Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!" - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-05, 17:06   #301
Imperialista
BAN stały

Dot.: Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!"

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717429 3]Brali nie tylko ochotników. chciałeś wstąpić do zawodowej armii? Podopisujesz papier że jedziesz na misję. Nie podpisujesz? nie przyjmujemy cie. Ładne mi ochotnictwo, zwykły szantaż.[/QUOTE]

Najpierw brali ochotników, czyli takich żołnierzy którzy chcieli jechać na misję (dla mnie Ci są najgorsi). A potem już musieli brać "na siłę". W sumie za tych drugich też jest mi wstyd, bo osobiście zapytałbym "a co zrobili mi Afgańczycy i Irakijczycy?" i pewnie wyleciałbym z armii. Dlatego nie nadaję się do wojska, bo nie jestem w stanie słuchać głupszych od siebie.

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Częściowo tak było. Ale też zwykli ludzie, nie należący do partii mieli szanse na mieszkanie.
Przy wielu zakładach pracy były spółdzielnie mieszkaniowe. I budowały dla swoich pracowników mieszkania.
I to było chore w tym ustroju, bo nie można było być indywidualistą. Mieszkania nie były sprzedawane po cenie rynkowej. Jeśli chciałaś prowadzić swoją działalność gospodarczą mogłaś zapomnieć o mieszkaniu za pół ceny.

Cytat:
Były też książeczki mieszkaniowe, zakładało się dziecku i wkład i lata oczekiwania dawał szanse na mieszkanie.Znam wielu ludzi którzy w ten sposób mieszkanie uzyskali.
A znasz ogromną ilość cwaniaczków, którzy dostali mieszkanie za półdarmo bądź z przydziału? Nie mówiąc już o "psach ustroju", czyli politykach, wojskowych (na przykład rodzina Jaruzelskiego sądzi się z rodziną, której ukradziono willę) czy policjantach - oni mieli mieszkania z automatu. Dzisiaj przynajmniej jest uczciwie, chociaż do niedawna również był cyrk, bo znam "nauczycielki" które dostawały za symboliczne kwoty mieszkania kiedy likwidowano szkoły wiejskie.

Cytat:
Dzisiaj mamy niezliczoną ilość banków. W każdym banku mnóstwo osób, które biorą ogromne pieniądze za nic. Prezesi, wiceprezesi, rada nadzorcza, prezes od wentylacji z kilkoma zastępcami i całą strukturą organizacyjną.
Od prywatnych banków się odczep! To ich sprawa jak gospodarują. Właśnie najwięcej prezesów i wiceprezesów jest w państwowych spółkach, gdzie bierze się ogromne pieniądze za nic. W PRL był teoretycznie jeden bank i wszyscy wiedzą jak to wyglądało. Jedyny państwowy bank od kiedy ma konkurencje na rynku wreszcie zaczyna być rentowny.

Cytat:
Kiedyś nie było komputerów i tylu ludzi nie było zatrudnionych.
Dlatego kredyty są takie drogie. Ktoś musi tym ludziom zapewnić godne życie, luksusy itp.
O wiele bardziej przeraża mnie to, że w mojej gminie kiedyś w urzędzie pracował wójt i 2 Panie (czasy maszyn do pisania). Teraz siedzi tam 20-30 osób i w sumie ciekawi mnie, co cały dzień robią (czasy komputerów). Do dzisiaj nie wiem, do czego potrzebnych jest pół miliona urzędników.

Cytat:
Marnuje się mnóstwo pieniędzy, wydaje nie tam gdzie powinno.
Można będąc pracownikiem zrobić coś źle, narazić na straty podatników i dostać kilkudziesięciotysięczną premię za dobrą pracę.
Bo praca z rodzaju tych dla uprzywilejowanych.
Pierwsza zasada - w sektorze prywatnym pieniądze się nie marnują, tylko zmieniają właściciela.

Dryga zasada - to właśnie w państwowych posadkach są 13stki i 14stki, premie, "odchodne", korupcja i nepotyzm - czyli ogólnie rzecz biorąc marnowanie pieniędzy.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 17:13   #302
201605161006
Konto usunięte

Grubella, mówisz, że kiedyś ludzie chociaż mogli mieć nadzieję na mieszkanie - bo dostaną od państwa po iluś latach. A dziś po prostu jeśli się postarają to mogą sami na nie zapracować. Ja uważam, że państwo nie powinno tak rozdawać. Fakt że sytuacja na rynku pracy, pensje, gigantyczne zusy za nic itd. to patologia jaką jeszcze ostatnimi czasy Tusk umocnił, przez co trudniej jest zarobić na własne mieszkanie czy uzyskać ten kredyt, ale i tak lepsze że ktoś sam sobie na to zapracował niż jakby miał dostać od państwa na koszt wszystkich czy tych którzy nie mają znajomości.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 17:52   #303
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
Skandal mowisz?
Bo widzisz, ja zasuwałam od 18 roku życia. Kiedy moje kolezanki na studiach imprezowaly, ja wychodziłam z domu o 7 rano na zajecia, po zajeciach pedzilam do pracy, wracałam o 23 i na drugi dzień to samo. Podnosilam wciaz swoje kwalifikacje, zrobilam pierdyliard kursow, ktore wywolywaly zdziwienie na rozmowach kwalifikacyjnych,ze jak to, pani taka mloda i juz tyle szkolen? takie kwalifikacje?
I jakos nie zarabiałam w Pl nawet tej średniej, w zasadzie to najwyzsza pensja jaka udalo mi sie osiagnac to ok 3 tys brutto. I co ? jak widac, nie kazdy ma tyle szczescia.

Co więcej, moja współlokatorka, która zachowywała się właśnie tak jak opisałaś powyżej, nie skalala sie praca nigdy, jezdzila do domu, po studiach dostała ciepłą, państwową posadkę. Załatwioną po znajomości, ale co to za różnica? Ona jest ustawiona, ja nie. ot los
No jakbyś pisała o mnie. Aktualnie studiuję i też dziwi mnie postawa części ludzi z mojej grupy. Oni te studia traktują jako przedłużenie etapu dzieciństwa a przecież oprócz tego trzeba zdobywać jakąś praktykę w tym czasie. Też studiuję, pracuję, robię milion szkoleń i kursów, by potem mieć jakąś szansę na rynku pracy. I tak jest, tylko, że....pracę mam zapewnioną. Tak. W Anglii. Gdy tylko obronię magisterkę. Tylko szkoda, że nie w kraju, który uważam za własny.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 18:25   #304
201605161006
Konto usunięte

Cóż, ja zawsze się pocieszam, że dzięki masie tego typu absolwentów będę miała słabą konkurencję .

