Listopad- Grudzień 2014- część IV :) - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 13:38   #3961
Rosalie01
Raczkowanie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)

Nadrobilam 30 stron i jeszcze 35 mam do nadrobienia
Jak ogarne to wszystko to wroce na dobre
Wieczorem w klubie postaram sie napisac, jak teraz sytuacja wyglada u mnie.

Gratuluje wszystkich udanych wizyt i nowych tygodni
Z tego, co doczytalam to Kasia ma podejrzenie cukrzycy, trzymam kciuki, zeby bylo ok i ze Aleaa i Kiaraw szpitalu byly-dziewczyny szybkiego powrotu do zdrowia

Witam nowe mamusie

Ja dzisaj zaczynam 34 tydzien i jestem w czarnej
Mam wyprawke dla malej prawie skompletowana, ale jeszcze nic nie popralam, nie mam tez nic dla siebie (podklady, koszule itp.) i jakos nie mam sily sie za to zabrac, nawet nie wiem, co potrzebuje
Musze sie zmobilizowac i zaczac cos szykowac, bo za 4 tygodnie mala juz terminowa bedzie i moze legalnie sie pchac na swiat

Narazie uciekam, postaram sie jak najszybciej nadrobic calosc, milego dnia
Rosalie01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 13:39   #3962
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
już się gubię w tym wszystkim...
ja będę kupować fotelik maxi cosi pebble - ale już z adapterami do wózków...
jedna z Was pisała, ze ma ten fotelik bez bazy = czyli wtedy jest fotelik montowany jakoś pasami do samochodu ?
druga z Forumowiczek pisała, "Pamiętaj,żeby sprawdzić czy w Twoim samochodzie jest system isofix do monitowania tej bazy, bo znam przypadek ze kupili a nie mieli do czego zamontować" - czyli mam rozumieć, że jak jest baza fotelika to od razu jest ten system isofix, a jak jest fotelik bez bazy to jest bez tego systemu isofix i wtedy montuje się pasami? jest coś takiego jak baza bez isofix ?
czy może jednak baza i isofix to 2 różne elementy które się kupuje osobno?
:conf used:ratujcie bo zgłupiałam- im dłuzej czytam o wózkac i fotelikach tym większy budyń z mózgu mi się robi
Fotelik montujesz przypinając do bazy co jest wygodniejsze i często fotelik z bazą ma wyższe noty w testach bezpieczeństwa lub przypinasz pasami co jest ponoć mniej wygodne a przy naszym małym 3 drzwiowym aucie to już nam składano wyrazy współczucia jeśli chodzi o montaż pasami. Jeśli chodzi o bazy to większość jest montowana na system isofix (nie mam pojęcia jak to wygląda). Nowsze auta zwykle mają, staruszki jak nasz nie. Dlatego zanim kupi się bazę trzeba sprawdzić czy auto ma taki system. Niektóre firmy mają też bazy montowane za pomocą pasów. Cybex ma na pewno. Wtedy montujesz pasami bazę i raz się z nimi szarpiesz a potem "na klik" wpinasz i wypinasz fotelik.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 13:42   #3963
AnetkaIzabell
Rozeznanie

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1410244067 śliczny wózeczek
AnetkaIzabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 13:43   #3964
szybkawolna
Rozeznanie

Cytat:
ja mam bella nova maxi, wiecie czym się one różnią od bella mama ?
bo nie wiem czy te bella mama też dokupować...
bell mama od bela nova roznia sie a zrobie CI zdjecie ;p

mama jest jakby bawelniana a nova ma te charakterystyczna siateczke

mama idealnie nadaje sie do tych majtow jednorazowych ;p

nova mam ju bardziej na wyjscie i w domu ;p

po lewej nova maxi i po prawej bella mama
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P90901782.jpg (31,0 KB, 21 załadowań)

Edytowane przez szybkawolna
Czas edycji: 2014-09-09 o 13:56
szybkawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 13:53   #3965
AnetkaIzabell
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Fotelik montujesz przypinając do bazy co jest wygodniejsze i często fotelik z bazą ma wyższe noty w testach bezpieczeństwa lub przypinasz pasami co jest ponoć mniej wygodne a przy naszym małym 3 drzwiowym aucie to już nam składano wyrazy współczucia jeśli chodzi o montaż pasami. Jeśli chodzi o bazy to większość jest montowana na system isofix (nie mam pojęcia jak to wygląda). Nowsze auta zwykle mają, staruszki jak nasz nie. Dlatego zanim kupi się bazę trzeba sprawdzić czy auto ma taki system. Niektóre firmy mają też bazy montowane za pomocą pasów. Cybex ma na pewno. Wtedy montujesz pasami bazę i raz się z nimi szarpiesz a potem "na klik" wpinasz i wypinasz fotelik.
Mamy toyotę yaris z 2004 r z zagranicy - 5 drzwiowa (ponoć w tym modelu od 1999+) isofix jest, ale nie ma to jak fizycznie sprawdzić czy rzeczywiście tam jest.. za godzinę będę wiedzieć

koleżanka ten fotelik maxi cosi pebble kupowała 9 miesięcy temu w sklepie stacjonarnym świat dziecka.... o dziwo za 700 zł !!
fotelik jest nadal na gwarancji, wypadków nie mieli, cena do której teraz zeszła to 300zł z wysyłką i ma też adaptery które do wielu wózków pasują.... i się zastanawiam brać, czy nie brać ?

