|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
amandaniedrich
|
Dot.: Sierpniowe maluchy opuszczają brzuchy. Mamy sierpniowe 2014 część VI
Cytat:
Szczerze mi powiedział, że by mnie chętnie zatrudnił, bo byłam wcześniej dobrym pracownikiem, ale i tak musiałabym mieć 3 miesiące próbne, po których brzuszek z pewnością byłoby widać i jak to powiedział, w tym momencie badania lekarskie wykazałyby, że jestem niezdolna do pracy. "Pocieszył mnie", że jak już urodzę i odchowam maluszka to drzwi są dla mnie otwarte. Potem dorabiałam w solarium. Na czarno, bo nikogo tam nie zatrudniali. Szefowa wiedziała, że jestem w ciąży, zresztą byłyśmy w tym samym tygodniu - zaproponowała nawet, że mnie zatrudni na 3 miesiące przed porodem, ale będę sama sobie opłacać ZUS, dzięki czemu potem będę miała macierzyński - mnie jednak nie było stać na to by płacić sobie zus, w solarium płacili 5zł/h pierwszy raz pracowałam za tak niską stawkę - miesięcznie miałam koło 70-80 godzin, malutko bo było nas więcej i każda chciała godzin naklepać... więc naprawdę sytuacja nie była ciekawa. Teraz powoli odbijamy się od dna, mam nadzieję, że szybko uda nam się wyjść na prostą. Bo tak naprawdę tylko te powstałe długi nas blokują. Gdyby nie one - byłoby niemalże z górki. Należę raczej do pracowitych osób, nie lubię siedzieć długo na dupie. Za tydzień czeka mnie wesele, na którym troszkę dorobię. Nie od rana do rana, lecz parę godzin, bo to raczej bardziej kameralna imprezka, więc dam radę. Mam nadzieję, że nie zacznę rodzić im na sali albo w kościele hehe Było ciężko i to bardzo, teraz jest lżej, ale naprawdę nie umiem się doczekać aż wszystko się poukłada i ustabilizuje.
Edytowane przez mandee Czas edycji: 2014-07-31 o 09:52 |
|
|
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu akurat mandee rozumiem. No i co z tą pracą. W Polsce nie ma pracy, ja nawet po znajomościach i z dużym doświadczeniem miałam problem coś dostać. A w ciąży to już w ogóle abstrakcja. Nie ma szans, a praca na sprzątaniu czy maku prędzej czy później skończy się na L4, bo to nie praca dla ciężarnej. |
|
|
|
|
#784 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Kurcze zdecydowałas sie na dziecko a szkoda ci 30 zł na badanie krwi? Ktore w razie czego może uratować dzidziusia. Bo jak dziewczyny piszą bez grupy krwi nie mogą zrobić zadnego zabiegu. A po drugie irytuje mnie Twoje podejście. Masz partnera, razem żyjecie, podejrzewam że prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe to jakim prawem uznajesz sie za matkę wychowującą samotnie dziecko. Czym się rózni Twoje życie z parnerem bez ślubu a moje po slubie? Rozumiem, że każdy chce wyciągnąć kasę za urodzenie czy coś. Ale później tylko dzieci na tym cierpią. Bo moje dziecko ma mnejsze szanse na przedszkole niż Twoje. A dlaczego? Bo udajesz samotną matkę. Piszesz, że robisz zdjecia a pózniej jaka to jesteś biedna. Tylko dobry aparat ze sprzętem to koszt kolo 20 tys jak nie więcej to na to Cię było stać a na załozenie działalności nie..... Gdzie jako bezrobotna wziął byś 18 tys z PUP i bys miała na te Zusy i inne ☠☠☠☠☠☠☠y.
|
|
#785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I owszem, często jest problem, żeby znaleźć pracę odpowiadającą naszemu wykształceniu, doświadczeniu, kwalifikacjom i oczekiwaniom (szczególnie finansowym). Ale nie wierzę w to, że jest problem żeby znaleźć pracę jakąkolwiek - a wiem co mówię, bo mój mąż potrzebuje pracowników do budowlanki, którzy nie będą pić i będą słuchać, co się do nich mówi. Myślisz, że takich ma? Nie ma. Jakieś dwa lata temu współpracował z firmą, która szukała kogoś do sprzątania po budowie - a takie sprzątanie to głównie mycie okien. Było powiedziane, że dniówka będzie ok 150, a jak dziewczyna będzie obrotna to nawet 200 zł. Myślisz, że znaleźli się chętni? A no nie znaleźli. Bo nikt nie chciał iść sprzątać. Takie są realia. Co do podkreślonego, właściwie każda praca w ciąży prędzej czy później skończy się na l4 a tak poważnie, wolałabym iść nawet na miesiąc czy trzy, niż załamywać ręce, jak jest mi źle. Nawet gdybym wiedziała, że potem mi nie przedłużą umowy. Oczywiście mówimy o sytuacji, w której zdrowie pozwala, bo wiadomo, że to jest najważniejsze. Więc gdybym czuła się dobrze i wszystko z ciążą byłoby w porządku, to wzięłabym każdą pracę, nawet na chwilę. Np. sprzątanie biur nie jest ciężką pracą, myślę że w pierwszych miesiącach ciąży spokojnie można ją wykonywać, a u nas płacą spokojnie nawet 25 zł za godzinę..
|
|
#786 |
|
Rozeznanie
|
Halinka - chodzi o wózek dla lalek o taki
http://allegro.pl/duzy-sliczny-wozek...448203919.html Ciebie takie gadżety raczej nie interesują, ale jak chcesz to zrobię fotkę, jak córa wróci z przedszkola i go rozpakuje ;-) |
|
|
|
#787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam, ale jeśli ktoś w 9 miesiącu ciąży jeździ rowerem, to chyba naraża swoją ciążę bardziej, niż pracując w maku czy gdziekolwiek fizycznie. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
|
#789 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#790 | |
|
amandaniedrich
|
Cytat:
Pytam o sytuację z becikowym, ponieważ od każdego słyszy się co innego, każdy co innego pisze i chciałam wiedzieć, jakie informacje/podejście mają osoby będące na tym forum. Niejednokrotnie usłyszałam, że osoby które nie są po ślubie nie muszą składać razem papierów i robi to tylko matka, która wg. prawa jest samotna. Zdecydowaliśmy się na dziecko w momencie, gdy nasza sytuacja finansowa była na wysokim poziomie, nikt nie przewidział, że nagle wszystko nam runie. A co do dotacji z UP - po co mi nowy sprzęt w momencie, gdy nie miałabym z czego zapłacić miesięcznego zusu i księgowości? Jestem zdania, że aby założyć firmę, trzeba mieć jakieś dochody, by jednak ją utrzymać, a nie od razu splajtować. W mojej okolicy jest naprawdę wielu fotografów, wielu dużo lepszych i niełatwo byłoby się przebić tak, by od razu wyjść na plus.
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim zgadzam się z tym co napisałaś o udawaniu samotnych rodziców. To jest strasznie smutne i mam nadzieję, że w końcu zostanie ukrócone. W Warszawie w tym roku zaczęły się kontrole u takich pseudo "samotnych" rodziców i mam nadzieję, że co roku będzie to dokładniej sprawdzane. Skoro taka mentalność ludzi, że szukają okazji, żeby oszukać, to niestety trzeba ich sprawdzać... |
|
|
|
|
#792 | |
|
amandaniedrich
|
Cytat:
heh naprawdę nie uciekałam od pracy, miałam i siły i chęci więc dorabiałam na boku, jednak stawki jakie są u nas bardzo odbiegają od tych u Was. Aczkolwiek zawsze lepsze mniej niż wogole.
|
|
|
#793 |
|
Raczkowanie
|
Pamiętacie jak wam pisałam, jaką przygodę mieliśmy z nietoperzem?
Budzę się po 2 w nocy i słyszę, że coś lata po pokoju, patrze a to nietoperz. No myślałam, że bedę beczeć bo przypomniało mi sie jak walczylismy poł nocy z tamtym...Owinelam sie kocem, mąż kołdra i wychodzimy z pokoju do kuchni. Patrze a on w kuchni za nami wleciał. A co się póżniej okazało, że były dwa No mowie Wam myślalam, że wykituje. zanim wyszlismy z pokoju to sie przykrylismy koldra bo cały czas latal nam nad głowami. I tak mi się źle zrobiło, że masakra. Usiadłam na schodach. Brzuch mnie zaczął boleć i zrobiło mi się słabo i nie dobrze. Najwiekszym problemem bylo to, że torby zostaly w pokoju z nietoperzem Usnelam chyba o 5 bo leżałam i obserwowałam ruchy małego i wogole usnać nie mogłam. Siku mi sie chciało ale poszlam dopiero jak bylo jasno Nie wiem co sie dzieje. Okna są pouchylane tylko od góry
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
I podejście takich ludzi robi wielką krzywdę prawdziwym samotnym rodzicom...
|
|
|
|
#795 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ludzi do pracy też nie ma, bo albo chcą nic nie robić i zarobić albo po kalkulacjach wychodzi im, że na zasiłku płacą za oglądanie telewizji lepiej, niż za robotę. Niestety. Rynek pracy jest mega zepsuty i szukanie uczciwego pracodawcy i pracownika to błądzenie po ciemnym lesie. Cytat:
Z takich rzeczy to ja raczej wolę lego i sterowane samochody.
|
||
|
|
|
#796 | |
|
amandaniedrich
|
Cytat:
i nie uciekam od pracy fizycznej, bo w takim świetle teraz czuję się przedstawiona...
|
|
|
#797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#799 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Twoich problemów finansowych to właśnie kiedyś pisałaś, że masz zdjęcia robić na weselu i bardzo się zdziwiłam, że w tym tygodniu masz siły na to. Teraz widzę jakie były motywy. |
|
|
|
|
#800 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeżlei ktos ma niski dochod to niech się stara i o te dodatkowe ale nie lubie czegos takiego. Moje dziecko ma ojca i nie zamierzam udawać, że nie jestemy rodzina dla jakiś marnych korzyści.
|
|
#801 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#802 | |
|
amandaniedrich
|
Cytat:
Ostatnie wesele czeka mnie właśnie za tydzień, na szczęście tylko parę godzinek, bo to raczej skromna impreza
|
|
|
#803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale w zasadzie myślę, że wiedzieli jaka jest sytuacja.
|
|
#804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale Was sobie upatrzyły, no nie mogę... |
|
|
|
|
#805 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#806 |
|
Raczkowanie
|
hej,
po powrocie ze szpitala czekamy nadal na poród, nie piszę bo poprostu nie mam siły, ciągle coś boli, kłuje, generalnie słabo... do tego ta duchota i skwar mnie dobija... mała ważyła tydzień temu 3200, generalnie rozwija się równomiernie, więc nie mam już obaw. Chcieli mnie zatrzymać do dnia porodu, ale nie widziałam sensu, kiedy 2,5 tygodnia jeszcze przede mną i trochę czasu nie widziałam się z synkiem... i tak muszę urodzić, a lepiej będzie mi w domu, przynajmniej emocjonalnie
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
#807 | |
|
amandaniedrich
|
Cytat:
|
|
|
#808 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#809 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj TŻ założy moskitiery i może będzie spokojniej. A jak nie to ja sie wyprowadzam na doł a one niech zamieszkają u nas bo razem to my żyć nie bedziemy O nie
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

Było ciężko i to bardzo, teraz jest lżej, ale naprawdę nie umiem się doczekać aż wszystko się poukłada i ustabilizuje.

Z takich rzeczy to ja raczej wolę lego i sterowane samochody.