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-07-05 o 18:30
Stary 2014-07-05, 18:36   #305
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
O wiele bardziej przeraża mnie to, że w mojej gminie kiedyś w urzędzie pracował wójt i 2 Panie (czasy maszyn do pisania). Teraz siedzi tam 20-30 osób i w sumie ciekawi mnie, co cały dzień robią (czasy komputerów). Do dzisiaj nie wiem, do czego potrzebnych jest pół miliona urzędników.
Bo teraz nie jest tak jak kiedyś.
Tzn generalnie urzędników jest za dużo, byłabym w stanie robić robotę 3 ludzi, żeby nie przemęczając się, cały dzień coś robić.
Ale wszystko jest zbiurokratyzowane.
2 osoby nie poprowadzą gminy. Same podatki to praca dla kilku osób- w zależności od wielkości gminy. Musi być kasa przecież, ktoś musi zajmować się sciekami, opłatami za wodę, śmieciami. Muszą być wykwalifikowane księgowe- przecież co roku są kontrole skarbowe.
Są ludzie od budowania się, inwestycji unijnych, inwestycji publicznych, przetargów, budowy dróg, utrzymania rowów, , nadawani nr domów, podziałów działek, planów zagospodarowania przestrzennego nawet od promocji sportu i rekreacji, współpracy z OSP, gmina musi wydawać dowody osobiste.
Musi mieć pracownika do przyjmowania i rozdzielania korespondencji. Musi być kadrowa i osoba od ewidencji ludności itd itd.
to może tak wyglądać, że urzędnicy nic nie robią, ale w urzędach jest masa roboty- przez to że prawo jest gówniane.
2 czy 3 osoby sobie z tym nie poradzą, ale myślę, ze można by było, zredukować liczbę urzędników o 1/3.
Trzeba liczyć się z tym, ze jest coś takiego jak urlop. Urzędnicy muszą się zastępować. wyobraź sobie że chcesz coś załatwić, a każą ci przyjść za 2 tygodnie bo pracownica jest na urlopie.

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Grubella, mówisz, że kiedyś ludzie chociaż mogli mieć nadzieję na mieszkanie - bo dostaną od państwa po iluś latach. A dziś po prostu jeśli się postarają to mogą sami na nie zapracować. Ja uważam, że państwo nie powinno tak rozdawać.
za 1200 to można mieć mieszkanie... wiem "trza się było uczyć" ale nie każdy może/chce/musi być lekarzem, prawnikiem, biznesmenem itd.
Państwo powinno zapewnić godny byt swoim obywatelom, nie dać na tacy mieszkanie- tylko zapewnić miejsca pracy z godną zapłata.
Popatrzcie na Niemcy, tam nawet sprzątaczka może normalnie żyć.
Nikt nie chce by dano mu cokolwiek za darmo. dlatego ludzie stąd wyjeżdżają i pracują na cudza gospodarkę mając w zamian to czego u nas nie ma- spokojny byt.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 18:41   #306
201605161006
Konto usunięte

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717529 8]B
za 1200 to można mieć mieszkanie... wiem "trza się było uczyć" ale nie każdy może/chce/musi być lekarzem, prawnikiem, biznesmenem itd.
Państwo powinno zapewnić godny byt swoim obywatelom, nie dać na tacy mieszkanie- tylko zapewnić miejsca pracy z godną zapłata.
Popatrzcie na Niemcy, tam nawet sprzątaczka może normalnie żyć.
Nikt nie chce by dano mu cokolwiek za darmo. dlatego ludzie stąd wyjeżdżają i pracują na cudza gospodarkę mając w zamian to czego u nas nie ma- spokojny byt.[/QUOTE]

Dlatego pisałam gdzieś w jednym ze swoich postów, a w sumie nawet w kilku, że poza tym że dzisiejsi młodzi często są po prostu głupi postępując tak jak postępują w kwestii studiów, to i tak wina leży po stronie rządzących bo nawet na kasie pracownik powinien zarobić tyle by było go stać chociaż na małą kawalerkę.
Stary 2014-07-05, 20:10   #307
grubella
BAN stały

Cytat:
Grubella, mówisz, że kiedyś ludzie chociaż mogli mieć nadzieję na mieszkanie - bo dostaną od państwa po iluś latach. A dziś po prostu jeśli się postarają to mogą sami na nie zapracować. Ja uważam, że państwo nie powinno tak rozdawać. Fakt że sytuacja na rynku pracy, pensje, gigantyczne zusy za nic itd. to patologia jaką jeszcze ostatnimi czasy Tusk umocnił, przez co trudniej jest zarobić na własne mieszkanie czy uzyskać ten kredyt, ale i tak lepsze że ktoś sam sobie na to zapracował niż jakby miał dostać od państwa na koszt wszystkich czy tych którzy nie mają znajomości.
Dzisiaj też niektórzy dostają od państwa mieszkanie.

Kiedyś nie wszyscy dostawali za darmo.

Już pisałam ale jeszcze wytłumaczę.
Zakład pracy produkujący coś za swoje produkty otrzymywał pieniądze.
Część musiał oddać państwu do wspólnej kasy, część szła na bieżące utrzymanie zakładu i produkcję, pensje pracowników, inwestycje dotyczące produkcji.
I jeszcze czasem zostawało coś i za te pieniądze budowano dla swoich pracowników mieszkania, najczęściej bloki wielorodzinne.
Tymi mieszkaniami przyciągano pracowników bo po iluś tam latach pracy można było takie mieszkanie otrzymać.
Pensja dyrektora była znacznie wyższa od szeregowego pracownika czy sprzątaczki w tym zakładzie ale nie aż tak bardzo jak dziś.
I ludzi zarabiających znacznie więcej od reszty było niewielu procentowo w stosunku do ilości zatrudnionych. Zysk wypracowany przez zakład służył pracownikom. Na te mieszkania zakładowe.

Były też spółdzielnie mieszkaniowe gdzie też nie było za darmo.
Aby zapisać się do spółdzielni trzeba było mieć wkład pieniężny i w kolejce swoje odczekać. Ale była perspektywa, że kiedyś tam te klucze się dostanie.

Były osoby, które miały dojścia, znajomości, przynależność partyjna, łapówki i dostawały bez kolejki ale to niewielki procent.
Tysiące zwyczajnych ludzi po odczekaniu też mogło tam mieszkać i za sąsiadów miało tych prominentów i łapówkarzy.
Państwo dotowało to częściowo ale od tego jest państwo aby o obywateli dbało. To nie było złe.

Nie wiem czemu mam się odczepić od prywatnych banków.
Jaką korzyść ma państwo polskie z ich działalności?
A powinno mieć. Bo bogacą się na polskich obywatelach.
Zbyt duża jest różnica między depozytami a kredytami. i państwo polskie a zatem my obywatele nic z tego nie mamy.

