|
|
#301 | |||||
|
BAN stały
|
Dot.: Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!"
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717429 3]Brali nie tylko ochotników. chciałeś wstąpić do zawodowej armii? Podopisujesz papier że jedziesz na misję. Nie podpisujesz? nie przyjmujemy cie. Ładne mi ochotnictwo, zwykły szantaż.[/QUOTE]
Najpierw brali ochotników, czyli takich żołnierzy którzy chcieli jechać na misję (dla mnie Ci są najgorsi). A potem już musieli brać "na siłę". W sumie za tych drugich też jest mi wstyd, bo osobiście zapytałbym "a co zrobili mi Afgańczycy i Irakijczycy?" i pewnie wyleciałbym z armii. Dlatego nie nadaję się do wojska, bo nie jestem w stanie słuchać głupszych od siebie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dryga zasada - to właśnie w państwowych posadkach są 13stki i 14stki, premie, "odchodne", korupcja i nepotyzm - czyli ogólnie rzecz biorąc marnowanie pieniędzy. |
|||||
|
|
|
|
#302 |
|
Konto usunięte
|
Grubella, mówisz, że kiedyś ludzie chociaż mogli mieć nadzieję na mieszkanie - bo dostaną od państwa po iluś latach. A dziś po prostu jeśli się postarają to mogą sami na nie zapracować. Ja uważam, że państwo nie powinno tak rozdawać. Fakt że sytuacja na rynku pracy, pensje, gigantyczne zusy za nic itd. to patologia jaką jeszcze ostatnimi czasy Tusk umocnił, przez co trudniej jest zarobić na własne mieszkanie czy uzyskać ten kredyt, ale i tak lepsze że ktoś sam sobie na to zapracował niż jakby miał dostać od państwa na koszt wszystkich czy tych którzy nie mają znajomości.
|
|
|
|
|
#303 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#304 |
|
Konto usunięte
|
Cóż, ja zawsze się pocieszam, że dzięki masie tego typu absolwentów będę miała słabą konkurencję
.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-05 o 18:30 |
|
|
|
|
#305 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tzn generalnie urzędników jest za dużo, byłabym w stanie robić robotę 3 ludzi, żeby nie przemęczając się, cały dzień coś robić. Ale wszystko jest zbiurokratyzowane. 2 osoby nie poprowadzą gminy. Same podatki to praca dla kilku osób- w zależności od wielkości gminy. Musi być kasa przecież, ktoś musi zajmować się sciekami, opłatami za wodę, śmieciami. Muszą być wykwalifikowane księgowe- przecież co roku są kontrole skarbowe. Są ludzie od budowania się, inwestycji unijnych, inwestycji publicznych, przetargów, budowy dróg, utrzymania rowów, , nadawani nr domów, podziałów działek, planów zagospodarowania przestrzennego nawet od promocji sportu i rekreacji, współpracy z OSP, gmina musi wydawać dowody osobiste. Musi mieć pracownika do przyjmowania i rozdzielania korespondencji. Musi być kadrowa i osoba od ewidencji ludności itd itd. to może tak wyglądać, że urzędnicy nic nie robią, ale w urzędach jest masa roboty- przez to że prawo jest gówniane. 2 czy 3 osoby sobie z tym nie poradzą, ale myślę, ze można by było, zredukować liczbę urzędników o 1/3. Trzeba liczyć się z tym, ze jest coś takiego jak urlop. Urzędnicy muszą się zastępować. wyobraź sobie że chcesz coś załatwić, a każą ci przyjść za 2 tygodnie bo pracownica jest na urlopie. ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Państwo powinno zapewnić godny byt swoim obywatelom, nie dać na tacy mieszkanie- tylko zapewnić miejsca pracy z godną zapłata. Popatrzcie na Niemcy, tam nawet sprzątaczka może normalnie żyć. Nikt nie chce by dano mu cokolwiek za darmo. dlatego ludzie stąd wyjeżdżają i pracują na cudza gospodarkę mając w zamian to czego u nas nie ma- spokojny byt. |
