Mamy już pierwsze mężatki, reszta pakuje panieńskie manatki! PM 2014, cz. 28 - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-07, 09:47   #4291
activelifestyle
Rozeznanie

Dot.: Mamy już pierwsze mężatki, reszta pakuje panieńskie manatki! PM 2014, cz. 28

Pomocy wczoraj mieliśmy kupić garnitur dla TZ. Idealny znaleźliśmy w Pako Lorente. 90% wełny, kolor ciemny granat. Cena 999 zł
TZ wygląda idealnie i mówi że super się czuje. Ja też uważam ze jest idealny. Tylko ta cena. Myślicie że warto tyle za niego zapłacić?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
activelifestyle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 09:57   #4292
bardorja
Zadomowienie

Dot.: Mamy już pierwsze mężatki, reszta pakuje panieńskie manatki! PM 2014, cz. 28

Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość
Potwierdzenia zakończone, na 160 zaproszonych pojawić się planuje 91. Czyli 69 osób odmówiło. Dziś będziemy dopraszali innych, ale nie wiem czy ktoś wybierze się 3 tygodnie przed ślubem. Najbardziej zawiedziony jest TŻ, bo od niego odmówiła połowa rodziny. Mogliśmy wziąć mniejszą salę, nie wiemy teraz za bardzo co z poprawinami. Czy wynajmować znów tę salę i catering dla 60 osób (część wiemy już, że nie przyjdzie), czy może zrobić w remizie - ma dwa piętra i akurat jedno byłoby do jedzenia i siedzenia, drugie do tańczenia.[COLOR="Silver"]
Jestem zwolenniczką jedzenia i tańczenia na jedenej sali. Pamitam jaka bylam zla jak sie zle poczulam i musialam chwile zosatc przy stole nikogo wkolo bo wszyscy na parkiecie, a parkietw innej sali no takze gapilam sie w sufit... a tak to chociaz popatzrylabym jak inni tancza i sien wyglupiaja.
Moj dziadek tanczacy specjalnie nie jest ale od razu sie mnie zapytal czy jak bedzie siedzial to bedzie widzial jak tanczymy.

My na 168osob albo 170 nie pamitam dokladnie mamy 110. Doprosilismy kilka osob z zaproszonych tylko na slub i oni wsyzsyc sie rzucili ze tak

Cytat:
Napisane przez activelifestyle Pokaż wiadomość
Pomocy wczoraj mieliśmy kupić garnitur dla TZ. Idealny znaleźliśmy w Pako Lorente. 90% wełny, kolor ciemny granat. Cena 999 zł
TZ wygląda idealnie i mówi że super się czuje. Ja też uważam ze jest idealny. Tylko ta cena. Myślicie że warto tyle za niego zapłacić?

oczywiscie!!! wyglada elegancko, czuje sie w nim super i tobie tez sie podoba to BRAC! Pamiteaj ze garnitur to nie suknia i zalozy go jeszcze wiele razy, jest juz dorosly wiec predko z niego nie wyrosnie w szerz :P

Daję z siebie 200%
bardorja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 10:02   #4293
cornflower_girl
Zakorzenienie

Glodomorek Stroną niewierzącą był pan młody, panna młoda była z tych głęboko wierzących i zaangażowanych we wspólnoty religijne. Czy goście mieli uprzedzenia - z rozmów z nimi wynika, że mieli normalne ślubne problemy związane z salą, zespołem. Rodzina przyjęła to normalnie, znali i lubili tego chłopaka, więc nie było krytycznych głosów. A nawet jeśli były, to nie miały one znaczenia. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie narzekał - czy to na formę ślubu, czy na obrusy przy stole.

madziara O, to z zaproszeniami jesteście bliżej końca Szkoda tylko, że rodzina tak dziwnie reaguje. Zwłaszcza życzliwa ciocia

Kasiulenkowo A kiedy są wykupiny?

cude Oj, a co się stało, że tyle osób odmówiło? Wg mnie 3 tygodnie to nie jest jakiś bardzo bliski termin, znajomi nie powinni się obrazić za zaproszenie teraz.

A jak wygląda sprawa z remizą na poprawiny?

activelifestyle A masz zdjęcia garniaka? Taka kwota wydaje mi się w porządku, choć widziałam ślubne garniaki za 800-900 zł 100% wełny. Ale wiem też, że jak coś świetnie leży, to warto

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 10:17   #4294
cude
Zadomowienie

activelifestyle, dla mnie w sumie wszystkie garnitury wyglądały tak samo W pako też byliśmy, ostatecznie znaleźliśmy w morianim? za 600 zł. Jeśli macie budżet, to kupujcie. Dobry garnitur, to dobry garniak i dobra inwestycja:P

bardorja, ale wiesz, to już poprawiny. Ludzie skacowani i jakieś zabawy w głowach raczej już młodszym

corn, remiza wioskowa, więc za free Ma nowy dach, w środku jest całkiem ładnie. Nawet kominek mamy Tylko nie chce mi się już gości ganiać, bo ślub tu, wesele tam, nocleg jeszcze gdzie indziej.
Nie mam pojęcia co się stało z ludźmi. Od tych z daleka spodziewaliśmy się delegacji - i tak jest. A reszta albo wolnego nie dostaną (szkoda, że zaczęli pytać o to szefów raptem 5 dni temu), albo zaplanowali właśnie sobie urlop...

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

No i właśnie zamówiłam buty w deichmannie: TE i TE.
Mogą być dopiero za dwa tygodnie :/
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 10:29   #4295
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bym była skłonna tyle wydać na garnitur, zwłaszcza, że jeszcze nie raz go ubierze.