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Zniszczono ruch spółdzielczy. Zostały jakieś resztki.
A było dużo spółdzielni, które dobrze sobie radziły, nie były dotowane przez państwo, przynosiły zyski. i nie chodzi tylko o spółdzielnie mieszkaniowe ale o różne produkujące coś, usługowe.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 20:36   #308
Konto usunięte

Cytat:
Zbyt duża jest różnica między depozytami a kredytami. i państwo polskie a zatem my obywatele nic z tego nie mamy.
Nie ma pojęcia jak wygląda sprawa banków, jakie podatki płaca.
Wiem jedno rzad ma daleko w dupie to że ktoś się na nas bogaci. Pewnie ma w tym jakiś interes.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 21:48   #309
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam niezależnie od szkół lansu i bansu i beznadziejnych studentów uważam, że Tusk rozwala Polskę i jego rząd jest od '89 tym najgorszym.
A ja uważam, że rządy PiS były największą tragedią dla Polski w ostatnich 25 latach.
Mnie się bardzo dobrze żyje w Polsce rządzonej przez Pana Tuska. Bez wyciągania teczek z IPN, bez marszów z pochodniami, bez szukania kto jest żydem a kto byłym komunistom. Jest normalnie.

A jeżeli ktoś sobie nie radzi i chce państwa opiekuńczego pod czujną pieczą kościoła, wszystkiego za darmo bo państwo da i wierzy w te populistyczne brednie...trudno.

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2014-07-05 o 21:49
monicar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 22:05   #310
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
A ja uważam, że rządy PiS były największą tragedią dla Polski w ostatnich 25 latach.
Mnie się bardzo dobrze żyje w Polsce rządzonej przez Pana Tuska. Bez wyciągania teczek z IPN, bez marszów z pochodniami, bez szukania kto jest żydem a kto byłym komunistom. Jest normalnie.

A jeżeli ktoś sobie nie radzi i chce państwa opiekuńczego pod czujną pieczą kościoła, wszystkiego za darmo bo państwo da i wierzy w te populistyczne brednie...trudno.
No pewnie, bo podnoszenie podatków i wymyślanie nowych, zwiększanie wieku emerytalnego, zwiększanie kolejek w NFZcie, budowanie beznadziejnych dróg i wywalanie kasy na stadiony, próby opchnięcia ACTAA i GMO, zwiększanie składek ZUS, czy bardzo ''ładnie'' pokazane ostatnio ograniczanie wolności słowa jest dobre dla Polski . Gratuluję świadomości politycznej, świadomości swojego kraju .
Stary 2014-07-05, 22:09   #311
Konto usunięte

Cytat:
No pewnie, bo podnoszenie podatków i wymyślanie nowych, zwiększanie wieku emerytalnego, zwiększanie kolejek w NFZcie, budowanie beznadziejnych dróg i wywalanie kasy na stadiony, próby opchnięcia ACTAA i GMO, zwiększanie składek ZUS, czy bardzo ''ładnie'' pokazane ostatnio ograniczanie wolności słowa jest dobre dla Polski . Gratuluję świadomości politycznej, świadomości swojego kraju .
i podp...enia połowy kasy z OFE. Czekam już tylko na sytuację taką jak na Cyprze, aż nam sięgną do kont bankowych
Stary 2014-07-05, 22:10   #312
201605161006
Konto usunięte

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717783 5]i podp...enia połowy kasy z OFE. Czekam już tylko na sytuację taką jak na Cyprze, aż nam sięgną do kont bankowych[/QUOTE]

No cóż, dla niektórych wystarczy, że Tusk to nie Kaczyński i już są zadowoleni .
Stary 2014-07-05, 22:14   #313
Konto usunięte

Cytat:
wg Ciebie PO nie jest pod wpływem czarnej mafii czytaj kościoła? Oni razem walą mszalne
W kwestii wpierdzielania się kościoła we wszystko moim zdaniem nic się nie zmieniło. Najpierw jeden kaczyzm, teraz drugi, w końcu Donald tez kaczka

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
No cóż, dla niektórych wystarczy, że Tusk to nie Kaczyński i już są zadowoleni .
za wikipedią:
Kaczki (Anatinae) – podrodzina ptaków z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Są to ptaki wodne średniej wielkości o stosunkowo krótkiej szyi.

dla mnie to żadna różnica.
Stary 2014-07-05, 22:14   #314
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Zbyt duża jest różnica między depozytami a kredytami. i państwo polskie a zatem my obywatele nic z tego nie mamy.[COLOR=Silver]
no sorry bardzo, im lepsze warunki ma bank, tym wiecej obywateli zakłada w nim konta. Im więcej obywateli zaklada w nim konta, tym więcej pieniędzy tam jest.
Masz kasę na koncie oszczędnościowym lub na lokatach?
Chyba nie, bo zauważyłabyś, że po każdym miesiącu/zakończonej lokacie zabierane są TWOJE pieniądze, które zaoszczędziłaś/zarobiłaś na lokacie.

Dla mnie to jest chore i poniżające dla obywatela.
Masz? Zarobiłeś? Musisz oddać.
Stary 2014-07-05, 22:19   #315
201605161006
Konto usunięte

Ja cały czas sie zastanawiam czy dobrze robie mając kasę w banku... ale nie mając własnego mieszkania też z lekka boję się trzymać kasę w wynajmowanym.
Stary 2014-07-05, 22:26   #316
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Mogę Tobie też pogratulować Twoich
Nie będę się odnosić do poszczególnych punktów bo mamy odmienne poglądy polityczne i inne zdanie co do ich słuszności.
Stary 2014-07-05, 22:32   #317
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Mogę Tobie też pogratulować Twoich
Nie będę się odnosić do poszczególnych punktów bo mamy odmienne poglądy polityczne i inne zdanie co do ich słuszności.
No spoko, jeśli uważasz że robienie w konia swoich obywateli jest wporządku ... . To nie ma o czym dyskutować.
Stary 2014-07-05, 22:49   #318
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
no sorry bardzo, im lepsze warunki ma bank, tym wiecej obywateli zakłada w nim konta. Im więcej obywateli zaklada w nim konta, tym więcej pieniędzy tam jest.
Masz kasę na koncie oszczędnościowym lub na lokatach?
Chyba nie, bo zauważyłabyś, że po każdym miesiącu/zakończonej lokacie zabierane są TWOJE pieniądze, które zaoszczędziłaś/zarobiłaś na lokacie.

Dla mnie to jest chore i poniżające dla obywatela.
Masz? Zarobiłeś? Musisz oddać.
Nie mam lokat ani depozytów, jedynie konto rachunku bieżącego.
I prawie pół miliona kredytu do spłacenia.Na szczęście w ciągu kilku lat.

