|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Cytat:
![]() Hihihi
|
|
#1502 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej, jak to dobrze, że nie miałam za wiele do nadrabiania..
Cytat:
Cytat:
O widzisz a ja nigdy nie pamiętam i tak jak pisałam po obraniu przemywam wodą i też nie są gorzkie. U nas Kiulik- królik Nie rób mi ochoty, bo już troche późno zwłaszcza, że muszę rano wstać Cytat:
Ja jem posypane czosnkiem. Kroję go w maluteńką kosteczkę (że też mi się chce) i posypuję placki. Do jeszcze nieusmażonych też dodaję mnóstwo czosnku Cytat:
![]() ![]() : kciuki:![]() ![]() Cytat:
O ![]() jak fajnie![]() Nadrobione to lecę spać, bo zaraz muszę wstać. Mieliśmy dziś gości. Fajnie było, właszcza, że byli z 2 dzieci (4 i 2 lata) P. się z nimi wybawiła. Bardzo pozytywnie było. Kolorowych snów życzę ![]()
|
|||||
|
|
|
#1503 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )ja j
Ja też nadrobilam. Moze jutro z pociągu coś napisze, Buziski
|
#1504 |
|
Zakorzenienie
|
Czyżby już jesień zawitała? Nie mogę się doczekać jak będę już we własnym domu piła wieczorem kakao przy kominku W piątek (wiem, święto) i sobotę ogarnialiśmy z tztem działkę, bo była masakra, taki syf;/ w domu to samo... Amelka wczoraj kimnęła o 18 wstała o 21... noc masakrejos...;/ Laski, rok temu tzt mi się oświadczył tylko u nas nie ma daty odkąd jesteśmy razem, to jest jakoś wlasnie sierpien/wrzesien;pLasencje! kciuki za rozmowy o pracę!
cel : piękne ujędrnione ciało waga: 48, 60cm w brzucholu. Edytowane przez Delicjanka Czas edycji: 2014-08-18 o 07:59 |
|
|
|
#1505 |
|
Zakorzenienie
|
Deli ale zleciało
Skończyłam wczoraj oglądać GNW i mi smutno, bardzo fajny serial Black! |
|
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
witam się z rana
|
|
|
|
#1507 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie z rana w pracy po urlopie ale masakra ja chce na urlop dobrze ze jeszcze tydzień i prawdopodobnie koniec z ta praca
|
#1508 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj nadrobilam, ale nie dane bylo mi odpisac, bo syn moj budzil sie jak tylko probowalam wstac z lozka. Takze poszlismy spac po 21 oboje
![]() noc masakra, bo pobudki co chwile. marsi, nie moge z Twojego TZ ![]() silver, udanego urlopu! Jak napisalam, ze ktos Was odwiedzi to wiedzialam, ze o bokeh chodzi ![]() ![]() little, zdrowka dla Tosi i powodzenia Tobie dzis zycze!! ewulka, Tobie tez powodzenia! |
|
|
|
#1509 |
|
Lurker ;)
|
Stresuje sie
mam zle przeczucia, ogolem jak powiedza, ze godzinowka 10-18 to sie wkurze, ile moge odmawiac ;/Noc koszmarna, Nawijko u nas chyba tez zeby. Budzenie sie, placz i goraczka. Teraz od rana nie ma goraczki, 37 stopni ale nie chce jesc w ogole;/ zjadla cudem pol parowki i ogorka Na szczescie pije. Biega, cieszy sie, bawi ale jest to przerywane placzem z byle powodu. Zlobek dzis odpuscilysmy, tz wzial urlop na zadanie. OGLOSZENIA PARAFIALNE. Dzis w Biedrze i Lidlu zabawki drewniane
|
#1510 |
|
Zakorzenienie
|
wróciłam na dobre ![]() byliśmy na długi weekend u t., wczoraj wróciliśmy i póki co nie wyjeżdżamy. Te ciągłe pakowanie, rozpakowywanie, pranie, prasowanie mnie wykańczają. Dziś tż jest w domu, poszedł z Kubą do sklepu i na spacer, ja zaraz się biorę za pomidory, bo dostaliśmy całe dwie wiaderka od T. dziadka (wszystkie z działki), także mam kupę roboty. Podczytywałam Was regularnie na tel. ale nie umiem na nim pisać także co nieco wiem, co u Was ![]() pisałyście o mówieniu dzieci, mój w tym temacie nie szaleje, mówi: mama tata dada baba (na banana i na bułkę) brum (auto), czasem zdarzy mu się powiedzieć ato aja (jajo) dinda (siusiak) am (jeść/pić) bam ding ding (jak dzwoni dzwonek albo jak chce właczyć/wyłączyć światło) maj maj (myj) nu nu (nie wolno) łała (pies) wąwu (wąż) ogu(ogórek) baj baj (papa i macha rączką, jak mu się akurat chce) denki (dzięki) ala (kalosze) tuf (ciuch ciuch w sensie pociąg) ała(jak coś boli) potrafi naśladować tylko wilka (robi łuuuuu) i konia (takim śmiesznym głosikiem mówi aaaaa), wiem, że malutko ale może niedługo się rokręci ![]() co do mowy, mam pytanie, czy to normalne, że dziecko dane słowo używa w kilku znaczeniach np mama jest mamą czyli mną, ale oznacza też masz (jak coś daje), dada to dziadki ale też daj? ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- little ewulkaa kciuki za rozmowy ![]() nawijko zdrówka dla Kubulka
|
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
Little
![]() Zabawki macałam
|
|
|
|
#1512 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W skrócie to korzystamy z ostatnich letnich dni bo już się jesień zbliża wielkimi krokami. Weekendy spędzamy w trójkę - a to park, zoo, na wieś. W tygodniu wracam z pracy o 16, jem obiad i zabieram Igorka na podwórko do dzieci. Wracamy i już noc zaraz, podobnie jak Elllmi zasypiam razem z Igorem. Już nawet koleżanki przychodzą po Igorka na podwórko hehe. Dwie dziewczynki, jedna dwa piętra wyżej, druga w innej klatce w tym samym bloku. Mają po 4,5 roku i chodzą same cały dzień na podwórku (fakt że mamy wspólnotę ogrodzoną ale mi się to w głowie nie mieści). Kiedyś jak sąsiadkę zapytałam czy się nie boi jej tak samej wypuszczać to powiedziała że jak synek byl chory (3 miesiące młodszy od Igora) to nie wychodzili a mała piszczała, płakała chciała na podwórko i tak ją puściła z tamtą drugą raz, drugi i tak zostało. Komicznie to wygląda jak takie małe idą same, koc przez ramię przewieszony, w ręku upchana reklamówka z zabawkami i jedzieniem...No i w dzień jak tesciowa wychodzi z Igorem to one się z nim bawią i już kilka razy po południu pukały do nas do drzwi, ja otwieram a one "A Igorek wyjdzie?" Ogólnie pozytywnie u nas, Igorek taki mądry już, za rączkę się w końcu nauczył chodzić i nie ucieka. Zaczyna się mnie pilnować jak idziemy po parku a wcześniej to biegł przed siebie i nie patrzył. Jak coś nie pozwalam to jest coraz bardziej posłuszny. Z jedzeniem różnie, raz lepiej raz gorzej. Zaczyna wołać na nocnik mówiąc "be" ze wskazaniem na pieluchę. Rano z tego powodu wstaje ostatnio o 5:30 - 6 bo budzi się, wstaje w łóżeczku i krzyczy "be" dopóki nie wstanę i go nie posadzę na nocnik, tak samo po drzemce. W ciągu dnia też coraz częściej sygnalizuje już. Ostatnio byliśmy w parku, szedł obok nas i nagle zatrzymał się, pokazuję na pieluchę i "be". To ja mu mówię że nie ma nocniczka że pieluchę ma może zrobić a on nogi skrzyżował, tak zacisnął i krzyczy Z mową niezbyt niestety, mało mówi.... - daj - be (jak chce siku/kupę, jak pieluchę zużytą widzi, jak jakiś paproch znajdzie, jak gdzies jest jakaś plama na pododze czy ubraniu, jak na podwórku leży papierek na trawie albo pet). - sisi (jak zrobi siku i widzi w nocniku) - papa - dzidzi (dzidzia) - baba - pa (pan, pani) (Tak....nie mówi mama i tata ) Zapytany gdzie jest mama lub tata wskazuje paluszkiem.Z naśladownictwa: - mu (krowa) - ija ija(straz pożarna, policja) - ssssss (wąż) - pi pi (myszka) - bzi (pszczoła, osa) - tryty (traktor) - psa też naśladuje ale nie hał hał tylko po swojemu A poza tym to jest przytulaśny bardzo i całuśny. Codziennie jak wychodze do pracy to mnie całuje na pożegnanie a póżniej jeszcze przez szybę w oknie ![]() Zdjęcia jakieś wrzucę jak wrócę do domu Cytat:
Ale Wam zazdroszczę! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
powodzeniaTo samo pomyślałam ![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Aaaa jeszcze miałam napisać że kupiłam w Biedronce takie pianki różnokolorowe, są w ofercie szkolnej 12 kolorów (był też filc i tektura falista) za 5.99. Powycinałam różności tak jak kiedyś Szaja pisała że ze ściereczek gąbczastych robiła i Igor ma super zabawę w wannie. Przylepia je sobie do wanny, zrywa, topi w wodzie i szuka pod pianą itd
|
|
#1513 |
|
Zakorzenienie
|
Little : kciuki !
Silver i Bokeh: zazdroszczę Wam bardzo ![]() Nancy : no to witaj po urlopie. Chyba poszukam zaraz jakiegoś Klubu Malucha - wybrałabyś się jakby było coś ciekawego? Pisałam o sali zabaw - to mi chodziło o kidsplay w solvayu, bo nieźle to wygląda - nie znasz czasem tego miejsca? |
|
|
|
#1514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie smiechy chichy, ale co jakis czas placz. I meeegaprzytulaśny jest, co mnie akurat cieszy ![]() A za rozmowe kciuki!! Bylismy u lekarza, bo goraczka jednak od 4 dni jest. Lekarka obstawia infekcje ucha, ewentualnie zeby. Dla pewnosci zrobilismy morfologie i crp. Wiecie, ze pielegniarki dobre 20min szukaly zyly? Nie obwiniam ich, bo sama tam nic nie widzialam, ale Kubeczek tragicznie to przezyl.Wyrywal sie i caly czas wrzeszczal przerazliwie, mimo ze tylko dotykaly go po raczkach... Plus 2 nieudane wklucia ![]() Wlosy, koszulka mokre jak bysmy z basenu wlasnie wyszli! ![]() Teraz spi juz 2h, tak sie wykrzyczal bidek moj... Jak t.uslyszala, ze to byc moze ucho to rzucila tekstem: "a nie mowilam, zeby mu czapke ubierac?" Wydaje mi sie, ze czapka w sierpniu to jakies nieporozumienie, ale moze to ja sie myle...? Zabawki z biedry fajne, widzialam wczoraj juz. Ale ja nie kupuje, bo Kuba antyzabawkowy jest. nancy, wg mnie wcale tak malo tych slowek nie ma
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-08-18 o 12:11 |
|
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
Nawijko, czapka w sierpniu przeciwko przewianiu? Bzdura, jak dla mnie... Owszem, ja Oliwce zakładałam coś na głowę - chustki, kapelusiki, ale tylko i wyłącznie w celu ochrony przed ostrym słońcem... Jak słońca nie było, to nie było i czapki na głowie. Nie obwiniaj się.
|
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
Nancy - co do mówienie to też mi się wydaje, że to wcale nie mało, raczej w normie jak na ten czas. I zgadzam się w kwestii mówienia z Black
Black : możesz mi podlinkować swój kanał na yt, chętnie bym pooglądała sobie Odnośnie mówienia, umiejętności itp - to u nas na początku "Czereśniowe Lato" bez entuzjazmu a teraz uwielbia - tylko, że szukać to co ja jej mówię, a nie rozwijam fabuły póki co. O : https://www.youtube.com/watch?v=3OmV...h72-IA&index=1 - śmiać mi się chce, bo myślała, że zdjęcie jej robię i uparcie na początku powtarza "zdjęcie zdjęcie!" heh. Przepraszam za paplaninę. |
|
|
|
#1517 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie jaki jest poziom żlobków we wro?
syf i malaria tzn nie mówię tego o wszystkich ale..... dziś weszłam na strone miasta by poszukać prywatne ośrodki które dostały dotacje z miasta w jednym brudno, a w drugim rany boskie, pani wyglądała jakby przed chwilą wstała, trzymała na rękach drące się niemowle, stwierdziła,że jest śpiące i musi je uśpić, wsadziła do łóżeczka zamknęła drzwi i wyszłą ![]() popatrzyła na Leosia, stwiedziła,że strasznie żywy ale żebym się nie martwiła ona go utemperuje ja nie wiem nikt nie kontroluje tego typu placówek? nie wspomne,że ani mnie ani TZ nie wpuściła do żadnego pomieszczenia, przyjęła nas w korytarzu, otworzyła jedną sale i powiedziała proszę nie wchodzić tylko popatrzeć ![]() ja pierdziele, zadawałam wiele pytań, między innymi o drzemkę, że mały ma teraz lęk separacyjyn i że sam nie uśnie- no to dostałam odpowiedź,że dziecko będzie leżakować i samo się nauczy- ona mu daje 7-10 dni ☠☠☠☠a ciekawe co? zakmnie drzwi i wyjdzie? o nie! Leos ładnie zrobił papa na do widzenia i więcej tej pani nie zobaczy wracając ,przypadkiem znaleźliśmy placowkę, oddają nowy budynek do użytkowania we wrześniu, pani milutka, zagadywała Leo, zupełna odwrotność poprzednich rozmów no i też z dofinansowaniem no i mamy miejsce ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Debrah, pokazuje,że film prywatny a włąsnie jedna pani pochwaliła dziś mojego synka,że ładnie się komunikuje
|
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz spróbuj, upubliczniłam.
Szok z tymi żłobkami A biedne mamy nie wiedzą co tam się dzieje.. ( a może wiedzą bo widziały to co ty? ) |
|
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
Jezuniu Debrah
|
|
|
|
#1520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wszystko pięknie wygląda ale na stronie www nie sądziłam,ze wybór żlobka będzie taki trudny, ale intuicyjnie czuje,że ten ostatni w ktorym dziś byliśmy będzie ok |
|
|
|
|
#1521 |
|
Lurker ;)
|
Marsi nie wiem jak oni robia z tym lezakowaniem, ale faktem jest, ze u nas mala nauczyla sie zasypiac sama w domu po 2 tygodniach! Moze ma na to wplyw obecnosc innych dzieci? Nie wiem ale teraz nie ma potrzeby lulania, kladzie sie na sofie np i idzie spac. Super, ze macie miejsce! Co na to tesciowa?
![]() Nawijko a powiedz na jakim poziomie utrzymywala sie u was temperatura? Dziewczyny dzieki za kciuki ale oczywiscie gowno wyszlo, sama odmowilam tak sie wkurzylam wrr! Naiwnych szukaja! Opisze w k. ale tak sie wkurzylam, ze wracajac zjadlam 2 mleczne kanapki z biedry ;/
|
#1522 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah, cudeńko
masz fajny głos do pracy z dziećmi ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- nie mialam potrzeby informoawać t ![]() o kurde a ja tam wierzyłam,że się uda z tą robotą no i jeszcze czekam na wieści od Ewulki Little nie martw się w końcu znajdziesz i będziesz szczesliwa, wiesz o tym! |
|
|
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, nie wiem, do swojego jak mówię to tak mi słodko-pierdząco-śpiewnie z automatu wychodzi
nie panuję nad tym.Little : Tulę!
|
|
|
|
#1524 |
|
Lurker ;)
|
Ok moj monolog is ready
![]() Marsi mowisz postawisz przed faktem dokonanym ![]() Debrah tez tak mowie :P Dziuubeczku zjedz cos, babelku daj mamusi buziaka itp :P To chyba kwestia emocji zwiazanych z wlasnym dzieckiem
|
#1525 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas jest az jeden do wyboru ![]() Cytat:
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miłego oglądania.