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
madziara O, to z zaproszeniami jesteście bliżej końca Szkoda tylko, że rodzina tak dziwnie reaguje. Zwłaszcza życzliwa ciocia
Ciocia pobiła rekordy bycia miłym
W najbliższą niedzielę mamy zamiar rozwieźć resztę zaproszeń "na miejscu", za dwa tygodnie Bełchatów, a za trzy Bydgoszcz.
Mama Tż ma lekkiego focha, że nie chcieliśmy, żeby z nami jeździła
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 10:39   #4296
bardorja
Zadomowienie

Cytat:

bardorja, ale wiesz, to już poprawiny. Ludzie skacowani i jakieś zabawy w głowach raczej już młodszym

[/COLOR]No i właśnie zamówiłam buty w deichmannie
aaaaaaaaaa nie doczytalam albo przeoczylam ze to poprawiny :P
a buty te białe cudoo

Daję z siebie 200%
bardorja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 10:44   #4297
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość

Reakcje różne- jedna ciotka Tż stwierdziła, że ona nie wie, po co w ogóle dajemy im zaproszenie, druga z łaską przyjęła, trzecia (brat mamy Tż, dostali zaproszenia u babci, bo ciężko ich zastać w domu) stwierdzili, że "oni nie chcą tutaj dostać zaproszenia, oni chcą w domu" mimo wszystko przyjęli ale żeby za miło nie było to ciocia stwierdziła, żebym ciasta nie tykała, bo się w suknię nie zmieszczę
Dwie pary nie wiadomo czy przyjdą ze względu na żałobę, jedna babcia Tż już powiedziała, że jej na pewno nie będzie nawet na ślubie
komentarz cioci poniżej pasa, co za ludzie...

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
Dziękuje każdej z Was za życzenia !!
Było idealnie, tak jak sobie wymarzyliśmy ! Życzę każdej z Was, by Wasze śluby były równie cudowne !!

Wybywamy właśnie do Zakopanego połazić po Tatrach, odezwę się po powrocie !!

Trzymajcie się !
Bawcie się dobrze!! Pozdrów Tatry ode mnie

Cytat:
Potwierdzenia zakończone, na 160 zaproszonych pojawić się planuje 91. Czyli 69 osób odmówiło. Dziś będziemy dopraszali innych, ale nie wiem czy ktoś wybierze się 3 tygodnie przed ślubem. Najbardziej zawiedziony jest TŻ, bo od niego odmówiła połowa rodziny. Mogliśmy wziąć mniejszą salę, nie wiemy teraz za bardzo co z poprawinami. Czy wynajmować znów tę salę i catering dla 60 osób (część wiemy już, że nie przyjdzie), czy może zrobić w remizie - ma dwa piętra i akurat jedno byłoby do jedzenia i siedzenia, drugie do tańczenia.
Cude, później ci odpiszę na PW, bo ejstem w robocie A muszę poszukać na stronie butterfly, który to model był.
Współczuję odmów, ale to niestety norma, niemniej jednak sporo osób odpadło. Ale będą ci, którym na was zalezy i na pewno będzie super! U mnie na poprawinach zjawiło się ponad 50 osób, a na weselu było 70, aż byłam w szoku, prawie wszyscy się odliczyli.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 10:52   #4298
oluska227887
Raczkowanie

GG do oluska227887

Cytat:
Napisane przez Buczorek Pokaż wiadomość
a daj spokój... ludzie zachowują się gorzej jak dzieci. my właśnie dostaliśmy smsa od kolegi, który wcześniej potwierdził, że on jednak nie przyjdzie, bo ma wyjazd :/
Nie ma jak tak :/ Matko, te potwierdzenia i odmowy to chyba najgorsza rzecz z całej organizacji ślubu i wesela...
Cytat:
Napisane przez gosia5553 Pokaż wiadomość
Czym podziękować rodzicom ???
Tym, co lubią. Znacie ich, wiecie, z czego mogliby się ucieszyć. A jeśli kompletnie nie macie pomysłu, to kupcie standardowe kosze (jakaś dobra kawa, wino, słodycze) i ewentualnie kwiaty dla mam.
Czy można puszczać lampiony ??? (wiem że kicz ale tak chciała bym LAMPIONY)
Ostatnio słyszałam, że musisz mieć zgodę miasta/gminy i obstawę straży pożarnej podczas puszczania większej ilości lampionów. Nie wiem na ile to prawda, ale warto się dowiedzieć, bo wydaje mi się to całkiem realne.
Cytat:
Napisane przez mmona24 Pokaż wiadomość
Gratulacje dla kolejnych PM-ek

Ja jestem wściekła
Wiem, że łatwo nam mówić, żebyś się nie przejmowała, a to wcale takie proste nie jest. Ale to chyba jedyne wyjście. Musisz postawić sprawę jasno, bo inaczej wejdą Wam na głowę. To Wasz dzień i dla Was ma być idealny, więc zaciśnij zęby i rób po swojemu

(Koperty na oczepinach? A do północy co niby ludzie mają robić z nimi? A jeśli ktoś jako dodatek do koperty przyniesie jakiś prezent lub kwiaty to co wtedy? To byłby organizacyjny niewypał. )
Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
U nas było po 20 zeta od łebka (bo z innych parafii) + 8 zeta za książeczkę.
Też myślę, że stówa to wyżyny hojności

U mnie lepsze kwiatki - pomysłodawczyni wraz z kwiaciarką wydumały, że dekoracje w kościele mają kosztować 350 zł od pary (a pary są trzy).... Nie mam zamiaru tyle dać, jak chcą to niech zwijają manele przed naszym ślubem 9do kwiatków się dorzucimy, ale atłasu na podłodze posypanego płatkami róż to jednak nie chcemy).
Nawet jeśli na podłodze miałby być ten atłas, to szczerze wątpię, żeby taka dekoracja+ kwiaty miała kosztować 1000zł
Cytat:
oluska227887 My tak zapraszaliśmy teściową siostry (ta pani, co 3 razy nam odmówiła), więc rozumiem... Gratuluję przymiarki, zakupów i pięknego prezentu dla świadkowej