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałaś a także ja Twoją odpowiedź.
Ja rozumiem, że kredyt musi mieć o ileś tam procent wyższe oprocentowanie niż depozyt.
Bo bank ma swoje koszty.
Ale różnice są zbyt duże. Banki nie muszą aż tyle zarabiać na obywatelach. I to powinno być regulowane odgórnie.
Mniejsze oprocentowanie kredytów napędziłoby gospodarkę, zmniejszyło bezrobocie, zwiększyło przedsiębiorczość obywateli.
Stary 2014-07-06, 02:12   #319
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Dzisiaj też niektórzy dostają od państwa mieszkanie.
I to jest szurnięte. Załóżmy w latach 90. wysyłałaś dzieci do szkoły X. I dowiadujesz się, że nauczycielka dostaje mieszkanie za 5.000 (tyle kosztuje metr w dużym mieście), które jest również twoją (bo państwową) własnością. Nie rozumiem mentalności ludzi, zwłaszcza którzy ciężko pracowali na swój dom, bo ja osobiście zrobiłbym dym. Tylko, że jest postkomunistyczna mentalność i ludzie za☠☠☠***** człowieka, który zaatakowałby taką sprzedaż, że jakaś kobieta dostaje pół szkoły o wartości 100.000 zł w cenie 5.000zł. Teraz to się zmienia, bo dowody osobiste otrzymuje pokolenie po 1989 roku i stąd na przykład jest takie poparcie dla Korwina.

Cytat:
Zakład pracy produkujący coś za swoje produkty otrzymywał pieniądze.
Część musiał oddać państwu do wspólnej kasy, część szła na bieżące utrzymanie zakładu i produkcję, pensje pracowników, inwestycje dotyczące produkcji.
Mądrzejszym byłoby rozbudowywanie zakładu, a nie płacenie 13stek czy budowa mieszkań dla pracowników. Oczywiście jeśli osiągał realne zyski, bo często nierentowne przedsiębiorca miały wszystko w d**** i ignorowały swój bilans. Ojciec się chwalił, że chciał mechanizować swój zakład i zredukować biurokrację, żeby zakład był bardziej rentowny, a usłyszał coś takiego od prezesa: "ale wtedy 100 ludzi straciłoby pracę". Jakby to była prywatna firma zapewne prezes od razu redukowałby koszty, ale jak była to firma państwowa to było miejsce na żal dla potencjalnie zwolnionych.

Cytat:
Pensja dyrektora była znacznie wyższa od szeregowego pracownika czy sprzątaczki w tym zakładzie ale nie aż tak bardzo jak dziś.
O ile jestem w stanie zrozumieć takie pretensje o zarobki dyrektora w sektorze publicznym, to moim zdaniem jak facet ma swoją firmę, to ma prawo do zarobków jakie mu się podobają. Po to ludzie zakładają swoje firmy, żeby więcej zarabiać od sprzątaczek i robotników. Kiedy ludzie zrozumieją, że jeśli Pan X. ma super firmę Y, to jest jego sprawa czy zarabia 10.000 czy 100.000 miesięcznie.

Cytat:
I ludzi zarabiających znacznie więcej od reszty było niewielu procentowo w stosunku do ilości zatrudnionych. Zysk wypracowany przez zakład służył pracownikom. Na te mieszkania zakładowe.
Dlatego ludzie masowo marzyli, żeby s-dolić z socjalistycznego raju do RFN albo USA, gdzie wredny kapitalistyczny przedsiębiorca "wyzyskiwał" biednych robotników. Co z tego, że komunistyczny dyrektor zadowalał się tym, co miał przeciętny kierownik w firmie zachodniej (wariant ultraoptymistyczny), jak i tak w kraju panował gospodarczy burdel i brakowało większości towarów?

Cytat:
Były też spółdzielnie mieszkaniowe gdzie też nie było za darmo.
Aby zapisać się do spółdzielni trzeba było mieć wkład pieniężny i w kolejce swoje odczekać. Ale była perspektywa, że kiedyś tam te klucze się dostanie.
Teraz nie ma takiej perspektywy?

Cytat:
Były osoby, które miały dojścia, znajomości, przynależność partyjna, łapówki i dostawały bez kolejki ale to niewielki procent.
Tysiące zwyczajnych ludzi po odczekaniu też mogło tam mieszkać i za sąsiadów miało tych prominentów i łapówkarzy.
Najgorsze było to, że jak ktoś reagował na takie rzeczy w państwie, zwykle dostawał w-dol w majestacie prawa, bo musiała być sprawiedliwość społeczna polegająca na układzie znajomości i łapówek.

Cytat:
Państwo dotowało to częściowo ale od tego jest państwo aby o obywateli dbało. To nie było złe.
Państwo nie jest od tego, żeby dbać o obywateli, bo zwykle polega to na zabieraniu Wiśniewskiemu i dawaniu Kowalskiemu. Państwo jest od tego, żeby była sprawiedliwość - i to nie społeczna, bo do tego samego się sprowadza co wcześniej napisałem.

Cytat:
Jaką korzyść ma państwo polskie z ich działalności? A powinno mieć. Bo bogacą się na polskich obywatelach.
Chociażby dlatego, że PKO BP mając realną konkurencję stara się szukać oszczędności i ma regularne zyski. Taki ZUS nie ma konkurencji i stać go na pałace w miastach powiatowych. Zazwyczaj jest tak, że im większy zysk ma państwo, tym mniejszy zysk mają obywatele. Wolę, żeby mój bank Pekao SA (w zasadzie Uni Credit Bank) bogacił się na mnie, jeśli miałbym z tego większy zysk niż na spółkowaniu z narodowym PKO BP. Chociaż osobiście oferta naszego banku mnie do siebie przekonuje i planuje powrót do macierzy.

Cytat:
Czyli jesteś za tym, żeby państwo mówiło prywatnemu bankowi, ile może wynosić maksymalny kredyt? Jest prosta zasada - skoro warunki Tobie nie odpowiadają, nie bierz kredytu. Wystarczy, że NBP (czyli rząd) reguluje stopami procentowymi.

Cytat:
Zniszczono ruch spółdzielczy. Zostały jakieś resztki.
A było dużo spółdzielni, które dobrze sobie radziły, nie były dotowane przez państwo, przynosiły zyski. i nie chodzi tylko o spółdzielnie mieszkaniowe ale o różne produkujące coś, usługowe.
Jeśli spółdzielnie były taką wspaniałą rzeczą, dlaczego nie wytrzymały starcia z prywatną własnością? Najlepsze spółdzielnie przetrwały i mają się dobrze, ale większość była zarządzana przez partyjnych debili i skończyła swoją egzystencję, kiedy pojawiła się konkurencja, zwłaszcza z obcym kapitałem.

Cytat:
A co takiego strasznego się stało za rządów PiS poza tym, że obniżano podatki i zmuszono gimbazę do mundurków?