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez szybkawolna Pokaż wiadomość

po lewej nova i po prawej bella mama
oooooo dzięki
muszę kupić te bella mama w takim razie... bo siateczka i szwy - może to się zaciągać/ zahaczać i boleć
Stary 2014-09-09, 13:54   #3966
benetta
Zadomowienie

i znowu pytanie Witamina Ki D mają rózne dawki czy standardowo dziecko dostaje? (zastanawiam się czy brać coś teraz czy poczekac na poród i potem zakupić)

lipiec 2013 (9/10tc) dziękuje że pojawiłaś się w moim życiu [*] już na zawsze - mama

Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami
benetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 13:58   #3967
szybkawolna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez benetta Pokaż wiadomość
i znowu pytanie Witamina Ki D mają rózne dawki czy standardowo dziecko dostaje? (zastanawiam się czy brać coś teraz czy poczekac na poród i potem zakupić)
witaminki sie podaje jakos 2 tygodnie po narodzinach , narazie nie kupuje a noz widelec w szpitalu cos fajnego zaproponuja ;p wrazie "W" mozna tz wyslac do apteki ;p
Stary 2014-09-09, 13:58   #3968
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Tekst mojej diabetolog dzisiaj:

No wie pani, krzywa to wcale źle nie wyszła, zastanawiałabym się czy to w ogóle cukrzyca no ale po śniadaniach to jak nic wychodzi ( mam normę 125, a ja mam 122, 124 przewaznie). Dam pani jeszcze tydzien a jak tych wynikow pani nie zmieni po sniadanku to wprowadzimy insulinkę raniutko... och jejciu normalnie nie wiem o co ona sie czepia! Mowi ze reszta piekna, czczo super a po sniadaniu jej nie pasuje gdzie tez mam w normie, co prawda w gornej granicy ale w normie!
W moczu białka nie mam, w krwi tez ok... porażka... musze znalezc innego diabetologa i to skonsultowac.. zmienie ten chleb orkiszowy bo podejrzewam ze to po nim mam wyższy ten cukier no ale ok... żenada po prostu... jeszcze w szpitalu dziewczyne przywiezli chyba z martwym dzieckiem, nie chciala wejsc do gabinetu na badanie, plakala, krzyczala taka nieobecna i ten jej wzrok na moj brzuch i dziewczyny obok.... chyba nigdy tego spojrzenia nie zapomne...
Znowu mam dola i chyba opierdziele pol babki piaskowej na to wszystko....
koniecznie idź do innego diabetologa... bo ta pani mówi rzeczy które się nijak do niczego nie mają - opowiadam o tym mamie to się za głowę łapie... insulinę przy <125 po godzinie??? załamała się...

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość

☠☠☠☠a! Nie dość że to włamanie rano, przez co cukry mi wystrzeliło w kosmos, to jeszcze komp nam sie zepsuł, ten główny, całe swoje życie tam miałam zapisane Mam nadzieję że da się odzyskać dane, ale z tego co widzę to dysk się zepsuł...
co za pat, współczuję!

Cytat:
a podkłady poporodowe belli są odpowiednio duże? nie moge znaleźć informacji.. :-(
podkłady poporodowe belli to takie wielkie podpaski, wieeeeeeelkie :P jakieś 10x30cm, no może 8x25 :P na pierwsze dni po porodzie. chyba że się będzie z Ciebie lało jak ze mnie, to na pierwszy miesiąc :P

Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość
Zdecydowałam się jednak ujawnić
Podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale że czekam już na 3 w mojej karierze to myślałam, że to chyba mnie dla mnie. Jak same mówicie w grupie rażniej, więc jednak poproszę o dopisanie do listy
Joanna l.35 ciąża 3. Na stanie 2 chłopców teraz dziewczę na pokładzie

.
witamy!

Cytat:
Napisane przez GoniaaaS Pokaż wiadomość

Kasia a ta Twoja diabetolog to miała kiedykolwiek styczność z kobietami w ciąży? Nie dość, że te jej normy i czas mierzenia dziwny to jeszcze podejście ma jakie ma. Ja bym zmieniła na diabetologa, który ma styczność w pracy z cukrzycą ciążową bo ona to chyba Cie jak zwykłego cukrzyka traktuje
no właśnie nie jak zwykłego cukrzyka! zwykli cukrzycy mają dużo łagodniejsze normy, niż ciężarne; moja mama jako cukrzyk typu II ma normę 180 po 1h i 120 po2h. i żaden diabetolog nie dałby cukrzykowi insuliny przy 120 po godzinie bo to można do śmierci z niedocukrzenia doprowadzić...
moja mama od 6 lat ma zdjagnozowaną cukrzycę i cały czas jeszcze nie bierze insuliny, walczy tylko dietą i metforminą. jej diabetolożki (jedna "podstawowa" a druga endokrynolog-diabetolog, do której mama chodzi z tarczycą, ale kontroluje jej przy okazji konotacje tarczycowo-cukrzycowe) obydwie mówią, że nawet jak sporadycznie ma wynik do 140 po 2h to nie ma się czym przejmować. i nikt tu nie myśli o podawaniu insuliny.

ta Kasi diabetolog, mam wrażenie że jest z kosmosu...

Cytat:
już się gubię w tym wszystkim...
ja będę kupować fotelik maxi cosi pebble - ale już z adapterami do wózków...
jedna z Was pisała, ze ma ten fotelik bez bazy = czyli wtedy jest fotelik montowany jakoś pasami do samochodu ?
druga z Forumowiczek pisała, "Pamiętaj,żeby sprawdzić czy w Twoim samochodzie jest system isofix do monitowania tej bazy, bo znam przypadek ze kupili a nie mieli do czego zamontować" - czyli mam rozumieć, że jak jest baza fotelika to od razu jest ten system isofix, a jak jest fotelik bez bazy to jest bez tego systemu isofix i wtedy montuje się pasami? jest coś takiego jak baza bez isofix ?
czy może jednak baza i isofix to 2 różne elementy które się kupuje osobno?
:conf used:ratujcie bo zgłupiałam- im dłuzej czytam o wózkac i fotelikach tym większy budyń z mózgu mi się robi

okey - dzięki doświadczona mamo- teraz muszę kupić stanik- jaka to była firma którą polecałyście ?

ja mam bella nova maxi, wiecie czym się one różnią od bella mama ?
bo nie wiem czy te bella mama też dokupować...
po kolei

1. isofixa nie da się dokupić masz go w samochodzie albo nie. od któregoś roku jest montowany w standardzie, wcześniej był pewnego rodzaju ekskluziwem. to jest taki system haków i otworów w aucie, który umożliwia zamontowanie bazy w samochodzie. w książce samochodowej lub karcie pojazdu powinna być informacja, czy auto posiada isofixa, a jeśli nei to w każdym warsztacie powiedzą i pokażą co to
2. bazę do fotelika montuje sie do isofixa. czyli wczepia w te dziury i haki i ona juz sobie w tym samochodzie jeździ. nie wypina się jej, no chyba że kogoś przyciśnie bo brakuje miejsca w aucie dla jednej osoby nie wiem dokładnie jak to się wczepia bo nasz Złomek isofixa nie ma. jak masz już bazę, to fotelik tylko "wklikujesz" do bazy i załatwione. można jechać
3. jeśli nie mamy isofixa lub zwyczajnie nie chcemy inwestować w bazę, bo droga, bo autem podróżuje wiele osób i się jeździ też bez dziecka i to miejsce jest potrezbne nie tylko dla dziecka - każdy fotelik można zamontować pasami bezpieczeństwa. nie potrzebujesz do tego niczego. warto tylko się zorientować jak fotelik się wpasowuje w kanapę i czy pas bezpieczeństwa w aucie jest wystarczająco długi, żeby wpiąć fotelik. instrukcja zapinania fotelika pasami jest zazwyczaj na naklejce na boku każdego fotelika

staniki - alles by mama.
ale na początek najlepiej kupic jeden taki bawełniak bazarowy - kosztują po kilkanaście złotych na allegro. bo chodzi o to że z rozmiarem można nie trafić, a druga sprawa, ze na początek wskazane są staniki bez żadnych fiszbinów, miękkie, nieuciskające - i głównie te bazarowe takie są. później jak już rozmiar sie ustabilizuje można kupić droższy i fajniejszy

bella mama podkłady poporodowe to takie wieeelkie bawełniane podpaski.
a bella nova maxi to zwykłe podpaski, tylko że duże. mają plastik od spodu, tak samo jak wszystkie podpaski.
na sam pierwszy okres poporodowy lepsze będą więc podkłady bella mama - bo nie mają plastikowych elementów, dzięki czemu krocze się wietrzy, oddycha, łatwiej goi i zmniejszone jest ryzyko infekcji. jak już się zagoi to i tamto - można przejść na bardziej klasyczne podpaski aczkolwiek im mniej w nich plastiku tym lepiej.

Cytat:
Goniaa dzwonilam wlasnie do Koszalina tylko musze po 18.00 jeszcze raz zadzwonic i dokladna godzine mi podadzą... do diabetolożki co się kobitkami w ciąży zajmuje właśnie! Ta co teraz do niej chodze to na oddziale wewnetrznym w szpitalu pracuje ale wszystkie ciezarne sa do niej kierowane z ginekologii wiec naprawde nie wiem o co tej kobiecie chodzi..
i super!
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:00   #3969
szybkawolna
Rozeznanie

Cytat:
oooooo dzięki
muszę kupić te bella mama w takim razie... bo siateczka i szwy - może to się zaciągać/ zahaczać i boleć
bardziej myslam o tym ze mama sa jakies bardziej przewiewne ;p a no jak sie tam cos nam na dole rozpruje to latwiej sie bedzie goic jak bedzie mialo dostep do powietrza ;p
Stary 2014-09-09, 14:05   #3970
Kasia427
Wtajemniczenie

Szybka wolna witaminy podaje sie od razu po powrocie do domu ze szpitala, D wszystkie dzieci, K tylko dzieci karmione piersią, bo w mm jest juz vit K i mozna przedawkowac..
Stary 2014-09-09, 14:06   #3971
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość

no właśnie nie jak zwykłego cukrzyka! zwykli cukrzycy mają dużo łagodniejsze normy, niż ciężarne; moja mama jako cukrzyk typu II ma normę 180 po 1h i 120 po2h. i żaden diabetolog nie dałby cukrzykowi insuliny przy 120 po godzinie bo to można do śmierci z niedocukrzenia doprowadzić...
moja mama od 6 lat ma zdjagnozowaną cukrzycę i cały czas jeszcze nie bierze insuliny, walczy tylko dietą i metforminą. jej diabetolożki (jedna "podstawowa" a druga endokrynolog-diabetolog, do której mama chodzi z tarczycą, ale kontroluje jej przy okazji konotacje tarczycowo-cukrzycowe) obydwie mówią, że nawet jak sporadycznie ma wynik do 140 po 2h to nie ma się czym przejmować. i nikt tu nie myśli o podawaniu insuliny.

ta Kasi diabetolog, mam wrażenie że jest z kosmosu...
Ona Kasi każe mierzyć po 1,5h godzinie po skończeniu posiłku więc jak je wolno to od rozpoczęcia może minąć 2h i normę jej dała 125 wtedy.

Poza tym trzeba też brać pod uwagę, że glukometr też ma jakąś granicę błedu i co jeśli jej zawyża wynik to dając jej insuline zaburzy jej równowagę. Dobrze, że szuka innego diabetologa
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:07   #3972
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szybkawolna Pokaż wiadomość

po lewej nova maxi i po prawej bella mama
bella nova ma plastikową siateczkę? taką jak alwaysy?
to dobrze że to napisałaś, muszę je skreślić z listy zakupów po tych plastikowych siateczkach zawsze mam mega infekcje i odparzają mnie jak cholera na co dzień, a co tu dopiero po porodzie? kurde jakoś tak myślałam że bella będzie miała bawełniane podpaski... ech. kolejny problem na głowie!

Cytat:
chyba są standardowe, najpopularniejsze to takie w kapsułkach do wyciskania prosto do paszczy. i jest witamina K+D takie 2w1 i są osobne. moim zdaniem warto o tyle poczekać z zakupem, że jak dziecko jest karmione piersią to trzeba dawać obie witaminy, a jak MM to tylko wit. D bo K juz jest wystarczająco dużo w MM. a że nigdy nie wiadomo jak to będzie z tym karmieniem, to można się wstrzymać poza tym niektórzy pediatrzy dają receptę na wit. D w kropelkach i wtedy ona kosztuje jakieś grosze....
Stary 2014-09-09, 14:10   #3973
AnetkaIzabell
Rozeznanie

mamuśki za pomoc
już wszystko zrozumiałam

zjadłam całą paczkę rodzynków w czekoladzie.... niedobrze mi... a potem ogórki kiszone i już mi lepiej
Stary 2014-09-09, 14:16   #3974
dysia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aluiza Pokaż wiadomość
Jestem na tym forum nowa i mam kilka pytań. Będę wdzięczna za odp

Poród mój planowany jest na 15 listopada. Będzie na 99,9% dziewczynka. Cieszę się ogromnie, bo synka 5letniego już mam

Mam pytania odnośnie zakupów, prania, planowania, itp.
kiedy zamierzacie wyprać rzeczy dla maluszków? a może już wyprałyście?
Jeśli tak to w czym? Jelp, Lovela? płyn czy proszek? płyn do płukania również typowy dla takich maluszków?
Chętnie wyprałabym rzeczy już, bo ładnie na dworze by wyschły, ale jak mają przeleżeć potem w szafie 2 miesiące....... to stwierdzam, że nie jest to najlepszy pomysł. A może się mylę? uświadomcie mnie proszę

Co do zakupów do zastanawiam się jakie koszule nocne zakupiłyście, czy staniki do karmienia również są na waszej liście niezbędnych rzeczy?

Co do kosmetyków. Zakupiłam do kąpieli płyn Musteli. I zastanawiam się teraz czy balsam po kąpieli mógłby być np z nivei czy babydreamu czy z jakiej kolwiek innej firmy. Czy lepiej używać jednej serii?
Witaj
Ja też mam termin na 15 listopada.
Ja juz popralam część ciuszków ale jeszcze nie prasowalam. Prałam w płynie bobini.
Kupiłam tez koszule do karmienia rozpisane z przodu. Jeśli chodzi o staniki do karmienia to jeszcze poczekam bo boje się że biust mi jeszcze urośnie i będą za małe.
Do kąpieli kupiłam babydream z rossmanna.
Zajrzyj na bloga srokao tam jest dużo informacji o kosmetykach dla dzieci.
dysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:17   #3975
benetta
Zadomowienie

z apteki zamawiam emolium, sól fizjologiczną (do oczu i noska), linomag maść (do pupki), octenisept do pępka (50ml starczy?) mam już sudocrem i gaziki jałowe (do oczu i pępka w razie ropki) (no i krem na mróz n buźke) . cos pominęłam? czy to wszystko?

lipiec 2013 (9/10tc) dziękuje że pojawiłaś się w moim życiu [*] już na zawsze - mama

Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami
benetta jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 14:18   #3976
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Ona Kasi każe mierzyć po 1,5h godzinie po skończeniu posiłku więc jak je wolno to od rozpoczęcia może minąć 2h i normę jej dała 125 wtedy.

Poza tym trzeba też brać pod uwagę, że glukometr też ma jakąś granicę błedu i co jeśli jej zawyża wynik to dając jej insuline zaburzy jej równowagę. Dobrze, że szuka innego diabetologa

no ale to nie zmienia faktu że mierzenie po 90 minutach jest zupełnie niespotykane, pierwsze slyszę o takich zaleceniach i chyba wszystkie słodkie tutaj także
oraz - podawanie insuliny przy takich (naprawdę dobrych) wynikach może być po prostu niebezpieczne... z tym obie się zgadzamy
kobieta jest dziwna!
Stary 2014-09-09, 14:21   #3977
GoniaaaS
Rozeznanie

A czy w trakcie karmienia piersią trzeba przyjmować DHA?
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:25   #3978
szybkawolna
Rozeznanie

Cytat:
Szybka wolna witaminy podaje sie od razu po powrocie do domu ze szpitala, D wszystkie dzieci, K tylko dzieci karmione piersią, bo w mm jest juz vit K i mozna przedawkowac..
o widzisz, i ja nie doinformowana bylam, bo bylam przekonana ze kazdemu dzieciowi sie daje obie , przynajmiej juz zostalam wyprowadzona z bledu dziekuje
Stary 2014-09-09, 14:34   #3979
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Rosalie01 Pokaż wiadomość

Ja dzisaj zaczynam 34 tydzien i jestem w czarnej
Mam wyprawke dla malej prawie skompletowana, ale jeszcze nic nie popralam, nie mam tez nic dla siebie (podklady, koszule itp.) i jakos nie mam sily sie za to zabrac, nawet nie wiem, co potrzebuje
Musze sie zmobilizowac i zaczac cos szykowac, bo za 4 tygodnie mala juz terminowa bedzie i moze legalnie sie pchac na swiat

Narazie uciekam, postaram sie jak najszybciej nadrobic calosc, milego dnia
dobrze ze wrocilas

Cytat:

koleżanka ten fotelik maxi cosi pebble kupowała 9 miesięcy temu w sklepie stacjonarnym świat dziecka.... o dziwo za 700 zł !!
bo w stacjonarnych sklepach niestety tyle kosztuja, dlatego warto w necie poszperac za polowe taniej mozna kupic ten sam

ja zamierzam witaminy brac jeszcze 3 mce po urodzeniu dziecka, tymbardziej ze te ktore biore sa tez dla mam karmiacych i zawieraja wlasnie DHA

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 14:37   #3980
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamusie
Można do Was dołączyć? Podczytuję Was już od dłuższego czasu.
Jestem mamą 2letniej Hani i aktualnie w 32tc (oczekujemy Franusia). TP mam na 11.11.
:
witaj
Cytat:
Napisane przez aleska Pokaż wiadomość
Wczoraj miałam wizytę. Mały waży 1397 g, wszystkie parametry ok i wskazują na 29 tydzień (jestem w 28). Na usg pięknie pokazał, że jest facetem, tym razem nawet ja to zauważyłam
fajnie, ze wszystko ok.

Alaea - przykro mi, że tyle w tym szpitalu....dla mnie samo słowo szpital juz brzmi jak choroba...
mam nadzieję, że szybko Cie wypuszczą

Rosalie - witaj z powrotem

co do fotelików i bazy Isofix to polecam sprawdzić w swoim aucie, nam koleżanka pożyczała fotelik Peg Perego i chciałą dac też bazę, na co mój tżet, że nasze 5 letnie rumuńskie auto na 100% nie ma bazy isofix bo ono prawie nic niema, koleżanka poszła zajrzała pod fotele i się znalazła baza to takie dwa zaczepy metalowe klamry jakby ukryte w tylnej kanapie, i dzięki dociekliwości koleżanki mamy fotelik z bazą

bazy podobno sa montowane fabrycznie we wszystkich autach po 1999 roku w praktyce zdarzają sie takie gdzie ich jeszcze nie ma ale raczej większośc powinna mieć...

Edytowane przez Kostka09
Czas edycji: 2014-09-09 o 14:38
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:42   #3981
happywoman
Rozeznanie

Cytat:

Happywomen a miałaś taką specjalną Hemoglobinę Glikowaną robioną? Moja diabetolog mi powiedziała, że tylko 3 labolatoria w Polsce robią ją pod kątem kobiet w ciąży i że to całkiem inna metoda, a te zwykłe są dla normalnych cukrzyków. Bo mi ginka kazała zrobić to badanie i diab podsumowała, że niepotrzebnie.
No chyba miałam. Mój wynik r obili w Alab Laboratoria, gdzie jest to laboratorium akredytowane przez PCA. Nie slyszalam, że są inne metody co do ciężarnych. :/ Mi i ginka i diabetolog kazały to robić, by zobaczyć jak radzi sobie organizm z normowaniem cukru mimo, że te cukry po śniadaniu wychodzą różne.

happywoman

happywoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:54   #3982
martha330
Zakorzenienie

szybka sonda - maly wybor to i szybko powinno być

materac pianka 10cm http://allegro.pl/materac-piankowy-d...558429244.html

czy materac pianka-kokos? http://allegro.pl/materac-neptun-pia...tml#tabsAnchor

jedynka czy dwojka?

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 14:55   #3983
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
emolienty maja swoja cene, ale przy okazji sa chyba wydajniejsze w zużywaniu i nie potrzebujesz już natluszczacza.
ale poki moja Mała nie będzie alergikiem ( tfffuuu, tfuu, ) to ja nie

a odpisali mi w sprawie fotelika ze sklepu Tosia i twierdza, ze foteliki nie zmienily się pod względem budowy a jedynie kolorystyka się rozni uffff, ale musze to i tak sprawdzić!
Ja osobiście na używam Emolium kremowy żel do mycia (jestem alergikiem) i jest baaardzo wydajny, kupuje zawsze w promocji w super pharm 400 ml za 32 zł, a tak jak wspomniałam sa wydajne wiec chyba cenowo tez nie jest strasznie. Płyn do kąpieli jest troszkę tańszy. Dla dziecka nie bede używać, chyba ze bede musiała wtedy pewnie wleje troszkę żelu do wody rozbełtam i będzie Ala płyn do kąpieli

Cytat:
Napisane przez Aleaa_ Pokaż wiadomość
Jestem juz 9 dzien, jedynie co mi daja to antybiotyk, ktory rownie dobrze moge brac w domu. W sobote mam miec badanie i sie okaze czy wyjde czy nie... jak w sobote mnie nie wypisza to wychodze na zadanie juz na pewno, bo to cyrk zeby z zatokami lezec 2 tyg na ginekologii...
Trzymaj sie oby Cię szybko wypuścili

Co do isofix to czesto w siedzeniu jest wszysta taka metka z napisem isofix. Mozna sprawdzić tez czy ma sie ten system wkładając rękę miedzy siedzenie a oparcie z tylu na siedzeniach za kierowca i pasażerem. Wkładasz łapkę przesuwają po całej długości i jak poszujesz takie metalowe haki to jest to jak tego nie ma to bez sensu kupować bazę do isofixa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (202,7 KB, 17 załadowań)
Stary 2014-09-09, 14:56   #3984
LolaMontez
Wtajemniczenie

Jeszcze jedno
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (43,3 KB, 9 załadowań)
Stary 2014-09-09, 15:01   #3985
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

Materac pianka 10cm http://allegro.pl/materac-piankowy-d...558429244.html

czy materac pianka-kokos? http://allegro.pl/materac-neptun-pia...tml#tabsanchor

jedynka czy dwojka?
2:d

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 15:04   #3986
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:

jedynka czy dwojka?
2

Edytowane przez Kostka09
Czas edycji: 2014-09-09 o 15:05
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 15:09   #3987
Frau Gizela
Rozeznanie

Ale dziś produkujecie!

Część nowe Mamy!

Cytat:
dziewczyny, prosze o szybkie uświadomienie
kupuje emolium do kapieli i nie ogarniam: mam wziąć żel do mycia czy emulsje do kapieli? nie ogarniam

ja preferowałam żel, ale na początek myłam w płynie, póki jeszcze próbowałam myć dziecia w wanience. Żel sprawdził się super przy myciu pod kranem. W tej 400 ml.jest pompka

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
ja karmiłam zaledwie 6 czy 7 tygodni, ale nie wyobrażam sobie karmienia przy zwykłych stanikach. tak po prostu. no bo zobacz - siadasz, z dzieckiem na ręku, odpinasz ramiączko zwykłego stanika - ono leci gdzieś na plecy, włazi pod bluzkę; karmisz. kończysz. masz nadal dziecko na ręku. jedną ręką nie wygrzebiesz tego ramiączka spod bluzki i nie wepniesz go w miskę. albo lecisz gdzieś odłożyć dziecko (zamiast na ramię do odbicia) i mocujesz się z tym ramiączkiem, albo mocujesz się z nim z dzieckiem na ręku. no nie, ja chyba jestem na to za wygodna.
stanik do karmienia = do odpięcia i zapięcia miseczki potrzebujesz jednej ręki, wszystko jest na swoim miejscu. nic nie ucieka. możesz spokojnie skupic się na dziecku a nie mocować z ramiączkami.

to oczywiście moje zdanie i moje wrażenia, moje doświadczenia. 2 razy spróbowałam założyć zwykły stanik zamiast tego do karmienia i never ever

co za chołota!!!

przy Malwie połowe tetr kupiłam nowych, a połowę miałam od mamy. te od mamy to te same tetry w w które mnie mama przewijała 26 lat wcześniej jakościowo nie do porównania. oczywiście na korzyść dla tych sprzed ćwierć wieku
nadal jej mam i przy Jerzu też będą służyć

co do bobini, to już Kostka pisała:

i nie dość, ze skłąd to woda i SLS-y w różnych postaciach i jest ich bardzo dużo, to jeszce jakiś PEG tam jest? ja się za bardzo nie znam, ale Sroka bojkotowała wszystko, w czym jest peg. przeczytałam ten skład i nienieneieienie. a już na pewno nie dla noworodka...

ale oni biorą pewnie najchętniej te skomplikowane od początku - u nas na Karowej tak jest. do szpitala trafiają głównie skrajnie wcześniacze porody, ciąże mnogie, ciąże silnie powikłane, łożyska przodujace, vasa previa itd... oraz ciężarne pracownice, znajome i koleżanki. z ulicy za dużo nie przyjmują, trzymają miejsca dla tych potencjalnie powikłanych...

co do kosmetyków - jak byłam w ciąży z malwą to zalecali kupować właśnie wszystko jednej firmy, bo wtedy odstawia się po prostu wszystko i dzięki temu błyskawicznie diagnozujesz źródło alergii, dziecku schodzą odparzenia czy wysypka - i wtey po jednym produkcie się wprowadza i sprawdza, który to z nich. a jak masz wszystrko z różnych firm to się pdstawia po jednym i może trwać i 2 miesiące zanim zdiagnozujemy, co jest odpowiedzialne za wysypkę.
tak nam tłumaczyła położna i taki panował trend.
tylko ja nei rozumiem, dlaczego jak się ma wszystko rózne, to nie można odstawić wszystkiego i sprawdzać po jednym? ;> przecież można

ja na 85% urodzę kolejnego alergika więc zakupiłam tylko emolienty; nie widzę sensu kupowania innych rzeczy.

co do Twojej listy zakupów to to jest dużo? mnie się wydaje skrajnie mało

early days: 0-3 to nasze 62. dość dobrze trzymają rozmiarówkę. najmniejsze mam właśnie 0-3, nie wiem czy oni robią w ogóle newborny? może robią.

ja też bym się bała :/ na inflanckiej przyjmują FSZYSTKIE i nie odsyłają, dlatego tak sie trzymam tego szpitala :P
choć teraz podobno już mneij odsyłają, bo w większości szpitali podniósł się standard. ostatnio nei słyszałam żeby którąś laskę doesłali z madalińskiego czy z zośki, a 4 lata temu to był standard. na pewno nadal problemy z przyjęciami są w bielańskim (nawet jakby ich nei było to ja nie polecam :P) no i na Karowej.
nie ma chyba większych problemów w Orłowskim, Kasprzaku czy na Starynkach. i na Solcu chyba też biorą bez problemu.
po drugiej stronie wisły - nie ma problemu z przyjęciami w bródnowskim i w przemienieniu pańskim. ale oba nie są specjalnie polecane, a przemienienie ma opinię mordowni
kolejowy w miedzylesiu (aninie?) jest polecany jako przyjaznyny i bez problemów, aczkolwiek podobno leją tam równo na karmienie piersią.

tak czy siak myślę, ze warto sobie ustalić jakieś plany A, B, C itd. np. w Twoim przypadku - jeśli Cię odeślą z Madalińskiego, to najbliżej chyba do Orłowskiego (i to dobry szpital) a jeśliby i odesłali z Orłowskiego, to wisłostradą do Sanguszki i już zaraz jesteś na Inflanckiej, gdzie przyjmą na pewno; czyli plan C. albo też np. na Solec jest z Orłowskiego rzut beretem a tam raczej też nie odsyłają.

dobrze bedzie!

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

emulsję z parafiną - jest coś takiego?
bo oilatum i oillan mają.

jest możliwe, żeby rodzącą odesłali? Serio?

Paski są ważne do października 2015. Nie wiem o co chodzi. Za chwilę idę do mojego gina. Zobaczę co mi powie na te moje duszności, opuchlizny, kilogramy, mroczki przed oczami...

Cytat:
Tekst mojej diabetolog dzisiaj:

No wie pani, krzywa to wcale źle nie wyszła, zastanawiałabym się czy to w ogóle cukrzyca no ale po śniadaniach to jak nic wychodzi ( mam normę 125, a ja mam 122, 124 przewaznie). Dam pani jeszcze tydzien a jak tych wynikow pani nie zmieni po sniadanku to wprowadzimy insulinkę raniutko... och jejciu normalnie nie wiem o co ona sie czepia! Mowi ze reszta piekna, czczo super a po sniadaniu jej nie pasuje gdzie tez mam w normie, co prawda w gornej granicy ale w normie!
W moczu białka nie mam, w krwi tez ok... porażka... musze znalezc innego diabetologa i to skonsultowac.. zmienie ten chleb orkiszowy bo podejrzewam ze to po nim mam wyższy ten cukier no ale ok... żenada po prostu... jeszcze w szpitalu dziewczyne przywiezli chyba z martwym dzieckiem, nie chciala wejsc do gabinetu na badanie, plakala, krzyczala taka nieobecna i ten jej wzrok na moj brzuch i dziewczyny obok.... chyba nigdy tego spojrzenia nie zapomne...
Znowu mam dola i chyba opierdziele pol babki piaskowej na to wszystko....

dziwna jakaś

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość
Skonsultuj, ale nie wkurzaj się, lekarze są nienormalni

☠☠☠☠a! Nie dość że to włamanie rano, przez co cukry mi wystrzeliło w kosmos, to jeszcze komp nam sie zepsuł, ten główny, całe swoje życie tam miałam zapisane Mam nadzieję że da się odzyskać dane, ale z tego co widzę to dysk się zepsuł...
Może
idź spać! Jeszcze Ci się odkurzacz albo pralka popsuje. Ja takie akcje wolę przespać i mieć nadzieję, że się samo naprawi i poukłada

Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość
Zdecydowałam się jednak ujawnić
Podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale że czekam już na 3 w mojej karierze to myślałam, że to chyba mnie dla mnie. Jak same mówicie w grupie rażniej, więc jednak poproszę o dopisanie do listy
Joanna l.35 ciąża 3. Na stanie 2 chłopców teraz dziewczę na pokładzie

Widzę, że Raciborską preferujecie. Moje 2 rodziłam na Łubinowej i jeśli tylko młoda będzie głową w dół to idę tam spowrotem. Jeśli będą jakieś kłopoty to chyba Bogucice.

ZOO miałam przy piewszym porodzie i mogę powiedzieć, że skurcze poczujesz, spokojnie, tylko nie będą cię bolały Mnie po tyg po porodzie bolał kręgosłup i już nie chciałam przy drugim, a poza tym nie zdążyłabym urodziłam w 30 min po przyjeździe do szpitala. Ledwo co zdążyliśmy z badaniem i wszystkimi procedurami.
Teraz to chyba urodzę w domu lub w aucie, hihihihi.

Część kolejna katowiczanko

Cytat:
Napisane przez Aleaa_ Pokaż wiadomość
I wez tu sie nie wnerw. Musi mi przepasc wizyta, bo tak. A okuliste mam jutro. Nie wypusci mnie ordynator, bez podania przyczyny. Jak wspomne i TZ i komus, ze chce wyjsc na zadanie to wielkie fochy, bo przeciez moge lezec, odpoczac i o co mi chodzi. Pal licho, ze cale dnie tu leze placzac, bo nic mi nie robia, a z kazdym dniem czuje sie gorzej psychicznie..
Jest tam jakiś psycholog w szpitalu? Masz z kim pogadać, że Ci źle? Może jakaś fajna towarzyszka w sali? Czy średnia wieku 75?

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
To straszne z tymi martwymi dziećmi w brzuszku, nie potrafię sobie wyobrazić, co taka matka musi czuć
Najgorzej, że jak się szybko nie wychwyci tego to nawet życie mamy jest zagrożone :-(

Cytat:
Silesianna pisała o devikapie w kroplach właśnie. Są o niebo tańsze od tych gotowych porcjowanych, ale wygodniej na początek te gotowe, bez stresów czy dobra ilości kropli dana itd ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 15:21   #3988
Aleaa_
Wtajemniczenie

Towarzyszek zadnych nie mam, ale ostatnie lozko wolne zostalo juz u mnie w sali

Aleaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 15:31   #3989
szybkawolna
Rozeznanie

materac - 1 ;p jakos nie jestem przekonana do kokosa ;p
Stary 2014-09-09, 15:39   #3990
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:

jedynka czy dwojka?
2

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości