Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-21, 14:34   #4771
Delicjanka
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

U nas też lipa z jedzeniem. Amelka mało je, ale teraz takie upały że się nie dziwie.

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 14:37   #4772
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Dzis bylo swieto i milo dzien z tz spedzilismy. Bardzo pomocny byl; ja slaba jak mucha, caly czas w glowie mi sie kreci. Yae po poludnie niemal przy uu spedzila. Zeby mnie odciazy dla zartu polozyl sie, podwinal koszulke i powiedzial, ze teraz on karmic bedzie. Reakcja Yae natychmiastowa, zerwala sie na rowne nogi, pedem do tz, jedna reka bluzke mu podtrzymuje, druga opiera o klate i ustami zmierza do sutka. Wtedy sie tz opamietal a ja lezalam i kwiczalam. Yae sie pozniej udzielilo i tez sie smiac zaczela.
komicznie to musiało wyglądać

Mój mąż chyba poszedł po rozum do głowy i zaczął mi pomagać przy małym Wczoraj spędził z nim pół dnia na dworze a ja w spokoju sobie posprzątałam pokój. Do tego byliśmy na placu zabaw i propozycja wyszła od tz-można? można!

Szajka-co za rybę kiedyś polecalas bo mam ochotę na coś dobrego.

Pstryniu- pamiętam że zastanawialiscie się nad kupnem trampoliny,kupiliscie? Bo my też myślimy nad zakupem.

Misia-jak sprawdziły się skarpetki? Skóra zlazla? Bo ja przed zabiegiem
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 14:43   #4773
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
komicznie to musiało wyglądać

Mój mąż chyba poszedł po rozum do głowy i zaczął mi pomagać przy małym Wczoraj spędził z nim pół dnia na dworze a ja w spokoju sobie posprzątałam pokój. Do tego byliśmy na placu zabaw i propozycja wyszła od tz-można? można!

Szajka-co za rybę kiedyś polecalas bo mam ochotę na coś dobrego.

Pstryniu- pamiętam że zastanawialiscie się nad kupnem trampoliny,kupiliscie? Bo my też myślimy nad zakupem.

Misia-jak sprawdziły się skarpetki? Skóra zlazla? Bo ja przed zabiegiem
no brawo dla Męża!!!

Kochana genialne! w życiu nie miałam tak gładkich stóp. szok, szok, szok! skóra jest gładka jak pupcia niemowlaka
ale broń boże nie rób tego jak masz gdzieś jechac przez te 2 tygodnie ja wyglądałam jak jakaś trędowata czy co? skóra złaziła płatami z całych stop, nawet z małego palca. tragicznie to wyglądało, patrzeć nie mogłam. siedziałam i skubałam
mi jeszcze troche tej skóry złazi, ale już delikatnie.

nawijko no chyba, że tak. chociaż i tak moja połowy z tego by pewnie nie tknęła:/

meneq uśmiałam się

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 14:49   #4774
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Wiem, ze Ci nie do smiechu, ale nie pozostaje nic innego jak przeprowadzic sie nad morze

Ej, ej, jakie wiadomo - moj dzikus ledwie zmoczy duzego palucha u stópki i juz ucieka w piach

Fajnie, ze tak sie udalo spedzic kilka dni

Co to za placuszki owsiane?

U nas zwykle jest:
- platki owsiane/orkiszowe/zytnie z przeroznymi owocami/orzechami/pestkami, itp,
- kasza jaglana/krakowska z podobnym zestawem,
- nalesniki,
- serek wiejski

Jajecznicy nie daje, bo zje moze z 2 lyzki, kanapek w ogole nie akceptuje (nie chce ugryzc, odwraca glowe), o surowych warzywach nawet nie wspominam.

Mika, co do pakowania - ja polecam usiasc i zrobic liste. Zawsze przed wyjazdem analizuje nasz typowy dzien od rana do wieczora i zapisuje, co sie moze przydac.

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Debrah, jesli chodzi o przemycanie warzyw - ja ostatnio zrobilam placki z bakłazanem (cos podobnego do plackow z cukinią), Kuba srednio plackowy jest, ale zjadl spore 3.