Cytat:
Cieszę się, że Tobie się dobrze żyje, bo większość ma inne zdanie (na przykład Ci, których okradziono z OFE). We wszystkich krajach nie ma IPN bo przeprowadzono rzetelną lustrację, tylko u nas jest problem, bo w lustracji widziano "zemstę opozycji". Skoro Ci będzie odpowiadać koalicja PO-SLD, to szczerze współczuje. Kto wie - może przy takiej koalicji Jaruzelski trafi na Wawel, a Kiszczak dostanie Virtuti Militari.

Cytat:
Lepsze jest państwo opiekuńcze Pana Tuska, w którym podwyższa się podatki i na wszystkim oszczędza, a jakoś nie widać państwa opiekuńczego! Zwłaszcza, że ten wredny Kaczor rzeczywiście obniżał podatki. Wolę hipokrytę Kaczora który obiecuje "wszystko darmowe" obniżając podatki od hipokryty Tuska, który siebie nazywa liberałem, a ciągle podnosi podatki. Nie mówiąc już o tym, że minister spraw wewnętrznych dał siebie podsłuchać razem z ministrem spraw zewnętrznych. Znam przypadki prywatnych przedsiębiorców, którzy ostro jadą po PO i nagle stracili zamówienia z sektora publicznego - takie jest państwo Platfusów i przyjaciół. Na szczęście już nigdy się nie podniosą po aferze taśmowej.

Cytat:
Nie mam lokat ani depozytów, jedynie konto rachunku bieżącego.
I prawie pół miliona kredytu do spłacenia.Na szczęście w ciągu kilku lat.
Raczej to była twoja suwerenna decyzja o kredycie, który nie jesteś w stanie spłacić (bo pół miliona to nie przelewki).

Cytat:
Ale różnice są zbyt duże. Banki nie muszą aż tyle zarabiać na obywatelach. I to powinno być regulowane odgórnie.
Prywatny bank zakładasz po to, żeby zarabiać na operacjach finansowych. Może jeszcze przepchnijmy ustawę, że producenci mebli też nie powinni tyle zarabiać, bo urządzenie domów jest zbyt drogie? W Wenezueli zaatakowali branżę zajmującą się produkcją papieru toaletowego i niestety nie mają czym już tyłków podcierać - do tego prowadzi państwowa regulacja.

Cytat:
Mniejsze oprocentowanie kredytów napędziłoby gospodarkę, zmniejszyło bezrobocie, zwiększyło przedsiębiorczość obywateli.
Oświeć mnie i powiedz, jak zmusić prywatny bank do mniejszego oprocentowania kredytów?
Stary 2014-07-06, 02:23   #320
201604181004
Konto usunięte

Swoja droga zabawne ze urzednik czechowa to wcale nie satyra na XXI wiek ;p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 07:11   #321
wanda164
Zadomowienie

Super ten wątek. Skłania mnie do refleksji. Nigdy nie dzieliłam przeszłości na "tamte czasy" i "te czasy". Fakt, było inaczej. Ale trudno rozgraniczyć, co się zmieniło pod wpływem polityki, a co w wyniku postępu technologicznego.

Było mniej przedmiotów, ludzie walczyli o dobra konsumpcyjne, naprawiali stare rzeczy. Teraz jest nadmiar... Było mniej agresji. Było ciszej. Mniejszy ruch na drogach. Mniej zabawek i kolorów, wycieczek i zachodniej muzyki.

Nie można stwierdzić, co jest lepsze, co gorsze. Były preferowane inne wartości. Uczono nas (co nie znaczy, że każdy przyswoił): pomagaj innym, bądź skromny, "nie podskakuj, siedź na dupie i potakuj". Karierowiczostwo było potępiane. Nacisk kładziono na relacje - opieka nad słabszymi, przyjaźń ( w tym polsko-radziecka) Teraz nie jest łatwo się przebiegunować, no i rozterka: jak wychowywać nasze dzieci? Dlatego może starsze pokolenie wzdycha za przeszłością, bo nie jest łatwo przebudować swoją osobowość, nie mogą się odnaleźć w nowym systemie.

Dla mnie ważne jest, że i wtedy, i teraz jest pokój (nie mówię o niezależności, a o braku wojny - i o ustroju, nie o stanie wojennym). Mogę (w miarę) bezpiecznie wyjść na ulicę, poruszać się po kraju, wypuścić dziecko do szkoły. Jakaś podstawowa służba zdrowia istniała i istnieje, jeśli złamię nogę czy zemdleję na ulicy, jest szansa na pomoc. Dzieci, choćby z problemami technicznymi, jakąś tam podstawową edukację mogły i mogą otrzymać. Reszta kiepsko wygląda, tak jak i dawniej, przynajmniej dla przeciętniaka jak ja, bez specjalnej siły przebicia. Reszta to różnice techniczne

Kiedyś słyszałam w autobusie monolog starszej pani, jak to teraz jest źle. Mówiła błyskotliwie, podawała realne przykłady; zgadzałam się w duchu z każdym jej słowem. Ale kiedy wysiadała, przyjrzałam się, jak ona wygląda, jak jest ubrana (a zadbana była). Za komuny by w życiu nie miała takich ciuchów, butów, torebki. Teraz to normalka.

Skąd wiemy, czy jesteśmy zadowoleni? Porównujemy się z innymi. Kiedyś ta pani byłaby królową osiedla, ubrana w zachodni T-shirt z napisem Chicago, bo każdy o takim marzył. Teraz pani się porównuje z sąsiadem, który sobie kupił nową brykę. A ona jedzie autobusem... Są inne czasy, inne standardy. Nie wartościowałabym tego na lepsze/gorsze. Fajnie, że miałam okazję to przeżyć i porównać. Ciekawe, co jeszcze przed nami?
Stary 2014-07-06, 08:25   #322
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

[/COLOR]Zniszczono ruch spółdzielczy. Zostały jakieś resztki.
I zniszczono spółdzielnie inwalidów - tym samym skazują większość osób niepełnosprawnych na wegetację. Koszmar.

Mam koleżankę, w IRL, dziecko ma zespół Downa, powiedziała, że nigdy tutaj nie wróci - bo tam na jej dziecko nie patrzą jak na ufo i będzie miało pracę (pakowanie towaru, wykładanie go, sprzątanie - proste prace, ale zarabia na siebie) a tu skończy w jakimś ośrodku, zależne tylko od innych.

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717664 7]Nie ma pojęcia jak wygląda sprawa banków, jakie podatki płaca.
Wiem jedno rzad ma daleko w dupie to że ktoś się na nas bogaci. Pewnie ma w tym jakiś interes.[/QUOTE]

wątpię, wg mnie raczej myślenie wyłącznie o własnym tyłku, zwyczajnie w zadzie mają całą resztę, na niczym im nie zależy, nawet na tym by to państwo działało

Cytat:

Normalnie to jest w DE, UK czy USA, gdzie możesz żyć godnie. Nie tu.