A u nas nie za dobre wieści. Dziadek TŻ-ta trafił do szpitala (problemy z niewydolnością oddechową). Nie jestem lekarzem, ale wydaje się, że kwestia zmiany leków, lepszego dobrania antybiotyków i diagnostyki. No ale też jest dość schorowany z racji sędziwego wieku i ciężko ocenić jego stan zdrowia. Mam nadzieję, że trafi na kompetentnych lekarzy... Szkoda mi go, bardzo ciepły człowiek. Chcemy wierzyć, że będzie dobrze...
Ja w ogóle nie pojmuję sensu zapraszania teściów rodzeństwa na wesele, ale jako jedynaczka mogę się na tym nie znać

Dużo zdrowia dla Dziadka! Na pewno będzie dobrze

Dziś zmiana kodu... 1 Z PRZODU! Zostało 19 dni... Chyba muszę rozpisać sobie na ten czas plan działania, bo boję się, że wszystkiego nie ogarnę
Stary 2014-07-07, 11:24   #4299
Lusiija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez oluska227887 Pokaż wiadomość
Nie ma jak tak :/ Matko, te potwierdzenia i odmowy to chyba najgorsza rzecz z całej organizacji ślubu i wesela...

Wiem, że łatwo nam mówić, żebyś się nie przejmowała, a to wcale takie proste nie jest. Ale to chyba jedyne wyjście. Musisz postawić sprawę jasno, bo inaczej wejdą Wam na głowę. To Wasz dzień i dla Was ma być idealny, więc zaciśnij zęby i rób po swojemu

(Koperty na oczepinach? A do północy co niby ludzie mają robić z nimi? A jeśli ktoś jako dodatek do koperty przyniesie jakiś prezent lub kwiaty to co wtedy? To byłby organizacyjny niewypał. )

Nawet jeśli na podłodze miałby być ten atłas, to szczerze wątpię, żeby taka dekoracja+ kwiaty miała kosztować 1000zł

Ja w ogóle nie pojmuję sensu zapraszania teściów rodzeństwa na wesele, ale jako jedynaczka mogę się na tym nie znać

Dużo zdrowia dla Dziadka! Na pewno będzie dobrze

Dziś zmiana kodu... 1 Z PRZODU! Zostało 19 dni... Chyba muszę rozpisać sobie na ten czas plan działania, bo boję się, że wszystkiego nie ogarnę
Też miałam nie zapraszać. Ale tżta mama az płakała jak dostała probke. Myślała że tak brzydko ja zapraszamy nawet nie wypisana. Rodzicom też dałam choć są organizatorami bo mama chciała dostać żeby po prostu mieć i powiesić. Bylo im bardzo miło

Wysłane z mojego Galaxy S III mini przy użyciu Tapatalka. Jeszcze tylko 41 dni.
Planowana data porodu: 1 lipca 2020
Lusiija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 11:39   #4300
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Czy któraś kupowała u tego sprzedawcy?
http://allegro.pl/welon-mgielka-80-6...399765847.html
Tak, ja. Mam dokładnie ten sam welon

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
u nas taka roznica nie moze byc , bo podczas spisywania protokolu do slubu bylo miesiac i pare dni
To idźcie już My pójdziemy jak będzie troszkę ponad miesiąc

Cytat:
corn, remiza wioskowa, więc za free Ma nowy dach, w środku jest całkiem ładnie. Nawet kominek mamy Tylko nie chce mi się już gości ganiać, bo ślub tu, wesele tam, nocleg jeszcze gdzie indziej.
Wiesz co, my mamy tak samo. Wesele na sali, a poprawiny u Tż na wsi w remizie I nikt sie nie obraża

Cytat:
Ja bym była skłonna tyle wydać na garnitur, zwłaszcza, że jeszcze nie raz go ubierze.
Ja też

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2014-07-07 o 11:40
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 12:23   #4301
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Ja też, garnitur powinien być naprawdę dobrej jakości, bo to niestety widać No i to nie jest jednorazowe ubranie.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 12:30   #4302
marlenqa22
Zadomowienie

Active- ja bym gajerek brała! to nie suknia ślubna, facet założy go jeszcze wiele razy

Lg_ago- witaj żono super że wszystko się udało, teraz odpoczywajcie!!

Nie wiem co z tym protokołem, nam ksiądz kazał przyjść tydzień przed ślubem mimo że prosiliśmy żeby wcześniej, to on że nie ma potrzeby.

Co do zapowiedzi to my daliśmy na nie w maju, u spowiedzi byliśmy w czerwcu no a potem już przed ślubem

Zrobiłam wczoraj podziękowania dla gości (dla każdego po 5 cukierków zawiniętych w różową folię, z kokardą). Wyszły tego dwa kosze, więc świadkowe będą miały co robić bo chcemy to po życzeniach rozdawać.

Przyszły też ubranka na wódkę, na stół Młodych. http://allegro.pl/ubranka-na-butelki...366842765.html

Już przymierzyłam do butelek, pasują

Robiłam też wczoraj z mamą i kuzynką dekoracje na dom. Nie będzie żadnych balonów bo nie lubię.
Będzie puszczona na płocie biała organza, razem z różową i na to różowe piwonie.
Wygląda to fajnie.

Nie widziałam Tż już 8 dni, taki zapracowany!

Jutro chyba go zacałuję na śmierć jak przyjedzie

Mam ważne pytanko do dziewczyn, które mają księgę gości.
Gdzie ją położycie, tak żeby goście widzieli i się wpisali?

1 lipiec 2022- czekamy na Ciebie maleństwo

Edytowane przez marlenqa22
Czas edycji: 2014-07-07 o 12:34
marlenqa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 12:40   #4303
alloffkowa
Zakorzenienie

Aj dziewczyny widzę że mimo że dużo ślubów za nami to gorączka wciąż trwa...
My wczoraj rozdaliśmy ostatnie zaproszenie... dobrze to mieć już za sobą
liczymy na przedział 58-65 osób.
Poza tym, od kiedy mieszkamy u siebie bardzo rozwinęło się nasze życie towarzyskie, praktycznie każdy wolny czas spędzamy z jakimiś znajomymi
no i ciągle coś ślubnego załatwiamy
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 12:45   #4304
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cude Wg mnie zorganizowanie poprawin w remizie nie jest jakimś faux pas (o ile tylko odległości między tymi miejscami są w miarę). Szkoda iść w koszty za wynajem sali, kiedy nie znacie dokładnej liczby osób (choć trzymam kciuki, żeby wszyscy się pojawili ). Buty świetne - nie widziałaś ich nigdzie stacjonarnie?