||
|
|
|
|
#306 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717529 8]B
za 1200 to można mieć mieszkanie... wiem "trza się było uczyć" ale nie każdy może/chce/musi być lekarzem, prawnikiem, biznesmenem itd. Państwo powinno zapewnić godny byt swoim obywatelom, nie dać na tacy mieszkanie- tylko zapewnić miejsca pracy z godną zapłata. Popatrzcie na Niemcy, tam nawet sprzątaczka może normalnie żyć. Nikt nie chce by dano mu cokolwiek za darmo. dlatego ludzie stąd wyjeżdżają i pracują na cudza gospodarkę mając w zamian to czego u nas nie ma- spokojny byt.[/QUOTE] Dlatego pisałam gdzieś w jednym ze swoich postów, a w sumie nawet w kilku, że poza tym że dzisiejsi młodzi często są po prostu głupi postępując tak jak postępują w kwestii studiów, to i tak wina leży po stronie rządzących bo nawet na kasie pracownik powinien zarobić tyle by było go stać chociaż na małą kawalerkę. |
|
|
|
|
#307 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Kiedyś nie wszyscy dostawali za darmo. Już pisałam ale jeszcze wytłumaczę. Zakład pracy produkujący coś za swoje produkty otrzymywał pieniądze. Część musiał oddać państwu do wspólnej kasy, część szła na bieżące utrzymanie zakładu i produkcję, pensje pracowników, inwestycje dotyczące produkcji. I jeszcze czasem zostawało coś i za te pieniądze budowano dla swoich pracowników mieszkania, najczęściej bloki wielorodzinne. Tymi mieszkaniami przyciągano pracowników bo po iluś tam latach pracy można było takie mieszkanie otrzymać. Pensja dyrektora była znacznie wyższa od szeregowego pracownika czy sprzątaczki w tym zakładzie ale nie aż tak bardzo jak dziś. I ludzi zarabiających znacznie więcej od reszty było niewielu procentowo w stosunku do ilości zatrudnionych. Zysk wypracowany przez zakład służył pracownikom. Na te mieszkania zakładowe. Były też spółdzielnie mieszkaniowe gdzie też nie było za darmo. Aby zapisać się do spółdzielni trzeba było mieć wkład pieniężny i w kolejce swoje odczekać. Ale była perspektywa, że kiedyś tam te klucze się dostanie. Były osoby, które miały dojścia, znajomości, przynależność partyjna, łapówki i dostawały bez kolejki ale to niewielki procent. Tysiące zwyczajnych ludzi po odczekaniu też mogło tam mieszkać i za sąsiadów miało tych prominentów i łapówkarzy. Państwo dotowało to częściowo ale od tego jest państwo aby o obywateli dbało. To nie było złe. Nie wiem czemu mam się odczepić od prywatnych banków. Jaką korzyść ma państwo polskie z ich działalności? A powinno mieć. Bo bogacą się na polskich obywatelach. Zbyt duża jest różnica między depozytami a kredytami. i państwo polskie a zatem my obywatele nic z tego nie mamy. ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Zniszczono ruch spółdzielczy. Zostały jakieś resztki. A było dużo spółdzielni, które dobrze sobie radziły, nie były dotowane przez państwo, przynosiły zyski. i nie chodzi tylko o spółdzielnie mieszkaniowe ale o różne produkujące coś, usługowe. |
|
|
|
|
|
#308 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem jedno rzad ma daleko w dupie to że ktoś się na nas bogaci. Pewnie ma w tym jakiś interes. |
|
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się bardzo dobrze żyje w Polsce rządzonej przez Pana Tuska. Bez wyciągania teczek z IPN, bez marszów z pochodniami, bez szukania kto jest żydem a kto byłym komunistom. Jest normalnie. A jeżeli ktoś sobie nie radzi i chce państwa opiekuńczego pod czujną pieczą kościoła, wszystkiego za darmo bo państwo da i wierzy w te populistyczne brednie...trudno.