Cytat:
niestety
inna rzecz, że... zbizają się wybory - na kogo głosować? nie mam pomyslu kompletnie, na kogo spojrzę, to mną trzepie :/

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4717787 7]wg Ciebie PO nie jest pod wpływem czarnej mafii czytaj kościoła? Oni razem walą mszalne
W kwestii wpierdzielania się kościoła we wszystko moim zdaniem nic się nie zmieniło. Najpierw jeden kaczyzm, teraz drugi, w końcu Donald tez kaczka

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

za wikipedią:
Kaczki (Anatinae) – podrodzina ptaków z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Są to ptaki wodne średniej wielkości o stosunkowo krótkiej szyi.

dla mnie to żadna różnica.[/QUOTE]

boskie

A tak sobie myślę czasem, patrząc jak politycy przechodzą z partii do partii... obojętnie na kogo głosować i tak za miesiąc może się okazać, że PiSowiec przeszedł do konkurencji

Cytat:
Napisane przez wanda164 Pokaż wiadomość
Super ten wątek. Skłania mnie do refleksji. Nigdy nie dzieliłam przeszłości na "tamte czasy" i "te czasy". Fakt, było inaczej. Ale trudno rozgraniczyć, co się zmieniło pod wpływem polityki, a co w wyniku postępu technologicznego.

Było mniej przedmiotów, ludzie walczyli o dobra konsumpcyjne, naprawiali stare rzeczy. Teraz jest nadmiar... Było mniej agresji. Było ciszej. Mniejszy ruch na drogach. Mniej zabawek i kolorów, wycieczek i zachodniej muzyki.

Nie można stwierdzić, co jest lepsze, co gorsze. Były preferowane inne wartości. Uczono nas (co nie znaczy, że każdy przyswoił): pomagaj innym, bądź skromny, "nie podskakuj, siedź na dupie i potakuj". Karierowiczostwo było potępiane. Nacisk kładziono na relacje - opieka nad słabszymi, przyjaźń ( w tym polsko-radziecka) Teraz nie jest łatwo się przebiegunować, no i rozterka: jak wychowywać nasze dzieci? Dlatego może starsze pokolenie wzdycha za przeszłością, bo nie jest łatwo przebudować swoją osobowość, nie mogą się odnaleźć w nowym systemie.

Dla mnie ważne jest, że i wtedy, i teraz jest pokój (nie mówię o niezależności, a o braku wojny - i o ustroju, nie o stanie wojennym). Mogę (w miarę) bezpiecznie wyjść na ulicę, poruszać się po kraju, wypuścić dziecko do szkoły. Jakaś podstawowa służba zdrowia istniała i istnieje, jeśli złamię nogę czy zemdleję na ulicy, jest szansa na pomoc. Dzieci, choćby z problemami technicznymi, jakąś tam podstawową edukację mogły i mogą otrzymać. Reszta kiepsko wygląda, tak jak i dawniej, przynajmniej dla przeciętniaka jak ja, bez specjalnej siły przebicia. Reszta to różnice techniczne

Kiedyś słyszałam w autobusie monolog starszej pani, jak to teraz jest źle. Mówiła błyskotliwie, podawała realne przykłady; zgadzałam się w duchu z każdym jej słowem. Ale kiedy wysiadała, przyjrzałam się, jak ona wygląda, jak jest ubrana (a zadbana była). Za komuny by w życiu nie miała takich ciuchów, butów, torebki. Teraz to normalka.

Skąd wiemy, czy jesteśmy zadowoleni? Porównujemy się z innymi. Kiedyś ta pani byłaby królową osiedla, ubrana w zachodni T-shirt z napisem Chicago, bo każdy o takim marzył. Teraz pani się porównuje z sąsiadem, który sobie kupił nową brykę. A ona jedzie autobusem... Są inne czasy, inne standardy. Nie wartościowałabym tego na lepsze/gorsze. Fajnie, że miałam okazję to przeżyć i porównać. Ciekawe, co jeszcze przed nami?
o tak, i tego mi BARDZO brakuje
strasznie lubiłam swoje dzieciństwo i żal, że moje córki mają inne
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 09:04   #323
201605161006
Konto usunięte

Z tą popową zachodnią muzyką - uszy mogą zwiędnąć jak się idzie do Galerii Handlowej. W ogóle ''nowoczesne'' galerie handlowe (jak np. Plaza, Browar, Malta czy City Center w Poznaniu) są tak ''nowoczesne'', że aż do wyrzygu. Chyba jedyne centrum w którym nie czuję się obco i które uważam za normalne w moim mieście to King Cross .
Stary 2014-07-06, 09:48   #324
Konto usunięte

Cytat:
I to jest szurnięte. Załóżmy w latach 90. wysyłałaś dzieci do szkoły X. I dowiadujesz się, że nauczycielka dostaje mieszkanie za 5.000 (tyle kosztuje metr w dużym mieście), które jest również twoją (bo państwową) własnością. Nie rozumiem mentalności ludzi, zwłaszcza którzy ciężko pracowali na swój dom, bo ja osobiście zrobiłbym dym.

A jak żona Tuska ubiera się za państwowe pieniądze to jest dobrze? Albo kiedy dzieci "dygnitarzy" wożoane są do szkół panstwowymi limuzynami? Dowożenia pizzy przez BOR nie wspomnę.
to ja już wolę, żeby nauczyciel (który jednak coś dla społeczeństwa robi) dostał za powiedzmy moje pieniądze mieszkanie, niż mają je rozkradać rządzący.

A tak poza tym to kiedyś miało się szacunek do nauczyciela. to co teraz się dzieje woła o pomstę do nieba.

Cytat:
O ile jestem w stanie zrozumieć takie pretensje o zarobki dyrektora w sektorze publicznym, to moim zdaniem jak facet ma swoją firmę, to ma prawo do zarobków jakie mu się podobają. Po to ludzie zakładają swoje firmy, żeby więcej zarabiać od sprzątaczek i robotników. Kiedy ludzie zrozumieją, że jeśli Pan X. ma super firmę Y, to jest jego sprawa czy zarabia 10.000 czy 100.000 miesięcznie.
dobrze ok. tylko niech ten zarabiający krocie będzie tez w porządku dla swoich pracowników. znam takiego biznesmena, kasy jak lodu, synom podkupił luksusowe auta, pobudował chaty, nie wie co z kasa robić. A ludzi zatrudnia w karygodnych warunkach, zatrudnia na śmieciówkach, płaci grosze, traktuje ich jak zwierzęta. Ogólnie jest panem i władcą.
Ja tego nie rozumiem.

[QUOTE=Imperialista;471793 83]Najgorsze było to, że jak ktoś reagował na takie rzeczy w państwie, zwykle dostawał w-dol w majestacie prawa, bo musiała być sprawiedliwość społeczna polegająca na układzie znajomości i łapówek.
a teraz jest inaczej?