Oluska Niestety spotkałam się z takimi wycenami florystek, non stop słyszę, że 1200 to taka normalna cena za kompozycję na ołtarz główny, ołtarze boczne, delikatne przystrojenie ławek i krzesła młodych. Bez żadnych łuków z kwiatami i kompozycji wzdłuż nawy na stojakach.

A teściową zapraszaliśmy, bo znamy ją od 27 lat, jest częstym gościem na święta. Poza tym jakbyśmy nie zaprosili, to mogłaby się obrazić i wymusić na siostrze/ szwagrze/ siostrzeńcach, że w dzień naszego ślubu chce jechać na wakacje na drugi koniec PL i potrzebuje szofera (były takie momenty...). W innych sytuacjach - nie ma sensu zapraszać, jeśli teściowie nie są przyjaciółmi rodziny.

Stary 2014-07-07, 12:56   #4305
re_nata
Raczkowanie

Witam po tygodniowej nieobecności, trudno Was nadrobić..
My za poradnie płaciliśmy 50 + 23 za materiały (karta obserwacji na 32 cykle, książeczka o rozpoznawaniu płodności, zeszyt ćwiczeń, książeczka o antykoncepcji i płytka rozpoznawania płodności) mieliśmy 2 spotkania grupowe, 2 indywidualne z doradcą i jedno z księdzem który nam opowiedział caly przebieg mszy i wszystko z tych spraw kościelnych.

Jeśli chodzi o protokół to my mamy przyjść miesiąc przed ślubem, na pierwszym spotkaniu byliśmy około 2,5 miesiąca przed datą ślubu i byliśmy pierwsi na ten termin ciekawe czy będzie jeszcze jakiś inny ślub..

Garnitur to inwestycja na lata, jeśli Tż bardzo nie przytyje, schudnie to będzie mu służył jeszcze na długo. a jeśli dobrze sie w nim czuje to ja bym się nie wahała.

my też zastanawialiśmy się z moimi rodzicami czy nie robić poprawin u mnie na wiosce w "klubie "( wiejska świetlica), ale stwierdziliśmy, ze jednak będą na sali weselnej, bo: na świetlicy nie ma klimatyzacji, brak dobrego zaplecza dla cateringu, brak chłodni, trzeba by było świetlicę trochę ustroić, zamieszanie z wódką, transportem dla gości bo to duża odległość...

Zapomniałabym się pochwalić, zaproszenia rozdane!!!! termin potwierdzeń do 13 lipca, mamy pierwsze potwierdzenia/odmowy. Wczoraj dzwonił wujek ze śląska potwierdził,że przyjedzie ale tak jak myślałam będzie to tylko ich "delegacja w bieszczady", odmówł mi też mój kuzyn z którym od dziecka mamy taką paczkę, bo mają 6 wesel i akurat w moim terminie zaplanowali wczasy:/ ( o moim wiedzieli od tamtego roku, i nie idą a idą do koleżanki która robi 3 tygodnie wcześniej takie "wesele niespodziewajkę", bo w ciąży). Siostra mi mówi, "a czego się spodziewałaś ty na jego weselu nie byłaś, to myślałaś, że przyjdą na twoje?" ale smutno mi było i tak
re_nata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 12:56   #4306
cude
Zadomowienie

mysza93, jest bardzo sztywny i czy da się nim ładnie zakryć twarz upinając go na wysokości uszu?
Może rzeczywiście poprawiny w remizie nie byłyby złe

Dzięki dziewczyny za odp.

marlenqa22, na stoliku, myślę, że przy wejściu.

cornflower_girl, nie ma. Lakierowane sandałki widziałam czarne, w sklepie internetowym nie ma już rozmiarów - sprowadzają z Łodzi.

Myślę jak ozdobić pudełeczko na obrączki
Stary 2014-07-07, 13:11   #4307
Sunrise28
Rozeznanie

Dziewczyny,

czy macie już mniej więcej wybraną dekorację na stół Państwa Młodych? I czy mogłybyście pokazać?
Sunrise28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 13:14   #4308
Panna Izabela
Zakorzenienie

Dzięki za pozytywne opinie na temat butów kolorek może i odważny, ale dopasowany do muchy/ krawata, poszetki...

Cytat:
Napisane przez monidot Pokaż wiadomość
Panna Izabela śliczne butki

Dobrze wiedzieć, że kupiłam dobre pończochy

Dziewczyny powiedzcie mi ile płaciłyście za poradnię rodzinną? Nam Babka powiedziała "co łaska" i Tż dał 100 zł. I tak się zastanawiam czy nie za dużo, a może tyle się daje. Nam babka żadnych materiałów nie dawała a ponoć otrzymuje się jakieś książeczki.
Dzięki My za poradnię 30zł/os., czyli 60zł. Udało nam się załatwić wszystkie spotkania w poradni w jednym terminie, czyli wczoraj
I nie dostawaliśmy nic oprócz dokumentów.

Cytat:
Napisane przez mimi_77 Pokaż wiadomość
Mam dwa pytania:
- kto trzyma , jesli w ogóle , pudełko na koperty podczas przyjazdu gości? Przywitanie mamy w moim domu. Nie bedzie to wygladało że czekamy na koperty jesli świadek np. bedzie cały czas trzymał to pudełko?
U nas świadek przyniesie z samochodu. Przed wyjazdem Pana Młodego do mnie pudełko na koperty będzie w samochodzie, jak tż dostanie kilka kopert, wtedy dopiero świadek weźmie pudełko i będziemy wrzucać już tam, żeby nie było, że czekamy na te koperty jakoś nachalnie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
dziewczyny, ile wcześniej spisywaliście protokół z księdzem?
My dzisiaj (na 2 miesiące i 3 tygodnie przed ślubem) byliśmy zapytać o to jakie papiery załatwić na protokół (TŻ jest z parafii z innego miasta) i się dowiedzieliśmy, że właściwie to JUŻ ZA PÓŹNO i trzeba będzie pisać o zgodę do biskupa na ślub!

Poza tym oprócz standardowych dokumentów (akt chrztu i bierzmowania i świadectwo ukończenia LO) mamy donieść jakieś dziwne zaświadczenie od komuni i świadectwa ukończenia podstawówki i gimnazjum, prawda to????
NAJWCZEŚNIEJ 3 miesiące można, wcześniej jak pójdziecie to dokumenty z usc nie będą ważne, powiedzcie to księdzu. My byliśmy dokładnie tyle samo czasu wcześniej co wy, wcześniej nie ma sensu
A co do dokumentów, świadectwo z ostatniej klasy z religii, dokument z parafii o chrzcie i bierzmowaniu, tyle w sumie trzeba

Cytat:
proszę, oświećcie mnie, mam na karteczce do spowiedzi napisane, że pierwsza spowiedź " zaraz po dniu na zapowiedzi " czyli że już mam iść ? planowałam na pierwszą iść tydzień przed ślubem
Na pierwszą tydzień przed ślubem a po co ?? Nagrzeszysz w niecały tydzień tak, żeby się znów spowiadać? Na pierwszą powinno się iść po spisaniu protokołu, my byliśmy tydzień po spisaniu.

Cytat:
Napisane przez gosia5553 Pokaż wiadomość
Witam . Proszę o pomoc :
Czym podziękować rodzicom ???
Co gra organista "na wejście" i jaka stawka obowiązuje
Jak podziękować świadkom ???
Czy można puszczać lampiony ??? (wiem że kicz ale tak chciała bym LAMPIONY)
Wybacz, ale pytania bez sensu. Organista zagra na wejście to, co chcecie, online można sobie wyszukać to, co zazwyczaj grają w polskich kościołach. Stawka w każdej parafii inna, więc tutaj się też nie dowiecie, jaka jest stawka w kościele, w którym bierzecie ślub, to samo z lampionami (zależy od miejsca, gdzie chcecie puszczać, tylko tam się dowiecie o zgodę).

Cytat:
Napisane przez mmona24 Pokaż wiadomość
Gratulacje dla kolejnych PM-ek

Ja jestem wściekła po wczorajszym spotkaniu z teściami
Róbcie po swojemu, niech się teściowie nie wtrącają, skoro za nic nie płacą, poza tym to wasz ślub. Nie daj sobie wchodzić na głowę i bojkotować ślubu

Ja się ZNOWU wkurzyłam na siostrę tż. My tu oszczędzamy, jak możemy, żeby nie wpędzać rodziców tż w duże koszta (niedawno dopiero spłacili ślub siostry tż, z którym się wepchała). Mieliśmy brać tą Finlandię za 28zł, o którą tu pytałam (z Reala). Jednak chcieliśmy zaoszczędzić i kupić Stocka (za niecałe 20zł), ale dowiedzieliśmy się, że jest taka tradycja u tż w rodzinie, że na pierwsze dziecko dziadkowie kupują wózek. Wkurzyliśmy się mega, bo siostra tż może sobie wózków kupić z 5 i tego nie odczuje, a rodzice tż 1 odczują i to bardzo. Poza tym oni chcą wózek 3w1 i żeby miał jakiś specjalny system zapinania bez pasów, także wymagania też niemałe. Wkurzyliśmy się, bo jeśli zaoszczędzone na naszym weselu pieniądze mają iść na coś dla siostry tż, to ja s*ram na taki interes i nie będę oszczędzała.
Nie rozumiem, jak można być tak tępym i tak wykorzystywać własnych, biednych rodziców

Wybaczcie , że Was tak nie nadrabiam, dopiero wróciłam z weekendu na wsi, a z internetem tam kiepsko...

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 13:23   #4309
Konkardia
Wtajemniczenie

Nadrobiłam!

Dziewczyny z 5.07! Wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Życia!!! Spełniania się jako żonki najlepszych mężów na świecie!

Dziewczyny, jak się robi takie wzorki na paznokciach, jak Elrosa miała? <3 To ta hybryda, czy nie? Ja się KOMPLETNIE nie znam, więc proszę o łopatologiczne wytłumaczenie

Glodomorek Witaj! Ja też sobie kiedyś myślałam, że najlepiej w grudniu, ale jakoś tak się poskładało, że jednak środek lata mamy zarezerwowany Tren jest piękny!

Sziket Cześć! Wow! Ale odważna suknia! Nigdy takiej nie widziałam wcześniej!

My za poradnię nie płaciliśmy, ale za to byliśmy na warsztatach komunikacji małżeńskiej (które liczyły się za dwa spotkania) i z to płaciliśmy. Ale już nie pamiętam ile (po 40 zł od osoby? hmm... )

Cytat:
Napisane przez mimi_77
- do dziewczyn, które nosza soczewki. Kiedy je zakładacie i co zrobicie w trakcie wesela jesli beda Wam juz przeszkadzac? Mam płyn nawilżający ale niezbyt mi pomaga... Czy zmiana soczewek na nowe pomzoe jeśłi zaczną mi uwierać?
Jeśli masz taki problem, że mogą Cię uwierać, to ja bym je zmieniła, tak powiedzmy koło 1-2 na nowe. W sumie, dobrze że o tym wspomniałaś, bo kompletnie nie myślałam o swoich oczach, a dostaną wtedy po

Kochana mojakaren, w którym kościele bierzecie ślub? Czyżby MBN w NS? Jeśli tak, to na stronie internetowej parafii jest faktycznie informacja o tych świadectwach z podstawówki i gimnazjum, ale nas o to proboszcz nie pytał. Po za tym - my byliśmy nawet później, bo 2 miesiące i 2 tygodnie przed ślubem na pierwszym spotkaniu (właściwie z winy proboszcza), no i nie było problemu...

