|
|
#271 | |
|
wańka wstańka
|
Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D
Cytat:
Mnie się zdarza, gdy np. czytam artykuł branżowy w języku angielskim, a później komuś referuję po polsku. Nie jestem tłumaczem. Myślę w takich sytuacjach po angielsku i ciężko mi na bieżąco tłumaczyć. Ja korzystam z języka polskiego w kontakcie telefoniczym z rodziną w rozmowach z moimi dziećmi; czytam po polsku, słucham audycji po polsku, korzystam z wizażu i niektórych polskich stron internetowych, czy korzystam z komunikatorów po polsku. Nie mam problemów ze słowami codziennego użytku.
|
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o, rly? |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Może nie znajoma, ale kobieta podczas lotu do Barcelony dawała rady drugiej kobiecie gdzie opłaca się robić zakupy, gdzie iść żeby nie przepłacić.
-Wie Pani tylko tu jest mój ulubiony sklep, bardzo duży tam mają asortyment i bardzo dużo lokali w mieście... Niech pani zapamięta, nazywa się 'Rebajas'. rebajas = wyprzedaż po hiszpańsku
|
|
#275 |
|
Konto usunięte
|
dajcie spokój,
![]() a jak idę do urzędu to chociaż mówię w inglisz to ciągle to commune i commune ***nawet jak mówię do męża to mówię: byłam dziś na komunie Gdy jestem w urzędzie, chociaż rozmawiam po angielsku, francusku lub niemiecku to ta nieszczęsna komunaciągle mi się wplata ![]() Kiedy się tutaj przyjeżdża to wszyscy wszystko załatwiają na komunie, czy znają język czy nie chyba taki ponglisz w werscji dutch/france/poolse ![]() ![]() ![]() ***tak, przyznaję się, mówię tak wnieśniacko, mimo, że mieszkam w części niderlandzkiej ![]() powiem wam szczerze-to się miesza, mój kraj jest trójjęzykowy plus mój region angielski obowiązkowo...ja ze studiów znam tylko łaciny, hebrajskie i koptyskie i jestem językowo słaba ![]() ta commune mi się tak wdrukowała, że występuje w każym języku chybaEdytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-16 o 23:18 |
|
|
|
|
#276 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Ja mam tak z baladiya w kazdym jezyku u mnie jest baladiya
|
|
|
|
#277 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#278 |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Urzad Miasta -بلدية
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2014-08-17 o 09:42 |
|
|
|
|
#279 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#280 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rozumiem, gdyby zapomniala np. jakiegos slownictwa specjalistycznego, ale slowa typu urzad? Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#281 |
|
Konto usunięte
|
Znam Polaka który mieszka w UK ma już 90 lat, a wyjechał tam w wieku chyba 25 lat i mówi płynnie po polsku bez żadnego akcentu angielskiego. Fakt zapomina się i często do innych Polaków mówi po angielsku. No ale poziom jego języka Polskiego jest imponujący.
|
|
|
|
|
#282 |
|
Wtajemniczenie
|
Popisy waszych "światowych" znajomych:D
A ja znalam dziewczyne (polke), ktora urodzona jest w norwegii, mieszka tu cale zycie a w Polsce najdluzej byla moze polowe wakacji. Ale zawsze powtarzala, ze Polska to taki wspanialy kraj, ze tak dobrze tam sie zyje, ze to co ludzie mowia to nie prawda, z praca i pieniedzmi wcale nie jest ciezko a ludzie tylko tak wymyslaja.. Ona marzy o tym, zeby w polsce mieszkac, bo to najlepszy kraj na swiecie! I mowila to osoba, ktora na tydzien pobytu w pl potrafila brac ok 10tys zl, z taka kwota to pewnie, ze sie zylo swietnie 🙈
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#283 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
znam brytyjczykow tylko z programow telewizyjnych, ale tez to zauwazylam... w programach amerykanskich wszyscy maja śnieżnobiałe, proste zeby, w brytyjskich naprawde.... nieapetyczne...
|
|
#285 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4774290 8]Jak tak wspaniale to co jeszcze robi w Norwegii?[/QUOTE]
No dokladnie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#286 | |
|
.
|
Cytat:
![]() uświadamiałaś ją, że niektórzy mają tyle kasy na 8 miesięcy życia?
|
|
|
#287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ale był większym polskim patriotą niż my wszyscy razem wzięci, uważał, że Tusk Polskę sprzedał i jak się dowiedział, ze ktoś głosuje na PO to wyzywał od zdrajców. na facebooku założył grupę "za odnowienie polskiej husarii", mówił, że Polska jest wspaniała, ale chyba zatrzymał się na jakichś osiemnastowiecznych ideałach. no ale jakoś żeby do Polski przyjechać na dłużej niż na Erasmusa to się nie kwapił
|
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Patriota ktory nie doswiadcza codziennosci kraju? Dla mnie sie nie liczy sorki.
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
#289 |
|
zuy mod
|
Inna kwestia, ze co do premiera troche racji ma
![]() wysłano z mojej Xperii SP
|
|
|
#290 |
|
Konto usunięte
|
O, tak... Polonia w Ameryce zna sytuację polityczną naszego kraju lepiej niż my
![]() Moim skromnym zdaniem, powinni mieć zakaz głosowania w wyborach. Żyją wyobrażeniem kraju, nie realiami. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2014-08-18 o 13:02 |
|
|
|
|
#291 |
|
Konto usunięte
|
Moj facet od angielskiego - urodzony w Nowej Zelandii, podrozowal po caaalym swiecie i stwierdzil, ze w Polsce najlepiej, najfajniej i sie tutaj osiedlil
morzna? Morzna
|
|
|
|
|
#292 |
|
BAN stały
|
s
Edytowane przez enzunio Czas edycji: 2014-08-30 o 23:55 |
|
|
|
|
#293 | |
|
.
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#294 |
|
BAN stały
|
jj
Edytowane przez enzunio Czas edycji: 2014-08-30 o 23:49 |
|
|
|
|
#295 |
|
Uzależnienie
|
Rzecz działa się jakieś ze 3 lata temu. Odwiedziła nas siostra mojej mamy, mieszkająca jakieś 20 lat w USA. Przywiozła oczywiście prezenty.
Wyciąga rolkę czarnych worków na śmieci i bardzo powoli i dokładnie wyjaśnia mojej mamie ich działanie, pokazała jak się odrywa, jak się strzepnie i o proszę, jest worek! Mama bez zastanowienia sięgnęła do szafki, wyciągnęła swoje worki z tekstem "też mam takie, tylko zielone". Nie wiem jak to jest, ale chociaż odwiedzają nas średnio co jakieś 5 lat, to nie są w stanie ogarnąć umysłem, że nie zostaliśmy w prl-u, że normalnie też można kupić to co u nich Znajoma ze studiów mówiła mi, że jej babcia mieszka w stanach i do dziś wysyła im paczki z papierem toaletowym.
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#297 |
|
Konto usunięte
|
Kolega robiący muzykę posiada na fb dwa konta: prywatne i muzyczne. Na tym muzycznym pewien chłopak z Niemiec zadał pytanie, dlaczego ów muzyk nagrał wokale po niemiecku. Wywiązał się dialog, w końcu Niemiec napisał wprost, że dziwi go ta decyzja przede wszystkim dlatego, że niemiecki pana wokalisty jest kiepski, co ja potwierdzam w 100% (wymowa po prostu fatalna). Pan muzyk wykasował część postów Niemca (tych dotyczących krytyki jego umiejętności językowych), pozostawił tylko te, które chciał, czyli w sumie spreparował rozmowę, a dziś na prywatnym koncie (nie ma Niemca w znajomych, więc gość tego nie zobaczy) dał linka do tego spreparowanego dialogu z dopiskiem "Haha, wtf?". I toczy się dyskusja o beznadziejnym, czepialskim Dojczu oraz zastosowaniu majestatycznego języka niemieckiego w sztuce (facet jest maksymalnie na poziomie A2). Dodam, że uważałam tego pana za osobę dojrzałą i na poziomie
|
|
|
|
|
#298 |
|
Rozeznanie
|
Dziwią mnie znajomi, którzy wrócili do Polski po kilku latach życia na emigracji i ciągle narzekają, jak tu jest źle. Świadomie wrócili, wiedzieli jaka jest sytuacja w kraju, ale w każdej rozmowie muszą opowiadać, jak im teraz źle i niedobrze.
Raz miałam sytuację, gdy komuś opowiadałam o życiu w UK, luźna gadka i nagle usłyszałam, jaka to jestem światowa, że Polska już mi obrzydła i zaraz zapomnę ojczystego języka. Od tamtej pory nie opowiadam chętnie o Anglii. |
|
|
|
|
#299 |
|
Konto usunięte
|
Kolega moich znajomych jest Francuzem, ale pracuje w Katowicach i mieszka w Sosnowcu. Tak mu się spodobało życie w tym mieście, że kupił tam mieszkanie i to na jednym z najbardziej obdrapanych osiedli na Pogonii, do dziś się śmiejemy, że z nim coś serio musi być nie tak
|
|
|
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież z rodziną można się widywać raz na kwartał, a znajomych mieć obcojęzycznych, i co wtedy?Właśnie dlatego nie powinno się mierzyć wszystkich własną miarą i twierdzić: "a bo moja babka to już 50 lat na obczyźnie i nadal ma nienaganny akcent i bogate słownictwo" - super, ale pewnie samo jej to nie przychodzi, lecz dba o to, pracuje nad tym, by znajomość języka utrzymać, czytając książki, załatwiając sobie dostęp do polskojęzycznych kanałów/radia, utrzymując regularny kontakt z rodziną i przyjaciółmi z Polski np. przez Skype... Chwała jej za to, ale to nie jest obowiązek (ofc babka - mityczny przykład). Nie każdy na obczyźnie ma czas i chęci do tego, by o język zadbać, a niektórzy nie dbają też dlatego, że do głowy im nie przyszło, że z czasem zaczną zapominać mowy ojczystej, kiedy tylko przestaną jej używać... Antilia, psycho_social - dobre historie Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-08-19 o 23:00 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

mimo wszystko, gdy się wyjeżdża, chyba się nadal używa języka polskiego w mowie i piśmie, choćby z rodziną. Więc JAK można zapomnieć? Dla mnie mimo wszystko totalna abstrakcja.

Haters Gonna Hate 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)