Wszystko napisane przed "ale", jest nieważne. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2014-07-05 o 21:49 |
|
|
|
|
|
#310 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Gratuluję świadomości politycznej, świadomości swojego kraju .
|
|
|
|
|
|
#311 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#312 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717783 5]i podp...enia połowy kasy z OFE. Czekam już tylko na sytuację taką jak na Cyprze, aż nam sięgną do kont bankowych[/QUOTE]
No cóż, dla niektórych wystarczy, że Tusk to nie Kaczyński i już są zadowoleni |
|
|
|
|
#313 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W kwestii wpierdzielania się kościoła we wszystko moim zdaniem nic się nie zmieniło. Najpierw jeden kaczyzm, teraz drugi, w końcu Donald tez kaczka ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Cytat:
Kaczki (Anatinae) – podrodzina ptaków z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Są to ptaki wodne średniej wielkości o stosunkowo krótkiej szyi. dla mnie to żadna różnica. |
||
|
|
|
|
#314 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz kasę na koncie oszczędnościowym lub na lokatach? Chyba nie, bo zauważyłabyś, że po każdym miesiącu/zakończonej lokacie zabierane są TWOJE pieniądze, które zaoszczędziłaś/zarobiłaś na lokacie. Dla mnie to jest chore i poniżające dla obywatela. Masz? Zarobiłeś? Musisz oddać.
|
|
|
#315 |
|
Konto usunięte
|
Ja cały czas sie zastanawiam czy dobrze robie mając kasę w banku... ale nie mając własnego mieszkania też z lekka boję się trzymać kasę w wynajmowanym.
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie będę się odnosić do poszczególnych punktów bo mamy odmienne poglądy polityczne i inne zdanie co do ich słuszności.
|
|
|
#317 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#318 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I prawie pół miliona kredytu do spłacenia.Na szczęście w ciągu kilku lat. Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałaś a także ja Twoją odpowiedź. Ja rozumiem, że kredyt musi mieć o ileś tam procent wyższe oprocentowanie niż depozyt. Bo bank ma swoje koszty. Ale różnice są zbyt duże. Banki nie muszą aż tyle zarabiać na obywatelach. I to powinno być regulowane odgórnie. Mniejsze oprocentowanie kredytów napędziłoby gospodarkę, zmniejszyło bezrobocie, zwiększyło przedsiębiorczość obywateli. |
|
|
|
|
|
#319 | |||||||||||||||
|
BAN stały
|
I to jest szurnięte. Załóżmy w latach 90. wysyłałaś dzieci do szkoły X. I dowiadujesz się, że nauczycielka dostaje mieszkanie za 5.000 (tyle kosztuje metr w dużym mieście), które jest również twoją (bo państwową) własnością. Nie rozumiem mentalności ludzi, zwłaszcza którzy ciężko pracowali na swój dom, bo ja osobiście zrobiłbym dym. Tylko, że jest postkomunistyczna mentalność i ludzie za☠☠☠***** człowieka, który zaatakowałby taką sprzedaż, że jakaś kobieta dostaje pół szkoły o wartości 100.000 zł w cenie 5.000zł. Teraz to się zmienia, bo dowody osobiste otrzymuje pokolenie po 1989 roku i stąd na przykład jest takie poparcie dla Korwina.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||||||
|
|
|
|
#320 |
|
Konto usunięte
|
Swoja droga zabawne ze urzednik czechowa to wcale nie satyra na XXI wiek ;p
|
|
|
|
|
#321 |
|
Zadomowienie
|
Super ten wątek. Skłania mnie do refleksji. Nigdy nie dzieliłam przeszłości na "tamte czasy" i "te czasy". Fakt, było inaczej. Ale trudno rozgraniczyć, co się zmieniło pod wpływem polityki, a co w wyniku postępu technologicznego.
Było mniej przedmiotów, ludzie walczyli o dobra konsumpcyjne, naprawiali stare rzeczy. Teraz jest nadmiar... Było mniej agresji. Było ciszej. Mniejszy ruch na drogach. Mniej zabawek i kolorów, wycieczek i zachodniej muzyki. Nie można stwierdzić, co jest lepsze, co gorsze. Były preferowane inne wartości. Uczono nas (co nie znaczy, że każdy przyswoił): pomagaj innym, bądź skromny, "nie podskakuj, siedź na dupie i potakuj". Karierowiczostwo było potępiane. Nacisk kładziono na relacje - opieka nad słabszymi, przyjaźń ( w tym polsko-radziecka) Teraz nie jest łatwo się przebiegunować, no i rozterka: jak wychowywać nasze dzieci? Dlatego może starsze pokolenie wzdycha za przeszłością, bo nie jest łatwo przebudować swoją osobowość, nie mogą się odnaleźć w nowym systemie.Dla mnie ważne jest, że i wtedy, i teraz jest pokój (nie mówię o niezależności, a o braku wojny - i o ustroju, nie o stanie wojennym). Mogę (w miarę) bezpiecznie wyjść na ulicę, poruszać się po kraju, wypuścić dziecko do szkoły. Jakaś podstawowa służba zdrowia istniała i istnieje, jeśli złamię nogę czy zemdleję na ulicy, jest szansa na pomoc. Dzieci, choćby z problemami technicznymi, jakąś tam podstawową edukację mogły i mogą otrzymać. Reszta kiepsko wygląda, tak jak i dawniej, przynajmniej dla przeciętniaka jak ja, bez specjalnej siły przebicia. Reszta to różnice techniczne ![]() Kiedyś słyszałam w autobusie monolog starszej pani, jak to teraz jest źle. Mówiła błyskotliwie, podawała realne przykłady; zgadzałam się w duchu z każdym jej słowem. Ale kiedy wysiadała, przyjrzałam się, jak ona wygląda, jak jest ubrana (a zadbana była). Za komuny by w życiu nie miała takich ciuchów, butów, torebki. Teraz to normalka. Skąd wiemy, czy jesteśmy zadowoleni? Porównujemy się z innymi. Kiedyś ta pani byłaby królową osiedla, ubrana w zachodni T-shirt z napisem Chicago, bo każdy o takim marzył. Teraz pani się porównuje z sąsiadem, który sobie kupił nową brykę. A ona jedzie autobusem... Są inne czasy, inne standardy. Nie wartościowałabym tego na lepsze/gorsze. Fajnie, że miałam okazję to przeżyć i porównać. Ciekawe, co jeszcze przed nami?
|
|
#322 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam koleżankę, w IRL, dziecko ma zespół Downa, powiedziała, że nigdy tutaj nie wróci - bo tam na jej dziecko nie patrzą jak na ufo i będzie miało pracę (pakowanie towaru, wykładanie go, sprzątanie - proste prace, ale zarabia na siebie) a tu skończy w jakimś ośrodku, zależne tylko od innych. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717664 7]Nie ma pojęcia jak wygląda sprawa banków, jakie podatki płaca. Wiem jedno rzad ma daleko w dupie to że ktoś się na nas bogaci. Pewnie ma w tym jakiś interes.[/QUOTE] wątpię, wg mnie raczej myślenie wyłącznie o własnym tyłku, zwyczajnie w zadzie mają całą resztę, na niczym im nie zależy, nawet na tym by to państwo działało Cytat:
Normalnie to jest w DE, UK czy USA, gdzie możesz żyć godnie. Nie tu. Cytat:
inna rzecz, że... zbizają się wybory - na kogo głosować? nie mam pomyslu kompletnie, na kogo spojrzę, to mną trzepie :/ [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717787 7]wg Ciebie PO nie jest pod wpływem czarnej mafii czytaj kościoła? Oni razem walą mszalne ![]() W kwestii wpierdzielania się kościoła we wszystko moim zdaniem nic się nie zmieniło. Najpierw jeden kaczyzm, teraz drugi, w końcu Donald tez kaczka ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- za wikipedią: Kaczki (Anatinae) – podrodzina ptaków z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Są to ptaki wodne średniej wielkości o stosunkowo krótkiej szyi. dla mnie to żadna różnica.[/QUOTE] boskie ![]() A tak sobie myślę czasem, patrząc jak politycy przechodzą z partii do partii... obojętnie na kogo głosować i tak za miesiąc może się okazać, że PiSowiec przeszedł do konkurencji ![]() Cytat:
strasznie lubiłam swoje dzieciństwo i żal, że moje córki mają inne |
||||
|
|
|
|
#323 |
|
Konto usunięte
|
Z tą popową zachodnią muzyką - uszy mogą zwiędnąć jak się idzie do Galerii Handlowej. W ogóle ''nowoczesne'' galerie handlowe (jak np. Plaza, Browar, Malta czy City Center w Poznaniu) są tak ''nowoczesne'', że aż do wyrzygu. Chyba jedyne centrum w którym nie czuję się obco i które uważam za normalne w moim mieście to King Cross
.