Cytat:
Jeśli spółdzielnie były taką wspaniałą rzeczą, dlaczego nie wytrzymały starcia z prywatną własnością? Najlepsze spółdzielnie przetrwały i mają się dobrze, ale większość była zarządzana przez partyjnych debili i skończyła swoją egzystencję, kiedy pojawiła się konkurencja, zwłaszcza z obcym kapitałem.
Może dlatego, że je rozkradziono?
Stary 2014-07-06, 10:20   #325
201605161006
Konto usunięte

Tylko że tutaj nie ma tak, że albo żona Tuska ma sukienki, albo nauczycielka mieszkanie, jeśli już by mieli przydzielać te mieszkania to i tak żona Tuska bedzie miała sukienki z naszej forsy . Wolałabym żeby zamiast na prywatne mieszkania poszło na NFZ i takie tam.
Stary 2014-07-06, 11:20   #326
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wanda164 Pokaż wiadomość
Nasze życie głównie zmieniła rozwijająca się technologia, a nie zmiana ustroju.

Cytat:
Kult pięknie to ujął jak śpiewał o prawej i lewej stronie: https://www.youtube.com/watch?v=yp5jVsNjAO8

Cytat:
Nie można stwierdzić, co jest lepsze, co gorsze. Były preferowane inne wartości. Uczono nas (co nie znaczy, że każdy przyswoił): pomagaj innym, bądź skromny, "nie podskakuj, siedź na dupie i potakuj".
I to było szurnięte. Uczono ludzi, że mają być stadem owiec, które są wobec siebie miłe, ale mają słuchać psów, które ich pilnowały. Wszyscy mieli udawać, że w kraju jest cudownie. Na szczęście w tym stadzie owiec pojawiły się wilki, ale szkoda, że tych psów nie zagryzły. Innymi słowy 3 miliony Polaków w PZPR dymało resztę Polaków, a Ci mieli być grzeczni i cieszyć się, jak rzucili w sklepie kiełbasę przed świętami.

Cytat:
Karierowiczostwo było potępiane.
Co??? Przecież cały system karier w PRL opierał się na karierowiczostwie! Jest Pan w partii - dostaje Pan awans. Nie jest Pan w partii - byłoby dobrze poszukać innej pracy. Korupcja i nepotyzm to były normalne sprawy w tamtym ustroju.

Cytat:
Nacisk kładziono na relacje - opieka nad słabszymi, przyjaźń ( w tym polsko-radziecka)
Trzeba było już być skrajnym ignorantem, żeby przyjaźń polsko-radziecką nazywać przyjaźnią. Jakoś większość Polaków miała wrogi stosunek do ZSRR, co objawiało się na przykład gwizdami w meczach sportowych. Mimo całego systemu edukacji sprawa bitwa warszawska czy Katyń były w ludzkiej świadomości.

Cytat:
Dlatego może starsze pokolenie wzdycha za przeszłością, bo nie jest łatwo przebudować swoją osobowość, nie mogą się odnaleźć w nowym systemie.
Znam takich co wzdychają za złotymi latami 90. więc myślę, że po prostu tęsknią za młodością.

Cytat:
Dla mnie ważne jest, że i wtedy, i teraz jest pokój (nie mówię o niezależności, a o braku wojny - i o ustroju, nie o stanie wojennym). Mogę (w miarę) bezpiecznie wyjść na ulicę, poruszać się po kraju, wypuścić dziecko do szkoły. Jakaś podstawowa służba zdrowia istniała i istnieje, jeśli złamię nogę czy zemdleję na ulicy, jest szansa na pomoc.
W PRL mniej więcej co 10 lat wybuchała wielka zadyma, w której ginęło wielu ludzi, a nie mówiąc już o tym, że były liczne przypadki skrytobójstwa. Jaki był wtedy pokój? Już nie mówiąc o tym, że w pierwsze 5 lat po wojnie w kraju było coś w rodzaju wojny domowej.

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4718015 1]A jak żona Tuska ubiera się za państwowe pieniądze to jest dobrze? Albo kiedy dzieci "dygnitarzy" wożoane są do szkół panstwowymi limuzynami? Dowożenia pizzy przez BOR nie wspomnę.[/QUOTE]

I oczywiście obiadki i kolacje za 1.000 zł z państwowej kieszeni. Z tym powinno się walczyć, ale w PRLu było dokładnie to samo albo i gorzej.

Cytat:
to ja już wolę, żeby nauczyciel (który jednak coś dla społeczeństwa robi) dostał za powiedzmy moje pieniądze mieszkanie, niż mają je rozkradać rządzący.
A dlaczego ty nie masz dostać czegoś od państwa? Wspomniane mieszkanie powinno zostać sprzedane na zasadzie licytacji, bądź wydzierżawione nauczycielce po cenie rynkowej. Nie widzisz niczego niesprawiedliwego w tym?

Cytat:
A tak poza tym to kiedyś miało się szacunek do nauczyciela. to co teraz się dzieje woła o pomstę do nieba.
Kwestia nauczyciela. Znam takich, na których było słychać tylko muchę, a znam takich, przy których robiliśmy zawody kto zrobi największą bekę na lekcji. Ci drudzy zazwyczaj chyba nie nadawali się do tego zawodu.

Cytat:
dobrze ok. tylko niech ten zarabiający krocie będzie tez w porządku dla swoich pracowników. znam takiego biznesmena, kasy jak lodu, synom podkupił luksusowe auta, pobudował chaty, nie wie co z kasa robić.
A miał ciężko zarobione pieniądze rozdać swoim pracownikom? Przecież to jego sprawa co robi z kasą.

Cytat:
A ludzi zatrudnia w karygodnych warunkach, zatrudnia na śmieciówkach, płaci grosze, traktuje ich jak zwierzęta. Ogólnie jest panem i władcą.
Ja tego nie rozumiem.
Ja rozumiem tyle, że w takim razie jak są koszmarne warunki składa się skargę do państwowej inspekcji pracy bądź zmienia się pracę

Cytat:
a teraz jest inaczej?
Jest, chociażby dlatego, że w PRL taki Latkowski poszedłby już dawno siedzieć (ewentualnie parę razy dostałby lanie od smutnych Panów), a tutaj może ośmieszać władzę.

Cytat:
Może dlatego, że je rozkradziono?
I to jest urok socjalizmu - brak własności prywatnej powoduje, że możesz robić z tym co chcesz. Jednak prawdziwe spółdzielnie w której byli normalni ludzie przetrwały do dzisiaj. Jeśli PGR został szybko sprzedany dobremu gospodarzowi, to ma się dobrze do dzisiaj.

Cytat:
Tylko że tutaj nie ma tak, że albo żona Tuska ma sukienki, albo nauczycielka mieszkanie, jeśli już by mieli przydzielać te mieszkania to i tak żona Tuska bedzie miała sukienki z naszej forsy . Wolałabym żeby zamiast na prywatne mieszkania poszło na NFZ i takie tam.
I o tym mówię - gdyby ktoś wyraził protest, że rozdaje się za darmo takie mieszkania, to zapewne byłby spalony w małej społeczności, że jest draniem bez serca.
Stary 2014-07-06, 11:24   #327
201604181004
Konto usunięte

Co do nauki jezykow obcych - duzo ludzi w wieku 50 plus - jak patrze na rodzicow i znajomych czy ciotki, do dzisiaj sie po rosyjsku dogada. Lepiej. Gorzej. Ale na pewno dogada. A ludzie ucza sie angielskiego po kilkanascie lat i w wieku 30 maja problem. Podstawowymi rzeczami. Moze i nie popieram radzieckiej metodyki nauki jezyka rosyjskiego ale trzeba przyznac ze naprawde byla skuteczna.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 11:57   #328
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Co do nauki jezykow obcych - duzo ludzi w wieku 50 plus - jak patrze na rodzicow i znajomych czy ciotki, do dzisiaj sie po rosyjsku dogada. Lepiej. Gorzej. Ale na pewno dogada. A ludzie ucza sie angielskiego po kilkanascie lat i w wieku 30 maja problem. Podstawowymi rzeczami. Moze i nie popieram radzieckiej metodyki nauki jezyka rosyjskiego ale trzeba przyznac ze naprawde byla skuteczna.
Podręczniki były dobre. Czytanki i ćwiczenia takie które się przydają w codziennym porozumiewaniu się. Podręcznik to ważna rzecz, podstawa sukcesu w nauce języka.

Opieram ten pogląd także na języku niemieckim, którego przez 4 lata uczyłam się w liceum po 4 godz na tydzień.
Równoległa klasa z tym językiem miała inny podręcznik niż moja klasa.
Nowszy, inne słownictwo, inne zagadnienia.Liczba godzin taka sama, stosunek ucznia do nauki bez większych różnic.
Gdy pod koniec liceum przyszło nam dogadać się z młodymi Niemcami będącymi u nas na wymianie młodzieżowej okazało się , że mnie i osobom z mojej klasy nie sprawiało to trudności.
Natomiast osoby uczące się na nowym podręczniku miały bardzo duże problemy.
Osoby trójkowe z niemieckiego u nas lepiej się językiem posługiwały i były lepiej rozumiane niż prymusi z tamtej klasy z nowym podręcznikiem.
W naszych książkach było spędzaniu czasu wolnego, relacjach rodzinnych i szkolnych, dom, szkoła, praca, zainteresowania.
A u nich zdobycze techniki, organizacje międzynarodowe, obiekty kulturalne i architektoniczne, sławni ludzie. Poziom wiadomości intelektualnie wyższy ale w praktyce się nie sprawdził.
Stary 2014-07-06, 12:23   #329
201705121341
Konto usunięte

Hahaha, nie rozumiem jak można porównywać angielski do rosyjskiego. Przecież rosyjski to język słowiański, dla nas to jest pikuś. Mój tata mówi że rosyjskiego w ogóle nie powinno się traktować jak języka obcego, gdzie nauka np niemieckiego a gdzie rosyjskiego. Według taty mogłabym nauczyć się biegle mówić po rosyjsku w pół roku. Moja mama miała w szkole francuski jako drugi język, mówiła nim trochę słabiej niż rosyjskim chociaż więcej się uczyła. Dlatego że podręcznik był kiepski? Nie! Dlatego, że francuski (i angielski i niemiecki) to kompletnie inny język, z inną gramatyką i słownictwem.
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 12:34   #330
grubella
BAN stały

Imperialisto szanowny!
Nie mam szans w dyskusji z Tobą , to zrozumiałe.
Bo dyskutować łatwo ale nie ma to przełożenia na realia.

Chciałabym doczekać dnia gdy do władzy dojdzie osoba mająca poglądy jak Ty, grupa takich ludzi, może nawet Ty będziesz w tej grupie.
I wydaje mi się pewne, że dopiero wtedy zrozumiecie, że nie da się kierować państwem wcielając w życie wasze zasady, poglądy.
Bo są nie dość , że krzywdzące dla społeczeństwa to i nierealne w obecnym stanie naszego państwa, zrujnowanej gospodarki, panoszącym się firmom z kapitałem obcym, które jeszcze bardziej zubożają naszą gospodarkę. W stanie takiego zubożenia społeczeństwa, bezrobocia, stanu demograficznego.
Powinniśmy być otwarci na nowe rozwiązanie, na wchodzenie obcego kapitału ale jeśli przynosi nam to korzyść. Nam jako państwu i nam jako obywatelom.
A u nas jest odwrotnie i już i jeszcze gorzej będzie jeśli dojdziecie do władzy i wcielicie w życie swoje wizje.

O siebie się nie boję.
Ja mam się dobrze, tonę w długach ale je daję radę spłacać a w międzyczasie jeszcze inwestuję i to na co się zadłużyłam pracuje na mnie.
Nie liczę na emeryturę od państwa, z wyliczeń na dziś wynika, że byłaby niewielka o ile w ogóle jakaś będzie za te kilkanaście lat, które mi do niej zostało.
Mimo, że przez 20 lat odtrącano mi na nią sporą część zarobków.
I nadal płacę na nią.

Ale co ma zrobić , co zrobicie z tymi tysiącami długotrwale bezrobotnych, z tymi pracującymi za tyle aby jakoś egzystować na umowach śmieciowych , którzy grosza na koncie emerytalnym nie mają? Ani żadnego majątku za który mogliby żyć.

Nie da się im nie pomóc, nie dać jakiegoś schronienia, nakarmić , przyodziać, leczyć. Dostaną to darmo w jakimkolwiek systemie.
Również podczas rządów pana Korwina -Mikke i jego zwolenników.

Odpowiedź na to pogrubione poproszę.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Hahaha, nie rozumiem jak można porównywać angielski do rosyjskiego. Przecież rosyjski to język słowiański, dla nas to jest pikuś. Mój tata mówi że rosyjskiego w ogóle nie powinno się traktować jak języka obcego, gdzie nauka np niemieckiego a gdzie rosyjskiego. Według taty mogłabym nauczyć się biegle mówić po rosyjsku w pół roku. Moja mama miała w szkole francuski jako drugi język, mówiła nim trochę słabiej niż rosyjskim chociaż więcej się uczyła. Dlatego że podręcznik był kiepski? Nie! Dlatego, że francuski (i angielski i niemiecki) to kompletnie inny język, z inną gramatyką i słownictwem.
Tata się myli.
Moja ciotka mając prawie 60 lat nauczyła się biegle włoskiego w mniej więcej pół roku. Ty mając młody umysł na pewno znacznie szybciej niż w pół roku nauczysz się władać biegle rosyjskim.
Udowodnij mu to, zacznij naukę. Wakacje są, możesz je spożytkować właśnie na to.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości