|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
Niby tak, dzisiaj tym tematem położną przez telefon męczyłam i niby wszystko w normie, ewentualnie mogę się wybrać do lekarza po jakieś kropelki dla młodego. Na razie próbujemy herbatki i dopajam wodą.
|
|
|
|
#422 | |||
|
Rozeznanie
|
Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
mam takie i jest super ja urywa lam przy Zuzi od 5 miesiaca jak wyrosla z hustaweczki ale pisze ze juz od 4 miesiąca mozna używać tylko dziecko musi juz ładnie sztywno trzymać głowę Najlepsza zabawka jaka miałam mogłam wszystko w domu zrobic bo Zuzia potrafiła w tym sie bawić nawet 3 godziny i starczyła nam do 10 miesiąca życia Cytat:
Cytat:
jadę wlasnie po "colief" to jest lactaza enzym ktory trawi laktozę i zobaczymy a wysypka no nie wiem ale mała ma zdiagnozowane atopowe zapelenie skory po kremie "fucidin" wszystko zeszło a teraz na nowo kiedys mała przy każdej zmianie pieluszki miała małą żółta kupkę z białymi grudkami a teraz sa moze dwie kupki dziennie i raz zielone ze śluzem a czasem jak wiecej dokarmic ja nutramigenem to ma żółte gęste z grudkami standardowo ja juz sama nie wiem co robie nie tak moja dieta jest naprawde bardzo restrykcyjna ale od dwoch dni jem kozie mleko masło i jogurty oczywiscie w małych ilościach ale nie słyszałam jeszcze zeby dziecko było uczulone na kozie mleko zreszta zanim zaczelam to jesc i tak było to samo z kupkami wiec juz zglopialam i pomyślałam ze moze to nietolerancja glutenu bo ja to miałam ale nie bede popadać w paranoję i w środę skonsultuje sie z pediatra bo mam wizytę na "6 weeks check" narazie dokarmiam troszkę nutramigenem chociaz mała nie bardzo chce go jesc no i jadę po ten "colief" moze cos pomoże Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez mamuska11 Czas edycji: 2014-09-08 o 20:27 |
|||
|
|
|
#423 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To wtedy zostały by mi tylko ziemniaki i marchewki ;-) hii Moja też czasem zielone kupki robi. U nas też super sprawdza się krem/balsam z La Roche baum .
Najdroższe klejnoty jakie noszę na szyi to ramiona mojego dziecka Śpij mój kochany Aniołku Edytowane przez papryczka160 Czas edycji: 2014-09-08 o 20:32 |
|
|
|
|
#424 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48055685]Czy któraś z was walczyła z plesniawkami u malucha? Mój dużo ulewa i wydaje mi się że ma ciągle biały jezyczek. Chyba muszę się wybrać do pediatry...[/QUOTE]
U nas tez ulewa i również czasem język biały ale to.zapewne od tego ulewania. Położna mi mówiła ze mleko matki zawiera substancje które chronią jamę ustna, pytałam czy jakoś mam czyścić buzię bo się martwilam plesniawkami,to mówiła ze nie.
|
#425 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja używam Oilatum emulsje do kąpieli i balsam do ciała Wlasnie tez jakbym odstawiła jeszcze Gluten to nie wiem co bym jadła ja miałam nietolerancje glutenu jak byłam mała musze zapytać mamy co to dokładnie były za objawy napewno nie wysypka chyba wlasnie kupki zielone ze śluzem bardzo śmierdzące ale wiem ze doszli do tego dopiero po biopsji jelit bo kiedys mało było o tym wiadomo....kupiłam ta lactaze w kropelkach zobaczymy czy cos pomoże na kupki Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
Moja tez ma w buzi biało ale tez myśle ze to od mleka bo pleśniawki to chyba sa takie krosty białe Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Gosia pytałas wcześniej jak dziewczyny dają krople z mlekiem łyżeczka mała dziecku to powiem ci ze ja daje strzykawka małą i ani kropla sie nie zmarnuje i wygodnie jest tylko wkurza mnie to odciąganie mleka z cyca do podania tych kropel bo mała płacze z głodu a ja wyciskam z cyca ręcznie bo nie opłaca mi sie laktatora brudzić na dwie łyżki stołowe mojego mleka jakby nie mozna było odrazu do buzi dziecku wkropic Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#427 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz uzywamy sab simplex - niedostepny w pl i na razie odpukać ten cud dziala mała nie stęka, nie wyje z bólu...czasem coś kwęknie i sie pokuli ale widać, że bez bólu, jestem dobrej mysli na razie.Cytat:
![]() to było coś niesamowitego uśmiecha się od urodzenia ale nieświadomie raczej a wczoraj taki inny ten usmiech był, taki szczery![]() ![]() Cytat:
a teraz...nawet nie będę pisać, żeby nikogo nie zmartwić![]() ![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48055685]Czy któraś z was walczyła z plesniawkami u malucha? Mój dużo ulewa i wydaje mi się że ma ciągle biały jezyczek. Chyba muszę się wybrać do pediatry...[/QUOTE] moja ma białe podniebienie ale myślę, że to od tego, że pije tylko mleko i jakoś to powoduje taki biały nalot |
|||
|
|
|
#428 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do bolu przy karmieniu - przy Krzysiu tez ryczalam, lzy same lecialy, mialam pogryzione i obolale... Przeszlo calkiem po 2 czy 3 mcach... Teraz tylko z jedna piersia mialam problem, przez kilka dni karmilam tylko druga, a z tej bolesnej odciagalam i niestety wylewalam... Ale juz ok ![]() Cytat:
Teraz czekam na usmiech Ani ![]() U nas ok, Malutka ladnie spi w nocy - od ok. 21 do 3-4, potem 5-6 i o 7 lub 8 juz budzi Brata i wszyscy wstajemy ![]() W dzien spi mniej i czesto je, nawet co pol godziny. Wieczorem jest najgorzej, stwierdzam, ze sie najada przed snem ![]() Jutro idziemy na pierwsza wizyte do pediatry, ciekawa jestem, ile wazy ![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
Dosc rzadka, zolta i z grudkami jest ok. Tylko zeby to nie byla sama woda!Ania sporo siusia
|
|
#429 |
|
Rozeznanie
|
co za dzień...
Anina była dzisiaj nieznośna non stop chciała jeść (jest na mm) - od 2 tygodni jadła o stałych porach (mniej więcej co 3 godziny) a dzisiaj wszystko wzięło w łeb chciała jeść co 1,5 -2 godz. Próbowałam wtedy podawać herbatę, wypiła, ale po 10 min znowu ryk. Jak dostała mm to się uspokajała. Ale! nagle zamiast butelki zaczęła wypijać po 50 ml i koniec ;/ W dodatku nie chciała spać. Przysypiała na 15-20 min i się budziła z rykiem. W łóżeczku ryk, na leżaczku-bujaczku ryk, w wózku nawet na spacerze po 10 min ryk (a do tej pory wózek działał magiczni usypiająco na Anię), nawet na rękach był ryk! Na rogówce ryk. Myślałam, że oszaleję! W dodatku codzienne bycie z Młodą przez 10 godz (czasem dłużej) sam na sam daje się we znaki... Coś mi córuchnę "pogryzł"o, że taka nieznośna się zrobiła dzisiaj....To się wyżaliłam ![]() Ania dzisiaj trzasnęła nam taki uśmiech po włożeniu przez TŻ do wanienki, że aż ciepło się na sercu zrobiło Śmieje się od urodzenia nieświadomie. Od jakiegoś 1,5 tyg czasem na głos. Czekam na świadomy uśmiech Chociaz zastanawiam się jaki był dzisiejszy w wanience ![]() ps. Mam coraz wieksze wrażenie, że mój baby blues t jednak depresja... Generalnie jestem w rozsypce psychicznej...
|
#430 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie zle doczytalam, ale zrozumialam, ze najpierw bylo dokarmianie mm, a potem nagle puste piersi sie zrobily... Czasem rzeczywiscie laktacja wariuje i tylko mm moze pomoc, zeby Malutki nie byl glodny.Bez urazy!
|
|
#432 |
|
Rozeznanie
|
czasem daje się mm, bo nie ma się innego wyjścia. Dobre chęci to nie wszystko. Przykro się robi słysząc (bądź czytając) - nie mam na myśli tylko forum - że jest się gorszą matką, bo nie kp albo dokarmia sie mm. Tylko nikt nie bierze pod uwagę, że sytuacja tego wymaga, nie da się karmić naturalnie itp. W życiu różnie bywa i nie zawsze jest tak jak się chce.
Najbardziej wkurzam się, jak spotykam się z opinią, że mm jest wygodne. Fakt, nie trzeba trzymać odpowiedniej diety, można nakarmić wszędzie, bo ne trzeba szukać miejsca intymnego, ale poza tym plusów brak! Karmię mm i widzę sporo minusów! ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- mam nadzieję, że swoim postem nikogo nie uraziłam ![]() ostatnio jestem strasznie wredna... nie poznaję siebie... mam siebie dosyć... ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- mam nadzieję, że swoim postem nikogo nie uraziłam ![]() ostatnio jestem strasznie wredna... nie poznaję siebie... mam siebie dosyć...
|
#433 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
![]() Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
||
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak juz kiedys pisalam tylko te osoby ktore nie maja problemow z kp moga sie w pelni cieszyc karmieniem... Jesli juz pojawia sie jakies schody to ciezko jest wytrzymac przede wszystkim psychicznie...
Poza tym ja bym sie nie przejmowala glupim gadaniem.ludzi ![]() Same sobie odpowiedzcie na pytanie ktora matka jest lepsza, ta ktora mimo malej ilosci pokarmu przystawia dziecko nawet co 5 minut a ono i tak.drze sie w nieboglosy bo jest najzwyczajniej w swiecie glodne ale mm nie poda bo przeciez wtedy calkiem straci pokarm czy ta ktora dajac dziecku piers i widzac ze sie nie najada poda mu tez mm bo chce miec 100000% pewnosci ze jej dziecko jest najedzone ![]() Uszy do gory laseczki!! Ja jestem na mm i sie bardzo ciesze z tego powodu, moje dziecko rowniez Co do plusow karmienia mm to pozdrawiam Was kochane z nad lampki schlodzonego rozowego winka ![]() ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#435 |
|
grozi wypollizowaniem
|
w temacie laktacji- probowala ktoras stosowac femaltiker? jestem ciekawa czyto dziala...
jutro (a wlasciwie dzis) idziemy na pobieranie krwi
|
|
#436 | ||||
|
Rozeznanie
|
Mamusie sierpniowe 2014
Cytat:
Cytat:
tak sie czujesz początki sa zawsze najgorsze z takim maleństwem szczególnie jak sie jest samemu i dzidzia daje tak w kość pomysl ze każda z nas tez tak sie czasami czuje sa gorsze i lepsze dni ale im mała bedzie większa tym bedzie łatwiej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez mamuska11 Czas edycji: 2014-09-09 o 01:04 |
||||
|
|
|
#437 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmm nikt tu nie powiedział ze mm jest złe, oczywiście że lepiej jest dokarmiać swoje dziecię sztucznym mlekiem skoro nie najada się mlekiem matki niż zostawić je głodne. Tu żadna z was z własnego wyboru nie przestała karmić i nikt nikogo nie osadza.
Ja ostatnio miałam okazję posłuchać znajomej która ma roczne dziecko na temat plusów mm. Nie wiem czy dziewczyna siebie tak usprawiedliwiala ze nie karmiła, ale chwalili się tym że wolała karmić sztucznym mlekiem jakby co najmniej nektar bogów jej podawała. Na każde moje zdanie na temat kp odrazu miałam kontrę ze jednak mm lepsze. Jej nie dało się słuchać ale wy dziewczyny staracie się Przystawiać dzieciaczka, odciągacie laktatorem. Nie ma sensu się męczyć skoro nic to nie daje, niepotrzebne nerwy. Ja się Bardzo cieszę że mogę karmić ale gdybym musiała przejść na MM świat by się nie zawalił.
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez musiałam walczyć o laktację
Na początku było ciężko Bylam z tym sama bo mała często płakała i Tz bez mojej wiedzy dokarmial ja mm gdzie ja probowalam ja karmić tylko piersią Dopiero jak na wizycie położnej powiedziałam ze chce karmić tylko piersią to polozna mi dużo pomogła wszystko się rozkręcilo |
|
|
|
#439 |
|
Konto usunięte
|
Oj widzę, że temat karmienia wraca jak bumerang :- )
Według mnie karmienie mm wymaga dużo więcej Schody niż kp. Musisz mieć przy sobie butelkę, mieszankę, a przy kp wywalasz pierś i bufet otwarty... Mam znajomą, która jak Halinka odciaga swoje mleko. W jej przypadku malutka nie umiala ssac piersi i to był jedyny sposób na kamienie. I to jest dopiero ciężka sytuacja, bo jej kamienie zajmuje dwa razy wiecej czasu... |
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za determinację
|
|
|
|
|
#441 |
|
Zadomowienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48060085]Oj widzę, że temat karmienia wraca jak bumerang :- )
Według mnie karmienie mm wymaga dużo więcej Schody niż kp. Musisz mieć przy sobie butelkę, mieszankę, a przy kp wywalasz pierś i bufet otwarty... Mam znajomą, która jak Halinka odciaga swoje mleko. W jej przypadku malutka nie umiala ssac piersi i to był jedyny sposób na kamienie. I to jest dopiero ciężka sytuacja, bo jej kamienie zajmuje dwa razy wiecej czasu...[/QUOTE] Mój bąk ssie wszystko co mu tylko wpadnie do paszczy więc i butla i cyc są na szczęście akceptowane ![]() Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#442 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też czasami mam gorsze dni, i też całymi dniami jestem sama bo TZ w pracy a dziadki daleko. Czasami pierwszy posiłek jem o 12 bo czasu mi brak. Nie mogę doczekać się aż TŻ wróci z pracy, a jak jest już w domu to na niego naskakuje i wyrzywam. Dobrze ze on to znosi i każdego dnia mówi ze mnie kocha i podziwis że daję radę. Szkoda ze w tych pięknych kolorowych gazetkach piszą o samych plusach macierzynstwa a o minusach już nie. Cytat:
Na zdrowie kochana ;-) Nam narazie piwko Bawaria zostaje ;-) która jest bardzo dobra na laktacje. Tak że dziewczyny na zdrowie;-) Cytat:
a o jakich godzinach podajesz mm ? Cytat:
---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- A tak w ogóle to miałam mega ciężką noc. Wczoraj wam się pochwalilam że Mała ładnie śpi. I co d......a dzisiaj budziła się co dwie godziny na szamke. Oczy mam na zapałki i padam już ze zmęczenia a dzisiaj mam tyle roboty :'(
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mała puszcza takie baki od rana ze masakra
|
|
|
|
#444 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#445 |
|
Raczkowanie
|
mrsDorota ja walczyłam z plesniawkami. Jeśli ten bialy nalot schodzi to pewnie po mleku ale jak nie da rady zetrzeć gazikiem to plesniawki. Zaczyna sie od pojedynczych plamek/kropek ale mój młody pomimo zastosowania aphtinu miał dosłownie caly język bialy i przechodzilo tez na podniebienie i boki no i dopiero nystatyna pomogla i teraz cala buzka jest rozowa
|
|
|
|
#446 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- A jeszcze najlepsze jest to ze zmieniałem mu pieluche, kładę zawsze podkład na łóżko. Juz miałam zakładać pampers a tu nagle sruu i wielka, rzadka kupa, która splynela po podkładzie na prześcieradło musieliśmy zmieniać pościel, mały się rozbudzil i zamiast karmienie trwać 40 min to walczylam ponad 1,5 h.
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#449 |
|
Rozeznanie
|
w szpitalu karmilam malego z lewej piersj bo prawa mi strasznie pogryzl. prawa zrobila mi sie wieeelka, pomoglam sobie laktaatorem. s teraz lewy cycek mam rozmiaru D a prawy A :O wielkpsciowo sa nierowne jak nie wiem... a teraz karmie z obu zaczynakac od tej mniejszej i nic
co zrobic ?![]() Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
|
#450 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ci co tak twierdza, nie siedzieli z krzyczacym maluchem na kolanach czekajac cierpliwie az butelka z mlekiem sie podgrzeje do odpowiedniej temperatury. Plus wyparzanie butelek .Cytat:
Niedlugo chyba calkiem na butle przejdziemy.... a poki co juz ciesze sie z mojej mocnej porannej kawy z mlekiem . No i bede mogla niedlugo zaczac trenowac, bez obawy ze mi kwas mlekowy zepsuje smak pokarmu .Cytat:
a maly miewa takie fazy ze robi kupe na raty po 5-6 razy w trakcie przewijania, a ja tylko podkladam czyste pieluchy i w ogole jestem po uszy w g..... .Zaczynam sie ostatnio rozklejac czesciej czuje sie uwiazana, nawet nie mam kiedy zadbac o siebie - ciagle tylko mleko, kupa, usypianie i placz, ja non stop w legginsach i koszulce, czuje sie wybitnie aseksualnie i nieatrakcyjnie . Kocham mojego maluszka ogromnie ale chwilami jestem tym wszystkim zmeczona.
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

mam takie i jest super ja urywa lam przy Zuzi od 5 miesiaca jak wyrosla z hustaweczki ale pisze ze juz od 4 miesiąca mozna używać tylko dziecko musi juz ładnie sztywno trzymać głowę
, i świąd .
jadę wlasnie po "colief" to jest lactaza enzym ktory trawi laktozę i zobaczymy a wysypka no nie wiem ale mała ma zdiagnozowane atopowe zapelenie skory po kremie "fucidin" wszystko zeszło a teraz na nowo
Karmię na żądanie 

?
Pewnie zle doczytalam, ale zrozumialam, ze najpierw bylo dokarmianie mm, a potem nagle puste piersi sie zrobily... Czasem rzeczywiscie laktacja wariuje i tylko mm moze pomoc, zeby Malutki nie byl glodny.

za determinację

czuje sie uwiazana, nawet nie mam kiedy zadbac o siebie - ciagle tylko mleko, kupa, usypianie i placz, ja non stop w legginsach i koszulce, czuje sie wybitnie aseksualnie i nieatrakcyjnie