Nie wiem kim zostać ;( - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-21, 12:18   #91
201604130936
Konto usunięte

Dot.: Nie wiem kim zostać ;(

Cytat:
Napisane przez PrincessFarah Pokaż wiadomość
Aaa , czyli Twoim zdaniem ludzie powinni mieć tylko jeden pomysł na siebie i jedną pasję ? Aktorka i archeolog to były opcje , moje pomysły i rzeczy , które mnie interesują ...
Nie mam zamiaru zbijać majątku
Chcę mieć tyle , żeby starczyło mi do kolejnej wypłaty

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Podsunęliście mi świetny pomysł z tą medycyną .
Co myślicie o fizjoterapii , pielęgniarstwie lub ratownictwie medycznym ?
Pielęgniarstwo. Ale uprzedzam. Moja mama zawsze mowi, ze dostaje depresji jak widzi wyciąg z wyplaty xd
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:20   #92
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Więc ich nie czytaj.
Kto Ci każe ?
Grzeczniej proszę.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:24   #93
PrincessFarah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Ależ skąd. Tylko, moim zdaniem, zamiast wielu "pomysłów na siebie" i pasji dominuje u Ciebie tzw. rozbijanie g**** na atomy. Przeleciałaś juz chyba wszystkie możliwe humanistyczne kierunki studiów i nic z tego nie wynika, bo nadal interesuje Cię wszystko i we wszystkim jesteś świetna.
Skąd to wiesz ? Hahaha

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Pielęgniarstwo. Ale uprzedzam. Moja mama zawsze mowi, ze dostaje depresji jak widzi wyciąg z wyplaty xd
No tak , pielęgniarki w tym kraju nie mają łatwo
Dzięki za radę .
Stary 2014-08-21, 12:25   #94
oliwia18
Zakorzenienie

Będziesz pewnie miała na początku klasy maturalnej spotkanie z psychologiem, który zrobi Ci test predyspozycji do określonych zawodów, jest tak ułożony, że każdy może być przypisanych do tylko 2 kategorii (uprzedzę: w mojej klasie 26 na 27 osób miało "uzdolnienia artystyczne"). Tam Ci powinno wyjść, gdzie powinnaś się kierować. Ale, tak jak pisałam powyżej, stanowczo odrzucić "karierę artystyczną" jako pewnik i raczej skupić się na drugiej kategorii zawodów, która wyjdzie z Twojego testu.
Na Twoim miejscu pogadałabym też od serca z psychologiem szkolnym/ pedagogiem i nauczycielem od podstaw przedsiębiorczości (za moich czasów był taki przedmiot), nie narzucając swoich pomysłów i listy talentów, zapytać, jak Cię widzą jako przyszłego dorosłego, zarabiającego na życie człowieka.
Ale żeby to się udało, trzeba być szczerym ze sobą i z innymi.
oliwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:27   #95
201607110949
Konto usunięte

Cytat:

Fajny masz rozrzut. Archeolog, fotograf, prawnik, kierunki medyczne - naprawdę uważasz się za geniusza, który wszędzie sobie poradzi? Bo wybacz, ale po Twoim sposobie wyrażania się nie spodziewam się, że jesteś aż tak niesamowicie uzdolniona.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:31   #96
oliwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jak nie powinnaś iść na resocjalizację (czy raczej: nie powinnaś być kuratorem, opiekunem młodzieży, pracownikiem służby więziennej), bo jesteś zbyt słaba psychicznie, zbyt wrażliwa, tak na ratownictwo medyczne jesteś zbyt słaba fizycznie (masz 158 cm wzrostu czy jakoś tak), jesteś zbyt drobna. To jest ciężka praca fizyczna, dźwiganie ludzi wraz z noszami+ plecak na plecach+ odzież, która swoje waży.
Już bym prędzej o pielęgniarstwie myślała w Twoim przypadku.
oliwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:42   #97
PrincessFarah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwia18 Pokaż wiadomość
Będziesz pewnie miała na początku klasy maturalnej spotkanie z psychologiem, który zrobi Ci test predyspozycji do określonych zawodów, jest tak ułożony, że każdy może być przypisanych do tylko 2 kategorii (uprzedzę: w mojej klasie 26 na 27 osób miało "uzdolnienia artystyczne"). Tam Ci powinno wyjść, gdzie powinnaś się kierować. Ale, tak jak pisałam powyżej, stanowczo odrzucić "karierę artystyczną" jako pewnik i raczej skupić się na drugiej kategorii zawodów, która wyjdzie z Twojego testu.
Na Twoim miejscu pogadałabym też od serca z psychologiem szkolnym/ pedagogiem i nauczycielem od podstaw przedsiębiorczości (za moich czasów był taki przedmiot), nie narzucając swoich pomysłów i listy talentów, zapytać, jak Cię widzą jako przyszłego dorosłego, zarabiającego na życie człowieka.
Ale żeby to się udało, trzeba być szczerym ze sobą i z innymi.
Mieliśmy kiedyś zajęcia z doradcą zawodowym , mam nawet zaświadczenie z Ośrodka Edukacji i Psychoterapii .
Warsztaty Samorozwoju i Przedsiębiorczości .
Składało się to z poznania siebie i innych , treningu umiejętności uczenia się , poznawania zawodów , zajęć o własnej działalności gospodarczej .
Robiłam test predyspozycji zawodowych , niestety wykazał on moje skłonności do skrajności Pracę z ludźmi i indywidualność Zdolności artystyczne oraz pracę społeczną. Ale wtedy jeszcze wiedziałam kim zostanę , liceum mnie rozczarowało. Myślę , że jednak utrzymam się przy pomocy innym .

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Fajny masz rozrzut. Archeolog, fotograf, prawnik, kierunki medyczne - naprawdę uważasz się za geniusza, który wszędzie sobie poradzi? Bo wybacz, ale po Twoim sposobie wyrażania się nie spodziewam się, że jesteś aż tak niesamowicie uzdolniona.
Gdybym była geniuszem , nie pisałabym tutaj

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Gdybym była geniuszem , nie pisałabym tutaj

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 12:48   #98
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Polecam spawacza. Ewentualnie ślusarza.

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Pisalas, ze szybko się uczysz. Moze wykaż sie w koncu praktyką i przestań pisać
SPACJA PRZECINEK SPACJA
Stary 2014-08-21, 12:50   #99
201605161428
Konto usunięte

Cytat:

A co myślicie na temat takich kierunków jak : filologia angielska , kryminologia , międzywydziałowe indywidualne studia humanistyczne , stosunki międzynarodowe ?
Skonczylam stosunki ze specjalizacja z azji, a magisterke robie z arabistyki. Patrzac na 90 osob ktore skonczyly razem ze mna, wniosek jest jeden: jesli nie jestes zapalenciem z jakiegos konkretnego kraju/regionu/branzy, to te studia nie daja nic. Wiekszosc ludzi, ktora poszla, bo wiazala te studia z humanem i podrozami, na magisterke wybrala zupelnie inne kierunki. Sm ma sens jesli jestes naprawde zainteresowana, sama wkladasz w to mase pracy, zeby byc na biezaco i masz swiadomosc, ze wybierajac specjalizacje i chcac pracowac w zawodzie, tak naprawde nie masz szans na zmiane i wybranie np do pracy innych krajow niz skonczylas.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:59   #100
PrincessFarah
Raczkowanie

Okej , zdecydowałam się na dwie opcje , mam jeszcze czas to się zastanowię sama .
Dziękuję za dobre rady.
Hejterom
Wszystkiego Dobrego
Stary 2014-08-21, 13:21   #101
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Okej , zdecydowałam się na dwie opcje , mam jeszcze czas to się zastanowię sama .
Dziękuję za dobre rady.
Hejterom
Wszystkiego Dobrego
Posprawdzaj sobie w takim wypadku plany studiów i poszukaj forów specjalistycznych na których porad udzielą Ci studenci/absolwenci tych kierunków. Oni lepiej będą znali rynek pracy i możliwości - popularne portale zwykle zakłamują rzeczywistość
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 18:01   #102
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez PrincessFarah;47796069[COLOR=Silver
]

[/COLOR]Podsunęliście mi świetny pomysł z tą medycyną .
ratownictwo medyczne - zdecydowanie nie, bo jestes kobietą.
fizjoterapia - jeśli masz kasę na dodatkowe kursy
pielęgniarstwo - tak
Cytat:
Dziękuję za dobre rady.
Hejterom
Wszystkiego Dobrego
dorośnij, dziecko.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 18:22   #103
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie , co jeszcze napiszesz , żeby poczuć się wszechwiedzącą i lepszą ode mnie ?
To co mam od razu pisać , że jestem kiepska z matematyki i chemii , żeby Ci było dobrze ? Że mam moje zainteresowania i nie wiem co wybrać jako dalszą drogę edukacji ? Może podasz mi jakiś inny kierunek , zamiast pluć jadem ? Mam tylko mamę , ale moja mama nie jest taką osobą , która chwali i pomaga ...
Jak widać w duchu pogardliwie się nad kimś wywyższasz , zamiast tej osobie pomóc ... Po co tu właściwie jesteś ? Nie masz nic wartego uwagi do napisania , to żegnam . Naprawdę , nie mam siły czytać kolejnych głupich komentarzy. Chciałam porady , nie szykanowania .

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Mam 19 lat , to po pierwsze .
Dziewczynką możesz siebie sama nazwać , bo ja Twoją koleżanką nie jestem .
Nie doradzam nikomu źle , jak nie wiesz to nie pisz , bo sama się ośmieszasz .
Widać masz mało marzeń , same porażki w życiu i jedyne co Ci pozostało to Trollować na Wizażu ...
Czy w swoich opowiadaniach też stawiasz spację przed każdym znakiem interpunkcyjnym? Tę pisarkę czy reporterkę lepiej skreśl z listy.

Cytat:
No nie wierzę.

Moim zdaniem odpuść studia w tym roku. Skoro już działasz jako wolontariusz, może uda Ci się gdzieś zakręcić i zobaczyć, czy pomoc ludziom Ci nie obrzydnie. Lubisz dzieci, zostań opiekunką do dziecka. Próbuj różnych rzeczy. Nie musisz na razie studiować, potrzebujesz spojrzeć na te swoje pasje i powołania od strony codzienności. Tej codzienności, w której chcą Cię do wymiany nocników, a nie zabawiania starszych ludzi rozmową - to umie każdy głupi, nawet jeśli teraz uważasz, że się niezwykle poświęcasz. Kiedyś może warto pomyśleć o pielęgniarstwie czy pedagogice, ale to bez sensu, dopóki nie umiesz się ukierunkować.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 18:56   #104
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Czy w swoich opowiadaniach też stawiasz spację przed każdym znakiem interpunkcyjnym? Tę pisarkę czy reporterkę lepiej skreśl z listy.

No nie wierzę.

Moim zdaniem odpuść studia w tym roku. Skoro już działasz jako wolontariusz, może uda Ci się gdzieś zakręcić i zobaczyć, czy pomoc ludziom Ci nie obrzydnie. Lubisz dzieci, zostań opiekunką do dziecka. Próbuj różnych rzeczy. Nie musisz na razie studiować, potrzebujesz spojrzeć na te swoje pasje i powołania od strony codzienności. Tej codzienności, w której chcą Cię do wymiany nocników, a nie zabawiania starszych ludzi rozmową - to umie każdy głupi, nawet jeśli teraz uważasz, że się niezwykle poświęcasz. Kiedyś może warto pomyśleć o pielęgniarstwie czy pedagogice, ale to bez sensu, dopóki nie umiesz się ukierunkować.
Czemu ma sobie odpuszczać? Przecież zacznie studia za rok, myślę że do tego czasu będzie umiała podjąć decyzję.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 21:01   #105
Stace
Zakorzenienie

Znam ludzi z kierunków filmowych. Już nie mówię o tym, że tam się trzeba utrzymać, ale najpierw się DOSTAĆ. Na reżyserię ludzie przychodzą w wieku dwudziestukilku lat z pełną teką etiud i jakimś dorobkiem . Aktorstwo to samo. O takich kierunkach to trzeba myśleć od podstawówki, a nie teraz nagle w maturalnej.

Choreografia? Tańczysz od dziecka? Masz talent, czujesz rytm, ogarniasz kroki w różnych stylach tanecznych?

Z tymi kierunkami medycznymi to już w ogóle. Ja mam problemy z kręgosłupem, może zostanę fizjoterapeutą, albo lepiej, chirurgiem ?

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 21:32   #106
Konto usunięte

Wy się tak śmiejcie z dziewczyny, a chyba nie zdajecie sobie sprawy z tego ile osób poszło na medycynę, bo się naoglądało House (czytałam nawet post maturzysty, który pytał jaką speckę ma wybrać, żeby zostać "diagnostą"), albo na prawo, bo naoglądali się seriali prawniczych. O, albo na psychologię, bo sami mają problemy i marzy im się gabinecik Autorka dzięki temu że tu napisała przynajmniej nie będzie żyć dalej marzeniami i szybciej pozna rzeczywistość - żaden lekarz nie jest Housem, prawnik nie musi być wygadany i bystry jak w serialu, tylko być dobrze wyuczony (i nie ma spraw jak w serialu), a mało który psycholog zostaje terapeutą - w dodatku wszystkie te zawody wymagają dalszych szkoleń. Kto pyta, nie błądzi
Stary 2014-08-21, 21:36   #107
Stace
Zakorzenienie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47805433]Wy się tak śmiejcie z dziewczyny, a chyba nie zdajecie sobie sprawy z tego ile osób poszło na medycynę, bo się naoglądało House (czytałam nawet post maturzysty, który pytał jaką speckę ma wybrać, żeby zostać "diagnostą"), albo na prawo, bo naoglądali się seriali prawniczych. O, albo na psychologię, bo sami mają problemy i marzy im się gabinecik Autorka dzięki temu że tu napisała przynajmniej nie będzie żyć dalej marzeniami i szybciej pozna rzeczywistość - żaden lekarz nie jest Housem, prawnik nie musi być wygadany i bystry jak w serialu, tylko być dobrze wyuczony (i nie ma spraw jak w serialu), a mało który psycholog zostaje terapeutą - w dodatku wszystkie te zawody wymagają dalszych szkoleń. Kto pyta, nie błądzi [/QUOTE]
Wiesz, ja byłam fanką Chirurgów i Ostrego dyżuru, też myślałam że bycie lekarzem tak wygląda . Albo CSI, oglądałam, i też chciałam zostać detektywem, na szczęście w porę przyszły z pomocą internety i moje "samouświadomienie" .

Problem w tym, że do autorki to nie dociera.

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 21:42   #108
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Wiesz, ja byłam fanką Chirurgów i Ostrego dyżuru, też myślałam że bycie lekarzem tak wygląda . Albo CSI, oglądałam, i też chciałam zostać detektywem, na szczęście w porę przyszły z pomocą internety i moje "samouświadomienie" .

Problem w tym, że do autorki to nie dociera.
Coś dotarło, skoro zrezygnowała z marzeń o archeologii, czy wszystkich artystycznych kierunków i powiedziała, że w pewnych dziedzinach będzie rozwijać się sama, nie na studiach.
Szkoda, że w LO nie ma czegoś takiego jak "studenckie uświadamianie". Powinno się zrobić spotkanie z młodzieżą (albo kilka lekcji na przedsiębiorczości), na których uświadomiono by ich co opłaca się studiować. Na moje studia dużo osób poszło, bo żyło w przekonaniu że będzie miało sporo kasy po nich - w Poznaniu średnio 1800 zł Popularne portale uważają, że średnia to powyżej 4 k I dziwić się, że licealiści źle wybierają?

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2014-08-21 o 21:43
Stary 2014-08-21, 23:24   #109
Darkoz
Zakorzenienie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47802279]Czemu ma sobie odpuszczać? Przecież zacznie studia za rok, myślę że do tego czasu będzie umiała podjąć decyzję.[/QUOTE]
Nie doczytałam, że za rok dopiero. Dla mnie przy takim rozrzucie wybieranie studiów według rad na Wizażu jest bez sensu, gdyby to był wybór typu filologia hiszpańska vs. filologia włoska czy technologia żywności vs. dietetyka to miałoby to sens, a tymczasem autorka waha się między podróżniczką-archeologiem, radcą prawnym, pisarką i milionem innych (i dodajmy ,,podsunęliście mi świetny pomysł z tą medycyną'' ), nie mając wiedzy o realiach.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 07:05   #110
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Nie doczytałam, że za rok dopiero. Dla mnie przy takim rozrzucie wybieranie studiów według rad na Wizażu jest bez sensu, gdyby to był wybór typu filologia hiszpańska vs. filologia włoska czy technologia żywności vs. dietetyka to miałoby to sens, a tymczasem autorka waha się między podróżniczką-archeologiem, radcą prawnym, pisarką i milionem innych (i dodajmy ,,podsunęliście mi świetny pomysł z tą medycyną'' ), nie mając wiedzy o realiach.
Mojego spawacza nie wzięla pod uwagę a to naprawdę dobry zawód
Stary 2014-08-22, 12:23   #111
Mick
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

[/COLOR]
Kiepsko u mnie z biologią ;(

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Nie mam na rozszerzeniu w mojej klasie biologii
No to rzeczywiście, medycyna i pokrewne jak znalazł

Najlepiej weź informator o kierunkach studiów (w Twojej szkolnej bibliotece to taka opasła księga) albo wejdź na kierunkistudiów peel i tam wybieraj do woli. W końcu we wszystkim jesteś świetna
Mick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 22:34   #112
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Wg mnie filologia angielska w obecnych czasach jest bez sensu. Od dłuższego czasu jest obowiązek nauki tego języka w szkole i na maturze trzeba było wybrać jakiś język i najczęściej był to właśnie angielski. Przez co wniosek że sporo osób zna ten język w co najmniej poziomie Kali lubić krowa. Dlatego nie ma tutaj pola do popisu. Można zostać nauczycielem, ale jest jeden taki na 6-30 osób, albo być tłumaczem (choć to chyba coraz rzadszy zawód biorąc pod uwagę język angielski). Kiedyś w firmach taki tłumacz przekładał dokumentację na język ojczysty, a teraz tego się nie robi, bo pracownicy znają angielski i takiego etatu w firmie nie trzeba.

Za to filologia jakiegoś obcego języka jak czeski, niemiecki, hiszpański, japoński, koreański czy wiele innych ma już większy sens. Jednak mam znajomą co studiuje taki kierunek z czeskim i pracuje w call center używając w rozmowach czeskiego. Moim zdaniem to nie jest praca marzeń, albo ja po prostu mam uczulenie na pracę w call center.
Kori_Yoitama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-26, 00:18   #113
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kori_Yoitama Pokaż wiadomość
Jednak mam znajomą co studiuje taki kierunek z czeskim i pracuje w call center używając w rozmowach czeskiego. Moim zdaniem to nie jest praca marzeń, albo ja po prostu mam uczulenie na pracę w call center.
No to jest raczej antyreklama tego kierunku :P Rozumiem, że na studiach ciężko zawojować świat bohemistyczny, ale praca w call center to jedna z najgorszych, moim zdaniem, opcji. Już chyba wolałabym na kasie w supermarkecie, naprawdę. Też mam znajomą, która skończyła romanistykę i też pracuje w call center, rozmawiając po francusku...
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-26, 09:51   #114
moemoe
Rozeznanie

Ja na twoim miejscu zrezygnowalabym na starcie z pracy typu prawnik, urzednik i inne prace wiazace sie z siedzeniem bo to bedzie marnotractwo twojej energii i ciekawosci swiata, Poza tym dusza artystyczna nie wytrzyma dlugo na siedzaco . Mozesz po prostu polaczyc dwa kierunki ktore lubisz i wyjsc z tego moze cos fajnego . A moze np przewodnik wycieczek skoro lubisz podrozowaz, odkrywac swiat i architekture? Pozdrawiam!

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości