![]() |
#2191 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Mała, właśnie nie wiem, czemu na to nie wpadłam. Przecież na odparzenia u dzieci to działa, a mam jakby to samo..
![]() ![]() Szaja, a Ty jaką tą wit. D kupujesz? Na ile Ci wystarcza? |
![]() ![]() |
![]() |
#2192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy Wy za bardzo nie przesadzacie z kontrolowaniem godzin spania? Czlowiek jest zmeczony to spi, nie jest nie spi, owszem naszym dzieciom jeszcze trzeba pomoc usnac, ale ja po 20 minutach odpuszczam. U nas zasypianie trwa ostatnio 5minut! Wstaje i idzie spac codziennie o tych samych porach a w dzien idziemy na zywiol. Stany snu i czuwania sa regulowane przez uklad hormonalny, nasze dzieci maja 1,5 roku i to czy spia czy nie mam wrazenie ma wiele do czynienia z nasza nadgorliwoscia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2193 |
Wtajemniczenie
|
My też mamy kłopoty ze spaniem. Jeszcze tydzień temu spała po 2-3 godz w dzień a teraz góra 30 min i budzi się i marudna bo nie wyspana. Na sen nocny też ciężko i dopóki się nie położę obok to będzie się budzić;/
Pytałyście o tą moją bratanice-więc tak 3latka nie je sama. Ogólnie to ona coś tam potrafi ale jest na etapie Blanki,i ona boi się ubudzić,jak ma brudne ręce to płacze a nie daj boże żeby coś mokrego na nią kapnęło...na podwieczorek mama gofry zrobiła. Blanka jadła sama,a Natalia podchodziła do mamy i gryzła. Ona w poniedziałek do przedszkola idzie... |
![]() ![]() |
![]() |
#2194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w ogole czytalam gdzies ostatnio ze to zalezy kiedy jest uwalniana melanina, dopiero jakos 2h po tym czlowiekowi chce sie isc spac. Tylko nie wiem czy da sie to jakos poznac
![]() |
#2195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dac pospac. Wyspi sie, obudzi na kolacje i kapiel i o swojej stalej porze pojdzie spac. Przetestowane na Yae |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:57 ---------- U nas nie ma na to szans. Wstanie, pobawimy się, kąpiel, kolacja i impreza do późnych, baaaaaaaaardzo późnych godzin nocnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tego sie poznac nie da, ale jest latwiejszy sposob. Czlowiek robi sie spiacy 13-15h po wstaniu (przez wstanie rozumiem ekspozycje na swiatlo dzienne) - to jest od hormonow uzaleznione. U nas pobudka ok. 6, spiaca sie robi ok 21, czas trwania iczestotliwosc drzemek nie maja juz zadnego wplywy na rytm snu nocnego i czuwania |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2199 |
Zakorzenienie
|
Meneq : sprostowanie: no ja nie usypialam nigdy ' na siłę' , nie zasypiala po chwili prób to odpuszczam itp. Tylko wczoraj mi zależało żeby ją chociaż bezproblemowo przebrać i te 15 minut jazdy autem wytrzymała. U T. niby była śpiąca Ale dawała radę spokojnie to nie usypialam a bawiłam się aktywnie, bo drzemka o 18 to.fakt kiepski pomysł: Ale jakby chciała spać to by.spała.
Napisałam bo się zastanawiam czy jest sens ingerować jakoś, czy też tak macie na tym etapie? Fakt, jest to trudne i wyczerpujące bo Ami jest dzieckiem które maks 2 minuty bawi się samo, ciągle w biegu i wspinaczka gdzie się da. Nie bawi się sama jak np Yae. Więc spokojniejszy wieczór raz na jakiś czas trochę się mi marzy, nie powiem że nie: ) Ale biorę to na klatę bo gdy ona nie chce spać to pokazuje to bardzo wyraźnie, mówi o tym. Idę za dzieckiem i ponawiam propozycje co jakiś czas. Nie to nie. Tylko się zastanawiam czy drzemka ma taki duŻy wpływ na nocne spanie, bo ona nie śpi duzo, cały czas biega, przed kąpielą był spacer dziś, a tak czy siak nie chciała spać. |
![]() ![]() |
![]() |
#2200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyjatek potwierdza regule. A to nie Twoje emocje tak wplywaja? Z nastawieniem, ze na pewno nie zasnie kleske ponosilam raz za razem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2201 |
Zakorzenienie
|
Meneq: U nas też nie ma szans. Nie ma czegoś takiego jak' stała pora pójścia spać na noc'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2202 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jak nie, to połozyć spać i czekać, jak się sytuacja rozwinie. Dla bezpieczeństwa również iść spać ![]() No tu się akurat nie zgodzę, to przeciez od dziecka zależy. Jak Pola kilka razy miała drzemkę po 18, to potem przed północą nie było mowy o śnie nocnym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, ze rozna jest jakosc snu dziennego i nocnego. Chodzenie spac o roznych porach tylko zaburza proces zdrowego snu. To, ze czujesz podobne zmeczenie o 22 i 2 jest subiektywnym odczuciem. Spanie to czysta biologia i musisz zrobic sie senna 13-15h po przebudzeniu, co innego jesli sie przemeczysz i pokonasz kryzys, wredy mozesz nocke zarywac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Eeeee, nie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamietam, ze na sile nie usypiasz. U nas duzo zmian i Yae owszem nadal bawi sie sama, ale tylko kiedy pracuje w domu, nie daj boze usiade czy sie poloze. Wiec rozumiem, o czym mowisz, bo tez czekam na drzemki jak na zbawienie. Wlasnie mnie sie wydaje, ze drzemka nie ma juz takiego wplywy na spanie nocne |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Zakorzenienie
|
Hje : nie no ja się na życie wg harmonogramu nigdy nie pisałam: ) zawsze za dzieckiem szłam, sama sobie względnie stałe pory ustawiła. Jedyne co to starałam się nie kłaść na drzemkę o 17 np czy później, tylko wtedy już na noc, jakoś dotrzymać. U nas jest jak u Szklanki: ehem:
Zgodzę się natomiast że nastawienie dużo robi, jak się człowiek nakręcili ze' dziecko powinno spać' albo zaplanuje co to szalowego nie porobi jak dziecko zaś nie.. to kapa. I jeszcze automatycznie tworzy się frustracja, której bym wcale nie miała gdybym spontanicznie robiła to samo co miałam robić: gdy zasnie " ![]() Tylko dziś chyba mi fizyczne zmęczenie górę wzięło bo ona po krzesłach skacze A ja bez kolacji i oczy na zapałki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moge Ci cos polecic? Wiem, ze ze sloncemjest roznie, ale od razu po przebudzeniu przez tydzien-dwa na 5min wystawiaj Amelke na dzialanie promieni slonecznych - zobaczysz, ze sen sie wyreguluje - to czysta fizjologia, tak dziala caly swiat zwierzat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2209 |
Zakorzenienie
|
Jedno mi przyszło do głowy! Mieszkam na parterze tu są takie rolety zewnętrzne jak w sklepie (Deli: * ) , i jak one są w dół, np na noc to jest na prawde ciemno~ całkowicie. Więc Ami nie budzi słońce które wpada do pokoju, bo nie ma jak. Odslaniam rolety ok 10 minut po wstaniu jak się ubierzemy obie i zalewam sobie kawę. Nigdy o tym nie pomyślałam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2210 | |
Zakorzenienie
|
Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Cytat:
Sprobuj i pozniej daj znac, czy cos sie zmienilo. Moja appka jest jakas dziwna, przy Twoich postach wyswietla mi sie avatar z Twoim i A. zdjeciem a przy cytowaniu stary - cuda niewidy Edytowane przez meneq Czas edycji: 2014-08-27 o 23:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2211 |
Zakorzenienie
|
A jak to technicznie zrobić? Musiałabym wyjść z domu, posadzić ja przed oknem, nie wiem? :p
|
![]() ![]() |
![]() |
#2212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej wyjsc na zewnatrz i wystawic twarz na promienie sloneczne, tak, zeby wrecz razilo swiatlo. W mieszkaniu przy zamknietym oknie moze nie byc takiego efektu, ale wiem, ze moze byc Ci ciezko z samego rana wyjsc, to chociaz przy otwartym na osciez oknie? A jestem ciekawa, wiesz, jak psychiatria i psychologia zapatruje sie na leczenie swiatlem slonecznym; tutaj jest to popularna metoda np. przy zwalczaniu depresji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2213 |
Zakorzenienie
|
Dzis pada i Yae dzielnie z nuda walczy. Mamy dla Was kolejna propozycje zabawy: zjezdzalnie!
http://www.youtube.com/watch?v=xYmT9_bxZtc |
![]() ![]() |
![]() |
#2214 | |||||||
Zakorzenienie
|
buhahaha
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2215 | |
Zakorzenienie
|
hejka. przelecialam troszke i widze ze o drzemkach bylo. u nas tak jak u Yae, nawet jak drzemkowal o 18 to i tak szedl spac o normalnej porze, no moze + 30 minut, ale nigdy nie kolo polnocy czy po. mysle ze to zalezy od dzieciaczka, widac jaka roznica na tym polu na naszym watku.
zdazylam przebrac K. i co, wlasnie cisnie ![]() ![]() spylam walczyc z planem, papatki! ![]() ---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2216 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Współćzuję choroby męża. Cytat:
![]() |
#2217 |
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Dziś pobudka szybciej ale to z mojej winy ![]() Meneq,Hope-czy tylko ja widzę tam człowieka po lewej stronie przy stole? Jak nikogo nie ma? jak jest ![]()
#2218 | |||||||
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47890669]
ej, ale czemu nie wyjdziesz? tzn. ja pewnie patrzę z perspektywy mieszkania w centrum miasta, ja lubię wieczorami, światła, wystawy, dzieciaki to kochają ![]() Dzisiaj jest u nas moja bratanica-3 lata,bo mama jej pilnuje. I zażyczyła sobie parówke to jej zrobiłam, a ona nie je to pytam czemu, to ta mówi że nie umie sama...moja mama poszła ją karmić a Blanka zabrała jej talerz i widelec i karmiła swoją straszą kuzynkę mówiąc "plosię Nata". Moja duża dziewczynka <3 [/QUOTE] Bosz a ja na wsi, jakie wystawy, zero, pustka. Nawet wczoraj ja po 17 na spacerze, nie pada, ani żywego ducha dookoła. No nieźle, parówkę to i moja sama zje, nabijajac na widelec. Trzy latka - masakara. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Z tymi latarniami to dokładnie jak u mnie ![]() Do 1 albo 3 września. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2219 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() pstryczku padłam z kundla ![]() mała dużo zdrowia dla Męża ![]() meneq Yae jest niemożliwa i jaka pomysłowa ![]() nawijko udanego wyjazdu! ellmi ale jesteście stylowi ![]() Hania od wczoraj chodzi i baba baba. baba weszła na skajpa to Hania ręce rozłożyła i oć oć! potem chciała całować monitor ![]()
#2220 | ||
Zadomowienie
|
![]() U mnie depresja wieje i huczy nadal i bardziej ![]() ![]() .....jak mam zasłoniete rolety to Ola spi nawet do 9, takze tego jeszcze nie odsłaniam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.