Robie tez pulpety miesno-warzywne (wloszczyzne glownie daje) albo np sos z groszku zielonego do polania ziemniakow/miesa.
jak robisz płatki?
A co do przeprowadzki nad morze, to ja bym bardzo chciała
Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
u nas ostatnio tylko kaszka akceptowalna:/

u babci też ma tego pająka i takie skaczące pieski, szczekające

a próbowałaś frytki z warzyw? kroję w paskeczki marchewkę, seler itp i do piekarnika. Hania czasem zje

oj u nas było to samo:/

jak czytam te Wasze menu moja dalej nic jeść nie chce

o kurde pojęcia nie mam:/
przybij pionę
jak nic trzeba jechać nad morze
też robię frytki warzywne ale Kubie smakują tylko te z ziemniaków
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Dzis bylo swieto i milo dzien z tz spedzilismy. Bardzo pomocny byl; ja slaba jak mucha, caly czas w glowie mi sie kreci. Yae po poludnie niemal przy uu spedzila. Zeby mnie odciazy dla zartu polozyl sie, podwinal koszulke i powiedzial, ze teraz on karmic bedzie. Reakcja Yae natychmiastowa, zerwala sie na rowne nogi, pedem do tz, jedna reka bluzke mu podtrzymuje, druga opiera o klate i ustami zmierza do sutka. Wtedy sie tz opamietal a ja lezalam i kwiczalam. Yae sie pozniej udzielilo i tez sie smiac zaczela.

mój tż też ostatnio chciał karmić Kubę, wziął od niego poduszkę, ułożył go jak do karmienia, jak Kuba się zorientował co się kroi to buzia w podkówkę i wyrywanie
nie szukał cyca
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 14:59   #4775
Debrah
Zakorzenienie

Frytki z ziemniaków muszę spróbować, nie robiłam.

A słuchajcie - obowiązuje u was jakaś "kultura posiłków"? UI nas przez te kłopoty wszystko się poszło czesać, byle zjadła cokolwiek w jakichkolwiek warunkach. Ale zastanawiam się czy nie wrócić do regularnych godzin, miejsca (krzesełko, teraz je w biegu).. bo to chyba strzał w stopę jest, spory błąd.

Co do kp to u nas też dużo dużo, rozumiem was. Ale wciąż mnie zadziwia "moc" mojego mleka, skoro ona jest w stanie w większości na nim żyć, rosnąć, być zdrowa... (2gi raz mamy przeziębienie w życiu, to chyba nieźle... z wyników to tylko kłopoty z żelazem, a mogło być gorzej..)
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 15:11   #4776
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Dziewczyny Dawid wstał z drzemki, poszliśmy zjeść obiad (rybka ziemniaczki i surówka z kapusty kiszonej) jadł sam. POszłam go więc umyć bo cały w kapuście. Siedzi w wannie, ja patrzę na jego buźkę i widzę zaczerwienienie przy ustach. Boje się że to zimn mu się robi pediatra nas już dzis nie przyjmie, za późno jest
Pomyślałam że możę to jakaś reakcja na surówkę, ja po jabłkach dostaję śwądu dziąseł, podniebienia i wokół ust.
Ale jeśli to nie zniknie za chwilę to pewnie na 100 % zimno - co robić???
W sensie że opryszczka?

Jutro idź do lekarza a dzisiaj może smaruj czymś i pilnuj żeby nie dotykał.
Znalazłam coś takiego:
"Jeśli dziecko istotnie ma opryszczkę, jak najszybciej zabierz się za jej zwalczanie. Zaordynuj mu płukanie buzi Septosanem lub rumiankiem i odkaź błonę śluzową Aphtinem. Chore miejsce smaruj co trzy godziny acyklovirem w kremie (np. Zovirax, Antivir, Hascovir). W sprzedaży są również specjalne płyny do przemywania (Sonol) i sztyfty do smarowania ust (Polvir). Oprócz tych leków możesz też stosować maści: cynkową lub ichtiolową (Tormentiol), które mają działanie wysuszające i ściągające, ale nie działają przeciwwirusowo. Jeśli nie masz pod ręką żadnego z tych specyfików, umocz w wodzie tabletkę polopiryny, która ma działanie przeciwzapalne i posmaruj nią chore miejsce. Możesz też to zrobić spirytusem, który ma działanie wysuszające. Twoja szybka reakcja zahamuje rozwój wirusa i złagodzi przebieg choroby"

Edytowane przez ILLUSION
Czas edycji: 2014-07-21 o 15:16
ILLUSION jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 15:14   #4777
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

A słuchajcie - obowiązuje u was jakaś "kultura posiłków"? UI nas przez te kłopoty wszystko się poszło czesać, byle zjadła cokolwiek w jakichkolwiek warunkach. Ale zastanawiam się czy nie wrócić do regularnych godzin, miejsca (krzesełko, teraz je w biegu).. bo to chyba strzał w stopę jest, spory błąd.

Co do kp to u nas też dużo dużo, rozumiem was. Ale wciąż mnie zadziwia "moc" mojego mleka, skoro ona jest w stanie w większości na nim żyć, rosnąć, być zdrowa... (2gi raz mamy przeziębienie w życiu, to chyba nieźle... z wyników to tylko kłopoty z żelazem, a mogło być gorzej..)
u nas kiedyś istniało, niby nadal istnieje. Chwilę posiedzi w krzesełku, daję mu książeczki itp, potem chce wyjść więc za nim biegam z łyżką w ręku i próbuję ucelować.
W zasadzie to nasz dzień to tylko jedzenie. Gotowanie, przygotowywanie, sprzątanie po jedzeniu. Nie mamy pór jedzenia, u nas to nierealne :/ chociaż nie powiem, w czasie urlopu były faktycznie w miarę stałe pory posiłków i jadł naprawdę nieźle ale to raczej była kwestia miejsca, ludzi i nowych wrażeń.
Stary 2014-07-21, 15:17   #4778
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
u nas kiedyś istniało, niby nadal istnieje. Chwilę posiedzi w krzesełku, daję mu książeczki itp, potem chce wyjść więc za nim biegam z łyżką w ręku i próbuję ucelować.
W zasadzie to nasz dzień to tylko jedzenie. Gotowanie, przygotowywanie, sprzątanie po jedzeniu. Nie mamy pór jedzenia, u nas to nierealne :/ chociaż nie powiem, w czasie urlopu były faktycznie w miarę stałe pory posiłków i jadł naprawdę nieźle ale to raczej była kwestia miejsca, ludzi i nowych wrażeń.
No właśnie... ja wiem że tak być nie powinno, ze jej tym pewnie nie pomagam Ale nie wiem co z tym zrobić. A jak Kuba nie chce obiadu np to coś innego dajesz?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-21, 15:22   #4779
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie... ja wiem że tak być nie powinno, ze jej tym pewnie nie pomagam Ale nie wiem co z tym zrobić. A jak Kuba nie chce obiadu np to coś innego dajesz?

jeśli nie chce obiadu ale chce zjeść cokolwiek to daję, chyba, że miałoby to być 10 chrupek kuku albo paluszki.
Zwykle daję jakiegoś owoca.
No właśnie ja też wiem, że to źle, że nie ma tego posiłkowego rytuału ale jak mam to osiągnąć, jak u nas każdy dzień jest inny. Dziś wstał przed 5, teraz ma drugą drzemkę, porę obiadu przespał.
Stary 2014-07-21, 15:30   #4780
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
no brawo dla Męża!!!

Kochana genialne! w życiu nie miałam tak gładkich stóp. szok, szok, szok! skóra jest gładka jak pupcia niemowlaka
ale broń boże nie rób tego jak masz gdzieś jechac przez te 2 tygodnie ja wyglądałam jak jakaś trędowata czy co? skóra złaziła płatami z całych stop, nawet z małego palca. tragicznie to wyglądało, patrzeć nie mogłam. siedziałam i skubałam
mi jeszcze troche tej skóry złazi, ale już delikatnie.

nawijko no chyba, że tak. chociaż i tak moja połowy z tego by pewnie nie tknęła:/

meneq uśmiałam się
Właśnie szykuje nam się wyjazd w sobotę najprawdopodobniej więc czekam ale ciekawa jestem strasznie efektów
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 15:34   #4781
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
jak robisz płatki?
A co do przeprowadzki nad morze, to ja bym bardzo chciała
Tak jak zwykla owsianke
Platki zalewam woda, pogotuja sie chwile (doslownie 5 min, az zgestnieja), a potem dodaje je do swiezych i suszonych owocow
Kuba lubi takie na gesto, czegos w stylu "platki z mlekiem" nie zjadlby, bo a) za rzadkie b) nie naje sie...

hope, a Dadol jadl wczesniej kapuste kiszona? Swoja masz czy kupna?
Bo po niej moze pojawic sie wysypka/zaczerwienienie na buzi

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 15:45   #4782
LadyWhisper
Zakorzenienie

Debrah, my od dawna nie jemy w krzesełku, Pietraszko ma swój stoliczek i krzesełko i tam je, tzn, poje chwile i potem je, gdzie usiądzie, natomiast zawsze staram się mu tłumaczyć "kochanie, usiądź" siada i się karmimy. Ogółem on ostatnio..... Jakby ten chwilowy bunt dwulatka mu przeszedł, i tak wszystko rozumie i słucha tego, co prosimy, żeby zrobił.... No jestem w szoku totalnym

CHCĘ DESZCZUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUU

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 15:47   #4783
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Tak jak zwykla owsianke
Platki zalewam woda, pogotuja sie chwile (doslownie 5 min, az zgestnieja), a potem dodaje je do swiezych i suszonych owocow
Kuba lubi takie na gesto, czegos w stylu "platki z mlekiem" nie zjadlby, bo a) za rzadkie b) nie naje sie...

hope, a Dadol jadl wczesniej kapuste kiszona? Swoja masz czy kupna?
Bo po niej moze pojawic sie wysypka/zaczerwienienie na buzi
wiesz, że nigdy nie gotowałam Kubie owsianki
w jakiej proporcji woda:płatki robisz? I czy płatki zwykłe górskie mogą być?
Stary 2014-07-21, 15:51   #4784
Debrah
Zakorzenienie

Ja robiłam ale z mlekiem ( bo robiłam dla siebie ) bananem i jabłkiem. Muszę spróbować z wodą.
Stary 2014-07-21, 15:52   #4785
Delicjanka
Zakorzenienie

Dziewczyny, moge pracowac na umowe zlecenie, bedac na platnym wychowawczym?
moze ktoras sie orientuje?

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2014-07-21, 16:23   #4786
LadyWhisper
Zakorzenienie

Deli, chyba tak, z tego co sie orientuje nawet na pol etatu chyba mozesz

Dziewczyny, ma ktoras z was moze tv 55cali???

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

Stary 2014-07-21, 16:27   #4787
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

dzieks, jutro ide na rozmowe o prace;> do komisu z tel ;p

55 to duuuuuuzy ;p moja siostra ma taki olbrzymi tv i nikomu nie polecam do salonu mniejszego niż 30 m, ona ma jakos 26 i jest lipa.

Nie wiem czy wam mówiłam;> ale z tztem sie machnelismy i nasza miniaturka n ma 160m zamiast 100 ;].... jutro wchodzi hydraulik a w sobote wylewki

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2014-07-21, 16:49   #4788
LadyWhisper
Zakorzenienie

Deli, super, że wam tak szybko idzie z budową!!!

My się zastanawiamy właśnie, bo kurczę, dłuuuuuuuugi salon mamy bardzo, 6metrów, oglądaliśmy wczoraj 48cali i takie małe się wydawało :P dzisiaj małż będzie rysował na ścianie różne wielkości tv i tak pewnie poczekamy do wyprzy w grudniu przed świętami, ale tak się już orientujemy powoli, bo my tv prawie nie oglądamy, zależy nam na tym, żeby seriale wieczorami oglądać a wiadomo, to się łączy z napisami a z takiej odległości ciężko, chyba, że napisy na pół ekranu

Stary 2014-07-21, 16:51   #4789
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Deli, super, że wam tak szybko idzie z budową!!!

My się zastanawiamy właśnie, bo kurczę, dłuuuuuuuugi salon mamy bardzo, 6metrów, oglądaliśmy wczoraj 48cali i takie małe się wydawało :P dzisiaj małż będzie rysował na ścianie różne wielkości tv i tak pewnie poczekamy do wyprzy w grudniu przed świętami, ale tak się już orientujemy powoli, bo my tv prawie nie oglądamy, zależy nam na tym, żeby seriale wieczorami oglądać a wiadomo, to się łączy z napisami a z takiej odległości ciężko, chyba, że napisy na pół ekranu
Ja mam porównanie u mojej sis i strasznie jest, ale to pewnie też dlatego że ona ma ten plaski starego typu i bardzo piksele widać.

Co do seriali, to Ty polecałaś ten serial kochanki;> bo oglądam ale zaraz bede na bierząco i juz nie wiem co dalej oglądać

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2014-07-21, 17:34   #4790
onaella
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47391493]Kaszki mleczne
Płatki wyżarte od nas (i często muszę jej po prostu porcję robić)
Wczoraj pół porcji kaszki nektarynka w łapie

Szał na keczup też jest. popatrzcie na heintz - fajny skład.[/QUOTE]

Znalazłam świetny ketchup dla dzieci, słodzony miodem i śliwkami ale zdarza się że W. i normalny je
Cytat:

U nas zawsze jak jesteśmy w domu to jedzenie w krzesełku swoimi sztućcami. Jak jesteśmy u kogoś lub jemy na mieście to już zależnie od tego co jest dostępne

Cytat:

Mieliśmy i tego samego dnia co kupiliśmy oddaliśmy nie potrafiłam wzrokiem ogarnąć całego ekranu

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

A na obiad mogę polecić Wam mega szybki przepis u nas Wiktorek zjadł z dokładka

Pomidory bez skórki w gruba kostkę, cebula czerwona w kostkę, czarne oliwki - to wszystko na oliwie poddusic, na koniec dużo świeżej bazylii i ugotowany makaron.

Wsio

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 17:51   #4791
litllesweetangel
Lurker ;)

Oglaszam oficjalnie, iz NIGDY WIECEJ NIE ZJEM KEBABA.

Mialam dzisiaj w jednym slimaka.

Koniec ogloszen

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 18:15   #4792
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość

Koniec ogloszen

Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 18:16   #4793
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Koniec ogloszen

witam się nieśmiało ;>

co do jedzenia, to u nas pory w miarę stałe, gorzej z miejscem - ostatnio jemy na podwórku, bo pół porcji Ani zjadają koty, wtedy zjada i ona

chociaż po wydarzeniach wiadomych z TŻem naczytaliśmy się o wpływie diety na zdrowie, i oboje doszliśmy do wniosku, że musimy ją zmienić, że jemy za dużo przetworzonych produktów i za dużo cukru - głownie tego ukrytego w czekoladach też

i w weekend opróżniliśmy lodówkę, a dziś byłam na zakupach, kupiłam tyle zdrowych rzeczy, zrobiłam jadłospis na cały tydzień - bo narazie jestem nieco zielona w tych sprawach
i na śniadanie z Anią jadłyśmy omlet razowy z jogurtem naturalnym, miodem i borówkami amerykańskimi - mega mega! Ani tak sobie podszedł, ale coś tam zjadła.
A na obiad indyk duszony w warzywach z kaszą pęczak - o ludzie, nigdy nie widziałam, żeby Ania tyle zjadła, i to bez kotów!!! jestem póki co zadowolona, mam nadzieję że tak zostanie

a chyba Ma JulMi pisała o mleku migdałowym?? ;> przepraszam, jeśli się pomyliłam, ale tej która o tym pisała kłaniam się w pas - o ludziska, jakie to dobre a kawa z nim dzisiaj biorę się za kokosowe

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 18:31   #4794
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość

witam się nieśmiało ;>

co do jedzenia, to u nas pory w miarę stałe, gorzej z miejscem - ostatnio jemy na podwórku, bo pół porcji Ani zjadają koty, wtedy zjada i ona

chociaż po wydarzeniach wiadomych z TŻem naczytaliśmy się o wpływie diety na zdrowie, i oboje doszliśmy do wniosku, że musimy ją zmienić, że jemy za dużo przetworzonych produktów i za dużo cukru - głownie tego ukrytego w czekoladach też

i w weekend opróżniliśmy lodówkę, a dziś byłam na zakupach, kupiłam tyle zdrowych rzeczy, zrobiłam jadłospis na cały tydzień - bo narazie jestem nieco zielona w tych sprawach
i na śniadanie z Anią jadłyśmy omlet razowy z jogurtem naturalnym, miodem i borówkami amerykańskimi - mega mega! Ani tak sobie podszedł, ale coś tam zjadła.
A na obiad indyk duszony w warzywach z kaszą pęczak - o ludzie, nigdy nie widziałam, żeby Ania tyle zjadła, i to bez kotów!!! jestem póki co zadowolona, mam nadzieję że tak zostanie

a chyba Ma JulMi pisała o mleku migdałowym?? ;> przepraszam, jeśli się pomyliłam, ale tej która o tym pisała kłaniam się w pas - o ludziska, jakie to dobre a kawa z nim dzisiaj biorę się za kokosowe
Wow ale odmiana nam tez by się przydała a skad bierzesz przepisy na omlet poproszę
A odnosnie dowodu dzis zlozylismy wniosek i mamy dzwonic za 3 tyg bo tak teraz przychodza dowody a mamy jechac za 3 tyg i 3 dni i co jest ryzyko wieczorem mamy podjac decyzje co robimy wscidkla jestem

mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 18:32   #4795
meneq
Zakorzenienie

debrah u nas jest kultura posilkow. Do niedawna wygladalo tak, ze Yae biegala po calym mieszkaniu i co jakis czas przychodzila do mnie, zjadala kes i dalej w droge, i tak do konca posilku. Od 2tygodni wyglada to zupelnie inaczej. Obnizylismy krzeselko, zeby mogla sama w nim siadac i na haslo" bedziemy jesc" - idzie, siada i probuje blat doczepic. Posilek zaczynamy po powiedzeniu "smacznego" a konczymy "dziekuje". Odkad zaczela siadac w swoim krzeselku, je tylko w nim. Rowniez w knajpach zaczyna siedziec samodzielnie w krzeselku badz po prostu obok nas na podlodze.
nancy u nas nie bylo stalych por, tylko posilki przed lub po konkretnej innej czynnosci i tak przez kilka miesiecy; nawet jesli mialo to znaczyc opoznienie lub przyspieszenie posilku, nawet znaczne, np o 3h. I tak przez kilka miesiecy, az doszlismy do tego, ze pory jedzenia sie unormowaly (+/- 30min) bez wzgledu na plan dnia.
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 19:48   #4796
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
W ogóle to mam pytanie: jak przechowujecie zdjęcia dzieciaków? Bo wiadomo, nie drukuje się wszystkiego, a szkoda by było, gdyby szlag je trafił. Ja mam część na backupowanym dysku, część na dysku googlowskim, ale kurczę... czy za 10 lat będę miała w ogóle do czego ten dysk podłączyć? Jakieś pomysły?
Ja mam wszystkie tylko na laptopie, ale do wywołania staram się wybierać dużo, więc jakby mi coś się stało z tymi na kompie, to problemu nie będzie.

Cytat:
oj no wiem wiem ale tak juz bym chciała Jej kiteczki zrobić albo chociaż spineczkę (może by Jej w końcu z chłopakiem nie mylili)
Moja kuzynka w listopadzie będzie miała 4 lata, a nie skłamię, jeśli napiszę, że włosy jej urosły jakieś pół roku temu. I ma już dłuższe niż Poli, tylko rzadsze.
A moja siostra do 3 lat była łysolem, a teraz ma włosy gęste i grube

Cytat:
Co dajecie dzieciom na śniadanie? nie mam już pomysłow, może zbyt nudne rzeczy dostaje i ich nie chce przez to..
płatki/chleb z mlekiem
parówki
kanapki z masłem, wędliną ogórkiem(kiszonym/konserwowym/świezym)/pomidorem; z miodem; z dżemem; z białym serem
miks owoców pokrojonych w kostkę: nektarynki, brzoskwinie, banany, kiwi; maliny, borówki(amerykańskie), porzeczki. Często potem sama sobie bierze coś do łapy i je całego owoca.
jajecznica (czasem z pomidorem albo wędliną/żółtym serem)

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
hejka!
bylismy wczoraj u t. na odpuscie. mlody dostal tryliard chinskich, odpustowych zabaweczek z wlochatym pajakiem na czele
o, taki https://www.google.pl/search?q=odpus...81%3B615%3B486
Najlepsza zabawka odpustowa EVER!

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Dziewczyny Dawid wstał z drzemki, poszliśmy zjeść obiad (rybka ziemniaczki i surówka z kapusty kiszonej) jadł sam. POszłam go więc umyć bo cały w kapuście. Siedzi w wannie, ja patrzę na jego buźkę i widzę zaczerwienienie przy ustach. Boje się że to zimn mu się robi pediatra nas już dzis nie przyjmie, za późno jest
Pomyślałam że możę to jakaś reakcja na surówkę, ja po jabłkach dostaję śwądu dziąseł, podniebienia i wokół ust.
Ale jeśli to nie zniknie za chwilę to pewnie na 100 % zimno - co robić???
Ja tylko smarowałam Poli maścią z wit. A praktycznie co pół godziny, żeby cały czas ta maść była; a miała w obu kącikach. I zniknęła po 3 dniach.

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
My nie mamy swojej, ale bezczelnie korzystamy z sąsiedniej, u ciotki mojej, Pola skacze od dobrych 4-5 miesięcy A oni mają chyba z tych najbardziej znanych - Olympic Sports czy jakoś tak.

Cytat:
Obowiązuje do czasu, aż Pola uzna, że już jej się nudzi w krzesełku. I praktycznie tylko śniadania. Jest tak ruchliwym dzieckiem, że nie ma szans, żeby nawet nq posiłek siadła dłużej, niż 4 minuty.

Cytat:
CHCĘ DESZCZUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUU
Leje już? U nas się chmurzy od dobrych 3 godzin, pewnie w końcu w nocy lunie, na razie się super ochłodziło.

Cytat:

Boże, Litlle, nawet nie wiesz jak to niewiarygodnie "brzmi z Twoich ust"

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-07-21 o 19:54
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 21:40   #4797
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:

Koniec ogloszen

Cytat:

witam się nieśmiało ;>

proszę o przepis na omlet razowy
mleko migdałowe sama robiłaś?
Stary 2014-07-21, 22:00   #4798
hje
Zakorzenienie

Nancy, Debrah, któraś z Was mieszka w okolicach Kurdwanowa? Jutro tam będę
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 22:15   #4799
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz, że nigdy nie gotowałam Kubie owsianki
w jakiej proporcji woda:płatki robisz? I czy płatki zwykłe górskie mogą być?
A to musialam cos pomylic, myslalam, ze robilas.

W jakiej proporcji? Na oko Wody wlewam troszke wiecej niz poziom platkow (proporcja mniej wiecej 1:2, gdzie 1 to platki).

Gorskie sa troszke bardziej przetworzone od zwyklych, ale tez moga byc Byle nie blyskawiczne.

Cytat:

witam się nieśmiało ;>

Wow, jakie zmiany!
Rzucilas sie na gleboka wode - super!

Little, powalilas mnie, a raczej Twoj slimak

My mamy jutro gosci, tiramisu juz sie chlodzi w pucharkach

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 22:17   #4800
ewulkaaa
Wtajemniczenie

ja robiłam omlet razowy z przepisu chodakowskiej o tego:
Omlet razowy z jagodami i miodem
Jajo 2 sztuki
Mąka żytnia razowa (typ 2000) 4 łyżki
Jagody ½ szklanki
Miód naturalny 2 łyżeczki
Jogurt naturalny 4 łyżki
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Cynamon ½ łyżeczki

Jajka ubić na puszystą piankę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać le, na natłuszczoną patelnie teflonową i usmażyć na małym ogniu z obu stron. Do jogurtu naturalnego dodać 3 jagody (zostawić kilka do dekoracji), miód i cynamon, wymieszać rozgniatając jednocześnie jagody. Gotowy omlet podać z polewą jogurtowo-jagodową i udekorować świeżymi jagodami.

tyle, że jagód nie miałąm, to dałam borówki

mika - no czas wyrabiania dowowdu zależy właśnie od urzędu miasta, dlatego tak chwaliłam Gliwice

co do przepisów to przez ostatni tydzień przeczesywałam różne strony eko i dietetyczne również i co mi się spodobało to kopiowałam również sprawdzałam przepisy chodakwoskiej i chyba jej mi się najbardziej podobają, tyle że zmieniam porcje

nancy - tak, sama robiłam mleko migdałowe

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości