![]() |
#751 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cytat:
![]() Aha, Side - udanego wyjazdu życzę!!! Nasz urlop pod znakiem zapytania. Nie sądziłam że z tymi kredytami jest tyyyyle załatwiania. ![]() Wit D daje 1 kapsułkę a czasem zapomnę to nie daję.
05.03.2014. - Gabryś ![]() Edytowane przez ag9 Czas edycji: 2014-08-26 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#752 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tez mam pytanie jak wprowadzalyscie owoce to zamiast warzyw czy jako kolejny posiłek np. rano marchew po południu jabłko? Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
![]() |
#753 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#754 | ||
Moderator
|
Cytat:
Lekarze bardzo szybko stwierdzają alergię, w większości przypadków zupełnie niepotrzebnie. Ja też gdybym sama nie zaryzykowała to do tej pory byłabym święcie przekonana że młody ma skazę białkową ![]() Myślisz, że w żłobku nie przestrzegają jakiego kto mleka używa? Wydaje mi się że muszą - przecież nie może być tak że dziecko nie będzie tolerowało ich mleka ![]() Cytat:
Ja co prawda kp, ale mi pediatra powiedziała że jak jest słońce to żeby w ogóle nie dawać wit. D - także daję tylko jak jest pochmurno... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#755 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja daję warzywko ok 12 a jabłko po południu, tak godzięe może półtorej po porcji mleka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
Alwa - ja daje na obiadek albo warzywa, albo owoce, albo mieszam
![]() Ja daje jedna kaspułke witaminy D dziennie ![]() Edytowane przez koziemleko Czas edycji: 2014-08-26 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#757 | ||||
Zadomowienie
|
Hej, ten wątek bardzo mi się podoba, zawsze jak o czymś rozmyślam to wy właśnie o tym piszecie =) Uroki posiadania dzieci w tym samym wieku.
![]() Na zimę mam kombinezon, spodnie +kurtkę. Będę raczej stawiała na ten pierwszy. Sen z powiek spędzają mu buciki bo nie chciałam synkowi ubierać dopóki nie zacznie chodzić, no ale przecież w samych skarpetkach w zimę to trochę przesada. Zatem będę musiała coś chyba wykombinować. Bardzo podobają mi się kurteczki- 1 i 2 ale jak pisałam mam ubranka po bratanku i chyba nie będę kupowała nowych. Dzisiaj zastanowiła mnie inna rzecz- kiedy zmieniałyście smoczki swoim pociechą? Bo dzisiaj dopiero sobie przypomniałam że są różne rozmiary. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zapomniałam pochwalić się zdjęciami mojego syna. Robione dawno temu, tzn śmiało nazwać tę sesję "próbą robienia zdjęć" gdyż moje dziecko ostentacyjnie pokazało że zdjęć nie lubi i już =) Szymon
![]() |
#758 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A młody śpi u siebie w łóżeczku, jakoś w połowie września chcemy go przenieść do drugiego pokoju,ciekawe czy dam radę wtedy spokojnie spać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Tasia super zdjęcia ![]() Edytowane przez elgie Czas edycji: 2014-08-26 o 20:14 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! ja dziś tak na szybko. jesteśmy po wizycie u laryngologa, okazało się, ze uszkami nie jest aż tak źle- tylko je oczyściła, mamy teraz stosować vaxol, płukać NaCl i możemy moczyć w kąpieli, bo Emilka ma zbitą i twarda woskowinę i musimy ja rozmiękczać.
Wyżalę się i ja- moja mala nie potrafi zasypiać w dzień, oczy jej lecą, marudzi, płacze, jak się uspokoi próbuję ją do łóżeczka odłożyć i jak poczuje,ze ją obniżam to jest wielki płacz i koniec spania. Nie wiem co się stało. zasypia w dzień tylko przy karmieniu, a że jest mega zmęczona to mało zje i już śpi, nie potrafi sie jej odbić, więc ją odkładam ( da sie odłożyć bo już śpi), ale mija 10 minut i wielki przeraźliwy płacz, bo powietrze w brzuszku. I po spaniu, a zaraz znowu głodna, bo przecież nie zjadła porządnie. I tak w kółko... Co do pozycji do spania- kładę na plecach, czasem się przekręci na bok, ale raczej rzadko, kiedyś częściej jej się zdarzało. U nas potylica też jakby od jakiegoś czasu trochę spłaszczona ![]() Od dziś podaję dwie kaps. wit. D3,a jak skończymy to kropelki- jedna rano i jedna wieczorem. Smaritta- jakiej wielkości macie ciemiączko,że lekarz stwierdził,że duże. A i piękne imię córeczko- w końcu coś zdradziłaś ![]() ![]() A jeszcze wam napiszę, że od jutra kończę z cebulą- zrobiłam wczoraj placki ( już po raz czwarty) i mała źle to zniosła- straszny płacz od 18 do 22 z małymi przerwami, dałam chyba 6 kropli boboticu forte w odstępach, masowałam brzuch, dmuchałam, kładłam na brzuszku.masakra. po 22 było już lepiej, ale już nigdy jej nie zafunduję takiego bólu. Nie wiem , wcześniej jadłam i nic złego się nie działo.. Może miałam lepsza cebulę ![]() ![]() No to się wyżaliłam. Side85- też życzę udanego wyjazdu, aby Piotruś jak najlepiej zniósł podróż ![]() A co do spania- Emilka śpi w łóżeczku, czasem po porannym jedzonku- ok6 czy 7 biorę ją do siebie na miejsca męża, ale jak je ok.3 czy 4 to śpi nadal u siebie. ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- t(asia)- kurtki fajne, ceny też są fajne ![]() ![]()
Emilka 3.04.2014 Edytowane przez TynkaG Czas edycji: 2014-08-26 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Przyczajenie
|
Witam mamusie! Jest jeszcze szansa, że zostanę przygarnięta przez Was na forum? Jestem mamą Tymona. Termin porodu mialam na 16 maja. Synek urodzil 30 kwietnia przez cc bo po 13 godzinach porodu naturalnego zaszły komplikacje. Groziła mu zamartwica. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze. 10 pkt Apgar, 57cm, 4050 g.
![]() |
#761 | ||
Moderator
|
Cytat:
Bo ja też właśnie podejrzewam że u nas coś nie tak z woskowiną... Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#762 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciemiączko miała 3x3,5cm dlatego dwie krople lub dwie kapsułki. W przyszłym tyg idę na szczepienie to może zmniejszy dawkę. Odnośnie lekarzy i farmaceutów też słyszałam, ze mają profity. Lekarz mojej koleżanki jak była w ciąży to jej nawet wypisywał receptę na witaminy i skierowanie na badania prenatalne do konkretnej placówki(i tak za nie musiała płacic bo nie miała wskazań do darmowych) więc po co to wszystko? Zresztą o tym lekarzu niby super świetny a znów nieciekawe inf dotarły do mnie. Dobrze, że ja do innego chodziłam ![]() t(asia) fajne zdjęcia Szymonka, takie naturlane. Super ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Witaj Katarzyno ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- aha wiem już co miałam napisac z sankami chyba nie będzie problemu że dziecko wypadnie jak się je do śpiworka zapakuje. A ten śpiworek też w spacerówce chyba można wykorzystac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Przyczajenie
|
Miałyście problemy z wprowadzeniem nowych posilkow? Synek jest na mleku modyfikowanym, po troszku starałam się dawać mu jabłko, jadł ładnie, ale po jakis 2 tygodniach zielone cuchnące kupy nam zaczęły się pojawiać. To samo było przy kaszce ryżowej. Dzisiaj kupka była żółta ale podaje do mleka dicoflor raz dziennie. Tak sie zastanawiam czy to może mieć związek z ostatnim szczepieniem. Z tydzien czy dwa po poprzednim szczepieniu też byly zielone (nie płynne) kupki i samo przeszło.
![]() |
#764 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#765 |
Zakorzenienie
|
Wpadlam tylko zameldowac, ze wrocilismy z lasu. Po drodze zahaczylismy o Wroclaw, chcac troche zakupow zrobic i w domu wylaowalismy bardzo pozno, a kupilam tylko skarpetki.
Od jutra zaczynam Was nadrabiac. |
![]() ![]() |
![]() |
#766 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#767 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#768 |
Raczkowanie
|
![]() katarzynazrodlowska witaj ![]() sanki? super pomysł! moja spacerówka nie ma pompowanych kół i tak się zastanawiałam jak my będziemy jeździć jak zasypie.. Smarrita wydaje i się, że ulewanie, to d razu po posiłku jeszcze nie strawionym pokarmem, a wymiotowanie, to póżiej już wodą, serkiem.. ale to ja sobie tak sama wytłumaczyłam ;D i włąśnie ja też mam pytanie co do ziemniaka. najpierw marchewka, teraz chce marchewka ziemniak, to mam dodać do marchewki ziemniaka czy samego ziemniaka? agunia4ever hania od 2 miesięcy mieszka sama w pokoju ![]() miłego dnia dziewczyny ![]()
#769 | ||||
Raczkowanie
|
Hello! Dziś nadale beznadziejna pogoda u nas
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Chyba też będę budzić, ale jak ona zaśnie przy karmieniu to odpływa całkowicie. szkoda że w łóżeczku nie śpi tak głęboko. Kurcze nie budziłam jej, bo się cieszyłam, ze w końcu zasnęła i odpocznie, ale to rzeczywiście błędne koło. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oki zmykam, bo muszę być z rana w przychodni oddać siuśki, bo musimy powtórzyć ze względu na leukocyty. dziś nawet sprawnie poszło mi łapanie. A jutro niby szczepienie, ale najpierw poczekam na wyniki moczu i zobaczę czy można szczepić. Miłego dnia!
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 |
Zakorzenienie
|
Witam nowa mamusie
![]() Stefan trzymam kciuki za szczepienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Wtajemniczenie
|
stefan a macie nianie elektryczna? ja bym jeszcze nie mogła małego dać do innego pokoju. trzymam kciuki
![]() i dziewczyny wy tu tak ciągle o tych sankach a ja mam nadzieję że zima będzie taka jak w tym roku czyli 2 dni śniegu katarzyna witaj ![]() agunia pochwalisz się pokojem? mi się wydaje, że jak leci ustami to ulewanie, a jak jeszcze nosem to wymioty. Mariola na pewno będzie wiedzieć margo dobrze że chociaż skarpetki ![]() t(asia) super zdjęcia ![]() tynka współczuję problemów ![]() ja też podaje Vit D bez względu na pogodę, bo Kuba nie jest wystawiany na promienie słoneczne (a chyba tylko wtedy wytwarza się witamina?)
#772 |
Raczkowanie
|
alwa nie mamy niani elektrycznej, ale 'mieszkamy' z małą dzrwi w drzwi, więc każde stękanie słyszymy
![]()
#773 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dobry
Dzięki za odp.dot. dawki wit. D, widzę jednak, że każda z Was daje inaczej. Cytat:
![]() Pytałam bo nam pediatra powiedziała tylko tyle, żeby brać, nie mówiła ile choć mówiłam jej, że przecież D jest już w MM, powiedziała tylko, że w upały to niekoniecznie. A my ogólnie sporo przebywamy na zewnątrz a przecież nadmiar też szkodzi. I jestem zaskoczona tym, jakie macie dokładne informacje o ciemiączkach. U nas zawsze tylko je 'obmaca' i tyle, nie znam żadnych wymiarów i innych szczegółów. Cytat:
![]() Współczuję marudnych chwil. U nas też czasem, zwłaszcza wieczorem Natala jest marudna, czasem to się nawet tak rozkręci, że urządza małe histerie, winię za to ząbki... (t)asia zdjęcia pierwsza klasa! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A skoro jesteśmy w temacie to i ja się dopytam - dziewczyny jak wprowadzacie nową rzecz to potem jak długo ją podajecie? Napiszecie dokładnie np. dzień 1 - 1 raz ziemniak, dzień 2 - ziemniak, dzień 3 - ziemniak plus już wcześniej podawana marchewka, dzień 4 - coś nowego? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja się zastanawiam czy szczepić nast.razem skoro wyszła nam mała bakteriuria, wynik niby w normie ale.... We krwi też trochę za mało neutrocytów choć podobno jest ok ![]() Miłego dnia
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-08-27 o 09:46 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#774 | |||||||||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
A ja mam inne pytanie: jabłko podawałyście surowe starte czy gotowane? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas też był okres, że bardzo ciężko było uśpić Emilkę w ciągu dnia, ale ostatnio jest zdecydowanie lepiej w tym zakresie (oczywiście nie chwalę! NIE chwalę! Tylko stwierdzam fakty!). Ponieważ jak wiesz nasze Emilki biorą przykład jedna z drugiej, u Was na pewno też nadejdą lepsze dni ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ostatnio wydaje mi się,że dużo mniej się dzieje na wątku, więc powinnaś podołać z nadrabianiem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zmykamy z Emi korzystać z ładnej pogody ![]() Miłego dnia ![]()
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
Odpowiadam na pytania, ktore zapamietalam
![]() 1.jablko. na poczatek dalam gotowane. Zwiekszalam ilsci. Gdy moglam podac juz dowolna ilosc to dalam surowe - kilka lyzeczek. Teraz daje juz surowe i gotowane do woli. To samo zrobilam z marchewką. 2. Jak wprowadzam nowy produkt to daje go oddzielnie lub mieszam z tym co znane - roznie. Dwa - trzy dni podaje cos nowego + juz znane, apotem caly cykl od nowa ![]() ![]() 3. Uszy czysci tz - codziennie przy kąpieli myje je wodą w srodku i na zewnątrz - szczegolnie za uszami, bo tam wiecznie cos jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#776 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Wtajemniczenie
|
ja daje jabłko surowe, pierwszego dnia potarłam 1/4 jabłkaale dałam kilka łyżeczek, teraz 4 dnia zjada pół i chce jeszcze
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziś mija dokładnie rok jak pierwszy raz usłyszałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
Ciekawe jak tam Mariolasl i Elunka88, bo one już w pracy ![]() Ktos pisal, że podaje wit. D3 co drugi dzień, bo ciemiączko male- a małe to znaczy ile ma???
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#780 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Natomiast ok. 2 razy w tygodniu usuwam woskowinę patyczkiem (oczywiście tylko tę, która sama wyciekła na zewnątrz). Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jaka miła rocznica! Cytat:
a) bujanie się na dużej ogrodowej huśtawce z Emilką w ramionach b) bujanie Emi na hamaku (po cichu już planuję jak zamontować hamak w domu na zimę ![]() c) skakanie na dużej dmuchanej piłce, trzymając oczywście Emilkę. We wszystkich przypadkach Młoda obowiązkowo musi mieć w buzi smoka. Na szczęście już od kilku dni nie byłam zmuszona uciekać się do podobnych sztuczek, bo wystarczy, że odłożę Emilkę do jej łóżeczka, gdy zauważę, że jest zmęczona, a ona powierci się, powierci, pogapi na karuzelkę i w końcu usypia. Ja muszę sobie znaleźć pracę, w której będę miała czas, żeby posiedzieć trochę na wizażu, bo nie wyobrażam sobie, że mogłabym do Was nie zaglądać ![]() Dziewczyny, gdyby któraś z Was miała problem z usunięciem plam z marchewki polecam mydełko dr. beckmanna. Dziś przetestowałam i wszystkie plamy zeszły bez śladu (Emi ulewa mlekiem z marchewką, więc to był u nas poważny problem).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.