kompletnie przełożenia na charakter mojego dziecka - a Oliwka jest tajfunem, więc czasem muszę być stanowcza (co podkreślam - STANOWCZA, a nie krzycząca czy agresywna), bo taki ton wypowiedzi daje mojemu dziecku do myślenia i na nią działa. Śmiejecie się z "nie biegaj!" - ale często mówię to do Oliwki, bo mamy terakotę w salonie i zdarzyło jej się poślizgnąć, uderzyć, a potem był płacz. Jednak w naszym przypadku "nie biegaj!" działa, bo moje dziecko automatycznie zwalnia i chodzi dużo spokojniejszym krokiem. Więc wydaje mi się, że każde zdanie, prośba, a nawet rozkaz - są w dużej mierze zależne od samego dziecka.Tak samo jest z biciem. Jeszcze jej nie przeszła ta faza, jednak jak mnie klepnie, a ja jej mówię, że nie może tak robić, bo to boli - nie lekceważę takiego zachowania, to dociera to do niej i momentalnie przestaje. Może są dzieci, dla których upomnienie w takiej sytuacji jest zapalnikiem, jednak u nas działa i moje dziecko przestaje mnie bić. (Patola - matka jest bita przez dziecko ). Ja się uważam za dobrą mamę, rozsądną, ciepłą, bardzo cierpliwą i mam dobry kontakt z moim dzieckiem, mimo że wychowuję ją po swojemu i nie patrzę z punktu widzenia psychologicznego. Mojej córce nigdy nie dzieje się krzywda z tego powodu - bo jaka krzywda może się dziać w momencie, gdy mówię jej, że ma coś odłożyć na miejsce czy nie pozwalam biegać z prędkością 798979km/h po śliskim salonie? Żadna krzywda, raczej chronię ją przed obiciem się czy innymi, przykrymi sytuacjami.I nie zgadzam się ze straszeniem dziecka "babą/dziadem/czymkolwiek", nie lubię kar, szlabanów, ograniczeń spowodowanych jakimś złym zachowaniem, bardzo mi się nie podoba presja rodziców na dzieci, które są zmuszane do ciężkiej pracy w szkole czy do chodzenia na pierdyliard dodatkowych zajęć (nie mówię tutaj o takich, które je interesują, tylko np balet, bo mamie się tak ubzdurało, a dziecko nie przepada...). Nie wspominając w ogóle o biciu - dla mnie taki temat nie istnieje i na szczęście, dla mojego TŻa też, nie muszę mu niczego wbijać do głowy... Żadnej agresji wobec dziecka i siebie nawzajem. Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2014-07-04 o 13:17 |
|
|
|
|
#3814 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dziekuje za propozycje w ogole Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale kochacie mnie nadal za taką gafe? ahaha ![]() ![]() Debrah, ja na studiach miałam psychologię wychowawczą i mało się do niej przykładałam, a szkoda, bo bardzo ciekawe zajęcia były (teraz tak myślę!) jestem pół na pół Twoich przemyśleć, większość popieram Twoich wypowiedzi, aczkolwiek, działam intuicyjnie i nie chce przesadzać, ale jest tak jak Ty piszesz, zdarza się mówić super, bić brawo, aleee chce to doskonalić wszystko, bo widzę po wychowaniu mojej matuli i nie chce popełniać takich błędów, które dziś wychodzą w mojej psychice. Zresztą, zobaczymy jak to się dalej potoczy.
|
|
|
#3816 |
|
Zakorzenienie
|
hehe dokłądnie to pomyślałam
![]() A ja robię podobnie jak debrah, w sensie że też często obserwuję rodziców na placu zabawa i troche się nie zgodzę z tym, że każdy wychowuje po swojemu i nie robi krzywdy. Bo często mówienie " 4 czemu nie 5?' "Kasia umie lepiej" "Jak będziesz niegrzeczna to Pani Cie zabierze" itp.... krzywdzą dziecko. A na placu zabaw nagminnie słyszy się dziwne teksty... i dziwne zachowania w stosunku do dzieci. Dlatego nie przepadam za placami zabaw gdzie matki wzajemnie sobie przyklaskują i rozmawiają żywo o rozwydrzonych dzieciach... No ![]() ale upał Zaraz wkleje filmik
|
#3817 |
|
Zakorzenienie
|
Bokeh, brakowało Cię!
wracaj do nas na stałe!!! ![]() Dziołszki, poratujcie czymś brązowo-turkusowym na okna, bo ja już nie mam siły
|
#3818 |
|
Zadomowienie
|
Debrah bo to nie jest tez tak, ze sie z Toba nie zgadzamy
Ale jak kolejny raz piszecie o tym, ze to takie zle wolanie do dziecka "nie biegaj" czy cos (a ja jestem z tych panikujacych z natury matek co krzycza to do dzieci (zbyt)czesto) to sie juz zdolowac mozna nawijko, nie ma za co neti Ogloszenie parafialne: od jutra bedzie mnie baardzo malutko bo bede miala goscia
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie zawsze wnerwia "zobacz jak chlopczyk grzecznie siedzi w wozku, a Ty nie potrafisz" Od malego porownywanie i stawianie na gorszej pozycji. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3820 |
|
Zakorzenienie
|
https://www.youtube.com/watch?v=99BxW6uYVHE
proszę bardzo Haneczka ![]() na tym kocyku wozimy ja po domu i strasznie to lubi
|
#3821 |
|
Zakorzenienie
|
nie inaczej!!
![]() DEBRAH, ja bardzo lubie Cie czytac. Dzieki Tobie inaczej spojrzalam na wiele kwestii, a juz nie mowie o gigantycznym wsparciu podczas kp ![]() Przeciez chyba, dziewczyny, o to chodzi w tym wszystkim. Zeby czytac siebie nawzajem i wprowadzac w zycie to, co nam odpowiada, z czym sie zgadzamy. Niekoniecznie wszystko. spoko ANIA, ja z kolei czesto "brawuje" i "superuje", nie jest mi zle z tego powodu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale czym ? zasłona w sensie?
|
|
#3823 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Powiem Wam, ze u nas te place zabaw jakies inne chyba sa bo nie spotykam sie z takimi przypadkami o jakich piszecie w ogole Cytat:
|
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
jejku bokeh, jaka Hanula cudowna
to Wasze nowe mieszkanie? Pięknie się prezentuje! I takie...przestrzenne! Może to przez otwartą kuchnię ![]() Tak, zasłony ewentualnie jakiś woal albo coś.....
|
#3825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak to nowe zapierdziela teraz fest![]() a nie myslalas kupic materialu i uszyc ?
|
|
#3826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cuuuudowna i jak jasno tam macie ,bo to chyba nowe mieszkanie
|
|
#3827 |
|
Zadomowienie
|
Lady, zagadaj dobrze z bokeh to Ci uszyje
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda mi materiału, zanim cokolwiek by mi wyszlo pewnie wyciepałabym całą belę ![]() ![]() tyś burdelu nie widziała
|
|
#3830 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a Hania cudna Nawijko ja nie Debrah ale jeśli chodzi o książkę o karach i nagrodach to polecam Ci w grupie RB tam kiedyś jedna z dziewczyn wklejała cytaty z tej książki i potem była dyskusja. Całkiem fajne co do dzisiejszej dyskusji, wiadomo każdy robi po swojemu i każdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej ale wiecie co mnie zastanawia. Jak trzeba było np rozszerzać dziecku dietę to szukałyśmy, pytałyśmy, jak podać, co, ile, przeżywałyśmy to strasznie. Jak dziecko robi dwie rzadkie kupki to też się zastanawiamy, co się dzieje. A w przypadku wychowania, które przecież jest ważne... działamy intuicyjnie. Nie zastanawiamy się. Dla mnie to jest zadziwiające. Nie myślimy, że to co mówimy,robimy ma ogromny wpływ na to jak dziecko będzie siebie w przyszłości postrzegało. Jak będzie się zachowywało. Czy będzie z nami szczere, czy będzie się nas bało. Jeszcze odnośnie robienia wszystkiego "ślicznie". Moja t. mnie ostatnio rozwaliła. Jest nauczycielem, uczy od prawie 30 lat. Oczywiście dla niej wszystko, co robi Kuba jest śliczne, nawet pierdzi ślicznie . Opowiada, jacy teraz są rodzice i dzieci. Że wszystko chcą mieć ocenione, ze wszystkiego chcą mieć ocenę/plusa itd. Oczywiście mówi, że jak tak można itd. Ale jak ja jej mówię, że jak mają nie chcieć oceniania skoro od najmłodszych lat uczeni są, że są oceniani, że nie robią czegoś dla siebie, tylko dlatego, że to jest "śliczne, ładne i mamusi się podoba".
|
||
|
|
|
#3831 |
|
Zadomowienie
|
Mydzisiaj nie byłysmy na spacerku bo Ola miała poranek na niee i do 12 chodziła w pampku (nie dała sie ubrać) i czapce, która znalazła i sama sobie założyła![]() Teraz spi, mi gotuje sie zupka kalafiorowa, a ja troche ponadrabiam
|
|
|
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]() uciekam do domu bedę w nocy, jak nie zasnę z Filipem
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
Ania to miłego obcowania z siostrą
jeju już weekend ale czad! |
|
|
|
#3834 | ||||||
|
Zadomowienie
|
gratulacje dla Hje
![]() Cytat:
ja tez[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47154822] pytanie mam - jakie części ciała wasze dzieciaki pokazują? D. : oko włoski ząbki język nos paluszki pupa (ogólnie na pieluchę) nogi uszko (czasem )pępek (dzisiejsze odkrycie )pokazuje i na sobie, i na kimś[/QUOTE]wszystkie, które przyszły mi do głowy, w tym brwi i rzęsy ![]() Cytat:
![]() Ola tez miała 'fazę' na ała, nieraz tak 'krzyczała' (ot tak), że tylko czekałam aż przyjadą specjalne służby Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
Leżę na lezaczku. .. manicure prawie zrobiony ... jeszcze gice
![]() Taki mam widok. .. jak se Leżę:p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3836 |
|
Zakorzenienie
|
.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3837 | |
|
Lurker ;)
|
Cytat:
Neti chcialam Ci odpowiedziec ale stwierdzilam, ze dla niektorych moze to byc ohydne ![]()
|
|
#3838 | |
|
Wtajemniczenie
|
dzien dobry
![]() ostatnio mało się udzielam, ale czytwam was dzielnie widzę, że dyskusja się wyłoniła, wtrynię swoje 3 grosze jeśli można... a odnoszę się do całej dyskusji, nie tylko do debrah ![]() Cytat:
MOIM ZDANIEM Black ma trochę racji, że większość rodziców nie mówi takich tekstów z myślą krzywdzenia dziecka, a wręcz przeciwnie Nie wszyscy są na tyle świadomi, na tyle oczytani aby wiedzieć, że takie teksty nic a nic mu nie pomogą. A co do nieodzywania się i polemizowanie z Tobą - cóż, mogę się wypowiedzieć w zasadzie tylko za siebie ale może są dziewczyny, które czują tak jak ja? Ja, nawet jak się nie zgadzam z tym co piszesz, to nic nie piszę. Dlaczego? Otóż jesteś w tej dziedznie, w dziedzinie psychologii dziecięcej, jakby nie było, ekspertem. Nie tylko tu, na forum, ale w ogóle - bo studiujsz psychologię. Więc co ja, zwykły szarak, mogę wiedzieć? W zasadzie mogłabym się nie zgodzić, ale nie mam żadnych argumentów poza właśnie moją intuicją i doświadczeniem z moim jedynym dzieckiem. Żadnych merytorycznych twierdzeń, dowodów itd. Ty masz pojęcie o czym mówisz nie tylko jako matka, ale też zawodowe, merytoryczne, więc trochę nie widzę sensu dyskutować? Bo czasem jak Cię czytam, to włąśnie odnoszę wrażenie że jest to prawda najprawdziwsza, więc z czym mam dyskutować?Mogę jedynie nie wprowadzić tej prawdy do naszego rodzinnego życia i tyle. ALE najczęściej twoje wywody powodują u mnie dość dużą refleksję, w sensie myślę czy ja się z tym zgadzam, a nie że od razu neguję. Wieć jak już się namyślę to jest 24345654 innych tematów na wątku no i jednak w większości się muszę z tobą zgodzić, choć niekoniecznie mi wychodzi stosowanie ![]() a co do tego co nancy napisała - bo jakoś mnie to tknęło. Uważam, że jest duża różnica między wychowywaniem a wprowadzaniem posiłków po 1. - przy wprowdzaniu posiłków widzimy co zrobiłśmy złego lub dobrego OD RAZU - więc ciąg przyczynowo skutkowy jest po prostu natychmiastowy, więc natychmiast też o tym dyskutujemy. W wychowaniu jest inaczej - no bo jednak teraz tych skutków nie widziemy.po 2. w przypadku wprowadzania posiłków możemy się namyślic, zaplanować itd. - a w przypadku wychowania na pewne sytuacje reakcja musi być natychmiastowa, nie ma czasu na analizę, dlatego działąmy intuicyjnie. Ja to tak widzę, przepraszam za taki długi wywód
|
|
|
#3839 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hejka!
chyba sie dzis jeszcze nie odzywalam, juz nawet nie pamietam ![]() K. spal dzis do 9 a ja razem z nim ![]() sprzedalam kubusiowy garniak ktory mial na sobie na Roczek troche zal ale 55zeta piechota nie chadza ![]() powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz! czemu jak czlowiek ma jeden jedyny raz w roku rocznice slubu to akurat w ten dzien musi przyleźć @????? Ps. wiem ze jeszcze ktoras tez dzis swietuje rocznice ale tak jak w tamtym roku tak i teraz nie pamietam. Przepraszam! Duzo milosci droga wizazystko! Cytat:
![]() przylacze sie do Ciebie, bedzie Ci raźniej ![]() my ikełowe dziewice musimy sie trzymac razem Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47156502] Zarządzam imprezę mąż ma urlop :hura: poszli na plac zabaw, ja W SPOKOJU piję kawę i jem śniadanie, a zaraz w ciszy popiszę papiery jejku, masakra, wspolczuje z calego serca! a nie ma szans na gotowce? w ogole cokolwiek macie, rozklady np.? program? czy wszystko na waszej glowie?jejku, jakos nad tym wczesniej nie myslalam a to faktycznie mozna poslac juz nasze brzdace do "szkoly" jejku, jak to zlecialo
|
||||
|
|
|
#3840 |
|
Zakorzenienie
|
Pstryniu,Deli - dołączam do was jako ikełowa (jak to Pstryczek mówi) dziewica
![]() ![]()
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:45.

Ja absolutnie nie krytykuję Twoich wypowiedzi, tylko po prostu mam momentami inne zdanie, bo niektóre z Twoich sposobów/opinii/zachowań/spostrzeżeń nie mają kompletnie przełożenia na charakter mojego dziecka - a Oliwka jest tajfunem, więc czasem muszę być stanowcza (co podkreślam - STANOWCZA, a nie krzycząca czy agresywna), bo taki ton wypowiedzi daje mojemu dziecku do myślenia i na nią działa.
Więc wydaje mi się, że każde zdanie, prośba, a nawet rozkaz - są w dużej mierze zależne od samego dziecka.
). 
wracaj do nas na stałe!!! 

po 1. - przy wprowdzaniu posiłków widzimy co zrobiłśmy złego lub dobrego OD RAZU - więc ciąg przyczynowo skutkowy jest po prostu natychmiastowy, więc natychmiast też o tym dyskutujemy. W wychowaniu jest inaczej - no bo jednak teraz tych skutków nie widziemy.![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
troche zal ale 55zeta piechota nie chadza 
a to faktycznie mozna poslac juz nasze brzdace do "szkoly"
jejku, jak to zlecialo