|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Zadomowienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)
Informacje dla dziewczyn zainteresowanych szpitalem na Polnej w Poznaniu. Za poród rodzinny tak jak mówiłam płaci się tylko 50 zł za ten strój dla tatusia.
Ciszki dla dziecka i pieluszki się dostaje, ale trzeba mieć chusteczki nawilżane, bo tego nie dają. Dla siebie wszystkie kosmetyki i jakiś płyn np, laktacyd. Koleżanka napisała też o staniku do karmienia i wkładach laktacyjnych. Dziewczyny gratulacje wizyt i powodzenia jeśli dzisiaj ktoś coś ma ![]() Witam nowe mamusia. A jaką masz szyjkę, że lekarz powiedział, że nie donosisz do listopada?
#3902 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dwa tygodnie temu mialam 25 mm. Od tego czasu mam leżeć. Staram się leżeć jak najwięcej ale niestety przy malym dziecku nie jest to takie proste. Także zobaczymy ci mi powie gin za tydzień Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Wtajemniczenie
|
witam nowe mamusie
![]() zrobiłam szybkie zamówienie u Healtha..... ![]()
#3904 | ||
Zadomowienie
|
![]() Ja chyba też Raciborską wybiorę ![]() Lola wiesz już kiedy tam jedziesz na konsultacje?? daj znać co i jak ![]() Cytat:
![]() ![]() Szary z liliowym wygrywa ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3905 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, prosze o szybkie uświadomienie
![]() kupuje emolium do kapieli i nie ogarniam: mam wziąć żel do mycia czy emulsje do kapieli? nie ogarniam ![]()
#3906 |
Zakorzenienie
|
Czasem lepiej rodzić w normalnym szpitalu niż takim specjalistycznym. Jak wypytywałam o szpitale to spotkałam się z opinią, że w takim mega specjalistycznym jak masz poród bez powikłań to mało zwracają na ciebie uwagę. I to nawet nie ze złej woli ale zwyczajnie w pierwszej kolejności ratują życie rodzącej obok i zajmują się wcześniakami.
Nie ma to jak zrobić sobie herbatę a potem radośnie ją posłodzić. Choć cukru nie używam od lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Zakorzenienie
|
co zamawialas Ela ? ![]() hmmm, to może wezme Memo bo jest taki sam kolor. choć stelaz bardziej podoba mi się Classic. najważniejsze żeby fotelik pasowal ![]()
![]() |
#3908 |
Rozeznanie
|
ja brałam emulsję Emolium i płyn do kąpieli z Nivea na starsze miesiące.
#3909 |
Zakorzenienie
|
Duze te wasze dzieciaczki, ja cos mojemu gin nie wierze, ze moj taki mały ;p Bo brzuch mam juz wielki ;/
Ja bede od razu uzywac płynu z nivei. Te emolienty to chyba drogie bardzo? |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
stanik do karmienia = do odpięcia i zapięcia miseczki potrzebujesz jednej ręki, wszystko jest na swoim miejscu. nic nie ucieka. możesz spokojnie skupic się na dziecku a nie mocować z ramiączkami. to oczywiście moje zdanie i moje wrażenia, moje doświadczenia. 2 razy spróbowałam założyć zwykły stanik zamiast tego do karmienia i never ever ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() nadal jej mam i przy Jerzu też będą służyć ![]() co do bobini, to już Kostka pisała: Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak nam tłumaczyła położna i taki panował trend. tylko ja nei rozumiem, dlaczego jak się ma wszystko rózne, to nie można odstawić wszystkiego i sprawdzać po jednym? ;> przecież można ![]() ja na 85% urodzę kolejnego alergika więc zakupiłam tylko emolienty; nie widzę sensu kupowania innych rzeczy. co do Twojej listy zakupów to to jest dużo? mnie się wydaje skrajnie mało ![]() Cytat:
ja też bym się bała :/ na inflanckiej przyjmują FSZYSTKIE i nie odsyłają, dlatego tak sie trzymam tego szpitala :P choć teraz podobno już mneij odsyłają, bo w większości szpitali podniósł się standard. ostatnio nei słyszałam żeby którąś laskę doesłali z madalińskiego czy z zośki, a 4 lata temu to był standard. na pewno nadal problemy z przyjęciami są w bielańskim (nawet jakby ich nei było to ja nie polecam :P) no i na Karowej. nie ma chyba większych problemów w Orłowskim, Kasprzaku czy na Starynkach. i na Solcu chyba też biorą bez problemu. po drugiej stronie wisły - nie ma problemu z przyjęciami w bródnowskim i w przemienieniu pańskim. ale oba nie są specjalnie polecane, a przemienienie ma opinię mordowni ![]() kolejowy w miedzylesiu (aninie?) jest polecany jako przyjaznyny i bez problemów, aczkolwiek podobno leją tam równo na karmienie piersią. tak czy siak myślę, ze warto sobie ustalić jakieś plany A, B, C itd. np. w Twoim przypadku - jeśli Cię odeślą z Madalińskiego, to najbliżej chyba do Orłowskiego (i to dobry szpital) a jeśliby i odesłali z Orłowskiego, to wisłostradą do Sanguszki i już zaraz jesteś na Inflanckiej, gdzie przyjmą na pewno; czyli plan C. albo też np. na Solec jest z Orłowskiego rzut beretem a tam raczej też nie odsyłają. dobrze bedzie! ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
emulsję z parafiną - jest coś takiego? bo oilatum i oillan mają. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Zadomowienie
|
czyli tą emulsje do kąpieli leje do wanienki i opłukuje dziecko? i to wystarczy do mycia? czy żel też?
#3912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy takie drogie? nie wiem. oillan kosztuje ok. 30-35zł za butlę 400ml. a jak się tego używa to już odpada jakiekolwiek balsamowanie czy smarowanie ciałka (tylko tyłek alantanem czy linomagiem - to wiadomo) bo emolient załatwia wszystko. dyskusyjnym jest to, czy jest potrezba stosowania emolientów jeśli dziecko nie jest alergikiem. ale tak sobie weszłam z ciekawości w składy płynów do kąpieli dla niemowląt to sporo z nich ma wysoko w skłądzie SLS który nie jest polecany do skóry żadnej, a już na pewno nie dla noworodka... także albo trzeba szukać takich bez sls-a i innych szkodliwości, albo iść w emolienty. Malwa od urodzenia była na emolientach, do ponad roku chyba, z czasem przeszliśmy na mydełko natłuszczające oillan, potem na babykosmetyki z lidla, ale np. szampon ponownie jej kupiłam oillanowy teraz, bo od innych dziecięcych szamponów, teoretycznie sprawdzonych (hipp, cien) rosła jej na łebku ciemieniucha jak cholera. czterolatce! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Raczkowanie
|
Uff, przeczytałam zaległe wątki
![]() Co do prania, to w zeszłym tygodniu skorzystałam z pięknej pogody i wyprałam wszystkie ciuszki, kocyki, ręczniki i inne materiałowe rzeczy. I teraz nie wiem, czy w listopadzie prać jeszcze raz, czy nie? Moja mama mówi mi, że nie ma potrzeby. Zastanawiam się, czy może popakować je w jakiś worki. W niedzielę poparzyłam się papryczkam chili! Posiekałam tylko dwie papryczki, a cała lewa dłoń piekła mnie "żywym ogniem". Próbowałam wszystkiego: moczyć w mleku, smarować olejem, nacierać spirytusem. Kurde nic. Dopiero apap mi pomógł, chociaż i tak musiałam go wziąć dwa razy w odstępie jakiś 5 godzin. Teraz do paryczek będę podchodzić tylko w rękawiczkach ![]() Martha - tą dietę z niskim IG to dlatego, że ją znam, korzystałam z niej i jest zdrowa. Cukry mam ok, a gin powiedział, że mogę ją stosować. Nie chodzi nam o odchudzanie, reżim dietetyczny brzmi trochę ostro, ale chodzi o nieuleganie zachciankom i kontrolę tego co jem. Sweet - na takich to się nóż w kieszeni otwiera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wystarczy, nic więcej nie robisz - łepek też myjesz tą wodą z wanienki. żadnego żelu, żadnych oliwek czy balsamów po kąpieli. emolient załatwia wszystko. tylko maścią nasmarować tyłek i tyle! ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
o jeżu malusieńki! współczuję, kiedyś to samo przeżyłam! to jest jakiś jeszcze inny gatunek papryczek - one wyglądają jak zwykłe chilli a są ostrzejsze niż habanero! miałam całkowicie poparzoną dłoń, aż mi się bąble porobiły, i twarz wokół ust bo musiałam jakoś niechcący zatrzeć. dobrze że do oka nie dotknęłaś! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No z tym planem B i C to z pewnością tak zrobimy. Trzeba się przygotować na wypadek odesłania. Zwłaszcza, że tż będzie musiał sobie dobrze opracować trasy, żeby czasem nie zabłądzić szukając szpitala ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3916 |
Wtajemniczenie
|
Tekst mojej diabetolog dzisiaj:
No wie pani, krzywa to wcale źle nie wyszła, zastanawiałabym się czy to w ogóle cukrzyca no ale po śniadaniach to jak nic wychodzi ( mam normę 125, a ja mam 122, 124 przewaznie). Dam pani jeszcze tydzien a jak tych wynikow pani nie zmieni po sniadanku to wprowadzimy insulinkę raniutko... och jejciu normalnie nie wiem o co ona sie czepia! Mowi ze reszta piekna, czczo super a po sniadaniu jej nie pasuje gdzie tez mam w normie, co prawda w gornej granicy ale w normie! W moczu białka nie mam, w krwi tez ok... porażka... musze znalezc innego diabetologa i to skonsultowac.. zmienie ten chleb orkiszowy bo podejrzewam ze to po nim mam wyższy ten cukier no ale ok... żenada po prostu... jeszcze w szpitalu dziewczyne przywiezli chyba z martwym dzieckiem, nie chciala wejsc do gabinetu na badanie, plakala, krzyczala taka nieobecna i ten jej wzrok na moj brzuch i dziewczyny obok.... chyba nigdy tego spojrzenia nie zapomne... Znowu mam dola i chyba opierdziele pol babki piaskowej na to wszystko.... ![]()
#3917 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coraz bardziej przekonuje mnie raciborska, fajnie ze anestezjooog jest cala dobe ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
![]() Zgodnie z poradami dziewczyn o ktore kiedys prosilam, praktyczniejsze ![]() ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
![]() Co do cukrzycy nie znam sie na tym, ale jak miesci sie w normie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3918 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ☠☠☠☠a! Nie dość że to włamanie rano, przez co cukry mi wystrzeliło w kosmos, to jeszcze komp nam sie zepsuł, ten główny, całe swoje życie tam miałam zapisane ![]()
![]() |
#3919 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 |
Zadomowienie
|
a podkłady poporodowe belli są odpowiednio duże? nie moge znaleźć informacji.. :-(
#3921 |
Wtajemniczenie
|
Na Raciborskiej chcesz znieczulenie, nie ma przeciwwskazań i nie jest za późno to dostaniesz
![]() ![]()
#3922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tej dziewczyny mi strasznie szkoda. Może o mężu myślałam, który słodzi ![]() ![]() Tak w ogóle wczoraj tż zamówił łóżeczko a dziś przed 8 już kurier je przywiózł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3923 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() z tymi wynikami chyba już jedziesz jak jedziesz na poród... w sumie anestezjologa najlepiej by trzeba było zapytać
![]() |
#3924 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy o jakies podklady na lozko? ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
Wczoraj dzwonilam do bonifratrow z pytaniem o konsultacje z anestezjologiem i wlasnie kobitka mi powiedziala by najlepiej na konsultacje przyjechac juz z wynikami morfo i ukl krzepniecia... Najlepiej bedzie chyba zadzwonic i spytac ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3925 |
Zadomowienie
|
mam napisane że to podkłady poporodowe bella mamma (ale właśnie się zastanawiam czy to bardziej podpaski nie są na późniejsze dni??)
#3926 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja 1 corcia tez byla posladkowo dlugo i mowi o cc a w 34 tc sie obrocila glowka w dol, teraz juz od 6 tyg. moja jest glowka dol Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3928 |
Zadomowienie
|
no własnie chciałam ten sam zestaw tylko myslałam o podkładach 60/60..
#3929 | ||
Zadomowienie
|
Zdecydowałam się jednak ujawnić
![]() Podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale że czekam już na 3 w mojej karierze to myślałam, że to chyba mnie dla mnie. Jak same mówicie w grupie rażniej, więc jednak poproszę o dopisanie do listy ![]() Joanna l.35 ciąża 3. Na stanie 2 chłopców teraz dziewczę na pokładzie ![]() Cytat:
Cytat:
ZOO miałam przy piewszym porodzie i mogę powiedzieć, że skurcze poczujesz, spokojnie, tylko nie będą cię bolały ![]() ![]() Teraz to chyba urodzę w domu lub w aucie, hihihihi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Zakorzenienie
|
Różnie bywa. Znajoma jak dostała zzo to akcja porodowa przyśpieszyła a zwykle czyta się o możliwości spowolnienia czy nawet wyciszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.