|
|
#181 | |
|
Zielona Driada
|
Dot.: wakacje w polsce
Cytat:
|
|
|
#182 | ||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja mieszkam w okolicach Jeleniej Góry w Dolinie Pałaców i Ogrodów . Koło mojej kamienicy są 3 pałace i parki. Jeden pałac za rzeką jest piękny jeśli chodzi o architekturę i otoczenie, ale jest tam bardziej nowocześnie. Drugi pałac zagospodarowano tak jak było dawniej- no, na tyle, na ile teraz pozwala prawo itp. W tym drugim jest Mały Pałac, gdzie mieści sie hotel, restauracja, taras. Jest bliżej parku. W Dużym Pałacu jest sklep z własnoręcznymi wyrobami tzn. jakieś drewniane zabawki dla dzieci, ubrania. Są odnowione piwnice , gdzie można zobaczyć jak dawniej pracowała kuchnia w pałacach, można też zjeść. Na folwarku znajduje się sklep lniarski, piekarnia, można kupić ubrania z lnu, książki o regionalnych zabytkach. Jest stajnia, kuźnia, świniarnia, restauracja. Często odbywają się tu różne spotkania typu: kiermasze wiosenne i adwentowe Wszystko jest naturalne, tzn. są ozdoby ze zbóż, wystawa dawnych akcesorii rolniczych itp. W budowie jest przeniesiony z innej miejscowości Dom Modlitw. Jest też dużo zabytków podupadłych bądź w ruinie. Niedaleko jest Park Miniatur Zabytków Dolnego Śląska , gdzie można pooglądać wszystkie zabytki w jednym miejscu. Jest blisko na Śnieżkę, do Szklarskiej Poręby, Karpacza i wielu innych atrakcyjnych miejsc, np. Western City . Co mnie boli: wszechobecne billboardy na trasach, gdzie zamiast podziwiać widoki, podziwiamy reklamy Tesco czy Biedronki. Najwięcej widziałam na trasie Jelenia Góra- Karpacz. Tragedia.
|
|
|
#183 |
|
Konto usunięte
|
przepiękna okolica nimfa
|
|
|
|
|
#184 |
|
BAN stały
|
Wczasowicz w żabce. Na straganie.
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zielona Driada
|
|
|
#186 |
|
Life is a drink ...
|
Jak widze jakiegoś kolesia bez koszulki paradującego po mieście to myślę sobie 'ale wieśniak' ale tutaj to juz nie wiem jak to określić XD
|
|
#187 |
|
Konto usunięte
|
;________;
to są właśnie te wszechobecne bebzony |
|
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
Nie mogę jak to widzę
Macie jakiś pomysł dlaczego jakieś +/- 15 lat temu nie było w wielu miejscach turystycznych takiej tandety, kiczu i seks-gadżetów, a teraz są? |
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
bo 15-20 lat temu zbieraliśmy się po upadku komuny i pustych półkach, a potem wybuchła komercja, otworzyliśmy się na zachód i ludzie są szczęśliwi tylko wtedy gry żrą ew kupują szajs
|
|
|
|
|
#190 |
|
BAN stały
|
Nimfa20 jeszcze nie byłam w Twoich okolicach ale może jeszcze zdążę to zobaczyć.
Piękne te pałace!
|
|
|
|
|
#191 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem czy padł już w temacie ciekawy pomniczek z Kołobrzegu, o którym przeczytałam dziś w Polityce.
uwaga, fota: i tylko pytanie: o co chodzi?
|
|
|
|
|
#192 |
|
Konto usunięte
|
mieliśmy w 2000 roku zjazd kołobrzeski i nikt nic nie wiedział
[*]
|
|
|
|
|
#193 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#195 |
|
Konto usunięte
|
Ja myślałam raczej że tak przed 2000 takich mentalnie ''wieśniackich'' ludzi po prostu nie było stać na wakacje a teraz jak ktoś będzie się bardzo starał to z dwóch najniższych krajowych odłoży chociaż na kilka dni nad morzem. Ale nie wiem czy to realny powód.
|
|
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem, mi też trudno odpowiedzieć. z wakacji dzieciństwa poza pięknymi widokami pamiętam z fast foodów np. grillowaną kiełbasę...
...ale może to fakt ze mniej osób podróżowało, 20 lat temu nie było tylu samochodów co teraz, chociażby :P |
|
|
|
|
#197 |
|
Konto usunięte
|
Serio mnie to zaintrygowało, czemu kiedyś nie było takiej tandety i pseudonowoczesności a teraz wszędzie jest. Aż się boję jechać do wspomnianego przeze mnie wcześniej Powidza bo boję się co tam teraz zastanę...
W ogóle się ostatnio zastanawiałam dlaczego Polacy jako naród to taka wiocha... i jedyne co mi przychodzi to że całą tzw. inteligencję czy prawie całą wybili Rosjanie i Niemcy i mało zostało ''dobrego materiału'' brzydko mówiąc co by się nadawało do rozmnażania lub miało tyle w głowie by dobrze wychować. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-16 o 20:51 |
|
|
|
|
#198 |
|
Konto usunięte
|
:ddd nie wiem co ci odpowiedzieć
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A i ten lizak-papież też mnie rozbroił ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Jeszcze taka uwaga co do Poznania to odkąd od jakiegoś czasu muszę się przesiadać na Ogrodach to zauważyłam tam królestwo tandety, zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie i ubiór. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi bo tylko przejeżdżałam a teraz jak się przesiadać tam muszę to aż się rzuca w oczy. Ubiór to chyba wiadomo jakieś mega niedopasowane pstre ubrania, świecące, cekiny, wstążki, szorty + legginsy do kolan, spódniczka krótka + kolorowe adidasy, ogólnie ubiór typowo bazarkowy, dmuchanie ludziom dymem papierosowym prosto w twarz (w innych miejscach jak obserwuję to palacze zawsze odchodzą na bok), plucie na chodnik, jak wychodzę z busa na ogrodach to ludzie mnie taranują albo przejść nie dają bo już się pchają do środka, a gdzie indziej zawsze pozwolą najpierw ludziom wysiąść by potem nowi mogli wsiąść (nie licząc pojedynczych starych babć). Serio Ogrody w Poznaniu to po prostu królestwo wieśniackiego wyglądu i zachowania. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-16 o 20:59 |
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja polecam ci Zawozie nad Soliną, super 2 sklepy , 1 większy bar i żadnych straganów a Polańczyk odradzam
|
|
|
#201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jakby ludzie nie jarali się ciupagami z napisem Mielno i zestawem tandetnych muszelek to by tego nie sprzedawano
![]() Mnie rozwaliły świstaki na straganie w Kołobrzegu ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
|
|
|
#202 |
|
Winter is coming
|
Ja z tych jeżdżących po górach. Uwielbiam Tatry i one są piękne, a Krupówki da się ominąć bez problemu - w każdym razie ja tam nie chadzam.
Z nieskażonych dziadostwem terenów polecam małe miejscowości w górach - Zawoja, Korbielów, Bielice Nad morze nie jeżdzę od lat, ale ta Rewa mnie zaciekawiła. No i zoo, dołączam do chętnych do zwiedzenia! 3 lata mieszkałam w Poznaniu i nie byłam
|
|
#203 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Co do zoo to też muszę się tam wybrać bo ten przytułek dla niedźwiedzi widziałam tak po macoszemu bo wracałam z zajęć i mnie noga bolała i tylko na chwilę z koleżanką się tam zatrzymałam. Nie widziałam też w ogóle nowego wybiegu dla rysi (wcześniej miały wolierę a teraz mają duży otwarty wybieg) i też chciałam go zobaczyć. |
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
choć ludzie chodzili i marudzili, że muszą...chodzić....Warto wziąć lornetkę, wybiegi są bardzo duże i na niektórych zwierzęta trzymają się dość daleko od ogrodzenia. Dla mnie to plus, nie ma się takiego odczucia zniewolenia zwierzaków ![]() Otworzyli też niedźwiedziarnię, do której trafiły niedźwiedzie po przejściach- 2 były trzymane w Rosji w apartamencie przez jakiegoś "arystokratę", jeden był atrakcją w cyrku, pokazywali go w zespawanej klatce..... kolega był na pierwszym wypuszczeniu ich na wybieg i mówił, że ludziom niektórym aż łzy leciały po policzkach, tak wzruszające to było bo to miśki nie czuły pod łapami trawy już dłuuugi czas.---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Mnie z jednej strony zastanawia kto to kupuje, a z drugiej czy przypadkiem ci ludzie nie kupują tego już z nudów.
|
|
|
#205 |
|
Konto usunięte
|
Zawsze mogą podjechać kolejką. Nie wiem nawet czy można rowerem, ale wydaje mi się że można.
A co do ogrodów zoologicznych to nie polecam tego pseudosafari w Świerkocinie. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Hm z tego co ja obserwuję to kupują to właśnie ludzie o takiej wieśniackiej mentalności choć nie tylko, ale głównie. |
|
|
|
|
#206 |
|
Winter is coming
|
Ja chodzić lubię, więc żaden problem
W niedzielę będę w Poznaniu, już męża urabiam na wizytę w zoo tylko muszę popatrzeć, czy otwarte w weekendy
|
|
#207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja w ogóle jak jadę nad polskie morze to mam wrażenie że wieśniak wieśniakiem poganiany.
Chociaż rok temu byłam w Chorwacji i tam w wieśniactwie przodowali Rosjanie ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
więc moim zdaniem to zajęło akurat tak w sam raz czasu. Ale ja jestem przyzwyczajona do dużej ilości ruchu, ci weekendowi spacerowicze pewnie zdychają po takim wypadzie :d
|
|
|
#209 |
|
Konto usunięte
|
W weekendy otwarte, nawet w wigilie itd. jest otwarte. 365 dni w roku. Tylko w weekendy i święta ceny są o parę złotych wyższe.
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Winter is coming
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

Jednak w tym roku byłam na Krupówkach i nawet na Gubałówce, ale tylko dlatego, ze zabrałam na parę dni moją mamę, która w góry iść nie dałaby rady, dawno w Zakopanem nie była i chciała sobie powspominać, ale to, co tam zastaliśmy, mnie po prostu wprawiło w lekkie osłupienie, co tam lekkie, gigantyczne.

[*]