|
|
|
|
|
#1527 |
|
Zadomowienie
|
Witam się po weekendowo i po weselnie
Little szkoda, że nie wyszło z tą pracą, ale trzymam kciuki za to, żeby się jak najszybciej udało. u nas też był gorączkowy weekend, z czwartku na piątek cała noc powyżej 38 stopni, w piątek już bez gorączki, ale cały przemarudzony, przepłakany, poszliśmy na wesele wymęczeni i bez humoru. W sumie planowałam jechać tam autem i wracać kolo północy, ale niania i teściu wybili nam to z głowy i koniec końców super się wybawiliśmy i młody też był dzielny bez rodziców, a my dotarliśmy do domu rano. Jednak poprawiny już sobie odpuściliśmy. Slicznie Amelka mówi, u nas też codziennie ta mowa płynniejsza, wiecie, ja z tym naszym baczkiem jestem na co dzień, ale on nawet mnie zaskakuje. W czwartek nie miał już siły zjeść kolacji, w nocy coś tam pocycał, ale budzi się rano i pierwsze co"idziemy jeść, idziemy idziemy mama! i schodzi sam z łóżka i pogania glodne dziecko mamę do kuchni. Dziadział pił kawę, a Tomcio opowiada "dziadzia pije kawę". I to cały czas ewoluuje, jeszcze kilka dni temu mucha to było "mu" dzisiaj jest piękne czyste "mucha" motor całkiem niedawno było "momo" dzisiaj to "motor" oczywiście to r to takie nie wyraźne. Czym najbardziej mnie zdumiewa to, to jak odmienia końcówki "jest tamwaj" <tramwaj> ale "nie ma tamwaju" marsi kciuki za żłobek |
|
|
|
#1528 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
moje dziecko nadrabiania zaległości z jedzenia z ostatnich 3 miesięcy je wszystko a nawet domaga się więcejno i zaczęła jeździć w wózku znowu silver bokeh ale Wam fajnie! Debrah cudna Amelka, jaka rozgadana nancy Kuba dużo mówi a u nas kaka to kaczka i łopatka nawijko ale miałaś luksusy super, że wyjazd udany
|
#1529 |
|
Zakorzenienie
|
Ezzo, mnie właśnie też to najbardziej zadziwia, że Oli umie odmieniać i robi to tak naturalnie, jak dorośli.
|
|
|
|
#1530 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeszcze córka szwagierki, o 3 miesiące starsza od Poli, to już takimi tekstami wali, że Np. ostatnio do swojego brata (3 miesięcznego! ) powiedziała, żeby nie płakał, bo mama przyjdzie i mu przyleje w dupę ![]() Oczywiście, mnie nie chodzi o takie mówienie , no ale jakby chociaż te podstawowe wyrazy czy nawet sylaby wymawiała... Choć przez ostatnie kilka dni, podczas płaczu, lamentu i zgrzytania zębów jest "mamamama", no ale to nie wygląda na świadome wołanie mnie Cytat:
Cytat:
Zazwyczaj dostawała soczek i jogurt z musli, a jak nie chciała, to zawsze pogotowiu mam jakiegoś banana itp.No chyba że "przyznał się", co mu dawał? ![]() Już miałam pisać, że Nawijki, a tu niespodzianka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
-------------------------------------- 1. W łikend miałyśmy apogeum niespania. Pola w niedzielę wstała o 3.30 2. W piątek i sobotę spadła ze stołu ), tylko tumult i nagle płacz. Ale gdzie tam, teraz jeszcze bardziej ochoczo wchodzi wszędzie tam, gdzie nie może...3. Po nocy piątek/sobota naliczyłam jej 17 wszelkich ukąszeń na całym ciele ![]() 4. Wczoraj się dowiedzieliśmy, że tym razem druga siostra tż jest w ciąży
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.

Tż stwierdził, że chociaż zobaczę jak taki test z angielskiego czy z rachunkowości ma wyglądać, i w sumie racja, bo kompletnie nie wiem czego się mogę spodziewać 

) umiejscowionym tam, gdzie zawsze jest regulacja swiatla, ogrzewania, itp. Zreszta ogrzewanie i swiatlo tez sie tam dotykowo reguluje. Monitorki pokazuja jaka bedzie nastepna stacja, ile na h jedzie pociag, aktualna godzine, itp. Nooo same bajery 

mam zle przeczucia, ogolem jak powiedza, ze godzinowka 10-18 to sie wkurze, ile moge odmawiac ;/
Na szczescie pije. Biega, cieszy sie, bawi ale jest to przerywane placzem z byle powodu. Zlobek dzis odpuscilysmy, tz wzial urlop na zadanie. 

super, że wyjazd udany
Np. ostatnio do swojego brata (3 miesięcznego!
), tylko tumult i nagle płacz. Ale gdzie tam, teraz jeszcze bardziej ochoczo wchodzi wszędzie tam, gdzie nie może...