Dotka90 Paznokcie fuksjowe też mogą fajnie wyglądać!

cornflower_girl Na pewno wszystko się ułoży, a lekarze trafią szybko z lekami! Głowa do góry!

Lg_ago Czekamy na relację. Super, że się wszystko udało!

oluska227887 Za zmianę kodu ->

activelifestyle Mamy ten sam problem. W weekend zwiedziliśmy wszystkie sklepy z garniakami w moim rodzinnym mieście i TŻ najlepiej się czuje w takim za 1299... Teraz, jak są takie promocje wszędzie, tym bardziej boli... (Vistula 649,- Pawo 699,- Bytom 699,-...) Może spróbujcie (tak jak my mamy zamiar) pojechać jeszcze do jakiejś innej galerii, może jest u Ciebie coś takiego jak Factory z dużymi przecenami?

Kupiliśmy za to buty dla TŻ
2018: 29; 2019: 9; 2020: 20; 2021: 6
Konkardia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 13:24   #4310
cude
Zadomowienie

Sunrise, same koncepcje. Spodobała mi się deko u Elrosy: wazony z kwiatami i świece. Zastanawiamy się jeszcze nad literkami oraz czymś takim jak w załączniku.

Zastanawiam się też co zrobić za nami. Myślałam o girlandzie: http://www.rysaga.piasta.pl/girlanda/grl20.jpg ale z naszymi imionami. Chyba z byłaby z papieru. Lub może uda mi się zrobić serca jak w zał. Ale będzie to trudne.

W/na czym będą Wasze obrączki?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kule _gozdzik_czarnekorale.jpg (63,4 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg serca2-001.jpg (45,3 KB, 48 załadowań)
Stary 2014-07-07, 13:34   #4311
anka1897
Wtajemniczenie

Lg_ago, Elrosa, kwiatuszek
Wszytskiego najlepszego na nowej drodze życia. Samych uśmiechów, pogodnych dni oraz duużo miłości

Kwaśna truskawka
mój bukiet w inspiracjach ale fajne uczucie (czwarte zdjęcie od lewej strony)

activelifestyle my za 100 % wełny i skręt 130 zapłaciliśmy 799 złotych. Jednak, jeżeli Tż dobrze się w nim czuje, Tobie się podoba (a to najważniejsze)

cornflower_girl dużo zdrowia dla Dziadka

moskit30 piwonie, róże, frezje. Tych jetem pewna.

Buczorek dziękuję bukiet kosztował 180 zł - ale wart każdej wydanej na niego złotówki. Trzyma się do dnia dzisiejszego.

monidot podarunki dla gości zamawiałam w cukierni u mnie mieście. Spód jest piernikowy. Odebrałam je w piątek przed weselem. Przynajmniej wiedziałam, że świeże

kiss12550, hihihi dziękuję

mojakaren dziękuję! również nie mogę doczekać się reszty zdjęć.
Protokół spisaliśmy na początku kwietnia - ok. 2,5 miesiąca przed ślubem. Ksiądz nie mówił, że za późno ani dodatkowych zgód nie musieliśmy mieć. Rozmawialiście z proboszczem czy innym księdzem? Skonsultowałabym, jeszcze raz te informacje.

Cytat:
Czy pończochy z gatty nie puszczające oczek to Michelle?
Też miałam te pończochy z Gatty, ale u mnie oczko poszło od stopy w górę. Wiadomo nikt tego nie widział pod długą suknią. Pończochy, które miałam na drugi dzień słabo trzymały się na prawej nodze - jakby klej był słaby. W poniedziałek założenie ich było niemożliwe gdyż prawa pończocha spadała.

Cytat:
Napisane przez monidot Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi ile płaciłyście za poradnię rodzinną? Nam Babka powiedziała "co łaska" i Tż dał 100 zł. I tak się zastanawiam czy nie za dużo, a może tyle się daje. Nam babka żadnych materiałów nie dawała a ponoć otrzymuje się jakieś książeczki.
Poradnia była darmowa, jednak płaciliśmy 15 zł za "materiały edukacyjne"

Glodomorek bardzo ładnie wyglądasz w sukni!

Cytat:
Napisane przez mimi_77 Pokaż wiadomość
Mam dwa pytania:
- kto trzyma , jesli w ogóle , pudełko na koperty podczas przyjazdu gości? Przywitanie mamy w moim domu. Nie bedzie to wygladało że czekamy na koperty jesli świadek np. bedzie cały czas trzymał to pudełko?

- do dziewczyn, które nosza soczewki. Kiedy je zakładacie i co zrobicie w trakcie wesela jesli beda Wam juz przeszkadzac? Mam płyn nawilżający ale niezbyt mi pomaga... Czy zmiana soczewek na nowe pomzoe jeśłi zaczną mi uwierać?
- pudełko na koperty trzymał świadek. Podczas przyjazdu Tż pudełko było w bagażniku samochodu którym jeździliśmy. Pod kościołem, przed życzeniami świadek je wyjął i podczas życzeń trzymał.
- soczewki założyłam przed makijażem, wytrwałam w nich do rana. nic mnie nie szczypało, nie piekło. Najlepiej założyć sprawdzone lub wypróbować wystarczająco wcześnie aby można było zmienić na inne.

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
A tak w ogóle - ile kasy przeznaczacie na dekorację kościoła? Mi osobiście taka dekoracja w ogóle nie jest potrzebna, ale inne pary, biorące ślub tego samego dnia są zainteresowane jej zrobieniem i chcą pogadać i ew.się zrzucić. Ile to w ogóle jest warte?
Mieliśmy cztery śluby i na parę wypadała składka w wysokości 240 złotych. Ubrany był ołtarz, po obu stronach tabernakulum były kwiaty, ławki były ubrane delikatnie oraz krzesła Młodych i Świadków.

Anesthesia mieliśmy 4 tuby po 80 cm.

Cytat:
proszę, oświećcie mnie, mam na karteczce do spowiedzi napisane, że pierwsza spowiedź " zaraz po dniu na zapowiedzi " czyli że już mam iść ? planowałam na pierwszą iść tydzień przed ślubem
pierwszą spowiedź mieliśmy na początku czerwca a drugą w dniu ślubu rano. Żeby było zabawnie zapomniałam karteczki z podpisami dostarczyć przed Mszą Na szczęscie Ksiądz nie robił problemów.

activelifestyle cena jest doścwysoka. Za garnitur 100% wełny oraz splot 130 zapłaciliśmy 799 zł - w sklepie, jednak jeżeli Tż dobrze się w nim czuje, tobie się podoba to BIERZCIE

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 13:36   #4312
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Sunrise, same koncepcje. Spodobała mi się deko u Elrosy: wazony z kwiatami i świece. Zastanawiamy się jeszcze nad literkami oraz czymś takim jak w załączniku.

Zastanawiam się też co zrobić za nami. Myślałam o girlandzie: http://www.rysaga.piasta.pl/girlanda/grl20.jpg ale z naszymi imionami. Chyba z byłaby z papieru. Lub może uda mi się zrobić serca jak w zał. Ale będzie to trudne.

W/na czym będą Wasze obrączki?
Ale śliczne

Zakupiłam poduszkę na obrączki, będzie nam niosła siostrzenica
Sunrise28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 13:39   #4313
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiulenkowo A kiedy są wykupiny?
kiedy Pan Młody przyjeżdża do Pani Młodej.. Świadek/Świadkowa Młodej otwiera drzwi i Młody najpierw daje kasę w zamian za pokazanie Młodej ale z racji tego ze daje za mało pokazuje się jakąś cześć młodej np. dłoń nogę kawałek sukni albo jakąś ciotkę kuzynkę .. jak dorzuci coś więcej i wiemy ze Młody kupił biżu i gdy wyłoży to Młody na tace to wychodzi Młoda w całej okazałości
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 14:24   #4314
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
A u nas nie za dobre wieści. Dziadek TŻ-ta trafił do szpitala (problemy z niewydolnością oddechową). Nie jestem lekarzem, ale wydaje się, że kwestia zmiany leków, lepszego dobrania antybiotyków i diagnostyki. No ale też jest dość schorowany z racji sędziwego wieku i ciężko ocenić jego stan zdrowia. Mam nadzieję, że trafi na kompetentnych lekarzy... Szkoda mi go, bardzo ciepły człowiek. Chcemy wierzyć, że będzie dobrze...
Współczuję i trzymam mocno kciuki za dziadka Na pewno będzie dobrze, na szczęście są jeszcze dobrzy lekarze

Cytat:
ie wie, po co w ogóle dajemy im zaproszenie, druga z łaską przyjęła, trzecia (brat mamy Tż, dostali zaproszenia u babci, bo ciężko ich zastać w domu) stwierdzili, że "oni nie chcą tutaj dostać zaproszenia, oni chcą w domu" mimo wszystko przyjęli ale żeby za miło nie było to ciocia stwierdziła, żebym ciasta nie tykała, bo się w suknię nie zmieszczę
Dwie pary nie wiadomo czy przyjdą ze względu na żałobę, jedna babcia Tż już powiedziała, że jej na pewno nie będzie nawet na ślubie
ludzie naprawdę nie umieją się zachować i nie mają za grosz taktu...

Cytat:
Potwierdzenia zakończone, na 160 zaproszonych pojawić się planuje 91. Czyli 69 osób odmówiło. Dziś będziemy dopraszali innych, ale nie wiem czy ktoś wybierze się 3 tygodnie przed ślubem. Najbardziej zawiedziony jest TŻ, bo od niego odmówiła połowa rodziny. Mogliśmy wziąć mniejszą salę, nie wiemy teraz za bardzo co z poprawinami. Czy wynajmować znów tę salę i catering dla 60 osób (część wiemy już, że nie przyjdzie), czy może zrobić w remizie - ma dwa piętra i akurat jedno byłoby do jedzenia i siedzenia, drugie do tańczenia.
Sporo odmów, ale 91 ludzi na weselu to i tak sporo Co do sali, to ja podobnie jak barborja jestem zdecydowaną przeciwniczką dzielonych sal na jedzenie i taniec :niee:

Cytat:

Jeśli to garnitur "idealny" to bierzcie, cena mocno średnia, może uda Wam się znaleźć coś taniej, a może i nie Poza tym jak piszą dziewczyny garnitur może się jeszcze wiele razy przydać, mój tata na moim ślubie będzie w swoim ślubnym garniturze, haha

Cytat:
No i właśnie zamówiłam buty w deichmannie: TE i TE.
Mogą być dopiero za dwa tygodnie :/
Wow, -50% obniżki na te pierwsze! Cieszę się, że je oddałam, ale teraz znów mnie korci zamówić, haha, może będą jednak dobreee Oczywiście żartuję, ale za 44zł to grzech nie brać

My właśnie wróciliśmy od jubilera w kwestii obrączek... i zamówiliśmy, ale teraz mam dylemat i 2 tygodnie na podjęcie decyzji, więcej info w klubie. Ale jestem rozdarta (dylemat brylancikowy)
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 14:33   #4315
cude
Zadomowienie

anka1897, wiem, ze pod suknią mało widać, ale na drugi dzień by się przydały
Stary 2014-07-07, 15:18   #4316
patricia_pati
Raczkowanie

PMki kochane nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie.. pisałam kilka miesięcy temu aktywnie, ale musiałam porzucic forum by napisac prace mgr. 30 czerwca się obroniłam i próbowałam chociaż od tego wątku nadrobic, ale chyba się poddaję chociaż 3/4 przeczytałam. ale próbuję się wkręcic od teraz...
Zazdroszczę i gratuluję wszystkim już zamężnym PMkom. wasze relacje były wzruszające, a Wasze rady są nieocenione.
Mam wreszcie zdjęcia z przymiarki i mnóstwo rzeczy odebranych więc obfocę i wrzucę tu, zapytam o Wasze zdanie
już niecały miesiąc... zleciało jak nie wiem, a tyle rzeczy do załatwienia
Chociaż nie pisałam tutaj dawno to strasznie się za Wami stęskniłam

razem od 14.07.2009
zaręczeni od 13.01.2012
ślub 2.08.2014r.
patricia_pati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 15:31   #4317
21klaudyna
Zadomowienie

Cytat:

Garnitur facet założy nie raz. Nie wiem ile u nas sam garnitur kosztował bo w jednym sklepie kupilśmy wszystko ale za całe ubranie tż zapłaciliśmy 1899 zł - z butami , paskiem koszulą , poszetką spinkami ,- drugą koszulę i muchę dostaliśmy po 1 zł
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00

"Zestarzej się przy mnie
Najlepsze dopiero się zdarzy"
21klaudyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 15:39   #4318
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Dziewczyny, co myślicie o tym fotografie?

bierze 1400zł za: Przygotowania Panny Młodej, przygotowania Pana Młodego, ceremonia Zaślubin., zabawa Weselna (Do zakończenia oczepin)
Otrzymujemy: pudełko na zdjęcia, 50 Odbitek w formacie 21x15, prezentacja Slideshow w formie krótkiego filmu w rozdzielczości HD, pendrive ze zdjęciami (400-500 poddanych obróbce graficznej z reportażu ślubnego, oraz od 50-100 z pleneru ślubnego), prywatną Galerię internetową WEB + mobilną na okres 3 miesięcy.

Najwyzszy czas na kogoś sie zdecydować

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 15:51   #4319
monidot
Zadomowienie

Wczoraj Was nadrobiłam i się wkurzyłam bo co chciałam napisać coś to mi prawie całe cytowanie zjadło wiec w końcu odpuściłam a teraz będę odpisywać na wszystko po jednej stronie żeby mi nic nie zjadło.

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
20 zł ;]
Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
u nas jest darmowa ;D
Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość
Co do poradni: my płaciliśmy 15 zł za materiały, mam nadzieję że na II spotkaniu nie będzie chciała jeszcze
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Nic, poradnia była darmowa. I takie z założenia powinny być wszystkie poradnie.
Cytat:
monidot, nic nie dawaliśmy w ofierze. Płaciliśmy tylko 30 zł, bo nie byliśmy z danej parafii.
Cytat:
Napisane przez Le_lena Pokaż wiadomość
Monidot - my za poradnie też daliśmy 100
Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
dziś mamy ostatnie spotkanie i płacimy 20zł za materiały. Twój TŻ przepłacił slono
Cytat:
Napisane przez oluska227887 Pokaż wiadomość
20 zł
Cytat:
Napisane przez Lusiija Pokaż wiadomość
My placilismy 120zl za nauki. Do poradni u mnie chodzi się gdzie się chce i nie jest płatna.
Dziękuję za odpowiedzi w sprawie poradni

Sziket piekna suknia

Mojakaren Gartuluję zamówionych obrączek

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Buczorek Pokaż wiadomość
monidot my za poradnię płaciliśmy 40zł, taki odgórny 'cennik' miała pani prowadząca,
Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
u nas darmowa
Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
u nas chyba za darmo są za nauki nic nie płacilismy i mielismy przy okazji pierwsze spotkanie z poradni to tez za free. Tylko były koszyczki przy poczestunku można było wrzucić co łaska, więc daliśmy 20zł
Cytat:
Napisane przez kiss12550 Pokaż wiadomość
Monidot - u nas w poradni Pani powiedziała cytuje "co łaska 30 zł " trochę zaszaleliście z tą 100 mi się zdaje

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Ja noszę soczewki (od 10 lat ) i powiem Ci że często już nad ranem mnie uwierały. Wtedy zapuszczałam sobie "sztuczne łzy", krople dostępne w aptece i było lepiej.
Aczkolwiek nie na tyle komfortowo jakbym chciała.
Od roku używam innych soczewek i problem znikł! Są to soczewki z bardzo dużą ilością tlenu, tzw oddychające.
Można w nich nawet spać! (aczkolwiek ja tego nie robię).
Może pomyśl o zmianie? Sama wiem po sobie jak soczewki mogą się od siebie różnić!
Bo jednak takie zdejmowanie może być uciążliwe.
Jaka nazwa tych soczewek z dużą ilością tlenu ?

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
2 miesiące
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja też!
U mnie też wczoraj było 2 miesiące do śłubu, jak ten czas szybko leci

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
ja bym brała bez
Dziękuje za rade

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Wyglądasz przepięknie! Jaka figura. Bardzo podoba mi się z koronką
Dziękuje
monidot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 15:55   #4320
cornflower_girl
Zakorzenienie

Sunrise Nie mam upatrzonych dekoracji, standardowe kompozycje kwiatowe.

Panna Izabela A nie można się zbuntować przeciwko takiej tradycji?

kasiulenkowo Bardzo ciekawa tradycja - słyszałam tylko o wykupywaniu panny młodej za wódkę.

patricia_pati Witaj z powrotem Jak Wasze przygotowania?

pysia Podoba mi się - choć ostatnie sesje są z dużą ilością modncyh efektów (ziarno, zaczernienie), to ma bardzo dobre oko do kompozycji, potrafi uchwycić moment. Bardzo korzystna cena

Dziewczyny, jak to jest z dekoracją kwiatową kościoła? Czy jest wymóg, że kwiaty muszą potem zostać? Dowiedziałam się, że u nas jest taki wymóg także w przypadku skorzystania z florystki/dekoratorki z zewnątrz. Trochę współczuję parom, które mają ślub same, a muszą wydać przynajmniej 600 zł na dekoracje (bo przecież trzeba z czegoś udekorowac ołtarz na niedzielę ).

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości