|
|
#1441 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Cytat:
|
|
#1442 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdrówka dla Kubusia ![]() A Ty mimo wszystko baw się dobrze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jej ulubione słowo to "am" A czy Twoja nie mówi kompletnie nic?? Nawet mama, tata, baba??
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2014-08-15 o 22:38 |
|||
|
|
|
#1443 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ćwiczenia
Ale zdążyłam tylko 20 minut zrobić, więc lipa Cytat:
Cytat:
Tak jak się spodziewałam, jak tylko po przebudzeniu Pola zobaczyła, że jest tata, tak pobudka o 4.40 i koniec spania (a zasnęła o 22 ) Ale drzemkę miała już o 7 do 8.30 i po południu w aucie 10 minut. I zasnęła o 20... a ja razem z nią W końcu musiało się to stać ![]() Laaaaady, oglądasz ME? ![]() ![]()
|
||
|
|
|
#1444 | |
|
Zakorzenienie
|
Nawijko, rozumiem Twoje rozterki, ale nie możesz się biczować, w końcu Kuba z kimś innym też może posiedzieć - dadzą sobie radę.
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1445 |
|
Zakorzenienie
|
My już z Darią w pociagu. Tylko smutno mi że bez męża
|
#1446 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() Ania na chwilę poszła do babci na dół, mąż już zatopiony w pracy przydomowej po pas, a ja mam chwilkę na swoje śniadanko - omlet pełnoziarnisty z pomidorami i świeżymi ziołami a do tego zielona herbata ![]() muszę wam się przyznać, że opuściłam się z ćwiczeniami, jak się dowiedziałam o tej rozmowie kwalifikacyjnej, gdzie będę miała testy z angielskiego i rachunkowości, to każdą wolną chwilę poświęcam na przygotowanie się, w sensie przypomnienie. Już nawet z mężem zaczęlam gadać po angielsku Meduza, Anusia używa słów, ale tylko kilka, w zasadzie do 10 raczej nie sięga. Ale mnie martwi inna rzecz - ona nie gada po swojemu nie wiem, zaczynam sobie wkręcać, że ma coś z językiem, w sensie węzidełko za krótkie albo właśnie nie wiem, bo nie gada po swojemu, zna kilka słów, ale w zasadzie opierają się na tych samych głoskach, np w ogóle nie wypowiada "k" czyli koko, to u nas toto, kic kic to ti ti (bo c też nie wymawiamy) itd. Zastanawiam się nad wizytą u logopedy, ale moja siostra i teściowa mówią, że przesadzam, żebym dała jej czas. No sama nie wiem, ale martwi mnie to, że ciągle jesteśmy na etapie yyyyyy, eeeeeeeeee
|
|
#1447 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Haha szalejecie z tym spaniem. U nas pobudka o 5, max 6. Najczęściej o 5 bo chce się z tatusiem zobaczyć. Ale zasypia między 19 a 21, więc tragedi nie ma ![]() Cytat:
Będę dopiero w poniedziałek pewnie. Dziś się bratowa z dzieciakami zapowiedziała, a poźniej odziemy z nimina teatrzyk Gafy czarownicy Fafy. Ciekawe czy P. wytrzyma? Jak nie to wrócimy. Jutro zapowiedziała się siostra z rodziną, też 2 dzieci. Paulina się wybawi No i wiadomo jak to w sobotę i przed gośćmi trzeba posprzątać, ciacho upiec. Na wczoraj upiekłam to ciasto, które się samą smietaną przekłada. Przepis, którejść z Was. Jak dla mnie mega, tylko za słodkie. Miłego dnia
|
|||
|
|
|
#1448 |
|
Konto usunięte
|
Ewulko, spokój. Ze strony logopedy w SIeci:
Etapy rozwoju mowy dziecka Wiedza o okresach i kolejności pojawiania się odpowiednich głosek stanowi punkt odniesienia podczas planowania pracy dotyczącej wspomagania rozwoju mowy. Bez☠fachowej wiedzy trudno jest pomóc dziecku w rozwoju mowy, co więcej – można mu zaszkodzić brakiem kompetencji. Dlatego podstawowa wiedza z tego zakresu jest potrzebna każdemu nauczycielowi. Według L. Kaczmarka (1953) w rozwoju mowy wyodrębnia się cztery okresy (wiek dziecka ramowo podany w nawiasie): - okres melodii (0-1) - okres wyrazu (1-2) - okres zdania (2-3) - okres swoistej mowy dziecięcej (3-7) W poszczególnych latach rozwój mowy wygląda następująco: Okres melodii (0 – 1) – okres ten rozpoczyna się z chwilą urodzenia dziecka do ukończenia przez nie pierwszego roku życia. Początkiem kontaktu jest krzyk i płacz. To forma porozumiewania się ze światem. To również trening narządów oddechowych. Z czasem niemowlę wydaje dźwięki połączone z mową ciała. Uczy się ich o d opiekunów. Między drugim a trzecim miesiącem życia pojawia się głużenie. Są to dźwięki podobne do☠samogłosek i spółgłosek. Choć nie są świadomie wymawiane, to ich artykułowanie ćwiczy narządy mowy: język, wargi, żuchwę i podniebienie miękkie. Około piątego - szóstego miesiąca życia rozpoczyna się gaworzenie. Teraz dziecko zaczyna świadomie powtarzać i☠naśladować dźwięki mowy. Przed ukończeniem pierwszego roku życia powinny pojawić się pierwsze słowa. Najczęściej są nimi: mama, tata, baba. Okres wyrazu (1 – 2) – słowa wymawiane przed pierwszym rokiem życia nie są kojarzone z☠przedmiotem. Tata to każdy mężczyzna, a mama to niekoniecznie rodzicielka. W drugim etapie dzięki wielokrotnemu powtarzaniu połączonemu z odszukiwaniem osób czy przedmiotów dziecko już się nie myli. Potrafi też wymawiać samogłoski ustne i najłatwiejsze spółgłoski, wypowiada tylko pierwszą lub ostatnią jego sylabę. Trudniejsze dźwięki zastępuje tymi, które potrafi wypowiedzieć, stąd jego wypowiedzi brzmią zabawnie. Około półtoraroczne dziecko wypowiada do 50 wyrazów. Po skończeniu dwóch lat jego słownik zawiera około 400 słów. Pojedyncze wyrazy wzbogacone gestami zastępują całe zdania. Pojawiają się pierwsze wyrazy: mama, tata, baba itp. Dziecko wymawia samogłoski a, o, u, i, y, e oraz spółgłoski p, b, m, t, d, n, ś, czasem ć. Pozostałe spółgłoski zastępuje innymi, o☠zbliżonym miejscu artykulacji. Upraszcza grupy spółgłoskowe. Charakterystyczne jest wymawianie tylko pierwszej sylaby lub końcówki wyrazu. Okres zdania (2 – 3) Pojawiają się proste zdania, dziecko wymawia wszystkie samogłoski, również ę, ą. Czasami może zamieniać samogłoski w mowie. Obok spółgłosek p, b, m pojawiają się zmiękczenia pi, bi, mi oraz w, f, wi, fi, ś, ź, ć, dź, ń, li, k, g, ch, ki, gi, chi, j, ł. Pod koniec tego okresu mogą się też pojawić głoski s, z, c, dz, a nawet sz, ż, cz, dż. Wymienione głoski nie zawsze są pełnowartościowe, a czasem bywają zastępowane innymi, łatwiejszymi. Mowę dziecka trzyletniego cechuje zmiękczanie głosek – s, z, c, dz, sz, ż, cz, dż są często wymawiane jak ś, ź, ć, dź. Głoska r może być pomijana lub zastępowana przez inną, na przykład j lub ł. Zamiast☠głoski f występuje ch i odwrotnie. Grupy spółgłoskowe są uproszczone tak w☠nagłosie, jak i w śródgłosie, brak wyraźnych końcówek w wyrazach. Dziecko wie, jak dana głoska powinna brzmieć, ale nie umie jej jeszcze wypowiedzieć. W tym wieku może występować swoista mowa dziecięca: przestawki głoskowe, opuszczanie sylaby początkowej lub końcowej, zniekształcenie oraz tworzenie wyrazów ze skrzyżowania dwóch słów, nieprawidłowa odmiana. ------------------ Do K daleka droga
|
|
|
|
#1449 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47721073]
------------------ Do K daleka droga [/QUOTE]Moja A pięknie wymawia juz gloske K, szczegolnie kot
|
|
#1450 |
|
Lurker ;)
|
Jak tu schudnac kiedy dziecko podczas cwiczen jezdzi mi po nodze autkiem, wyciaga wlosy z kitki, puka butelka albo wchodzi na brzuch i skacze?
![]()
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
SZAJA .. dziewczyny-widziałyście moje pytanie odnośnie zachowania Antonia? Juz nie mam siły na niego. .
Odnośnie mowy to a Antonio mówi po swojemu no i trochę słów wymawia. Ale ostatnie jest najlepsze: kółko. Mówi je wciąż gdy chodzi z autem w łapce . Do tego : mama, mamo, tata, dziadzia, dzidzia, baba (zdarzyło się kilka razy), ogóka (ogórka), dań (daj, weź w zależności od sytuacji :p) lataka (latarka), siko (sitko), koguk (kogut) i może jeszcze coś ale nie panietam. No i wydaje dźwięki zwierząt jak się go zapyta. Kurki konia pieska kotka lwa indyka wrony kaczki. Nie wiem czy to dużo ale wiem ze ostatnio mocno ruszył z mowa i juz przestałam się tak martwić. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Oj tam.. zaraz Was odwiedzi. .. odpoczywajcie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2014-08-16 o 10:59 |
|
|
|
#1452 | |
|
Zakorzenienie
|
My już od 10 jesteśmy na miejscu
![]() Daria właśnie drzemie. Ja mam ze sobą laptopa i internet ![]() noo i ćwiczenia też oczywiście. Jutro przerwa w ćwiczeniach, ale od poniedziałku znów ćwiczę. Cytat:
Albo daję jej kocyk i ćwiczy ze mną. Co to za podpis masz na dole?
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2014-08-16 o 11:39 |
|
|
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, powiem tak - na Waszym miejscu nie martwiłabym się mową, tzn jej brakiem. Pewnie stwierdzicie, że łatwo mi to mówić, bo Oliwka mówi całymi zdaniami, ale gdyby było inaczej, nie przejmowałabym się tym - wiele dzieci nie mówi kompletnie nic w tym wieku, a potem przychodzi taki dzień, że nagle zaczynają gadać jak nakręcone - i ten dzień na pewno wkrótce i u Was nastąpi. Nie martwcie się.
Dzieciaczki mają jeszcze czas na mowę.
|
|
|
|
#1454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na wszystko przyjdzie czas.
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
hejka. bylismy wczoraj w skansenie, mlody w swoim zywiole, rozne zwierzatka (koze zaglaskalby na smierc
), mnostwo miejsca do biegania, wspinania, za darmoche obzarl sie chleba z prawdziwym maslem az mi bylo wstyd ale pani jakos w ogole nie protestowala, jesczze mu sama podsuwala zeby sie czestowal to temu w to graj potem zaczal padac deszcz i zrobilo sie brzydko i chlodno tak wiec postanowilismy sie powoli ewakuowac w stone wyjscia (K. oczyiscie obieral kierunki wprost przeciwne ) a po drodze wyrznal jeszcze centralnie w swiezutkie bloto tylko twarz sie uratowala. no bosko wygladal ![]() potem wstapilismy do t. no i tam masakra. polala sie pierwsza krewka ![]() mlody pocharatal sobie paluszek o taczki ![]() powiem wam ze jak zobaczylam jak malz idzie z nim z tam krew to oblal mnie zminy pot! szybko do lazienki pod wode i dopiero tam zobaczylam ze paluszek naprawde jest ostro pocharatany krew lała sie i lała i przez sekunde mignelo mi nawet szycie ale w koncu opanowalam sytuacje... mlody w szoku, plakal strasznie, wyrywal tego paluszka, no kosmos potem musialam go nosic na rekach z dobre 15 minut i odwracac uwage pie.rd.olami bo ciage mu sie na placz zbieralo a takim cienkim, piskliwym glosikiem mi odpowiadal ze az mi serce pekalo na szczescie sytuacje uratowaly "malinty" znalezlismy jedna, mlody zjadl i humorek powrocil.w domu jak zasnal to zmienilam opatrnek, jeszcze trche krwi polecialo bo to wszystko swieze i dopeiro zobaczylam jaka wielka to rana ![]() dopiero wtedy splakam sie niemozliwie ![]() teraz tez mu zmienilam bo akurat zasnal to juz ta rana zdecydowanie "lepiej" wyglada, zaczyna sie zamykac wiec jestem dobrej mysli ![]() ale biedulek lapke ma caly czas zacisnieta, nic nia nie robi - a to prawa, wszystko lewa robi - je, myje zeby, bawi sie... ehhh...
Edytowane przez pstryczek84 Czas edycji: 2014-08-16 o 13:09 |
|
|
|
#1456 |
|
Rozeznanie
|
Hej. Wybaczcie że ja tak wpadam i wypadam, ale czasu mało a do tego nie chce Wam smedzić bo kiepskawo u mnie. Tzn w skrócie z firmą ok - pomału idzie do przodu, natomiast tż wiadomo - żremy się niemiłosiernie mimo że widujemy się 2 dni w tygodniu, do tego teście chcą sprzedać swój dom i mieszkanie w którym mieszkamy i kupić dom tutaj żeby mieć do nas blisko :/ no to wtedy to się chyba pozabijamy bo tżtowi raczej nie będzie przeszkadzało ze mamusia wpada z obiadkami itd. Teraz widzę ze nie ma co narzekać bo może być gorzej... Do tego mamy ich na głowie dziś i jutro bo przyjechali tu na ślub. Tż pojechał ich tylko zawieźć a już nie ma go 1.5 h, może z nimi tam został... maminsynek. A btw tydzień temu t. płakała ze nie ma pieniędzy od kilku miesięcy na leki a teść dziś się chwalił ze wzięli kredyt i dalej remontują dom, zdjęcia pokazywał. Oczywiście dla malego nic nie mieli bo się wykosztowali na ślub.
Jak tu się wyrwać z tego g.... Na szczęście mam młodego dla którego żyję. Milej soboty Wam życzę i przepraszam ze tylko o sobie
|
|
|
|
#1457 |
|
Zadomowienie
|
Ciągle chodzi i babababa. Mamamamama też się zdarza ale jako wyraz nie. Wiem, że wiele dzieci nie mówi nic do któregoś tam roku życia z drugiej jednak strony te 400 słów, które powinno dziecko znać po ukończeniu 2 r.ż mnie przeraża.
Dziękuję Wam za odpowiedzi, widzę, że jest to baaaaardzo zróżnicowane zaawansowanie. Szajka, dzięki za artykuł. Silver udanego wypoczynku, oby pogoda Wam sprzyjała!! Pstryku: brrr, chyba bym płakała razem z Maluchem. Odnośnie rany: teraz nie trzeba koniecznie szyć, nawet dość głębokiej rany, w aptece są takie stripsy malutkie, które stosuje się nawet po zabiegach chirurgicznych zamiast szwów więc w razie co, żeby nie stresować dziecka a żeby jednak dobrze się zrosło, można kupić. Black Prawda, bawienie się jej włosami to moje ulubione zajęcie, szkoda, że jej nie |
|
|
|
#1458 |
|
Zakorzenienie
|
TZ dziś spędził cały dzień z Leosiem żebym sobie odpoczęła, wiecie gdzie go zabrał?
uwaga chyba,żaden TZ mojego nie przebije................. ............... do McDonald's |
|
|
|
#1459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wlasnie dzis czytalam o tych plasterkach... w poniedzialek kupie bo dzis juz apteki pozamykane. a, i jeszcze co do tego plakania razemz mlodym - nie wiem jak to opisac, takie to dziwne bylo ale jak zobaczylam ta kapiaca krew - moje dziny juz chyba do wyrzucenia :/ to jakas taka "moc" we mnie wstapila serio, wiedzialam ze nia ma czasu na placze i lamenty tylko musze byc twarda i pomoc synkowi. na lamenty przyszedl czas pozniej jak juz ochlonelamzalozylam malemu nowy plasterek, w zasadzie 3 !!! co by sie dobrze trzymaly, i co ? mlody wstal i pierwsze co slysze - "mama, nie nia!" moj misterny opatrunek odpadl ale dzielnie dal zalozyc nowy plasterek tatusiowi marsi - piekny wpis na blogu! ![]() Yellow - no to rewolucja Ci sie szykuje :/ Edytowane przez pstryczek84 Czas edycji: 2014-08-16 o 15:03 |
|
|
|
|
#1460 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czesc! Jeszcze miesiac temu nie uwierzylabym, ale meduzo Yae ruszyla z dnia na dzien, dokladnie w dniu skonczenia 17.miesiecy pierwszy wyraz sie pojawil. ... i idzie jak burza. Co najsmieszniejsze przewaga jest slow japonskich, a zapytana po polsku odpowiada (poprawnie) po japonsku. Nie panikuj! ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
Czy Julianka rozumie, kiedy do niej mowisz? ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
W poniedzialek to juz za pozno. Te plastry trzeba nakleic natychmiast. A rana przeciez juz sie goi. Spokojnie, mlody, zdrowy i silny, za moment sladu nie bedzie |
|||
|
|
|
#1461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, wiem. mialam na mysli to, ze beda na pozniej, na nastepny raz
|
|
|
|
|
#1463 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej
![]() Dziadek zabrał Domcię na spacer, więc mam chwilkę, żeby coś skrobnąć. Czytam na bieżąco ![]() Marsi gratuluję Marinki ![]() Silver udanego urlopu ![]() Pstryczku buziaki dla biednego Kubusia ![]() Problem mam z Domcią. Tzn. problem, bardziej nie umiem sobie poradzić z jej zachowaniem. Ona przy mnie jest zupełnie inna, ciągle chce do mnie na ręce, marudzi, krzyczy. Ok, taki etap mamizmu, ale ostatnio nie ma szans na normalny spacer z nią. Tydzień temu poszliśmy razem z TŻ do teściowej. Mamy ok kilometra do niej. Przez całą drogę w tę i z powrotem niosłam ją, w upale w pełnym słońcu . Gdy ja z nią idę nie chce ani siedzieć w wózku, ani iść, ani być u TŻ na rękach - tylko u mnie. Sama się sobie dziwię, że dałam radę dojść. Oczywiście jak próbowałam ją postawić czy posadzić w wózku to histeria. Co robić? Jak żyć? Jak reagować?
|
|
|
|
#1464 |
|
Zadomowienie
|
z okazji soboty mam pytania ![]() do mam kp: czy usypiacie/usypiają Wam jeszcze dzieci przy uu? Jeśli tak, to na kiedy planujecie (jeżeli planujecie) zmienić ten stan. Jeżeli dzieci śpią z wami w łóżkach to kiedy planujecie ich przeprowadzkę. do wszystkich mam : co zrobić w sytuacji gdy dziecko robi to, co mu zabronilicie - przykładowo, maluje na kartkach aż zaczyna malować podłogę, zwracacie uwagę, 'grozicie', że zabierzecie kredkę i tak powiedzmy z 3 razy pod rząd i co dalej? zabieracie, próbujecie zająć czymś innymCoś jeszcze mialam, ale zapomniałam ![]() Podczas wakacyjnego wyjazdu Olka spróbowała już frytek i pizzy Niestety, mamy ten pierwszy raz za sobą.A propo mówienia to Ola baardzo dużo mówi słów, właściwie codziennie coś nowego, bo co od Nas usłyszy to powtarza dzisiaj mamy słowo dym
|
|
|
|
#1465 |
|
Wtajemniczenie
|
aaaa, jutro z TŻem mamy drugą rocznicę ślubu, mieliśmy iść na romantyczną kolację a potem na jakiegoś drinka w miasto, i co? Anię usypiamy od ponad godziny
), właśnie odjeżdża nam autobus, następny a za godzinę. Specjalnie nic nie jadłam na kolację, ale chyba zaraz zamówię pizzę i zjemy w domu, z Anią na kolanach
|
|
#1466 |
|
Zakorzenienie
|
gojka ogorki obiera sie od jasnej do ciemnej strony ;-)
tresselo my sie usypiamy przy piersi,poki co nie zamierzam w to ingerowac i zmieniac,Kuba nie usnie noszony,bujany itd. Nie uspi go nikt poza mna,jak znikam na chwile ajest pora snu to przerazliwie placze... |
|
|
|
#1467 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
BTW, dziewczyny, bo mi się własna głupota przypomniała - jeśi dzieci wam nagle zaczynają odmawiać chodzenia, sprawdźcie, czy czasem buty nie obtarły :/ gdy A. miała 2lata tak było - nagle nie pójdzie, płacz, histeria - okazało się, że bąbel masakra, a skubany jakoś tak dziwnie był że wcale go nie widziałam po podniesieniu nóżki :/ dopiero gdy młoda siadła, nogę trochę w bok dała to dziada ujrzałam Cytat:
myśmy w 1 do Krk pojechali do ogrodu botanicznego a teraz we wrześniu nasza 5! a czemu tak się obiera??? |
||
|
|
|
#1468 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1469 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47727712]Przeczekać
BTW, dziewczyny, bo mi się własna głupota przypomniała - jeśi dzieci wam nagle zaczynają odmawiać chodzenia, sprawdźcie, czy czasem buty nie obtarły :/ gdy A. miała 2lata tak było - nagle nie pójdzie, płacz, histeria - okazało się, że bąbel masakra, a skubany jakoś tak dziwnie był że wcale go nie widziałam po podniesieniu nóżki :/ dopiero gdy młoda siadła, nogę trochę w bok dała to dziada ujrzałam wielce romantiko myśmy w 1 do Krk pojechali do ogrodu botanicznego a teraz we wrześniu nasza 5! a czemu tak się obiera???[/QUOTE] Żeby goryczy z tej ciemnej dupki nie rozprowadzać po całym ogórku
|
|
#1470 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47727712]Przeczekać
wielce romantiko myśmy w 1 do Krk pojechali do ogrodu botanicznego a teraz we wrześniu nasza 5! [/QUOTE] Nasza też 5 we wrześniu ![]() Aby ogórki nie były gorzkie. Wiecie niedługo wyląduję w wariatkowie. Normalnie w kaftanie mnie wywiozą i ucierpi na tym Mała i tż.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:03.

To super, cieszę się bardzo bo bycie mamą małej królewny jest cudowne 

(a zasnęła o 22
albo właśnie nie wiem, bo nie gada po swojemu, zna kilka słów, ale w zasadzie opierają się na tych samych głoskach, np w ogóle nie wypowiada "k" czyli koko, to u nas toto, kic kic to ti ti (bo c też nie wymawiamy) itd. Zastanawiam się nad wizytą u logopedy, ale moja siostra i teściowa mówią, że przesadzam, żebym dała jej czas. No sama nie wiem, ale martwi mnie to, że ciągle jesteśmy na etapie yyyyyy, eeeeeeeeee
nie wiedziałam, że to ma znaczenie 

6 5 4 3 2 1