|
|
#241 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wymarzony domek
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
...
Edytowane przez kamisha Czas edycji: 2014-08-05 o 23:24 |
|
|
|
#243 |
|
Konto usunięte
|
zarówno ja, jak i autorka, opisujemy ile nam zostaje "na co dzień", po opłaceniu lokum i po odłożeniu oszczędności. O tym właśnie mówię- nie czytacie dokładnie, a naskakujecie na autorkę, że robi wyliczenia z dupy. ![]() Co, powtarzam, nie znaczy, że uważam plany autorki za dopracowane a postawę odnośnie działki za właściwą. Chodzi mi jedynie o to, że niektóre z Was trochę popłynęły z krytyką i zaczynają czepiać się trochę na wyrost. |
|
|
|
#244 |
|
Zadomowienie
|
Poczytałam,uśmiałam sie i tylko przyszłym teściom wspolczuje, bo nie dość ze maja wiekowego syna na pelnym utrzymaniu skoro synek odklada 1500zl z3000zl, to jescze mi sie trafila przyszła synowa niezwykle roszczeniowa. A moze zasugeruj żeby ci cala działkę przepisali,bo w razie czego nie chcesz zostać z niczym.
|
|
|
|
#245 |
|
Zadomowienie
|
Pomijając nieroztropne podejście Autorki do kwestii budowy domu, życiowych planów itd to myślę, że za 3 tys pensji TŻ utrzyma siebie, autorkę i ewentualne dziecko. Tylko skąd wziąć środki na budowę domu? Na to już nie będzie i nie ma co się oszukiwać. I czy warto studiować ciężki kierunek, żeby potem siedzieć w domu? A taki przestój w karierze zawodowej może być bardzo trudny do przeskoczenia...będziesz parę lat po studiach bez doświadczenia. No i kolejna kwestia, widzi Ci się bycie tylko i wyłącznie na łasce TŻ ? tak, tak, kochacie się i w ogóle, ale za 5 lata może kopnąć Cię w tyłek bo spotka na ulicy swoją big love
|
|
|
|
#246 |
|
Konto usunięte
|
<zdublowany post, jeszcze nie ogarnęłam tapatalka> Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-08-05 o 23:12 |
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Twoi przyszli teściowie sami na to wpadli, żeby po ślubie oddać ci połowę swojego domu? |
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiac musi z Tz i jego rodzicami.
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#250 | |
|
.
|
gratuluję rzeczy niemożliwych, biorąc pod uwagę, że kas chorych nie ma od miliona lat...
Cytat:
|
|
#251 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
![]() A jak ktoś rozpowiada, że studiuje na południu, na świetnej uczelni bardzo prestiżowy kierunek - jakoś od razu widzę prawo na UJ. Choć spotkałam się ze stwierdzeniem, że MISH jest prestiżowy, więc w sumie równie dobrze może to być politologia.
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Absolutnie!Ja sama się dopiero na dzieci zdecydowałam przed 30, gdy byliśmy "ustabilizowani". A że życie jest pełne niespodzianek nagle stanęliśmy przed wyborem- kredyt na 40 lat albo ekstremalne oszczędzanie przez rok i "mały kredyt" na 5. Tu zanim znów posypią się gromy-domek w Pl, a zarabianie na niego za granicą. Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-06 o 08:07 |
|
|
|
|
#253 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W życiu nie ma nic pewnego a własna firma to inwestycja, od razu nie zacznie zarabiać kokosów. Poza tym musi w nią zainwestować- a co? a no odłożone do tej pory pieniądze, zanim je odrobi minie- przy dobrym założeniu- kolejne dwa lata, a dopiero potem firma będzie zarabiać, i też nie zakładałabym że będą to kokosy, może się trafić gorszy miesiąc kiedy trzeba będzie dołożyć do firmy i nagle idelana wizja się posypie. Bierzesz pod uwagę taka opcję? Czy jesteś tylko zaślepiona tym że własna firma= kokosy? Dziewczyno zejdź na ziemię, nie życzę ci źle ale przy takim podejściu to zderzenie z rzeczywistością będzie bardzo bolało.
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
E przesadzacie z nagonka choc wcalenie krytykuje akurat tonu bo mlodej dziewczynie ktorej rodzina i chlopak naopowiadali bajeczek i fantazji trzeba dosadnie pokazac i ta druga strone medalu.
