![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Wlasnie pstryku ta kasa;/ ale wole to, niz siedzenie za miedzą....;/
wreszcie skonczył sie weekend ![]()
![]() |
#242 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47461785]Hje, chodzenie do tyłu jest umiejętnością rozwojową którą dziecko opanować powinno ok. 18mca właśnie ![]() O to my na tym etapie chyba jesteśmy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47468187]A wiesz, ona przecież teraz 18mcy, lęk separacyjny, może zęby, może skok jakiś - Dorka ostatnie dni nieznośna, a wczoraj rzekła tata i dzisiaj zaczęła widząc mnie wołać mama -wczesniej mowiła mama, ale to tak gdy płakała to mnie wołala - a dzisiaj ewidentnie widzi mnie i mówi z uśmiechem: mama ![]() U mnie mama tylko tez jak płacze a tak to na wszystklich woła: AAAA
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
o matko ale za nami noc
![]() do tego złapałam schiza bo maleństwo odwróciło się chyba w strone flaków i nie czulam ruchow, na szczeście jest już ok i z powrotem czuje go wyraźnie ech, wyglądam jak zoombie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() eee nie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Czy jest tu dzieciaczek, co ma 6 lub mniej zębów? ![]() Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2014-07-28 o 08:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat zaproponowanego przez Ciebie rozwiazania chce uniknac; japonskie pary tak sie do siebie zwracaja a ja sobie tego nie wyobrazam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 | ||||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nigdy bym nie "puściła bez słowa" jakby moja mama uderzyła Oliwkę, też jestem od niej w pewnym sensie uzalezniona ale to juz przesada. Cytat:
![]() Cytat:
cO do Kude - ignorować. ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- My mam y 7: na górze jedynki i lewą 4, na dole jedynki i dwójki i lewa 4 ![]()
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
FEWCIA I NETI napisalam do Was w k. odnśnie macierzyńskiego i zwolnienia, pomożecie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
mika z wlasnego krzaczka spokojnie mozna dac niemyte owoce. U nas jablko prosto ze sklepu tez zjada czasami niemyte - wyciagnie z siatki i nie odda az nie bedzie ogryzkiem ;-) A dzis na obiad jadla kukurydze z maslem; myslalam, ze nawet ogryzek nie zostanie tak smakowalo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Marsi napisałam tylko la się mało znam na ubezpieczeniach.
Charliz może właśnie lepiej jakieś'uzdrowisko dla Oli? Może udałoby Ci się załatwić jakieś sanatorium?? Hje tak smutno się czyta Twoje posty ![]() ![]() Witam! My właśnie dojeżdzamy na Hel. Udało się bez korków. Jutro już koniec urlopu ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Zaraz ponadrabiam, ale najpierw powiem, że miałam tragiczną noc. Ami miała późno drzemkę bo wcześniej była babcia więc wstała z niej o 17:25.
Skutek tego taki był, że słaniała się na nogach, ale nie sposób było jej położyć do 1:25 w nocy. Emocje wisiały na włosku, wszystko u niej powodowało już mega płacz. Ledwo stała np, ale chciała puszczać bańki, coś nie szło to pad na ziemię z mega rykiem. Ubujałam bidę wreszcie, ale szczerze przyznam, że padałam już na twarz, bo marud taki jak stąd do meneq. I wiecie co? Obudziła się o 5:30! Bo kupa, a potem rozbudziła się dokumentnie i poszła spać o 7;30. O 9;30 wstałyśmy całkiem. Nie wiem skąd ona ma siłę bo ja jej nie mam,kawą się ratuje |
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wczoraj zanesla w aucie i spala do rana. Ale porobiłam jej wczoraj fajne zdjęcia ![]() http://dziecisawazne.pl/18-niezwykly...iem-roslinami/ trochę zabaw, chociaż może dla ciut starszych?
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Bokeh poka zdjęcia!
A co do Młodej - gdyby się po prostu bawiła to jeszcze luz, ale ten hałas :p Od jakichś 2 tygodni jest ciągłe "mamoooooo" (odmienia już poprawnie, jest mama, mamo czasem mami), ale takim jęcząco-marudząco-piskliwym tonem, mama ma ratować z każdych tarapatów i robić wszystko w przewidziany przez Małą sposób, broń cię panie Boże zrób coś inaczej ![]() ![]() Wiecie - chyba pojadę na działkę do cieszyna z tatą i Ami - na parę dni. Tż nie da rady bo praca, ale dojechałby w piatek wieczorem. Któraś ma blisko? ![]() ![]() I kminię czy lepiej jechać dziś na wieczór czy jutro z rana. Chyba obstawiam wieczór, bo zaśnie w aucie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
A wyobrazasz sobie, ze do konca zycia rozmawiajac ze swoim tz, Ty zwracasz sie do niego per "tato" a on do Ciebie per "mamo"? Tate mam jednego, matka tz tez nie jestem, taki sposob zwracania sie do siebie jest dla mnie aseksualny. I co? Bedzie mi mowil: "Mamo, kocham Cie"? Wez przestan! Stoczylam zatarty boj z tz, zeby mu japonska tradycje z glowy wyperswadowac i kiedy w koncu przyznal mi racje, to mialabym proponowac jej odgrzebywanie. ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- szaja jak liczyc slowa, ktore wypowiada Yae? Osobno zbior japonskiego i polskiego, sumowac, czy tylko liczyc te, ktore sie powtarzaja? Jak Ci sie wydaje? |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Meneq: my do siebie z Tż tak mówimy często dość i oboje stwierdziliśmy że trzeba przystopować bo się czujemy mniej męzem i mniej żoną. Każde z nas oprócz mamą i tatą ma jeszcze parę tożsamości.
Ale trudno to wyplemić. |
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie poczekaj, do tz moge mowic per "Ty", ale to nie jako odmiana gramatyczna, tylko cos na zasadzie wymiennosci z imieniem, np.: Ty, zrobic ci kawe? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a zdjęcia dodam do klubu ![]()
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedzmy, ze jestescie w miejscu publicznym, ot w sklepie, tz jest w oddali i wolasz go do siebie. Przeciez nigdy nie zawolasz go mowiac: "tato!". Prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() jestem na bieżąco, może w tym tygodniu uda mi się coś popisać z Wami, bo trochę luźniej w pracy, okres urlopowy się zaczął; ja dopiero na przełomie sierpnia i września, więc jeszcze dłuuuuugo weekend byłam sama z Filipem, bo TŻ został w pracy; nawet moi rodzice gdzieś wybyli; upał nas nieźle wymęczył, młody miał ponad 3-godzinne drzemki w dzień ![]() co do mówienia po imieniu, to Filip złapał jakąś fazę na to, bo do tej pory była tylko mama, tata, baba, ciocia itd., a teraz prawie zawsze dodaje imię; i tak np. ja jestem "mama enina" ![]() meneq, jak Filip jeszcze nie mówił mama i chciałam, żeby skojarzył to słowo ze mną, to mówiłam np. "chodź do mamy", "mama to zrobi", a nie "chodź do mnie".....; nie wiem jak inaczej przekonać Yae
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podajcie przyklad zastosowania "mamo/tato", kiedy rozmawiacie miedzy soba, bo mam wrazenie, ze sie nie rozmumiemy. Zwracajac sie do Yae zawsze mowie "tata", ale nie miedzy soba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
no własnie chyba mówicie o czymś innym
![]()
#263 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale czasem zdarzy się, że mówie np "ej ojciec chodz sie poprzytulać " ale to z takim przekąsem bardziej ![]()
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Cytat:
Dzieki za rade, zawsze mowie o sobie "mama", gdzies wyczytalam, ze dziecko na poczatku nie bardzo rozumie zaimki osobowe; z tego samego wzgledu o sobie nie mowi w pierwszej a trzeciej osobie, bo wszyscy sie tak do niego zwracaja ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
No wlasnie, czyli mialam racje: mowisz do tz "tata", kiedy sytuacja dotyczy Hani, ale nie kiedy jestescie sami. To teraz wyobraz sobie, ze w sytuacjach sam na sam tez tak do niego mowisz. Czyz nie dziwne troche?a w zartach, to rozumiem ;-) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty nie chcesz nawet w obecności dziecka tak?
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
To ja też nie zrozumiałam. U nas tak samo jak Bokeh.
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kulturze japonskiej, mowi sie tak caly czas. A nie chce sztucznie namnazac "mamo/tato" w rozmowach przy Yae. Bo u nas tez sa dialogi z przykladu o parowkach |
|
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie: któryś maluszek oprócz Pietraszka śpi już w swoim normalnym łóżku? no i oprócz Yae, bo tutaj od początku inaczej
![]() bo u nas w łóżeczku już za nic nie będzie spał, zaraz się wybudza jak go przeniosę z naszego i chyba musimy kupić łóżko
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już wypatrzyłam w ikea, http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59012280/ mamy kupić zaraz po powrocie z wakacji i będziemy rozpoczynać naukę, tym samym będziemy musieli się przenieść do innego pokoju na noc bo nasza sypialnia jest na dole a pokoje dzieci u góry Leoś to taki świrus,że przewrót przez bramkę na schodach może być dla niego pryszczem ![]() ![]() ![]() a jak nie wyjdzie to trudno, bedziey spać w 4 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:40.