|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Widzisz Farisss, a ja właśnie chcę zmienić pracę "na już", bo zaczynam nie wyrabiać nerwowo z atmosferą w obecnej, a tu jak na złość wszystkie moje rekrutacje strasznie się przeciągają.
Zaczynam mieć takie napady paniki, że nawet jeśli dociągnę gdzieś do ostatniego etapu, to pewnie i tak opadnę (tak jak było w D.), bo nie poradzę sobie z konkurencją, że zawsze będzie ktoś lepszy. Mam gdzie aplikować, jest dużo ogłoszeń, w których spełniam wymagania (wysyłam tak ze 3-5 cv dziennie, a szukam sobie pracy tylko na 3 portalach), ale przeraża mnie, że jestem tylko jedną osobą z tłumu i niczym się nie wyróżniam, bo przecież bycie miłym i normalne odpowiadanie na pytania na rozmowach to żaden wielki atut... ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Ej, jestem zdziwiona, że pan nie wymaga znajomości francuskiego i hiszpańskiego Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-07-30 o 18:42 |
|
|
|
#4142 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ewentualnie nie kumamy aluzji z angielskim
|
#4143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie na egzamin - obowiązkowo elegancki strój, może latem założę zwykłą białą koszulkę bez rękawów do spódnicy eleganckiej, ale całość nie kwalifikuje się jednak do codziennego stroju. Dlatego dla mnie wielkim szokiem było ubieranie się normalnie na egzaminy, np. krótkie spodenki i pomarańczowa bluzka z jakimś nadrukiem. Rozumiem, że liczy się (w przypadku egzaminu) wiedza, ale jakoś tak... Głupio dla mnie. Nie wiem, może dlatego, że widzę w stroju jakąś formę zachowania szacunku bądź wyczucia powagi sytuacji? Dlatego kopara mi opadła, jak przeczytałam opis nouvelle. Edytowane przez ville Czas edycji: 2014-07-30 o 18:48 |
|
|
|
|
#4144 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie coś w życiu ominęło, bo nie kumam?
![]() Ale generalnie to strasznie wyczerpująca praca musi być. nie dość, że kochanka, dyskretna i nadająca się, to jeszcze 'normalna' praca i w ogóle. U mnie na egzaminy na studia przychodziło się właśnie normalnie. Może na pierwszy egzamin jakiś się wystroiliśmy - ale nie wszyscy, i tak jakoś zostało. Poza tym mieliśmy też czysto techniczne przedmioty i jak się siedziało i babrało linijką, ołówkiem i innymi to nikt się nie chciał poplamić.
|
#4145 |
|
Konto usunięte
|
Ogólnie ręce mi opadają jak ludzie potrafią się tłumaczyć ze stroju nieadekwatnego do sytuacji, a już najbardziej jak mi jakaś dziewucha mówi, że nie będzie nakładała rajstop na rozmowę, bo gorąco
Ludzie, toż to można potem w kiblach zdjąć albo coś
|
|
|
|
#4146 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jednak nigdy nie wyszłam poza kanon biało-czarny. Nie umiem. Czasem mam białą spódnicę, czasem czarną, bluzki tak samo...nie rozumiem jednak dziewczyn, które przychodzą z półdupkami na wierzchu... Szczególnie na egzamin do profesora wyższej rangi, szczególnie jeszcze widząc, że i profesor przywiązuje uwagę do stroju - zawsze garnitur.Miałam takiego profesora, mam do niego szacunek i głupio mi było ZA INNE, które ubrały się na egzamin jak do ...... |
|
|
|
|
#4147 |
|
Wtajemniczenie
|
No ale też z drugiej strony - profesor/egzaminujący też powinien ubrać się adekwatnie do sytuacji, prawda ? U nas tego nie robili.
No i nie wyobrażam sobie, że grzebiąc w maszynie, babrając się w tuszu i farbach miałabym być ubrana elegancko. Są egzaminy i egzaminy. Dla mnie szczytem głupoty byłoby się ubrać na taki egzamin elegancko - te rajstopy to chyba po to, żeby podziurawić, a szpilki żeby nogi połamać. Przy okazji pozbyć się raz na zawsze ubrania bo i tak się tego nie upierze, a przy okazji wracać tak z egzaminu przez miasto do domu - gratuluję pomysłu
Lubię czytać Edytowane przez Farisss Czas edycji: 2014-07-30 o 19:10 |
|
|
|
#4148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziewczyny, dostałam pracę a już zdążyłam dzisiaj zwątpić w swoje szczęście
|
|
|
|
|
#4150 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4151 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
żeby była fajna!!!
|
|
#4152 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale po co je zakładać jeżeli od razu człowiek myśli gdzie i jak by je zdjąć. Nie widzę najmniejszego sensu żeby w trzydziestostopniowym upale męczyć się w rajstopach. Jasne - spódnica stosownej długości, mogą nawet być pełne buty, ale rajstopy w upał to poroniony pomysł. Zakładając że firma wymaga takiego stroju na co dzień można przypuszczać że pomieszczenia są klimatyzowane a pracownicy mają gdzie się przebrać. Jeżeli idziesz tylko na rozmowę a masz do przemierzenia pół miasta - trochę kiepski pomysł. Raz w życiu chciałam tak ambitnie podejść do tematu. Jak w tych rajstopach dotarłam na rozmowę miętosząc w ręce marynarkę (a jakże, gdzież to tak bez żakietu na rozmowę) myślałam że umrę i przedstawiałam sobą obraz nędzy i rozpaczy. Pracy nie dostałam i się nie dziwię. |
|
|
|
|
#4153 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wreszcie w zawodzie, blisko domu - aż nie mogę uwierzyć, że mi się tak przyfarciło co do stroju: ja nie mogę znieść jak na egzaminy, rozmowy kwalifikacyjne i inne sytuacje wymagające dress code'u dziewczyny zakładają sandałki. ja mam zawsze zakryte palce, bo uważam, że tak jest lepiej. dlatego załamałam się jak na stażu, podczas konferencji prasowej, jedna dziewczyna przyszła w sandałkach, druga w letniej sukience w kwiaty. aż zdziwiło mnie to, że nawet organizatorzy główni mieli sandały. wyglądało to tragicznie. letnie butki do "poważnych" kreacji ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- nie dziękuję
|
|
|
|
|
#4154 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4155 |
|
Rozeznanie
|
dzięki jabłuszko
![]() to w sumie teraz mi się przypomniało, że ja na rozmowę ostatnią to chociaż miałam jasne dżinsy to założyłam do tego czarne zakryte buty na obcasie i marynarkę. mimo iż było gorąco i myślałam że padnę. natomiast dziewczyna, która też była na rozmowie przyszła w wytartych dżinsach, t-shirtcie z nadrukiem, rozciągniętym swetrze i brudnych trampkach :/ ale jak zobaczyłam jej strój to się poczułam lepiej i jak widać opłacało się
|
|
|
|
#4156 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie żeby nie założyć rajstop do ołówkowej spódnicy, chyba że miałabym idealnie opalone nogi. |
|
|
|
|
#4157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaż czasami może podziałać. Kiedyś u mnie w firmie był chłopak na rozmowie. Moje biuro nie ma bezpośredniego kontaktu z klientem więc nie ma żadnych wymagań co do ubioru. Nie ma też klimatyzacji. Chłopak o tym nie wiedział i przyszedł w garniturze. Wszystkim było go żal i mało brakowało a zatrudniliby go żeby zrekompensować cierpienia.
|
|
|
|
|
#4158 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do ubioru na rozmowę kwalifikacyjną, nie rozumiem dlaczego aż tak ważne są rajtuzy do spódnicy w takie upały. Ale oczywiście szukając po raz pierwszy pracy, zgodnie "ze standardami szukania pracy" ubrałam w totalny upał ten dodatkowy przybytek. Jakos przeżyłam
|
|
|
|
|
#4159 |
|
Zakorzenienie
|
rajstopom w takie upały mówimy nie
faceci maja prawo do gołych klat po pracy- kobiety mają prawo do nieosłoniętych nóg w upały w pracy (niestety faceci krótkich spodenek do pracy nie przeforsują)
|
#4160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mamy kontakt tylko z klientami zagranicznymi (czyli telefoniczny i mailowy) więc nikogo nie obchodzi strój.
|
|
|
|
|
#4161 |
|
Rozeznanie
|
pracowałam kiedyś w call center pewnego banku. ale do siedziby banku to mieliśmy daleko :p no i pomijając że wszyscy ze słuchawkami na uszach i i sami studenci więc żarty nie wybredne
no ale wymóg stroju był. można było ubrać się na luzie, ale spodnie miały być długie (całe nogi osłonięte), zero klapek, sandałów i japonek, no i koszulki koniecznie z rękawkiem. takich bez czy na ramiączka nie wolno było zakładać. generalnie ramiona musiały być zakryte. i to uważam za przesadę, ale jak był taki wymóg to jadąc do pracy zakładałam szorty i w łazience zmieniałam na długie spodnie
|
|
|
|
#4162 |
|
Zadomowienie
|
No to mówię: Kwestia firmy i podejścia. Co komu takie nakazy dają? Nic. Więc po co zmuszać ludzi żeby się męczyli? Nie ogarniam i strasznie się cieszę że dla mojego szefostwa nie ma znaczenia czy chodzimy w bluzkach na ramiączkach i szrotach czy w garniakach (rzecz jasna nikogo w garniturze jeszcze w firmie nie widziałam, chyba że się wybierał na jakieś spotkanie)
|
|
|
|
#4163 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a potem się dziwili, że klient ich nie traktuje poważnie |
|
|
|
|
#4164 |
|
Konto usunięte
|
Moje nogi są wiecznie blade i posiniaczone, więc bez rajstop wyglądam jak sierota.
Ale właśnie dochodzimy do punktu kulminacyjnego - zależy jaka to praca. Ja mam bezpośredni kontakt z klientem, który do mnie zawsze przychodzi w pełnym wypasie, więc ja też muszę wyglądać i od osoby, która będzie ze mną pracowała (a zdarza mi się czasami rekrutować np praktykantów) wymagam tego samego. |
|
|
|
#4165 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
to już chyba lepiej znaleźć sponsora, robi się to samo (a nawet mniej) a zarabia znacznie więcej niż w takiej firmie Co do rajstop, laski, przecież istnieje coś takiego jak rajstopy w sprayu! W życiu w upał normalnych bym nie założyła
|
|
|
#4166 |
|
Konto usunięte
|
Lubię rajstopy w sprayu, chociaż wszystkie (a przynajmniej odcienie z SH) są dla mnie za ciemne i brzydko wyglądam
|
|
|
|
#4167 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4168 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4169 |
|
Konto usunięte
|
Pracuję w open space, ale mamy też oddzielne sale konferencyjne do obsługi klientów. Przychodzi klient, dostaję sprawę, a potem sobie siedzę nad nią na otwartej przestrzeni.
|
|
|
|
#4170 |
|
Zadomowienie
|
Tylko że łatwo przesadzić w drugą stronę. Jak ktoś źle znosi upały, poci się itd. to gorsze wrażenie zrobi spływając potem i umierając z przegrzania niż w stosownej długości spódnicy i bez rajstop. Zresztą wyżej napisałam przypadek chłopaka, który chciał zrobić wrażenie i przyszedł w garniturze, i mało biedny nie padł na tej rozmowie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

Ludzie, toż to można potem w kiblach zdjąć albo coś
Ja jednak nigdy nie wyszłam poza kanon biało-czarny. Nie umiem. Czasem mam białą spódnicę, czasem czarną, bluzki tak samo...nie rozumiem jednak dziewczyn, które przychodzą z półdupkami na wierzchu... Szczególnie na egzamin do profesora wyższej rangi, szczególnie jeszcze widząc, że i profesor przywiązuje uwagę do stroju - zawsze garnitur.

żeby była fajna!!!