|
|
|
|
|
#324 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak żona Tuska ubiera się za państwowe pieniądze to jest dobrze? Albo kiedy dzieci "dygnitarzy" wożoane są do szkół panstwowymi limuzynami? Dowożenia pizzy przez BOR nie wspomnę. to ja już wolę, żeby nauczyciel (który jednak coś dla społeczeństwa robi) dostał za powiedzmy moje pieniądze mieszkanie, niż mają je rozkradać rządzący. A tak poza tym to kiedyś miało się szacunek do nauczyciela. to co teraz się dzieje woła o pomstę do nieba. Cytat:
Ja tego nie rozumiem. [QUOTE=Imperialista;471793 83]Najgorsze było to, że jak ktoś reagował na takie rzeczy w państwie, zwykle dostawał w-dol w majestacie prawa, bo musiała być sprawiedliwość społeczna polegająca na układzie znajomości i łapówek. a teraz jest inaczej? Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#325 |
|
Konto usunięte
|
Tylko że tutaj nie ma tak, że albo żona Tuska ma sukienki, albo nauczycielka mieszkanie, jeśli już by mieli przydzielać te mieszkania to i tak żona Tuska bedzie miała sukienki z naszej forsy
. Wolałabym żeby zamiast na prywatne mieszkania poszło na NFZ i takie tam.
|
|
|
|
|
#326 | ||||||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4718015 1]A jak żona Tuska ubiera się za państwowe pieniądze to jest dobrze? Albo kiedy dzieci "dygnitarzy" wożoane są do szkół panstwowymi limuzynami? Dowożenia pizzy przez BOR nie wspomnę.[/QUOTE] I oczywiście obiadki i kolacje za 1.000 zł z państwowej kieszeni. Z tym powinno się walczyć, ale w PRLu było dokładnie to samo albo i gorzej. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jest, chociażby dlatego, że w PRL taki Latkowski poszedłby już dawno siedzieć (ewentualnie parę razy dostałby lanie od smutnych Panów), a tutaj może ośmieszać władzę. Cytat:
I o tym mówię - gdyby ktoś wyraził protest, że rozdaje się za darmo takie mieszkania, to zapewne byłby spalony w małej społeczności, że jest draniem bez serca. |
||||||||||||
|
|
|
|
#327 |
|
Konto usunięte
|
Co do nauki jezykow obcych - duzo ludzi w wieku 50 plus - jak patrze na rodzicow i znajomych czy ciotki, do dzisiaj sie po rosyjsku dogada. Lepiej. Gorzej. Ale na pewno dogada. A ludzie ucza sie angielskiego po kilkanascie lat i w wieku 30 maja problem. Podstawowymi rzeczami. Moze i nie popieram radzieckiej metodyki nauki jezyka rosyjskiego ale trzeba przyznac ze naprawde byla skuteczna.
|
|
|
|
|
#328 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Opieram ten pogląd także na języku niemieckim, którego przez 4 lata uczyłam się w liceum po 4 godz na tydzień. Równoległa klasa z tym językiem miała inny podręcznik niż moja klasa. Nowszy, inne słownictwo, inne zagadnienia.Liczba godzin taka sama, stosunek ucznia do nauki bez większych różnic. Gdy pod koniec liceum przyszło nam dogadać się z młodymi Niemcami będącymi u nas na wymianie młodzieżowej okazało się , że mnie i osobom z mojej klasy nie sprawiało to trudności. Natomiast osoby uczące się na nowym podręczniku miały bardzo duże problemy. Osoby trójkowe z niemieckiego u nas lepiej się językiem posługiwały i były lepiej rozumiane niż prymusi z tamtej klasy z nowym podręcznikiem. W naszych książkach było spędzaniu czasu wolnego, relacjach rodzinnych i szkolnych, dom, szkoła, praca, zainteresowania. A u nich zdobycze techniki, organizacje międzynarodowe, obiekty kulturalne i architektoniczne, sławni ludzie. Poziom wiadomości intelektualnie wyższy ale w praktyce się nie sprawdził. |
|
|
|
|
|
#329 |
|
Konto usunięte
|
Hahaha, nie rozumiem jak można porównywać angielski do rosyjskiego. Przecież rosyjski to język słowiański, dla nas to jest pikuś. Mój tata mówi że rosyjskiego w ogóle nie powinno się traktować jak języka obcego, gdzie nauka np niemieckiego a gdzie rosyjskiego. Według taty mogłabym nauczyć się biegle mówić po rosyjsku w pół roku. Moja mama miała w szkole francuski jako drugi język, mówiła nim trochę słabiej niż rosyjskim chociaż więcej się uczyła. Dlatego że podręcznik był kiepski? Nie! Dlatego, że francuski (i angielski i niemiecki) to kompletnie inny język, z inną gramatyką i słownictwem.
|
|
|
|
|
#330 | |
|
BAN stały
|
Imperialisto szanowny!
Nie mam szans w dyskusji z Tobą , to zrozumiałe. Bo dyskutować łatwo ale nie ma to przełożenia na realia. Chciałabym doczekać dnia gdy do władzy dojdzie osoba mająca poglądy jak Ty, grupa takich ludzi, może nawet Ty będziesz w tej grupie. I wydaje mi się pewne, że dopiero wtedy zrozumiecie, że nie da się kierować państwem wcielając w życie wasze zasady, poglądy. Bo są nie dość , że krzywdzące dla społeczeństwa to i nierealne w obecnym stanie naszego państwa, zrujnowanej gospodarki, panoszącym się firmom z kapitałem obcym, które jeszcze bardziej zubożają naszą gospodarkę. W stanie takiego zubożenia społeczeństwa, bezrobocia, stanu demograficznego. Powinniśmy być otwarci na nowe rozwiązanie, na wchodzenie obcego kapitału ale jeśli przynosi nam to korzyść. Nam jako państwu i nam jako obywatelom. A u nas jest odwrotnie i już i jeszcze gorzej będzie jeśli dojdziecie do władzy i wcielicie w życie swoje wizje. O siebie się nie boję. Ja mam się dobrze, tonę w długach ale je daję radę spłacać a w międzyczasie jeszcze inwestuję i to na co się zadłużyłam pracuje na mnie. Nie liczę na emeryturę od państwa, z wyliczeń na dziś wynika, że byłaby niewielka o ile w ogóle jakaś będzie za te kilkanaście lat, które mi do niej zostało. Mimo, że przez 20 lat odtrącano mi na nią sporą część zarobków. I nadal płacę na nią. Ale co ma zrobić , co zrobicie z tymi tysiącami długotrwale bezrobotnych, z tymi pracującymi za tyle aby jakoś egzystować na umowach śmieciowych , którzy grosza na koncie emerytalnym nie mają? Ani żadnego majątku za który mogliby żyć. Nie da się im nie pomóc, nie dać jakiegoś schronienia, nakarmić , przyodziać, leczyć. Dostaną to darmo w jakimkolwiek systemie. Również podczas rządów pana Korwina -Mikke i jego zwolenników. Odpowiedź na to pogrubione poproszę. ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Moja ciotka mając prawie 60 lat nauczyła się biegle włoskiego w mniej więcej pół roku. Ty mając młody umysł na pewno znacznie szybciej niż w pół roku nauczysz się władać biegle rosyjskim. ![]() Udowodnij mu to, zacznij naukę. Wakacje są, możesz je spożytkować właśnie na to. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.

.