![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Nie wiem kim zostać ;(
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#93 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
![]() Dzięki za radę .
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Będziesz pewnie miała na początku klasy maturalnej spotkanie z psychologiem, który zrobi Ci test predyspozycji do określonych zawodów, jest tak ułożony, że każdy może być przypisanych do tylko 2 kategorii (uprzedzę: w mojej klasie 26 na 27 osób miało "uzdolnienia artystyczne"). Tam Ci powinno wyjść, gdzie powinnaś się kierować. Ale, tak jak pisałam powyżej, stanowczo odrzucić "karierę artystyczną" jako pewnik i raczej skupić się na drugiej kategorii zawodów, która wyjdzie z Twojego testu.
Na Twoim miejscu pogadałabym też od serca z psychologiem szkolnym/ pedagogiem i nauczycielem od podstaw przedsiębiorczości (za moich czasów był taki przedmiot), nie narzucając swoich pomysłów i listy talentów, zapytać, jak Cię widzą jako przyszłego dorosłego, zarabiającego na życie człowieka. Ale żeby to się udało, trzeba być szczerym ze sobą i z innymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Fajny masz rozrzut. Archeolog, fotograf, prawnik, kierunki medyczne - naprawdę uważasz się za geniusza, który wszędzie sobie poradzi? Bo wybacz, ale po Twoim sposobie wyrażania się nie spodziewam się, że jesteś aż tak niesamowicie uzdolniona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już bym prędzej o pielęgniarstwie myślała w Twoim przypadku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Warsztaty Samorozwoju i Przedsiębiorczości . Składało się to z poznania siebie i innych , treningu umiejętności uczenia się , poznawania zawodów , zajęć o własnej działalności gospodarczej . Robiłam test predyspozycji zawodowych , niestety wykazał on moje skłonności do skrajności ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Polecam spawacza. Ewentualnie ślusarza.
---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Pisalas, ze szybko się uczysz. Moze wykaż sie w koncu praktyką i przestań pisać SPACJA PRZECINEK SPACJA
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Okej , zdecydowałam się na dwie opcje , mam jeszcze czas to się zastanowię sama .
Dziękuję za dobre rady. Hejterom ![]() Wszystkiego Dobrego ![]()
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
.
|
Cytat:
fizjoterapia - jeśli masz kasę na dodatkowe kursy pielęgniarstwo - tak dorośnij, dziecko.
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie wierzę. ![]() Moim zdaniem odpuść studia w tym roku. Skoro już działasz jako wolontariusz, może uda Ci się gdzieś zakręcić i zobaczyć, czy pomoc ludziom Ci nie obrzydnie. Lubisz dzieci, zostań opiekunką do dziecka. Próbuj różnych rzeczy. Nie musisz na razie studiować, potrzebujesz spojrzeć na te swoje pasje i powołania od strony codzienności. Tej codzienności, w której chcą Cię do wymiany nocników, a nie zabawiania starszych ludzi rozmową - to umie każdy głupi, nawet jeśli teraz uważasz, że się niezwykle poświęcasz. Kiedyś może warto pomyśleć o pielęgniarstwie czy pedagogice, ale to bez sensu, dopóki nie umiesz się ukierunkować.
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Znam ludzi z kierunków filmowych. Już nie mówię o tym, że tam się trzeba utrzymać, ale najpierw się DOSTAĆ. Na reżyserię ludzie przychodzą w wieku dwudziestukilku lat z pełną teką etiud i jakimś dorobkiem
![]() Choreografia? Tańczysz od dziecka? Masz talent, czujesz rytm, ogarniasz kroki w różnych stylach tanecznych? Z tymi kierunkami medycznymi to już w ogóle. Ja mam problemy z kręgosłupem, może zostanę fizjoterapeutą, albo lepiej, chirurgiem ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
Wy się tak śmiejcie z dziewczyny, a chyba nie zdajecie sobie sprawy z tego ile osób poszło na medycynę, bo się naoglądało House (czytałam nawet post maturzysty, który pytał jaką speckę ma wybrać, żeby zostać "diagnostą"), albo na prawo, bo naoglądali się seriali prawniczych. O, albo na psychologię, bo sami mają problemy i marzy im się gabinecik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47805433]Wy się tak śmiejcie z dziewczyny, a chyba nie zdajecie sobie sprawy z tego ile osób poszło na medycynę, bo się naoglądało House (czytałam nawet post maturzysty, który pytał jaką speckę ma wybrać, żeby zostać "diagnostą"), albo na prawo, bo naoglądali się seriali prawniczych. O, albo na psychologię, bo sami mają problemy i marzy im się gabinecik
![]() ![]() Wiesz, ja byłam fanką Chirurgów i Ostrego dyżuru, też myślałam że bycie lekarzem tak wygląda ![]() ![]() Problem w tym, że do autorki to nie dociera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoda, że w LO nie ma czegoś takiego jak "studenckie uświadamianie". Powinno się zrobić spotkanie z młodzieżą (albo kilka lekcji na przedsiębiorczości), na których uświadomiono by ich co opłaca się studiować. Na moje studia dużo osób poszło, bo żyło w przekonaniu że będzie miało sporo kasy po nich - w Poznaniu średnio 1800 zł ![]() ![]() Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2014-08-21 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47802279]Czemu ma sobie odpuszczać? Przecież zacznie studia za rok, myślę że do tego czasu będzie umiała podjąć decyzję.[/QUOTE]
Nie doczytałam, że za rok dopiero. Dla mnie przy takim rozrzucie wybieranie studiów według rad na Wizażu jest bez sensu, gdyby to był wybór typu filologia hiszpańska vs. filologia włoska czy technologia żywności vs. dietetyka to miałoby to sens, a tymczasem autorka waha się między podróżniczką-archeologiem, radcą prawnym, pisarką i milionem innych (i dodajmy ,,podsunęliście mi świetny pomysł z tą medycyną'' ![]()
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#111 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Najlepiej weź informator o kierunkach studiów (w Twojej szkolnej bibliotece to taka opasła księga) albo wejdź na kierunkistudiów peel i tam wybieraj do woli. W końcu we wszystkim jesteś świetna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
Wg mnie filologia angielska w obecnych czasach jest bez sensu. Od dłuższego czasu jest obowiązek nauki tego języka w szkole i na maturze trzeba było wybrać jakiś język i najczęściej był to właśnie angielski. Przez co wniosek że sporo osób zna ten język w co najmniej poziomie Kali lubić krowa. Dlatego nie ma tutaj pola do popisu. Można zostać nauczycielem, ale jest jeden taki na 6-30 osób, albo być tłumaczem (choć to chyba coraz rzadszy zawód biorąc pod uwagę język angielski). Kiedyś w firmach taki tłumacz przekładał dokumentację na język ojczysty, a teraz tego się nie robi, bo pracownicy znają angielski i takiego etatu w firmie nie trzeba.
Za to filologia jakiegoś obcego języka jak czeski, niemiecki, hiszpański, japoński, koreański czy wiele innych ma już większy sens. Jednak mam znajomą co studiuje taki kierunek z czeskim i pracuje w call center używając w rozmowach czeskiego. Moim zdaniem to nie jest praca marzeń, albo ja po prostu mam uczulenie na pracę w call center. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
No to jest raczej antyreklama tego kierunku :P Rozumiem, że na studiach ciężko zawojować świat bohemistyczny, ale praca w call center to jedna z najgorszych, moim zdaniem, opcji. Już chyba wolałabym na kasie w supermarkecie, naprawdę. Też mam znajomą, która skończyła romanistykę i też pracuje w call center, rozmawiając po francusku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Ja na twoim miejscu zrezygnowalabym na starcie z pracy typu prawnik, urzednik i inne prace wiazace sie z siedzeniem bo to bedzie marnotractwo twojej energii i ciekawosci swiata, Poza tym dusza artystyczna nie wytrzyma dlugo na siedzaco
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.