|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II
jak jutro będzie tak samo to pojadę, biorę grzecznie leki i leżę, mam momenty w ciągu dnia kiedy czuję się super i takie kiedy fatalnie. Dobrze, że moja szyjka ma 6cm..
maczuma- tylko ja już byłam 2x na wizycie z tym.. i mam zalecenia no-spa, magnez, luteina i leżeć.. więc nie wiem czy na ip dowiem się czegoś nowego..
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2014-07-18 o 21:29 |
|
|
|
#2072 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie potępiam, i uważam że każda matka ma prawo do wyboru. Jednak uważam, że mleko mamy jest najlepsze i choćby nie wiadomo jakie drogie było i super hiper, to z drugiej strony chciałabym podawać jak najdłużej. Cytat:
Dziecko potrafi pojeść z jednej piersi, a laktatorem jak zaczniesz ciągnąć, możesz wyciągnąć 20 ml mimo że pierś pełna. Na zastój trzeba uważać, jak tylko pierś zacznie boleć, pojawi się lekka temperatura, to trzeba wiedzieć, że już jest coś na rzeczy. miałam niestety, i raz że okropny ból, ja sama nie byłam w stanie rozmasować tego zastoju tylko mama to robiła, to dwa przez 3 dni miałam gorączkę po 40 stopni równe!!! :/ a w łóżeczku trzytygodniowe niemowlę :/
|
|
#2073 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2074 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2075 |
|
Rozeznanie
|
co znaczy kp i mm?
|
|
|
|
#2076 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#2077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie wiedziałam, złapałam temperaturę 38 stopni niecałe i mama to powiedziała lekarce bo ja zapomniałam, jak byłam na kontroli. ta mi zbadała i powiedziała o tym pojawiającym się zastoju i trzeba rozmasowywać. Dała mi antybiotyk jakby gorączka do dwóch dni nie ustąpiła. niestety skoczyła i to bardzo, bo męczyłam się strasznie. zimno mi było tak, że jakbym Wam opisała jak leżałam w łóżku ubrana, czym przykryta to byście nie uwierzyły udało się, ale położna znajoma pomagała mi specjalnymi środkami puścić pokarm, plus masowanie, dało radę. Nie chcę jednak straszyć, ale bbywa czasem gorzej, gdzie matka nie wie że ma zastój bo zero objawów, a w tedy kończyć się może szpitalem i pod skalpelem :/ koleżanka tak miała, przy drugim dziecku raz ją zabolały plecy, pomyślała, że to pewnie od karmienia bo w tedy się schyla etc. nie wiem jak tam dotarła do lekarza, ale się okazało, że zastój był taki, że musiała być operowana, bo to od środka jakoś było. karmienie piersią i mleko modyfikowane
|
|
#2078 |
|
Rozeznanie
|
Ja też jestem zdania, że każda kobieta powinna mieć wybór jak chce karmić dziecko. Do niczego nie powinna się zmuszać. A co do karmienia publicznie naprawdę można to zrobić z klasą, dla mnie to dość intymny moment między mną a dzieckiem i niechce go zakłócać gapiacymi się ludźmi. Nie mam zamiaru się chować po toaletach czy krzakach,jak będzie taka potrzeba to i nakarmie w kawiarni, ale wystarczy się czymś osłonić. Moja znajoma świeci cycami na lewo i prawo, a już najgorsze jest jak robi to w obecności kumpli swojego faceta, biedaki nie wiedzą gdzie oczy podziac. Ja bym tak nie mogła, równie dobrze mogłabym teraz chodzić toples, przecież to taka naturalna sprawa.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam na miejscowej imprezie. Pochodziłam trochę i brzuch mnie zaczal ciągnąc więc niestety nie dla mnie już takie wyjścia nie mówiąc o tym, ze nogi mnie bolą i zmęczona nieźle jestem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2081 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2082 |
|
Rozeznanie
|
dokładnie jestem tego samego zdania, nie wyobrażam sobie świecenia cyckami przed obcymi, i tak jak mówiły dziewczyny wyżej wystarczy się okryć i już jest zupełnie inaczej. Pamiętam jak odwiedzałam koleżankę jak małego urodziła to nie patrzyła na to kto u niej był, tylko wywalała cyce na wierzch i dawała małemu, zero krępacji, a ja siedziałam i nie wiedziałam gdzie oczy podziać i co powiedzieć.
|
|
|
|
#2083 |
|
Rozeznanie
|
Piszecie o karmieniu piersią. Chciałabym karmić, jeśli będzie mi dane, ile będę mogła. Raz, że wygoda, dwa, że zdrowie, Ale nigdy nie potępiałam tych matek, co nie chcą - to ich wybór, nic nikomu do tego. Oczywiste, że jak będą jakieś problemy z kp przestawię się na mm i żadnej tragedii nie będzie.
Nie mam ochoty świecić cyckami w miejscach publicznych, ale w toaletach też się zamykać nie będę. Jest tyle ubrań dostosowanych dla kobiet karmiących, zwykła pieluszka też załatwia sprawę. Tyle w temacie. A teraz pytanie z innej beczki - są jakieś normy długości szyjki na dany etap ciąży? Ile powinna ona wynosić dla ok połowy ciąży?
|
#2084 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
fajnie jakoś tak mi lepiej jak wiem, że ktoś jest dokładnie na tym samym etapie co ja ciekawe czy urodzimy w podobnym terminie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na pewno zdaży się, że będę karmić piersią w miejscu publicznym, ale mam zamiar zasłaniać się pieluszką i postawić tż przede mną żeby mnie dodatkowo osłaniał. Dla mnie pokazywanie gołej piersi nie jest przejawem wolności i feminizmu. I takie akcje zamiast zachęcać do karmienia piersią to raczej zniechęcają. Co to za problem okryć się pieluszką? Ważne żeby nakarmić dziecko.
|
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam 6
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2014-07-19 o 09:15 |
|
|
|
|
#2086 |
|
Rozeznanie
|
w sumie lepiej więcej jak mniej
ja mam właśnie 4 i troszkę
|
#2087 |
|
Rozeznanie
|
A mi nie przeszkadza karmienie piersią. Nieraz zdarzyło się, że byliśmy u znajomych, czy ktoś u nas, padało pytanie - czy mogę, czy będziecie skrępowani? Ja nie mam z tym najmniejszego problemy, przecież tych piersi nie widać bo dziecko je zasłania, a samo wtykanie można załatwić szybko i dyskretnie =)
Nie wiem jak będzie u mnie, nie nastawiam się na nic, bo nie chcę się zawieść. Najważniejsze dla mnie będzie, żeby dzieci dostawały moje mleko - a czy podane prosto z cycka, czy butelki, to już sprawa drugorzędna. Dziewczyny ile przytyłyście? Ja skończyłam właśnie 20 tydzień, czuję się rewelacyjnie.. Wczoraj byłam u dietetyczki porozmawiać o odpowiednim żywieniu (tak fanaberia )… Przytyłam już 10kg W ogóle tego nie czuję, i podobno też nie widać…Jest to w normie, ale przy górnej granicy i muszę się pilnować, jeśli nie chcę po porodzie mieć zbyt dużo do zrzucenia (a chce ważyć 6kg mniej niż przed ciążą, czyli 60 - to moja normalna waga, nie wiem co się stało, że tak mi się uzbierało przed ciążą =) ). Ale wiem w czym problem - mam ostatnio taką chcicę na słodycze, że idzie zwariować
|
|
|
|
#2088 |
|
Raczkowanie
|
Kończąc wątek mleczno-cyckowy: karmiłam baaardzo długo
, zaliczyłam i zastoje i zapalenie piersi, krwawiące brodawki i podobne atrakcje. Dzieciak nigdy sie nie dał przestawić na mm a i teraz mleko z łaski kilka łyków wypija. Dobrze, że chociaż ser jada czasami. Karmiąc tak długo siłą rzeczy karmiłam i publicznie, ale zwykle w chuście więc nic nie było widać. Generalnie jestem przeciw jakiejkolwiek ostentacji - bliska kuzynka męża ma szyna prawie w wieku Felka i też karmiła piersią zawsze i wszędzie więc niby powinnam ją rozumieć, ale kiedy "wywalała" cycek przy stole (sic!) gdzie obok siedzieli jej bracia, bratowe dzieci, matka, to miałam ochotę ją siłą wyprowadzić do drugiego pokoju. Wszyscy udawali, że to normalne, tylko mi przeszkadzało, że nad talerzem dynda wielki pożyłkowany cycek I wyobraźcie sobie, że to ja byłam dziwna kiedy na karmienie wychodziłam do kuchni ![]() Okazuje się, że mój mózg jednak nie działa zbyt szybko - wczoraj w h&m chciałam kupic dzieciu krótkie portki. Spodobały mi się dżinsy za przystępną cenę 17, 99. Przymierzone zaakceptowane - do kasy. Coś tam z Felkiem gadałam więc jak mi kasjer podał cenę zakończoną 9,99 to nawet pomyślałam, że tyle tych spodeni i pewnie pomyliłam i zamiast 17 kosztują 29,99, ale trudno. Podałam kartę wzięłam rachunek i finito. W domu patrzę: 69,99 |
|
|
|
#2089 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w sensie w biodrach się rozszerzyłam i w uda mi trochę poszło tak jak Ty Paprika planuję za dużo nie przytyć żeby po ciąży szybciej schudnąć i zrzucić to co przybyło mi właśnie przed ciążą pod tym kątem zajście w ciążę po zimie jest złe. Bo zostają nam jakieś dodatkowe kg po zimie w każdym razie mój plan to przytyć ok. 8-10 kg przez całą ciążę. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
|
|
#2090 |
|
Rozeznanie
|
ja nie wiem ile dokładnie jestem teraz na plusie bo ostatnia wizytę miałam 25 czerwca i wtedy zaczynałam 17 tydzień i miałam pół kilo na plusie ale ja wychodziłam z dużej wagi początkowej bo aż 76kg także to też się innaczej patrzy jakoś. Widzę, że wszystkie mamy podobne plany, żeby jak najszybciej zgubić i ciążowe i wcześniejsze dodatkowe kilogramy
|
|
|
|
#2091 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to mnie pocieszyłaś pytanie do mam - mam bardzo dużo (7 w rozmiarze 56 i jedno w 50) body z krótkim rękawkiem. Proszę o opinię, czy to to się przyda???? Pewnie jak wyjdziemy ze szpitala to będzie listopad, dzieciaki zakładam rozmiarowo będą pasowały na 50… czy o takiej porze roku się je ubiera w krótki rękawek?….. |
|
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem -2 kg niż przed ciążą. Też planuje nie przytyć zbyt dużo bo startowałam z dość dużej wagi. Etap odchudzania był rozpoczęty no ale dwie kreski się pojawiły.
Hmmm nie wiem czy to już możliwe ale dziś rano poczułam kopniaka... Nie takie smyranie tylko coś mocniejszego i wyraźniejszego ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2093 |
|
Rozeznanie
|
Wkraczam dziś w 22 tydzień
Właśnie się ważyłam i mam już 5kg na plusie, chociaż po mnie i tak tego nie widać. Wczoraj jak spotkałam koleżankę z jej mamą to jej mama mówi, że jakoś polepszyła mi się sylwetka, bo zawsze szkapa a ja mówię tak polepszyła bo to 5mc ciąży. W szoku były. I co ciekawe w jednych spodenkach wyglądam jakbym miała wzdęcia a w drugich jakbym miała wielki brzuch już dziwne no ale może mała się chowa w jakieś dni bardziej i stąd mniejszy brzuch czasem :p A ja dziś w planach mam pojechać do teściowej popluskać się w basenie Taki skwar 30st więc co tu innego robić..
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2095 |
|
Wtajemniczenie
|
Subub Ja pierwszego kopnuaczka poczulam w 18 TC
tego nie da się pomylić z czymś innym <3 Co do wagi to mi się waha ale jak się ostatnio wazylam to byłam 2,5 kg na plusie chociaż jak poogladalam zdjęcia jakie mi wczoraj po robiła przyjaciółka w basenie to mam wrażenie ze więcej przytylam
|
#2096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
było to zupełnie coś innego. Aż przystalam na chwilę bo uwierzyć nie mogłam Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2097 |
|
Rozeznanie
|
No ja się ciąży już wyprzeć od dłuższego czasu nie mogę
![]() polecam lekturze---> http://dzieciowo.pl/2012/12/top-list...-rodzicow.html |
|
|
|
#2098 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam tak samo
dzisiaj sniadanie bylo pozno bo się zachwycalam jak mała kopie
|
#2099 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
A to poidło to jak dla królika. Masakra!! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

nie mówiąc o tym, ze nogi mnie bolą i zmęczona nieźle jestem. 

fajnie jakoś tak mi lepiej jak wiem, że ktoś jest dokładnie na tym samym etapie co ja 
na pewno zdaży się, że będę karmić piersią w miejscu publicznym, ale mam zamiar zasłaniać się pieluszką i postawić tż przede mną żeby mnie dodatkowo osłaniał. Dla mnie pokazywanie gołej piersi nie jest przejawem wolności i feminizmu. I takie akcje zamiast zachęcać do karmienia piersią to raczej zniechęcają. Co to za problem okryć się pieluszką? Ważne żeby nakarmić dziecko.
W ogóle tego nie czuję, i podobno też nie widać…