Na razie nie ma co panikowac. Autorka zajmuje sie tym co trzeba czyli nauka, to ze rodzice jej daja jesc to nawet zgodnie z prawem jest -ponizej 26 roku zycia mlodziez uczaca sie dziennie. W ciazy tez nie jest a planowac to sobie moze. Ppza tym skad to nabozne zalozenie ze tak latwo pojdzie i od razu zajdzie? Nie znacie zadnej kobiety, ktora chce dziecko a nie moze? Pieniadze moze sobie ciulac jak lubi byle na swoje konto. Moze te 1500 zl chlopaka idzie na ich wspolne wyjscia? Renta moze byc tez z powodu jej stanu zdrowia, a jesli tak to bym radzila ostrozniejsze decyzje bo choroba kosztuje a i pracowac z nia moze byc ciezko. Co do mieszkania to skoro dobrze zyjesz z tescmi to moze u nich zrobic pietro z osobnym wejsciem prostym aneksem kuchennym tylko xainwestowac w zupelnie osobne schody to jest koszt duzo nizszy niz budowa domu a bedziecie sasiadami w jednym budynku. Moja znajoma tak zaadaptowala sobie strych. Zreszta w bloku tez ludzie mieszkaja razem w jednym budynku tyle ze na osobnych pietrach i osobne wejscia z klatki schodowej w domu.klatki schodowej nie ma w domach ale schody mozecie zbudowac na zewnatrz budynku. Montujecie klucze w drzwiach i dzwonek by musieli do Was dzwonic. Co do wyjazdow zagranice to rownie dobrze autorka moze wyjechac a jej facet zostanie sam takie historie tez znam i to czesciej panie sie ustawiaja i nie chca wrocic. |
|
|
|
#255 |
|
Konto usunięte
|
no i autorce może się udać, bo dwie działki mają, a i rodzice chętni do pomocy
co innego, że koszty nagle wyskakujące mogą powalić-tak jak ja się srogo zdziwiłam odświeżając tylko mieszkanie-kliteczkę Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-06 o 09:58 |
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Sprzedac ziemie to nie jest hop siup. Pomijam fakt, ze pozbywanie sie majątku na rzecz corki, ktorej zarobki niezbyt rokują jest srednio rozsadne w perspektywie polskich emerytur.
|
#257 |
|
Konto usunięte
|
tak, masz rację
ja tylko zakładam, może błędnie, że autorka, wie na ile sobie może finansowo pozwolić mnie w całym temacie dziwi tylko jedno: że nie porozmawia o tym na poważnie ze swoim tż |
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam wrażenie, że dla niektórych wszystko jest źle. Nie oszczędza- źle bo nie myśli o przyszłości. Oszczędza- źle bo młoda i w ogóle jak można dobrowolnie żyć za tak małą kwotę.
Chce się wyprowadzić na swoje i wie czego chce- źle bo to mrzonki. Nie chce iść na swoje- pasożyt i darmozjad. Też nie ogarniam idei budowania domu, ale to dlatego, że mam swoje mieszkanie(choć pewno zaraz usłyszę, że nie moje bo mi rodzice kupili, ergo bawię się tylko w dorosłe życie). Gdybym nie miała, to też bym jak głupia oszczędzała by coś swojego wybudować/kupić. Fajnie, że dziewczyna ma cel i do niego dąży a nie wydaje na kolejne ciuszki. To, że finansowa wizja jest nierealna to inna kwestia (choć i my nie wiemy gdzie oni się chcą budować, bo różne regiony mają różne ceny). Druga sprawa oni chcą za kilka lat z czymś ruszyć, i jak autorka pisała, jej TŻ ma w perspektywie lepiej płatną pracę, więc to nie będzie 3000 i kredyt tylko może 3000 już po spłacie raty, a wtedy to wystarczy do utrzymania. Nie wiemy też co autorka studiuje i co umie. Może da radę obić zdalnie zlecenia w trakcie i po ciąży? Fanie, że zwraca się uwagę na realia życia, ale te realia są różne u różnych osób. Przyczepię się tylko przepisywania teraz działki na autorkę. Po ślubie, jak będą chieli to TŻ jej sam przepisze, bez kosztów. |
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
Najazd na autorkę jest straszliwy. Fakt moze jest troche naiwna ale marzenia o domku są do zrealizowania dlaczego nie? Mają dzialke, beda miec oszczednosci, wezmą kredyt hipoteczny, jak polowa mlodych ludzi w Pl. Tez mi wielkie halo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- To nie do konca tak, ale to nie ten temat. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie najbardziej dziwi stwierdzenie, ze jak zajdzie w ciaze i urodzi dziecko to koniec z praca. A malo dziewczyn pracuje czy studiuje w ciazy i po porodzie? Przeciez sa rozne opcje: przedszkola, opiekunka, dziadkowie dziecka, czy dzielenie sie obowiazkami z partnerem.. I dla mnie budowa domu wcale nie jest nierealna, wazne, ze autorka ma marzenie o domu i ze robi cos z tym (odklada pieniadze) a nie tylko mowi.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#261 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Praca od razu po porodzie, z dzieckiem na ręku, za sensowne pieniądze, to czyste mrzonki. Albo przez pewien czas jesteś matką, albo podrzucasz biedne dziecko gdzie popadnie i tyrasz na swój wymarzony domek kosztem dziecka - no co kto woli.
|
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
nie rozumiem trochę nagonki innych że po ślubie odrazu muszą wynajmować albo kupić mieszkanie bo mieszkanie z rodzicami jest takie straszne, przecież tyle ludzi tak mieszka i daje radę, jak chcą budować dom to takie mieszkanie z rodzicami wyjdzie o wiele taniej niż wynajmowanie mieszkania, oczywiście nie mówię o łatwiźnie że nas nic nie obchodzi ale o tym że normalnie dokładamy się do opłat żywności, a co za tym idzie więcej pieniędzy idzie na budowę, a jak jeszcze któreś z rodziców nie pracuje to i w przyszłości może pomóc i zająć się wnukiem, wiadomo wszystko jeszcze zależy od rodziców ale znam ludzi którzy w ten sposób mieszkają i nie narzekają, rodzice się nie wtrącają uznają zasadę jak sobie pościelisz tak się wyśpisz i wszyscy są zadowoleni, wiadomo przecież każdy ma inne priorytety jeden woli mieszkać na swoim drugi woli mieszkać z rodzicami a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć np na wakacje na które nie mógłby sobie pozwolić gdyby musiał płacić za mieszkanie albo kredyt, albo gadka co niektórych kup sobie mieszkanie buduj dom a jak wybudujesz to mieszkanie sprzedasz no tak ale jak kupię mieszkanie to i z budową trzeba się będzie wstrzymać bo mieszkanie też swoje kosztuje
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
||
|
|
|
#265 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie, zależy od sytuacji. Czasem trzeba, nie ma wyjścia, bo inaczej by np. umarła z głodu. Ale według mnie, oddawanie do żłoba dziecka dajmy na to 6 miesięcznego, bo chce się zarobić na swoją fanaberię domkową już i teraz - jest złe bo jest kosztem dziecka, które potrzebuje matki a nie obcej baby opiekującej się kilkoma innymi dziećmi. Są teraz roczne macierzyńskie, więc zamiast na hurra się brać za płodzenie, warto najpierw zakręcić się wokół dobrej pracy.
Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2014-08-06 o 10:53 |
|
|
|
|
#266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem kobieta chce i ok. Ale wrócić do pracy, zwlaszcza jesli moze liczyc na dogodne warunki. U nas np jest dziewczyna w ciązy i jest traktowana lżej ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Poza tym na jaka pensje moze liczyc dziewczyna, po studiach i przerwie na dziecko? Nie czarujmy sie. Mnostwo osob szuka pracy i z latwoscią znajdą sie osoby w wieku autorki z doswiadczeniem. Druga sprawa, autorka jest bardzo mloda, wiec i dziadkowie mlodzi. Zatem z duzym prawdopodobienstwem aktywni zawodowo. Nie beda darmowymi pelnoetatowymi niankami.
|
|
#268 |
|
Zadomowienie
|
Zaczyna się...
Dlaczego poruszacie sprawy które w tej chwili nie mają żadnego znaczenia? Autorka jeszcze nie wraca do pracy, ba jeszcze nawet w ciąży nie jest więc nie ma co gdybać o tym czy będzie gdzieś wracać czy nie.
|
|
#269 |
|
Marszałkini II RP
|
Autorka Wątku w końcu napisała co studiuje czy prawo na UJ to tylko Wasze domysły (pomyślałam o tym samym zresztą
)?Widzę, że już nawet jest mowa o ewentualnym dziecku i jego przyszłości
|
|
|
|
#270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Nie napisała, nie odzywa się. A dyskusja o dziecku moim zdaniem jest bez sensu.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:45.